Dodaj do ulubionych

Osoba samotna,bez emerytury

19.10.15, 17:58
Jest osoba samotna,kobieta,pracowala ale nie uzbieraly jej sie skladki i emerytura jej sie nei nalezy.Nie ma meza,nie ma dzieci,ma jednego brata,ktory ma swoja rodzine.Rodzice nie zyja,mieszkanie ma po rodzicach ale na spolke z tymze bratem tzn sa dwa pokoje,jeden jej a drugi nelezy sie bratu.Ten brat mieszka w domu zony z dziecmi.Mieszkania,tej jego polowy co mu sie nalezy, jej nie odda.Ta pani,juz nie pracuje,zyje z oszczednosci.Kto ma jej pomoc,lata leca,jest coraz starsza,ma problemy ze wzrokiem.Z czego ma zyc,gdy oszczednosci sie skoncza...
Doradzcie,prosze o powazne wpisy.
Obserwuj wątek
    • rosapulchra-0 Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:04
      Pierwsze kroki powinna skierować do miejscowego MOPS-u.
    • koronka2012 Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:08
      A to nie jest tak, że państwo jej dopłaci do emerytury minimalnej? tylko po prostu się nie należy w ogóle?
      Może dogadać się z bratem i za jego zgodą podnająć jeden pokój? teoretycznie w takiej sytuacji mogłaby domagać się od brata alimentów, więc jest to argument za takim "bezkosztowym" rozwiązaniem, układ byłby korzystny dla obojga.
      • paniszelka Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:13
        Emerytura nie nalezy jej sie w ogole.Skladki od pracodawcy nie byly odprowadzane.Brat ledwo wiaze koniec z koncem,ma 2ke dzieci,jej nie wspomoze finansowo.
        Sama pokoju nie wynajmie,to osoba strasza,nie widzi,slabo juz slyszy,brat mlodszy od niej ale tez juz starszy czlowiek.
        • aankaa Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:21
          brat, jak piszesz "starszy człowiek" z dwójką dzieci na utrzymaniu ?
        • mdro Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:21
          Ale jak to "składki nie były odprowadzane" u starszej, jak piszesz, osoby? Kiedy ona osiągnęła wiek emerytalny? Jeśli pracowała "za PRL", to musi mieć chociaż jakiś tzw. kapitał początkowy.

Poza tym, jak pisze Rosa, do MOPS-u/GOPS-u.
        • koronka2012 Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:29
          Składki nie były odprowadzane NIGDY? pracowała całe życie na czarno (jakim cudem?np. w latach 60tych)? czy pracodawca składek nie opłacał? pani jest w starszym wieku, samotna - to przepraszam - z czego żyła te kilkadziesiąt lat, skoro pracowała za krótko?

Brat nie pomoże, pokoju nie wynajmą (choć nie bardzo rozumiem czemu, w końcu co to za różnica czy jest stara?)... no sorry, pomysły mi się wyczerpały. MOPS nie da jej zasiłku stałego do końca życia, który by wystarczył na czynsz i jedzenie. Pozostaje wnosić o skierowanie do domu opieki. Odwrócona hipoteka w jej przypadku nie zda raczej egzaminu, zresztą - kasa, którą proponują w takich rozwiązaniach jest zwyczajnie śmieszna i nie wystarczy na nic.
    • aankaa Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:25
      samotna,kobieta,pracowala ale nie uzbieraly jej sie skladki i emerytura jej sie nie nalezy.... Z czego ma zyc, gdy oszczednosci sie skoncza... starsza ,nie widzi,slabo juz slyszy

wg mnie jedynym wyjściem jest dom opieki
      • naomi19 Re: Osoba samotna,bez emerytury 20.10.15, 11:02
        Bo domy opieki są za darmo. Oczywiście.
    • paniszelka Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:34
      Brat to czlowiek starszy,zone ma duzo mlodsza i dzieci na utrzymaniu-pozno zalozyli rodzine.ledwo im wystarcza na zycie.
      Ta pani nie ma prawa do emerytury.Lat skladkowych ma moze 10.
      ...nie ma kto jej pomoc,jest sama,juz schorowana,zyje z oszczedzonych pieneidzy,ktore sie jej wkrotce skoncza.
      Doradzcie,przeczytam wszystkie wasze pomocne rady.
      • paniszelka Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:39
        pracowala cale zycie,ma oszczednosci,ktore jej sie wktrotce skoncza,wydaje je na leki,jedzenie,oplaty.
        Pracowala cale zycie ale skladki byly odprowadzane przez moze 10 lat pozniej juz nie-nie znam dokaldnych szczegolow z jej pracy.Ona jest moja sasiadka.
        • paniszelka Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:43
          A skad ma wziasc pieneidze na dom opieki..
          doradzcie
          • aankaa Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:47
            dom pomocy społecznej - zajrzyj tu : www.senat.gov.pl/gfx/senat/userfiles/_public/k8/dokumenty/stenogram/oswiadczenia/chybicka/2701o.pdf

• filipianka Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:47
            może sprzedać swój udział w mieszkaniu lub dogadać się z bratem i sprzedać całe mieszkanie i się podzielić kasą
            generalnie trudna sytuacja, ale dobrze że pani ma sąsiadkę która w porę pomoże w formalnościach
        • aankaa Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:44
          jeśli jesteś miła i uczynna: pomaszeruj do MOPSu, przedstaw sytuację, spytaj o skierowanie do domu opieki. Pani będzie coraz starsza, mniej sprawna i bez kasy
          • paniszelka Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:48
            i starszej osobie bez praca do emerytury ot tak dadza skierowanie,pytam bo nie znam sie na tym a chce jej pomoc jakos
        • koronka2012 Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:51
          Bez urazy, ale jej opowieść się kupy nie trzyma. Śmiem wątpić, czy zarabiała na tyle dużo, żeby stać ją było na oszczędności, które pozwalają na parę lat bez pracy. Ile ona ma lat? 60? Niemal niemożliwe, żeby pracowała całe życie w PRL bez składek. 10 lat składek z jakichś 40tu?

Może nie ma dokumentów? żeby wystąpić o jakieś specjalne zasiłki - być może MOPS pomógłby jej ogarnąć te sprawy.
          • filipianka Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 19:00
            często epizod w postaci kilkunastoletniej emigracji zarobkowej daje takie efekty
          • aankaa Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 19:05
            mogła pracować (składkowe) 10 lat "oficjalnie" - wtedy składki byłyby w ZUSie. Trzeba wystąpić o ustalenie kapitału początkowego. Będzie znikomy, ale są jakieś dopłaty do minimalnej emerytury. Resztę lat mogła pracować np. jako opiekunka, sprzątaczka, cokolwiek u osób prywatnych
          • kamunyak Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 19:06
            moze pracowała "na czarno"?
            moja mama całe życie dorabiala sobie szyjąc, albo samodzielnie albo dla kogoś kto miał pracownie, sklep, ale też nigdzie to nie było zgłoszone. Ja tez całe zycie pracowałam na 2 etaty, szyjąc , robiąc na drutach, do butików itp ale przeciez nikt nigdzie mnie nie zgłaszał, składek nie odprowadzał i do emerytury to sie nie liczy.
            Z takiej pracy mozna było odłozyc pieniądze, szczególnie jeśli była to jedyna praca. Ja tylko przy takiej pracy jako dodatkowej, zarabialam druga pensje budżetowa.
            Ale kto tam wtedy wiedział, że kiedyś to będzie ważne.
            Ale co pani ma teraz zrobić to pojecia nie mam. A ona nie myslała o tym jakieś 20 lat temu? przeciez to juz nowy ustrój był.
            Jesli ona nie pracuje teraz to chyba nawet ubezpieczona nie jest
    • paloma_blauwinder Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 18:51
      Mogłoby jej się udać wyprocesować alimenty od brata, szczególnie jeśli udowodniłaby, że jej niedostatek nie jest z jej winy (np. że pracodawca nie odprowadzał składek, choroba itd.), a brat ma środki (a w tym przypadku ma - współwłasność mieszkania). Brat powinien mieć tego świadomość i jej pomóc - choćby w ten sposób, że pomoże znaleźć najemcę pokoju albo połazi z nią po urzędach i rozmaitych caritasach i załatwi konkretne wsparcie.
      • bi_scotti Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 19:01
        Sorry ale ile dokladnie ona ma lat? Rocznik 1960 czy wczesniej? Z czego ma te oszczednosci skoro pracowala max 10 lat?
        Kurcze, napisz to wszystko jakos tak po kolei: ile ma dokladnie lat, w jakich latach i ile pracowala, legalnie czy na czarno, z czego ma te oszczednosci skoro nie pracowala? Dlaczego do tej pory nic nie zrobila zeby miec jakies stale, chocby minimalne zabezpieczenie? Az tyle tych oszczednosci bylo? Jesli chcesz jej pomoc to i tak w kazdym urzedzie te detale bedziesz musiala podac.
      • mid.week Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 19:03
        Ohydne i mam nadzieję niemożliwe do osiągnięcia.
      • koronka2012 Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 19:06
        Nie ma co liczyć na alimenty od brata, bo nawet jeśli je otrzyma - to w kwocie niewystarczającej na utrzymanie się. Brat nie jest zamożny, ma dzieci - szanse są nikłe.

Popatrz na ten artykuł:
        www.dzienniklodzki.pl/artykul/653825,pracownik-blaga-o-pomoc-zus-odpowiada-ze-ma-na-to-10-lat,id,t.html?cookie=1

"Monika Kiełczyńska, rzeczniczka łódzkiego oddziału ZUS twierdzi, że nasz Czytelnik nie zostanie pozbawiony emerytury. - Przy naliczaniu wysokości emerytury pracownika z I filara, pod uwagę bierzemy składki należne - mówi rzeczniczka Monika Kiełczyńska. - Nie ma znaczenia, czy zostały opłacone przez pracodawcę, czy też nie. Oczywiście, warunkiem jest to, że pracownik był przez pracodawcę zgłoszony do ubezpieczeń i co miesiąc wykazywany w raportach przekazywanych do ZUS. "

No chyba, że pracowała zupełnie na czarno?
    • tupatup Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 19:05
      1. wynająć pokój w mieszkaniu i podzielić się z bratem kasą
      2. zadzwonić do mops by doinformować się o pozostałe sprawy i ich możliwości zasiłków,
      w tym z tamtejszym prawnikiem sprawdzić ile pani brakuje lat pracy by dostała emeryturę (jeśli niedużo to zatrudnić się gdzieś choć na symboliczną część etatu)
      • aankaa Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 19:07
        a kto zatrudni starszą, schorowaną, niedowidzącą i mającą problem ze słuchem (to opis paniszelki) osobę ?
        • tupatup Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 19:21
          Pierwszy z brzegu znajomy mający firmę, jeśli mu da kasę na składki.
          W co piątej firmie pozatrudniane żony, córki, matki, ojcowie, kuzyni, znajomi, których w firmie nikt na oczy nie widział -wymiennie, jeden kolega drugiemu, jeden prezes innemu, jak potrzebne okresy składkowe.

Ale tak naprawdę to autorka powinna podać więcej szczegółów (wiek pani, lata pracy, gdzie pracowała, co robiła ostatnie lata, itd)
          żeby cokolwiek radzić oprócz odesłania do mops.

Traci wzrok?- chodzi do jakiego lekarza? pewnie ma zaćmę, do kolejki w nfz wpisać, operacja prosta ale trzeba na nią iść.
    • tmk123 Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 21:24
      Sytuacja patowa. Pewnie umrze gdzieś pod mostem i tak to się skończy. Nie żebym jej źle życzyła ale będę w nieco podobnej sytuacji. Dorabiam na czarno, Mam wypracowane 17 lat składkowych. Podobno od 20 dają emeryturę. Ale szanse jakiegokolwiek zatrudnienia na etat są niestety zerowe. Sprzątanie - tylko umowa i na dodatek wynagrodzenie typu 600zł. Biedronka mnie nie chciała za stara (tego nie powiedzieli) i nie obsługuje kasy fiskalnej. Do lepszych prac nawet nie składam papierów bo ten nieszczęsny pesel. Jestem o tyle w lepszej sytuacji, że mam syna. No ale z drugiej strony jak już nie dam rady pracować to będzie mnie utrzymywał? Co jak nie dostanie lepszej pracy? A jak ja pożyję jeszcze 30 i więcej lat?
      • kamunyak Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 22:32
        kiedy syn juz się ożeni, a co ważniejsze, będzie miał dziecko, to niech zatrudni ciebie jako opiekunke do dziecka, na te 3 lata. Oczywiście, z odprowadzaniem skladek. Trzy lata się pomeczycie ale przynajmniej emeryturę bedziesz miała.
        • bei Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 23:08
          Wpierw MOPS i zasilek staly, po osiagnieciu wieku - chyba 72 lat dostanie rente, ( mysle, ze zasady nie zmienily sie)
      • woi.mi Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 23:12
        Emerytura minimalna przysługiwała po przepracowaniu 20 lat (okres składkowy i nieskładkowy) do końca 2013r.
        W przypadku kobiet, wymagany staż ubezpieczeniowy powiększany będzie sukcesywnie poczynając od przyszłego roku i wyniesie:
        21 lat - od 1 stycznia 2014 r.,
        22 lata - od 1 stycznia 2016 r.,
        23 lata - od 1 stycznia 2018 r.,
        24 lata - od 1 stycznia 2020 r.,
        25 lat - od 1 stycznia 2022 r.
        Jak komuś brakuje lat można płacić dobrowolne składki na ubezpieczenie emerytalne jako kontynuację ubezpieczenia (to jest suma około 450zł ) do 10 lat. W ZUS można się dokładnie dowiedzieć.
      • woi.mi Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 23:20
        >> Mam wypracowane 17 lat składkowych>>>
        Ma być 21 lat składkowych i nieskładkowych razem, może ci już wystarczy.
    • tmk123 Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 23:12
      pod warunkiem,ze bedzie w stanie utrzymać zonę dziecko i mnie w małym mieszkanku smile
      Bardziej na poważnie, obawiam się,ze przykład tej pani to wierzchołek góry lodowej, która się dopiero wyłania.
      Ja rocznik 65 znam tylko 2 takie takie osoby które pracowały na etacie, ale za krótko, żeby dostać emeryturę. Póki co jeszcze mają siły i coś na czarno robią. Niestety czym późniejsze pokolenie to więcej śmieciówek, pracy na czarno itp itd. nawet przepisy nie są jednoznaczne. Mam wg ZUSu 380 zł wysokość emerytury ze składek. No ale nie ma odpowiedniego stażu pracy. Jakie będą przepisy jak osiagnę wiek emerytalny? KTÓŻ TO WIE? nawet nie wiem czy będzie on wynosił 67 czy 60 lat
      • woi.mi Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 23:23
        Na to co wypracowałaś ( te 380zł) to stażu nie musisz mieć, tylko na minimalną.
      • aankaa Re: Osoba samotna,bez emerytury 19.10.15, 23:33
        Ja rocznik 65 znam tylko 2 takie takie osoby które pracowały na etacie, ale za krótko, żeby dostać emeryturę. Póki co jeszcze mają siły i coś na czarno robią
        Mam wg ZUSu 380 zł wysokość emerytury ze składek. No ale nie ma odpowiedniego stażu pracy

masz 50 lat, reforma weszła w życie 26 lat temu (w 1999)
        był czas żeby pomyśleć o przyszłości
      • dorwila Re: Osoba samotna,bez emerytury 20.10.15, 06:58
        osoby urodzone po 1948 r. nie muszą mieć określonego stażu pracy, żeby dostać emeryturę. Po osiągnięciu wieku emerytalnego dostaną tyle ile wypracowały sobie płacąc składki za przepracowane lat. Może to byś np. 500 zł. Staż pracy np. dla kobiet ponad 20 lat wymagany jest tylko, aby państwo dopłaciło do emerytury minimalnej. Tak więc każdy kto kiedykolwiek pracował i odprowadzał składki do ZUS, coś dostanie.
        • samawsnach Re: Osoba samotna,bez emerytury 20.10.15, 09:36
          Kierunek MOPS - bez dochodu i w starszym wieku pani ma prawo do zasiłku stałego wyrównawczego i szeregu innych świadczeń. Ale bez dokładnego rozeznania sytuacji, trudno wyrokować, do czego konkretnie.
    • gaskama Re: Osoba samotna,bez emerytury 20.10.15, 10:02
      Ta, za krótko pracowała .... nie uzbierały się składki. Potem okazuje się, że za nią nie odprowadzano składek. Brak nie ma kasy bo ma dwóję dzieci na utrzymaniu. Ona stara, niedołężna, nie widzi a brat też już podeszłym wieku. I ma w tym podeszłym wieku dwójkę dzieci na utrzymaniu? Jesteś po prostu głupia czy się ojarałaś nie myślisz trzeźwo?
      • koronka2012 Re: Osoba samotna,bez emerytury 20.10.15, 10:58
        Pisała już, że brat późno się ożenił, z dużo młodszą kobietą, ma prawo mieć dziecitongue_out

A co do składek - sprawa jest faktycznie dziwna, choć nie ma co naskakiwać na autorkę akurat, widocznie sąsiadka nie powiedziała jej wszystkiego. Po pierwsze nie wierzę, żeby z pracy na śmieciówce można było odłożyć tyle, żeby dłuższy czas z tego żyć, po drugie - to, że składki nie były odprowadzane (skoro mowa o nieodprowadzaniu składek to zakładam, że w grę wchodziła jednak umowa o pracę) - nie odbiera prawa do emerytury. ZUS ściga płatnika, ale emeryturę nalicza normalnie.
        • gaskama Re: Osoba samotna,bez emerytury 20.10.15, 11:05
          Nic w tej wypowiedzi się kupy nie trzyma, nic. Odłożyła pieniądze na starość mimo że nie pracowała. O tej sprzeczności zapomniałam napisać.
    • spanish_fly Re: Osoba samotna,bez emerytury 20.10.15, 10:30
      Dlatego nie rozumiem osób, które chcą likwidacji KRUS. Takim systemem jak KRUS (niskie wpłaty i niska socjalna emerytura) powinni być objęci wszyscy obywatele. Osoby, które się nie dosłużą emerytur pozwalających na przeżycie tak czy inaczej będą na utrzymaniu państwa, czyli naszym - bo nie wyobrażam sobie pozwolić, żeby ludzie wokół nas umierali z głodu. Lepiej żeby wpłacali cokolwiek niż decydowali się na pracę na czarno.
      • miedzymorze Re: Osoba samotna,bez emerytury 20.10.15, 10:58
        Ale do tego żeby mozna było mieć niskie wpłaty i niską emeryture nie ma potrzeby utrzymywania osobnego systemu z całą armią urzędników, budynków, kierowników itp. Wystarczy jedna opcja, która będzie rozliczać ZUS ;>
        W likwidacji KRUS bardziej chodzi o przywilej należenia do takiego systemu dzięki byciu 'rolnikiem'.
        pozdr.
        mi
    • aknad25 Re: Osoba samotna,bez emerytury 20.10.15, 10:41
      Skoro choruje to należy zrobić orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, zwrócić się do GOPS o zasiłek stały
      • jagienka75 Re: Osoba samotna,bez emerytury 20.10.15, 11:05
        aknad25 napisała:

> Skoro choruje to należy zrobić orzeczenie o stopniu niepełnosprawności, zwrócić
        > się do GOPS o zasiłek stały
        >

a to nie takie proste.
        znam osobiście kogoś, kto od lat choruje/nie jest zdolny do pracy i co z tego.
        renty dać nie chcą, z MOPS-u/GOPS-u też nic się jej nie należy.
        oni wcale nie są tacy "chętni" do pomagania. prędzej pomoc dostanie ten, co to boryka się z chorobą "alkoholową", niż osoba naprawdę potrzebująca.
        • aknad25 Re: Osoba samotna,bez emerytury 20.10.15, 11:33
          Mając umiarkowany lub znaczny stopień niepełnosprawności i brak dochodów NALEŻY się zasiłek stały. Wynika to z ustawy o pomocy społecznej art. 37. "Chętni" czy nie, nie ma to znaczenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka