Dodaj do ulubionych

Głodówka

24.12.15, 13:59
Wiem, że dzisiaj święta i taki temat ale po Świętach mam zamiar sobie zrobić 5-7dniową głodówkę. Słyszałam, że jest zdrowa dla organizmu od czasu do czasu. Ma ktoś jakieś doświadczenia ?
Obserwuj wątek
    • jaskiereczka Re: Głodówka 24.12.15, 15:08
      Chcesz zostać świętą?
      • onnomatopeja Re: Głodówka 24.12.15, 15:17
        W necie można znaleźć naprawdę sporo materiałów na temat głodówki, warto sobie poszperać. Ja robię głodówkę regularnie raz w tygodniu, od kilku lat. Na mnie działa świetnie. W ogóle im mniej jem tym lepiej się czuję, jedzenie zdecydowanie mi szkodzi wink Naprawdę
    • kamunyak Re: Głodówka 24.12.15, 16:43
      tak mam. Przy czym głodówka wcale nie znaczy nic-niejedzenie.
      Ja stosowałam głodówke z ksiązki p. Dykiel. Z miernym skutkiem. To znaczy - nie wartym uwagi bo jedzenie przez tydzień cienkiej, postnej zupki, żeby stracic 1 kg, jest troche bez sensu
      Lepszy wynik osiagam stosując dzienne głodówki, czyli (obecnie) 3+4. 3 dni w ogóle nie jem ale pozostale 4 bez ograniczeń.
      Kiedy zejde do wlaściwej wagi to zostane na pewno przy 2+5 lub chociaż 1+6.
      Ale to pewnie zależy od osobniczych uwarunkowań, przyzwyczajeń oraz samego organizmu, jak reaguje.
    • sasanka4321 Re: Głodówka 24.12.15, 18:15
      > ale po Świętach mam zamiar sobie zrobić 5-
      > 7dniową głodówkę.

Bedziesz glodowac w Sylwestra i Nowy Rok????
      • melisaa4 Re: Głodówka 24.12.15, 18:49
        Hmm od niedzieli do czwartku to Sylwester by mnie nie ominal smile natomiast nie w Sylwetra i Nowy Rok nie muszę jeść szczególnie że nie idziemy do restauracji
    • ola_dom Re: Głodówka 24.12.15, 23:19
      melisaa4 napisał(a):

> Wiem, że dzisiaj święta i taki temat ale po Świętach mam zamiar sobie zrobić 5-7dniową
      > głodówkę. Słyszałam, że jest zdrowa dla organizmu od czasu do czasu.

Tylko płynna będzie ta głodówka? Czy np. Ewy Dąbrowskiej?
      Tak czy siak - dobrze się pospieszyć, póki nie ma mrozów, bo niedostatek kalorii wyziębia i trudno znieść mrozy. Idealna sprawa na takie lato, jak właśnie mieliśmy smile
      No i jeśli to pierwszy raz, to przygotuj się, że 2-3 dnia możesz czuć się podle, może być koszmarny ból głowy, bóle mięśni, różne przykrości. Jak to ktoś trafnie określił - "jakbym miał jednocześnie megagrypę i kaca giganta".
      Ale z pewnością warto, o ile cukier Ci nie świruje (w kierunku hipoglikemii).
    • biotonne Re: Głodówka 25.12.15, 11:31
      pytanie: czy podczas glodowka ma sie nieprzyjemny zapach z ust? (soki zoladkowe itd. )

• jaskiereczka Re: Głodówka 25.12.15, 11:37
        Kolezanka odbywala. Mowila ze nie tylko z ust ale i z calego ciala.
        • biotonne Re: Głodówka 25.12.15, 11:41
          Ja nie wie kto sobie moze pozwolic na glowdowke? Jak sie pracuje z ludzmi niestety mozna chyba o tym zapomniec.
          • ola_dom Re: Głodówka 25.12.15, 13:01
            biotonne napisał(a):

> Ja nie wie kto sobie moze pozwolic na glowdowke? Jak sie pracuje z ludzmi niestety mozna
            > chyba o tym zapomniec.

Przez pierwsze kilka dni z pewnością lepiej mieć wolne. Nie tylko z powodu zapachów, ale także dlatego, że można się czuć parszywie. Nie każdy i nie każdy tak samo długo, ale zdecydowanie warto mieć wolne przez 3-5 dni.
    • mynia_pynia Re: Głodówka 25.12.15, 16:58
      Jestem przetrenowana w małojedzeniu, czasami zdarzał mi się pierwszy posiłek w okolicach 20h ale wówczas głowa mnie strasznie bolała. Głodówka przez 3-5 dni to jakiś koszmar.
    • millitta Re: Głodówka 25.12.15, 17:34
      Jest to bardzo niezdrowe i choć można schudnąć to nie jest to chudniecie zdrowe i trwałe. Ja mocno odradzam.
      • melisaa4 Re: Głodówka 25.12.15, 17:43
        Wlasnie nie chodzi mi o chudniecie ale o oczyszczenie organizmu, podobno zdrowe sa od czasu do czasu glodowki ma to zwiazek z ewolucja i ze w epoce kamienia lupanego czlowiek tez nie zawsze mial co jesc i czasami kilka dni glodowal a teraz jemy non stop i to wlasnie zdrowe nie jest
        • go-jab Re: Głodówka 25.12.15, 17:49
          No I wszyscy wiemy ze w epoce kamienia łupanego ludzie byli okazami zdrowia i w tym zdrowiu dożywali późnej i szczęśliwej starości smile

A tak na powaznie, ja bym sie nie umiala tak katować, zwlaszcza jeśli korzyści zdrowotne sa watpliwe...
          • melisaa4 Re: Głodówka 25.12.15, 17:53
            no nie przesadzaj jak raz na rok zrobie sobie 5dniową głodówkę to chyba nic mi się nie stanie, a wlasnie sa artykuly o korzysciach zdrowotnych tejze wiec chce sprobowac z ciekawosci nawet
            • melisaa4 Re: Głodówka 25.12.15, 17:53
              smile
              • kozica111 Re: Głodówka 25.12.15, 18:13
                Głodówka jest zdrowa, pod warunkiem że będziesz umiała z niej sensownie wyjść.No i nie chce sie martwić ale raczej nie wytrzymasz.Może poczytaj o poście przerywanym, na początek jest lepszy.
                • melisaa4 Re: Głodówka 25.12.15, 18:15
                  poczytam, tez tak myslalam ze stopniowo jakos zaczac najpierw 1 dzien glodowki za tydzien dwa dni za mieisac sprobowac dluzej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka