Dodaj do ulubionych

Asperger a medycyna pracy

02.04.16, 10:30
Witam
Chciałabym się dowiedzieć jak to jest, czy lekarz medycyny pracy dowie się, że dziecko w wieku 6 lat miało orzeczenie o niepełnosprawności? Oraz czy diagnoza bez orzeczenia o niepełnosprawności mówi o tym, że osoba ubiegająca się o pracę jest niepełnosprawna i lekarz medycyny pracy może mieć zastrzeżenia bądz każe wyrobić takie orzeczenie, by pracodawca o tym wiedział?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 02.04.16, 10:42
      A jakim cudem sie dowie?
    • kinga.1990 Re: Asperger a medycyna pracy 02.04.16, 11:37
      Właśnie nie wiem może od lekarza prowadzącego, poprzez szkołę bo jednak w karcie zdrowia ucznia jest coś takiego odnotowane...??ogóle gdzieś słyszałam że diagnoz można mieć wiele i nie są one jednoznaczne z niepełnosprawnością bo żeby uznać osobę za niepełnosprawną powinna mieć orzeczenie... Nie wiem jak to jest... ktoś wie jak to wygląda?
      • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 02.04.16, 11:43
        Lekarz med pracy ma wglad do karty zdrowia ucznia??? Jakikolwiek kontakt do lekarza prowadzacego? A skad niby?
        • naomi19 Re: Asperger a medycyna pracy 02.04.16, 23:06
          na karcie czipowej jest wszystko? a jesli nie, to do tego czasu na pewno bedzie
          • zuleyka.z.talgaru Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 12:00
            Jakiej karcie czipowej?
            • isa1001 Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 12:14
              Mieszkańcy Śląska takie mają. Taka elektroniczna "książeczka zdrowia".
              • zuleyka.z.talgaru Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 12:34
                Aha. U nas nie ma czegoś takiego.
                • naomi19 Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 12:37
                  kiedys pewnie bedzie
                  • zuleyka.z.talgaru Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 20:03
                    Po co?
                    • jak_matrioszka Re: Asperger a medycyna pracy 25.11.16, 21:11
                      Zeby lekarz pogotowia jak Cie przyjmie nieprzytomna po prostu zajrzal do karty choroby prowadzonej przez rodzinnego czy specjalistow.
                      Mi sie to w ciazy przydalo, moglam jechac gdzie chce w ramach kraju, gdyby mi sie pogorszylo to od razu wiadomo co mi jest, co biore i jaka dawke, oraz jakie mialam dotychczas wyniki.
              • wuika Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 12:07
                Ta książeczka to służy do tego, żeby ewusia prościej sprawdzać, nie ma systemu, który by te dane (o diagnozach i leczeniu) uzupełniał. Medycyna pracy nie jest na NFZ, więc nie musisz się posługiwać kartą przy rejestracji czy czymkolwiek.
    • lauren6 Re: Asperger a medycyna pracy 02.04.16, 12:12
      Masz 6 latka i się martwisz o to co powie lekarz za 20 lat?
      Myślisz, że np za granicą lekarze będą mieli dostęp do jakichkolwiek kartotek z Polski. W Polsce też nikt Cię nie prześwietla gdy zaczynasz pracę: wiedzą tyle, ile im powiesz.
      • best_bej Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 10:15
        Chyba ze liczysz się w prywatnej skomputeryzowanej placówce typu medicover i robisz tez tam.medycyne pracy
        Lekarz wtedy ma wgląd w kartę. Kiedyś mnie zapytał czy biorę jakieś leki. Ja mówię że nie. A on.mi mówi ze widzi że mam wpisane w kartę ze jednak biorę
        • isa1001 Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 10:22
          Nie zapominajcie, że jest ZIP. A tam są wszystkie informacje o pacjencie - wizyty u lekarzy, obyty w szpitalach, poradniach, przyjmowane leki. Wystarczy, że za kilka lat ktoś postanowi, że lekarz powinien mieć dostęp do takich danych, żeby lepiej leczyć i VOILA!
        • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 10:26
          Lecze sie w luxmedzie odkad powstal i dostep w karte jest mocno ograniczony historycznie. wink
    • memphis90 Re: Asperger a medycyna pracy 02.04.16, 14:47
      Aha, a za kilkanaście lat znów powstanie wątek, że na studiach- skupionych na kontaktach międzyludzkich- jest osoba, która nie umie dogadać się z innymi, nikt nie chce z nią pracować, prawdopodobnie ma ZA.... W końcu po co lekarz medycyny pracy ma wiedzieć o takich pierdołach, kiedy orzeka o możliwości studiowania i pracy...
      • najma78 Re: Asperger a medycyna pracy 02.04.16, 14:54
        Orzeka o mozliwosci studiowania? A jakiez to choroby czy conditions moga byc przeszkoda w studiowaniu?
        • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 02.04.16, 14:56
          Tez jestem ciekawa
          • memphis90 Re: Asperger a medycyna pracy 02.04.16, 22:23
            Chcecie mi powiedzieć, że nie wszytskie uczelnie wysyłają kandydatów po świstki od lekarza medycyny pracy? To teraz zaskoczona jestem, sądziłam, że wszyscy biegają.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Asperger a medycyna pracy 02.04.16, 23:25
              Co? Jak ja szlam na studia to zadnego zaswiadczenia od lekarza nie musialam przedstawiac.
              • shell.erka Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 08:48
                Trzeba było od rodzinnego dostać na formularzu uczelni chyba nawet, zaświadczenie o braku przeciwwskazań do studiowania na wybranym kierunku.
                • memphis90 Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 09:08
                  No i teraz właśnie rodzinni odmawiają wystawiania takich zaświadczeń, kiedując do lekarza medycyny pracy.
                  • najma78 Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 09:22
                    A w jakim celu? Jakie konkretne choroby moga byc przeciwskazaniem do studiowania?
                    • zuleyka.z.talgaru Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 09:25
                      Najma - pytanie kieruj do autora ustawy.
                      • najma78 Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 09:30
                        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Najma - pytanie kieruj do autora ustawy.

Pytanie kieruje do memphis. Ty jestes zuleyka,wiec jesli nie odpowiadasz rzeczowo na pytanie to sobie daruj.
                    • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 09:33
                      Tez nie wiem ale okazalo sie ze powstaja takie podreczniki i lekarz powienien to miec w malym palcu i ocenaic czy sie nadajesz big_grinDD bwa ha ha ha ha wupszczecin.home.pl/poradnik_gci/5_zeszyty_informacyjno_metodyczne/zeszyt_14.pdf
                      • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 09:34
                        Warto przejrzec bo smiechowe. Malo kto sie do czego nadaje big_grinDd
                        • najma78 Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 09:39
                          Absurdem byloby aby to lekarz decydowal do studiowania jakiego kierunku ktos sie nadaje lub nie.
                          • zuleyka.z.talgaru Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 10:21
                            No chyba nie. Przecież Ty lubisz procedury. Wiec dlaczego teraz się burzysz. Listem Ci przyślą czy się nadajesz czy nie.
                            • najma78 Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 10:24
                              zuleyka.z.talgaru napisała:

> No chyba nie. Przecież Ty lubisz procedury. Wiec dlaczego teraz się burzysz. Li
                              > stem Ci przyślą czy się nadajesz czy nie.

? Idz na spacer.
                              A poza tym mi niczego nie przysla,bo nikt na tak absurdalny pomysl nie wpadl zeby lekarz decydowal kto sie na studia i jakie nadaje a kto nie. 😂
                      • naomi19 Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 12:43
                        dlaczego fizjoterapeuta ma byc ładny wg tej pozycji?
                        • naomi19 Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 12:43
                          jak bedzie brzydki, to zle wymasuje/ poprowadzi cwiczenia/ terapie manualna?
                        • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 14:28
                          A dlaczego dyrektor do spraw marketingu i dystrybucji nie moze byc daltonista? Albo zamiatacz byc gluchy?
                          • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 14:30
                            A tlumacz nie moze byc oszpecony *chyba ze nie pracuje z ludzmi... Kurcze czym sie kierowali ludzie ktorzy to ukladali? Chyba swoim przekonaniem
                    • memphis90 Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 18:17
                      A to już zależy od konkretnych studiów.
                    • za_mszowe Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 07:23
                      Nie studiowania ogolem,tylko ktos zalozyl watek ze na studiach prowadzi zajecia na kierunku z dziedziny nauk mocno spolecznych (podejrzewam ze jakas pedagogika) gdzie na roku maja dziewczyne z czyms na ksztalt ZA i nikt nie chce byc z nia gdy mają robic na zaliczenie projekt w grupie.
                      • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 07:59
                        Cos na ksztalt to nie ZA.
                      • najma78 Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 10:01
                        za_mszowe napisał:

> na kierunku z dziedziny nauk mocno spolecznych (podejrzewam ze jakas pedagogik
                        > a) gdzie na roku maja dziewczyne z czyms na ksztalt ZA i nikt nie chce byc z ni
                        > a gdy mają robic na zaliczenie projekt w grupie.

A to ciekawe bo osobom studiujacym takie kierunki bardzo przyda sie doswiadczenie z osobami z roznymi difficulties.
                        • za_mszowe Re: Asperger a medycyna pracy 07.04.16, 20:09
                          Wiesz, wspolkolegom studentki moze tak,ale ta dziewczyna za wuj jasny nie znajdzie pracy w zawodzie z tej specjalizacji -po co jej 5 lat nieprzydatnej w praktyce nauki? Moze jej ktos powiedzial ze pedagogika to łatwy kierunek i trzy literki przed nazwiskiem dorobi tam z palcem w żopiu.
              • thea19 Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 13:25
                ja musialam dostarczyc karte szczepien (musialam miec obowiazkowo szczepienie przeciw tezcowi) i cala karte zdrowia z liceum oraz zaswiadczenie od lekarza medycyny pracy. na studiach dostalam tez ksiazeczke zdrowia studenta. nie wiem po co.
                • ertyla Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 08:32
                  moja kolezanka miala uposledzenie biodra od dziecka, chodzila zamiatajac noga i niestety nie dostala sie na pilegniarstwo
                  • najma78 Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 09:58
                    ertyla napisała:

> moja kolezanka miala uposledzenie biodra od dziecka, chodzila zamiatajac noga i
                    > niestety nie dostala sie na pilegniarstwo

Dlatego ze miala problem z biodrem? To jest dyskryminacja.
                    • za_mszowe Re: Asperger a medycyna pracy 07.04.16, 20:15
                      Wiesz, moja kolezanke (dziewczyna po mpd, rece sprawne, porusza sie na wozku), wykladowcy zmusili na poczatku pierwszego roku do rezygnacji z nauki na biotechnologii. Autentyk sprzed paru lat, UMCS w Lublinie-dziewczyna przeniosla sie na studia z administracji.
                      • za_mszowe Re: Asperger a medycyna pracy 07.04.16, 20:16
                        *tzn zmienila kierunek i wydzial-z tych przyrodniczych na prawno-administracyjne.
    • kocianna Re: Asperger a medycyna pracy 02.04.16, 23:10
      Obecnie lekarz medycyny pracy wie tyle, ile mu pacjent powie i ile sam wybada w ciągu 15 minut. Jeśli w ciągu najbliższych 20 lat nie będą nas masowo chipowac, zapisując w chmurze nasze historie, to nawet orzeczenie nie dotrze do pracodawcy, nie mówiąc o diagnozie, która jest... dana wrażliwa i jako taka pozostaje tajemnicą pomiędzy pacjentem i opiekujacym się nim personelem medycznym.
      A w ogóle to mój mąż ma ZA i w niczym mu to zawodowo ani naukowo nie przeszkadza.
      • za_mszowe Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 07:30
        Chyba Twoj maz nie jest pedagogiem, przedszkolanka ani negocjatorem/mediatorem oraz nie adwokatem. Moj partner mial podejrzenie ZA w przedszkolu,odroczyli mu z tego powodu pojscie do pierwszej klasy, a teraz (34 lata) sobie dobrze radzi.
        A co do paranoi z jawnoscia diagnozy, watkodajka sie noebezpiecznie nakrecila bo pewnie ktos jej powiedzial ze w przyszlosci kazdy bedzie miec chipa z cala dokumentacja medyczna od samego poczatku. Ale myslicie, ze serio np za 15-20lat beda cyfryzowali dok.medyczną kazdemu kto zyw, na wszystkie lata wstecz? Przeciez w PL to i dzis jest burdel na kolkach (jesli chodzi o elektroniczna archiwizacje).
        • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 08:05
          A dlaczego aspergerykow wykluczasz z wyzej wymienionych zawodow? Wszystko bardzo zalezy od nasilenia i konkretnego przypadku
        • emka_waw Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 08:52
          > Chyba Twoj maz nie jest pedagogiem, przedszkolanka ani negocjatorem/mediatorem oraz nie adwokatem.

Terapeuta mojego syna ma ZA. Prowadzi muzykoterapię. ZA mu w niczym nie przeszkadza. Ma świetne podejście do dzieci.
          • za_mszowe Re: Asperger a medycyna pracy 07.04.16, 19:59
            Wyobrazasz sobie nauczyciela-wychowawce np w gimnazjum z ZA? No proszę....
            O takiego pedagoga (=wychowawce) mi chodzilo.
            • emka_waw Re: Asperger a medycyna pracy 08.04.16, 09:02
              Pamiętam swoich nauczycieli i wolałabym ZA niż niektóre egzemplarze, które się nam trafiały...
            • kocianna Re: Asperger a medycyna pracy 08.04.16, 09:23
              A dlaczego akurat o takiego? Mam niewidomą koleżankę, która jest wziętym tłumaczem, co, miała nie studiować wymarzonego kierunku, bo nigdy nie przetłumaczy trudnoczytelnego odręcznego aktu notarialnego z XIX wieku?
              Jestem neurotypowa, z przygotowaniem pedagogicznym i przyzwoitym stażem w szkole - wychowawstwa w gimnazjum w życiu bym nie wzięła, zresztą nigdy się na pracę w gimnazjum nie zgodziłam - a w liceum byłam cenionym nauczycielem. Po prostu nie wszyscy muszą robić wszystko, ale zazwyczaj żeby to wiedzieć nie jest konieczna medycyna pracy.
        • kocianna Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 11:30
          Mój mąż pracował kilka lat jako nauczyciel. Naprawdę jego hmmm, ekscentryczność nie przeszkadzała, a pracował w niełatwymi dziećmi i młodzieżą.
    • kagrami Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 12:06
      wiesz co, nie wiem, chyba go to nie obchodzi.
      Ale jako ciekawostkę opowiem ci o naszym pracowniku na praktykach z technikum. Chłopak z zesp.Aspergera był u nas 3 tygodnie, okazał się świetnym sumiennym pracownikiem, bardzo miłym. Ja innych poinstruowałam wink jak mają z nim rozmawiać wink bo czytałam książki ze względu na moje dziecko, gdyż kiedyś było podejrzenie. Powiem jeszcze że okazał się pracownikiem pasjonatem, bo kocha temat map (geodezja) i nigdy wcześniej i później nikt z tych młodych ludzi nie zadawał tylu rzeczowych pytań. Mam nadzieję, że on przyjdzie do nas na stałe, bardzo byśmy chcieli (cały zespół).
    • kagrami Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 12:14
      A to orzeczenie nie jest ci przypadkiem potrzebne, żeby ułatwić dziecku życie szkolne (testy, itd - dłuższy czas pisania..)?
      • naomi19 Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 12:49
        wychpodzac ze szkoly sredniej taki czlowiek nadal ma problemy
        • kagrami Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 13:03
          Tak, ale mi chodzi o takie lewe zaświadczenia. U nas w I klasie SP był jeden chłopak faktycznie niepełnosprawny a przed testem szóstoklasisty już było 5 dzieci wink dysleksja i inne wink Do dziś wszystkie testy mogą pisać dłużej niż inne dzieci a to naprawdę podnosi wyniki.
          • 1diagnoza1 Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 12:06
            wiesz co pierniczysz. Zdolne dziecko z ZA szybciej napisze test niż zdrowe dziecko. Mam syna to wiem. Normalny czas w zuepłnosci wystarczy zdolnemu dziecku. chyba ze mowimy o innych chorobach.
            • kagrami Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 12:35
              Sama pierdzielisz.
              Autorka wątku napisała o ZA jako o niepełnosprawności.
              Jeżeli jest zaświadczenie to można pisać o wiele dłużej testy.

U mojego dziecka w klasie chłopiec z niezupełnie sprawną lewą ręką też pisał dłużej test choć z matmy był najlepszy w klasie.

Idź wyładuj się, nie wiem... do lasu może wink
              • zielonakrasnoludka Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 13:23
                Wiesz, ze gdzies dzwoni, niestety nie wiesz, gdzie.

Jesli w orzeczeniu o ksztalceniu specjalnym jest napisane zalecenie o wydluzonym czasie na sprawdzianach, to sie to stosuje.

Ale wcale nie jest prawda, ze zawsze przy ZA i orzeczeniu o ksztalceniu specjalnym taki zapis jest. Czesto wlasnie nie ma, bo to nic nie daje i normalny czas wystarcza.

A orzeczenie o niepelnosprawnosci w ogole nie ma nic z tym wspolnego. Wystepuje sie o nie, aby miec np. dofinansowane obozy terapeutyczne, przejazdy komunikacja miejska, dofinansowanie z PFRON na sprzet rehabilitacyjny, ba! nawet 1% mozna odliczyc na tej podstawie. Ale ani slowa o wydluzonym czasie na sprawdzianach.
                • 1diagnoza1 Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 13:25
                  zielona słuchaj w orzeczeniu nie wpisuja ze musi być wydłużony czas. Samo orzeczenie upowaznia do tego, a nawet i bez orzeczenia mozna miec wydłużony czas np dyslektycy.
                  • zona_mi Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 13:35
                    > zielona słuchaj w orzeczeniu nie wpisuja ze musi być wydłużony czas.

W orzeczeniu z PPP wpisują.
                  • zielonakrasnoludka Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 13:36
                    W orzeczeniu o ksztalceniu specjalnym wpisuja smile

jesli dziecko ma stwierdzona dysleksje, PPP wystawia OPINIE z zaleceniami, do ktorych szkola moze, lecz nie musi sie stosowac. Na przyklad o wydluzonym czasie, koniecznosci uczestniczenia w zajeciach kompensacyjnym itp.

Kolejny level to wydane orzeczenie o ksztalceniu specjalnym, rowniez wydawane przez PPP. Nie tylko dla dyslekcji, ale i dla roznych zaburzen rozwoju, szeroko pojetych. I tego orzeczenia - podobnie jak opinii z PPP - rodzic wcale nie musi szkole pokazywac.

Natomiast jesli pokaze - to szkola jest ZOBOWIAZANA przestrzegac wszelkich zalecen z PPP, zawartych w tymze orzeczeniu, w tym np. o wydluzonym czasie (jak najbardziej jest to wpisywane, nie wiem, skad masz informacje, ze nie), przy czym oczywiscie jest to najmniejsza korzysc. W ciagu miesiaca szkola musi zrobic IPET, do tego regularne ewaluacje, ogolnie to jest duzy temat rowniez organizacyjnie. Na ucznia z orzeczeniem o ksztalceniu specjalnym szkola dostaje - w slad za realizowanymi dodatkowymi zajeciami dla dziecka - zwiekszona subwencje oswiatowa.
                    Orzeczenie o ksztalceniu specjalnym jest wydawane na rok czy etap ksztalcenia (np. klasy 1-3, 4-6) i nie jest automatycznie przedluzane.

Podobnie jak orzeczenie o niepelnosprawnosci. Tutaj dla szkoly korzysc tez jest - bo ma ucznia niepelnosprawnego. Nawet zwyklej, stad czasem szkoly pytaja o to. Ale nawet, jesli sie ma - pokazywac nie trzeba.

Moje prywatne zdanie jest, ze wystepowanie o nie przy ZA, zwlaszcza wysoko funkcjonujacym, jest nieporozumieniem - czemu zreszta komisje orzekajace czesto daja wyraz, odmawiajac orzeczenia i wyplaty swiadczen (slynny punkt 7).
                    • zielonakrasnoludka Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 13:43
                      dysleksji oczywiscie, literowka
                • za_mszowe Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 07:38
                  Ty tez sie zapedzilas niezle. Zbiorki 1%podatku na rehabilitację nie dokonujesz "z automatu" na podstawie li i tylko orzeczenia o niepelnosprawnosci wydanego Twojemu dziecku.
              • 1diagnoza1 Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 13:23
                ale ja nie mówię ze z orzeczniem nie można miec więcej czasu. Tylko mówie ze dzieci z ZA nie potrzebują czasu bo sa zdolne. Ty idź na szczaw
                • zielonakrasnoludka Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 14:14
                  Ale dzieci z ZA nie dlatego maja w orzeczeniu wydluzony czas, ze maja ZA, tylko - jesli maja - ze wzgledu na zaburzenia koncentracji i motoryke mala.
                • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 17:42
                  asperger nie rowna sie z automatu zdolne dziecko. oznacza dziecko mieszczace sie w normie intelektualnej.
                  • kagrami Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 09:00
                    Mój podejrzany o ZA był najlepszy z matematyki ale nie umiał kolorować i kolorów nie kojarzył. Różnie bywa.
    • livia.kalina Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 13:50
      Orzeczenia o niepełnosprawności z reguły nie wydaje się dożywotnio. W przypadku dzieci- na rok, dwa, trzy- właśnie dlatego, że ktoś w jakimś wieku może być niepełnosprawny a potem już nie (albo na odwrót).
    • adellante12 Re: Asperger a medycyna pracy 03.04.16, 17:10
      Nie przejmuj się , w pracy współpracownicy bardzo szybko wyleczą go ze wszelkich zespołów, no chyba ze mamusia bedzie w firmie interweniowała, to ja też wyleczą...
      • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 12:14
        Bzdura. jak bedzie dobrym pracownikiem to znajda jej takie miejcse zeby wszyscy mogli spokojnie pracowac.
      • za_mszowe Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 07:39
        Tak bo w kazdym zawodzie pracuje się w tym slynnym open spejsie. zejdźże na ziemię big_grin
    • kinga.1990 Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 12:00
      Mam taką sytuację,że szkoła wie że dziecko będzie miało orzeczenie o kształceniu specjalnym, a nie chcę by w karcie zdrowia ucznia była wpisana taka adnotacja,że syn ma ZA...czy mogę zarządzać żeby lekarz POZ tego nie spisywalbovyo dane wrażliwe i że istnieje coś takiego jak ochrona danych osobowych?
      • 1diagnoza1 Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 12:08
        Jeśli chcesz mieć orzeczenie to musi to byc odnotowane u lekarza. chyba ze orzeczenie masz z kosmosu. Co rozumiesz pisząc karta zdrowia ucznia? ksiązeczka zdrowia? Czy coś innego?
        • memphis90 Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 18:24
          Pewnie o bilans chodzi- jest tam miejsce na adnotację lekarza o chorobach, rozwoju, kwalifikacja do uprawiania sportu i zalecenia. Natomiast dla mnie wpisywanie w kartę "zdrowy, bez zaleceń" w sytuacji, w której wiadomo, że dziecko ma ZA, to celowe fałszowanie dokumentacji.
      • zielonakrasnoludka Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 12:30
        W zwiazku z orzeczeniem o ksztalceniu specjalnym mozesz, ale nie musisz skladac wniosku o realizacje zalecen z orzeczenia w szkole. Jesli nie zlozysz - szkola nic nt. ZA nie wpisze w karte, bo nie bedzie miala podstaw.

Ale orzeczenie o ksztalceniu specjalnym i o niepelnosprawnosci to dwie ine bajki.
    • kinga.1990 Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 17:58
      Tzn szkoły nie informowała o tym że syn ma orz.o niepełnosprawności, bo kończy się za miesiąc więc na co ich informować. A wie o kształceniu specjalnym i chodzi mi o kartę zdrowia u higienistka szkolnej. Czy szkoła mu coś takiego tam wpiszę że ma ZA
    • kinga.1990 Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 18:04
      Zielonakrasnoludka, czyli nawet jak wiedzą że dziecko ma orzeczenie o kształceniu specjalnym to na moją prośbę mogą tego nie realizować?
      • zielonakrasnoludka Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 21:56
        To działa wręcz odwrotnie - nawet, jeśli szkoła wie o ZA, to musisz złożyć podanie o realizację zaleceń z PPP. Bez tego szkoła nic nie zrobi.

To, że komuś powiesz nie jest wystarczające, żeby cokolwiek wpisywać w jakieś karty.
        Zwłaszcza u higienistki.
    • kinga.1990 Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 20:19
      Memphis90 tylko po co to pisać higienistce skoro szkoła wie i to nauczyciel ma z nim stały kontakt i jest pod stałą opieką specjalistów. A jak każdy wie ZA to nie choroba tego się nie leczy lekami więc na co jej taką adnotacją jak lekarz POZ wie
    • kinga.1990 Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 20:43
      A co do orzeczenia o niepełnosprawności to syn miał je wyrobionevtylko na potrzebę przedszkola integracyjnego po prostu bez niego by się tam nie dostał, a dzięki niemu na prawdę super się otworzył i zrobił mega postępy..A o nowe nie występuje bo nie ma potrzeby. Wystąpiła tylko o to kształcenie specjalne tylko że nie chcę tej adnotacji w karcie zdrowia ucznia (karta którą ma higienistka szkolna). Lekarz POZ i tak wie więc po co taką wiedzą szkolnej higienistce... Nie chcę synowi mieszać w papierach bo już jest na prawdę ok...Nie chcę by w wieku dorosłym miał przez to jakieś problemy ?? po prostu jak każda matka chcę dla niego dobrze...
      • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 20:57
        Jesli uwazasz ze syn byl zle zdiagnozowany to oczywiscie olej. Jesli uwazasz ze ma aspergera to to predzej czy pozniej pewnie wyjdzie. Ja (po obserwacji tego forum i zajadlosci z jaka traktowane sa dzieci z orzeczeniem) w zyciu bym sie w szkole nie przyznala
        • zuleyka.z.talgaru Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 21:14
          W końcu i tak szkoła by Cię wysłała na diagnozę jakby odstawał w którąkolwiek ze stron.
      • zielonakrasnoludka Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 21:57
        Orzeczenie o kształceniu specjalnym tak, o niepełnosprawności - nie, po co?
        Dla darmowych biletów? szkoda czasu i atłasu
        • agata_abbott Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 11:55
          Nie tylko do darmowych biletów, ale również do np. ulgi rehabilitacyjnej. Jak ktoś opłaca terapię prywatnie (ale nie z 1%), to jest to spora korzyść.
      • za_mszowe Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 07:34
        To skoro jak kazda matka chcesz dla niego dobrze, to za kilkanascie lat, i Ty i on, i jeszcze pewnie jakis wielospecjalistyczny zespol, tak pokieruje jego edukacja i wyborem zawodu, ze pewnie chlopak sobie poradzi. Nie wiem po co sie martwisz na pierdyliard lat do przodu.
      • zla.m Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 14:31
        Z lęku, że tajemniczy wpis Wszechmocnej Pani Higienistki w papierach dziecka wczesnoszkolnego za X lat zniszczy jego niesprecyzowaną jeszcze, ale świetlaną karierę, obecnie pozbawisz go potrzebnego mu przecież kształcenia specjalnego? Zastanów się, co robisz.
    • kinga.1990 Re: Asperger a medycyna pracy 05.04.16, 21:15
      Tzn ja ogólnie nie mam nic do kształcenia specjalnego, bo jakby nie było są same plusy dotyczące jego nauki w szkole, mam po prostu mętlik w głowie jeżeli chodzi o tę kartę zdrowia ucznia, bo fakt szkoła zapewniła że nie mają prawa przekazywać nikomu ani danej szkole przekazywać nie mogą bez zgodyvrodzica, i tak faktycznie jest bo z przedszkola ja prosiłam o info do orzeczenia. Tylko w szkole jest ta karta zdrowia ucznia i ona jednak jest przesyłana dalej do szkół...
    • kinga.1990 Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 06:52
      Dziś chyba pojadę do szkoły i pogadam z dyrektorem jak to wygląda...mam nadzieję, że się dogadamy, bo jak nie to chyba tego nie złożę...sama już nie wiem co robić
      • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 07:01
        Dla nich to lepiej bo wtedy wiecej kasy dostaja nadziecko
        • zielonakrasnoludka Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 09:54
          Wiecej kasy dostaje gmina, a nie szkola - o ile mowimy o panstwowej.
          Tylko szkoly prywatne/ spoleczne dostaja pelna wartosc dotacji do uznaniowego wykorzystania na terapie i wsparcie.
          Szkoly panstwowe - dotacje celowa, na to, o co wnioskuja na podstawie zalecen z PPP.
    • mamma_2012 Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 09:08
      Mało prawdopodobne, że lekarz się dowie z innych źródeł.
      Natomiast jeśli wybierze pewne zawody może być tak, że lekarz sam się zapyta o historię chorób psychicznych (w klasyfikacji tu się zalicza ZA) i wtedy będzie musiał ewentualnie poświadczyć nieprawdę.
      W wielu zawodach ZA nawet słabo wyprowadzone nie jest żadnym przeciwskazaniem, natomiast pozostaje kilka, gdzie jednak może być problem.
      Zaświadczenie od lekarza o braku przeciwskazań do nauki zawodu potrzebne jest nie tylko na niektóre studia, ale też do szkół zawodowych i techników.
      • ichi51e Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 11:47
        Jak ZA moze byc choroba psychiczna gdy jest zaburzeniem rozwojowym?
        • mamma_2012 Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 12:15
          Ma w klasyfikacji chorób symbol "f" zaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania i tam jest w kategorii zaburzenia rozwoju.
          Chodziło mi o to, że w pewnych formularzach, pojawia się miejsce, gdzie do takiej diagnozy wypadałoby się przyznać.
          Nieważne czy akurat w rubryczce choroby czy inne informacje. Rubryczki zaburzenia rozwojowe w formularzach dla dorosłych raczej nie ma.

Dość wąska jest lista zawodów, gdzie to jest rzeczywiście jakoś istotne i lekarz ewentualnie będzie się pytał, szczegółów dokumentacji medycznej się nie ujawnia pracodawcy, więc ewentualnie nie dostanie zaświadczenia.
          Nie wiem np. jak na to patrzą np. komisje wojskowe.
          Generalnie stoję na stanowisku, żeby nie panikować i zrobić, to co teraz jest dobre dla dziecka.
          Przecież nawet nasilona banalna dysleksja, może być przeciwskazaniem do zawodu np. pilota myśliwca (strzelam, nie wiem, ale to możliwe) i też jest ujęta w klasyfikacji chorób.
    • kinga.1990 Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 12:02
      Dokładnie to zaburzenie rozwojowe, tego się nie leczy farmakologiczne...tylko pewną terapią z psychologiem i tyle...To nie jest choroba.
    • kinga.1990 Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 12:26
      Może i macie rację może za bardzo się nakręcam.... ta sprawa bardzo mnie gryzie...Nie chcę by kiedyś przeszkodziło mu to w znalezieniu pracy...Jest na prawdę fajnym chłopcem. A jeżeli chodzi o matematykę to syn jest rewelacyjny ? a co do kolorowania to nie chce o tym myśleć.
      • agata_abbott Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 12:36
        Z jednej strony - faktycznie trochę się nakręcaszsmile Nikt nie wie, jak będzie funkcjonował syn i jak będzie wyglądał rynek pracy za ileś tam lat. Z drugiej strony - świadomość w Polsce ciągle jest niewielka. Ale może kiedyś dojdzie do nas ten trend, który już zaczyna się na Zachodziesmile
        • holina Re: Asperger a medycyna pracy 06.04.16, 13:33
          Skoro chcesz przedstawić szkole orzeczenie o KS to rzecz jasna, że będzie ono w dokumentach syna i jeśli ta nieszczęsna higienistka będzie chciała to i tak się dowie. Ty chcesz żeby szkoła w ogóle nie wiedziała o diagnozie ? Czy żeby wiedziała, ale nigdzie w dokumentach tego nie zaznaczała? Skoro Twój synek tak dobrze funkcjonuje i uważasz, że diagnoza była pomyłka , to w ogóle w szkole nie mów o niczym i nie pokazuj żadnych orzeczeń. Albo powtórz diagnozę i jak wyjdzie ze jednak nie ma ZA to zapomnij o całej sprawie. Bo wydaje mi się, że jeżeli szkoła ma orzeczenie o KS a tym samym wie, że dziecko ma taką diagnozę, to musi o tym poinformować każdego kto ma kontakt z Twoim dzieckiem. ( wszystkich wychowawców, nauczycieli, pielęgniarkę, czy nawet lekarza który przyjedzie jak Twoje dziecko złamie rękę ), wiec nie wydaje mi się żeby było możliwe realizowanie w szkole zaleceń z orzeczenia, a tym samym ukrywanie tego na jakiej podstawie zostało ono wydane, wiec w takim razie albo pokazujesz to orzeczenie, albo siedzisz cicho i nie mówisz ze dziecko ma w ogóle jakąś diagnozę.
    • kinga.1990 Re: Asperger a medycyna pracy 07.04.16, 08:52
      Jestem po rozmowie z dyrektorem, sprawa wygląda tak, że orzeczenie o KS to jest tylko i wyłącznie sprawa edukacji nie higienistki. Orzeczenie o KS nie jest podstawą prawną do tego by higienistka mogła sama na jego podstawie zrobić wpis w Kartę Zdrowia Ucznia takie info też nikt jej nie może przekazać ustnie bo to też nie jest żadna podstawa... ona może zrobić tylko i wyłącznie wpis w momencie kiedy zostanie taka informacja zawarta przez Lekarza POZ w bilansie.
      • kinga.1990 Re: Asperger a medycyna pracy 25.11.16, 13:53
        Mam takie pytanie. Czy komisje orzekające o niepełnosprawności dziecka mają związek z ZUS-em? Mój syn ma takie wystawione orzeczenie, które ma mieć jeszcze miesiąc, a później o nie nie występuje. Czy w przyszłości ZUS będzie wiedział, że syn coś takiego miał?
    • kolindra Re: Asperger a medycyna pracy 25.11.16, 19:47
      Dziewczyny, podpytam, bo my jesteśmy dopiero w trakcie diagnostyki ZA.
      Dziecko jest w prywatnym przedszkolu integracyjnym - dyrektorka wspomniała że dobrze byłoby uzyskać orzeczenie i wystąpić o dotację, o ile zrozumiałam - dotację dostaje placówka.

Kilka z was wspomniało, że ma dzieci w prywatnych przedszkolach - chciałabym spytać, czy taka dotacja przekłada się jakoś na obniżenie opłat za czesne dla rodziców dziecka, które takie orzeczenie załatwi? czy to tylko czysty zysk przedszkola? bo przecież nie zatrudnią dodatkowych osób, grupy i tak są małe a zajęć/wykwalifikowanych opiekunek pod dostatkiem.
      • black-cat Re: Asperger a medycyna pracy 25.11.16, 21:02
        W orzeczeniu będą zalecenia (wwr, nauczyciel wspomagający, SI itd). Placówka, która przyjmuje dziecko z orzeczeniem i bierze dotacje jest zobowiazana realizować zalecenia.
      • agata_abbott Re: Asperger a medycyna pracy 25.11.16, 21:13
        W orzeczeniu są konkretne zalecenia i nawet prywatna placówka powinna je respektować. Czyli np. w ramach czesnego zajęcia SI, z logopedą, TUS, rewalidacja, i co tam jeszcze Ci w poradni nawypisują. Wymiar godzin zależy od konkretnej placówki i to wygląda naprawdę różnie (np. my mamy w prywatnym przedszkolu po pół godziny tego, co wypisałam wcześniej, plus codziennie na pół dnia pedagoga specjalnego, który jest z córką w grupie i ją tam wspiera - czyli w praktyce "rehabilituje", ale w warunkach naturalnych). Przedszkola/szkoły mogą zaproponować obniżkę czesnego, mogą z niego zwolnić, mogą nie zaproponować, ale coś tam z Tobą ponegocjować, albo w ogóle mogą utrzymać wyjsciowe czesne - to też wygląda różnie w różnych placówkach (nam na wejsciu zaproponowali obniżkę czesnego o 1/3 - ale takie podejście jest z tego co wiem dosyć rzadko spotykane). Oni też mają swój rachunek ekonomiczny, musi im się to spinać.
        Niemniej jednak - jak już masz orzeczenie, to jest to też konkretne zobowiązanie wobec przedszkola. Oni mają z tego tytułu dodatkową papierologię i dodatkowe zobowiązania, więc nie jest tak, że to dla nich czysty zysk (chociaż faktycznie dla niektórych przedszkoli jest to zysk).
        Załatwiaj orzeczenie i zapytaj wprost, jak przedszkole chce te zalecenia realizowaćsmile
        • kolindra Re: Asperger a medycyna pracy 26.11.16, 00:46
          , Dzięki dziewczyny, jednak kto pyta, ten mniej dostaje po tyłku. Zgłosiliśmy się bowiem na diagnostykę za jedyne 800 zł w polecanym prywatnym ośrodku, ale ponoć żeby załatwić kwit i tak musimy przejść jeszcze raz przez to samo w innym, który ma prawo wystawiać glejt (zdaje się też odpłatnie). Cóż, skołowana jestem, to frycowe trzeba zapłacić sad

Nie wiem jakie będą zalecenia, ale wątpię czy inne od tych, które już są realizowane, jest i logopeda i rehabilitacja itp. To właśnie przedszkolanki wysłały nas do lekarza łącząc pewne symptomy, które nie są rzucające się w oczy i bez tego pewnie żylibyśmy w nieświadomości. Potem krótko dziecko chodziło do państwowego, ale źle się tam czuło. Powrót do prywatnego był zaleceniem lekarza na pierwszej wizycie - ale niestety koszt jest mocno odczuwalny (1200 zł), stąd moje pytanie, czy to się jakoś przekłada na obniżkę czesnego.

Na logikę - celem akcji nie jest przecież odciążenie finansowe przedszkola, a pomoc dziecku. Jeśli ta pomoc już jest "w cenie" to przedszkole dostając dotację ma z niej czysty zysk nie ponosząc dodatkowych kosztów. No to chyba rodzicom też należałoby ulżyć, w końcu gdyby gmina zapewniła możliwość, to posłałabym do państowego integracyjnego płacąc 1/4 tej kwoty. Na 500+ jesteśmy za "bogaci", a wyrwa w budżecie duża, szczególnie jak się popatrzy w skali paru lat.
          • agata_abbott Re: Asperger a medycyna pracy 26.11.16, 09:16
            U nas ta sama sytuacja, wiec rozumiemsmile w takim razie negocjuj z przedszkolem, masz do tego prawo.
            I zapytaj w poradni, jaka diagnozę bedą honorować - to różnie bywa. Niemniej jednak do "oficjalnych" dokumentów potrzeba diagnozy od psychiatry, ale praktyczne zalecenia, opis funkcjonowania dziecka daje psycholog.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka