Dodaj do ulubionych

jest okienko transferowe OFE

01.04.16, 12:21
od dzis 1.04 - ten kto pare lat temu "przeniósł " sie do ZUS moze tearz wrócić z powrotem do firmy uzbezpieczeniowej
jak myslicie - czy jest obecnei sens takiego ruchu ?
uchronic choc czesc skałdek spod nazdozru ZUSu czyli chciwoscia PIS- u?
czy to wszytsko jedno bo i tak zus za chwile ustawą sobie sobie "znacjonalizuje" ?

zastnawiacie sie nad tym ?
Obserwuj wątek
    • feniks_z_popiolu Re: jest okienko transferowe OFE 01.04.16, 12:25
      Prima Aprilis?
      • mozambique Re: jest okienko transferowe OFE 01.04.16, 12:30
        dosatalm pismo do domu od uzbepieczyciela ( dawnego ) z odpowienim forulkarzem - razczej wielkie firmy ubezp, jaj sobei zklientow nie robią
        to samo widnieje na stronie ZUS razem z datami nastepnych okienek co 4 lata
        w radio byl wywiad z rzecznikeim ZUS

wszyscy robią z nas wała ?
      • mdro Re: jest okienko transferowe OFE 01.04.16, 12:40
        "Prima Aprilis?"

Nie. My dostaliśmy pisma z funduszu już z miesiąc temu.
      • spanish_fly Re: jest okienko transferowe OFE 01.04.16, 13:12
        Nie. Przy okazji powrót do OFE umożliwił wyrok Trybunału Konstytucyjnego.
    • myfaith Re: jest okienko transferowe OFE 01.04.16, 12:38
      Nie ma dobrej odpowiedzi ( chyba) bo czy w ofe czy w ZUS jesli władza postanowi to i tak zabierze. Moze jest tylko jedna różnica ze pieniądza z ofe w ZUS sa stałe ( lub tylko podniesione o wskaźnik inflacji - nie wiem ) a w ofe sa rynkowe czyli twoje udziały w ofe moga wzrosnąć lub tez spaść . Czyli jak masz np 10k w ofe to za pare lat ( zakładając ze nic juz tam nie wkładasz) moze byc mniej lub wiecej ni 10k. Zaś w ZUS bedzie 10k. ( + wskaźnik waloryzacji - jesli jest)
      Zreszta na 10 lat przed przejściem na emeryturę i tak z ofe przeleją do ZUS
      Ofe w ostatnim roku raczej straciły co nie znaczy ze nie zyskają w następnych - ruletka.
      • mozambique Re: jest okienko transferowe OFE 01.04.16, 12:49
        no wlasnie - to jest chyab wybór jak miedzy dżumą a cholerą
    • saszanasza Re: jest okienko transferowe OFE 01.04.16, 13:01
      Myślę, że nie ma sensu. Jeżeli PIS będzie chciał położyć łapę na pieniądzach z OFE to i tak to zrobi, niezależnie czy będzie to zgodne z prawem, czy nieuncertain
      • aankaa Re: jest okienko transferowe OFE 01.04.16, 13:05
        już raz zabrali, wojna a tego powodu nie wybuchła, więc nie będą się wahać żeby zrobić skok na OFE po raz drugi
    • iziula1 Re: jest okienko transferowe OFE 01.04.16, 13:15
      ja bym przeniosła. Wiem,że to wirtualne zapisy księgowe wink ale jednak.
      Moje środki nadal są na OFE lecz nie czuję się przez to bezpieczniejsza. Szczególnie przy obecnym rządzie. Zabraknie im by rozdawać dla KK czy Rydzyka to zabiorą nam i OFE.

Ale myślę,że posiadając środki w OFE jednak mamy jakieś pozory bezpieczeństwa. A poza tym zawsze pozostaje sąd, trybunał. Można będzie decyzje tego rządu zaskarżyć jak poprzednio. Może ktoś się odważy pójść z tym do sądów europejskich .....
      Podsumowując przeniosłabym do OFE.
      • mozambique Re: jest okienko transferowe OFE 01.04.16, 13:58
        tez tak myslam ale ta firma znana jest z nieszanowanai swych klientów, za to wielkiego szanowania roźnych telewizyjnych celeberytów i juz sie popisałą kiepskimi wynikami finansowymi w moim innym produkcie finansowym i generlanie jej nie polecam

z drugije strony maksymalny wkur.w na to co robi pis kieruje w kierunku "uciekania" ze wszystkiego co państwowe
    • mama303 Re: jest okienko transferowe OFE 01.04.16, 14:42
      absolutnie nie do OFE!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka