angeika89 Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 12:12 Oby bezpiecznie wrócili do bazy... Odpowiedz Link Zgłoś
zuleyka.z.talgaru Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 12:30 Ogarnij sie. Dlaczego życzysz komuś śmierci? Odpowiedz Link Zgłoś
justyna-anna Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 12:39 Nawet najgorszemu wrogowi nie życzy się śmierci. Dobrze się czujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
angazetka Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 14:01 Zło faktycznie w tobie rośnie. Podłe słowa. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 17:15 Ale co? Żal d.pę ściska, że samemu się nie weszło? Aż tak zawiść od środka zżera? Rusz t.łek i wejdź a my tu potrzymamy kciuki na dole Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 12:45 > Oby bezpiecznie wrócili do bazy... jeszcze nikt nie zdobył bazy w drodze powrotnej ze szczytu nanga parbat zimą. Oni będą próbować? Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 12:55 Dziś mają w planach dojść do obozu IV, a jutro do bazy. off.sport.pl/off/1,136034,19682278,trwa-atak-szczytowy-na-nanga-parbat-pierwsze-zimowe-wejscie.html Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 13:45 Serdecznie polecam ksiazke Simone Moro, to nie jest wielka literatura ale czyta sie fajnie i facet po prostu da sie lubic Tez czekam na info, ze cala trojka jest OK w bazie i ze wyprawa jest successful w kazdym tego slowa znaczeniu! Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 17:41 czytałam fragment, niestety ten o tym, jak przeżył jako jedyny z trójki, na których spadł nawis i porwała lawina Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 18:52 > Oby bezpiecznie wrócili do bazy... jakby wszyscy bezpiecznie wracali do bazy to nie interesowałabyś się himalaizmem. Czyli zostaje kwestia, kto ma zginąć. Oby nie nasi. Z drugiej strony dla podtrzymania romantyki himalaizmu jednak trzeba co jakiś czas odpalić paru Polaków, nie? A może jesteś za tym, żeby nikt nie ginął w górach? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 19:13 >Czyli zostaje kwestia, kto ma zginąć. Oby nie nasi. No wiesz, nie muszą ginąć akurat na tej wyprawie. Prawdopodobieństwo śmierci w trakcie uprawiania himalaizmu jest wprawdzie niezerowe, ale i daleko mu do liczby 1. Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 20:55 Po pierwsze to skąd wiesz z jakich powódek interesuje się himalaizmem i czy w ogóle? Po drugie chamskie jest podejście kto ma zginąć i kiedy. Po trzecie jak najbardziej jestem za tym aby nikt w górach nie ginął, bo niby jaki miałabym w tym cel. Nie życzę nikomu śmierci... Odpowiedz Link Zgłoś
burina Re: nanga parbat zdobyta zima 27.02.16, 04:44 angeika89 napisał(a): > Po pierwsze to skąd wiesz z jakich powódek interesuje się himalaizmem Ja się odważę na śmiałą tezę: na pewno powodem nie było to, że pilnie uważałaś na lekcjach języka polskiego i serce Ci drgnęło, gdy po raz pierwszy usłyszałaś "Widok ze Świnicy do Doliny Wierchcichej". Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: nanga parbat zdobyta zima 28.02.16, 11:26 Nie, gdy usłyszałam "Melodie mgieł nocnych" i "Na skalnym Podhalu" Ale rzeczywiście powinno być: pobudek, a nie powódek... Czasem za szybko wyślę, nie przeczytam co napisałam ech... Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 13:53 zareaguję "po polsku" - iiiii tam, taka zima... Odpowiedz Link Zgłoś
fantomowy_bol_mozgu Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 15:18 Oby zeszli bezpiecznie. Swoją drogą trochę szkoda Tomka Mackiewicza, że to nie jego "puściła". Odpowiedz Link Zgłoś
marianna72 Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 17:21 polacy maja swojej sukcesy jesli chodzi o osmiotysieczniki, pewnie ze szkoda moglby byc jeszcze jeden Mam nadzieje ze dotra na dol szczesliwie Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 17:42 a była osoba na forum o nicku nangaparbat - zmieniła nick czy zniknęła ? Odpowiedz Link Zgłoś
dziennik-niecodziennik Re: nanga parbat zdobyta zima 26.02.16, 19:26 Dala się zdobyc, to co sie bedzie odzywać Odpowiedz Link Zgłoś
piepe Re: nanga parbat zdobyta zima 27.02.16, 00:01 Dobry pomysł na samobójstwo, gdy chce się w to zainwestować kasę. Dobra też rozrywka dla publiki - którzy z ludzi, którzy nie są w depresji, a chcą się zabić, rzeczywiście zginie? Ich rodziny pewnie też trzymają kciuki za podium, szkoda że 2 i 3 miejsce ..odpada. Odpowiedz Link Zgłoś
helka.z.porcelany Re: nanga parbat zdobyta zima 27.02.16, 00:22 Nie wszystko jest dla wszystkich. Ja tam żałuję, że nie mam odwagi do takich wyczynów, bo wyobrażam sobie, że w takich skrajnych okolicznościach czuje się życie, jego wartość i zależność od natury jak w żadnych innych warunkach. I większość wielkich odkryc, przekraczanie granic ludzkiej wytrzymałości i ludzkich możliwości traktowanych było jak niepotrzebne ryzykanctwo. Jednak bez takich szalonych odważnych, my, zwykli i mało odważni ludzie, już dawno przestalibyśmy wierzyć że niemożliwe jest mozliwe. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: nanga parbat zdobyta zima 27.02.16, 00:26 2 i 3 miejsce odpada - w czym? W zdobyciu Korony Ziemi czy Himalajów? W zdobyciu ośmiotysięczników latem czy zimą? Kto odpada - mężczyzna czy kobieta? Szczytów i rekordów jest wiele, dla każdego jego rekord jest najważniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: nanga parbat zdobyta zima 27.02.16, 09:07 wybacz ale bredzisz. Do tego co napisała helka dodam tylko, że gdyby nie ta wieczna i często irracjonalna ciekawość ludzka oraz chęć wychodzenia poza ramy nie byłoby rozwoju ludzkości. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: nanga parbat zdobyta zima 27.02.16, 12:21 Dziewczyny czy Wy naprawdę nie rozróżniacie tego, co zrobili Hilary i Tenzing od tego dzieje się obecnie? Mam wielki, ogromny szacunek dla pionierów. Ale nie dla ludzi, którzy ryzykują życie już tylko dla zabawy (bo przecież nie dla odkryć, oni niczego tam nie odkrywają), dodatkowo jeszcze zwiększając stopień trudności bez żadnego racjonalnego powodu. Niedługo zaczną wchodzić tyłem z zawiązanymi oczami, żeby było trudniej. To jest dokładnie rozróżnienie między odwagą a brawurą. Liczy się powód, dla którego ktoś podejmuje ryzyko. Tutaj żadnego istotnego powodu do ryzykowania własnym życiem nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: nanga parbat zdobyta zima 28.02.16, 11:54 Ale to się bierze z tego samego powodu : z może i irracjonalnej ciekawości sprawdzenia samemu, jak tam jest i czy wlezę na górę czy nie wlezę. Odkrywają własne możliwości, przekraczają własne granice. Robią to praktycznie na własną odpowiedzialność i własne ryzyko- jakby co, to nikt ich z tej góry nie zdejmie. Tak, bez takich głupoli i ryzykantów różnego typu nadal byśmy tkwili w epoce kamienia łupanego. Bo po co cokolwiek ryzykować, jeśli żyje się nam całkiem wygodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: nanga parbat zdobyta zima 28.02.16, 12:35 W nurkowaniu ryzyka nie ma? Motolotniarze nie ryzykują? A kierowcy Formuły 1? Co druga ematka w Egipcie schodzi choć raz pod wodę - ale jaaaaaaaaaaaaaasne, one nie ryzykują. Tylko ci himalaiści tak wam strasznie wadzą. )) Okradają cię czy co, że masz z nimi problem? )) Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: nanga parbat zdobyta zima 27.02.16, 11:55 A ja dzisiaj pierwszy raz zrobiłam naleśniki nie na słodko. Odpowiedz Link Zgłoś