Dodaj do ulubionych

Głosujące na PiS - tego chciałyście?

25.11.15, 23:17
Naprawdę chciałyście tego co się teraz dzieje? Nocnych #DobrychZmian? Naruszania konstytucji? Zawłaszczania państwa? Prlowskich prokuratorów? Ułaskawiania niewinnych?
Poczekajcie na swoje 500 zł. Przecież obiecali, dadzą na pewno.
Obserwuj wątek
    • misiekzdzisiek2 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 25.11.15, 23:41
      One nie rozumieją, do czego zmierzają te zabiegi. A one zmierzają do władzy absolutnej i do ograniczenia wolności obywatelskich oraz wolności słowa.
      One widzą tylko swoje "pińcet złotych".
      Obudzą się, jak najpierw oberwą ekonomicznie, a potem jak dostaną "po łbie" od prawych i sprawiedliwych w zakresie praw obywatelskich. Tylko wtedy będzie za późno.

Mądrzy juz widzą, do czego to zmierza.
      • 5venuss Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 00:33
        Oto typowy przykład elektoratu TFU Po.
        JA mądry, oświecony!
        A ty głupi i ciemny.
        Jeśli takie masz założenia od początku, to co by nie napisać, to i tak już wiesz, że wyborcy PISu są beee.
        Więc to pytanie jest bez sensu. Bo tak naprawde nie oczekujesz rzeczywistej odpowiedzi, tylko możliwości dowalenia swoimi mundrościami.
        • paloma_blauwinder Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 00:41
          Ale gdzie ona ci napisała, żeś głupia i ciemna?
          Pozwól się zrozumieć, napisz, jaką miałaś motywację, czy jesteś w tej chwili zadowolona. Bez nawalanek, które nie mają sensu.
          • 5venuss Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 00:54
            Ooo matko a skąd żeś ty sie wzięła? Paloma_coś_tam? Co to za nick? Czy tylko ja mam takie szczęście, czy dziwnym zbiegiem okoliczności łażą za mną wciąż jakieś nowe wcielenia i rozmnożenia?
            Apropo 5wenuss gdzie jesteś? wink
            • rosapulchra-0 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 01:17
              Naprawdę masz jakiś problem z jej nickiem? Spójrz może na swój, co?

Ad rem: Po kiego wyszli z sali, gdzie mogli zagłosować i się przeciwstawić? Co to za protest? Dobra - przegraliby, ale i tak byłoby mądrzejsze zostać na miejscu. IMHO.
              • pade Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:32
                W jakim sensie mądrzejsze?
                Następnym razem powinny wyjść wszystkie ugrupowania oprócz PiS-u, (no i Kukiza, pożal się boże).
                To co się teraz dzieje to nie są obrady sejmu, to jest szopka.
              • claudel6 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 14:28
                ale sie troll wysypał, nie mogę smile))
                • rosapulchra-0 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 23:11
                  Ja jestem trollem? To kim ty w takim razie jesteś?
            • kubekwkropki Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 01:22
              Powody głosowania na PiS są często bardzo racjonalne. Nie mają za wiele wspólnego z histerycznymi wrzaskami i zabobonnym lękiem. To zimna kalkulacja jest. Proszę bardzo.
              1. Gospodarki nie napsują, po pierwsze Prezes się na tym nie zna i specjalnie się nie interesuje - oddał tam władzę przytomnemu Morawieckiemu. Tchórzewski, Szałamacha, Lipiński też głupi nie są;
              2. Zresztą PiS jest JEDYNĄ partią, która OBNIŻYŁA mi znacząco PITa - z 40 do 32%;
              3. UCHODŻCY - największa szansa, że ich nie wpuszczą - dla mnie kluczowe - w nosie mam wszystkie bijące serduszka i brednie o ubogaceniu kulturowym - a to akturat Prezesa interesuje bardzo - będzie pilnował, tak jak i silnego państwa;
              4. Europa nas nie obroni jakby co - wyśle noty protestacyjne, wyrazi oburzenie i zmieni flagi na fejsie, w tak trudnych czasach trzeba szukać bardziej regionalnych sojuszy (Słowacja? Węgry?) i twardo kierować się własnym interesem - to Prezesa też interesuje;
              5. PO uwierzyła, że jest właścicielem tego kraju - te ośmiorniczki, pycha i buta - stali się oderwani od czegokolwiek realnego;
              6. Konstytucji nie zmienią - nie mogą, mają za mało szabli w sejmie, więc i nie napsują za bardzo - Strachy na Lachy, zresztą PO też psuła na potęgę, tyle, że była w dodatku nieznośnie niezborna międzynarodowo i bezwolna gospodarczo. Że tak przypomnę miętkie serduszko cioci Ewy przy protestach górniczych;
              7. Proszę mi nie bredzić o zamachu na wolność słowa - gdzie - w dobie internetu, prywatniej prasy i mediów - czysty populizm;
              8. Aborcja i cała ideologiczna reszta - ludzie, bez żartów - każdy doskonale wie, gdzie i jak jakby co, nie tylko w PL - w Irlandii też - żyją? Żyją.

• sumire Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:25
                Fakt, tyle uchodźców do nas zjechało, że obawa przed nimi nie ma nic wspólnego z histerycznym lękiem.
                A propos punktu ósmego, rozumiem, że ze swoim merkantylnym nastawieniem do rzeczywistości możesz tego nie wiedzieć, ale niektórych kobiet może być nie stać na podróż za granicę w celu aborcji.
                • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:49
                  Ile jest takich kobiet biorąc pod uwagę, że zwykle jest to jednorazowa impreza?
                  • hermenegilda_zenia Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:02
                    Z pewnością tyle, ile pochowało swoje kilkoro dzieci w zamrażarkach, przydomowych ogródkach, strychach i beczkach po kapuście. Same bogate katoliczki
                    • ichi51e Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 01:55
                      te ktore w kapuscie chowaja (5te dziecko przewaznie) to i tak by sie na aborcje nie zdecydowaly - kasa w bloto
                    • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 10:50
                      I myślisz, że gdyby aborcja była legalna wzięłyby się w garść i pojechały do miasta na wizytę? Zważ, że antykoncepcja nie jest w Polsce nielegalna, a jakoś też nie skorzystały z tej legalnej możliwości, prawda? Ta od dzieci w zamrażarce to był nieogar, chyba tam jakieś lekkie upośledzenie umysłowe było w tle jak dobrze kojarzę sprawę. Takie osoby powinny mieć przede wszystkim jakąś pieczę, kuratora, mieszkanie chronione gdzie pod okiem pomocników mogłyby kontynuować samodzielne życie, ale w takim przypadku legalna aborcja nie rozwiązuje sprawy. Osoby upośledzona na umyśle nawet nie zatrybi, że trzeba wykonać telefon i się umówić, nie ogarnie bardziej skomplikowanego dojazdu. I to też wtedy gdy aborcja jest legalna.
              • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:40
                kubekwkropki napisała:
                > 1. Gospodarki nie napsują, po pierwsze Prezes się na tym nie zna i specjalnie s
                > ię nie interesuje - oddał tam władzę przytomnemu Morawieckiemu. Tchórzewski, Sz
                > ałamacha, Lipiński też głupi nie są;
                > 2. Zresztą PiS jest JEDYNĄ partią, która OBNIŻYŁA mi znacząco PITa - z 40 do 32
                > %;

Przecież oni głośno zapowiadają dowalanie nowych podatków. Jestem ciekawa jak długo wyznawcy mogą być ślepi i głusi? Nor4malnie jak ISIS.
                • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:13
                  > Przecież oni głośno zapowiadają dowalanie nowych podatków. Jestem ciekawa jak d
                  > ługo wyznawcy mogą być ślepi i głusi? Nor4malnie jak ISIS.

Narazie to rzad PIS nie wprowadzil zadnych nowych podatkow, natomiast chce ci przypomniec, ze to PO wprowadzilo podwyzke VAT (ktory nadal nie jest obnizony), zajmualo forse z OFE, zlikwidowalo np. ulge na internet (defaacto podwyzka podatku dochodowego). I to tak tylko z pamieci.
                  • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:17
                    black_halo napisała:
                    > Narazie to rzad PIS nie wprowadzil zadnych nowych podatkow

Rządzą miesiąc. Jestem ciekawa ile jeszcze ślepota będzie pisała 'jeszcze nie...'.

I tak w ogóle - nadal dumna z 'Twojego' Dudusia ułaskawiającego kolesiów i płaszczącego się przed Rydzykiem?
                    • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:27
                      > Rządzą miesiąc. Jestem ciekawa ile jeszcze ślepota będzie pisała 'jeszcze nie..
                      > .'

Jaki miesiac? Jak dobrze pamietam to zaprzysiezenie bylo 13 listopada.

> I tak w ogóle - nadal dumna z 'Twojego' Dudusia ułaskawiającego kolesiów i płas
                      > zczącego się przed Rydzykiem?

To nie jest moj "Dudus" bo na niego nie glosowalam. W ogole nie glosowalam. Ale w duchu popieram idee zmian przy korycie. Bo bardziej wnerwiala mnie Kopaczowa i Tuskomatolek plaszczacy sie przez kanclerz Merkel.
                      • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:31
                        black_halo napisała:
                        > Jaki miesiac? Jak dobrze pamietam to zaprzysiezenie bylo 13 listopada.

No to jeszcze cudowniej: 13 dni i już jeden nowy podatek big_grin

> To nie jest moj "Dudus" bo na niego nie glosowalam.

A w poprzednim wątku z dumą pisałaś 'mój prezydent' big_grin Twój prezydent republiki kolesiów i Rydzyka hłe, hłe big_grin

> Bo bardziej wnerwiala mnie Kopaczowa
                        > i Tuskomatolek plaszczacy sie przez kanclerz Merkel.

Uderz w stół: Pisiurki każde zło usprawiedliwią 'bo peło cośtam'. KAŻDE. Jak można być tak ślepym?
                  • oqoq74 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:19
                    Owszem wprowadzili, 70% podatek od odpraw, wyrok TK daje im w zasadzie wolną rękę, do tego, by zabrać resztę kasy z OFE i to zrobią, bo już o tym przebąkująsmile
                    • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:30
                      Dodajmy, ze 70% - dla prezesow spolek skarbu panstwa.

Jesli calkiem zlikwiduja OFE - to popre. OFE to najwiekszy przekret finansowy w historii Polski, nastomiast czesciowa przeniesienie tej forsy do ZUS to zwyczajnie kradziez.
                      • oqoq74 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:45
                        Czyli nieprawdą jest to co pisałaś, że nie wprowadzili nowego podatkusmile

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że PiS chce zrobić dokładnie to co PO i to co nazywasz kradzieżą, czyli przenieść resztę kasy z OFE do ZUS, czy tylko udajeszsmile
                        • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:48
                          No wiesz, wprowadzili wczoraj czy przedwczoraj. Nie mam czasu sledzic wszystkich njusow.
                          • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:50
                            black_halo napisała:
                            > No wiesz, wprowadzili wczoraj czy przedwczoraj. Nie mam czasu
                            > sledzic wszystkich njusow.

Ty w ogóle słabo orientujesz się co się w PL dzieje big_grin
                            • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:10
                              Jak większość emigrantów, wiedzę opierają na mediach, które zawsze choć trochę manipulują i które zwykle piszą o najgorszych rzeczach bo inne by się nie sprzedały.
                  • pade Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:34
                    A z jakiego powodu to zrobili?
              • rozaly Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:40
                >>>>2. Zresztą PiS jest JEDYNĄ partią, która OBNIŻYŁA mi znacząco PITa - z 40 do 32%;

Kubek tym to się za bardzo nie podniecaj, bo już się wypowiedzieli po wyborach, że to był błąd i chcą tą stawkę przywrócić.
                Takaś bogata, a takaś ??ia
              • butch_cassidy Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:00
                kubekwkropki napisała:

> 1. Gospodarki nie napsują,
                Szczególnie jak odejdą zachodni inwestorzy. Żeby gospodarka opierała się na polskim kapitale, ten kapitał musi występować w wystarczającej ilości. No to gdzie on jest, a jak jest, to dlaczego zdecydowana większość społeczeństwa jest sfrustrowana?

> 2. Zresztą PiS jest JEDYNĄ partią, która OBNIŻYŁA mi znacząco PITa - z 40 do 32
                > %;
                Bez komentarza.

> 3. UCHODŻCY - największa szansa, że ich nie wpuszczą - dla mnie kluczowe.
                No, tak polska ksenofobia, to rzeczywiście dla nich był mocny punkt zaczepienia.

> 4. Europa nas nie obroni jakby co
                Kaczyński za to nas obroni big_grin big_grin big_grin

> 5. PO uwierzyła, że jest właścicielem tego kraju
                A przepraszam, co teraz robi PiS, bo jak dla mnie przygotowuje pole, żeby wprowadzić reżim.

> 6. Konstytucji nie zmienią
                Oby.

> 7. Proszę mi nie bredzić o zamachu na wolność słowa - gdzie - w dobie internetu
                > , prywatniej prasy i mediów - czysty populizm;
                Oczywiście, nieważne jest dążenie do upaństwowienia mediów , czyli w tym przypadku, rzeczywiście zrobienie z nich tuby propagandowej PiS. Radio Maryja i TV Trwam niech dają przedsmak przyszłej TVP tongue_out
                A populizm to się będzie uprawiać w tych "zrepolonizowanych" mediach, albo właściwie propagandę...

> 8. Aborcja i cała ideologiczna reszta - ludzie, bez żartów - każdy doskonale wi
                > e, gdzie i jak jakby co, nie tylko w PL - w Irlandii też - żyją? Żyją.
                Oczywiście, po co prawo ma odpowiadać cywilizowanym standardom, skoro można działać poza prawem, wystarczy mieć za co.

>
              • tatarak99 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 10:29
                Słowacja nas obroni?????????????????????????

wegry????????????????????????????
                • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 10:32
                  Tak samo jak UE, ale przynajmniej nie będzie usiłowała nami rządzić wbrew naszym interesom.
                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 10:57
                  Bardziej niż UK czy Francja. O Niemczech przez wzgląd na historię nie wspomnę.
              • kotradykcja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 12:21
                kubekwkropki napisała:

> Powody głosowania na PiS są często bardzo racjonalne. Nie mają za wiele wspólne
                > go z histerycznymi wrzaskami i zabobonnym lękiem. To zimna kalkulacja jest. Pro
                > szę bardzo.
                > 1. Gospodarki nie napsują, po pierwsze Prezes się na tym nie zna i specjalnie s
                > ię nie interesuje - oddał tam władzę przytomnemu Morawieckiemu. Tchórzewski, Sz
                > ałamacha, Lipiński też głupi nie są;

Jak zaczną gmerać przy podatkach (a zaczną) i wypłacać "pińcest zł " to napsują i to fest.
                Inwestorzy zaczną z Polski uciekać, bo im się przestanie opłacać tu być, większość solidnie pracujących ludzi dostanie po dupie, namnoży się patologii i klientów pomocy społecznej, dodatkowo, z przyczyn ideologicznych, zaczną wyjeżdżać z kraju młodzi ludzie, więc gpspodarka zahamuje. Bo co z tego, że jest kilku niegłupich, preziowi nie podskoczą, a prezio nie ma świadomości, że się na ekonomii nie zna, on z założenia zna się najlepiej wink

> %;

Mnie też, tylko co dalej?

> 3. UCHODŻCY - największa szansa, że ich nie wpuszczą - dla mnie kluczowe - w no
                > sie mam wszystkie bijące serduszka i brednie o ubogaceniu kulturowym - a to akt
                > urat Prezesa interesuje bardzo - będzie pilnował, tak jak i silnego państwa;

Uchodźców mieliśmy mieć raptem 7 tys. Kasa na nich miała iść z UE. No faktycznie dramat.
                Poza tym, pewnie nie jesteś świadoma, ale uchodźców już mamy wink W dodatku muzułmanów big_grin

> 4. Europa nas nie obroni jakby co - wyśle noty protestacyjne, wyrazi oburzenie
                > i zmieni flagi na fejsie, w tak trudnych czasach trzeba szukać bardziej regiona
                > lnych sojuszy (Słowacja? Węgry?) i twardo kierować się własnym interesem - to P
                > rezesa też interesuje;

Europa boi się nas teraz. Boi, nie oznacza szanuje, tylko boi się oszołomstwa. Już kiedyś tak było. Zapominasz przy okazji, że jesteśmy częścią tej Europy. I że przepuściliśmi całkiem sporo pieniążków pochodzących z tej Europy. A liczenie, że obronią nas Węgry czy Słowacja... jaasne... bo nie mają własnych problemów tongue_out

> 5. PO uwierzyła, że jest właścicielem tego kraju - te ośmiorniczki, pycha i but
                > a - stali się oderwani od czegokolwiek realnego;

Jeszcze zatęsknimy za afarami o skali ośmiorniczek. Nie żebym lubiła PO, nie lubię. Ale przynajmniej nie stawiali froncie obrońcy pedofila.

> 6. Konstytucji nie zmienią - nie mogą, mają za mało szabli w sejmie, więc i nie
                > napsują za bardzo - Strachy na Lachy, zresztą PO też psuła na potęgę, tyle, że
                > była w dodatku nieznośnie niezborna międzynarodowo i bezwolna gospodarczo. Że
                > tak przypomnę miętkie serduszko cioci Ewy przy protestach górniczych;

Tobie się wydaje, że PiS nie ugnie się przed górnikami?? O naiwna istoto! A co do Konstytucji... patrząc na to, co zrobili z TK, wszystko jest możliwe.

> 7. Proszę mi nie bredzić o zamachu na wolność słowa - gdzie - w dobie internetu
                > , prywatniej prasy i mediów - czysty populizm;

Nie skasowali Ci jeszcze żadnej wypowiedzi? Na FB już znajomym konta poblokowali za "hejt na PiS".

> 8. Aborcja i cała ideologiczna reszta - ludzie, bez żartów - każdy doskonale wi
                > e, gdzie i jak jakby co, nie tylko w PL - w Irlandii też - żyją? Żyją.

Raczysz żartować. Co to ma wspólnego z państwem prawa? Co ma to wspólnego ze standardami europejskimi w XXI wieku? W Bangladeszu też pewnie każdy wie doskonale co, gdzie i za ile. Na tym to ma polegać? A Irlandzka ustwa została zmieniona w ub. roku:
                Zgodnie z ustawą (The Protection Of Life During Pregnancy Act) aborcja jest możliwa, gdy dwóch lekarzy po zbadaniu kobiety zgodnie zaświadczy, że zagrożenia dla jej życia można uniknąć tylko przez przerwanie ciąży. W nadzwyczajnych sytuacjach, gdy kobiecie grozi śmierć, dopuszczalna jest zgoda jednego lekarza. Jeśli kobieta grozi odebraniem sobie życia z powodu ciąży, zgodę na aborcję musi wyrazić trzech lekarzy.
                • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 13:31
                  >Uchodźców mieliśmy mieć raptem 7 tys. Kasa na nich miała iść z UE. No faktycznie dramat.

Jeszcze raz powiadam.
                  Żaden szantażysta nie zatrzymuje się nigdy na pierwszej wyjściowej kwocie.
                  Po drugie - czy tych osób miałby nie dotyczyć program łączenia rodzin?
                  Po trzecie - jak długo UE miałaby dawać pieniądze? Rok? Dwa lata? Co jeżeli po dwóch latach rodzina nie znajdzie pracy? Nadmieniam, że w Polsce rynek pracy jest trudniejszy niż na zachodzie nawet dla tubylców.

I jeszcze odniosę się do aborcji. Osobiście jestem za legalną aborcję z dowolnego powodu do 3 miesiąca, a później gdy są wskazania zdrowotne lub wada płodu.
                  Mam jednak pytanie - czy PO za rządów 8 lat zrobiło cokolwiek by złagodzić tę ustawę? Nawet niekoniecznie realnie zrobić, w praktyce (tak byłoby oczywiście najlepiej), ale czy choćby mówiło o tym, miało w oficjalnych planach? Każda partia boi się aborcji jak diabeł święconki i żadna oficjalnie nie przyznaje się do tego, że w programie ma "złagodzenie prawa antyaborcyjnego", chyba że o jakiejś partii nie wiem?
                  • kotradykcja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 13:42
                    Czy ja w którymkolwiek miejscu napisałam, że PO była cacana??
                    Czy możecie już skończyć z arumentami "bo PO cośtam"???
                    Słabo się robi, naprawdę.
                    A co do uchodźców - oni już u nas są, oni u nas będą.
                    Żeby nie wpuścić uchodźców musielibyśmy wystąpić ze struktur UE i zwrócić kasę, którą dostaliśmy na wstąpienie. Stać nas?
                    • cersei8 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 13:47
                      Oni sa, ale nie musza zostac na zawsze...

kotradykcja napisała:

> A co do uchodźców - oni już u nas są, oni u nas będą.
                      > Żeby nie wpuścić uchodźców musielibyśmy wystąpić ze struktur UE i zwrócić kasę,
                      > którą dostaliśmy na wstąpienie. Stać nas?
                      >
                    • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 13:52
                      Czy będą - nie wiadomo. Ci co są najdalej do kilku miesięcy sami z siebie uchodzą nocą do Niemiec, nie niepokojeni przez nikogo, Polska to wolny kraj, jak nie chcą być u nas to nie będzie stali nad nimi z karabinami by nie uciekli na zachód, to byłoby karygodne naruszenie prawa drugiej osoby.
                      • kotradykcja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 14:01
                        Ale Ty piszesz o nowych uchodźcach, a ja o tych, którzy w Polsce są już cod lat big_grin
                        W 2013 roku było u nas przeszło 12 tysięcy czeczeńskich uchodźców smile W tym roku ponad 2,5 tysiąca
                        W ciągu ostatnich 12 lat przewinęło się przez Polskę ok. 80 tysięcy Czeczenów.
                        A teraz zagadka - jaką religię wyznają Czeczeni? wink
                        • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 14:45
                          Dopóki się nie wysadzają, nie terroryzują innych i nie żądaj dla siebie większych praw niż inni niech wyznają nawet religię Czerwonego Kapturka.
            • mae224 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:48
              à propos, bo oczy bolą.
          • ofelia1982 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:28
            To ja Ci później napisze, jak będę przy kompie
        • kamunyak Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 01:05
          dlaczego zaraz PO? ty (wy) niczego innego nie widzicie poza PO?
          Nie wiem czy wiesz ale PIS miało 38% (mniej więcej) a reszta to były inne partie, czyli ponad 60%.
          To raz.
          Dwa, to, co piszesz to wlaśnie jest całe PIS. Frustracje, kompleksy i nienawiść. Oraz narzucanie innym swoich poglądów, jako jedynej objawionej prawdy.
          Nie na tym polega demokracja.
          No, niestety, sami sobie laurkę wystawiacie.
          • 5venuss Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 01:10
            No WY też sobie właśnie taką wypowiedzią negatywną opinię WYRABIACIE...
            Ps. Ja jestem pojedyncza nie musisz mi dwoić
            • kamunyak Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 01:32
              > No WY też sobie właśnie taką wypowiedzią negatywną opinię WYRABIACIE...

no, ale jaka niby sobie WYRABIAMY
              Czy ty też z serii "wiem ale nie powiem"?
              Argumentów, poza siłą i krzykiem, brakuje najwyraźniej.
        • aalex7 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:38
          Oto typowy przykład elektoratu TFU Po.
          JA mądry, oświecony!
          A ty głupi i ciemny.
          Jeśli takie masz założenia od początku, to co by nie napisać, to i tak już wiesz, że wyborcy PISu są beee.
          Więc to pytanie jest bez sensu. Bo tak naprawde nie oczekujesz rzeczywistej odpowiedzi, tylko możliwości dowalenia swoimi mundrościami."

Jeżeli akceptuje się poczynania PISu uznając, że tak można, że jest to dopuszczalne w państwie demokratycznym i praworządnym, to ewidentnie świadczy to o braku rozumu akceptującego.
          I nic tego nie zmieni - logiki nie da się stosować wybiórczo
    • 5venuss Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 01:06
      Clio_1 naprawdę chciałabym ci napisać szczerze co myśle i jak się czuję z decyzją głosowania na Pis, ale ta twoja ironia w pytaniach głównych jest przerażająca
      • mia_siochi Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 06:17
        Daliście sie kupić za "pincet złoty", wiec dlaczego atencji oczekujecie...
        • mamma_2012 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:51
          Z owych "pińcet" większość i tak nic nie zobaczy, a w dodatku dowiedzą się, że to na ich własną wyraźną prośbę, żeby im nie dawać. Majstersztyk politycznej arogancji.
        • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:15
          Ludzie nie dla tych pieciu stow glosowali na PiS. A ujadanie POwskie watahy nie na kazdym robi wrazenie.

Nie wiem czemu wam sie wydaje, ze ludzie dali sie kupic. Nie, ludzie w Polsce sie wk...wili a wiekszosc tez powie, ze i tak sie dziwi, ze PO po 8 latach rzadow ma nadal ponad 20% poparcia i ze PSL jakims cudem wszedl do sejmu.
          • oqoq74 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:21
            Owszem, tu się zgadzam. Ludzie byli wkurzeni na PO i wybrali kierując się emocjami tych, którzy krzyczeli najgłośniej przeciw PO czyli PiS i Kukiza.
          • mamma_2012 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:24
            Na mojej karcie do głosowania było jeszcze kilka partii oprócz PiS-u i PO.
            Można było odebrać władzę PO, jednocześnie nie oddając jej PiS-owi.
            Także PiS czymś skusił masy.
            • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:44
              A teraz pytanie, komu oddac wladze jesli nie PiS.
              PSL - sprzedajne k..wy, ktore tworzyly rzad z kazda inna pratia, hjak choragiewka na wietrze, byle tylko miec pare stolkow dla siebie, wsadzic tam swoich i niech ciagna forse z budzetu. Nie, nie, nie i jeszcze dziesiec razy nie. Cieszy mnie, ze nie sa w rzadzie, zastanawiam sie jednak jak weszli do sejmu.
              Kukiz - spore poparcie, skanalizowal wk..rw na PO i sciagnal do siebie tych, co nie chcieli glosowac na PiS. Ale to rockman, kraza pogloski o alkoholizmie a juz mielismy reprezentacyjnego polityka, ktory nadzwyczajnie czesto miewal "syndrom filipinski". Dla wiekszosc nie wystarczajaco powazny i dlatego to co osiagnal to maksa poparcia na teraz. Moze jak sie wykaze w sejmie to bedzie lepiej w nastepnych wyborach.
              Nowoczesna - pan Petru to jest takie zawoalowane PO, mam wrazenie, ze powstala ta partai tylko po to, zeby szczury z tonacego statku mialy sie gdzie ewakuowac i ze ludzie zaglosuja. Nienajwieksze popracie wiec tylko mamy kawalek tortu im przypadl.
              Korwin - spuscmy zaslone milczenia, partia dla wonskich specjalystow z IT co to im sie wydaje; ze sa niesmiertelni i niezniszczalni. Tylko jak przychodzi co do czego to raz daw przechodza na umowe o prace. Bo dziecko ma nowotowor i sie okazuje, ze na nawet dwadziescia tysi na reke nie pokrywa kosztow leczenia.
              Razem - za pozno powstali.
              • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:48
                black_halo napisała:
                > A teraz pytanie, komu oddac wladze jesli nie PiS.

Każda opcja lepsza.
                • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:50
                  araceli napisała:

> black_halo napisała:
                  > > A teraz pytanie, komu oddac wladze jesli nie PiS.
                  >
                  > Każda opcja lepsza.

No to napisz nam tu wyprowacowanie pt. jaka opcja jest lepsza i dlaczego. Przynajmniej trzema zdaniami uzasadnij. "Bo to nie PiS" nie zalicza sie do argumentow w tej dyskusji.
                  • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:51
                    black_halo napisała:
                    > No to napisz nam tu wyprowacowanie

Czytaj wiadomości. Wystarczy.
                    • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:06
                      araceli napisała:

> black_halo napisała:
                      > > No to napisz nam tu wyprowacowanie
                      >
                      > Czytaj wiadomości. Wystarczy.

Czytam. I nadal nie widze znaczacej alternatywy dla PiS w tym momencie. I nie dlatego, ze popieram PiS. Po prostu kazda mniejsza partia nie mialaby w sejmie szans a ludziom pokroju Petru nie powinno sie dawac do reki zadnej wladzy.
                      • sumire Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:10
                        Fakt. Lepiej dać władzę ludziom, którzy nie znają konstytucji własnego kraju i nie wiedzą, jaką moc ma uchwała.
                  • oqoq74 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:54
                    A argument, "bo PO też tak robiła" już jest ok?

Przypominam, że PiS przed wyborami jak mantrę powtarzało "dobra zmiana" i jak widać, nie ma dobrej zmiany, jest zmiana na zasadzie "Teraz MY!".
              • kota_marcowa Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 10:50
                Razem - za pozno powstali.

I całe szczęście, bo ci to by dopiero nam Koreę Północną urządzili.
          • pade Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:38
            Tak to jest jak emocje przesłaniają rozsądek...
    • misterni Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 01:20
      Ależ mają dokładnie tego, czego chcieli - rozwalania systemu, który był zły, zły i lewacki, i antypolski. wink A teraz wreszcie będzie tak jak ma być i już! wink
      Jednocześnie protestuję - elektorat PiS ma bardzo wierny od lat i ci ludzie nie poszli do głosowania mamieni obietnicą 500 zł, nie deprecjonujmy ich aż tak bardzo wink
      • kubekwkropki Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 01:25
        A jakiż to system jest chwilowo rozwalany, którego kilka miesięcy temu nie rozwalała Platforma? Hę?
        • anorektycznazdzira Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:36
          nauki szkolnej a za chwilę emerytalny (do reszty, bo juz debile z PO zrobili na niego skok z rozbiegu), potem sądownictwo i służby.
          nie głosowałam ani na kłamczuchów (PO) ani na oszołomów (PIS)
      • kamunyak Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 01:39
        > Jednocześnie protestuję - elektorat PiS ma bardzo wierny od lat i ci ludzie nie
        > poszli do głosowania mamieni obietnicą 500 zł, nie deprecjonujmy ich aż tak ba
        > rdzo ;

nie masz co protestować - poszli inni.
        nawet tu któraś pisała, że pójdzie głosować na PIS, jesli tylko uchodźców nie przyjmie.
        Prawda zas jest taka, że jak Polska będzie musiała przyjąć to przyjmie, bez wzgledu na to, jaka partia będzie u władzy.
        No, chyba że wyjdziemy z UE, zwracając to, co wzięliśmy. Wtedy to na pewno fajnie bedzie.
        A 500 zł było magnesem. Sama czytałam wątek, w ktorym jakas mamusia pytała, czy dostanie na pierwsze dziecko bo ono tylko męża itd itp.
        Juz samo to, że uwierzyli w te 500 zł, deprecjonuje ich, nie musimy tego sami robić.
        • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:16
          Ludzie uwierzyli tez w zielona wyspe 8 lat temu a jak wyszlo to kazdy widzial.
          • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:18
            black_halo napisała:
            > Ludzie uwierzyli tez w zielona wyspe 8 lat temu a jak wyszlo to kazdy widzial.

Nie chcieli zielonej wyspy - będzie mieli gó..ną wyspę.
            • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:31
              Ale jak w Polsce sie polepszy to odszczekasz co teraz piszesz?
              • kotradykcja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 12:29
                > Ale jak w Polsce sie polepszy to odszczekasz co teraz piszesz?

Jak się polepszy odszczekam i swoje, i Araceli, w dodatku pod Kolumną Zygmnunta big_grin
                Obiecuję!
          • pade Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:44
            No, ja widziałam tę zieloną wyspę. Warto mieć chociaż minimalne pojęcie o gospodarce, wtedy zamiast rzucać banialukami można używać argumentów.
            • kamunyak Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 12:42
              > No, ja widziałam tę zieloną wyspę. Warto mieć chociaż minimalne pojęcie o gospo
              > darce, wtedy zamiast rzucać banialukami można używać argumentów.

cała Europa widziała, tylko "niektórzy" Polacy nie.
      • mamma_2012 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:53
        Przecież w kampanii obiecano wszystko, wszystkim i bez ograniczeń. Wystarczy, że w każdej grupie znalazł się niewielki odsetek, który nabrał sę na obiecane pieniądze i mamy to, co mamyuncertain
      • claudel6 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 14:35
        miterni, ale twardy elektorat PISu to 20% głosujących, te dodatkowe 20% to ci, który sprzedali demokrację za pinćset
    • zebra12 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 06:20
      No naprawdę widzę, że przeciwniczki PO zupełnie odjechały. Porównują ośmiorniczki do próby destabilizacji państwa i łamania konstytucji. A to tylko początek.
      Zawsze w historii dążenie do jedynowładztwa źle się kończyło i bynajmniej nie demokratycznie.
      • mia_siochi Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 06:25
        A mnie w nich najbardziej przeraża nie to, ze dały sie omamić bzdurom wyborczym (sory, nawet moja matka, prosta kobieta wie, ze nie wolno głosować na kogoś, kto ZBYT WIELE obiecuje. I ze nie ma czegoś takiego jak pieniądze "państwowe").
        Najbardziej dołujący jest brak refleksji. Totalne oderwanie od rzeczywistości. Cały świat grzmi o orbanizacji Polski, a te dalej klapki na oczach.
      • iskierka3 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 06:41
        Bo to tak egzotycznie brzmi - osmiorniczkiwink a oni nie zarli - to na taczki z tymi co zarli!wink
        • shell.erka Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:14
          Biedne. Ja żarlam jako 6 latka - za komuny jeszcze.
          • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:34
            To nie chodzi o osmiorniczki dostepne przeciez w biedronce za kilkanascie zlotych. Chodzi o to, ze oni te osmiorniczki zarli placac pieniedzmi podatnika. I to w momecie kiedy duza czesc podatnikow te 1500 to ma na reke i musi przezyc za ta caly miesiac.
            • aalex7 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:45
              "To nie chodzi o osmiorniczki dostepne przeciez w biedronce za kilkanascie zlotych. Chodzi o to, ze oni te osmiorniczki zarli placac pieniedzmi podatnika. I to w momecie kiedy duza czesc podatnikow te 1500 to ma na reke i musi przezyc za ta caly miesiac."

Jeżeli nawet zjedzenie ośmiorniczek za pieniądze podatnika ma usprawiedliwiać - według Ciebie- naruszanie konstytucji, prawa i dyktaturę - to co myśleć o takim wyborcy ?
            • mamma_2012 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:53
              "Żarli" wszyscy przed po, "żreć" będą i wszyscy, którzy przyjdą potem. Tu się to tylko wydało i zostało nagłośnione i rozdmuchane, bo przemawia do wyobraźni ludzi, którzy nie ogarniają poważniejszych spraw.
              Przypominam, że ludzie związani z PiS-em podejrzanie często pojawiają się przy aferze ze SKOKiem Wolomin, a tu spłacamy, wyprowadzone 4 miliardy. Prawda, że niezła kwota?
              Za pieniądze podatnika córka Dudy zrobiła sobie wycieczkę do Włoch, za pieniądze Duda jeździł na wykłady, Hoffman i spółka po całej Europie.
              • pade Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:47
                I na takie argumenty zawsze jest jedna odpowiedź: ...milczenie...
            • kamunyak Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 12:51
              Chodzi o to, ze oni te osmiorniczki zarli placac pieniedzmi podatnika.

Jakoś dziwnie nie przeszkadza ci, że podatnik płaci np. za ochronę pewnego małego człowieczka i to duzo wiecej niz kosztuja ośmiorniczki. Jak ma się blisko 2 mln rocznie do 1500 zł na rękę, hę?
              Tak, że wiesz... mozemy się tak licytowac jeszcze długo.
              I nie, nie pochwalam ośmiorniczek. Ale ochrony także nie, przynajmniej ze swoich pieniędzy.
            • lewapinger Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 15:00
              PO żarło ośmiorniczki.
              PIS latało za nasze siano.
              Na jedno wychodzi.
              • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 16:00
                Otóż to, jedni warci drugich. Różnica taka, że PO przez 8 lat zdążyło się nachapać przy korycie, a teraz ma po prostu zmienników.
              • zebra12 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 06:05
                A poza tym jak trzeba być naiwnym, by sądzić, że Ci jeść nie będą, latać nie będą, jeździć nie będą. Każda władza tak robiła i robi.
                Ośmiorniczki to i ja jadłam, bo u nas taka pizza jest z ośmiornicami. Obrzydliwe.
        • anorektycznazdzira Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:38
          w Biedronce zidentyfikowano ośmiorniczki w cenie zwykłego mięsa, także tego. Może se zrobić nie umio.
    • iskierka3 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 06:40
      Mysle, ze wyborcy pisu sa - w wiekszosci - zadowoleni. Te rzeczy, ktore wymieniasz sa dla nich abstrakcyjne i niestotne. Liczy sie zeby "unych" pogonili. To w wiekszosci mentalnosc - jak sasiad ma fajny samochodo to prosze Cie panie Boze, nie zeby mnie bylo stac na podobny tylko zeby jemu ukradli. A jedyne co docenia to tani populizm i udawanie wladzy, ze jest takim samym szarym czlowiekiem. i wspolnie damy w d... wszytkim, ktorzy - czujemy- maja w czymkolwiek wiecej od nas.
      • iskierka3 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 06:44
        I to "wiecej" to nie tylko kwestia forsy. To tez kwestia wyksztalcenia, klasy, rozumu oraz zdrowia psychicznegowink
      • mia_siochi Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 06:45
        No masz racje, niestety.
      • shell.erka Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:19
        To moja babcia.
        Dobrze bo Polonii Kopacz, dobrze bo zły Tusku niech widzi, dobrze bo teraz im pokażą.

I wczoraj mówi że sąsiadka - samotna matka - żyje tylko z zasiłków i darów z kościoła oraz umiejętności tychże zdobywania - robi drugi w tym roku generalny remont (z wymianą płytek łącznie.... Skąd ona na to ma? Babcia pyta z nutka zawiści.
        Mówię że z zasiłków i mówię że będzie mieć jeszcze lepiej bo takim dadzą, a mi odbiorą, bo za bogata jestem.

I coś chyba zaskoczyło, bo pierwszy raz mię usłyszałam zachwytów nad Szydło, tylko tekst ze wszyscy w rządzie po jednych pieniądzach.
    • ofelia1982 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:27
      To, co mnie wkurza w wyborcach PO i innych Nowoczesnych, to przekonanie o swojej wyższości. Nie przypominam sobie, by za rządów PO bylo tyle wątków na forum o tytułach "Wyborcy PO, kwota wolna od podatku to drwina. Tego chciałyście?" Albo "Wyborcy PO, znieśli ulgi na dzieci, tego chciałyście?".
      A może tak chwila refleksji i zastanów sie - skoro bylo tak dobrze za rządów PO, to dlaczego naród z taka determinacja chcial zmienic władzę? Aha, jesli mieszkasz w dużym miescie, nie masz umowy śmieciówki i masz prace - może być Ci trudno zrozumieć. Bo po prostu PO to partia sytych - głosowali na nią Ci, którym bylo dobrze. Reszta zasuwa za 1200zl lub siedzi w UK
      • sumire Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:34
        Bo naród w większości jest niezbyt refleksyjny, to i daje się nabrać na obietnice i wierzy, że przyjdzie nowe i mu da. Taki jest powód.
        Ludzie nadal będą pracować na śmieciówkach i wyjeżdżać do UK.
      • anorektycznazdzira Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:42
        Tylko właśnie to jest takie smutne, że zasuwający na śmieciówkach za 1200 uwierzyli, że przyjdzie PiS i im "da". PiS weźmie intratne stanowiska, pensje ministerialne, wiceministarialne, gaże eksperckie i diety poselskie, dobre stołki w regionach. Jak ktoś z tych ludzi miał 1200 to jemu się poprawi. A wyborcy może nie stracą, jeśli pomysły populistów nie rozwalą gospodarki.
      • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:43
        ofelia1982 napisała:
        > A może tak chwila refleksji i zastanów sie - skoro bylo tak dobrze za rządów PO
        > , to dlaczego naród z taka determinacja chcial zmienic władzę?

Bo 'ciemny lud' dał sobie wmówić, że Polska jest w ruinie, 'oni' kradną i pińcet zyta na dziecko sie należy!

Po Tobie akurat głosowania na PiS się nie spodziewałam. Widać propaganda była silniejsza niż ktokolwiek się spodziewał.
      • iskierka3 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:58
        Porzucmy PO bo nie o nim jest rozmowa. Absolutnie kazda partia jest lepsza niz PIS. I zeby na nich glosowac to trzeba miec niestandardowe zalety ducha. To nie jest wyzszosc tylko stwierdzenie faktu.
        • anorektycznazdzira Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:41
          >niestandardowe zalety ducha

lubię to! big_grin
        • arwena_11 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:08
          Która?
          Kukiz - może, ale zobaczymy co zrobi przez 4 lata
          Korwin - odjechał
          Petru - klon PO, taki schowek, żeby się utrzymać u koryta
          PO - spuśćmy zasłonę milczenia, bo nawet ciężko znaleźć słowa, za które post nie wyleci w kosmos.
          PSL - jak się to znalazło w sejmie - nie mam pojęcia, ale to taka diw.a, która pójdzie za tym co da parę stołków
          Razem -oszołomy i Lenin wiecznie żywy - dziękuję za taki wybór.
          • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:11
            arwena_11 napisała:
            > Która?

No na pewno PiS rozwalający państwo w 2 tygodnie big_grin

Jak tam mąż prawniczek - już baluje z PiSowskimi baronami coby sobie korzystne wyroki pozałatwiać?
            • arwena_11 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:15
              Nie nie baluje, pracuje tam gdzie pracował.

Czyżbym sie doczekała psycho-fanki? Śledzisz moje posty?
              • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:20
                Nie śledzę - po prostu w tym wątku padło ciekawe pytanie i (uderz w stół) akurat się pojawiłaś:
                forum.gazeta.pl/forum/w,567,159400220,159402164,Re_Glosujace_na_PiS_tego_chcialyscie_.html?wv.x=2
                • arwena_11 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:21
                  To podaj mi argumenty za głosowaniem na kogoś innego. A i mnie 500 zł nie skusiło, bo istotną pozycją w budżecie nie bedą.
          • asia_i_p Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:36
            Ten "klon PO" jako jedyny spełniał wczoraj w sejmie obowiązki poselskie - nie "stawiał dobra narodu ponad prawem", nie strzelał focha, tylko konsekwentnie, z uporem bronił prawa. Jestem z nich dumna.
            • anorektycznazdzira Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:39
              Zgadzam się, wypadli jako jedyni trzeźwi w tej remizie.
            • arwena_11 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:40
              Ciekawe coby zrobili, jakby wygrali wybory - koalicję z PO?
              • asia_i_p Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 10:12
                Koalicja Petru-PO bardzo by mnie zdziwiła.

Moim zdaniem celem Petru nie jest rządzenie w jednej kadencji, po czym zejście z pola, a koalicja z partią, która ma potężny elektorat negatywny w swojej pierwszej kadencji to jest utrata zaufania wyborców, rozmycie się w większej i starszej formacji. To byłoby polityczne samobójstwo.

Petru potrzebuje się utrwalić w świadomości wyborców. To jest facet ambitny i przyzwyczajony do sukcesów, więc może myśleć nawet o bezwzględnej większości w Parlamencie. Jeśli nie - to może być koalicja z PO, ale tylko wtedy, jeżeli PO będzie miało jednocyfrowy wynik, a Petru dwucyfrowy i na pewno nie w pierwszej kadencji istnienia Nowoczesnej. Nawet nie jestem pewna, czy zaryzykuje w drugiej.

Nie opieram się tu na ocenie moralnej faceta - brzmi jak człowiek przyzwoity, bardzo bym chciała, żeby był przyzwoity, ale tak naprawdę nie wiem. Opieram się tylko na tym, że na bank nie jest idiotą, to widać z jego dotychczasowych osiągnięć.
                • kubekwkropki Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 10:36
                  Petru jest inteligentnym, przyzwoitym facetem z niezłym pomysłem na gospodarkę. Nawet się przez chwilę przymierzałam do głosowania na jego Nowoczesną ALE wizja współrządzenia przez grupę niedoświadczonych politycznie debiutantów z dobrymi chęciami, w tak trudnych międzynarodowo czasach jakiś mnie przerosła. Juz taki sejm pełen rozciągniętych swetrów i sprzecznych, ach wzniosłych, ideałów przerabialismy we wczesnych latach 90. Dziękuje, postoje. Niech się, z tą swoją drużyną nauczy jak naprawę wyglada polska polityka, nabierze doświadczenia- moze następnym razem. W tych wyborach u mnie wygrał pragmatyzm.
                  • kubekwkropki Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 10:39
                    Ucięło mi. Inaczej mówiąc realpolitik.
                  • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 10:44
                    Postulat zniesienia płacy minimalnej nie mieści się w moich granicach przyzwoitości.
                  • anorektycznazdzira Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 12:43
                    u Petru swetry i utopijne ideały??? Ke? Pomyliłaś z Zandbergiem, czy jak mu tamsmile
                    • kubekwkropki Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 13:18
                      Napisałam swjm pełen SPRZECZNYCH, acz wzniosłych ideałów. Sejm rozciągniętych swetrów i muszek - generalnie niedoswiadczonych w rządzeniu polityków. Taki był w latach 90. Chaos. Ostatnia rzecz jaka jest nam potrzebna. A plan likwidacji płacy minimalnej i marginalizacji związków zawodowych oraz 16% podatków jest tak samo utopijny jak Zandberga 90% podatku i płaca minimalna 3000.
                      • anorektycznazdzira Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 16:10
                        Nie jest tak samo utopijny. Mimo wszystko postulat "niech sobie każdy sam poradzi", choć kiepski w praktyce, jest realniejszy niż "każdemu według potrzeb"smile
                        Oba historia przetestowała, pierwszy z drapieżnego XIX-wiecznego kapitalizmu wyewoluował w bogatą zachodnią demokrację, drugi- w rozpad ZSRR i krach całego bloku...
                  • piepe Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 13:48
                    kubekwkropki napisała:

> Petru jest inteligentnym, przyzwoitym facetem z niezłym pomysłem na gospodarkę.

Buahahaha, naiwność lemingów poraża.
                    Wystarczy spojrzeć na jego historię z kredytem frankowym - całkowita kompromitacja i arogancja godna PO - z takim trupem w szafie startować w wyborach, kiedy afera frankowa sięga zenitu. Ludzie pluli mu w twarz, a on udawał, że deszcz pada i miał rację - nie wszyscy skojarzyli, że gość jest kłamcą i manipulatorem.

Gość co innego mówił, co innego robił - prognozował umacnianie się złotego, zahamowanie wzrostu kursu franka nawet jeszcze pod koniec 2014 roku, a sam przewalutował kredyt w 2008 roku. Do tego w żywe oczy kłamał, ze przewalutował z duzą stratą:
                    Kredyt we frankach przewalutowałem po upadku Lehman Brothers, to był przełom września i października. Straciłem na tym, brałem kredyt, jak frank szwajcarski był po 2 zł, jedną część kredytu przewalutowałem, jak frank kosztował 2,79, a drugą, jak był za 2,81 zł
                    Orynarne kłamstwo - wtedy frank nie był po 2,79 tylko po 2,2 zł.

Rok 2008. Główny ekonomista banku BPH Ryszard Petru mówi w "Polska The Times": - Złoty będzie się wzmacniał. Kredyty we frankach jeszcze długo pozostaną bezpieczne i opłacalne.

5 sierpnia tamtego roku frank szwajcarski kosztuje nieco ponad 1,9 zł, a tysiące Polaków zaciągają kredyty mieszkaniowe w tej walucie. Doradcy finansowi i ekonomiści tacy jak Petru tłumaczą im, że to właściwie najrozsądniejszy wybór. Pół roku później za franka trzeba zapłacić ponad 3,2 zł. Ryszard Petru mówi jednak dalej: - Jeżeli nie będzie jakiejś megakatastrofy, typu upadek Ukrainy, to jest duża szansa, że poziomu 3,20 zł za franka już nie zobaczymy - zapewnia Polską Agencję Prasową. - Nie jesteśmy w stabilnej sytuacji, ale jesteśmy w takiej sytuacji, że spać możemy wszyscy spokojnie.

W sierpniu 2011 roku o żadnej megakatastrofie na Ukrainie nie ma jeszcze mowy, ale i tak szwajcarska waluta po przebiciu kilku kolejnych psychologicznych progów osiąga pułap 3,9 zł. Ryszard Petru jednak uspokaja na łamach "Super Expressu": - Zbytnie umocnienie franka zabije szwajcarską gospodarkę. Nie może się więc utrzymać w dłuższej perspektywie czasu. To zarżnie eksport. Zarżnie też turystykę, która choćby w zimie ma tam olbrzymie znaczenie. W efekcie Szwajcaria będzie miała problemy, przestanie się więc opłacać inwestować we franka i może być wahnięcie w drugą stronę.

Również w listopadzie 2014 roku studzi emocje rozgorączkowanych frankowiczów na falach radiowej Jedynki: - Prognozy, że frank będzie niedługo kosztował 4 zł, są oderwane od rzeczywistości.

Niecałe dwa miesiące potem szwajcarski bank centralny uwalnia swą walutę i jej cena szybuje pod niebo. Przez chwilę oscyluje nawet w granicach 5 zł, dziś utrzymuje się na poziomie ponad 4 zł.

• rozaly Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 13:52
                      Hmm, tak się składa że Kubek jest wyborcą PISu, nie strzelaj do swoich.
                      • piepe Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 16:24
                        rozaly napisała:

> Hmm, tak się składa że Kubek jest wyborcą PISu, nie strzelaj do swoich.

Lol, jakich swoich.
                        Wyborcy PiSu to w większosci doły intelektualne - podobnie zresztą jak wyborcy Nowoczesnej, tylko z drugiej strony barykady (skrajne lemingi), nie dziwi mnie zatem, ze wyborca PiSu nie ma zielonego pojęcia kim jest Petru, a jego partię opisuje: "grupa niedoświadczonych politycznie debiutantów".
                        Nowoczesna to partia banksterów i korporacji, powstała z inicjatywy Balcerwicza. No ale jak mówił prorok Lepper "przyjdzie Balcerowicz z Petru naobiecuje złotych gór i zrobi wam Polskę" i lemingi uwierzyły, podobnie jak mohery wierzą w Kaczynskiego.
                    • galene_ra Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:10
                      Nie żebym była zwolenniczką Petru, ale zapomniałaś wyłuszczyć ten kawałek o Ukrainie. ;p
                      Była tam rewolucja a i nadal trwa wojna.
                      • piepe Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 07:33
                        galene_ra napisała:

> Nie żebym była zwolenniczką Petru, ale zapomniałaś wyłuszczyć ten kawałek o Ukr
                        > ainie. ;p
                        > Była tam rewolucja a i nadal trwa wojna.

Musiałabym chyba wszystko podkreslić, bo cały ten cytat to perełka.
                        Petru mówił w 2009, ze o ile nie będzie "megakatastrofy" na Ukrainie, to frank nie wzrośnie - dwa lata póżniej megagatastrofy nie było, a frank wzrósł z poziomu 3,2 do poziomu 3,9.
                        Wręcz przeciwnie - wojna na Ukrainie nie miała większego wpływu na stabilnosc franka, który rośnie z roku na rok, a ostatni skokowy zrost miał związek z decyzją Szwajcarii, a nie syt. na Ukrainie.
                        Jednym słowem - albo Petru jest totalnym ekonomicznym dyletantem, albo manipulantem na usługach banków, od 7 lat konsekwentnie wciska ludziom bzdury jako "specjalista ekonomiczny".
                        I naprawde pół biedy byłoby, gdyby to były tylko nietrafione prognozy, tak jak w przypadku 90% innych "analityków rynku" - Petru jednak sam był we franki umoczony i mimo przepowiadanej przez siebie super relacji złoty/frank, od razu przewalutował kredyt jak tylko wybuchł kryzys, czyli już w pazdzierniku 2008.

Tymczasem jego partia jest skrajnie liberalna - to tacy ludzie szczują na frankowiczów i ucinają dyskusje hasłami "trzeba było czytac umowy, konsultowac z prawnikami i specjalistami". No, jesliby słuchac Petru, to kredyt frankowy był na tamte czasy super rozwiazaniem - przynajmniej według oficjalnej wersji...
                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 10:47
                  A to nie czasem ty pisałaś, że łamiesz prawo i swoim pracownikom płacisz poniżej minimalnej?
          • iskierka3 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 13:41
            Kukiza nie licze jako partii, zupelnie nie wzielam go pod uwage. Poza tym - na pytanie juz odpowiedzialam: kazda.
        • kamunyak Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 13:04
          > Porzucmy PO bo nie o nim jest rozmowa.

właśnie tez tego nie rozumiem, że jak ktos krytykuje PIs to od razu na drugim końcu jest stawiane PO a autor krytyki uważany jest za jej zwolennika.
          Ja juz od dawna uważałam, że PO to armia leni a jedyne co Tusku mówił to "róbta co chceta", co doprowadziło do tego, co mamy.
          Ale kiedy syn spytał dlaczego w takim razie nie PIS to odpowiedzialam dokladnie to samo, każda inna partia, nawet PO, jest lepsza niz sfrustrowane, nienawidzące wszystkich poza sobą, mściwe i zaściankowe PIS.
      • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:47
        Ofelia, zgadzam się z Tobą.
      • pitahaya1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 11:59
        ofelia1982 napisała:

> To, co mnie wkurza w wyborcach PO i innych Nowoczesnych, to przekonanie o swoje
        > j wyższości.

Nie wiem w jakich kręgach się obracasz i na jakiej podstawie (forum, rozmowy z sąsiadami, w pracy, u cioci na imieninach) budujesz sobie zdanie.
        Powiem Ci na podstawie swojego otoczenia, że zwolennicy PiS wychodzą niczym duchu zza grobu. Sąsiad sąsiada opluwa. Ludzie, którzy znali się ileś lat, skaczą sobie do gardeł.

Już zdążyłam się dowiedzieć, że zwolennicy PiS to prawdziwi katolicy, prawdziwi patrioci, jedyni prawdziwi Polacy. Reszta to zdrajcy, sprzeniewierzyciele, ludzie podli i tępić ich trzeba jak zarazę.

Ludzie, którzy do tej pory jawili mi się jako fajni sąsiedzi, dzień zaczynają od pakietu wrzutek na FB o tym, jak to ten kradnie, jak to podłe PO. Wyśmiewają się z błędów ortograficznych poprzedniego prezydenta, samemu przy okazji robiąc podobne. Wyśmiewaja się z poprzednich człownków rządu, z głupiego sąsiada, kórych na nich zagłosował... Nigdy nie widziałam takie aktywności. Nigdy. Zarówno po stronie PO jak i po stronie innych ugrupować, a niejedną kampanię przeszłam na własnym grzbiecie. Co się teraz stało?

I nie chodzi mi o to, żeby nie krytykować, ale o sposób, w jaki to robią. Jakby sforę z łańcucha spuszczono.

NIGDY nie zdarzyło się, że tak zachowała się druga strona, czy to PO czy zwolennicy innej partii. I dało się to zauważyć już na etapie kampanii, kiedy to z ludzi takie coś zaczęło wyłazić.
        Mnie znajoma zaczęła na ulicy wyzywać od zdrajców narodu. Tylko dlatego, że powiedziałam, że to na kogo zagłosuję, jest moją sprawą i na pewno nie będę tego publicznie omawiała.
        No to mi się dostało. Boga w sercu nie mam.

Ci ludzie są nie tylko sfrustrowani tym co się działo. Są wściekli na szefa, sąsiada, teściową, męża, żonę. Tylko, że wylać tych frustracji nie mogą, bo potem trzeba siąść przy wigilijnym stole a i na szefa nie za bardzo można napluć publicznie, jeśli się chce na koniec miesiąca rachunki opłacić. A tu się pojawiła partia, która zachęca, żeby opluć, żeby rozliczyć. No to robią. Z wściekłości na poprzedników i poniekąd wylewając żale za swojego szefa, męża, sąsiada.
        Bo jak sąsiad kupił sobie nowy samochód to pewnie taki sam, jak to PO. Ukradł lub oszukał. Bo oni wszyscy są tacy sami. Wszyscy kradną i sprzedają Polskę.
    • nutella_fan Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:45
      Mi osobiscie chodzilo tylko o nie wpuszczanie uchodźców.
      • paskudek1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:07
        i ty na prawdę wierzysz że nie wpuszczą?? Na prawdę? To jesteś bardziej naiwna niż ci się wydaje. Wpuszczą wpuszczą, o ile tylko ci uchodźcy zechcą tu przyjść. Z dwóch powodów
        1. mamy ŻADNĄ pozycję na arenie międzynarodowej i będziemy mieli jeszcze gorszą, wobec czego i tak nikt się z nami nie liczy. jedyny możliwy sprzeciw to wyjście z UE co nas doszczętnie zrujnuje
        2. nawet jak ich (tych uchodźców) nie będziemy bardzo chcieli a przyjdą to służby wszelakie sa w takim rozkładzie że i tak im rady nie dadzą.
        • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:18
          Nie można mieć gorszej "od żadnej" pozycji. Z drugiej strony Polsce przydałby się drugi Orban, ale takiego polityka w Polsce nie ma, w żadnej partii. Orban widzi to niektórzy w Polsce też widzą - jaka jest prawdziwa sytuacja słabszych państw UE i że państwo musi się obronić samo, mając na celu przede wszystkim swoich obywateli.
          • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 13:33
            No wlasnie. Jakos w polskojezycznych mediach umknela mi ifnroamcja, ze calkiem niedawno Orban zamknal linie kredytowa w IMF, splaciwszy przed czasem wczesniejsza pozyczke.

W polskiej polityce najgorsze jest to, ze kazdy polityk jestna czyims lancuchu. Tusk i Kopacz na smyszy Merkel i Putina. Kaczynski, Duda i reszta ferajny - na smyczy amerykanskiej. Tusk i Kopacz mieli ta jedna zalete, ze starali sie utrzymywac dobre stosunki sa sasiadami ale to polegalo na robienie tak jak oni powiedza. Kaczynski jest zas po stronie amerykanskiej a amerykanom zalezy na zneutralizowaniu potegi Niemiec i Rosji.
    • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:46
      Zaraz Ci przyjedzie Marzeka i rzewnie napisze frazesy w stylu 'bo głosowanie do obowiązek' i 'każdy głos równo waży' a w ogóle to ona głosowała na panią X z PiS a nie na PiS big_grin
    • aagnes Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 07:56
      Czyli potwierdza sie, ze wyborca pisu to kompletnie sfrustrowana, prosta jednostka, ktora nabrala sie na te przyslowiowe juz 500 zl i z pianą na ustach pogonić wszystkich komunistów, peowców, i innych (wpisac sobie dowolne) oraz koniecznie rozliczyć ZAMACH smoleński.
      naprawde liczylam na to, ze znajda sie tam jednostki oświecone, mądre, których retoryka bedzie inna niż - a co? jak było PO to lepiej bylo, wara od nas, TERA MY!!!!. i kto widzial wczoraj pania Pawłowicz wypowiadająca sie o szmacie z obłędem w oczach i piana na ustach??
      i tak to 5 milionów obywateli zafundowalo pozostalym trzydziestu milionom koszmar, sredniowiecze, skansem, wstyd i nie wiem co jeszcze, a obawiam sie, ze i cos gorszego.
      • naomi19 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:00
        i lęk. zaoferowali mi lęk. nie chcę żyć w takim kraju...
        • pade Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:52
          o to to
          ja mam to samo
          oglądając wczoraj "obrady" sejmu i czułam też bezsilność i frustrację
      • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:03
        aagnes napisał:
        > naprawde liczylam na to, ze znajda sie tam jednostki oświecone, mądre, których
        > retoryka bedzie inna niż - a co?

Zacznijmy od tego, że 99% wyborców PiS (a przynajmniej wypowiadających się wyborców) jedyne co pisze o swoich motywacjach to 'bo peło cośtam'. Ile można? To jest dobre podsumowanie - mieli dość ciepłej wody w kranie to mają zimny prysznic. I nadal twierdzą, że jest super!
        • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:23
          Nie zapominaj, ze 8 lat temu wiekszosc wyborcow PO byla zwyczajnie przeciwko PiS. 2 lata rzadow PiS ludziom tak obrzydly, ze postanowili postawic na kogos innego. I to w momencie kiedy gospodarka naprawe sie roziwjala, kiedy setki tysiecy mlodych, zdolnych, z wielkich miast brala kredyty na setki tysiecy zaraz po studiach. Bo jeszcze wtedy umowa o prace byla norma. Ja nawet na studiach taka mialam. Teraz PO jakims cudem rzadzilo dwie kadencje i ludzie powiedzieli "dosc". Dosc "wpi..dalania" osmiorniczek na koszt podatnika, dosc tego przekonania wladzy o wlasnej wyzszosci i nadmadrosci nad maluczkimi. Kto wyrzucil miliony podpisow do kosz, kto wzial forse z OFE, kto nie rozliczyl kolejnych afer? Kto olal sledztwo smolenskie? (Tu akurat moge troche poprzec PO - dla Polski wazniejsze sa dobre stosunki z Rosja i innymi sasiadami, PiS jest dla mnie zbyt proamerykanski).
          • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:28
            black_halo napisała:
            > I to w momencie kiedy gospodarka naprawe sie roziwjala

Tak się rozwijała, że aż spier..liłaś z kraju big_grin Ty naprawdę żyjesz na innej planecie big_grin

I ile jeszcze można usprawiedliwiać głosowanie na PiS 'bo peło cośtam'? Umyłs nie ogarnia, że nie mamy systemu dwupartyjnego?
            • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:45
              Coraz częściej myślę, że ona sobie siedzi "na kontrakcie" w pewnym sympatycznym belgijskim ośrodku zatrudniających lekarzy i pielęgniarki i co rano rozdającym chorym tableteczki.
          • anorektycznazdzira Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:50
            Przepraszam, ale nie zdzierżę: w 2005-2007 umowa o pracę była normą???
            Co by tu napisać, żeby nie było niegrzecznie... toż to kompletne bzdury. Umowa o pracę od 2001-2002 roku i załamania gospodarki za rządów SLD jest rarytasem jak cholera. A wprowadzano je już wcześniej (AWS). Oczywiście, było tych umów "na sztuki" wiecej, bo po transformacji ustrojowej odziedziczyli tę formę zatrudnienia "na czas nieokreślony" wszyscy w budżetówce. Tylko, że oni odchodzą na emerytury.
            Sytuacja taka, że ludzie 25-35 oraz wszyscy inni, którzy stracili pracę i szukają nowej- normalnej umowy wywalczyć nie mogą jest STANDARDEM od co najmniej 15 lat.
            • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:53
              anorektycznazdzira napisała:
              > Przepraszam, ale nie zdzierżę: w 2005-2007 umowa o pracę była normą???

Dla Black to co jest/było normą lub nie zależy od tego co chce w danym momencie udowodnić. Jak chciała udowadniać, że młodym ludziom źle w PL i uciekają to śmieciówka była standardem smile Jak chce wychwalać ukochany PiS-ik to odwrotnie big_grin
              • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:04
                Bo teraz smieciowka jest standardem, chyba nie zaprzeczysz.
                • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:06
                  black_halo napisała:
                  > Bo teraz smieciowka jest standardem, chyba nie zaprzeczysz.

Zaprzeczę. No chyba, że piszesz o sobie i swoim 'kontrakciku' w BE big_grin
                  • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:07
                    big_grin
                • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:06
                  Nieprawda. Według różnych źródeł od zaledwie 8% do około 20%, niektórzy wliczają w umowy "śmieciowe" każdą inną umowę niż na stałe stąd według niektórych źródeł jest to 20%, ale nawet biorąc to pod uwagę to nawet nie połowa ani nawet jedna trzecia, prawda?
                • mamma_2012 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:17
                  I będą pod rządami PiSu.
                  Umowy o prace, w formie jaką znamy, będą nieuchronnie zanikać, bo są nie do udzwignięcia dla pracodawców. A nikt nie zmusi pracodawcy do niekorzystnych rozwiązań. Będą kombinować, rozrośnie się szara strefa, a w ostateczności rezygnować z tworzenia miejsc pracy.
                  Poza tym, luki zapełniać będą np. Ukraińcy.
                  • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:20
                    Niestety masz rację, ale paniusie myślą, że pracodawca ze złośliwości nie chce im dać stałych umów. Jednocześnie te same często paniusie przechwalają się ile to krajów zwiedziły na ciążowym L-4.
                    • anorektycznazdzira Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:23
                      Paniusie myślą, że pracodawcy można nakazać utworzenie i utrzymanie miejsca pracy big_grinbig_grin
                      Może gdyby im nakazać, to by się w głowach przewietrzyło nieco. Otóż mamy wolny kraj (jeszcze, choć PiS obiecuje, że zrobi z tym porządek) i pracodawcy tworzą miejsca pracy, które uznają za potrzebne, opłacalne i możliwe do utrzymania. Nie te, które im jakiś oczadziały analfabeta ekonomiczny będzie "kazał" utworzyć.
                • kotradykcja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 12:39
                  > Bo teraz smieciowka jest standardem, chyba nie zaprzeczysz.

No nie wiem. Za PO miałam umowę o pracę. Nawet dwie tongue_out
            • black_halo Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:03
              anorektycznazdzira napisała:

> Przepraszam, ale nie zdzierżę: w 2005-2007 umowa o pracę była normą???
              > Co by tu napisać, żeby nie było niegrzecznie... toż to kompletne bzdury. Umowa
              > o pracę od 2001-2002 roku i załamania gospodarki za rządów SLD jest rarytasem j
              > ak cholera. A wprowadzano je już wcześniej (AWS). Oczywiście, było tych umów "n
              > a sztuki" wiecej, bo po transformacji ustrojowej odziedziczyli tę formę zatrudn
              > ienia "na czas nieokreślony" wszyscy w budżetówce. Tylko, że oni odchodzą na em
              > erytury.
              > Sytuacja taka, że ludzie 25-35 oraz wszyscy inni, którzy stracili pracę i szuka
              > ją nowej- normalnej umowy wywalczyć nie mogą jest STANDARDEM od co najmniej 15
              > lat.

Przepraszam Cie bardzo, ale w latach 2005-2007 to ja jeszcze w Polsce mieszkalam i zarowno ja i moi znajomi - mielismy normalne umowy o prace, nawet na ostatnim roku studiow. Pogorszylo sie po 2009 roku. W latach 2004-2009 ludzie po studiach kupowali pierwsze mieszkania na kredyt, uwazasz, ze banki dawaly te kredyty dla osob majacych papierek ze zleceniem czy o dzielo?
              • oqoq74 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:09
                Wybiórczo pamiętasz.
                Mieszkania na kredyt kupowało się dużo wcześniej. Moich kilku znajomych kupiło mieszkania w okolicach 2000 roku.

A umowy owszem były, tylko, że umowy na czas określony, które były odnawiany w nieskończoność, potem wprowadzono, że trzecia musi być na czas nieokreślony. Ale to też omijano.
              • anorektycznazdzira Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:11
                Ja też mieszkałam w Polsce w tych latach, wiesz? tongue_out
                I dobrze wiem, jak "łatwo" było o umowę, również posiadam krewnych i znajomych itd. A do tego jeszcze interesuję sie tematem z powodu zaangażowania w projekty społeczne, które go dotyczą. Także proszę se odpuścić udowadnianie, że było dobrze na zasadzie "Black_halo przecież miała".
                Pytania o kredyty też nie podaruję: jak najbardziej udzielały, nie wiesz tego? Osoba na śmieciówkach dostarczała do banku PIT za rok lub 2 wstecz, aktualną umowę i karteczkę od pracodawcy, że "widzi perspektywę przedłużenia współpracy w latach kolejnych". Więc wieszsmile
              • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:13
                black_halo napisała:
                > Przepraszam Cie bardzo, ale w latach 2005-2007 to ja jeszcze w Polsce mieszkala
                > m i zarowno ja i moi znajomi - mielismy normalne umowy o prace,

A ja studiowałam jeszcze przed Tobą i standardem dla studentów było zlecenie bo się podatkowo opłacało. Nic się w tej kwestii nie zmieniło.
              • kamunyak Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 13:14
                > Przepraszam Cie bardzo, ale w latach 2005-2007 to ja jeszcze w Polsce mieszkala
                > m i zarowno ja i moi znajomi - mielismy normalne umowy o prace,

moze mieliście ale raczej dostaliście je iles lat temu. Ja też miałam umowę o pracę (od lat) ale wszyscy, wszyscy (poza znajomymi króliczka), którzy świeżo przychodzili do nas, do pracy, już mieli "śmieciówki". A pracuje w budżetówce, gdzie powinno być niby lepiej pod tym wzgledem.
                Nikt wtedy nie przyjmował na etat.
                • pitahaya1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 13:28
                  Sugerujesz, że tylko znajomi królika mają umowę o pracę na czas nieokreślony?
                  • kamunyak Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 20:19
                    a masz jakies wątpliwosci/
                    • pitahaya1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 11:07
                      Mój mąż pracuje od 23 lat. Pracę zmienia co kilka lat i zawsze za pośrednictwem firmy rekrutującej. Umowę o pracę na czas nieokreślony ma od zawsze, czasami już pierwsza umowa jest na czas niekoreślony. Okres wypowiedzenia różny: 3-6 miesięcy.
            • pade Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 10:01
              Dokładnie!!
              Ja w latach 2001-2003 miałam 24 umowy o pracę. Tydzień przed końcem KAŻDEGO miesiąca bałam się o to, co będzie dalej. "Na moje miejsce była setka chętnych".
              Żłobki i przedszkola likwidowano, a na drzwiach zamkniętych placówek wisiał apel do serc matek, które ze względu na dobro swojego dziecka winny z nim zostać w domu, a nie oddawać do placówek.
              Urlop macierzyński trwał 16 tygodni, a tatuś mógł sobie pomarzyć o rodzicielskim. Studentka (albo bezrobotna) po urodzeniu dziecka przechodziła na utrzymanie męża. Matki wychowujące niepełnosprawne dziecko dostawały zasiłek, który wystarczał na niewielki zapas papieru toaletowego. Itd, itd. Mogę dłuugo wymieniać co się zmieniło na LEPSZE.
              Black_halo, albo jesteś bardzo młoda, albo masz nikłe pojęcie na temat sytuacji, którą oceniasz.
              • anorektycznazdzira Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 12:58
                Podpisuję się. Przykłady bardzo trafne!
        • aagnes Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:25
          Bo nie myślą, powtarzają jak zdartą płyte jakis wytarty slogan. myslalam, ze moze naprawde czeka nas "dobra zmiana", az mi wstyd, ze mialam jakies przeblyski, ze moze, a nuż....
          drugi przyklad :swietnego" argumentu- zeby uchodzcy nas nie najechali! no i powiedzcie mi, ze to sa ludzie myslacy samodzielnie.
      • 5venuss Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 10:05
        Pianę na ustach to widzę na razie u ciebie. Uspokoj sie i spokojnie przeczytaj to co napisałaś.
    • misiu-1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:12
      Coś mi się zdaje, że za dużo czytasz, jak ją nazywa RAZ, Volkischer PO-bachter i przesiąknęłaś jej histerią. Który artykuł konstytucji jest naruszany? Odwłaszczaniu państwa z rąk złodziei i zdrajców z PO można tylko kibicować. O PRL-owskich prokuratorach akurat nic nie wiem, ale to śmieszny zarzut ze strony tych, u których Kiszczak z Jaruzelskim biegali za "człowieków honoru"? Jak ubeccy szubrawcy w togach skazują niewinnych, to się nie ma czemu dziwić, że się ich potem ułaskawia. Można tylko żałować, że nie było komu ułaskawić niewinnych, skazywanych na śmierć przez braciszka Ojca Redaktora.
      • mdro Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:36
        Haha, mam dziwne wrażenie, że "ubeccy szubrawcy w togach" to raczej w PiS-ie siedzą, prawda? Nazwisko Kryże coś mówi misiowi, czy miś ma tak mały rozumek, że więcej niż dwóch informacji nie pomieści i wyparł to, co mu nie pasuje? Zrosztą do koogo ja piszę, do trolla, który nie jest w stanie wydać z siebie nic prócz potoku ekstrementów.
      • clio_1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:56
        Misiu, podstawę prawną wczorajszych uchwal poproszę.
        Prlowski prokurator: pl.m.wikipedia.org/wiki/Stanisław_Piotrowicz_(polityk)
        Wczoraj się freudowsko pomylił: parlament został zawłaszczony.
        Wytłumacz mi, dlaczego Duda ułaskawił niewinnego człowieka? Skoro niewinny to nie ma podstawy do ułaskawienia, prawda?
        Dlaczego PiS nie poczekał do 3 grudnia? Stwierdzenia niezgodności z konstytucją przez TK w tym składzie jakich ustaw się PiS obawiał (to jeden z wczorajszych argumentów)? Tych które będą z łatwością uchwalone z uwagi na większość, ale których projekty nie są złożone?
        Odpowiedz mi na te pytania krótko i treściwie, bez wtrętów o ubecji.
        • paskudek1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:10
          "Odpowiedz mi na te pytania krótko i treściwie, bez wtrętów o ubecji."

clio proszę, nie wymagaj od misia niemożliwego smile
        • misiu-1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 17:59
          clio_1 napisała:

> Misiu, podstawę prawną wczorajszych uchwal poproszę.

Konstytucja RP, art. 120

> Prlowski prokurator: rel="nofollow">pl.m.wikipedia.org/wiki/Stanisław_Piotrowicz_(polityk)

Aha.

> Wczoraj się freudowsko pomylił: parlament został zawłaszczony.

Nie kojarzę. Kto się pomylił? Piotrowicz?

> Wytłumacz mi, dlaczego Duda ułaskawił niewinnego człowieka? Skoro niewinny to nie ma
          > podstawy do ułaskawienia, prawda?

Dlatego, żeby zniweczyć dintojrę na Kamińskim.

> Dlaczego PiS nie poczekał do 3 grudnia? Stwierdzenia niezgodności z konstytucją
          > przez TK w tym składzie jakich ustaw się PiS obawiał (to jeden z wczorajszych
          > argumentów)?

Pewnie dowolnych. TK ewidentnie zaangażowany politycznie po stronie opozycji byłby przeszkodą w uchwalaniu wszelkich ustaw. Wspólnie z filutami z PO mógłby robić permanentną obstrukcję ustawodawczą. A to by było wbrew demokracji. smile

> Odpowiedz mi na te pytania krótko i treściwie, bez wtrętów o ubecji.

A dlaczego bez wtrętów? Dlaczego uważasz, że nie powinno się używać tego słowa? Bo ubecja woli, żeby jej roboty nie dostrzegać? Niech sobie woli.
          • clio_1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 18:14
            Zapytam inaczej - wskaż mi przepis pozwalający sejmowi następnej kadencji stwierdzanie uchwałą nieważności uchwał sejmu poprzedniej kadencji. Co do tego że była większość nie mam wątpliwości.
            Zdajesz sobie sprawę, że nie ma możliwości ułaskawienia niewinnego człowieka? W chwili ułaskawienia Kamiński był skazany nieprawomocnym wyrokiem sądu I-szej instancji, jego karta karna była czysta.
            Czy PiS zakłada z góry, ze proponowane ustawy mogą być niekonstytucyjne?
            • misiu-1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 18:27
              clio_1 napisała:

> Zapytam inaczej - wskaż mi przepis pozwalający sejmowi następnej kadencji stwierdzanie
              > uchwałą nieważności uchwał sejmu poprzedniej kadencji.

Podałem Ci podstawę. Sejm ma prawo do podejmowania takich uchwał, jakie tylko uda mu się przegłosować.

> Zdajesz sobie sprawę, że nie ma możliwości ułaskawienia niewinnego człowieka?

Nie bij piany nadaremnie. Prawo łaski można zastosować na każdym etapie postępowania, czyli także po nieprawomocnym wyroku.

> Czy PiS zakłada z góry, ze proponowane ustawy mogą być niekonstytucyjne?

Nie sądzę. Sądzę, że wiedząc, co sobą reprezentują politycy z TK, zakłada z góry obstrukcję w stosunku do każdej ustawy sprzecznej z interesami i interesikami PO.
              • clio_1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:10
                OK, nie podasz mi takiej podstawy, bo art 120 mówi o czym innym. Rozumiem zatem, że jeżeli potencjalny następny sejm zrobi taki sam numer - przyjmiesz to jako coś normalnego i nie będzie to naruszeniem prawa.
                Prezydent może stosować prawo łaski - nie widzisz paradoksu? Prawo łaski wobec niewinnego? A może wcale nie był niewinny, a po prostu uciekł przed wyrokiem, co prezydent-kolega mu umożliwił?
                Wskaż mi proszę polityka w TK.
                • misiu-1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 21:39
                  clio_1 napisała:

> OK, nie podasz mi takiej podstawy, bo art 120 mówi o czym innym.

To jest właśnie żądana podstawa. Nie pytamy Sejmu, na jakiej podstawie prawnej zmienia konstytucję, ponieważ JEDYNĄ podstawą do tego jest fakt, że zabrała się większość 2/3 posłów przy przynajmniej połowie obecnych. Koniec, kropka. Tak samo podstawą prawną podjęcia uchwały jest zwykła większość sejmowa, która taką uchwałę przyjmie. Sejm od tego jest, żeby uchwalał ustawy i uchwały.

> Prezydent może stosować prawo łaski - nie widzisz paradoksu? Prawo łaski wobec
                  > niewinnego?

Nie ma tu żadnego paradoksu. Prezydent zastosował prawo łaski wobec nieprawomocnie skazanego.

> A może wcale nie był niewinny, a po prostu uciekł przed wyrokiem, co prezydent-kolega mu
                  > umożliwił?

Był niewinny, ale to dla "rozgrzanych sędziów" nie jest żadną przeszkodą. Niewinny był też generał Fieldorf. A prezydent pokrzyżował plany ubeckim złodziejom, którzy chcieli spektakularnego pokazania, że ktokolwiek będzie im przeszkadzał w przewałach, pójdzie siedzieć. Bardzo dobrze, że to zrobił. A jeszcze lepiej byłoby, gdyby udało się tych łajdaków znaleźć i wsadzić na długie lata do więzienia razem z sędzią Łączewskim.

> Wskaż mi proszę polityka w TK.

Wszyscy, którzy uczestniczyli w pisaniu ustawy o TK. Szczególnymi ambicjami politycznymi popisał się sam prezes Rzepliński.
          • clio_1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 18:16
            Tak, pomylił się Piotrowicz.
            sek. 15-21
            www.youtube.com/watch?v=NFQch9veHkI
            • misiu-1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 18:34
              Nie bądź śmieszna. Zwykłe przejęzyczenie. Choć złośliwcy mogą się doszukiwać Freuda. Tylko, ze nic z tego nie wynika.
              Pytałem, o naruszeniu jakiego zapisu konstytucji wspomniałaś na początku. Doczekam się odpowiedzi?
              • clio_1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:38
                Ironii nie widzisz. Trudno. Życiorys przewodniczącego Ci nie przeszkadza? Nie będziesz machał sztandarem ubecji?
                • misiu-1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 21:40
                  Doczekam się odpowiedzi na zadane pytanie?
                  • clio_1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 21:42
                    Nie. Znajdź sobie sam. Ja kończę dyskusję, bo ani Ty mnie nie przekonasz, ani ja Ciebie. EOT.
                    • misiu-1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 22:06
                      Tak właśnie myślałem, że zarzut naruszenia konstytucji był zwykłym pustosłowiem.
        • scher Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 18:16
          clio_1 napisała:

> Prlowski prokurator: pl.m.wikipedia.org/wiki/Stanisław_Piotrowicz_(polityk)

Nie wiem, jakim prokuratorem był w PRL-u. Wiem, że wczoraj w Sejmie miał świetne przemówienie. Biłem mu brawo w myślach.
          www.youtube.com/watch?v=DuMHSZdZHx8

> Wytłumacz mi, dlaczego Duda ułaskawił niewinnego człowieka?

Nie "ułaskawił", ale skorzystał z prawa łaski, bezpośrednio na podstawie Konstytucji. Zrobił to, żeby przeciąć wrzód i naprawić państwo. Żeby przywrócić elementarne poczucie sprawiedliwości.

> Dlaczego PiS nie poczekał do 3 grudnia? Stwierdzenia niezgodności z konstytucją
          > przez TK w tym składzie jakich ustaw się PiS obawiał

PO wraz z prof. Rzeplińskim, działając wspólnie i w porozumieniu, odebrała powagę TK i zaufanie obywateli do tego Trybunału. Zhańbili go, zbezcześcili, pozbawili cnoty. Choć chyba raczej okazało się, że za prof. Rzeplińskiego TK cnotę dawno utracił.
          • galene_ra Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:21
            scher napisał:
            > Nie wiem, jakim prokuratorem był w PRL-u. Wiem, że wczoraj w Sejmie miał świetn
            > e przemówienie. Biłem mu brawo w myślach.
            Masz przecież dzieci, nie przeszkadza Ci to, w jaki sposób uniewinniał pedofila jako prokurator?
            • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:34
              galene_ra napisała:

> scher napisał:
              > Masz przecież dzieci, nie przeszkadza Ci to, w jaki sposób uniewinniał pedofila
              > jako prokurator?

Jaki pedofil - toć to ksiądz - jemu może stawać na widok dziecka! Scher rozumie, pewnie sam był otoczony taką 'ojcowską opieką'.
            • scher Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:48
              galene_ra napisała:

> scher napisał:
              > > Nie wiem, jakim prokuratorem był w PRL-u. Wiem, że wczoraj w Sejmie miał świetne
              > > przemówienie. Biłem mu brawo w myślach.
              > Masz przecież dzieci, nie przeszkadza Ci to, w jaki sposób uniewinniał pedofila
              > jako prokurator?

Postanowienie prokuratorskie w sprawie księdza z Tylawy było oburzające. Jednak to nie ten prokurator prowadził sprawę. Nie on był autorem tego skandalicznego uzasadnienia.
              • galene_ra Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 22:55
                scher napisał:
                > Postanowienie prokuratorskie w sprawie księdza z Tylawy było oburzające. Jednak
                > to nie ten prokurator prowadził sprawę.

Służbowo za śledztwo odpowiadał.
          • iskierka3 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:50
            To juz Ci lewak i komunistyczny prokurator nie przeszkadza? Cuda. Po Twym jezyku i retoryce sadzac, musiales byc aktywnym dzialaczem mlodziezowki PZPR, co? I ziszcza sie oto nostalgiczny powrot do mlodych latwink
            • scher Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:59
              iskierka3 napisała:

> To juz Ci lewak i komunistyczny prokurator nie przeszkadza?

Dlaczego uważasz, że jest lewakiem?
              • iskierka3 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 20:08
                A prokurator w PRL to byl niby kim? Papiezem?
                Zwlaszcza w Twoich oczach powinien stanowic wrazy element - skoro wyzywasz od lewakow i ubecji kazdego, kto sie z Toba nie zgadza na forum?
            • antyk-acap2.0 Uwaga natury ogólnej 27.11.15, 06:17
              Zauważyłem następujący fakt - dyskutanci popierający PiS jako powód swojego wyboru nie podają pozytywów PiS, punktów programu które im się podobają, a jako powód podają to co PO nie zrobiło. Całe te wybory opierały się na negatywnych emocjach to nie wróży dobrze zwyciężcom...
          • kotradykcja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 12:47
            > Nie wiem, jakim prokuratorem był w PRL-u. Wiem, że wczoraj w Sejmie miał świetn
            > e przemówienie. Biłem mu brawo w myślach.

A takim, że występował przeciwko ówczesnej opozycji i tak się starał, że aż dostał odznaczenie państwowe big_grin No, chyba, że twierdzisz, że dostał je za nic?
            Dodatkowo w 2001 umorzył postępowanie wobec księdza-pedofila, który został potem skazany i nawet się nie odwoływał.
            Ale spoko, skoro miał świetne przemówienie...

> Nie "ułaskawił", ale skorzystał z prawa łaski, bezpośrednio na podstawie Konsty
            > tucji. Zrobił to, żeby przeciąć wrzód i naprawić państwo. Żeby przywrócić eleme
            > ntarne poczucie sprawiedliwości.

Pieprzenie. Zrobił to, ponieważ jego kolega partyjny mając wyrok nie mógłby sprawować funkcji publicznej (ułaskawienie nie zaciera wyroku!).

> PO wraz z prof. Rzeplińskim, działając wspólnie i w porozumieniu, odebrała powa
            > gę TK i zaufanie obywateli do tego Trybunału. Zhańbili go, zbezcześcili, pozbaw
            > ili cnoty. Choć chyba raczej okazało się, że za prof. Rzeplińskiego TK cnotę da
            > wno utracił.

Tak sobie to tłumacz. Widocznie wystarczająco wiele razu to powtarzałeś i uwierzyłeś.
            • scher Czyżby? 27.11.15, 20:06
              kotradykcja napisała:

> ułaskawienie nie zaciera wyroku!

Udowodnij.
              • taje Re: Czyżby? 27.11.15, 21:51
                Ułaskawienie może doprowadzić do zatarcia wyroku wcześniej niż by to wynikało z przepisów kk (czyli de facto od razu znieść skutki skazania) ale żeby mówi o zatarciu trzeba by mieć prawomocny wyrok sądu! A tego w przypadku Kamińskiego nie było. Władza wykonawcza nie może ingerować w kompetencje władzy sądowniczej! To jest najbardziej bulwersujące w całej sytuacji.
    • fragile_f Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 08:54
      Mnie tam najbardziej fascynuje, co mysli na ten temat ematki prawniczki lub takie, ktorych maz jest prawnikiem i obracaja sie w prawniczym towarzystwie.

Co mysli sobie prawnik, ktory glosowal na PIS ale jednoczesnie wie, do czego sluzy konstytucja?
    • migona Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:24
      jeszcze kilka takich wątków i PiS będzie miało 60% poparcia. Serio - wiem, że dyskusja, forum itd., ale naprawdę ostatnie czego teraz społeczeństwo potrzebuje to dalsze podziały na PiSowców i niePiSowców (w domyśle POwców bo inne partie przecież nie istnieją, a jak istnieją to i tak głosować na nie nie można, bo to doprowadza PiS do władzy i tylko PO nas może uratować itd.). Fakt - być może część osób, która normalnie nie zagłosowałaby na PiS, skusiła się jej letnim wizerunkiem i 500zł. Być może pomogły anty uchodźcze nastroje. Ale myślisz, że kolejny taki wątek sprawi, że głosujący na PiS (a nie będący "żelaznym elektoratem" tej partii) ockną się i powiedzą "nosz racja, cholera Polacy wybaczcie, nie tego chciałyśmy", czy raczej będą bronić swojego wyboru jak niepodległości?

• araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:25
        migona napisała:
        > lejny taki wątek sprawi, że głosujący na PiS (a nie będący "żelaznym elektorate
        > m" tej partii) ockną się i powiedzą "nosz racja, cholera Polacy wybaczcie, nie
        > tego chciałyśmy", czy raczej będą bronić swojego wyboru jak niepodległości?

Wyznawcy nigdy się nie ockną. Ocknąć się mogli ci, co głosowali 'wszytko byle peło odsunąć od władzy' i ci, którzy nie głosowali wcale 'bo nie ma na kogo'.
        • migona Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:55
          "Wyznawcy nigdy się nie ockną. Ocknąć się mogli ci, co głosowali 'wszytko byle peło odsunąć od władzy' i ci, którzy nie głosowali wcale 'bo nie ma na kogo'.

- wyznawcy to wyznawcy. W każdej partii jest taka grupa wyborców (właśnie ten żelazny elektorat), których nic nie powstrzyma (albo nic nie zniechęci) przed głosowaniem na tę właśnie partię.

Ja mam na myśli tę część głosujących na PiS, która zrobiła to z naiwności (bo wydają się fajniejsi i schowali Jarka), ze złości (bo właśnie - mają dość PO), z lęku (bo uchodźcy) czy tam coś jeszcze. Oni najpewniej wiedzą, że " o ku... czemu oddałem/am głos na nich" i być może czują się oszukani i czują wstyd. Ale ludzie, którzy się tak czują wcale nie mają ochoty się do tego przyznawać (to zupełnie normalne), a dalsze jechanie po tej części wyborców może ich umacniać w przekonaniu, że jednak może nie było innego wyboru (obrona, racjonalizacja), że ludzie ich mają za wrogów wręcz, bo sprowadzili plagę PiSowską, więc może jednak lepiej z tą plagą trzymać, bo nic innego już nie zostało.

Ludzie będą się żarli między sobą i przerzucali odpowiedzialnością za wybrańców narodu, a wybrańcy narodu będą sobie grzebali w swojej piaskownicy, co 4 lata wymieniając komplet na swoją bandę. No nie od dziś wiadomo, że skłóconym społeczeństwem łatwiej rozgrywać. Mnie nie zależy, żeby tych odświętnie głosujących na PiS pogrążać
          • pade Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 10:05
            Powtórzę się: tak to jest gdy emocje biorą górę nad rozsądkiem.
          • j_a_ch Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 10:36
            a mam na myśli tę część głosujących na PiS, która zrobiła to z naiwności (bo wydają się fajniejsi i schowali Jarka), ze złości (bo właśnie - mają dość PO), z lęku (bo uchodźcy) czy tam coś jeszcze. Oni najpewniej wiedzą, że " o ku... czemu oddałem/am głos na nich" i być może czują się oszukani i czują wstyd. Ale ludzie, którzy się tak czują wcale nie mają ochoty się do tego przyznawać (to zupełnie normalne), a dalsze jechanie po tej części wyborców może ich umacniać w przekonaniu, że jednak może nie było innego wyboru (obrona, racjonalizacja), że ludzie ich mają za wrogów wręcz, bo sprowadzili plagę PiSowską, więc może jednak lepiej z tą plagą trzymać, bo nic innego już nie zostało.

Ludzie będą się żarli między sobą i przerzucali odpowiedzialnością za wybrańców narodu, a wybrańcy narodu będą sobie grzebali w swojej piaskownicy, co 4 lata wymieniając komplet na swoją bandę. No nie od dziś wiadomo, że skłóconym społeczeństwem łatwiej rozgrywać. Mnie nie zależy, żeby tych odświętnie głosujących na PiS pogrążać

Bardzo ważne rzeczy poruszyłaś w kontekście tego, co może się dziać dalej.
            Wczoraj najlepsze wystąpienie miał Mieszkowski z Nowoczesnej, który wyszedł na mównicę i zadał rządzącym tylko jedno pytanie : czy chcecie doprowadzić do wojny domowej w Polsce?
            Bo Polacy to nie Węgrzy, a Kaczyński to nie Orban tylko chory, niebezpieczny wandal. Ludzie nie będą siedzieć cicho, bo za dużą cenę tu zapłacono za wolność i demokrację. Skończy się to wzięciem za łby i rozlewem krwi.
            I co WTEDY zostanie do powiedzenia popierającym PiS, kiedy już ostatecznie zbankrutuje i nie będzie czego bronić?
            Pół biedy zmienić nick i udawać, że to nie miało miejsca. Ale niektórzy dali temu twarz i nazwisko, choćby ci którzy stali za Kaczyńskim w kampanii i naiwnie dawali twarz "dobrej zmianie". Te zdjęcia pozostaną na zawsze.
            W Polsce ludzie nie znoszą przyznawać się do błędu. To kraj w którym każdego racja jest najmojsza. Im większy błąd tym większe zaparcie. To bardzo smutne. Każdy kto się zreflektuje jest na wagę złota. Lepiej być nawróconym Giertychem czy Dornem niż do końca iść w zaparte i stracić twarz nieodwołalnie.
            Każdy może się w życiu dać nabrać, chociaż ten przypadek jest szczególnie wstydliwy bo PiS nie spadł z nieba. Był już u władzy i został w popłochu pogoniony gdzie pieprz rośnie, a po 10 latach zaś to samo. Wystarczyło poudawać rok i 25 lat działalności Kaczyńskiego poszło w zapomnienie. I mamy "zmianę". Wybraną głosami klientów telefonicznych wróżek i handlarzy cudownymi garnkami i kołdrami.
            Naprawdę już wstyd się przyznać za granicą, że jest się z Polski, skoro ludzie sobie własnymi rękami znów gotują taki los. Polak głupi przed szkodą i po szkodzie - tego nie sposób już tłumaczyć komuną, zaborami i Katyniem, bo zanim to wszystko się stało mieliśmy Targowicę.
            A teraz naród sprzedał wolność za pińcet i historia zatacza koło.
      • anorektycznazdzira Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:33
        Wypraszam sobie utożsamianie nie-PiSowca z PO-wcem!!!
        • migona Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 09:56
          też sobie to wypraszam big_grin, ale ta narracja ciągle żywa jest (niestety)
    • gaskama Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 11:06
      Przestańcie już jeździć po wyborach PiS!!! Tak, oni głosowali na PiS i tego, co się dzieje, chcieli. Po to głosowali na PiS. Winę za obecną sytuację ponoszą głownie Ci, którzy uważają, że polityka ich nie dotyczy. W związku z tym nie raczyli ruszyć doopy i pójść na wybory. Każdy ma prawo do swoich poglądów! Wyborcy PiS też.
      Ja winię też PO!!!! MOJĄ partię, tę na którą głosowałam. To oni dali ciała. Nie zdawali sobie sprawy z zagrożenia? Za głupi byli? Zamiast z głupimi uśmieszkami straszyć PiS, należało działać. Moje największe rozczarowanie to Sikorski i Kwiatkowski. I te wewnętrzne waśnie w PO. Ja, wyborca PO z łzami w oczach winię PO! I bezmózgi niechodzące na wybory. Oni są po stokroć głupsi od wyborców PiS.

-
      "Przy pewnej dozie kretynizmu hipokryzja to po prostu wyraz poczucia przyzwoitości." by asia_i_p
      • gaskama P.S. Poza PO i osobami niegłosującymi ciała 26.11.15, 11:16
        dała lewica. Jak można było tak rozwalić lewicę???? Kiedyś miałam Millera za rozsądniejszego polityka. I to wystawienie Ogórka. To wszystko się zemściło. Zabrakło 0,5% i oddano większość PiS.
      • lusitania2 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 11:20
        gaskama napisała:

> Ja winię też PO!!!! MOJĄ partię, tę na którą głosowałam. To oni dali ciała. Nie
        > zdawali sobie sprawy z zagrożenia? Za głupi byli? Zamiast z głupimi uśmieszkam
        > i straszyć PiS, należało działać.

jak działać?
        PO miała sfałszować wybory czy może zrobić zamach stanu, w ogóle nie dopuszczając do wyborów czy może aresztując całe pis po wyborach czy może obiecać w kampanii 600 zł na dziecko, obniżenie wieku emerytalnego do 60 lat, żeby przebić pis?
        • gaskama Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 11:31
          Dali ciała przez ostatnie lata. To starzy wyjadacze. Dawali się systematycznie nagrywać. Afera z lewym rozliczaniem podróży służbowych. Litości, przecież Sikorski jest zamożnym człowiekiem, ma żonę milionerkę, serio było mu potrzebne trochę drobnych. A afera z Kwiatkowskim. A wewnętrzne kłótnie i jeżdżenie po Kopaczowej? Zbyt późne wkroczenie w kampanię Komorowskieo? Nie przeprowadzenie obiecanych reform ... dalej mi się nawet nie chce pisać. Ostatnie 4 lata to lata błędów PO. Błędów po części politycznych, ale przede wszystkim takich marketingowych i public relations. Im się wydawało, że jeśli wskaźniki rosną, maleje inflacja (wręcz jej nie ma), maleje (powolutku) bezrobocie itd. to ludzie będą szczęśliwi. Wystarczy postraszyć PiS. A nie wystarczyło najwyraźniej!
          • isa_bella1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 13:46
            Właśnie jedyną osobą która mi się podobała w PO był Kwiatkowski, bardzo się na nim zawiodłam.
          • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 14:14
            Też prawda, miałem wrażenie, że ostatnio opierali swój sukces tylko na straszeniu PiS-em, jak widać nie pomogło.
        • asia_i_p Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 22:38
          Zlikwidować KRUS. Zlikwidować inne przywileje emerytalne. Na samym KRUS-ie mieliby poparcia, że ho ho. Przeprowadzając reformy, które społeczeństwo niepokoją, zacząć od kampanii społecznej, potem konsultacje, potem reforma i już się nie cofać. A nie: reforma - o złoszczą się - to kampania informacyjna - o k...wa dalej się złoszczą - to może jednak nie. To bardziej niż w zasadzie jakikolwiek inny model postępowania zostawia wrażenie, że się nie miało racji, nawet, jeśli się ją miało.

Dobór ludzi - do rządu się nie bierze swoich kolegów, choćby najsympatyczniejszych, się bierze fachowców.

Kontakt z wyborcami - wyborcy się nie traktuje z góry. Przekonywanie go, że nie ma racji, zaczyna się od sformułowania "ma pan/ pani rację". Za cholerę nie można robić wrażenia, że się tkwi w szklanej wieży i nie rozumie, co gryzie społeczeństwo. Procent niezrozumiałych słów w wypowiedzi ma dążyć do 0, a nie do 50.

Nie daje się podsłuchać. A jak się już daje podsłuchać, to trzeba mówić takie rzeczy, żeby nie trzeba za nie było przepraszać.
    • mama.nygusa Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 12:38
      I znowu mussze sie zgodzic w 100% z Kubkiem.
    • isa_bella1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 13:43
      Mnie te zmiany nie dziwią i to larum wokół, w końcu czyszczenie stajni Augiasza po beznadziejnych 8 latach wymaga dużych zmian. Jak na razie jestem zadowolona ( 6latki). POza tym ja nie dziwę się opozycji i ich wrzaskom, tak brutalnie oderwana od koryt., Jak powycinają PSL to ludzi zabraknie żeby stanowiska obsadzić. Więc szumu a szumu a okaże się że wszystko zgodne z prawem.
      • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 13:46
        isa_bella1 napisała:
        > nie dziwę się opozycji i ich wrzaskom, tak brutalnie oderwana od koryt.

No przecież wasz knury muszą się nażreć nie? Teraz WY!!! A konstytucja do kibla big_grin
        • isa_bella1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 14:26
          nie umiesz przyjmować porażki? twój problem...
          • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 14:30
            isa_bella1 napisała:
            > nie umiesz przyjmować porażki? twój problem...

A to wojna jest? Polsko-polska wojna pod wezwaniem Jarosława? Kto więcej wyżre?
      • purchawkapuknieta Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 14:11
        Miałam identyczne odczucie: pucu, pucu, chlastu, chlastu- czyścimy stajnie Augiasza.Teraz PiS podnosi dywany i wymiata cale to gó... nagromadzone przez (tak, tak) 25 lat. Lepiej późno, niż wcale. Dopiero 2 tygodnie u władzy i już lżej oddychać smile
        Jestem fanatycznym wyznawcą Jarosława K, Antoniego M. i Mariusza K.- żeby uprzedzić błyskotliwe wnioski.
        • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 14:16
          purchawkapuknieta napisała:
          > Miałam identyczne odczucie: pucu, pucu, chlastu, chlastu- czyścimy stajnie Augi
          > asza.
          (...)
          > Jestem fanatycznym wyznawcą Jarosława K, Antoniego M. i Mariusza K.- żeby uprze
          > dzić błyskotliwe wnioski.

No jakby nie patrzeć Mariusza K. już 'wyczyścili' big_grin big_grin big_grin
        • gaskama Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 14:20
          to gó... nagromadzone przez (tak,
          > tak) 25 lat.

Rozumiem, że rządy PiS w ciągu ostatnich 25 lat też się przyczyniły do utworzenia tej stajni Augiasza?
          • purchawkapuknieta Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 14:32
            Bądźmy poważni: dwa lata rządów PiS to była nieustająca nagonka mediów, konstruktywnej opozycji i lojalnych koalicjantów- zerowa mozliwość manewrów. Naprawdę macie tak słaba pamięć, że nie uleciały wielkiej obietnicy koalicji PO-PiS przed wyborami? Kiedy okazalo sie, że PiS wziął i prezydenturę i rząd, co zrobiło PO, co zrobił Tusk?
            Tak, dwa lata "rządów" PiS przyczyniło sie do trwania stajni Augiasza.
            • langsam Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 16:48
              Dodaj też o rządach tychże polityków, kórzy jeszcze nie nazywali się PiS, tylko na przykład AWS.
        • isa_bella1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 14:27
          purchawkapuknieta napisała:

> Jestem fanatycznym wyznawcą Jarosława K, Antoniego M. i Mariusza K.- żeby uprze
          > dzić błyskotliwe wnioski.
          >
          no ja oczywiście też, kocham ich smile
      • joxanna1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 15:08
        okaże się zgodnie z prawem - bo zmienią prawo na takie,które będzie zgodne z ich interesem.

Stołki - pół biedy, jasne, że działacze PIS przebierają nogami, żeby zająć stołki, taki los działaczy wszystkich partii.

Rozumiem, że realizują swój program wyborczy - rozszerzają socjal, zmieniają system edukacji. Nie pasuje mi to, ale rozumiem.

Ale dlaczego od razu niszczyć prawo? Niszczyć państwo? Niszczyć zasadę współpracy z opozycją? Jakieś nocne głosowania? Rewanże?

Nawet jeśli myślałam -może i będą lepsi od PO. To już po miesiącu niestety potwierdza się, że ludzie w PISie - tacy malutcy. Tylko im w głowie zemsta i stołki. Żadnego naprawiania państwa.
      • asia_i_p Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 22:42
        Wczoraj posłowie prosili o czas na zapoznanie się z ustawami, nad którymi mają obradować i go nie dostali. Naprawdę tak by zaszkodziło poczekanie jeden dzień? Jak dla mnie to była pokazówka - patrzcie, możemy. Jeżeli po tym znowu wzrośnie im poparcie, to będzie oznaczało, że socjalizm padł wyłącznie z przyczyn gospodarczych.
        • mamma_2012 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 23:02
          Spokojnie, teraz rozgrywka toczy się na poziomie niedostępnym i całkowicie niezrozumiałym dla absolutnej większości elektoratu PiS.
          Za miesiąc czy kilka zostaną naruszone ich bezpośrednie interesy, na poziomie, dla nich zrozumiałym, bo odczuwalnym.
          Wtedy zacznie się zmiana.
    • isa_bella1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 14:29
      właśnie smile, już mnie nudzi ente pytanie lemingów...CZY TEGO CHCIAŁYŚCIE ??? bleee
      • iskierka3 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 15:32
        Ja na ten przyklad sie nie pytam - WIEM, ze tego chcieliscie. I dlatego w realu unikam takich ludzi jak ognia.
    • clio_1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 14:56
      Cieszę się Twoim szczęściem. Ponieważ misiu nie odpowiedział - może od Ciebie się dowiem:
      1. Jaka była podstawa prawna podjęcia wczorajszych uchwał o stwierdzeniu nieważności uchwał o wyborze sędziów TK?
      2. Dlaczego prezydent ułaskawił niewinnego Mariusza Kamińskiego?
      3. Dlaczego PiS nie zaczekał z awanturą o TK do 3 grudnia?
      4. Stwierdzenia niezgodności z konstytucją przez TK których ustaw PiS się obawia?
      5. Czy dopuszczalne jest zmienianie konstytucji poprzez poszczególne ustawy (vide ustawa p TK)?
      6. Jakie będą gospodarczo-finansowe skutki wprowadzenia przez PiS ustaw o dodatku 500 zł oraz o obniżeniu wieku emerytalnego?
      • isa_bella1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 14:57
        powiem ci jedno clio - histeryzujesz
        • clio_1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 15:03
          Bardzo merytorycznie. Może Ty odpowiesz na moje pytania?
        • iskierka3 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 15:34
          Podaj przyklad - co konkretnie jest wedlug Ciebie histeryczne w jej poscie? Oraz co rozumiesz przez okreslenie histeria, poza tym, ze uwazasz je za obrazliwe?
        • mia_siochi Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 18:50
          No właśnie. To takie typowe. Zero refleksji, zero zainteresowania rzeczywistością. Tylko "pincet" sie liczy, a ze demokracja właśnie dostaje w 4 litery? Kogo to obchodzi...
          • scher Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:04
            mia_siochi napisała:

> a ze demokracja właśnie dostaje w 4 litery?

Przestań michniczyć. Dość mamy waszych jedynie słusznych definicji demokracji. Dostaliście kopa od Narodu, a wciąż nie wiecie za co. Zamiast ze wstydem, żeście zawiedli ludzi, siedzieć cicho w norze i posypywać łby popiołem, macie wciąż to UW-olskie, sku...syńskie poczucie wyższości.

W kraju ma rządzić Naród, a nie PO-owskie sk*rwysyny. Tak trudno wam pojąć ten prosty komunikat przesłany za pośrednictwem wyborczej urny przez zwykłych Polaków?
            • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:06
              scher napisał:
              > W kraju ma rządzić Naród, a nie PO-owskie sk*rwysyny.

Naród = 16% głosujących na PiSiurskie sku*rwysyny?
            • iskierka3 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:09
              Glos partii glosem narodu!!! Precz z "jedynie sluszna wizja demokracji", zwana dawniej demokracja! Hej!
              Czy jakie tam zawolanie? Tysiace rak, miliony rak a serce bije jeeednoooo....
            • mamma_2012 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 20:57
              Zwykli Polacy nie wiedzą o istnieniu takich instytucji jak SN, TK czy TS. Są dla nich są równie abstrakcyjne, co podstawy ekonomii, bo jeśli nie ma pieniędzy "to można drukować", a władza ma "państwowe pieniądze".
              Obecny zamach odbywa się na poziomie absolutnie niezrozumiałym dla zwykłych Polaków.
              Natomiast w ciągu pół roku, zauważą oni, że dymani są nie tylko ludzie rozumiejący funkcjonowanie państwa, ale też oni sami. Wtedy zaczną się marsze na Warszawę różnych grup. Już ogarnęła się część rolników, kiedy zrozumieli, że podatek od supermarketów, będzie płacony z ich kieszeni, za chwilę też reszta przejrzy na oczy.
              Przyjdą nowe raty kredytów, nowe tabele opłat w bankach, zdrożeje gaz, paliwo, zdrożeje żywność itd i się zaczniewink
              • piepe Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 11:57
                mamma_2012 napisała:

> Natomiast w ciągu pół roku, zauważą oni, że dymani są nie tylko ludzie rozumiej
                > ący funkcjonowanie państwa, ale też oni sami.

Pojęcia zielonego nie masz o czym piszesz.
                To za PO 600 tys, wyborców + rodziny zostali wyrucha..i bez mydła, a władza przymknęla oczy na to, że prawo jest gwałcone na poziomie doskonale zrozumiałym nawet dla Jadzi z warzywniaka. PiS przymierza się do naprawienia tego, ale każdą ustawę godzącą w sponsorów PO uwaliłby upolitycznony TK.
                Jesli droga do uwolnienia miliona ludzi wiedzie przez uwalenie paru skorumpowanych sędziów, to jak najbardziej należy to zrobić.
          • kubekwkropki Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:04
            A wiesz gdzie ja mam te marne 500zl? A demokracja zaczęła dostawać w dupę za rządów PO. I to bardzo. Co gorsza w dupę zaczęło dostawać państwo. istnejace według ministra Sienkiewicza (przypominam MSWiA z ramienia PO) jedynie teoretycznie (jako ch...j, d...pa i kamieni kupa). Takoż w dupę dostawała polska racja stanu na arenie międzynarodowej. Psispsiolki cioci Ewy w komplecie ze nienachalnie inteligentnym Schetyną i bezjajecznym Siemioniakiem nieposiadali żadnego planu ani strategii. Chyba, że za strategie uznasz bezładne "od ściany do ściany" i kiwanie główkami na wszystko co powie Bruksela, nerwowe wyciszanie napięć społecznych za pomocą rozdawnictwa obietnic i upychanie swoich ludzi po wszystkich możliwych instytucjach państwowych.
            • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:07
              kubekwkropki napisała:
              > Co gorsza w dupę zaczęło dostawać państwo. istnejace wedł
              > ug ministra Sienkiewicza (przypominam MSWiA z ramienia PO) jedynie teoretycznie
              > (jako ch...j, d...pa i kamieni kupa)

No teraz to państwo nie istnieje nawet teoretycznie smile Możesz sobie pogratulować big_grin
              • kubekwkropki Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:22
                Wręcz przeciwnie moja droga, wręcz przeciwnie. smile Teraz państwo - mam nadzieję - zacznie istnieć. Z niecierpliwością czekam na komunikat i oświadczenia po wizycie nowego szefa MSZ w Berlinie. Zdaje się ze Szwecji i Finlandii nie popłynęły komunikaty pełne grozy i obrzydzenia wczoraj? A FAZ nawet jego pomysłów bronił? wiadomosci.onet.pl/swiat/faz-broni-waszczykowskiego-przed-atakami-niemieckich-mediow/v3wwkv
                • kubekwkropki Można? Można. 26.11.15, 19:30
                  wiadomosci.onet.pl/swiat/duda-chce-ograc-putina-i-merkel/tg5604
                  Przy czym proszę o zwrócenie uwagi na fragment:
                  "W ostatnich latach to Pekinowi bardziej zależało na współpracy z Warszawą. Chińczycy chcieli, by nasz kraj, największy w Europie Środkowo-Wschodniej, odgrywał rolę lidera regionu. Niestety, politycy Platformy Obywatelskiej nie pojęli znaczenia tej propozycji. W grudniu 2014 r. w Belgradzie odbył się szczyt 16 przywódców środkowoeuropejskich z premierem Chin Li Keqiangiem, ale zabrakło w nim najważniejszego z punktu widzenia Pekinu partnera – polskiej premier. Znawca Chin, Radosław Pyffel, nieobecność tę nazwał „zdumiewającym” i „poważnym dysonansem”.
                  Tyle na temat strategii, planów i istnienia państwa.
                • araceli Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:30
                  kubekwkropki napisała:
                  > Wręcz przeciwnie moja droga, wręcz przeciwnie. smile Teraz państwo - mam nadzieję - zacznie istnieć.

Błahahaha big_grin Państwo w którym wszystko zmienia się na pstryknięcie palcami Jarusia big_grin Będzie szczęśliwość, dobrobyt a armia pod wodzą opętanego Macierewicza obroni świat przed ISIS big_grin
                  • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 10:42
                    Macierewicz to świr, ale zważ, że światła i nowoczesna oraz postępowa UE (wyzywająca Węgrów od faszystów i mająca o Polakach podobne zdanie) przed ISIS też nie obroniła.
            • sumire Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:39
              "Nerwowe wyciszanie napięć społecznych za pomocą rozdawnictwa obietnic...".
              Faktycznie, PiS zupełnie inaczej postępuje.
              Oh wait.
              • kubekwkropki Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 19:55
                Oczywiście, że postępuje podobnie. To PO jednak miała być po prorynkowa i bardziej liberalna ekonomicznie. Skoro nie była, a w dodatku kompletnie nie radziła sobie na żadnym polu - to PiS zapewni przynajmniej - mam nadzieję - brak imigrantów, bardziej niezależną politykę zagraniczną i silniejsze państwo. Gospodarkę PO psuło tak bardzo, że nie sądzę aby PiS mógł bardziej, zwłaszcza, z tymi nazwiskami na gospodarczych resortach. Rynki zresztą też reagowały bardzo spokojnie...
                • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 20:06
                  To też racja, mówię to z pełną świadomością jako były PO-wiec. Odzyskałem jednak wzrok. Ostatnie lata PO i ich sukces to głównie efekt straszenia PiS-em.
                • sumire Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 21:00
                  A widziałaś WIG w ostatnich dniach? Kursy walut? To ta spokojna reakcja?

Tak, najważniejszy ze wszystkiego brak imigrantów, bo przecież nie stabilność gospodarki. Jak na businesswoman, masz wyjątkowo osobliwe podejście do tematu.
                  • mamma_2012 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 21:12
                    90 procent ludzi nie wie, co to WIG (może to jakaś groźna bakteria), notowania i ich korelacje z sytuacją polityczną ogarnia może 0,1 procenta.
                    Gospodarkę ludzie postrzegają przez stan konta, bez uwzględnienia siły nabywczej. Bunt zacznie się jak kajzerka w Biedronce będzie kosztowała złotówkę, rachunki podskoczą, a mitycznych 500 ni widu, ni słychu.
                    • sumire Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 22:20
                      Potwierdzam. I dlatego uważam, że pierwsza kapitalistka tego forum to pospolity troll.
                  • misiu-1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 22:22
                    sumire napisała:

> A widziałaś WIG w ostatnich dniach? Kursy walut? To ta spokojna reakcja?

W ostatnich dniach? Oto wykres zmian WIG od maja bieżącego roku:
                    https://www.money.pl/u/money_chart/graphchart_nox.php?ds=2015-05-26&de=1448492400&sdx=0&i=&ug=1&s[0]=WIG&w=608&h=300&cm=0&ty=1&rl=1
                    • mamma_2012 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 22:47
                      To teraz sprawdź, kiedy stało się prawdopodobne, a potem oczywiste, że wygra Duda i PiS i jak to się nakłada na wykresy.
                      Rynki nie czekają na rozstrzygnięcia, rynki reagują dużo wcześniej, o ile nie chodzi o zdarzenia absolutnie nieprzewidywalne. To jedna z podstaw ich funkcjonowania.
                      Wykazałeś się wielką ignorancją i nieznajomością tematu.
    • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 16:48
      Duda, mocno śliski typek:

fakty.interia.pl/polska/news-niebezpieczny-wielki-mur-andrzej-duda-uniknal-upadku,nId,1928303

(pierwszy film pod tekstem)

Nawet po literku nigdy się tak nie szło big_grin
    • clio_1 Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenniczki 26.11.15, 17:38
      PiSu - doczekam się odpowiedzi na moje pytania? Gdyby któreś były niejasne, to wytłumaczę smile
      • volta2 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 18:35
        z czym ty masz problem?

nie umiesz uszanować demokracji?

wygrali, wzięli wszystko, mają do tego prawo.

siłą przecież nie zabrali? powstania, puczu, nic poza demokratycznymi wyborami ostatnio nie było.

a może demokracja jest tylko wtedy gdy to peło u sterów i tylko wtedy jest dobrze, jak peło zawałaszcza trybunał na długie lata.

a najzabawniejsci ci od petru - walczą o tych sędziów z trybunału, zamiast czuć, że mają mandat do wysuwania kandydatury. chyba że już walczyć nie musieli, bo jak radziu u liska powiedział - byli już dogadani? może przed wyborami już wysunęli do peło swoje kandydatury? stąd ten wrzask.

o wojnę domową się pytasz? no tak, jak nie umiesz uszanować wyniku wyborów to rzeczywiście, może już tam granaty składujesz? kto cię tam wie?

i ostatnie pytanie, gdzie były twoje rozpaczliwe wpisy, gdy tyfuski zawłaszczały trybunał? a może jednak nie zawłaszczały mianując togi zanim tym jeszcze się kadencja nie skończyła? też tak histrycznie płakałaś o zawłaszczaniu państwa? podrzucisz link? bo może był, tylko przegapiłam?

• araceli Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 19:09
          volta2 napisała:
          > wygrali, wzięli wszystko, mają do tego prawo.

No to może od razu zapędzą 'innogłosujących' do stodół i podpalą? W końcu skoro wszystko mogą...
          • kaz_nodzieja Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 19:19
            Twoja nienawiść mnie przeraża, nie idź tą drogą.
          • volta2 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 19:35
            było coś o tym w kampani? nie zauważyłam, ale zawsze możesz dokonać samospalenia w proteście.

bo że pińcet cię nie uwiodło to już się zdążyłaś pochwalić.

a może ty masz jaką linkę do swojego alarmu że demontują platfuski trybunał? nie? niemożliwe? może się podpalisz w jakiej stodółce?
            • araceli Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 19:40
              volta2 napisała:
              > było coś o tym w kampani? nie zauważyłam, ale zawsze możesz dokonać
              > samospalenia w proteście.

Widać niektórzy bardzo mało widzieli i widzą. Projekt nowej konstytucji czytałam - przerażający.

> a może ty masz jaką linkę do swojego alarmu że demontują platfuski trybunał? n
              > ie? niemożliwe? może się podpalisz w jakiej stodółce?

PO unieważniło wybór jakichś sędziów? To raz. Dwa - skoro PO swoimi działaniami 'demontowało' Twoim zdaniem do PiSiury robiąc to samo nie 'demontują'? Twoi kochasie mogą i jesteś z nich dumna?
              • kubekwkropki Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 19:45
                Demagogia. Demagogia. Demagogia. NIE MA aktualnego projektu konstytucji, a przede wszystkim NIE MA większości konstytucyjnej. Jak powiadał Lec "tonący BRZYDKO się chwyta"
                • kaz_nodzieja Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:03
                  10/10
                • antyk-acap2.0 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:12
                  Skoro PiS nie szanuje wyborów parlamentu poprzedniej kadencji to może i większość parlamentarna może okazać się niepotrzebna.
                • araceli Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:13
                  kubekwkropki napisała:
                  > NIE MA aktualnego projektu konstytucji,

Po co kłamiesz. To, że Twoi ukochani dyktatorzy zdjęli go ze strony nie oznacza, że przestał istnieć. W necie nic nie ginie.
              • volta2 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:03
                ach, czyli jak tyfuski demontowały to nie demontowały a jak naprawiają to nie naprawiają tylko zawłaszczają?

moja droga - każda ma swoje zdanie i niech przy nim pozostanie. zwrotami typu twoje kochasie sama wykluczasz mnie z tej konwersacji, co czynię z niejaką przyjemnością i oddalam się posłuchać bronia o zamachu na państwosmile

kocham jak zamachowcy krzyczą o zamachusmile

• araceli Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:10
                  volta2 napisała:
                  > ach, czyli jak tyfuski demontowały to nie demontowały a jak naprawiają to nie n
                  > aprawiają tylko zawłaszczają?

No przecież to jest Twoja retoryka - PO robiło źle a jak PiSiurki robią to samo to brawa dla nich!

> zwrotami typu

No a teksty typu 'tyfuski' to przepraszam co? Kultura osobista poziom -10?
                  • volta2 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:14
                    opuściłam tę konwersację, więc proszę się już nie wysilać. albo poszukać kogoś o podobnych poglądach i się poupajać wizją samospalenia, skoro pakowanie walizek nia nikim wrażenia już nie robismile
        • clio_1 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:13
          A gdzie ja napisałam że PO postąpiło słusznie wybierając 5 sędziów? Gdzie zapytałam o wojnę domową?
          PO swoje za uszami ma, swoje afery mieli, ale nie byli tak bezczelni jak PiS teraz. Czekam na ułaskawienie Dubienickiego, w końcu do czego to podobne żeby mąż córki prezydenta-prawdziwego męża stanu w areszcie z zarzutami siedział.
          • kaz_nodzieja Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:16
            Byli bezczelni, tylko tak bardziej w białych rękawiczkach.
            • volta2 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:22
              nie, po prostu media nie oszalały, tvn nie jęczał, gazeta na czarno okładki nie wydała, lisek też przemilczał. no to jak jematka mogła się sama z siebie zatroskać o zawłaszczanie ?

jest oczywiście druga ukryta opcja - jematka jest tylko wyznania demokratycznego, gdy platfuski u władzy, bo to przecież o elitarności poglądów świadczy i wyjątkowości niezwykłej. no a czy elita moze coś zawłaszczać? elicie się należy i koniec.
              • kaz_nodzieja Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:34
                Dla mnie wstrząsem było, że tygodnik który uznawałem, za w miarę (bo w pełni neutralnego chyba nie ma) neutralny i na jako takim poziomie jak ostatnia Fronda czy podobne czasopismo dało się ponieść brakowi obiektywizmu czy choćby pozorów tylko obiektywizmu. Jak mignęła mi w okienku kiosku okładka (to było wcześnie rano, nie odpaliłem jeszcze internetu) myślałem, że ktoś umarł, jakiś redaktor czy była znowu jakaś katastrofa, a tu... Wygrana PiS-u. Od tej chwili nie kupuję już Newsweeka. Po tym numerze dla mnie nie różnią się od Frondy - po prostu są po drugiej stronie, ale metody te same co Fronda. Choć chyba nawet Fronda nie publikowała klepsydry po poprzednich wygranych PO. Moje PO-wskiej oczy jeszcze bardziej się otworzyły, do tej chwili myślałem, że tylko Pi-sowcy są zakłamani i ociemniali.
              • kulka.2 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:42
                no ale właśnie o to chodzi, że w czerwcu krzyki o zawłaszczanie TK nie były potrzebne bo wystarczyło zaskarżyć ustawę jako niekonstytucyjną i te wszystkie argumenty byłyby badane,
                obecnie, gdy większość parlamentarna (czytaj Naród) majstruje przy Trybunale pojawiają się obawy o to, co oni w przyszłości chcą uchwalać i jeśli np. postanowią, że Jarosław zostanie naczelnikiem państwa - to nie będzie w kraju żadnej instytucji, która zaprotestuje
          • volta2 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:16
            a napisałaś gdzieś w czerwcu ratunku! zawłaszczają trybunał!

nie? dopiero od listopada zaczął cię martwić stan państwa? wybacz, ale jakoś mi tych twoich trosk i histerii nie żalsmile
            • clio_1 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:34
              Tak, od listopada. Wiesz dlaczego? Bo pamietam lata 2005-2007, szczucie, nagonki, uklady (prawdziwe lub rzekome). PO było bezczelne, zwłaszcza ostatnio, ale takiego syfu nie narobili. Przeczytaj sobie art 173a ust o TK, art 3 ustawy zmieniającej ustawę o TK (wejście w życie nowych przepisów) a potem zastanów sie czy przed 11.XII można wybrać nowych sędziów i czy tez PiS złamie własną ustawę, jeżeli wybierze sędziów na następnym posiedzeniu sejmu.
              • volta2 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 20:45
                no widzisz, ty pamiętasz te straszne lata, w czasie których na pewno siedziałaś w więzieniu, miałas kajdany na rękach i nie mogłaś nawet na forum pisać. więc rozumiem, że się boisz i może już pakujesz walizki?

ja w odróżnieniu od ciebie taka strachliwa nie jestem, czekam na rozwój wydarzeń mając w pamięci czerwcowe zawłaszczanie tk, zajumane ofe i podwyższanie podatków w ramach taniego państwa, które mieliśmy przez ostatnie 8 lat. szkoda że się skończyło w sumie, taki mieliśmy błogi spokój, nie to co teraz. palenie w stodołach i wojnę domową.
                • clio_1 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 21:01
                  Nie, nie siedziałam w więzieniu. Pamiętam za to modę na stawianie zarzutów korupcyjnych, udziału w grupach, gubienie dowodów w prokuraturach, zakładanie podsłuchów na telefony adwokatów broniących podejrzanych (przebrzydła sitwa, trzeba ją rozbić).
                  Zastanowiłas sie nad ustawą o TK czy to zbyt trudne?
                  • volta2 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 21:09
                    korumpujesz, że się boisz?
                    zakładanie podsłuchów u bieńkowskiej ci przeszadzało czy nie za bardzo? a u radzia? czy tylko te lata 2005-07 takie straszne były a potem to juz ci sie spodobały nawet i podsłuchy?

no cóż, naprawde nie jestem w stanie ci współczuć i podzielać z tobą histerii.
                    • clio_1 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 21:25
                      Przeszkadzają mi podsłuchy w moim telefonie i dokładanie mi dodatkowej roboty w postaci zażaleń na zwolnienie z tajemnicy adwokackiej.
                      • misiu-1 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 22:32
                        Przeszkadzają Ci podsłuchy? Ale tylko te PiS-owskie?
                        wpolityce.pl/polityka/237835-i-to-oni-strasza-panstwem-policyjnym-raport-rekordowa-liczba-podsluchow-w-panstwie-platformy-ponad-dwa-miliony-rozmow-kontrolowanych
                        • clio_1 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 22:45
                          Przeszkadzają mi wszystkie podsłuchy, które dokładają mi dodatkowej pracy.
                          • misiu-1 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 27.11.15, 07:53
                            Pracy? To znaczy - siedzisz i słuchasz? Więcej podsłuchów - więcej słuchania?
                            • clio_1 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 27.11.15, 08:03
                              Napisałam wyżej co to znaczy. Tak, zdarza się że muszę odsłuchać podsłuchy. Tak, muszę o to zawnioskować. Nie, nie jestem ubecką gnidą.
                              W sumie powinnam się cieszyć - więcej pracy to większe pieniądze do zarobienia.
                              • misiu-1 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 27.11.15, 08:43
                                clio_1 napisała:

> Nie, nie jestem ubecką gnidą.

No pewnie. Żaden z tych, co podsłuchują, by tak o sobie nie powiedział. Wszyscy pełnią zaszczytną służbę dla ojczyzny. Nieprzerwanie, choć z różnym fartem, od zakończenia wojny.
                                • clio_1 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 27.11.15, 08:55
                                  Której części moich wypowiedzi wyżej (tak, trzeba przeczytać wszystkie) nie zrozumiałeś?
                                  Poza tym za młoda na ubecką gnidę jestem tongue_out
                                  • misiu-1 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 27.11.15, 11:20
                                    clio_1 napisała:

> za młoda na ubecką gnidę jestem

– Babciu! Ja będę za Heroda!
                                    – Za młody jesteś na Heroda.
                                    – A co? Herod nigdy nie był młody?
                                    – Nie!
                                    www.youtube.com/watch?v=555FwDuncsc
                                    • clio_1 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 27.11.15, 11:24
                                      W d... byłeś, g... widziałeś tongue_out
                      • volta2 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 23:05
                        z tajemnicy adwokackiej?
                        u giertycha w kancelarii zatrudniona? no to już rozumiem to rozhisteryzowanie, trzeba było tak od razusmile
                        • mamma_2012 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 23:09
                          Giertych może być tym obywatelem, który doniósł prokuraturze w sprawie nadużycia władzy przez prezydenta.
                          Jeśli to ma ręce i nogi od strony prawnej, ja mu odpuszczę winywink
                          Swoją drogą czy prezydent może się sam ułaskawić już na takim etapie?
                        • clio_1 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 23:13
                          no tak, wg ciebie tylko giertychowi zakładali. Ciekawe. Zdradzę ci sekret - to że o czymś nie słyszałaś - nie znaczy że nie istnieje.
                  • araceli Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 21:14
                    clio_1 napisała:
                    > Zastanowiłas sie nad ustawą o TK czy to zbyt trudne?

Wymagasz zbyt wiele od PiS-owskiej kury domowej big_grin
                    • volta2 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 23:02
                      no a ty wciąż na posterunku?
                • hermenegilda_zenia Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 22:46
                  Ty zdaje się u jakiegoś Abdelpaszy roponośnego przy mężusiu na kontrakcie te ostatnie lata siedziałaś, więc to co się tutaj działo raczej w niewielkim stopniu cię obchodziło, czy dotyczyło bezpośrednio. Śmieszne i żałosne są te wywody na temat życia w kraju u kogoś, kto cztery litery wycierał przez lata za granicą.
                • black_halo Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 27.11.15, 09:00
                  > ja w odróżnieniu od ciebie taka strachliwa nie jestem, czekam na rozwój wydarze
                  > ń mając w pamięci czerwcowe zawłaszczanie tk, zajumane ofe i podwyższanie podat
                  > ków w ramach taniego państwa, które mieliśmy przez ostatnie 8 lat. szkoda że si
                  > ę skończyło w sumie, taki mieliśmy błogi spokój, nie to co teraz. palenie w sto
                  > dołach i wojnę domową.

I katotaliban. Zapomnialas o katotalibanie.

Z wielkim przejeciem lecialam ostatnio do Polski, araceli straszyla na forum, ze teraz to juz katotaliban. Bo mialam z konkubentem pokoj w hotelu zarezerwowany i sie zastanawialam czy jednak nie bedzie trzeba okazac papierka na slub koscielny.

I zonk. Zadnego ksiedza w recepcji, zadnej policji wyznaniowej. Nic.
                  • kaz_nodzieja Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 27.11.15, 10:34
                    Nie ciesz się, mandat za spanie z nieślubnym już w drodze wink
                  • volta2 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 27.11.15, 15:32
                    no nie, o katotalibanie rzeczywiście nie pomyśłałam.

najzabawniejsze jest, że tym katotalibanem straszą ateistki, co to u półksiężycowych braci idą pierwsze na odstrzał.
        • asia_i_p Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 22:45
          Tak tylko nieśmiało zaznaczę, że demokracja nie polega na tym, że zwycięzca może wszystko.

• volta2 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 26.11.15, 23:10
            czy tak nieśmiało myślałaś o tym przez ostatnie 8 lat?
        • black_halo Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 27.11.15, 08:58
          Koniec swiata. Zgadzam sie z Toba w pelnej rozciaglosci !!!!
        • burina Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 27.11.15, 21:17
          volta2 napisała:

> z czym ty masz problem?
          >
          > nie umiesz uszanować demokracji?
          >
          > wygrali, wzięli wszystko, mają do tego prawo.

I zaczynamy docierać do sedna. Dla niektórych demokracja = teraz, ku...wa, my! Dmokracja jest wtedy, jak każdy kto chce sobie posiedzieć na stołkach, poupajać się władzą ma raz na jakiś czas możliwość popuszczenia wodzy fantazji, a reszta morda w kubeł i czekać na swoją kolejkę.
          • scher Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 27.11.15, 21:25
            burina napisała:

> > wygrali, wzięli wszystko, mają do tego prawo.
            > I zaczynamy docierać do sedna. Dla niektórych demokracja = teraz, ku...wa, my!

A wiesz może, ilu sędziów mianowanych przez PIS będzie zasiadać w Trybunale po ustawie odkręcającej skutki skoku na TK dokonanego przez bandziorów z PO? Ile ta "pisowska większość" będzie liczyć sędziów?
            • burina Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 27.11.15, 21:50
              Tak wiem, doskonale wiem. Co to ma do ogólnych rozważań na temat tego, jak w oczach niektórych powinna wyglądać demokracja? Gdzie ja się choć słówkiem zająknęłam o jakichś "pisowskich większościach"?

Aaaa. już wiem, lżej na sumieniu, gdy swoje grzechy można usprawiedliwiać "bo wszyscy tak robią".

No i tak na serio, Twoje pytanie, to właśnie doskonała ilustracja mojej tezy: odczekali w kolejce swoje, to już nawet o pozory nie muszą dbać. Oraz przysłowia: Uderz w stół a nożyce się odezwą. Tudzież: Ja o niebie, Ty o glebie.
              • scher Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 28.11.15, 09:20
                burina napisała:

> Tak wiem, doskonale wiem.

Ano właśnie. Nie jest to więc żaden skok na Trybunał, ale przywrócenie elementarnych zasad demokracji.
                • antyk-acap2.0 Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 28.11.15, 10:30
                  Demokracji? Czyli nie ważne wybory, ważne żeby nasi byli przy korycie? To pamiętaj że my zrobimy to samo. Gdy PiS przegra wybory od razu delegalizacja, członków do pierdla na dożywocie, ich bękarty do adopcji za granicę (najlepiej do afryki) a zwolenników z neta także do pierdla. Jeśli są za granicą to ściągać siłą. Podoba się?
                  • black_halo Re: Misiu, Olewka, Black, Isabella i inne zwolenn 28.11.15, 10:44
                    Moze PiS juz szykyje ponton, zeby was gdzies do Afryki deportowac. Takze te nastepne wybory to wiesz, moga juz nie byc potrzebne.
    • kota_marcowa Dobre podsumowanie 26.11.15, 21:28
      Mocne słowa działaczki Partii Razem: Ludzi nie obchodzi Trybunał Konstytucyjny. Państwo już dawno ich zawiodło
      Państwa nie było, gdy pracodawca nie wypłacał pensji, zatrudniał na czarno albo na śmieciówce. Ludzie nie będą bronić państwa, które ich nie broniło - napisała Marcelina Zawisza z Partii Razem, wbijając ostrą szpilę liberałom krzyczącym o niszczeniu demokracji.
      • antyk-acap2.0 Re: Dobre podsumowanie 26.11.15, 21:44
        No to się boleśnie przejadą. Myślisz że PiS walczy o Trybunał dla zasady? Walczy bo chce wprowadzić ustawy niezgodne z Konstytucją. Przekonają się o tym gdy nie dostaną pensji a gdy zrobią strajk to przyjedzie wojsko i ich zastrzeli.
        • kota_marcowa Re: Dobre podsumowanie 26.11.15, 21:57
          No zobaczymy, ja raczej obstawiam, że się nie wyskrobią, czy tam nie zapłodnią, ewentualnie religia będzie na maturze wink bo pisowi głównie na przeforsowaniu spraw światopoglądowych zależy.
          • antyk-acap2.0 Re: Dobre podsumowanie 26.11.15, 22:10
            Myślę że ważniejsze jest coś innego. PO i lewa strona nie jest zagrożeniem dla PiS. Zagrożeniem jest prawa strona. Zresztą zobacz co dzieje się na forach. Ludziom odpie.... Nie realizują się w pracy bo na śmieciówce za 1200 PLN trudno się realizować to frustracja wylewa się im uszami. Myślę że niewiele brakuje by zaczęły się pogromy. Żydów już nie ma. Ale geje są równie dobrym celem.
            • kota_marcowa Re: Dobre podsumowanie 26.11.15, 22:19
              Ale geje są równie dobrym celem.

No co ty, kleru nie ruszą tongue_out
        • kaz_nodzieja Re: Dobre podsumowanie 27.11.15, 10:38
          Strzelanie było zdaje się za czasów władzy całkiem z lewa. Nie, nie jest PiS-owcem.
          • hermenegilda_zenia Re: Dobre podsumowanie 27.11.15, 12:51
            Ale PIS jest aktualnie najbardziej lewicowo rozdawniczą partią u nas w kraju - ot taka hybryda faszystowsko-bolszewicka.
            • kaz_nodzieja Re: Dobre podsumowanie 27.11.15, 13:24
              Na razie wycofują się rakiem z 500 zł, coraz bardziej zawężają grupę której ten dodatek miałby przysługiwać.
              I znowu - jak nie dawali "na dzieci" za PO to było źle, bo przecież demografia leży. Jak planują dawać (nie wiadomo jak się to skończy) za PiS - to też źle. Polakowi nigdy nie dogodzisz.
              • hermenegilda_zenia Re: Dobre podsumowanie 27.11.15, 14:17
                Ja wolę jak demografia leży, zamiast rozmnażania się patologii i wyłudzaczy zasiłkowych - jestem ciekawa, ilu tatusiów i mamuś będzie prosiło o wypłaty pod stołem, żeby dochód na łeb się zgadzał i kwalifikował do wypłaty tych 5 stówek.
                • kaz_nodzieja Re: Dobre podsumowanie 27.11.15, 14:44
                  Jesteś przeciwna rozmnażaniu się patologii i wyłudzaniom zasiłków, a jednocześnie popierasz imigrację muzułmańską, słynącą z wielodzietności.
                  • hermenegilda_zenia Re: Dobre podsumowanie 27.11.15, 22:09
                    Serio? Może napisz jeszcze coś ciekawego, czego nie wiem o swoich poglądach. Albo lepiej zajmij sie dalszym hejtowaniem, to ci przynajmniej jako tako wychodzi, bo z powyższego jasno wynika, ze procesy myślowe nie są twoja mocna strona.
      • sumire Re: Dobre podsumowanie 26.11.15, 22:21
        Mnie obchodzi.
      • kaz_nodzieja Re: Dobre podsumowanie 27.11.15, 10:46
        Może gdyby pracodawca miał większe ulgi od państwa, a nie był tylko szczuty chorymi przepisami to chętniej by każdemu dawał umowy. Chyba PiS najmniej z tych wszystkich partyjek ujada na pracodawców. Duda w kampanii mówił o wsparciu małych i średnich firm, myślę że jednak to była kiełbasa wyborcza, ale przynajmniej w odróżnieniu od innych nas dostrzegł. Inni tylko szczekają i ujadają i dokładają obciążeń, zwolnienia na mleczne cysie i inne, których nie ma nawet w bogatych krajach.
      • iskierka3 Re: Dobre podsumowanie 27.11.15, 15:51
        Słusznie czułam niechęć do tej partii, panienka prezentuje poziom pozytywistki z powieści dla młodziezy. Owszem prostych ludzi byc moze nie intersuje TK bo nie maja pojecia w jaki sposob ta abstrakcyjna dla nich polityka może się przekładać na ich życie. Panienka startująca do sejmu - powinna takowe pojęcie mieć. Jeszcze nie słyszałam o panstwie totalitarnym, które by broniło swoich obywateli.
        • burina Re: Dobre podsumowanie 27.11.15, 22:08
          Większą jej winą są okoliczności, w których zdecydowała się podnieść tę kwestię. Gdy wszelkie wysiłki powinny być skonsolidowane wokół spraw aktualnie w sejmie się dziejących, pani postanowiła ułatwić swoim niby przeciwnikom politycznym robotę i zaatakować opozycję z drugiej flanki.

Ad meritum: to łzy wzruszenia cisną się do oczu, że gdy idzie o konstytucję, pani postanowiła upomnieć się o tych wszystkich alimenciarzy, którzy chcą dostawać pod stołem, o całe małe miasteczka, które wolą pracę na śmieciówkach a różnicę w wynagrodzeniach wypłacaną w kopercie, bo po co tyle tych podatków płacić, wszystkich, którym praca na umowę nie na rękę, bo potracą renty czy inne zasiłki z Mops.
    • trzy_szczurki Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 26.11.15, 21:29
      Ja PiS nie głosowałam ale obserwując to co się dzieje jest mi zwyczajnie Wstyd...... Jest mi.cholernie wstyd i cholernie przykro bo Polska nie zasłużyła na taki rząd i na takie "osobowości"
      Tyle.
      Jedyne czego wymagam to bezpłatnej opieki zdrowotnej, na wszystko inne sobie zarobie, przy okazji uczciwie płacąc podatki. Oby tylko nie przeszkadzali.
      • burina Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 06:34
        Cały myk polega na tym, że będziesz żyć wśród mnóstwa innych, którzy mogą nie móc sobie zarobić. Jeśli lubisz mieszkać ogrodzona płotem, bać się przejeżdżać autem przez pewne dzielnice (nie wspominając o poruszaniu się pieszym), jeśli lubisz drżeć o to, czy Twoi najbliżsi nie leżą gdzieś skatowani za każdym razem kiedy trochę się spóźnią i nie odbierają telefonu, jeśli uważasz, że tylko ci, co zapłacą powinni mieć wstęp do parku, nad jezioro czy do lasu, to przez pewien czas może Ci się nawet wygodnie żyć, jesli odpowiednio dużo zarabiasz i odpowiednio dużo odziedziczyłaś. Oczywiście pod warunkiem, że masz pewność iż do końca życia będziesz móc pracować na pełnych obrotach. I że w razie czego (choroba, inwalidztwo) jesteś w stanie zapewnić utrzymanie swoim dzieciom czy mężowi.

Socjalizm, czy zwykła prosta sprawiedliwość społeczna, to wielkie zdobycze naszej cywilizacji. I szczerze radzę Ci ich strzec jak oka w głowie i bronić do ostatniego tchu. A póki co wybierz się na wycieczkę do takiego Kataru czy innego Mumbaju i sobie pooglądaj, jak wyglądają społeczeństwa, w których głównym wyznacznikiem człowieczeństwa jest ilość posiadanej kasy.
        • kaz_nodzieja Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 10:40
          No, akurat PiS jest przeciwko "uchodźcom" więc ryzyko powstania takich dzielnic (jakie obecnie są w zachodnich krajach i Skandynawii) na szczęście jeszcze nam nie grozi.
        • trzy_szczurki Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 10:48
          burina napisała:

> Cały myk polega na tym, że będziesz żyć wśród mnóstwa innych, którzy mogą nie m
          > óc sobie zarobić. Jeśli lubisz mieszkać ogrodzona płotem, bać się przejeżdżać a
          > utem przez pewne dzielnice (nie wspominając o poruszaniu się pieszym), jeśli lu
          > bisz drżeć o to, czy Twoi najbliżsi nie leżą gdzieś skatowani za każdym razem k
          > iedy trochę się spóźnią i nie odbierają telefonu, jeśli uważasz, że tylko ci, c
          Rozumiem, ze wg ciebie, każdy biedny to bandyta?
          Bez przesady.
          • burina Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 14:55
            Każdy biedny bez szans na wyjście z tej biedy, traktowany z góry, bo przecież jakby chciał to by się dorobił, w ten czy inny sposób swoją frustrację będzie chciał rozładować. Plus będzie podatny na manipulacje populistów.

W Polsce mamy biedę jeszcze całkiem demokratyczną, zróżnicowaną a i tak wiadomość o zjedzonych w restauracji ośmiorniczkach stała się osią nakręcania politycznego skandalu. No i w wielu domach nadal obecne są śpiewki i kułakach, prywaciarzach czy innych kamienicznikach. O etosie 'zjem sobie mandrynkę w supermarkecie, bo w końcu DELEKTUJĘ a to taki wielki sklep i w dodatku złodziej' nie wspominając.
        • misiu-1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 28.11.15, 11:15
          burina napisała:

> Cały myk polega na tym, że będziesz żyć wśród mnóstwa innych, którzy mogą nie móc
          > sobie zarobić. Jeśli lubisz mieszkać ogrodzona płotem, bać się przejeżdżać autem przez
          > pewne dzielnice [...]

Zastanów się, co piszesz. Jeśli mamy się bać nierobów i opłacać się im dobrowolnie, żeby siłą nie wzięli, to po co nam w ogóle państwo? Żeby wziąć swoją działkę za pośrednictwo? Nie po to płacimy państwu za ochronę, żeby się działkowało ze złodziejami, tylko żeby ich wsadzało do paki.

> Socjalizm, czy zwykła prosta sprawiedliwość społeczna, to wielkie zdobycze naszej
          > cywilizacji.

Socjalizm i niesprawiedliwość zwana "sprawiedliwością społeczną" to zdobycz bandziorów, a nie cywilizacji.
    • fadilla Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 22:01
      To ja tak podsumowując watek big_grin Znalezione, zapisałam sobie zrzut. https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/pb/fe/tt94/tcxzyNeQvxki73GZTX.jpg
      • iskierka3 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 22:18
        To jest jakis kabaret czy facet jest psychiczny?
        • fadilla Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 22:21
          No zapewne to jest jakaś żartobliwa forma komentowania rzeczywistosci, ftu przeszłości, czyli cos jak kabaret. wink
          • iskierka3 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 27.11.15, 23:00
            Mówiąc kabaret - miałam na myśli czy nabija się/parodiuje z fanatyka pisu czy też ma coś z głową.
    • clio_1 Re: Głosujące na PiS - tego chciałyście? 28.11.15, 08:55
      Ciekawe czy prezydent ułaskawi Daniela Obajtka, nowego prezesa ARiMR powołanego właśnie przez panią premier, oskarżonego o przyjęcie korzyści majątkowej i oszustwo. Proces co prawda jeszcze się nie zaczął, ale może prezydent tez będzie chciał uwolnić wymiar sprawiedliwości od ciężaru orzekania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka