Dodaj do ulubionych

Pierogi...

04.02.16, 21:41
Umówiłam się dziś z koleżanką na lepienie pierogów.Ulepiłyśmy 200 z mięsem i 200 ruskich - do rozdzielenia na dwie rodziny.
Wszyscy zajadali się ze smakiem(te 400 to bylo do domów,co kto zjadł poza pakowanymi się nie liczyło).
Taki tłusty czwartek mieliśmysmile
Nie zjadłam ani jednego pączka bo po prostu nie lubię słodyczy,mój syn też nie lubi.
Jednak czy pierogi nie są tłuste? Są ,zwłaszcza polane śmietaną lub innym tłuszczem.
Kto wymyślił że w tłusty czwartek trzeba zjeść pączki lub faworki? smile
Obserwuj wątek
    • pulcino3 Re: Pierogi... 04.02.16, 21:51
      bravo ty
    • szarsz Re: Pierogi... 04.02.16, 21:56
      > Kto wymyślił że w tłusty czwartek trzeba zjeść pączki lub faworki?

Oj, dawniej to jedzono wytrawne pączki z mięsem. Albo i słoniną. I popijano wódką.
      Pączki z różą to dość nowy wynalazek.

Ja jednak faworki. Domowe, mięciutkie, pachnące.
      • semida Re: Pierogi... 04.02.16, 22:01
        A jak ktoś nie lubi słodkości to co z nim zrobić?wink
        • szarsz Re: Pierogi... 04.02.16, 22:02
          Wódki polać wink
          • semida Re: Pierogi... 04.02.16, 22:05
            I to jest prawidłowa odpowiedźbig_grin
    • jola-kotka Re: Pierogi... 04.02.16, 22:01
      ruskie to te z ziemniakami? jak tak to wole nic przez miesiąc nie jesc,ale z mięsem ostatnio jadlam pierwszy raz od lat i były smaczne.
      • semida Re: Pierogi... 04.02.16, 22:09
        Tak,ruskie to te z ziemniakamismile Moja córka też tak na nie mówiwink I też nie lubi smile
        Te mięsne to robię pół na pół z zieloną soczewicą i wszyscy myślą że są z samym mięsem. Z wyjątkiem wspomnianej koleżanki z którą je robiłamsmile
        • jola-kotka Re: Pierogi... 04.02.16, 22:15
          Jak bylam dzieckiem moja ciocia robila z ziemniakami, kiszona kapusta i smazona cebula pamiętam,ze te były dobre. Pierogi to cos co przez lata było dla mnie tabu, teraz zaczne je poznawać na nowo. W roznych kombinacjach. Ruskie raz w zyciu jadlam jednego i był okropny.
          • semida Re: Pierogi... 04.02.16, 22:21
            Ahhhhh,moja znajoma robi takie z kapustą.Pycha są.
            Latem jak chodziłyśmy na basen to zawsze przynosiła i bardziej smakowały dzieciakom od tych smierdzacych frytek z baru.
    • klamkas Re: Pierogi... 04.02.16, 22:05
      O zazdroszczę chęci! Uwielbiam pierogi (pączki i inne słodycze przeciwnie) i chętnie zjadłabym ich dużo, ale tak bardzo nie lubię ich robić sad((((((((. Tzn mogę robić farsze, ale ciasta, wałkowanie, lepienie... BRrrrrrrrrr.
      • semida Re: Pierogi... 04.02.16, 22:12
        Haha,ja ciasta nie potrafię...koleżanka robiła ciasto,wałkowała...a reszta to już razem.
        • klamkas Re: Pierogi... 04.02.16, 22:19
          A to ja tak robię z tatą - on gniecie i wałkuje, ja robię farsze, a potem kolektywnie wszyscy lepimy. Tak można pierogować wink.
          • semida Re: Pierogi... 04.02.16, 22:23
            To się ustawiłyśmy,co?wink
            • klamkas Re: Pierogi... 04.02.16, 22:55
              No ja nie bardzo, bo rodziców mam 200 km dalej, więc rzadko nam się ta pierogarnia uruchamia. Ale pierogi robię tylko z nim smile.
        • berdebul Re: Pierogi... 04.02.16, 22:47
          Nie potrafisz wymieszać mąki z wodą?
          • klamkas Re: Pierogi... 04.02.16, 22:57
            Wymieszać potrafi każdy Wymieszać odpowiednio, żeby uzyskać i miękkość, elastyczność, trwałość (żeby się nie rozleciały przy lepieniu i gotowaniu), tak, żeby dało się rozwałkować idealnie cienko i było delikatne po ugotowaniu potrafią moim zdaniem nieliczni.
          • semida Re: Pierogi... 04.02.16, 22:58
            Kombinacji na pierogowe ciasto to znam z 10. Żadne mi nie wyszło. Nawet te maminesad
            Więc po co się wkuuuuuu...ać?
    • pulcino3 Re: Pierogi... 04.02.16, 22:06
      Ja dzisiaj walczyłam w kopytkami, zamiast szklanki mąki poszło mi ponad pół kilo i tak nadal były lejące. W pewnym momencie to już ambicjonalnym wyzwaniem dla mnie było, żeby ugotować te cholerne kopytka, tak czy siak- ugotowałam. Nie chciałybyście tych poczwarków widzieć. Cała micha UGOTOWANYCH kluch wylądowała w koszu.
      1:0 dla kopytek
      #heheszki
      • mandziola Re: Pierogi... 04.02.16, 22:15
        Kochana za wolno gniotłaś. Kopytka gniecie się szybko i podsypuje mąką już na stolnicy kiedy roluje sie je do krojenia.. Jak wsypiesz za dużo maki do gniecenia to możesz o ścianę rzucać..
        • klamkas Re: Pierogi... 04.02.16, 22:18
          Albo kiepskie ziemniaki. Nie każde się nadają.
      • szarsz Re: Pierogi... 04.02.16, 22:20
        > i tak nadal były lejące.

CIasto z ziemniaków tak ma smile Im bardziej je ugniatasz, tym bardziej się leje. Jego się właściwie nie ugniata, tylko tyle żeby się połączyły składniki.
    • bei Re: Pierogi... 04.02.16, 22:07
      smilesmile
      Super!
      Zrobie w sobote, wykorzystam mezczyzn do walkowaniasmile
      • semida Re: Pierogi... 04.02.16, 22:17
        Mój mały mężczyzna też wałkował i wycinał kółeczka...przełknęłam z zachwytem to ciasto ze śladową ilością nadzieniawink
    • beverly1985 Re: Pierogi... 05.02.16, 09:44
      Opanowałam jakiś rok temu robienie ciasta pierogowego, i teraz uwielbiam pierogi.
      Jak byłam mała to babcia mi wrzucała składniki do miseczki, ugniatałam, wałkowałam i wychodziło. W wieku dorosłym spróbowałam to samo i... tragedia, pierwsze kilka pierogowań kompletnie nie udanych. Nie kleiło się to ciasto, nie walkowalo...
      Teraz wrzucam pół kilo mąki, jajko, troche oleju i ciepłą wodę. Długo, długo ugniatam. Rozwalkowuje na silikonowej stolnicy (rewelacja- nie trzeba podsypywać). Kroję w kwadraty (nigdy nie wycinam kółek) i lepię.
    • ola_dom Re: Pierogi... 05.02.16, 09:49
      semida napisała:

> Kto wymyślił że w tłusty czwartek trzeba zjeść pączki lub faworki? smile

Bo jedne i drugie są smażone w smalcu.
      Więc mogłoby być cokolwiek innego, także niesłodkiego, byle na smalcu usmażone smile
    • mamaoskarka18 Re: Pierogi... 05.02.16, 11:04
      Ja z dzieckiem nie zjedliśmy po pączku ponieważ nie chciał ok się jechać do sklepu
      Ale za to zrobiłam leniwe kluski z masłem i bułka oraz cukrem

• mamaoskarka18 Re: Pierogi... 05.02.16, 11:10
        * nie chciało nam się

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka