Dodaj do ulubionych

chabry - ogrodniczo

06.03.16, 11:30
Własnie spłynęła na mnie nagła chcica. W tym roku chce mieć w ogrodzie chabry.
I nie wiem jak smile
Gdzie będą lepiej rosły i się prezentowały (miały więcej kwiatów) zasiane luzem do ziemi czy raczej w doniczce?

może są jakieś odmiany które dają ładne duże chabrowe chabry.

Wiosny mi się chce to o kwiatkach myślę...
Obserwuj wątek
    • angeika89 Re: chabry - ogrodniczo 06.03.16, 12:54
      Jest kilka odmian chabrów i zależy jakie Cię interesują. Najbardziej popularne to chabry bławatki, które można zobaczyć w zbożach. Ich uprawa jest bardzo prosta. Bławatki należą do gatunków mało wymagających. Najlepiej czują się na stanowiskach słonecznych oraz na lekkich, przepuszczalnych, żyznych i umiarkowanie wilgotnych glebach, chociaż w lekkim półcieniu oraz na słabszym i bardziej piaszczystym podłożu również sobie poradzą. Nie tolerują jedynie gleb ciężkich, podmokłych i gliniastych, na których zwykle nie udaje się ich utrzymać.
      Fajne są też chabry wielkogłówkowe, są długie i rosną w kępach. Też lubią suche i słoneczne miejsca...
      Wyglądają tak:
      www.google.pl/search?q=Chaber+wielkog%C5%82%C3%B3wkowy&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwie25vz_6vLAhVhIpoKHUzwA-kQ_AUIBygB&biw=1280&bih=895
      • beataj1 Re: chabry - ogrodniczo 06.03.16, 12:58
        koniecznie muszą być te niebieskie smile

Ale bardzo dziękuje za informację...
        • andaba Re: chabry - ogrodniczo 06.03.16, 13:18
          Wysiać do ziemi , polecam takie (są różnokolorowe, zarówno chabrowe, jak i w odcieniach różu i fioletu.
          Warto przed nimi zasiać coś niższego - ładnie się komponują z nagietkami, maczkami kalifornijskimi i zwykłymi.
          img3.garnek.pl/a.garnek.pl/026/406/26406473_800.0.jpg/chabry.jpg
          img3.garnek.pl/a.garnek.pl/021/730/21730611_800.0.jpg/zdjecie.jpg
          img1.garnek.pl/a.garnek.pl/021/659/21659523_800.0.jpg/czerwiec-w-ogrodzie.jpg
          • konwalka Re: chabry - ogrodniczo 06.03.16, 13:30
            beataj! ja tez w tym roku robie w ogrodzie łąkę! więc chetnie poczytam
            to taki trocche ukłon dla mojej mamy, może zerka z chmury, co tam córka wymadza w ogródku
            powiem ci też, ze w uk popularne są łaki w parkach, tzn w moim regionie przynajmniej
            ze dwa lata temu taki kawałek łączany był wyodrębniony w duzym parku i kazdy, kto przechodził obok, wpadał w zachwyt
            i u nas mozna tez dostac łakowe zestawy kwiatowe
            ja myslalam, żeby zasiac je wmetalowych ordynarnych wiadrach
            bo jak zrobię łakę w ogrodzie to mi te dwie cholery stratują w mig suspicious
        • angeika89 Re: chabry - ogrodniczo 06.03.16, 15:20
          Dla mnie też te niebieskie są najpiękniejsze.
          Najlepiej siać w prost do gruntu, ale można i w skrzynkach. Sieje się w kwietniu i w maju.
          Można kupić gotowe mieszanki kwiatowe, lub jednogatunkowe.
          U nas to koszt kilku złotych(ok 3zł)...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka