Dodaj do ulubionych

CH czynne do 23?

16.12.15, 07:50
Czy to naprawdę konieczne?
Szczerze mówiąc mocno mnie zdziwił taki pomysł.
Serio tak dużo ludzi potrzebuje się zaopatrzyć w prezenty między 22 (normalna - niby - godzina zamknięcia CH) a 23, przez tę dodatkową godzinę, że trzeba przetrzymywać personel? Przecież ekspedientki w takiej sytuacji do domów docierają chyba ok. północy, a one też szykują święta... Nie w każdym sklepie pracują studenci na garnuszku rodziców.
Jesteście za takim rozwiązaniami, czy przeciw?
Mnie się to nie podoba.
Obserwuj wątek
    • stara-a-naiwna Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:01
      tak samo chore jak CH czynne w niedziele,. w sobotę po 17.00.

gdyby ludzie wtedy nie robili zakupów nie opłacało by się.
      Najironiczniej sie opłaca.

chcesz zmian, zacznij od siebie.
      • butch_cassidy Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:03
        Ja robię zakupy do południa smile
        Ale reklamę widziałam, jak obok przejeżdżałam.
        • butch_cassidy Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:04
          I to w tygodniu. Na weekend mam inne pomysły zazwyczaj tongue_out
        • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:08
          butch_cassidy napisała:

> Ja robię zakupy do południa smile

Do południa to ja spię!
    • lady-z-gaga Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:10
      Mnie sie rownież nie podoba właśnie z tego powodu, że ekspedientki raczej nie przyjeżdżają do pracy samochodami. Więc ta godzina dłużej - niby niewiele - pozbawia je możliwości powrotu komunikacją miejską.
      • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:40
        Są nocne, są też rowery.
        • lady-z-gaga Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:49
          i hulajnogi
          • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:03
            Są i hulajnogi, sam znam z widzenia z mojego osiedla faceta który codziennie pomyka na niej chyba do pracy (zawsze rano, o stałej parze, często w marynarce), żaden młokos, ze 40 lat pan ma.
        • wioskowy_glupek Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 16:14
          Nie wszędzie
      • kropkacom Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:48
        Pracodawce powinno interesować jak pracownik wróci. Nie klienta.
        • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:04
          Też nie powinno, na szczęście państwo jeszcze nie nakłada (do tego co już jest) dla pracodawców obowiązku troszczenie się o transport pracowników.
        • lady-z-gaga Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:04
          a ja jestem klientem i mnie obchodzi smile wolno mi? smile
          nie potrzebuję, aby mnie uszczęsliwiano dodatkową godziną, bo sklepy czynne do 22 to i tak długo
          • kropkacom Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:14
            Wszystko ci wolno big_grin

Tu gdzie mieszkam centra handlowe poza miastem mają tak ustawioną komunikację, że pracownik dojedzie do pracy i wróci. Jakoś. Czasami z przesiadką, ale jednak. Teraz uruchomiono kolejną linię niedaleko miejsca gdzie mieszkam aby właśnie pracownicy mogli dojechać do pracy na obrzeżu. Przy dodatkowej godzinie to pracodawcę powinno interesować czy pracownik będzie miał jak dojechać i jestem dziwnie pewna, że interesuje. Może na zmianę pójdą ci którzy dojeżdżają własnym autem.
          • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:11
            lady-z-gaga napisała:

> a ja jestem klientem i mnie obchodzi smile wolno mi? smile
            > nie potrzebuję, aby mnie uszczęsliwiano dodatkową godziną, bo sklepy czynne do
            > 22 to i tak długo

A ja jestem klientem i postuluję placówki całodobowe! Stacje benzynowe pracują non-stop. Można? Można!
            • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 16:33
              Już są. Choćby Tesco.
              • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 16:36
                kaz_nodzieja napisał(a):

> Już są. Choćby Tesco.

Ale odróżniasz centrum handlowe (tzw. galeria) od super- czy hipermarketu?
      • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:09
        lady-z-gaga napisała:

> Mnie sie rownież nie podoba właśnie z tego powodu, że ekspedientki raczej nie p
        > rzyjeżdżają do pracy samochodami.

Zawsze możesz podjechać po zamknięciu swoim autem i je rozwieść do domów, prawda?
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:13
          Przyznam, że denerwuje mnie przekonanie, że trzeba pracować o jednej słusznej porze i w określonych dniach, tak samo odpoczywać. A może wiele ekspedientek, pracowników woli się wyspać i pójść do pracy na drugą zmianę? Woli mieć wolny poniedziałek, a do roboty pójść w niedzielę? Znam przynajmniej parę takich osób.
        • lady-z-gaga Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 15:55
          > Zawsze możesz podjechać po zamknięciu swoim autem i je rozwieść

Nie jestem prawnikiem smile
          • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 16:07
            lady-z-gaga napisała:

> > Zawsze możesz podjechać po zamknięciu swoim autem i je rozwieść
            >
            > Nie jestem prawnikiem smile

Jusz dopsze, jusz dopsze, oddychaj.... rozwieźć!
      • lokitty Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 19:20
        U mnie do sklepów na obrzeżach miasta jeżdżą linie pracownicze. Jedzie przed otwarciem sklepu, a później chyba z pół godziny po zamknięciu. Może przy okazji przedłużenia godzin pracy CH takie rozkłady są zmodyfikowane?
    • stonkamarnotrawna Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:35
      Kasa, kasa, kasa. Liczy się tylko kasa. CH nie interesuje jak setka ekspedientek wróci do domów po 23, CH interesuje, że może między 22 a 23 jeszcze 16stu klientów zrobi zakupy.
      • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:42
        Centra handlowe właśnie po to są by zarabiać (także na pensje pracownicze), to nie instytucja charytatywna.
      • joaaa83 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:35
        Bez przesady. Jest mnóstwo zakładów pracy, gdzie pracuje się na zmiany i bardzo często druga zmiana kończy się o 22 lub 23. Też nikogo nie interesuje, jak Ci ludzie wracają do domów.

• eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:41
      tez uwazam, ze to przesada juz. nigdy w zyciu nie zdarzylo mi sie wpadac do marketu w okolicach polnocy czy nawet 22. jakies zakupy o takiej porze zdarza mi sie robic w podrozy, ale to przeciez nie w markecie, tylko np. na stacji benzynowej przy autostradzie. bardziej podoba mi sie szwajcarski model. tutaj dzien przed jakimkolwiek swietem, sklepy zamykane sa zwykle wczesniej. w naszym kantonie nawet centra handlowe czynne sa do 16 lub 17 najdluzej. dzieki temu ekspedientki z marketow tez sa w domu o ludzkiej godzinie.
      • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:43
        A my tu w Polsce mamy wybór, którego Wy nie macie, możemy zrobić zakupy kiedy chcemy, a nie kiedy każe nam państwo.
        • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:55
          a my tu mamy cos, czego wy nie macie, czyli swiadomosc, ze panstwo dba o wszystkich, rowniez o tych, ktorzy siedza na kasie w supermarkecie, bo to tez sa ludzie, ktorzy maja rodziny.

poza tym my tez mozemy zrobic zakupy, kiedy chcemy. przed swietami sa nawet niedziele handlowe, choc normalnie w niedziele wszystko zamkniete. czasu na zakupy jest dosc i naprawde nie widze potrzeby biegania po sklepach 23 grudnia o 23. raczej watpie, ze w taki dzien i w takich godzinach w sklepach sa tlumy ludzi. nie znam nikogo, ani tu ani w spolsce (a mam spora rodzine), kto robilby zakupy w takim czasie.
          • little_fish Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:59
            hmmm - tylko wigilia to nie święto, święto jest 25 grudnia. I dzień wcześniej sklepy i CH są zamykane wcześniej wink
            • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:12
              ja nie napisalam nigdzie, ze wigilia, to swieto. chodzilo mi o to, ze u nas nie ma bezsensownego wydluzania godzin otwarcia sklepow, bo beda swieta. w tym roku wigilia jest w srodku tygodnia, wiec sklepy 23.12 czynne sa najdluzej do 18.30. nikt tych godzin nie wydluza. w wigilie niektore sa w ogole zamkniete, niektore krocej, ale to juz indywidualnie, bo oficjalnie to nie jest swieto, tak samo jak w polsce.
              • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:15
                eliszka25 napisała:

> ja nie napisalam nigdzie, ze wigilia, to swieto. chodzilo mi o to, ze u nas nie
                > ma bezsensownego wydluzania godzin otwarcia sklepow

Wiesz, wydaje mi się, że właściciel sklepu jednak wie trochę lepiej od Ciebie co jest z sensem a co nie dla jego własnego biznesu....
                • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:34
                  czyli wiedze masz dokladnie taka sama jak ja, bo tobie tez sie wydaje big_grin. wyobraz sobie, ze u nas sklepy nie padaja, pomimo tego, ze nie sa otwarte do 23. cud jakis?
                  • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:39
                    eliszka25 napisała:

> czyli wiedze masz dokladnie taka sama jak ja, bo tobie tez sie wydaje big_grin. wyob
                    > raz sobie, ze u nas sklepy nie padaja, pomimo tego, ze nie sa otwarte do 23. cu
                    > d jakis?

Cud, zwłaszcza, że wszyscy wszystko kupują w Niemczech... albo ewentualnie we Francji....
                    • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:43
                      no to juz w ogole cuda jakich gdzie indziej ze swieca szukac! wszyscy robia zakupy za granica, a rodzime sklepy wciaz sa i nie padaja jak muchy. no po prostu zyje w kraju, gdzie cuda dzieja sie na kazdym kroku big_grin
                      • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:48
                        eliszka25 napisała:

> no to juz w ogole cuda jakich gdzie indziej ze swieca szukac! wszyscy robia zak
                        > upy za granica, a rodzime sklepy wciaz sa i nie padaja jak muchy. no po prostu
                        > zyje w kraju, gdzie cuda dzieja sie na kazdym kroku big_grin

Skocz sobie do Jestetten pod Aldika i popacz na rejestracje....

Więcej Ci powiem, Ci twoi praworządni i kochający swój kraj Szwajcarzy walą swój kraj na podatkach nie gorzej niż Polacy.... chcesz przepis?
                        • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:57
                          nie wiem, jak sie "paczy" na rejestracje, ale doskonale wiem, ze szwajcarzy robia zakupy rowniez za granica. to calkiem normalne, ze mieszkancy przygranicznych miejscowosci jezdza na zakupy rowniez za granice. zapraszam jednak do pierwszego lepszego centrum handlowego w szwajcarii. zapewniam cie, ze nie swieca pustkami. cud to bedzie wtedy, gdy bez problemu znajdziesz miejsce parkingowe w ciagu 10 minut big_grin

ja nigdzie nie pisalam, ze szwajcarzy sa praworzadni. pisalam o ustroju, ktory panuje w tym kraju. co do milosci do kraju, to tak, szwajcarzy, zlaszcza w centralnej szwajcarii, sa bardzo pro szwajcarscy. nie bez powodu najbardziej chwytliwe reklamy brzmia "szwajcarski cukier, bo ze szwajcarii" (w oryginale brzmi lepiej), "szwajcarskie mieso, wszystko inne to dodatek" czy "szwajcarskie owoce, ja wiem dlaczego" i cala masa innych.
                          • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:04
                            eliszka25 napisała:

> nie wiem, jak sie "paczy" na rejestracje, ale doskonale wiem, ze szwajcarzy rob
                            > ia zakupy rowniez za granica. to calkiem normalne,

Normalne jest również powszechne leczenie się za granicą? Co wy byście bidaki, bez tej Republiki Federalnej zrobili he he....

> zapraszam jednak do pierwsz
                            > ego lepszego centrum handlowego w szwajcarii. zapewniam cie, ze nie swieca pust
                            > kami.

Nie świecą pustkami, ponieważ jest ich po prostu za mało- sama wiesz jak łatwo jest tam cokolwiek wybudować, zwłaszcza większego to (1) a (2) nie świecą pustkami, bo są otwarte za krótko, co cały czas próbuje udowodnić. I cieszy mnie, że w końcu dostrzegłaś do czego prowadzi centralna regulacji godzin otwarcia sklepów - do ścisku i tłoku!

A my w Europie lubimy sobie zrobić zakupy spokojnie, na luzie i w godzinach, które nam odpowiadają!

• eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:14
                              dyzurny_troll_forum napisała:

> Normalne jest również powszechne leczenie się za granicą? Co wy byście bidaki,
                              > bez tej Republiki Federalnej zrobili he he....
                              >
                              hm, o ile mi wiadomo, to raczej do szwajcarii ludzie przyjezdzaja na leczenie, a nie na odwrot. powszechne jest jedynie leczenie zebow za granica, bo w szwajcarii jest to drogi interes. za to nawet szwajcarskie emigrantki masowo wracaja do kraju, zeby tu urodzic dzieci, bo lepsze warunki malo ktory kraj jest w stanie zapewnic w ramach zwyklego ubezpieczenia.
                              >
                              > Nie świecą pustkami, ponieważ jest ich po prostu za mało- sama wiesz jak łatwo
                              > jest tam cokolwiek wybudować, zwłaszcza większego to (1) a (2) nie świecą pustk
                              > ami, bo są otwarte za krótko, co cały czas próbuje udowodnić. I cieszy mnie, że
                              > w końcu dostrzegłaś do czego prowadzi centralna regulacji godzin otwarcia skle
                              > pów - do ścisku i tłoku!
                              >
                              > A my w Europie lubimy sobie zrobić zakupy spokojnie, na luzie i w godzinach, kt
                              > óre nam odpowiadają!
                              >
                              alez ja wam nie zabraniam, robcie sobie zakupy i o 3 w nocy. ja osobiscie nie widze takiej potrzeby. a co do scisku i tloku, to przed swietami w polskich supermarketach jest on dokladnie taki sam, jak w szwajcarii.
                              • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:19
                                eliszka25 napisała:

> dyzurny_troll_forum napisała:
                                >
                                >
                                > > Normalne jest również powszechne leczenie się za granicą? Co wy byście bi
                                > daki,
                                > > bez tej Republiki Federalnej zrobili he he....
                                > >
                                > hm, o ile mi wiadomo, to raczej do szwajcarii ludzie przyjezdzaja na leczenie,
                                > a nie na odwrot. powszechne jest jedynie leczenie zebow za granica,

Jedynie leczenie zębów jest powszechne za granicą buhahahahh... doprawdy zabawne stwierdzenie.

> bo lepsze warunki malo ktory kraj jest w stanie zapewnic w ramach zwyklego ubezpieczenia.

W ramach tych doskonałych warunków zwykłego ubezpieczenie nie są wstanie zapewnić leczenia zęba?! Nie może być!?
                                • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:28
                                  leczenie zebow, to nieco inna kwestia, bo dziecko trzeba zglosic do ubezpieczenia dentystycznego zanim skonczy 5 lat. jesli rodzice tego nie dopilnuja, to potem jest drogo. poza tym, jesli ktos przyjechal tu jako dorosly, to juz na takie ubezpieczenie od dziecka nie ma szans, wiec moze byc tylko drogo albo bardzo drogo, zalezy w jakim stanie ma zeby.

co do reszty, to ile lat mieszkasz w szwajcarii, ze tak dobrze wiesz, jakie tu sa warunki leczenia i co zapewnia kasa chorych? kilka razy na forum opisywalam, jak wygladala opieka w ciazy i podczas porodu i po moich opisach padalo zwykle sakramentalne "to ile ty za to zaplacilas!". otoz nic, bo wszystko, co jest zwiazane z ciaza, placi kasa chorych.
                                  • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 16:39
                                    A ta kasa chorych skąd bierze pieniądze na opłacenie personelu - od lekarza do sprzątającej sale? Od tajemniczego sponsora czy drukuje pieniądze na bieżąco? Czy też personel szwajcarski jest tak dobroduszny, że pracuje całkowicie za darmo, w ramach wolontariatu?
                                    • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 16:50
                                      kaz_nodzieja napisał(a):

> A ta kasa chorych skąd bierze pieniądze na opłacenie personelu - od lekarza do
                                      > sprzątającej sale?

Oni tam mają system ubezpieczeń trochę na wzór tego w USA, z tą różnicą, że obowiązkowy. Na pełną, solidną polisę to podobnie jak w USA stać Tinę Turner, a reszta ma mniejszy lub większy udział własny w leczeniu, a zęby jeździ leczyć do Niemiec....
                                  • mikams75 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 17:33
                                    tak naprawde to porod kosztuje "grosze" w porownaniu z tym ile sie placi latami na kase chorych.
                                    • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 17:47
                                      Jak to się płaci? Przecież wyraźnie napisała, że miała za darmo. Za darmo czyli za darmo, a nie za "składkowe".
                                      • mikams75 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 17:55
                                        Samo sie nie placi, kasa chorych placi. Pacjent ma rachunki do wgladu, latwo wiec sobie wszystko policzyc.
                                        • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 18:15
                                          Ok. No to Eliszka zaraz nam powie ile konkretnie kosztował jej "darmowy" poród big_grin
                            • mikams75 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:18
                              na poludniu niedaleko wloskiej granicy jest juz pierwsze centrum handlowe - widmi, swiecace pustkami.
                        • mikams75 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 18:11
                          i co z tego, ze wiele osob jezdzi do niemiec na zakupy?
                          ja nie jezdze, bo jeszcze na glowe nie upadlam, zeby kilka godzin na takie "wycieczki" tracic. Zamowie w okolicznym sklepie przez internet. Nie oszczedze, ale czas to tez pieniadz.
          • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:01
            Państwo ma dbać o najsłabszych - dzieci, chorych, starych, niepełnosprawnych. Cała reszta powinna radzić sobie samodzielnie i nie być prowadzona za rączkę za dobre państwo. Kojarzy mi się to ze smutnymi czasami komuny. Wtedy również państwo uważało co jest według niego lepsze dla obywatela. Br.... Aż mnie dreszcze przechodzą na samo wspomnienie, Ty pewnie wtedy mała byłaś lub nawet jeszcze nie było Cię na świecie, więc kupujesz ideę państwa, które lepiej wie co lepsze dla obywateli.
            • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:15
              spkojnie, zyje wystarczajaco dlugo, zeby pamietac czasy komuny. zapewniam cie, ze z komuna nie ma to nic wspolnego. w szwajcarii jest demokracja bezposrednia i o takich rzeczach decyduja obywatele w referendum, wiec to nie panstwo im to narzucilo, ale sami sobie przeglosowali. no niestety, trafiles kula w plot big_grin
          • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:13
            eliszka25 napisała:

> a my tu mamy cos, czego wy nie macie, czyli swiadomosc, ze panstwo dba o wszyst
            > kich, rowniez o tych, ktorzy siedza na kasie w supermarkecie, bo to tez sa ludz
            > ie, ktorzy maja rodziny.

Tak się ta wasza odmiana faszyzmu tłumaczy?! Sprytne...

A wodę w kiblu wolno po 22 spuścić?
            • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:37
              moze najpierw poczytaj nieco o swiecie, zanim sie wypowiesz. szczegolnie polecam odnalezc w jakiejs encyklopedii haslo "demokracja bezposrednia", bo wlasnie taki "rodzaj faszyzmu" panuje w szwajcarii. mozesz sie tez zastanowic nad takim dziwnym zjawiskiem, jak to, ze szwajcaria jest w czolowce krajow, w ktorych sie najlepiej zyje na swiecie. moze jakies wnioski ci sie nasuna.
              • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:45
                eliszka25 napisała:

> moze najpierw poczytaj nieco o swiecie, zanim sie wypowiesz. szczegolnie poleca
                > m odnalezc w jakiejs encyklopedii haslo "demokracja bezposrednia", bo wlasnie t
                > aki "rodzaj faszyzmu" panuje w szwajcarii.

Demokracja bezpośrednia w złożeniu z sumarycznie słabym wykształceniem miejscowej ludności nie tworzy najlepszego połączenia.

Szwajcarski model życia - uważany przez miejscowych za najlepszy na świecie - jest często nie do przyjęcia dla ludzi przyjeżdżających z normalnych krajów, dlatego też mieszkają w Niemczech lub Szwajcarii, nawet jeżeli postanowili się sprzedać ze te 15 000 CHF miesięcznie.

Nadal śmieci wyrzucamy w specjalnych workach, które kupujemy w marketach?
                • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:02
                  taaa, jasne, ludzie przyjezdzajacy z normalnych krajow nie sa w stanie zniesc zycia w szwajcarii. ciekawe skad w takim razie niemal 30 % mieszkancow kraju, to obcokrajowcy. w tym duuuuuza czesc, to niemcy. zwlaszcza sluzba zdrowia opanowana jest przez tych nienawidzacych mieszkania w szwajcarii niemcow big_grin

w szwajcarii jest inny system ksztalcenia niz w polsce, ale nie powiedzialabym, ze miejscowi sa ogolnie slabo wyksztalceni.

a wiesz, dlaczego smieci wywala sie w specjalnych workach? bo w cenie tych workow zawarta jest oplata za wywoz smieci. oprocz kupowania workow nie uiszczam ZADNEJ dodatkowej oplaty, czyli place tylko i wylacznie za faktycznie wyrzucone przeze mnie smieci. rzeczywiscie, tragedia zyciowa.
                • mikams75 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 17:58
                  te worki na smieci to bardzo sprawiedliwy system naliczania oplat za wywoz odpadow.
      • millitta Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:49
        Tak samo zamykane są restauracje, stacje benzynowe, szpitale, policja, lotniska, stacje kolejowe itd? W końcu taki strażak, policjant, kucharz, pilot też ma prawo do spędzania czasu z rodziną?
        • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:07
          hehe, zdziwilabys sie, ale np. stacje kolejowe czy benzynowe nawet w zwykle dni nie sa czynne non stop. pociagi jezdza tylko do polnocy. w swieta chyba tylko te najwazniejsze polaczenia miedzynarodowe dzialaja, a inne jezdza krocej. u nas ostatni autobus jest o 16, bo kierowca tez czlowiek. na stacjach benzynowych mozna zatankowac, ale przy uzyciu platnosci automatycznej karta - jest do tego specjalny automat i obslugi na stacji nie ma. wszystko zamkniete na glucho. nawet duze stacje tak robia.

po restauracjach w swieta nie chodze, wiec dokladnie nie wiem, jak to wyglada. wiem za to, ze zarowno restauracje, jak i nawet hotele maja w tygodniu "ruhetag", czyli jeden dzien, kiedy sa zamkniete i wszyscy pracownicy maja wolne. od tego sa wyjatki, ale wtedy ustawowo kazdy pracownik musi miec taki "ruhetag" raz w tygodniu, tylko robia tak, ze nie wszyscy na raz.

porownania szpitala z marketem nie skomentuje. jak ci dziecko w wigilie zachoruje, to nie idz do lekarza, bo ma swieta. w takich instytucjach sa dyzury i nie ma w swieta pelnej obslugi. no i dla mnie supermarket i szpital, straz pozarna czy policja, to naprawde nie ta sama kategoria.
          • millitta Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:13
            No rzeczywiście się dziwie. smile Jednak po Twoim opisie zaczynam bardziej rozumieć jaki klimat panuje w kraju, w którym mieszkasz.

Oczywiście, że nie ma co porównywać lekarza i pani w sklepie, bo jeden ratuje życie, a drugi co najwyżej zyski, jednak chodziło mi o to, że są zawody w których pracuje się 8-16, a są takie gdzie czas pracy jest elastyczny. I tak samo jak lekarz czy policjant wie, że go mogą wezwać na dyżur zawsze, tak handlowiec, kelner czy kucharz wie, że będzie musiał obsługiwać klientów również w weekend czy wieczorem.
            • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:18
              oczywiscie, zgadzam sie. jednak nie widze powodu, zeby przed swietami wydluzac czas otwarcia sklepow do takich absurdalnych godzin. co innego, gdy wiem, ze sklep, w ktorym pracuje w tygodniu jest czynny np. do 21, a co innego, kiedy caly tydzien przed switami musze w nim siedziec do polnocy. bo nie oszukujmy sie, ale ekspedientka nie wychodzi ze sklepu w momencie wybicia 23.
              • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:20
                Argument jest jeden: jesteśmy krajem na dorobku, w związku z tym musimy pracować, pracować i pracować w systemie azjatyckim smile
                • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:24
                  no tak, to proste: jak nie wiadomo o co chodzi, to chodzi o pieniadze smile. zastanawiam sie tylko, czy naprawde taki sklep az tyle zarabia o takiej porze, ze oplaca mu sie trzymac ilus tam pracownikow kilka godzin dluzej? czy moze rozwiazane jest to tak, ze dla tej ekspedientki zadna ekstra kasa za to nie wpadnie, bo jest to w ramach jej normalnego czasu pracy? obawiam sie, ze raczej tak to wyglada.
                  • klerjeser dlatego gazeciarz powinien 16.12.15, 09:26
                    jednak przychylniej spojrzeć na emigrację. W DE czy BE jeśli wszystko nieczynne, to sklep u Turka czynny big_grin
                  • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:21
                    eliszka25 napisała:

> zastanawiam sie tylko, czy naprawde taki sklep az tyle zarabia o takiej porze, ze o
                    > placa mu sie trzymac ilus tam pracownikow kilka godzin dluzej?

Nie zarabia! Trzymają ten sklep otwarty dłużej, żeby pracownicom pomóc na święta i dać im zarobić trochę więcej na pomarańcze dla dziecka...

Wiesz, taka bezpośrednia darowizna to nie jest prosta rzecz, łatwiej zapłacić za niepotrzebną pracę....
                    • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:41
                      dyzurny_troll_forum napisała:

>
                      > Nie zarabia! Trzymają ten sklep otwarty dłużej, żeby pracownicom pomóc na święt
                      > a i dać im zarobić trochę więcej na pomarańcze dla dziecka...
                      >
                      > Wiesz, taka bezpośrednia darowizna to nie jest prosta rzecz, łatwiej zapłacić z
                      > a niepotrzebną pracę....

a ja sie jednak obawiam, ze godziny pracy ustawione sa wtedy tak, ze taka ekspedientka w swoim portfelu tego nie odczuwa. za to bardzo wyraznie odczuwa to, ze dzien przed wigilia musi siedziec w pracy do polnocy. chociaz naprawde w tym momencie wolalabym, zebys to ty mial racje. jesli masz, to tym lepiej.
                      • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:50
                        eliszka25 napisała:

> dyzurny_troll_forum napisała:
                        >
                        >
                        > >
                        > > Nie zarabia! Trzymają ten sklep otwarty dłużej, żeby pracownicom pomóc na
                        > święt
                        > > a i dać im zarobić trochę więcej na pomarańcze dla dziecka...
                        > >
                        > > Wiesz, taka bezpośrednia darowizna to nie jest prosta rzecz, łatwiej zapł
                        > acić z
                        > > a niepotrzebną pracę....
                        >
                        > a ja sie jednak obawiam, ze godziny pracy ustawione sa wtedy tak, ze taka ekspe
                        > dientka w swoim portfelu tego nie odczuwa.

Przypominam, że o 22:00 zaczyna się noc. Godziny nocne są zawsze lepiej płatne - to wynika nie z dobrej woli pracodawcy tylko z kodeksu pracy.
                        • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:09
                          sama napisalam, ze wolalabym, zebys to ty mial racje
                          • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 16:44
                            Ale on ma rację. Tak mówi kodeks pracy. Dlaczego mieszkając w bogatym kraju każesz nam żyć tak samo jak Wy mimo, że jesteśmy krajem dużo biedniejszym? Niestety biedniejszy musi więcej pracować by mieć choć część tego co ma bogaty. Oto słowo moje.
                      • fomica Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:51
                        Jeśli ekspedientka pracuje do północy, to oznacza, że zaczęła prace najwcześniej w południe tego dnia, bo wbrew biadoleniu na forum to że sklep jest czynny przez 24 h nie oznacza że jedna i ta sama osoba wykonuję te prace przez całą bitą dobę. Spokojnie może załatwić zakupy czy coś przygotować rano, przed pracą, jeżeli to jest ten problem.
                        W mojej pracy (biuro) Wigilia jest dniem roboczym, pracujemy zwykle trochę krócej ale i tak do 14-15. Jesli ktoś potrzebuje wolnego, bierze urlop z ogólnej rocznej puli.
                        • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:05
                          a ja gdzies twierdze, ze taka ekspedientka pracuje od rana? mimo to zdecydowanie wolala bym pracowac do 15 i potem miec spokoj, niz siedziec w pracy do polnocy.
                          • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:08
                            Ale to ty, nie wszyscy są skowronkami.
                            • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:14
                              pudlo, jestem sowa. mimo to o 23 wole byc w domu niz w pracy.
                              • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:19
                                A ja mam odwrotnie. I teraz powiedz mi dlaczego twoje rozwiązanie powinno królować?
                                • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:31
                                  a dlaczego powinno twoje? skoro ja mam odwrotnie? poza tym, ja ci absolutnie niczego nie narzucam, napisalam tylko, jak to wyglada gdzie indziej. kilka lat temu odbylo sie u nas referendum na ten temat, chciano wydluzyc godziny otwarcia sklepow i ludzie sie nie zgodzili, wiec najwidoczniej wiekszosci to odpowiada. ciekawa jestem, jaki bylby wynik takiego referendum w polsce.
                                  • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 16:46
                                    W Polsce ludzie chcą zarabiać, a nawet więcej - muszą zarabiać bo u nas był komunizm. Szwajcaria nigdy nie była komunistycznym krajem, w dodatku najmniej ucierpiała w czasie wojny, więc trochę wstyd ją porównywać, nie uważasz?
                          • millitta Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:10
                            A są ludzie, którzy wolą odwrotnie. smile Znam przynajmniej kilka takich osób na różnych stanowiskach, którzy wolą iść do pracy na 11 czy 12 i wyjść koło 22. wink
                            • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:17
                              no owszem, ludzie sa rozni. jednak gdyby ten ktos po tej 22 mial w domu jeszcze swieta do przygotowania, to raczej watpie, ze chcialby siedziec tak dlugo w pracy. co innego jesli sie wstaje niespiesznie o. 10, zeby na 12 byc w pracy, a po 22 wraca do domu i juz tylko relaks, a co innego, kiedy trzeba wstac z samego rana, zeby zdazyc do sklepu, zrobic obiad, posprzatac dom, a potem na 12 do pracy i powrot kolo polnocy, a jutro od nowa. to jednak roznica, nie uwazasz?
                            • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:18
                              Moje marzenie. Pójść do pracy na 12-13 i kończyć o 22-23. Niestety pracuję 8-18. uncertain
                              • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:21
                                wyyznawczyyniwielkiegoczerwia napisała:

> Moje marzenie. Pójść do pracy na 12-13 i kończyć o 22-23. Niestety pracuję 8-18
                                > . uncertain

Nic trudnego, prawie cała gastronomia tak robi!
                                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:24
                                  Przejawiam talenty w dziedzinach innych niż gastronomia. Wyrzuciliby mnie po godzinie. big_grin
                                  • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:26

> Przejawiam talenty w dziedzinach innych niż gastronomia. Wyrzuciliby mnie po go
                                    > dzinie. big_grin

Gastronomia to nie tylko lepienie pierogów!
                              • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 16:47
                                A ja pracować w godzinach 12.00-13.15, a mieć pensję jak za pełne 8 godzin, i to najlepiej prezesa banku.
                          • fomica Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:10
                            Z twoich współczujących komentarzy wynika taki obraz - biedna pracownica musi siedzieć i nie ma kiedy przygotować świąt. Ależ ma kiedy, tylko ten czas wolny ma troche w innym momencie niż większość ludzi, nie wieczorem a rano. Mnie pracującej 9-17 (w Wigilię 9-15) przydałoby się czasem takie wolne przedpołudnie.
                            • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:21
                              tylko wiesz, ona musi wstac rano, zeby przed poludniem cos zrobic, potem siedzi w pracy do polnocy, a nastepnego dnia tez musi wstac rano, zeby albo isc do pracy albo zrobic to, co trzeba zrobic w domu. ty jestes w domu o 17 i idziesz spac, gdy uznasz, ze wiecej nie dasz rady. ona nie moze, bo musi siedziec w pracy. nastepnego dnia nie odespi, bo musi wykorzystac przedpoludnie, zeby potem isc do pracy. przyznasz, ze brzmi to nieco inaczej niz "wolne przedpoludnie".
                              • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:22
                                eliszka, nie jesteś żadną sową, tylko ukrytą opcją skowronkową
                                • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:34
                                  no raczej nie, bo do poludnia funkcjonuje kiepsko. za to power mam po poludniu i wieczorem. dlatego tez zdecydowanie lepiej przygotowuje mi sie wszystkie swieta i inne uroczystosci wieczorem. wtedy mam wene np. na dekoracje tortow itp. jednak gdybym siedziala w pracy do polnocy, to juz wiele wieczoru i nocy na takie rzeczy by mi nie zostalo. nie mowiac juz o tym, ze na pomoc innych czlonkow rodziny nie moglabym wtedy liczyc w ogole, bo przed poludniem wszystkich innych nie ma w domu, a po polnocy spia.
                                  • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:40
                                    I tu leży problem. Ty pracując na drugą zmianę i tak wszystko wyszykować musiałabyś sama. I jeśli ekspedientki pracujące do 23 też tak muszą, to smutne. Tyle, że powtórzę: problem nie leży w godzinach pracy, a w układach rodzinnych.
                              • fomica Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:26
                                No przecież wciąz odnosimy się do przygotowań przedświątecznych więc jakie "o 17 ide spać"?? Każdy kto kończy prace o 17-ej, a ma sprawy do załatwienia, wraca do domu i zasuwa, samo sie nie zrobi. Równie dobrze można powiedziec, że ona może się rano wysypiac do woli, jeśli o 6-ej uzna że jest niewyspana i zmęczona, to ma w nosie domowe sprawy, śpi dalej, do południa.
                                Porównaj sobie też kolejki, tłumy i nawet ścisk w tramwaju o godz. 17-18 a o godz. 10-11 rano. Zupełnie inny komfort.
                                • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:39
                                  nigdzie nie napisalam, ze o 17 idziesz spac. jednak co innego byc w domu o 18, a co innego o polnocy czy pozniej. poza tym ja przygotowania swiateczne robie wspolnie z mezem i dziecmi. gdybym w racy byla np. od 13 do 23, to nie mialabym na to najmniejszych szans, bo przed poludniem maz i dzieci sa poza domem, a po polnocy spia, bo wstaja rano. zakupy tez wole zrobic z mezem, bo wtedy nie musze dzwigac (ostatnio nawet mi nie wolno), a to moge zrobic tylko po poludniu lub wczesnym wieczorem. przed poludniem bylabym ze wszystkim sama.
                                  • nevada_r Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 16:31
                                    "poza tym ja przygotowania swiateczne robie wspolnie z mezem i dziecmi. gdybym w racy byla np. od 13 do 23, to nie mialabym na to najmniejszych szans, bo przed poludniem maz i dzieci sa poza domem, a po polnocy spia, bo wstaja rano. zakupy tez wole zrobic z mezem, bo wtedy nie musze dzwigac (ostatnio nawet mi nie wolno), a to moge zrobic tylko po poludniu lub wczesnym wieczorem. przed poludniem bylabym ze wszystkim sama."

A mąż i dziecko to jacyś niesprawni intelektualnie albo manualnie, że nie mogliby tego zrobić sami, bez ciebie? Wtedy siadasz i omawiasz: ja zrobię to i to, a ty to i tamto i macie wszystko załatwione. Ale jeżeli musisz wszystkiego sama dopilnować i harować jak biała niewolnica, to problem masz nie w godzinach pracy, tylko w ogólnych układach i stosunkach rodzinnych.

A poza tym jak się wybiera przyszły zawód, to trzeba trochę myśleć. Jeżeli komuś nie odpowiada, że siedzi popołudniami i weekendy w pracy, to niechże sobie wybierze taką pracę, w której NIE będzie musiał tego robić.
            • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:18
              millitta napisała:

> No rzeczywiście się dziwie. smile Jednak po Twoim opisie zaczynam bardziej rozumie
              > ć jaki klimat panuje w kraju, w którym mieszkasz.

Jest to kraj smutny jak pi**a, chyba nawet smutniejszy od Polski. Dobrze może się tam czuć tylko ktoś, kto od małego się wychował w tym obozie....
              • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:51
                coz, najwyrazniej nie masz zielonego pojecia o szwajcarii. podejrzewam, ze calkiem sporo ludzi na swiecie mialoby inne zdanie
                biznes.pl/kraj/gdzie-zyje-sie-najlepiej-kraje-w-ktorych-zycie-to-sama-przyjemnosc/2c1djk
                polecam szczegolnie odnalezc polske i przeczytac, dlaczego znalazla sie na takim, a nie innym miejscu
                • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:54
                  Co nie znaczy, eliszka, że w każdym aspekcie życia jest lepiej w Szwajcarii niz w Polsce. Mentalność ludzi też ma znaczenie. I bogactwo kraju.
                  • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:08
                    nigdzie nie napisalam, ze w szwajcarii wszystko jest lepsze. nawet szwajcarzy emigruja, bo raju absolutnego nie ma. nikt mi jednak nie wmowi, ze zwyklemu czlowiekowi zyje sie lepiej w polsce niz w szwajcarii. bedac ekspedientka zdecydowanie wolalabym konczyc prace o 18.30 niz o polnocy.
          • mikams75 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 18:03
            siec nocnych pociagow i autobusow w piatki i soboty jest swietnie rozwinieta, w swieta dzialaja normalnie wszystkie polaczenia wg planu swiatecznego, ktory uwzglednia np. dodatkowe pociagi/autobusy na trasach turystycznych. Ruhetag jest powoli na wymarciu. Ja obserwuje ogromne zmiany w ostatnich latach.
            15 lat temu w swieta nie mozna bylo nigdzie zjesc w miescie w restauracji, dzialaly tylko te hotelowe. Teraz - wikszosc jest pootwierana i w swieta i do pozna.
      • butch_cassidy Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:12
        Fajnie to jest rozwiązane, jak piszesz w Szwajcarii. Z reszta chyba nie tylko tam tego typu regulacje są rozsądniejsze niż w Polsce. Rozumiem że jeden market w mieście mógłby być potrzebny całodobowy, ale butiki? Wg mnie bez sensu i nie fajnie.
        • eliszka25 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:20
          oczywiscie, sa punkty czynne duzej. np na duzych dworcach kolejowych sa male markety czynne tak dlugo, jak dworzec, czyli u nas do polnocy. to jest jak najbardziej potrzebne, bo w podrozy roznie bywa. jednak naprawde nie widze najmniejszego powodu, zeby centrum handlowe dzien przed wigilia czynne bylo do 23.
      • mikams75 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:29
        a mnie poczatkowo kosztowalo duzo wysilku przestawienie sie na ograniczone godziny zakupow. Bo wlasnie bylam przyzwyczajona do chodzenia na zakupy bardzo poznym wieczorem czy o innych w ch dziwnych porach. Trzeba bylo sie na nowo zorganizowac. Ale zapotrzebowanie na dluzsze godziny otwarcia w szwajcarii jest. W Zurychu powydluzali juz jakis czas temu a w naszej malej miejscowosci w ciagu ostatnich kilku lat sukcesywnie sa wydluzane godziny otwarcia wiekszosci sklepow, w soboty zakupy robi sie do 20.
        Do tego regularnie sa organizowane noce zakupow - sklepy sa wowczas pootwierane do 23 i ludzi duzo, moze ze wzgledu na dodatkowe atrakcje -np. grzane winko, ulice udekorowane swiecami, fajna atmosfera.
        Ja sobie lubilam wyskoczyc wieczorem po sklepach, bo w tygodniu po prostu nie mialam kiedy - praca, pozniej pedem po dziecko, do domu kolacje szykowac i chwile pobyc z dzieckiem, szykowanie do snu a w miedzyczasie sklepy pozamykali. W grudniowe soboty wyjscie w tlumy bylo ciezkie.
        Teraz mam godziny pracy inaczej regilowane i moge sobie wyskoczyc w tygodniu, ale byl czas, ze pozne godziny wieczorne byly dla mnie idealne. I sadzac po ilosci klientow - nie tylko dla mnie.

I jeszcze kiedys - mieszkalam w centralnej szwajcari z krotkimi godzinami otwarcia. Tylko w czwartki centrum handlowe bylo do 20 otwarte. Male sklepiki juz nie. Zgadnij przez kilka miesiecy ile razy udalo mi sie odwiedzic ktorys z tych sklepikow? 0. Bo mialam godziny pracy dokladnie takie jak godziny otwarcia sklepow.
        Zakupy - moglam zrobic w centrum handlowym tylko w czwartki. Kto na tym tracil? Sklepy. Ja najwyzej wiecej kasy oszczedzilam.
    • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:44
      A gdzie rodzina tych ekspedientek? Skoro matka czy żona pracuje tak długo nie zaszkodzi by mąż czy nastoletnia córka sami wyręczyli styrane matki i żony.
    • kropkacom Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:47
      Jeśli ekspedientki są uczciwie rozliczane z godzin i przestrzegany jest grafik to w czym problem? Taka praca. A to czy ktoś potrzebuje akurat późnym wieczorem zrobić zakupy mnie nie interesuje. Jego ból big_grin
    • millitta Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:48
      Nie wiem czy potrzebne, znam ludzi, którzy bardzo często w ciągu całego roku, bądź w okresie przedświątecznym wychodzą z pracy w okolicach 21-22. Ich jakoś nikt się nie pyta czy chcą tak długo pracować, jest projekt, deadline i trzeba wykonać. Z drugiej strony rozumiem, że grupa takich osób nie jest bardzo liczna pewnie a każdy w tym panie ekspedientki chciałyby wcześniej wychodzić.
      Jednak irytuje mnie po pierwsze nieznajomość czy też ignorowanie specyfiki zawodu w którym się pracuje, a po drugie pochylanie się tylko nad jedną grupą zawodową.
      Ja kiedyś na studiach dorabiałam w gastronomii i pomimo tego, że mogłam sobie godziny ustawiać jak chciałam to nie odpowiadało mi, że często mam weekendy zajęte, że pracuje do późna itd. i się po prostu zwolniłam. Chyba jak ktoś idzie pracować w handlu oraz do CH to wie, że będzie musiał pracować w weekendy, że przed świętami będzie urwanie głowy itd. i albo mu takie warunki pasują, albo nie.
      • butch_cassidy Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:15
        Jeśli sklepy potraktowac jako rozrywkę, to masz rację, jak kina czy knajpy... Przygnębiające tongue_out
    • fragile_f Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:51
      Dlaczego wszyscy lituja sie nad pracownikami CH a nad obsluga barow, kawiarni czy kin juz nie?
      Tamci to jacys gorsi ludzie? Barmanka nie musi wracac po nocy? Albo kucharz? Ba, powiem wiecej - w BN centra sa pozamykane, a kina hulają.
      • kropkacom Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:53
        Masa ludzi pracuje w święta, w weekendy i nie jest tylko wielkopowierzchniowy handel.
        • butch_cassidy Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:21
          I moim zdaniem to jest niedobrze. W niedzielę i świeta jak dla mnie powinno się pracować tylko w nielicznych sektorach (służby, rozrywka, jak wyżej).
          • kropkacom Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:26
            Z tego co wiem to przepisy odnośnie pracy nawet w handlu w święta nie dotyczą sytuacji gdzie za ladą stanie właściciel. Oficjalnie właściciel. wink Tutaj nikogo już serduszko nie boli, że jakiś ojciec lub matka nie będzie na wigilii lub nie spędzi miłego weekendu.
            • fragile_f Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:08
              Bo wlasciciele firm, jak powszechnie wiadomo, nie musza odpoczywac, ich rodziny maja w nosie czy sa w domu czy nie itp. - takie jest powszechne przekonanie tych, ktorzy jednoczesnie niesamowicie załuja kasjerek.
              • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:27
                fragile_f napisała:

> Bo wlasciciele firm, jak powszechnie wiadomo, nie musza odpoczywac, ich rodziny
                > maja w nosie czy sa w domu czy nie itp.

To przebrzydły kapitalista jest, który kąpię się w złocie a resztę transferuje za granicę. Trzeba mu jeszcze podatek dowalić, albo dwa. Wyzyskiwaczowi jednemu...

Komunistyczna mentalność wiecznie żywa - jak towarzysz Lenin!
                • kaz_nodzieja Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 16:51
                  To ogólnie element podejrzany i plugawy w każdym centymetrze swej ohydnej istoty.
          • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:24
            butch_cassidy napisała:

> I moim zdaniem to jest niedobrze. W niedzielę i świeta jak dla mnie powinno si
            > ę pracować tylko w nielicznych sektorach (służby, rozrywka, jak wyżej).

Przede wszystkim energetyka i telekomunikacja powinna mieć wolne - wtedy by było mniej dni, kiedy piszesz bzdury w internecie, prawda, że piękne?
      • dziennik-niecodziennik Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:58
        o, dokładnie. u nas w Wigilię CH do 14, w pierwszy i drugi dzień swiat jest zamknięte. a kino - w Wigilię do 16, w pierwszy i drugi dzien swiat otwarte normalnie od 10 do bodajże 22.
        jest o wiele więcej osób ktore pracują świątek piątek i niedziela. juz to użalanie się nad pracownikami CH robi się niesmaczne.
    • fomica Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 08:56
      Mnie to jest obojętne. Mało prawdopodobne żebym potrzebowała takiej opcji jako klient, ale gdybym miała konieczność a sklep był otwarty to bym weszła i skorzystała, bez analizy czy to wypada czy nie. A gdyby sklep bym zamknięty to bym nie skorzystała, na pewno nie zamierzam w tej kwestii o cos walczyć bo to decyzja właściciela jak chce poprowadzić biznes. Z punktu widzenia klienta najwygodniejsze sa sklepy otwarte 24/7.
      • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:17
        Racja, zawsze można wpaść po pół literka za rogiem, kiedy o północy deficyt big_grin
        • fomica Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:23
          Znałam człowieka, który zawsze wracając z klubu, baru, późnego kina, w środku nocy a czasem nad ranem wstepował do Tesco i robił normalne spożywcze zakupy - mięso, mrożonki, puszki. Jakoś tak mu było po drodze, zero kolejek, a skoro i tak już nie spał...
          • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 09:24
            Dziwolągi są marginesem, nie regułą.

Jakich kolejek?
            • fragile_f Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:11
              Czasami robie zakupy w tesco 24/7 po 23. Jest calkiem sporo ludzi robiacych normalne zakupy spozywcze - pewnie koncza pozno pracę i po drodze wpadaja do tesco, bo to jedyny moment w ciagu dnia, kiedy moga to zrobic bez kolejek. Kiedys poszlam po cos przeciwbolowego kolo 2 w nocy i tez było troche klientow.

Jakich kolejek? Zapraszam do tesco w niedziele o 16, min. 20 minut czekania.
              • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:30
                fragile_f napisała:

> Czasami robie zakupy w tesco 24/7 po 23.

Z moich obserwacji wynika, że naprawdę pusto w Tesco 24h to się robi nad ranem smile
              • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:32
                Nio pewnie, kończą po 22, a zaczynają pracę o 6 rano, więc przecp ołudniem nie mamy czasu. Azjatycki kapitalizm w pełnej krasie big_grin

Dlatego też nie mam przeciwko aby dla was podobnych były całodobowe sklepiki u Heńka czy innego Mahmuda smile
        • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:28
          klerjeser napisał(a):

> Racja, zawsze można wpaść po pół literka za rogiem, kiedy o północy deficyt big_grin

Chce Ci się ubierać, żeby wyjść po pół literka?!

Czy po prostu na więcej nie masz?!
          • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:33
            Mi się nie chce, ale na tym forum jak widać, tacy są, ktorym się chce big_grin
            • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:38
              klerjeser napisał(a):

> Mi się nie chce, ale na tym forum jak widać, tacy są, ktorym się chce big_grin

Uchylę Ci rąbka, bo widzę, że rzeczywistość za trudna.

Tysiące ludzi siedzą po nocach na różnych dyżurach: w szpitalach, w energetyce, w wodociągach czy w telekomunikacji. I ci ludzie czasami o 3 czy 4 rano wyskakują do Tesco na przerwie*, kupić sobie coś do jedzenia, a przy okazji i zakupy "dla domu" zrobią, bo luz i spokój!

* zapewne nie wiesz też, że dyżury w takich przybytkach są często 12h, więc i przerwa długa wink
              • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:54
                Budujemy Tesco pod każdym biurem, za każdym rogiem big_grin
                • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:58
                  klerjeser napisał(a):

> Budujemy Tesco pod każdym biurem, za każdym rogiem big_grin

Nie ośmieszaj się bardziej! Podjechać 5 czy 10 km w nocy przy zerowym ruchu to nie jest big deal.
                  • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:05
                    Yes, let's have drive thru shoping on each corner big_grin
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:02
      Może za to dłużej się wyśpią? Nie widzę problemu.
      • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:35
        Ja też nie widzę problemu, aby pracować na nocna zmianę, po warunkiem, jesli reszta rodziny też pracyje i uczy się w godzinach nocnych.

Rano wszyscy mogą się wyspać big_grin
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:38
          Problem w praktyce dotyczy tylko matek, w teorii również ojców-ale tylkow teorii.
          • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:54
            Życie rodzinne kwitnie big_grin
            • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:59
              Pracę na zmiany była w Polsce powszechna od PRL-u, tyle, że dotyczyła mężczyzn (kobiet marginalnie) i nie dezorganizowała życia rodzinnego. A jak kobieta pracuje na zmiany to dezorganizuje. big_grin Bo nie ma kto Wigilii szykować czy dziecka ogarnąć. big_grin Tyle, że problem jest nie w godzinach pracy, a gdzie indziej.
              • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:04
                Szczególnie w sklepach, które za peerelu były czynne do późnych godzin nocnych smile
                • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:07
                  klerjeser napisał(a):

> Szczególnie w sklepach, które za peerelu były czynne do późnych godzin nocnych
                  > smile

Za PRL wadza miała inne priorytety. Kopało się wungiel 24h* i woziło go po kraju z lewa na prawo, również 24h....

* co poniekąd było słuszne. bo w kopalni i tak zawsze ciemno wink
      • landora Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:23
        Jest mnóstwo zawodów, gdzie pracuje się w święta i w nocy, i jakoś nad nimi nikt się nie pochyla. Dlaczego miałoby mi być żal akurat pracowników handlu, a nie pielęgniarek, ratowników medycznych czy farmaceutów?
        Od paru lat chodzimy 26 grudnia wieczorem do kina - czy mam się czuć winna, bo obsługa nie mogła spędzić Świąt w domu? Mój ojciec ma taką pracę, że zawsze musiał mieć dyżur 25 lub 26 grudnia i w Niedzielę lub Poniedziałek Wielkanocny - może dlatego dla mnie to normalne.
        • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:27
          Przyznam, że też mnie dziwi to pochylanie się nad ekspedientkami pracującymi na zmiany. Na stacjach paliw też się pracuje na zmiany, w kinach, klubach, pubach też, że nie wspomnę o zawodach wysokiej użyteczności-lekarzy, pielęgniarzy, pracowników pogotowia energetycznego, gazowego, elektrowni, strażaków, policjantów...
          • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:36

> że nie wspomnę o zawodach wysokiej użyteczności-lekarzy, pielęgniarzy, p
            > racowników pogotowia energetycznego, gazowego, elektrowni, strażaków, policjant
            > ów...

Telekomunikacja, nie zapominaj o telekomunikacji!

Zasięg komóreczka musi mieć wszędzie i non stop, żeby poplotkować z psiapsiółkami!
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:51
      W sumie przyznaję rację: to straszliwie smutne, że ekspedientka pracująca dzień przed Wigilią do 23 mu
      • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 10:53
        musi jeszcze dojechać do domu i szykować święta. Ale to nie problem pracy do 23, tylko beznadziejnych układów w rodzinie.
    • gris_gris Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:02
      Nie widze zadnego argumentu za tym, zeby CH byly czynne tak dlugo, a takze aby sklepy w ogole byly czynne w niedziele i swieta (poza dyzurnymi spozywczymi). Zawsze tak uwazalam, a teraz mieszkam w miejscu,w ktorym sklpey sa czynne do 18:30, czasem 19:00, pon-sb, zamkniete wszystkie w nd oprocz calkiem sporej liczby supermarketow i piekarni (podobno to akurat od kilku lat zaledwie, przedtem byly zamkniete). Co jakis czas, pare razy w roku, duze sklepy typu Ikea sa otwarte w niedziele, bo np. w tygodniu jest swieto, wiec zamkniete. Teraz przed swietami wiekszosc sklepow bedzie otwarta w niedziele, ostatnia przed Wigilia.

Na poczatku trudno mi sie bylo przyzwyczaic do wczesnego zamykania w tygodniu (bo tej niedzieli nie brakowalo mi nigdy), ale dalo sie zorganizowac. Wolalabym, zeby wszystkie sklepy byly otwarte do 19, bo czasem nie zdazam po pracy, ale to nie dotyczy jedzenia, bo supermarkety czy tureckie warzywniaki smile sa otwarte do 20-21. I moze jeszcze woalalbym, zeby sieciowki byly czynne do 20, bo ciezko kupic ubrania czy buty w 10 minut - ale nie ma to dla mnie duzego znaczenia, bo i tak od dawna kupuje prawei wszystko przez internet.
      • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:06
        Zaraz ci napiszą, że Mordor pracuje calą dobę, a kiedy chce kanapki wskakuje do auta i jedzie do Auchan o 3 nad ranem big_grin
        • gris_gris Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:07
          oczywiscie smile
        • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:11
          klerjeser napisał(a):

> Zaraz ci napiszą, że Mordor pracuje calą dobę

Proponuję, żebyś wyłączał komóreczkę, kablówke oraz internet w piątek o 16 i włączał ponownie o 9:00 w poniedziałek! Chyba, że wydaje Ci się, ze to wszystko samo działa.....
        • millitta Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:14
          Bo pracuje. wink Zresztą nie trzeba pracować w korpo w Wawie żeby kończyć o różnych godzinach. Mój mąż(a razem z nim 100 innych osób w firmie, w tym kobiety oczywiście też) teraz siedzi w pracy po 12-13 godzin, bo deadline jest 23 grudnia. wink I nikt się go nie pyta czy ma jak przygotować święta i czy by nie wolał wyjść o 18:30. wink Na szczęście ja mam wolny zawód więc święta będą, ale co by było jakbyśmy oboje tak pracowali? No chyba rzeczywiście trzeba by było robić zakupy o 2 w nocy w tym Tesco. wink
          • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:45
            yes, deadlines should be kept in line with corpobible big_grin
            • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:47
              klerjeser napisał(a):

> yes, deadlines should be kept in line with corpobible big_grin

Przerwa świąteczna już się zaczęła w gimnazjum!? A jeśli nie to czemu nie w szkole?
    • olewka100procent Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:28
      to już nie są święta, to komercha pełną gębą . Reklamy od listopada, rzygać się chce. Na szczęście w mojej rodzinie nie ma szału na prezenty, po prostu ich sobie nie robimy. Nie latamy po sklepach od początku grudnia i nie wydamy 1000 zł które podobno statystyczny polak wyda na święta
    • mikams75 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:33
      ja bym sie tak tymi ekspedientkami nie martwila, bo maja wowczas w ciagu dnia wiecej wolnego na ogladanie jaselek dziecka, wizyty u dentysty itp. I jesli maz ma typowe biurowe godziny pracy to latwiej jest wymieniac sie opieka nad dzieckiem. Grafik w pracy to pewnie tez kwestia dogadania sie.
      • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:48
        Właśnie dentysta jest ważny dla ekspedientek, 1500 zl za protezę, a za resztę może styknie do Nowego Roku big_grin

Zapomnialaś o wizażystce, kosmetyczce i spa, czyli waznych elementach w życiu ekspedientek big_grin
        • mikams75 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:53
          to byl przyklad madralo, spojrz w swoj kalendarz ile mialas roznych terminow dla siebie i dziecka w mijajacym roku.
          Brawa za zauwazenie problemu - ekspedientki nie stac na prywatna klinike dentystyczna czynna do 23 i z duzym wyborem terminow.
    • kocianna Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:47
      W Moskwie CH są normalnie czynne do 23, a w nasze BN (oni mają później) bywa, że i całą dobę. W Nowy Rok (święto rodzinne, porównywalne nieco do Wigilii) sklepy całodobowe zamykane są na 2-3 godziny.

Bo jest na to popyt.
      • kocianna Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 11:50
        Uważam, że jak ludzie chcą kupować do późna, a właściciele sklepów chcą sprzedawać do późna, to nie powinno być przeszkód, żeby im to umożliwić. Od ustalania grafiku pracy powinno być prawo pracy i takie tam, co doskonale się sprawdza we wszelkiego rodzaju całodobowych służbach.
    • melmire Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 14:10
      Co roku jest beka ze zima zaskakuje drogowcow, a jak widac wiele osob zaskakuja swieta. O moj boze, Wigilia, osma wieczorem a mnie barakuje mandarynek!
      I to wszystko w dobie zakupow przez internet, drive'ow, sklepow w pelni zaopatrzonych i otwartych siedem dni w tygodniu od rana do wieczora.
      • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 14:18
        melmire napisała:

> otwartych siedem dni w tygodniu od rana do wieczora.

Właśnie o to walczymy w tym wątku, żeby otwarte były siedem dni w tygodniu i do wieczora (późnego) a nie popołudnia (wczesnego)!
        • melmire Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 14:33
          Ja bym chetnie powalczyla zeby byly otwarte tylko przez szesc dni, i zamkniete we wszystkie swieta i tym podobne smile
          • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 14:41
            melmire napisała:

> Ja bym chetnie powalczyla zeby byly otwarte tylko przez szesc dni, i zamkniete
            > we wszystkie swieta i tym podobne smile

To walcz! Masz teraz sprzyjającą atmosferę....

...tylko ustalcie dobrze, który to ma być ten siódmy dzień, żeby potem nieporozumień nie było, że zamknięte w piątki!
            • klerjeser Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 14:48
              Warto rozważyć skoszarowanie personelu przy marketach. Nie będzie sobie wtedy zawracał głową rodziną, życiem prywatnym i tego typu pierdołami, odpadnie dojazd do pracy, korporacja zwiększy ZYSK a klienci z innych korporacji zawsze będą mogli wpaść po gorący kubek o 3 nad ranem big_grin

Inne korporacje też powinno się zresztą skoszarować. Byle był ZYSK smile

No i zlikwidować trzeba święta, bo wtedy się nie pracuje i ZYSK jest mniejszy...
              • dyzurny_troll_forum Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 14:54
                klerjeser napisał(a):

> No i zlikwidować trzeba święta, bo wtedy się nie pracuje i ZYSK jest mniejszy..

Jak już skończysz gimnazjum to będziesz miał wybór pracować czy nie pracować. I jeżeli będzie taka wola i ochota to każdy Twój nowy dzień będzie świętem!

Nie ma już obowiązku pracy jak w czasach słusznie minionych, których pamiętać nie było Ci dane!
    • julita165 Re: CH czynne do 23? 16.12.15, 16:35
      Nigdy nie robiłam świątecznych zakupów po 23, nawet po 21 sobie nie przypominam. Nie słyszałam też o nikim kto po nocy po sklepach łazi. Chyba że chodzi o alko na niespodziewaną imprezę smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka