Dodaj do ulubionych

CV na dwie strony?

04.11.15, 16:23
tyle mi wyszło. Nie jestem jakimś kierownikiem, ale doświadczenie zawodowe mam i to takie po 2-3 lata pracy. Ścieśniać do jednej?
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 16:25
      CV ma się mieścić na dwóch stronach, więc nie rozumiem problemu.
      • aeropolis Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 16:26
        no ponoć najlepiej jak na jednej. Profesjonalniej.
        • sfornarina Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 16:37
          Jakieś nowe zasady czy jak? Albo polskie, bo ja w sumie tylko za granicą pracy szukałam, więc może się nie znam...
          W każdym razie mnie wyczulano, żeby wypisywać tylko to, co do konkretnej pracy się przyda. 1.5-2 strony max.
          Czyli jeśli szukają ścisłowca, rozpisuję się o mojej pracy w laboratorium, a resztę wymieniam zwięźle tylko po to, by nie mieć dziur w życiorysie.
          A jeśli szukają stratega, to wciskam akapit lub dwa o zarządzaniu w finansach, a o dyplomie z fizyki ledwo wspominam, bo po co to komu.
    • mia_siochi Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 16:58
      E tam, ja mam 2, choćbym sie skichala to nie wyjdzie jedna.
    • minor.revisions Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 17:09
      ale użylaś tego szablonu co pokazywalaś wczoraj, co marnował połowę miejsca?
    • ada1214 Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 18:29
      Silniki rakietowe kontruujesz czy masz taki rozwlekly styl?
      Zredukuj do jednej. Haslami pisz, powinno wystarczyc, przeciez po drugiej stronie nie siedza idioci.
      • mozambique Re: CV na dwie strony? 05.11.15, 10:04
        Haslami pisz, powinno wystarczyc, przeciez po drugiej stronie nie siedza idioci. "

ekhm ekhm gdzie tu był wątek o kretynach z HR?
    • millitta Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 18:35
      Ja też mam na dwie strony, ale ono jest graficzne, do zawodów "kreatywnych", nie da się ścieśnić choćby nie wiem co. "Biznesowe" też mam na dwie strony, trochę tekstu, trochę grafiki. Ważne żeby było przejrzyste, żeby obowiązki były wypisane hasłowo, niczego w nim nie zabrakło, ale też żeby nie było przegadane. No i ja zawsze na pierwszej stronie zamieszczam najważniejsze informacje typu dane, doświadczanie zawodowe i część umiejętności a dopiero na drugiej wykształcenie i zainteresowania.
      • aeropolis Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 18:42
        no tak mam. nie umiem ścieśnić, kursy, szkoły doświadczenie. Nie aplikuję konkretnie tylko do portali więc tam wszystko potrzebne. Nie wiem już sama. Były osoby, które miały pomóc, a nie nie ma.
        • ada1214 Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 18:57
          aeropolis napisała:

> Nie aplikuję konkr > etnie tylko do portali

to po co sie tak upierasz na zdjecie? przeciez posrednikow nie interesuje jak wygladasz. Wywal zdjecie, zyskasz miejsce.
        • peonka Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 23:46
          Chyba stacie_o proponowała pomoc? Już nieaktualne?
          • aeropolis Re: CV na dwie strony? 05.11.15, 07:55
            no nie wiem właśnie, nie pomaga.
            • stacie_o Re: CV na dwie strony? 05.11.15, 12:42
              dalej podtrzymuje, napisz na stacie_o@gazeta.pl
    • kandyzowana3x Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 18:45
      dwie strony są jak najbardziej akceptowalne. powodzenia
      • aeropolis Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 18:47
        dzięki. tak patrzę na te wypociny moje- pracę i nie jest źle. Nawet foto mam w miarę ogarnięte. Te 2 str mnie nurtowały, ale za diabła nie dało się.
        • ada1214 Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 18:51
          o fakturowaniu pisalas na dwie strony?
          jesli juz naprawde nie mzesz zredukowac, to przynajmniej zorganizuj tekst tak, zeby na 1 stronie znalazlo sie to, co najwazniejsze, bo szanse, ze rekrutujacy nawet na 2 strone nie rzuci okiem, sa spore.
          • aeropolis Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 19:33
            Tak właśnie mam. Na 2 str są kursy, szlolenia itp. Hobby nie ma wcale.
    • kocianna Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 19:27
      Moje ma dwie strony i nie da się inaczej, chyba bym musiała zmniejszyć czcionkę do 10. Jedną stronę to miało jak byłam zaraz po studiach.
      • aeropolis Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 19:35
        U mnie 13 wg szablonu czyli doświsdczenie. Redzta 16 pogrubiona czyli lata pracodawca.
        • ada1214 Re: CV na dwie strony? 04.11.15, 19:56
          Moge Ci powiedziec, jak ja zrobilam. Nie mam zdjecia, wszystkie moje dane sa w naglowku (a wiec wykorzystuje cala szerokosc strony), pod naglowkiem zaczynaja sie informacje. W porownaniu do tego szalonu jaki wczoraj pokazywalas oszczedzam pol strony co najmniej. Budowe CV konsultowalam u specjalisty wiec sadze, ze jest zgodne z najnowszymi trendami i oczekiwaniami rekrutujacych.
        • dorek3 Re: CV na dwie strony? 05.11.15, 07:08
          A po co taka czcionka? Od trzymania się szablonu treść ważniejsza. I proponowałbym nie rozwlekać się nad szkoleniami i kursami o ile nie dają jakiś super uprawnień a skupić się na faktycznym doświadczeniu.
    • aeropolis bo to tak jest 05.11.15, 07:54
      zalogowałam się na portal p... i tam nijako oni mi zrobili szablon i cv- ja podawałam dane. Pod konkretną ofertę wysyłam i modyfikuję cv tak by pasowało do ogłoszenia ( zdjęcie wymagane). Natomiast chcę też by moje cv było w bazie polecane innych pracodawcom stąd tyle informacji bo nie wiem na kogo trafię. Szablon podesłany wcześniej nie jest aktualny, troszkę podobny, ale nie ten.
      • millitta Re: bo to tak jest 05.11.15, 11:11
        Ja bym zaczęła od nie korzystania z szablonowego cv, tylko stworzenia własnego. No chyba, że w branży do której aplikujesz nie są wymagane umiejętności komputerowe. smile
        • aeropolis Re: bo to tak jest 05.11.15, 11:51
          swoje własne mam zrobione, ale bezskuteczne jak widać.
      • stacie_o Re: bo to tak jest 05.11.15, 12:45
        aeropolis wyślij mi cv, możesz zmienić dane osobowe np na Annę Kareninę.
        Wiem, że p...pl włączył polecanie profilu, ale póki co, to raczkująca forma i cieszy się średnią opinią wśród rekruterów i jeśli aplikujesz na stanowiska biurowe, niezbyt sprecyzowane, to rekruter dostaje milion pińcset dwa dziewięćset cv i nawet nie patrzy na profile polecane.
    • una_mujer Re: CV na dwie strony? 05.11.15, 12:26
      Mnie wyszły 3 ostatnio, a i tak firma, do której aplikowałam, była zachwycona. Ale ja już mam dość sporo lat doświadczenia i dużo projektów zrobionych, pare zdań o każdym i tak wychodzi...
      Ostatnio dostałam takie cv ścieśnione na 1 stronę, czcionką 5. Odesłałam do wysyłającego z informacją, że nie jestem w stanie przeczytać...
    • nowi-jka Re: CV na dwie strony? 05.11.15, 12:29

nie sciskaj ale zrób tak zeby na tej pierwszej było wszystko co przede wszystkim chcesz powiedzieć pracodawcy
    • kocianna Re: CV na dwie strony? 06.11.15, 08:21
      A może zrób CV w formacie europass, to jest dość uniwersalne i wydrukowane wygląda OK.
      • stacie_o Re: CV na dwie strony? 06.11.15, 08:59
        tylko nie europas...
    • rosapulchra-0 Re: CV na dwie strony? 06.11.15, 09:03
      Moje dwudziestoletnie dziecko ma CV na dwie strony.
      • pole_koniczyny Re: CV na dwie strony? 06.11.15, 10:19
        Dwie strony to jest moim zdaniem optymalna długość, szczególnie dla osoby, która ma już kilka lat doświadczenia. Jedną stronę maksimum powinien mieć list motywacyjny. Ponieważ w wielu miejscach nie chcą listu motywacyjnego to moje CV zawiera sporo szczegółów: informacja na temat firmy w jakiej pracowałam (branża, jak duża) oraz mojego zespołu (jak duży, moje stanowisko), opis zakresu obowiązków, zdobyte umiejętności i ewentualnie ważniejsze osiągnięcie (zbudowanie od podstaw zespołu, wdrożenie jakiejś zmiany, szybszy awans).
        Częstym błędem na CV jest to, że nic nie mówi o zakresie odpowiedzialności, a to jest dla pracodawców dość ważne.
        Jeżeli do tego dorzucimy małą sekcję na temat umiejętności dodatkowych (języki obce, obsługa programów komputerowych, prawo jazdy) to CV uwzględniające wykształcenie, dwie pracę i sekcję umiejętności z pewnością zajmie minimum półtorej strony.
        I polecałabym jednak nie korzystanie z gotowych szablonów. Moim zdaniem to rzuca się w oczy, a sformatowane samodzielnie CV sprawia wrażenie, że przygotował je ktoś ogarnięty i dbający o szczegóły.
    • sueellen Re: CV na dwie strony? 06.11.15, 15:22
      Ja mam 3 i główkuję jak to okroić do 2... Ciężko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka