Dodaj do ulubionych

zaczyna się - prześladowanie wg PiS

04.11.15, 08:53
wiadomosci.onet.pl/kraj/andrzej-jaworski-w-polsce-dochodzi-do-przesladowan-katolikow/w5nkky
jestem katoliczką, jestem załamana......
Obserwuj wątek
    • kaz_nodzieja Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 08:58
      Prześladowań nie ma, za to co do nagonek to niestety ten pan ma rację. Od pewnego czasu tolerancyjnym należy być według mediów dla gejów, lesbijek, uchodźców, innej wiary, ale nie katolików. Nawet trendy jest wyśmiewanie katolików (i ja też nie jestem od tego wolny).
      • dzikka Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:13
        Nie wiem czy jest trendy. O wyśmiewanie kleru bardziej, no ale oni sobie na to punktują. Swego czasu, ze względów naukowych byłam bardzo blisko środowiska kurii krakowskiej. Po pół roku miałam silne załamanie wiary.

Do środowisk homoseksualnych nie mam nic, do momentu, aż nie wywierają presji społecznych. Ale dokładnie to samo dotyczy katolików. Jestem przeciwna wieszaniu krzyża na każdym kroku tak samo jak umieszczania tęczy. Choćby z tego powodu, ze dla mnie krzyż jako symbol wiary może być narażony na profanacje, bo nie każdy jest katolikiem i nie każdy chce szanować czy akceptować pewne symbole. Krzyż mogę nosić na sercu.
      • kolter Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:54
        kaz_nodzieja napisał(a):

> Prześladowań nie ma, za to co do nagonek to niestety ten pan ma rację. Od pewne
        > go czasu tolerancyjnym należy być według mediów dla gejów, lesbijek, uchodźców,
        > innej wiary, ale nie katolików. Nawet trendy jest wyśmiewanie katolików (i ja
        > też nie jestem od tego wolny).

jak rozumiem ciemnotę katolicką tolerować mozesz bez żadnego ale ??
        • kaz_nodzieja Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 13:50
          Też nie, ale jakby konsekwencje krytyki kościoła katolickiego, a islamu nieco inne. Chyba, że ktoś już wysadził redakcję "Nie", a jego redaktorom podciął gardła?
          • kolter Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 14:05
            kaz_nodzieja napisał(a):

> Też nie, ale jakby konsekwencje krytyki kościoła katolickiego, a islamu nieco inne. Chyba, że ktoś już wysadził redakcję "Nie", a jego redaktorom podciął gardła?

typie, prędzej to zrobią z powodu twojej do nich nienawiści niż z powodu tego ze kilku z nich tu zamieszka i spotka serdeczne podejście
            • kaz_nodzieja Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 14:21
              Nie nienawiść, ale poważne obawy to po pierwsze, pokaż kraj w którym nie ma tych obaw? Dla przypomnienia - ośrodki w Niemczech i Szwecji już są podpalane.
              • kolter Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 14:42
                kaz_nodzieja napisał(a):

> Nie nienawiść, ale poważne obawy to po pierwsze, pokaż kraj w którym nie ma tych obaw? Dla przypomnienia - ośrodki w Niemczech i Szwecji już są podpalane.

nie zmienia nic faktu ze niechęć/nienawiść powoduje kontrreakcje
                • kaz_nodzieja Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 15:03
                  To prawda, dlatego jak uczył mnie mój dziadek - Nie idź tam gdzie Cię nie chcą. Odwiedzam przyjaciół, nie wrogów i przychodzę do kogoś w odwiedziny na jego wyraźne zaproszenie, a nie na krzywy ryj.
    • plater-2 Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:02
      Bardzo mnie oburzyło 170 tys dofinansownia do przedstawienia "Neomonachomachia" w Krakowie.
      • morgen_stern Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:16
        Co to ma wspólnego z tematem?
        • kozica111 Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 13:00
          Dużo, np mnie obchodzi smile
          • morgen_stern Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 17:55
            To załóżcie sobie o tym osobny wątek. Bardzo chciałaś się odgryźć, ale chyba ci nie wyszło.
      • dzikka Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:24
        a to jest przegięcie w druga stronę. I tez mnie to oburza. Dofinansowanie takich "dzieł" jest niedopuszczalne. Podejrzewam, ze podobny pastisz na środowiska homoseksualne wywołałby większa burzę medialną.

• sumire Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 18:36
          A czemuż to niedopuszczalne? Będziemy teraz jedynie moralne sztuki w teatrach pokazywać? Toż nie ma przymusu chodzenia na nie - i tak protestujący na ogół ich nie oglądają. A absolutnie przegiętych, groteskowych gejów jest w spektaklach cała masa ostatnimi czasy i żadnej burzy sobie nie przypominam.
      • kolter Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:55
        plater-2 napisała:

> Bardzo mnie oburzyło 170 tys dofinansownia do przedstawienia "Neomonachomachia
        > " w Krakowie.

tak samo jak i te 1,35 miliarda rok w rok zeby produkować teologicznych analfabetów w szkołach ??
    • e-kasia27 Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:07
      Właściwie to wszyscy katolicy powinni być załamani, a szczgólnie kler, bo za tych rządów może nastąpić wielki odwrót od kościoła.
      • kolter Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:57
        e-kasia27 napisała:

> Właściwie to wszyscy katolicy powinni być załamani, a szczgólnie kler, bo za tych rządów może nastąpić wielki odwrót od kościoła.

historia kołem się toczy ,dyktator nie rozumie ze środkami administracyjnymi nie osiągnie swoich celów katolicyzm jest mało atrakcyjny dla młodych albo go kompletnie olewają albo zmuszani do katechizm znienawidzą
    • kozica111 Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:07
      Kogo obchodzi kim jesteś?
      • morgen_stern Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:17
        Mnie na przykład, więc może mów za siebie?
      • cosmetic.wipes Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:44
        Mnie również obchodzi.
        • kozica111 Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 13:01
          A co tu mówić, zadam pytanie i dwie dyżurne podpisały listę.
          • kropkacom Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 13:10
            To co napisałaś i że napisałaś też nikogo nie zaskoczyło. I co? I nic.
          • morgen_stern Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 17:57
            Nie zadałaś pytania, tylko pisałaś jakby w imieniu całego forum. Ktoś ci dał takie prawo? Nie przypominam sobie.
    • asia_i_p Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:19
      Uważam, że jeżeli jakiś katolik się czuje w Polsce prześladowany, to powinien pogadać z katolikiem mieszkającym w krajach arabskich i mu z punktu to poczucie prześladowania przejdzie.

Owszem, jest lekka medialna nagonka - modyfikowanie tytułów na przykład, "Ksiądz zastrzelił mężczyznę podczas mszy", po wejściu w artykuł okazuje się, że nie ksiądz, tylko pastor, czyli nie podczas mszy, tylko nabożeństwa, no i jeszcze taki drobiazg, że w samoobronie - ale i tak mniejsza niż swojego czasu na nauczycieli, lekarzy, frankowiczów, itd. Przydatne doświadczenie, bo jak raz się znajdziesz na celowniku, to potem wiesz, ile takie nagonki są warte.
      • dzikka Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:31
        Właśnie o to chodzi, oczywiście, że przesladowanie katolików na świecie istnieje i używanie tego słowa do sytuacji w Polsce jest nie na miejscu.
        Najbardziej niepokoi mnie " Nie możemy zapomnieć także o próbie łamania sumień lekarzy i służby medycznej ? ocenił parlamentarzysta."
      • kolter Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 10:02
        asia_i_p napisała:

> Uważam, że jeżeli jakiś katolik się czuje w Polsce prześladowany, to powinien p
        > ogadać z katolikiem mieszkającym w krajach arabskich i mu z punktu to poczucie
        > prześladowania przejdzie.
        >
        > Owszem, jest lekka medialna nagonka - modyfikowanie tytułów na przykład, "Ksiądz zastrzelił mężczyznę podczas mszy", po wejściu w artykuł okazuje się, że nie
        > ksiądz, tylko pastor, czyli nie podczas mszy, tylko nabożeństwa, no i jeszcze taki drobiazg,

poważne media pisały o pastorze ;

Amerykański pastor zastrzelił mężczyznę w trakcie nabożeństwa

Pastor zaatakowany cegłą w czasie mszy. Wyjął pistolet i zastrzelił napastnika
    • la_mujer75 Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:32
      Jakakolwiek uwaga,słowo krytyki jest odbierane jako prześladowanie...Nie wolno nic negatywnego powiedzieć, bo zaraz nagonka ! Taaa prześladowania ....Niech ktoś zajrzy do słownika i dopiero się wypowiada.
    • morgen_stern Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:37
      A tak w ogóle dziewczyny, to pamiętajcie, że to dopiero POCZĄTEK. Na bank wkrótce będzie jeszcze ciekawiej.
      • zlotarybka_1 Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 10:54
        morgen_stern napisała:

> A tak w ogóle dziewczyny, to pamiętajcie, że to dopiero POCZĄTEK. Na bank wkrót
        > ce będzie jeszcze ciekawiej.

Nie, dziewczyny nie pamietaja. A przynajmniej wiekszosc dziewczyn nie pamieta. Wynikiem tejze amnezji jest nowy sklad parlamentu i nowy rzad. Dobrze wiec, ze przypominasz.
    • oqoq74 Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:38
      Ale pan Jaworski zestawia sobie różne informacje i wszystko wrzuca do koszyka prześladowanie.
      A to jest manipulacja.
    • kropkacom Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 09:41
      TKM - teraz, ku..., my.
    • mary_lu Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 10:14
      Łojezusmaria, to już się zaczyna... Myślałam, że dłużej wytrzymają, a tu już wyjeżdżają z rodzeniem dzieci z gwałtów.
      • kolter Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 10:23
        mary_lu napisała:

> Łojezusmaria, to już się zaczyna... Myślałam, że dłużej wytrzymają, a tu już wyjeżdżają z rodzeniem dzieci z gwałtów.

nawet Kaczor wie ze jak taka ustawa wejdzie to popierać go będzie tylko sam beton , dlatego kiedy PIS miał władzę ustawy antyaborcyjnej nie zmienił;

PAP 17.04.2007 00:00

- Marszałek Sejmu Marek Jurek opuścił szeregi klubu parlamentarnego Prawa i Sprawiedliwości - poinformował rzecznik marszałka. Szef klubu Marek Kuchciński powiedział, że nie dotarł do niego wniosek o rezygnacji Jurka. Dodał, że klub powiększy się o kilku posłów niezależnych.
        Kuchciński poinformował też na konferencji prasowej, że prowadzone są rozmowy z kilkoma posłami niezrzeszonymi, którzy niebawem mogą wejść do klubu PiS. Nie chciał mówić o nazwiskach, gdyż - jak stwierdził - jest na to za wcześnie.

W poniedziałek Jurek poinformował premiera Jarosława Kaczyńskiego, że nie wraca do PiS i podtrzymuje decyzję o rezygnacji z funkcji marszałka Sejmu. Politycy PiS liczą, że Jurek zmieni zdanie. Podkreślają, że w partii nie ma rezerwowych kandydatów do funkcji marszałka Sejmu.

W piątek, po tym gdy Sejm nie wprowadził do konstytucji zapisu o ochronie życia od poczęcia, Jurek zrezygnował z funkcji marszałka. Wniosek o jego odwołanie ma być rozpatrzony na najbliższym posiedzeniu Izby, w przyszłym tygodniu.

W sobotę Jurek, dotychczasowy wiceprezes PiS, zrezygnował w z członkostwa w partii. Opuścił odbywające się tego dnia posiedzenie Rady Politycznej PiS; wraz z nim z obrad wyszli posłowie m.in.: Artur Zawisza, Małgorzata Bartyzel i Dariusz Kłeczek.
    • paskudek1 Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 10:31
      wynika z tego, że Polka jest takim kuriozalnym krajem, w którym ugruntowana i zdecydowana większość jest prześladowana przez zmarginalizowaną i nic nie znaczącą mniejszość. Cuda panie, cuda
      • cosmetic.wipes Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 10:45
        To przecież norma, dopiero scher pisał, że mamy tu homoterror.
    • fomica Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 10:57
      Takiej retoryki ("prześladowań katolików oraz regularnych nagonek na Kościół, szczególnie ze strony lewicowo-liberalnych mediów") używają wszystkie media o określonej orientacji, przecież dokładnie takie same słowa mogłyby paść ze strony mediów liberalnych ("prześladowań mniejszości oraz regularnych nagonek na środowiska liberalne, szczególnie ze strony prawicowych mediów").
      Faktem jest, że popularnośc KK w Polsce słabnie, mierzona m.in. ilościa powołań kapłańskich, odsetkiem osób uczestniczących w mszy i przyjmujących księdza po kolędzie, liczba dzieci chrzczonych i posyłanych na religię itd. Czarno na białym widać że wpływy Kościoła się kurczą, do głosu dochodzą owe środowiska liberalne, kwestionujące światopogląd katolicki jako jedyny słuszny.
      W sumie trudno się dziwić że KK próbuje to jakoś racjonalizować, wymyślając że "jakaś siła" prześladuje, ktoś szczuje, ktoś odciąga, przecież nie mogą wprost powiedziec że tracą popularnośc bo przestają być atrakcyjni dla odbiorcy.
      • azja001 Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 11:39
        > W sumie trudno się dziwić że KK próbuje to jakoś racjonalizować, wymyślając że
        > "jakaś siła" prześladuje, ktoś szczuje, ktoś odciąga, przecież nie mogą wprost
        > powiedziec że tracą popularnośc bo przestają być atrakcyjni dla odbiorcy.

Słuszna uwaga. KK nie znosi poza tym krytyki, znam parę osób z tego środowiska bardzo konserwatywnego. Mają tak zamknięte umysły na swoje własne poglądy że nie są w stanie racjonalnie i obiektywnie pewnych rzeczy ocenić. A wszelkie fakty negatywne nt. księzy zamiataja pod dywan i udają że tego nie ma- po prostu tych tematów sie nie porusza. Dlatego dobrze że media dają jakąś przeciwwagę, nawet jak pewne sprawy przejaskrawiają.
        A że kościół nazywa to prześladowaniami? Cóż, nie każdy dorósł do wolności słowa.
        • nenia1 Re: zaczyna się - prześladowanie wg PiS 04.11.15, 11:46
          Zawsze łatwiej widzieć w sobie ofiarę, bycie ofiarą zwalnia z odpowiedzialności. I pozwala na usprawiedliwianie różnych działań, która wcale a wcale nie są narzucaniem światopoglądu innym, ale są tylko reakcją na prześladowania, koniecznością obrony.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka