Dodaj do ulubionych

Wasze Wielkanocne stoły

27.03.16, 12:11
Co u Was znajduje się obowiązkowo na stole? o której jecie śniadanie Wielkanocne a moze juz w soboty jecie święconki?
Ja jestem u rodziców i jemy teraz czyli raczej tak obiadowo smile
Obowiązkowo na stole baranek, mazurek, babka, jajka święcone, chrzan, barszcz biały
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/zf/qb/yzdd/4HYS94SL3VQ69ckSqB.jpg
https://fotoforum.gazeta.pl/photo/6/zf/qb/yzdd/larq67VO3SC5fa8uTB.jpg

Obserwuj wątek
    • kolter Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:20
      mój pusty, nie bawię się w mity pogan
    • wielceszanownypan Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:20
      A te widoczne na zdjęciu miski z chleba zjadacie czy po wyjedzeniu barszczu wyrzucacie?
      • jjagoodaa Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:22
        dajemy ptakom, nie zjadamy to tylko ozdobne
        • morgen_stern Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 13:16
          Lepiej nie dawajcie, pieczywo szkodzi ptakom.
          • jjagoodaa Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 13:19
            tak, nawet takie zasuszone? i kaczkom tez szkodzi?
            • d.o.s.i.a Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 13:27
              Tak. Po pieczywie kaczki maja sraczke. W UK przy kazdym stawiku wyeieszaja instrukcje tlumaczaca dlaczego ptactwa chlebem sie nie karmi.
              • majenkir Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:43
                d.o.s.i.a napisała:
                > Tak. Po pieczywie kaczki maja sraczke.

Kaczki chyba zawsze maja sraczke? wink

Kaczkom faktycznie nie daje sie chleba. Dlatego ma sie kury smile
                • rosapulchra-0 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:49
                  Majenkir, jesteś trzecią osobą, którą znam (ciebie wirtualnie ofkors) i która hoduje kury. Mam znajomych, którzy w swoim ogródku mają 4 kury, ale takie właśnie ozdobne, kolorowe, piękne! A drudzy mają trzy nioski, tylko dla jajek, ale dbają o niej bardziej niż o kota big_grin
    • mid.week Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:25
      Stawiam na skromność i strawę duchową.
      https://lh3.googleusercontent.com/7fYwf4oXxTopFeLLOFc7lgBDkcLwxSWx2K0rNKU0m_Se6qdxlGzjemij2CUiUwvGqHVg5tOVFAAdY1ji2dVIqkTSQf_gID4UxCZ4GFO7B7AXBmk7pA73BZD4h66rRNRpamagITQObXcjxQnaYWs0dNRYu3pyGPjYNgPeuWZFTT8DO35sU3-Z0k8xrmvTCyLb6ulOSKC4pLK3c1rCr4j3zhd-jkdrWmRnsBRcQs4q1VHo3dkfEjZt3U2w-HYWaPEkiMTq9fFjZ7glhFmQ0yAhk0pRsUBl60YsBb4mEefjXQjhfb6Vp6Sb9_Ksbl5NEDhwmoUjQbQzYvoVlSmERlkOIIW6NpfL3CrdRIk0lmSJlI_xE2aIHjzRaV8o8X9WV18bvjTVAl7c2tFmcn2IgvOoeVSlbBrBxe3Qahos8VLmo125SI6iaphOdCuteu0LE2dxYOn1sl0pRiKIZyDjN5aHUR02LTSJkFhw1_xSbSTSYGSoJ7WL8cBBv9Bxd4_cn3eoHR8ZvgUbzwR1KCkPPIZWTckWvlff_XmHNs9rLyjRGYgkKFRgO37pc178RD80u2A-qjYtHA=w1144-h643-no
      • jjagoodaa Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:30
        a co to za ciasto? strudla?
        • mid.week Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:37
          nie, sernik bezcukrowy.
          • morgen_stern Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:39
            Zastanawiałam się nad kupnem "Genialnych", dobra jest? Polecasz?
            • jjagoodaa Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:42
              myslalam, ze strudel z serem, mniam smile wyglada bardzo apetycznie. A co zamiast cukru? ksylitol? czy w ogole nie jest slodka?
              • mid.week Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:51
                Mało słodki , zamiast cukru banan i trochę bakalii.
                • jjagoodaa Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:55
                  a mogę poprosić o przepis? smile
                  • mid.week Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 13:03
                    Kiedyś znalazłam kanał tej dziewczyny, a na nim kilka przepisów
                    www.youtube.com/watch?v=8iCjBB_PCZw
                    Ja nie mam ambicji fitnesowych więc wszelkie dodatki białka pomijam. W jej wersji jest mocno wytrawny, ja sobie dorzucam bakalie. Wychodzi plaskaty, raczej nie jest to ciacho, które zachwyci gości wink
                    • jjagoodaa Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 13:09
                      dzięki, napewno wyprobuję
            • mid.week Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:47
              Dopiero zaczęłam, ale już mi się podoba. Bardzo lubie styl Weinera, taki reportaż uczestniczący, a ta książka nie odbiega od poprzednich. Jest wszystko to co lubię: lekkie pióro, dawka wiedzy, odwołania do badań i literatury z tematu, takie ciepłe i zyczliwe zainteresowanie światem i człowiekiem. Schemat jak poprzednio - relacja z "miejsca wydarzeń", spotkania z ludźmi związanymi z tematem, własne przemyślenia.
      • wielceszanownypan Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:43
        mid.week napisała:
        > Stawiam na skromność i strawę duchową.

Widzę książkę "Genialni". To pewnie o szanownych panach.
      • kolter Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:47
        mid.week 27.03.16, 12:25
        Stawiam na skromność i strawę duchową.

no i na deko kalorii big_grinbig_grinbig_grin
      • gama2003 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:47
        A mnie podoba się Twój kubek smile.
        To Bolesławiec ?
        • mid.week Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 17:31
          Nie - to pepco wink
          • gama2003 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 17:45
            wink, fajny
    • najma78 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:30
      Na naszym slotel sa podkladki ktore pasuja kolorem do wystroju jadalni i tyle. Sniadanie zjedlismy o 9.30 jak zwykle razem, akurat ten posilek jemy cala rodzina codziennie. W kuchni marynuje sie udziec barani, ktory bedzie na obiad. Maz z synem pojechali na dzialki (mamy obecnie dwie), corka wyszla z psem na spacer a ja sie relaksuje. Posilki celebrujemy ale nie siedzimy caly dzien przy nakrytym stole.
      • d.o.s.i.a Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 13:22
        >>> Na naszym slotel sa podkladki ktore pasuja kolorem do wystroju jadalni i tyle.

No to biednie macie. Wspolczuje.
        • najma78 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:26
          d.o.s.i.a napisała:

> >>> Na naszym slotel sa podkladki ktore pasuja kolorem do wystroju
          > jadalni i tyle.
          >
          > No to biednie macie. Wspolczuje.
          >
          😁 moze i biednie, wlasnie udziec barani wczesniej zamarynowany pyrka na wolnym ogniu, pyszny bedzie. A po obiedzie deser bedzie karpatka, wszyscy lubimy i dawno nie bylo,zanioslam czesc sasiadce bo za duzo dla nas a slodycze niezdrowe. Zjemy obiad przy stole, a po obiedzie posprzatamy i znow beda podkladki ☺
          • albertynaa Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:33
            Udźcem baranim można mnie z domu wygonić. Nie znoszę aromatu ani zapachu tego mięsa brrr...
            • rosapulchra-0 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:39
              Przecież nie ty będziesz go jeść big_grin
            • najma78 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:41
              albertynaa napisała:

> Udźcem baranim można mnie z domu wygonić. Nie znoszę aromatu ani zapachu tego m
              > ięsa brrr...

Ja tez nie ale zalezy jak sie przyprawi. Po raz pierwszy sprobowalam dawno temu u bliskich znajomych,zapachu czyc nie bylo a mieso bylo pyszne. Zapytalam o rodzaj i okazalo sie ze to baranina. Wzielam przepis i robie na specjalne okazje.
              • rosapulchra-0 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:51
                A mnie najbardziej smakują jagnięce żeberka w sosie miętowym. Pychota.
              • albertynaa Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 17:11
                Może raczej jagnięcina i bardzo aromatyczne przyprawy zdominowałyby specyficzny smak i ów nieszczęsny zapach.
    • rosapulchra-0 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 12:53
      Od samego patrzenia na ten stół robi mi się słabo z przejedzenia big_grin
      Do nas dzieci tylko na obiad przyjeżdżają. Będzie żur, fajita, sałatka, jakieś ciasto i już.
      • jjagoodaa Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 13:14
        meksykanska kuchnie uwielbiam, zjadlabym po barszczu taka ostra tortille
        • rosapulchra-0 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 13:26
          smile
          Ja na pewno nie będę jeść, bo za ostre dla mnie, ale moi to lubią po prostu smile
          • najma78 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:27
            Chicken fajita? Ostry nie jest.
            • rosapulchra-0 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:28
              Kwestia smaku. Dla ciebie nie, a dla mnie tak.
              • najma78 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:35
                Zalezy jak ostra jest smoked paprika, jesli masz hot i wsypiesz za duzo to bedzie ostry jesli wybierz mild (z dwoma lub jedna papryczka)to nie bedzie. Cumin nie jest ostry.
                Do slataki z pomidorow tez mozna dodac chillies mild. A guacamole ostre nie jest.
                • rosapulchra-0 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:41
                  Robię taką jaką lubi moja rodzina, sama nie jadam. Może być? ?
                  • najma78 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:42
                    rosapulchra-0 napisała:

> Robię taką jaką lubi moja rodzina, sama nie jadam. Może być? ?
                    >
                    Dla mnie moze,a skoro nie jadasz to nie ma znaczenia ze ostra. Gdybys miala jednak jest a wolalabys mild to zaden problem.
                  • najma78 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:43
                    rosapulchra-0 napisała:

> Robię taką jaką lubi moja rodzina, sama nie jadam. Może być? ?
                    >
                    Dla mnie moze,a skoro nie jadasz to nie ma znaczenia ze ostra. Gdybys miala jednak sie skusic a wolalabys mild to zaden problem, chicken fajitas nie musi byc ostra.
                    • rosapulchra-0 Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 14:53
                      Próbowałam mild i dla mnie ona też jest za ostra. Próbowałam w restauracji, sama robiłam, no nidyry - za ostra i już. Chyba się przyzwyczaiłam już do tego angielskiego, nudnego i bezprzyprawowego jedzenia big_grin
    • kkalipso Re: Wasze Wielkanocne stoły 27.03.16, 21:03
      Smacznie wszystko wygląda- brawo.

My zazwyczaj spędzamy święta u siostry więc zdjęcia naszego stołu to bardziej z kolacji i bez spinki, tak wygląda zresztą przez całe święta, świątecznie.

https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/32/64/21/011979bdd0.jpg

https://bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/52/64/21/0113914477.jpg
      • jjagoodaa Re: Wasze Wielkanocne stoły 28.03.16, 08:45
        Bardzo ładnie smile kolorowe jajka super, u nas byly tylko brazowe gotowane w cebuli, bo wnuków poki co brak więc nie miał kto malowac.
    • butch_cassidy Re: Wasze Wielkanocne stoły 28.03.16, 00:36
      U mnie "musi" być tylko chrzan, jajka na twardo i szynka - bo to moje skojarzenia smakowe z dzieciństwa. Poza tym nie kieruję się tradycją - wybór dobrych serów i wędlin najczęściej. Na deser szwajcarskie słodycze okolicznościowe.
    • lady-z-gaga Re: Wasze Wielkanocne stoły 28.03.16, 10:28
      Obowiązkowo biała kiełbasa pieczona w piwie smile poza tym jajka, sałatka jarzynowa, jakieś pieczone mięso/a (wędliny ze sklepu wykluczone smile ), pasztet w tym roku był wegetariański ze względu na jednego członka rodziny. Ciast nie piekę, a z tradycyjnych wielkanocnych kupuję paschę, bo bardzo lubimy, nie kupuję bab drożdżowych, nikt tego nie chce jeść.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka