Dodaj do ulubionych

Partia, koalicja, media

26.10.15, 23:41
Wczoraj zjechałyście dziewczynę, bo spytała, czemu ZL nie wchodzi,a PSL wchodzi, mimo że ZL ma więcej.

Skąd ludzie mają wiedzieć takie rzeczy, skoro opiniotwórczy portal pisze tak:
Na oficjalny komunikat PKW w najbardziej nerwowej atmosferze czekały partie KORWiN i Zjednoczona Lewica.
Partie.
Skąd ludzie mają czerpać wiedzę o bieżących sprawach, jak nie z mediów, i ile tych mediów trzeba monitorować, żeby wyłapać tę subtelną różnicę między 5 a 8 % w przypadku formacji, której gęba lidera po prostu mierzi i czlowiek nie zamierza się wczuwać?
Obserwuj wątek
    • feliz_madre Re: Partia, koalicja, media 26.10.15, 23:47
      Ja też się dziwiłam i do wczoraj nie wiedziałam, że koalicja wchodzi na innych zasadach. Mąż mi wytłumaczył.
      Dziś uświadamiałam koleżanki w pracy. Nie śmiałabym nikogo zjechać za taką niewiedzę smile
      • mika_p Re: Partia, koalicja, media 27.10.15, 00:04
        Ja wiedziałam, ale tylko dlatego, że iles tam tych wyborów, rządów i premierów za sobą mam, i dla mnie Miller to SLD, więc jak się pojawiał raz w kontekście SLD, raz w kontekście ZL, to leciutki dysonans mi się pojawiał. Coś jak gdyby zjednoczone partie rolnicze wystartowały wspólnie i taki Pawlak migalby raz jako PSL, raz jako ZSL.
        A weźmy jeszcze pod uwagę, jakie silne partie ową Zjednoczoną Lewicę tworzą. PPS odkryłam przy wyborach samorządowych, jak się okazało, że dawny znajomy z ich ramienia kandyduje na radnego z 15 pozycji czy cóś w ten deseń. PPS to zjawisko hitosryczne, ta partia, co razem z PPR utworzyła PZPR. A jednak smile Unia Pracy, druga wielka i znana partia. Na karcie do głosowania odkryłam.
        • krejzimama Re: Partia, koalicja, media 27.10.15, 06:08
          " PPS to zjawisko hitosryczne, ta partia, co razem z PPR utworzyła PZPR. "
          Powaznie takie masz skojarzenie z PPS.?
          • jolie Re: Partia, koalicja, media 27.10.15, 07:32
            Z PPS mam skojarzenia historyczne - nigdy nie z PZPR. Z Piłsudskim raczej i opcją niepodległościową, chyba starej daty jestem.
    • kamunyak Re: Partia, koalicja, media 27.10.15, 00:28
      przez ostatnie tygodnie czego sie nie włączyło, to wszędzie tylko wybory, wybory wybory.
      Naprawdę, trzeba nie czytać gazet, nie ogladać tv i nie słuchać radia, żeby podstawowych rzeczy nie wiedziec.
      Ja specjalnie jakos wyborami sie nie ekscytowalam ale pińcet tysiecy razy chyba słyszałam, że koalicja to 8% potrzebuje. W pewnym momencie to juz w ogóle mediów nie słuchałam bo mi sie niedobrze robilo od tych informacji. A i tak wiedzialam.
      Skąd mają wiedzieć? wystraczy orientowac sie, co się dzieje dookoła a nie tylko jaka zupa w garze się gotuje albo gdzie jest właśnie promocja.
    • anorektycznazdzira Re: Partia, koalicja, media 27.10.15, 06:15
      Dziwowałam się wielce, ale trafiłam na ogarniętego prowadzącego w TVN24, który gadając o sondażach i napięciu poświecił 30 sekund na wyjaśnienie, dlaczego napięcie dotyczy także ZL.
      Czyli dowiedziałam się wczoraj, nikogo bym nie obśmiewała, na codzień nie wczytuje się w ustawy o progach wyborczych.
    • oqoq74 Re: Partia, koalicja, media 27.10.15, 07:30
      Jedno to niewiedza ludzi. A jak ktoś się interesuje to można się tego dowiedzieć. O progu wyborczym trąbiono przy okazji łączenia się lewicy.
      Druga rzecz do niewiedza dziennikarzy. Przyznam, że podczas wczorajszej konferencji PKW mnie samą denerwowały pytania dziennikarzy, z których wynikało, że nie przeczytali choćby jakiegoś informatora odnośnie procesu liczenia głosów, procedur itd. Po czym robią sensacje jakby nie daj Boże jakieś cuda się działy. No żenujące to jest.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka