Dodaj do ulubionych

Telenowele?

23.10.15, 20:10
Oglądałyście?
Ja w momencie gdy je emitowano byłam w wieku ok 14 lat, jednak uwielbiałam je oglądać.
To znaczy do dziś uwielbiam.
Ostatnio zrobiłam sobie youtubowy maraton z "Palomą" i "Zbuntowanym aniołem".
Lubiłam jeszcze "Posłaniec szczęścia", "Dziki księżyc", "Fiorellę", a w ostatnich odcinkach- "Luz Marię"
A coś co do dziś zapamiętam- był sobie kiedyś program "Wybacz mi", była w nim dziewczynka, która chciała przeprosić mamę bo złapała jedynkę z powodu namiętnego oglądania telenowel big_grin
Obserwuj wątek
    • jola-kotka Re: Telenowele? 24.10.15, 00:18
      Pamietam "Marie" i "Manuele" w obu ta sama aktorka grala,dzisiaj chyba już by się tego nie dalo ogladac. tez miałam jakies 15.
    • mamaemmy Re: Telenowele? 24.10.15, 01:15
      nie oglądałam ani Marii ani Manueli,za to namietnie
      -Esmeralde
      Marie Izabele (uwielbiałam to )
      La uzurpadore -czy jakos tak,nie pamiętam polskiego tytułu-było to o blizniaczkach które się zamienily
      i ogólnie te co wtedy leciały o 17 bodajże...WSZYSCY to oglądali ,większosc moich kolegów-choć malo który potrafil sie przyznac smile
      Faajne czasy smile Robiło się herbatkę ,ciasteczka i zasiadała cała rodzina przed tvn smile
      Wczesniej to chyba takie klimaty jak była Dynastia a jeszcze wczesniej "Niewolnica Isaura"czy "W kamiennym kręgu " smile
      teraz nie ma już tak ..
      • jola-kotka Re: Telenowele? 24.10.15, 01:19
        W kamiennym kręgu pamiętam to był hit.
        • jagienka75 Re: Telenowele? 24.10.15, 17:27
          Pamiętam, jak ulice pustoszaly, kiedy puszczali telenowele brazylijska pr W RYTMIE DISCO, gdzie główna role grała Sonia Braga.
          • viridiana73 Re: Telenowele? 18.05.17, 10:40
            Właśnie o tym miałam napisać: uwielbiałam "W rytmie disco"! W szkole byłyśmy podzielone na dwa obozy, część kibicowała słodkiej, skrzywdzonej przez los Julii, a część sukowatej Jolandzie. Ja byłam w stronnictwie Julii, czyli Soni Bragi. Ech, piękna była na tym zdjęciu, które Ubirażara (?) trzymał pod kluczem w gabinecie...
    • jagienka75 Re: Telenowele? 24.10.15, 17:18
      Oglądałam
      Isaura
      W kamiennym kręgu
      Manuela
      Maria Izabela
      Cristina
      Anna
      Paulina zwana tez Uzurpatorka
      Przyjaciółki i rywalki

Wiecej tego bylo. Jak sobie przypomnę tytuły, dopiszę.
      • simply_z Re: Telenowele? 24.10.15, 17:27
        Trochę tego było, strasznie głupie ale przydały mi się w nauce języków iberyjskichwink
        pamiętam brazylijskie z Głową w chmurach, Esmeraldę, Rosalindę, Fiorellę oraz kolumbijską Brzydulębig_grin
        • jagienka75 Re: Telenowele? 24.10.15, 17:33
          O Palome i Rosalinde tez oglądałam. Jeszcze PRAWO DO SZCZESCIA.
          z tych wszystkich telenowel taka najbardziej hardcorowa to była ANNA prod argentynskiej.
          Nie przepuscilam ani jednego odcinka.
          • jagienka75 Re: Telenowele? 24.10.15, 17:41
            I całkiem niedawno tzn 3 lata temu? RYWALKA OD SERCA.
            • jagienka75 Re: Telenowele? 24.10.15, 17:50
              Jeszcze ROZWINAC SKRZYDLA.
          • jola-kotka Re: Telenowele? 24.10.15, 20:47
            Pamietam jak bylam z babcia u fryzjera,pani miala jakas obsowke czasowa i moja babcia prawie plakaka bo bie zdazyla na jakas telenowele. One uzaleznialy ludzie wtedy wariowali na ich punkcie.
    • ewa_mama_jasia Re: Telenowele? 24.10.15, 18:08
      Wtedy, kiedy wchodziły, kilka obejrzałąm. Oczywiście Dynastię i Niewolnicę Isaurę, Marie, Manuelę, W kamiennym kręgu, kilka lat później chyba już coś o dziewczynie ze śmietnika, która wychodzi za mąż za bogatego człowieka. No i przed dwoma chyba laty obejrzałam kilkanaście odcinków Czerwonego Orła.
    • fornitta69 Re: Telenowele? 24.10.15, 18:17
      Moj dziadek byl fanem Milagros ze "Zbuntowanego aniola". Ja kiedy to szlo w tv bylam na etapie gniewnej nastolatki pozujacej na intelektualistke wiec nie ogladalam. Dzis troche zaluje,bo mam kolezanke ktora podobno z tego wlasnie serialu nauczyla sie "jak sie fajnie mizdrzyc" wink
    • melancho_lia Re: Telenowele? 24.10.15, 19:12
      Ja nie oglądałam tych brazylijskich, ale z babcią Modę na sukces oglądałam. Bawet jak miałam przerwę pare tygodni to i tak mogłam się zorientowac o co chodzi tak wartka akcja była.
      A u jako dziecko to Isaure i Dynastię tez oglądałam.
      • jola-kotka Re: Telenowele? 25.10.15, 00:16
        Tam to nawet po dwu letniej przerwie bylo wiadomo co i jak zamienoali sie tylko partnerka,partnerem w lozku i to byla cala fabula.
    • black.sally Re: Telenowele? 24.10.15, 19:13
      oglądałam kiedyś Brzydulę, ale oryginalną smile
      jakąś "luz Marię" kojarze,jak przez mgłę, bo wiem, że to jakiś szał był czy coś.Nie oglądałam
      I ten serial, co Oreiro grała w nim.Oglądałam od jakiejś połowy.
    • 18lipcowa3 Re: Telenowele? 24.10.15, 19:22
      Oglądałam na pewno jako dziecko/małolata Dynastię, Pokolenia, Sunset Beach, a z polskich W Labiryncie , potem chwilę Klan , M jak miłośc
      potem długo nic ... i nadal nic
      • mae224 Re: Telenowele? 24.10.15, 21:06
        dobrze, że ktoś jeszcze pamięta Pokolenia. smile myślałam, ze tylko ja.
        • misiorybka Re: Telenowele? 24.10.15, 23:28
          Ja tez pamiętam Pokolenia...moja Barbie miala dzięki temu na imię Sam, a Ken był Kylemsmile
        • viridiana73 Re: Telenowele? 18.05.17, 10:45
          "Pokolenia"... wszyscy oglądali! Moją ulubioną bohaterką była prawniczka Chantal, która zakochała się w facecie, którego oskarżała w sądzie.
          • ewa_mama_jasia Re: Telenowele? 18.05.17, 12:37
            W tym serialu puszczalska ciotka była w jednej klasie z siostrzenicą?
            • viridiana73 Re: Telenowele? 18.05.17, 12:53
              Eee... nie pamiętam:-o
    • drinkit Re: Telenowele? 24.10.15, 20:42
      Najpierw wyśmiewałam to, a potem przy babci oglądałam Fiorellę i trochę Marię Manuelę, czy jakoś tak. Gdy porównuje się je z rodzimymi produkcjami, to te drugie wypadają przesłabo - gdzie ta pasja, gorąca krew, te romanse synowej z teściem czy innym szwagrem kuzyna siostry przybranej córki brata z trzeciego małżeństwa? Te porzucane dzieci, ogniste romanse, piękne kobiety i smagli mężczyźni? Bo u nas to wiadomo - dzieci umyjcie rączki, pomidorówa, wypoczynek z agata meble i koniecznie siostra zakonna w rodzinie.
      • jola-kotka Re: Telenowele? 24.10.15, 20:50
        Haha,super.
      • manon.lescaut4 Re: Telenowele? 18.05.17, 20:55
        Lubię to!smile
        Jako kompletny dzieciak oglądałam (tzn mama oglądała a ja się ekscytowalam) Isaure i W Kamiennym kręgu. Potem już troszkę bardziej świadomie Dynastie, Pokolenia ( tu poznalismy w praktyce znaczenie słowa cliffhanger nie znając tego słowawink ) jako nastolatka Zbuntowanego Anioła i to była jedyna latino produkcja, która mnie wciągnęła.
        Klany i M jak miłość - kiedyś, dawno i nieprawda, teraz to już nawet dla śmiechu nie chce mi się oglądać, zwłaszcza Klanu. To jeszcze leci w ogóle?
        A właśnie, może ktoś pamięta- w latach 90. na dwójce, w godzinach- po szkole, leciał serial wenezuelski, tez lubiłam, ale nie mogę sobie przypomnieć tytułu...
    • tatrofanka Re: Telenowele? 24.10.15, 20:57
      Przyznaje sie do Dynastii i W kamiennym kręgu-mala bylam.
      Potem kojarzę Pokolenia i W labiryncie
      A z tych brazylijski ch:Fiorelle, Manuele, Zbuntowanego Anioła-z doskoku.

Regularnie ogladalam telenowele-trzy siostry, najmłodsza nowicjuszka, potem jakiś Thiago jej w głowie zawrócił. No i nawet tytułu nie pamiętam smile

Ale w 2007/2008 oglądałam zapamietale telenowele o trzech siostrach Romkach. Uwielbiałam, pewnie hormony ciążowe działały smile
      Ale tez tytułu nie mogę sobie przypomnieć
      • tatrofanka Re: Telenowele? 24.10.15, 21:07
        To byl Wieczny Płomień Miłości i trzy siostry: Maria Magdalena, Maria Sashenka i Maria Salome smile
        Ach....
      • bmsien Re: Telenowele? 18.05.17, 21:44
        Te 3 siostry i Thiago to było "Z głową w chmurach" smile www.youtube.com/watch?v=GfMdLgKdtiU To ten serial, prawda?
    • arwena_11 Re: Telenowele? 24.10.15, 21:13
      Oglądałam
      Isaurę
      W kamiennym kręgu
      Dynastię
      Marię
      Manuelę
      Cristinę
      Maria z przedmieścia, czy jakoś tak
      Zbuntowany anioł
      • kobalt_e Re: Telenowele? 18.05.17, 22:56
        Maria la del bario big_grin
    • mid.week Re: Telenowele? 24.10.15, 21:34
      Pamiętam Isaurę, miasta pustoszały i całą moja rodzina siadała przed tv (z wyjątkiem taty, którego nudzi wszyystko co ma więcej niż 5 odcinków) Nie ogladałam z nimi bo byłam mała i wolałam jeszcze Reksia wink
      Potem leciał jakiś inny wenezuelski gniot, ale nie pamiętam tytułu... w tym samych czasie (mniej więcej) co "Dynastia", możliwe że to wspominane "W kamiennym kręgu". To już oglądałam z doskoku dla towarzystwa.
      Potem przez chwilę śledziłam "Santa Barbara" bo akurat leciało toto jak wracała ze szkoły.
      Później kultową "Modę na sukces". Przez dwa sezony była tematem moich lekcji z angielskiego. Mieliśmy z lektorem taki zwyczaj, że część konwersacji to była anglojęzyczna "beka z Mody na sukces". Cudowne zajęcia wink
    • mamaemmy a ten odcinek pamietacie (Esmeralda) 24.10.15, 23:27
      ze smiercia Gracieli-od minuty 27 ..azmi sie łezka w oku zakręciła -przypomnijcie sobie te chwile
      • iskierka3 Re: a ten odcinek pamietacie (Esmeralda) 24.10.15, 23:38
        Co to bylo "w kamiennym kregu"? Kojarze tytul, ale niz w zab nie pamietam fabuly.
        • annajustyna Re: a ten odcinek pamietacie (Esmeralda) 18.05.17, 09:20
          Mecenas Prado, trzy corki, zona o imieniu Laura na wygnaniu i zakochany w niej bezgranicznie lekarz...
      • simply_z Re: a ten odcinek pamietacie (Esmeralda) 24.10.15, 23:47
        Pamiętamwink ale pod wieloma względami to była bardzo dobrze zagrana aktorsko scena. Podobnie jak u nas, w tamtejszych produkcjach zdarzają się dobrzy aktorzy. Czytałam gdzieś komentarze na temat tego odcinka i większości osób z Am. Płd., właśnie ten moment zapadł w pamięci. Z sentymentem wspominam też niejaką Kassandrę i serial z akcją dziejącą się w latach 20-tych.
    • aniuta75 Re: Telenowele? 24.10.15, 23:46
      Yo soy Betty, la fea - uwielbiałam i jakby powtarzali to bym na bank oglądała big_grin. Innych "latynoskich" sobie nie przypominam w sumie. Wiem, że było W kamiennym kręgu, Niewolnica saura itp, ale w sumie małolata chyba byłam, bo pamiętam tylko np jak wyglądał Leoncio i sama Isaura smile.
      Hamerykańskie to wiadomo smile.
    • burina Re: Telenowele? 25.10.15, 01:16
      Mi do dziś samo wspomnienie tego, że czarnych charakter w Luz Marii, blond aniołek o stosownym imieniu Angelina, poprawiała sobie humor graniem Etiudy Rewolucyjnej. A spotkania pary, której mieliśmy kibicować zawsze w tle miały Wagnera big_grin.

No i zwariowane zastosowanie kamery w Zbuntowanym Aniele. Zwłaszcza pod koniec serialu odpłynęli i filmowali np. dialog pomiędzy ogrodnikiem a szoferem, gdy ci leżeli na plecach na trawie, kamera była gdzieś przy ich stopach, a w kadrze widzieliśmy oprócz wielkiego nosa szofera w odpowiednim skrócie perspektywicznym, ździbła trawy.
    • default Re: Telenowele? 18.05.17, 09:06
      Absolutnie nie jest to w moim guście. Oglądałam - jako nastolatka - Isaurę i Dynastię, potem pierwszą polską telenowelę "W labiryncie", aczkolwiek nie porywała mnie i nie śledziłam jej uważnie. Przez jakiś czas oglądałam "Klan" - głównie dlatego, że moja córka jest jego wiernym fanem od początku do teraz (czyli już 20 lat !), chciałam być na bieżąco, by omawiać z nią te niesamowite perypetie (i nabijać się z nich big_grin), ale jednak nie dałam rady na dłuższą metę.
      Zupełnie niespodziewanie wciągnęłam się w polską Brzydulę - pewnie dlatego, że ten serial jest taki "z przymrużeniem oka", a nie na poważnie, niezły dowcip, no i niezłe aktorstwo (Socha, Braciak, Simlat, Pomykała) i reżyseria (np. Smarzowski się przy tym serialu też udzielał).
      I to tyle. Żadnych innych telenowel nie oglądałam i nie oglądam.
      • leokadia35 Re: Telenowele? 18.05.17, 09:08
        Zbuntowany anioł leci na TV4 jak trafię to oglądam , sentyment z czasów nastoletnich
    • annajustyna Re: Telenowele? 18.05.17, 09:17
      A "Powrot do Edenu" pamietacie?
      • viridiana73 Re: Telenowele? 18.05.17, 11:01
        "Powrót..." to dla mnie serial wszech czasów. Wartka akcja, piękne tło, zabójczo przystojni bohaterowie i... MODA! Lata 80. w najlepszym możliwym wydaniu, wyłączając cioteczkę Jilly, która przez cały serial wyglądała jak uosobienie kiczu. Celowo, rzecz jasna. A ja miałam wtedy jakieś 12-13 lat i beznadziejnie marzyłam, aby choć raz ubrać się tak, jak Stefania...
        O fenomenie tego serialu świadczy choćby to, że ostatnio oglądał go ze mną mój dorosły syn i losy bohaterów wciągnęły go równie mocno, jak mnie kiedyś. Oczywiście oglądał z przymrużeniem oka, ale jednak z przyjemnością. A i ja z rozkoszą powróciłam do świata trwałych ondulacji i poduszek w ramionach żakietówwink
    • gulcia77 Re: Telenowele? 18.05.17, 10:58
      Oglądałam "Zbuntowanego Anioła" - tak naprawdę, to był serial, na którym zdałam ze dwa semestry, pisząc o nim pracę z kultury popularnej, stereotypów opowieści i,zdaje się, z pracy kamery właśnie (a w niektórych odcinkach operatorzy odlatywali i bawili się kamerą w sposób doskonały).
    • cosinuss Re: Telenowele? 18.05.17, 12:12
      "W labiryncie" przypomniała mi Masłowska w swoim felietonie. Az zacytuję:
      "Bo „Labirynt” to prawdziwy aktorski labirynt, z którego niemalże wyłącznie oni, Wiesław Drzewicz i Leon Niemczyk, wychodzą suchą aktorską stopą. Reszta w jego manowcach zwyczajnie kluczy, brnie i błądzi, czasem niebezpiecznie blisko rejonów kuriozum. Specjalny nacisk położyłabym tu na Małgorzatę Lorentowicz odtwarzającą rolę Anny Sucheckiej, która odziana nieodmiennie w draperie i aksamitne zasłony, z postarystokratyczną manierą dykcyjną i operowymi gestami, miota się wśród boazerii i tapczanów niby tęga bezradna Brunhilda."

no i :
      "I tutaj pojawia się jeszcze inna kwestia: politycznej poprawności. Gdzie są te piękne beztroskie dni, gdy kalendarze z gołymi babami wisiały w każdym polskim zakładzie pracy i przedszkolu, i na każdej plebanii? Gdzie się podziały żarty o cycach i dupie, seksualne podjazdy do pracownic, palenie fajek gdzie popadnie, picie alkoholu przez kobiety w ciąży, picie alkoholu przez wszystkich, wszędzie, do śniadania, obiadu, kolacji i nocnej przekąski? Jeśli więc co dzień powtarzacie ciągle i ciągle, że w Polsce nic się nie zmieniło, wciąż ten sam syf itp., to dopiero oglądając „W Labiryncie”, można zobaczyć, jak wiele obyczajowej wody upłynęło w Wiśle, Warcie, Odrze, Sanie, w studni oligoceńskiej, pijalni wód w Krynicy i zwykłym kranie, odkąd przełożeni po wyjściu pracownicy z gabinetu, na oficjalu wykonywali na wysokości klatki piersiowej znaczące półkola dłońmi. "
    • loola_kr Re: Telenowele? 18.05.17, 13:15
      Ja oglądałam Esmeraldę, Przyjaciółki i rywalki, Brzydulę (kolumbijską), Fiorellę i Maria del bario (?) - tę ostatnią wybiórczo.
      • bmsien Re: Telenowele? 18.05.17, 22:46
        Maria la del Barrio - czyli Maria z przedmieścia smile
    • jaulfa Re: Telenowele? 18.05.17, 16:40
      Ja lubiłam oglądać Zbuntowanego Anioła i Brzydulę (wersje latynoamerykańskie)
    • aguar Re: Telenowele? 18.05.17, 17:28
      Przypomniały mi się jeszcze "W rytmie disco" i "Pokolenia".
    • suchawloszkana3 Re: Telenowele? 18.05.17, 17:46
      Ogladam. Na wspolnej. To moj codzienny rytual. Schodze, odpalam playera z nowym odcinkiem i robie sniadanie. Dzieki temu kontroluje tez czas, po krorym moge cos zjesc (po euthyroxie nalezy odczekac 30 minut).
      Zadnej innej nie ogladam. Nie kojarze i nie mam ochoty poznawac.
      • jan.kran Re: Telenowele? 18.05.17, 20:34
        W 1992 rozpoczęła nadawanie satelitarne TV Polonia i natychmiast zamontowaliśmy talerz.To była rewolucja , żadne najwymyślniejsze dzisiejsze internety nie robią na mnie takiego wrażenia jak wtedy oglądanie polskiej TV w Niemczech. Dzisiejsza TV Polonia to nędzne popłuczyny w porównaniu z tym co było nadawane wtedy.Telewizora nie mam od 2002 roku ale czasem rzucę okiem kiedy jestem w Polsce.Hitem były programy dla dzieci ,moja młodzeż do dziś pamięta tamte programy.
        Ja natomiast połykalam telenowele.W Labiryncie , Jest jak jest ( ostatnio sobie sentymentalnie obejrzałam na jutubie ) , Radio Romans ( niestety niedostępne w necie) , Klan, Złotopolscy.I mój numer jeden Matki , żony i kochanki.
        • jan.kran Re: Telenowele? 18.05.17, 20:55
          Jeszcze mi się dwa naprawdę dwa znakomite seriale przypomniały : Przeprowadzki i Kuchnia Polska.I właśnie przed chwilą zobaczyłam że Przeprowadzki są na jutubie , z chęcią sobie obejrzę .

m.youtube.com/watch?v=lyy-YCFXw0s
          • karme-lowa Re: Telenowele? 18.05.17, 21:13
            No i mój hicior "Beverly Hills 90210". Jak ja im zazdroscilam ubrań, luzu i pokojuwink
    • bmsien Re: Telenowele? 18.05.17, 23:07
      Oglądałam:
      Marimar i Marię z przedmieścia - z Thalią z roli głównej
      Luz Clarita (Serce Clarity), Krople miłości - głównymi bohaterkami były dzieci, oczywiście sieroty tylko z jednym rodzicem który w finale odnajdywał swoją prawdziwą miłość, dzieci psociły i wprowadzały dużo śmiechu
      Zbuntowany anioł
      Z głową w chmurach
      Gorzkie dziedzictwo
      Błogosławione kłamstwo
      oraz od czasu do czasu:
      Prawdziwa miłość - telenowela kostiumowa
      Cud miłości (dziewczynie ciągle się śniło ze spotyka przystojnego chłopaka i na żywo przypadkiem go spotkała od razu w piuerwszym odcinku)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka