Dodaj do ulubionych

Prawdziwy cel 500+

14.02.16, 08:53
Co jest prawdziwym celem tej haniebnej ustawy?
Skłócenie i poróżnienie Polaków. Stworzenie nowych linii podziału.
Łatwiej rządzić i manipulować skłoconymi ze sobą plemionami niż jednym zwartym silnym polskim narodem, ktory mógłby zmieść z ziemii dyktaturę wolaków.
Zanim zaczniecie na siebie krzywo patrzeć z powodu tych pieniędzy pomyślcie, że tego chce ten mały pętak i jego banda. Nie dajmy mu się.
Obserwuj wątek
    • lokitty Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 09:05
      Nawet tutejsze dyskusje na tn temat pokazują, jak łatwo ludzi podzielić... Bardzo brzydko jest to skonstruowane. Robimy krok w tył. To coś jak dawny niemiecki kodeks rodzinny, kiedy bodajże alimenty należały się tylko dzieciom małżeńskim. Teraz też coś dostaną jedynie" słuszne" dzieci. A kto nie dostał, powinien mieć te zabiegi pod publiczkę w du... i tyle. Wcześniej jakoś dawaliśmy sobie radę bez tegowink.
      • butch_cassidy Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 09:12
        lokitty napisał(a):

A kto nie dostał, powinien mi
        > eć te zabiegi pod publiczkę w du... i tyle.

Oczywiście.
        Jednak z drugiej strony łatwo tak pisać, gdy 500 to kwota, którą bez problemu ma się w d...
        W sytuacji osoby, której nie starcza praktycznie na nic (np. dochód 801 na członka rodziny) złość jest wg mnie zrozumiała. Powiedzenie "miej to w d..." nie wystarczy...
        • lokitty Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 09:21
          Zgodzę się, tyle że np. w moim mieście jest sporo profitów dla rodzin z dziećmi od dwojga w górę. Rozumiem, że przeciętnej rodzinie łatwiej utrzymać dwoje niż jedno i dystansuję się od tego. Na pocieszenie zawsze sobie myślę, że nie jestem obarczona AŻ dwójką dzieci smile.
          • lokitty Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 09:22
            Oj zamotałam się łatwiej jedno niż dwoje. Śpię smile
            • butch_cassidy Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 09:27
              Tak, pora tłumaczy "spanie" smile
              Ja się nawet nie pocieszam, mam to w d... wink, patrzę z boku. Bardziej wkurzam się, jak czytam, kto tej kasy nie dostanie... Sama łaski pisuarów nie potrzebuję, ale są tacy, których potraktowano więcej niż niesprawiedliwie.
              • gama2003 Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 12:48
                Ja niby dostanę - ale wkurza mnie cała akcja 500 +. Bo ludzie się o to kłócą, konflikty narastają a nie widzą, że obok rosną nam ceny i inne sprawy zmieniają się na naszą niekorzyść. Cel - dostać nie dostać przysłania logikę i za chwilę kuku zrobi się nie do odkręcenia. Tego się boję - chaosu w jakim reformuje się teraz ten kraj, niekompetentnych decyzji za które przyjdzie zapłacić. I, że na tę dziurę finansową, która powstanie te 500 nie wystarczy.
              • lokitty Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 13:25
                Wiesz do mnie w weekend to lepiej przed 10 nie podchodzić, bo nie funkcjonuję smile. A co do niesprawiedliwości, niestety zawsze przy jakoś ustawionym kryterium dochodowym ludzie na coś się nie załapują, przy minimalnych różnicach właśnie.
                • butch_cassidy Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 13:32
                  Ale nie jest tak, że to samo świadczenie jednocześnie otrzymują osoby zamożne... To jednak czyni pewną różnicę.
                  • lokitty Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 13:45
                    Ja to rozumiem tak, że swiadczenie miało wspierać rodziny z większą liczbą dzieci, a przy okazji ubogich rodziców jedynaków. I powiem tak, śledząc nawet dyskusje na forum - do duszy to świadczenie, w jakimkolwiek kształcie. Będą kłótnie, podziały i konsumpcja. To juz lepiej byloby sfinansować wyprawki szkolne i dodatkowe godziny języków w szkołach czy coś. Bo teraz będzie konflikt i wymawianie sobie, ze hej.
    • mama303 Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 09:23
      niestety tez tak uważam i samą mnie złości że moja kasa pójdzie do niektórych, niekoniecznie bardzo potrzebujących.
      • memphis90 Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 12:37
        Och, ale bogaci mogliby przecież zapłacić 3 x tyle za przedszkole co biedni, albo w ogóle płacić za szkołę- stać ich, czemu więc mają mieć darmochę z podatków samotnej matki...? Prawda..?
    • woman_in_love a tu prawdziwy cel sprowadzenia uchodźców i 14.02.16, 09:37
      niszczenia Szwecji w ramach przygotowań do tych zmian:
      www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=5QU7IoDoVX4

To chyba ktoś z twojej rodziny?
    • memphis90 Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 12:34
      Szczególnie, że w każdej, dosłownie każdej dyskusji stawia się biedną, samotną matkę z 1601zł dochodu z przebogatą rodziną, zarabiającą dziesiątki tysięcy, która "niesprawiedliwie" dostanie 500zł. Na które to 500zł zrzucają się - oczywiście- wyłącznie samotne matki, bo bogaci podatków nie płacą w ogóle.
      • lokitty Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 13:27
        Tak się właśnie zastanawiam, ile jest tych bardzo bogatych rodzin z gromadą dzieci. Bo na logikę gromada dzieci nie jest czynnikiem pomnażania majątku, a jakby wprost przeciwnie.
        • butch_cassidy Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 13:31
          Ja widzę wyraźny trend: Trójka, czwórka dzieci w rodzinach, które naprawdę na to stać (i niepracująca mama) to całkiem popularny model.
          • lokitty Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 13:50
            Widocznie obracamy się w innych środowiskach. Bo nawet w hiper drogiej szkole w moim mieście tylko 1 mama miała 3 dzieci i nie pracowała. Sporo pracowalo w firmie " u męża", pomijam jakość tej pracy i kwalifikacje. Część ostro zaiwaniała i te rodziny miały po 1 dziecku, np. panie lekarki, radczynie, właścicielka restauracji. Większość znanych mi zamożnych osób jest bardzo zapracowana albo chociaż żona zajmuje się papierologią w firmie męża. Pytanie, jaki odsetek populacji polskich rodziców stanowią Twoi znajomismile.
            • butch_cassidy Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 14:05
              Nawet nie chodzi o środowisko znajomych, a o zwykłe kontakty (choćby zawodowe).
              Taki model rodziny widzę u osób naprawdę zamożnych i to tak już od ładnych kilku(nastu) lat - zwykle są to jednak przedsiębiorcy, i to nie tacy z jednym zakładem czy sklepem.
              Żona jak chce, to pędzaj ma założony butik, albo realizuje się artystycznie. Ale w sumie to OT smile
              I zdecydowanie to nie jest duży odsetek. Co nie zmienia faktu, że cały projekt jest niesprawiedliwy.
            • memphis90 Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 14:36
              Ja znam dwie wielodzietne rodziny z 4-5 dzieci- jedna z majątkiem rodowym, więc żona nie pracowała, a mąż tak bardziej hobbystycznie. Druga- gdzie mąż zsuwa w robocie od 7 do 22, a żona ma swoją działalność, której poświęca tyle czasu, na ile może sobie pozwolić + ogarnia całość domu i dzieci. Plus dwie wielodzietne rodziny, gdzie jest biednie, zarabia jedna osoba, matki zajmują się domem i dziećmi, wszelkie możliwe zasiłki mają. Patrząc na tę "próbkę" trudno obronić tezę, że akurat pracujący ojcowie dwóch biednych rodzin "zrzucają się" na pińcet złotych dla tych bogatych- to raczej bogaci zrzucają się w podatkach na zasiłki czy pomoc dla biednych.
          • lellapolella Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 13:56
            Także moim zdaniem dzielenie ludzi to podstawowy cel tej ustawy. Potem jak się już poróżni wszystkich ze wszystkimi i robi się dym, z typową dla PiS subtelną elegancją stwierdza się, że Polakom nie zależy na niczym, tylko na "pińcet" sad Komu zależy na jakiejś konstytucji czy Trybunale- popatrzcie, jak się nawalają o kasę!
        • mama303 Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 20:35
          ale z dwójka jest juz całkiem sporo tych najbogatszych
    • mynia_pynia Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 14:07
      No wybacz, ale nie sądzisz, że będę strzelała fochem do koleżanek które mają 2 i więcej dzieci, bo łapią się na pińcet złotych.
      Bezdzietni nie strzelają fochami że z pracy nie dostają paczki mikołajkowej ani że im mniej dają na wczasy pod gruszą.
      • mynia_pynia Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 14:08
        Po prostu forum jest specyficzne, nie widzą cię to się pisze różne rzeczy, bo nie wierze że w realu ludzie ujawniają swoje skrajne poglądy - toż to by wszyscy znajomi się od nich odwrócili.
      • memphis90 Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 14:38
        O, a to są miejsca, gdzie się dostaje więcej na wczasy pod gruszą, jak ma się dzieci? W sumie "grusza" to żadna łaska nie jest, mi przynajmniej zawsze na to z pensji ściągali, więc nikt mi niczego nie podarował. A paczki dla dzieci na święta to jak żyję nie dostałam.
        • krejzimama Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 15:44
          Do "gruszy" mam sentymentsmile Teraz płacą mi całkiem godnie i jest to niezły strzał gotówki przed urlopem.
        • mama303 Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 20:37
          ja też nie dostałam. W mojej robocie nie przeszłoby...i słusznie
    • paszczakowna1 Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 14:15
      Mam wrażenie, ze głównym celem 500 jest odwrócenie uwagi Polaków od "polityki zagranicznej" PiS, która prowadzi nas do kompletnej izolacji na scenie międzynarodowej:

wyborcza.pl/1,75968,19624198,pis-nieuchronnie-idzie-w-polityczne-frajerstwo.html

wyborcza.pl/1,75477,19623938,fas-polacy-jak-lunatycy-zmierzaja-ku-rafie-gdyby-putin.html
      • pitahaya1 Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 14:27
        U mnie w mieście robiono to tak, że im większy przewał, tym głośniejsze imprezy się odbywały. Na tyle głośne, że ciężko było się przebić z głosem rozsądku. Bo jak to tak, skoro jest tak fajnie i wreszcie cos się dzieje w mieście, ludzie się bawią, jest wesoło. W tylnymi drzwiami przepuszczono zmianę planów zagospodarowania, za które przyjdzie ludziom zapłacić za lat parę.
      • woman_in_love to GW-niana propaganda i nie przejmuj się nią 14.02.16, 14:38
        bardziej się martw tym, że USA chce rekami Arabii Saudyjskiej wkroczyć do Syrii, by wspomóc demokratyczną opozycję ISIS, co skończyć się może 3 wojną światową.
        • butch_cassidy Re: to GW-niana propaganda i nie przejmuj się nią 14.02.16, 15:27
          Ty chyba nie czytasz innych serwisów informacyjnych poza polskimi...
          Taaa... propaganda na maksa, GW ma przecież wpływy w redakcjach FAZ, BBC, The Washington Post... i wielu innych smile To GW dyktuje im co publikować smile

A co do trzeciej wojny... Widzę, że pisowskie trolle wyciągają argument jeszcze sprzed kampanii prezydenckiej: wojna, wojna, zaraz będzie wielka wojna... bójcie się, bo przestraszonymi jeszcze łatwiej manipulować... uncertain
          • paszczakowna1 Re: to GW-niana propaganda i nie przejmuj się nią 14.02.16, 17:11
            >Widzę, że pisowskie trolle

To nie jest pisowski troll, tylko paskudniejszy gatunek - rosyjski troll.
            • butch_cassidy Re: to GW-niana propaganda i nie przejmuj się nią 14.02.16, 17:30
              Tak potem pomyślałam, zważywszy, co Miedwiediew wygadywał w Monachium... Ale już nie dopisywałam, bo i po co karmić trolla wink
              Ale swoją drogą... są i tacy, co mówią, że PiS świadomie strzela do bramki Putina. Czy to można wykluczyć ze 100-proc. pewnością? Pewnie nie...
            • woman_in_love Re: to GW-niana propaganda i nie przejmuj się nią 14.02.16, 20:30
              ty za to jesteś glupim trollem smile
    • pitahaya1 Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 14:25
      Żeby to zauważyć, trzeba wychylić noc ponad "moje, moje, moje pińcet". Mówiąc krótko - trzeba wziąć pod uwagę, że jeśli tak jest, powinniśmy liczyć się z odebraniem tej kwoty. A tu już może być różnie... wink

Zrób ankietę z pytaniem: Czy uważasz, że ustawa ma na celu poróżnienie? Jeśli tak, czy zgodzisz się zrezygnować z tej kwoty.
      I poczekaj na wynik ankiety smile
    • adellante12 Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 15:06
      A co miało na celu zniesienie ulgi podatkowej na jedno dziecko które to zafundowałą społeczeństwu ekipa Tuskowyznawców?
    • odnawialna Re: Prawdziwy cel 500+ 14.02.16, 17:25
      Cel?
      PiS próbuje wybrnąć z wyborczych obietnic.
      Efekt?
      żaden pozytywny, bo ani wzrostu urodzeń nie będzie, ani pomocy dla tych, którzy naprawdę potrzebują. Natomiast będzie ludzkie gadanie, porównywanie, wreszcie zawiść sad
      Co jest z tą partią? naprawdę, czego się nie dotknie, to o kant d...
    • 1unia4 Re: Prawdziwy cel 500+ 15.02.16, 19:10
      Bzdura jakich mało.
      Każda decyzja /ustawa kogoś wyróżnia a innych pomija
    • 7elita Re: Prawdziwy cel 500+ 11.04.16, 20:47
      Bogatsze rodziny w jakiś sposób zdobyły pieniądze, zdobyły wyksztalcenie, poświęciły wiele godzin pracy aby osiągnąć to co mają, każdy z nas mógłby to osiągnąć ale z jakiś powodów to nie wyszło. Nie na co zazdrościć czy czuć jakąś niesprawiedliwość chodzi o to aby zwracać część kosztów za drugie i kolejne dziecko lub pierwsze przy progach dochodowych. Najniekorzystniej mają faktycznie samotne mamy zarabiające 1200 zl plus alimenty a w dodatku jakoś utrzymując się w swoim mieszkanku. Ja jestem taką mamą i nigdy nic mi się z mopsu nie należało choć ledwie starcza... Tylko że przez chorobę mojego dziecka pierwszy raz się zmieścimy bo próg mamy 1200. Pamiętajmy że dochód netto dla mops to zupełnie inna kwota niż tą co mamy co miesiąc na koncie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka