Dodaj do ulubionych

Możecie polecic podrecznik

09.02.16, 21:28
do nauki angielskiego dla dorosłych, ale żeby było wyjaśnione po polsku. przejrzalam internet ale jak dla mnie za dużo tego. za moich czasów były nudne czarno białe książki i wkuwało się słówka podyktowane przez nauczyciela...

dzięki
Obserwuj wątek
    • nevada_r Re: Możecie polecic podrecznik 09.02.16, 21:33
      Nie pomogę za wiele; wg mnie najlepiej, żebyś po prostu zapisała się do szkoły językowej [albo na zajęcia z indywidualnym nauczycielem]. Tak byłoby najefektywniej i najlepiej.

Jeżeli już masz jakiś poziom języka, to możesz np. zacząć czytać proste książki [tłumacząc sobie na bieżąco niezrozumiałe słówka] albo grać w gry czy oglądać filmy po angielsku - to też dużo pomaga. Ale początkujący jednak powinien zaczynać z nauczycielem.
    • aagnes Re: Możecie polecic podrecznik 10.02.16, 07:45
      To nie dla mnie. Ja na razie zakończyłam naukę na przerobieniu granatowe murphego, teraz tylko uniwersytet trzeciego wieku mnie czekabig_grin książka dla osób średnio zaawansowanych, którym jeszcze się chce uczyc
      • lokitty Re: Możecie polecic podrecznik 10.02.16, 08:15
        A nie ma jakichś kursów internetowych? Tak, żebyś musiała usiąść parę razy, porobić jakieś activities, mieć do dostępu ciekawe multimedia, fajny materiał audio itp.?
        Ja bym z kolei nie była w stanie zmusić się do siedzenia nad książką do języka na dzień dzisiejszy, choć nad jednym językiem będę musiała, bo potrzebuję trochę poćwiczyć składnię i kolokacje na tym najwyższym poziomie wink. Ale z musu człowiek zrobi, bo to potrzebne. Natomiast tłuczenie ćwiczeń w książce, gapienie się w kartki, a co gorsza kupowanie zestawów maturalnych, egzaminacyjnych itp. uważam za słabą metodę dla dorosłej osoby, która po prostu chce lepiej posługiwać się językiem, a nie np. zdaje na anglistykę czy robi jakiś tam FCE.
        W niektórych aplikacjach (pewnie w wielu) jest też możliwość powtarzania wyrażeń za lektorem, nagrania siebie i odsłuchania, czy są rozbieżności w wymowie. Niestety znam tylko aplikacje tego typu na najprostszym poziomie, dla dzieci, no i jedynie na smartfony wink. Z internetowych - głównie kojarzy mi się gramatyka, na zasadzie albo wielokrotnego wyboru prawidłowych odpowiedzi albo wpisywania w pole, a program Ci podsumowuje, czy jest ok.
        BTW, odkryłam dzięki zajęciom z angielskiego stronę BBC, na której właśnie są kursy - fajne nagrania audio, z transkrypcją i chyba jeszcze jakieś tradycyjne ćwiczenia.
      • nevada_r Re: Możecie polecic podrecznik 10.02.16, 10:01
        >To nie dla mnie.

A ja myślę, że jednak takie kursy służą prawie wszystkim. Żeby się uczyć musisz mieć motywację [już nie mówiąc o tym, że dobrze jest, jak ktoś sprawdzi, czy nie uczysz się czegoś błędnie albo wyjaśni ci różne zawiłości] - a nic tak nie motywuje jak grupa i obawa, że się źle wypadnie np. na teście. tongue_out No chyba, że masz nieskończone pokłady samozaparcia i naprawdę umiesz sobie codziennie powiedzieć "teraz siadam i przez godzinę uczę się angielskiego" - i to robisz. Ja bym tak nie umiała. wink

Jak jesteś średniozaawansowana, to kupuj sobie kryminałki albo harlekiny po angielsku i czytaj, to też jest dobry sposób nauki języka.
    • mae224 Re: Możecie polecic podrecznik 10.02.16, 07:53
      Ale wykaśniona gramatyka czy tłumaczone na polski teksty??
    • manala Re: Możecie polecic podrecznik 10.02.16, 07:54
      Zainwestuj w repetytorium maturalne (rozszerzenie) + audio. Masz tam listy słówek do każdego działu tematycznego z tłumaczeniem, wymową. Gramatyka wyjaśniona po polsku + ćwiczenia. Zebrane wszelkie wyrażenia przyimkowe, czasowniki frazowe. Jest też część poświęcona mówieniu i pisaniu + wszelkie słownictwo, wyrażenia. Ja bym w to właśnie poszła ; )

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka