Dodaj do ulubionych

Ogrodniczo - kilka pytań

31.03.24, 18:03
A oto i pytania
1/ rozmaryn - drugi rok z rzędu nie przetrwał zimy, posadzony na wiosnę ub. roku nowy krzak był piękny latem, jesienią, nawet zimą wyglądał lepiej niż teraz. Obawiam się, że już nic mu nie odbije a myślałam, że mam roślinkę na lata. Kupię po raz trzeci ale może robię coś źle, że nie są w stanie przeżyć na kolejny sezon. Może powinnam okrywać?
Jak u Was z rozmarynem, wytrzymuje zimę?

2/ Choinka ( nie wiem co to za odmiana) - pierwszy raz w tym roku widzę, że spadły z niej przyrosty - takie 3-5 cm nowe przyrosty, pełno leży ich na ziemi. Któraś spotkała się z takim wybrykiem?

3/ tulipany - jest ich dużo, w tym dużo samosiejek ale nie kwitnących, czy jest szansa że jak wykopię i wsadzę jesienią to w kolejnym roku zakwitną? Czy mało prawdopodobne?

4/ jak rozsadzić poziomki - wykopać cały krzaczek i podzielić? czy próbować oderwać/wyrwać to małe co rośnie obok?
Kiedy przesadzać i jakie miejsce jest najulubiensze przez poziomki? Gdzie u Was rosną?

Dziękuję za uwagę i podpowiedzi 🌷
Obserwuj wątek
    • anorektycznazdzira Re: Ogrodniczo - kilka pytań 31.03.24, 18:12
      Tylko poziomki wiem: to małe co rośnie obok.
      Hoduję na posesji poziomki, które "przyszły z lasu", czy też zostały po lesie, który tam był przed powstaniem wsi. Należy pielić z najgorszych chwastów, żeby ich nie zagłuszało, i podsypywać kompostem, najlepiej z obornikiem lub obornikiem. Zasadniczo pielić wiosną jak mają owocować, potem może na nich wyrosnąć choćby wysoka trawa. Kompost raczej na jesieni. Lubią wszelkie miejsca, bo mi rosną, ale owocują tylko w miejscach gdzie dociera jakieś słońce, im więcej tym lepiej.
      • anorektycznazdzira Re: Ogrodniczo - kilka pytań 31.03.24, 18:13
        *lub samym obornikiem
        miało być
      • panna_lila Re: Ogrodniczo - kilka pytań 31.03.24, 18:38
        Dziękuję, nawożenie już przegapiłam ale spróbuję je porozsadzac choć trochę.
    • enith Re: Ogrodniczo - kilka pytań 31.03.24, 19:07
      ad. 1Rozmaryn potrzebuje słonecznego stanowiska i bardzo przepuszczalnej, niezbyt żyznej gleby. Kombinacja mokrej gliny i mrozu jest zazwyczaj zabójcza nawet w moim klimacie, a jest tu zdecydowanie cieplej, niż w Polsce.
      ad. 3 Nic nie szkodzi spróbować, z tym, że skoro to siewki (a nie rozrastające się cebule), to mogą wyglądać zdecydowanie inaczej, niż rośliny mateczne. Chyba, że to tulipany botaniczne, a nie hybrydy.
    • kochamruskieileniwe Re: Ogrodniczo - kilka pytań 31.03.24, 19:09
      Ad. 3
      Tulipany te starsze. Cebulki wykopać,, na jesieni wsadzić na nowo. Możliwe, że cebulki zeszły zbyt głęboko, dlatego nie kwitną. Te nowe muszą dorosnąć by kwitły.
    • ritual2019 Re: Ogrodniczo - kilka pytań 31.03.24, 19:11
      Jak u Was z rozmarynem, wytrzymuje zimę?

Tak, do tego zakwitl i kwitnie nadal.
      • pseudo_stokrotka Re: Ogrodniczo - kilka pytań 01.04.24, 10:48
        Bardzo cenna uwaga. Moze ktoś np. z Hiszpanii się jeszcze wypowie, czy przezimował mu rozmaryn?
        • ritual2019 Re: Ogrodniczo - kilka pytań 01.04.24, 11:01
          Nie wszystkie rosliny nadaja sie do kazdego klimatu, trzeba wiec wziac to po uwage.
          • pseudo_stokrotka Re: Ogrodniczo - kilka pytań 01.04.24, 15:56
            Serio??? 😂 Nie zauważyłabys ironii nawet gdybyś się o nią potknęła, co?
            Po co się wpisujesz w wątku dotyczącym ewidentnie ogrodu w Polsce? Ogrodników w Polsce raczej nie interesuje, czy rozmaryn dobrze rośnie w Polsce, Hiszpanii czy na Florydzie.
            • ritual2019 Re: Ogrodniczo - kilka pytań 01.04.24, 16:20
              A skad wiadomo ze w Polsce? W Polsce tez roznie bywa i chyba nawet w tym watku napisaly osoby ktorym w Polsce zimuje. Ja nie mieszkam zreszta ani w Hiszpanii ani na Florydzie. A jesli rozmaryn nie ma szans przezimowania w Polsce to sie glupio nie dziwi zwlaszcza jesli nie przetrwal juz dwa razy. Chcesz zeby przezimowal to niech rosnienw donicy, zima w domu.
    • pseudo_stokrotka Re: Ogrodniczo - kilka pytań 31.03.24, 19:16
      U mnie nigdy nie przetrwał zimy ani jeden rozmaryn. Ani na dworze, ani w domu. Wszystko jest ok do pewnego momentu, ma przyrosty, a potem nagle trach i usycha. Nie wiem dlaczego, ale chyba dam sobie spokój...
      • berdebul Re: Ogrodniczo - kilka pytań 31.03.24, 19:52
        Mam tak samo. Wiosną kupuję nowy, na jesieni ścinam wszystko i mrożę. Na wiosnę kupuję nowy uncertain
        Próbowałam zimować, przykrywać, nie przykrywać, wykopywać itd zawsze porażka. Sąsiadce rośnie jak wściekły.
        • korolla-xxx Re: Ogrodniczo - kilka pytań 31.03.24, 20:05
          O tej porze nie ma jeszcze przyrostów na iglakach
          Może to spadły szyszki?
          Co to za choinka - świerk zwykły, srebrny, serbski, jodła?
          • panna_lila Re: Ogrodniczo - kilka pytań 01.04.24, 10:42
            Drzewo, i to co pod drzewem, wygląda tak
    • madameleloupblanc Re: Ogrodniczo - kilka pytań 31.03.24, 20:08
      1. Wytrzymuje ale tu cieplej. Wlasnie kwitnie. Ja mam wielki krzak. Przepraszam ale musze zaspiewac: Oool moj rozmaryyyynie rooozwijaj sieeee..🎼🎶

4. Nic prostszego. Dokladnie, wykopac podzielic i wsadzic.
    • em_em71 Re: Ogrodniczo - kilka pytań 01.04.24, 16:50
      Mój rozmaryn ma 2 główne gałęzie, jedną zieloną, drugą uschniętą. Na razie zostawiam, będzie co będzie. Raz tylko zdarzyło się, że przezimował i kwitł.
      A wiecie może jak ten krzew ze zdjęcia się nazywa? Pachnie obłędnie.
      • em_em71 Re: Ogrodniczo - kilka pytań 01.04.24, 16:54
        Skimia japońska. Już znalazłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka