julita165 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 22.06.16, 12:38 Przeczytałam też, że martwisz się o syna, jak on znosi rozstanie. Nie martw się, to jeszcze bardzo małe dziecko, za chwile on aktualny stan potraktuje zupełnie normalnie, zwyczajnie nie będzie pamietal niczego innego. Jak ja rozstawalam się z mężem nasz syn był młodszy, miał 2,5 roku. Za kilka m-cy skończy 5 lat i wiem że on już w ogóle nie pamięta czasów kiedy mieszkaliśmy razem. Stan, że on mieszka ze mną, a tata gdzieś tam i przyjeżdża po niego w weekend traktuje jak najbardziej normalny stan na świecie. Zdaje sobie ( dopiero od niedawna ) sprawę, że oboje rodzice mieszkają razem z dziećmi ale moje wytłumaczenie, że czasem mieszkają razem a czasem osobno póki co przyjął normalnie, bez komentarza. Nie pyta w tygodniu o ojca, nie wspomina go, jeździ z nim chętnie ale się tego nie domaga. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 22.06.16, 13:04 oczywiście, że przytulam . NIC nie mogłaś zrobić lepiej. męski narcyzm jest nieuleczalny niestety. kobiety mają pewne szanse, bo biologia nakazuje im troskę o potomstwo stąd generalnie większa gotowość do uwzględniania osób trzecich w swoim zyciu. tak, boli. jak operacja na otwartym sercu. jak wycięcie wrzoda. ale ten ból ci nie zaszkodzi, a wrzoda się pozbyłaś. teraz tylko czasu ci potrzeba, będzie coraz lepiej. żyj uważnie, zwróć uwagę że to co boli, to boli. ale równolegle do bólu istnieje nadal radość. np. ciepła rączka twojego dziecka na twoim policzku, smak truskawki. ...wiem, brzmi strasznie banalnie. ale boli cie przecież utrata złudzenia, marzenia, pewnej opcji. bo realia były średniutkie, nieprawdaż? pora roku sprzyja nastrojowi, wykorzystaj to. mocno, mocno ściskam Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa80 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 22.06.16, 13:42 Dobrze to ujęłaś. Straciłam marzenia, złudzenia, żyłam jakby w agonii, ciągle czekałam na to, że będzie lepiej, bo przecież musi być lepiej. Wydaje mi się, że nie byłam dla niego ważna, ważne było wrażenie jakie wywiera na obcych ludziach, czy znajomych. Dziecko daje mi dużo siły, jest cudowne. Niech żałuje co stracił, nie doświadczy tych wszystkich cudownych momentów, tych przytulańców i wyznań miłości, bo trafiło mi się naprawdę wylewane dziecko. Jego strata. Ale podejrzewam, że odetchnął z ulgą. Teraz juz nic nie musi, musi tylko się spełniać. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 23.06.16, 00:55 dla narcyza istnieje tylko on sam. inni ludzie są tylko zwierciadłem, w którym się przeglądają. i niech no tylko to odbicie jakąś skazę pokaże! co nieuchronnie następuje w bliskim związku. wtedy okazuje się, że zwierciadło do kitu ;P o dzieciaka się nie martw, lepszy ojciec nieobecny niż zaburzony. jeśli ci to sprawi jakąś satysfakcję : narcyz nie ma szans być spełniony. narcyz usycha z tęsknoty i w pogoni za spełnieniem. bo nie potrafi spełnić się w normalności, a tak niewielu dany jest geniusz. Odpowiedz Link Zgłoś
kokoryczko Re: wsparcie potrzebne natychmiast 22.06.16, 14:46 w ostatecznym rozrachunku wierze, ze jednak bedziesz zadowolona z tej decyzji, po co Ci taki ktoś, sązisz, że nie zaslugujesz na kogoś, kto mysli i patrzy na zycie jak Ty? Lepiej teraz niz pozniej. Odpowiedz Link Zgłoś
fifiriffi Re: wsparcie potrzebne natychmiast 22.06.16, 16:32 przytulę i powiem,że zrobilas co najlepszego mogłas. Dla siebie, dla dziecka... na pewno kogos poznasz kiedys, tylko sama musisz sobie dac czas na to. Bardzi dobrze zrobiłas Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: wsparcie potrzebne natychmiast 22.06.16, 19:55 A pomyslalas o jego dzieciach, zanim sie z nim zwiazalas? Nie przeszkadzalo ci to, ze je olal? Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa80 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 22.06.16, 21:31 Piszesz, jakby rozbiła mu rodzinę. Poznałam go jak był po rozwodzie. Przeczytaj co napisałam o eks i moich wątpliwościach. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa80 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 09:40 No i następnego kopa wczoraj dostałam. Eks zaproponował spotkanie wczoraj, zadzwonił o 14 z pytaniem czy może się zobaczyć z dzieckiem. Miałam plany, ale zrezygnowałam, bo powiedział, że wyjeżdża i ze bardzo by chciał. Spotkanie przebiegało ok. Ale na sam koniec usłyszałam, że mamusia się wybiera do mnie do pracy, a on nie umie jej powstrzymać! Poza tym, mam siedzieć cicho, bo wtedy on wkroczy do akcji i tak mnie załatwi, że wyleją mnie z roboty (rok temu wkurzyłam się na szefową, przyszłam do domu i wylałam na nią wiadro pomyj, wczoraj eks powiedział, że ma to nagrane). Z nerwów boli mnie żołądek, rzygam jak kot, pół nocy nie spałam. Boże, z kim ja żyłam? Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 09:47 jak to nagranie? Nagrywał cię w domu, jak mu coś opowiadałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa80 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 09:57 na to wygląda. nie wiem czy to nie blef, ale nie mam jak tego sprawdzić. Odpowiedz Link Zgłoś
amsterdama Re: wsparcie potrzebne natychmiast 15.03.18, 15:41 Na 100% to blef. Widzi, że się boisz , więc straszy Cię nadal. Nie daj się! Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 10:27 W pracy szczerze powiedzialabym, co sie moze wydarzyc i zwyczajnie poprosila o pomoc. Moi koledzy zwyczajnie wywaliliby mamuske z budynku jakby mnie zaatakowala. Z szefowa gorzej, ale podejrzewam, ze to blef. Z tym niewiele mozesz zrobic, wiec po prostu to olej i nie daj sie zastraszyc. Odpowiedz Link Zgłoś
alsk9 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 12:55 Dlaczego zmieniasz swoje plany gdy jaśniepan raczy zadzwonić że ma czas i chęci? Miał cały miesiąc by ustalić termin i znaleźć czas dla dziecka, a ty nadal jesteś mu podporządkowania i dostosowujesz się do jego potrzeb zamiast myślec niezależnie -jak widać- klasycznie dajesz się zastraszac, szantażować i jego słowa/potrzeby/czas uważasz za ważniejsze od swoich. Weź przestań się mu dawać manipulować i wierzyć w jego durne pohukiwania. Nie pękaj bo to gnida a nie ktoś istotny. Jak będzie podskakiwał albo ci bruździł to idź na policję zgłosić zatraszanie i groźby. W pracy możesz uprzedzić kolegów, że twój były to psychol i gdyby się pojawił ktoś dopytujący o ciebie to żeby się nie krępowali spuścić go na drzewo. Nie jesteś jego żoną, nie musisz się bujać z rozwodem, ustal sądownie alimenty, kup gruby zeszyt i zapisuj w nim co się którego dnia działo, ile razy pan się kontaktował z dzieckiem, czy ci groził, itd - co jakiś czas wrócenie do historii jest pomocne by się znowu naiwnie nie nabrać na jakies gierki, a jeśli kiedykolwiek w przyszłości panu się przypomni, że jest ojcem i będzie cię tym chciał szantażować to tez dla sądu się przyda sprawozdanie dokładnej historii jakim to on zaangażowanym ojcem był. Przestań się go bać. On jest silny tylko twoim strachem i podporządkowaniem. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa80 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 13:35 nie podporządkowuje mu się. robie to dla dziecka. tęskni za nim. nie chce dziecku zabierać ojca. jestem w kropce, bo nie wiem co robić: jak idziemy się z nim spotkać, to dostaje ja po tyłku i emocjonalnie dochodzę do siebie kilka dni, jak nie będziemy się z nim spotykać, dziecko będzie cierpieć. dziecka samego mu nie dam, bo tata jest nieodpowiedzialny o czym pisałam wcześniej. Odpowiedz Link Zgłoś
alsk9 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 14:01 aha, zaczyna się "robię to dla dziecka". faktycznie spotykanie się z głupkiem i potem jazda emocjonalna przez kilka dni na oczach dziecka - straaaasznie dobrze temu dziecku robi. przeciez na to czy jaśniepan się raczy z dzieckiem spotkac nie masz żadnego wpływu. więc skąd u ciebie taki przerost ego, że wyobrażasz sobie iż ty jesteś w stanie "zabrać ojca dziecku" ? Pan nie zajmował się dziećmi z małżeństwa a myślisz że tym będzie? Gdzie ty się chodzisz z panem spotykać? Chce się dzieckiem zająć to po niego przyjeżdża, dajesz mu dziecię w drzwiach, ze spakowaną reklamówką niezbędnych rzeczy i tyle. Pan SAM buduje sobie z dzieckiem relacje, bez twojego nadzoru. Więc nie wydziwiaj tylko dorośnij. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa80 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 14:21 ja piernicze popełniłam błąd, że poszłam mu na rękę. teraz ponosze konsekwencje. dokop mi bardziej. na pewno lepiej się poczuje. jaki przerost ego? o czym ty piszesz? Odpowiedz Link Zgłoś
alsk9 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 14:53 Napisałaś że "nie chcesz dziecku zabierać ojca". Otóż uświadom sobie, że nie masz takiej mocy sprawczej. Tatuś to dziecko ma w odwłoku. Spotyka się z nim dlatego, że jest okazja ci dopiec i się odegrać. Pogadaj z jego exżoną jak bardzo tatuś się angażuje w swoje dzieci i co wyrabiał przy rozwodzie i alimentach. Zastanow się czy panu, który wozi dziecko bez fotelika i nie przeprowadza przez jezdnię tylko puszcza samopas aby nie trzeba ograniczyć praw formalnie (kwestia przyszłych wyjazdów za granicę bez jego zgody, wyrobienia dziecku paszportu, wyboru szkoły, itd). Z dzieckiem i samą sobą pochodź do psychologa, bo jak ty sama "czujesz się winna, że dziecku ojca odbierasz" to nic dziwnego, że dziecko taką atmosferą też przesiąka. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa80 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 15:09 nie czuje się winna. nie chce ograniczać kontaktów i tyle w temacie. wiem, że się rzadko interesuje dziećmi z małżeństwa, wiem ze naszym tez będzie się rzadko interesował, ale nasze cierpi ze ojca nie ma, przeżywa swój własny dramat. widział dziecko 3 razy. ostatnio jak chcial sie spotkac, to ja podyktowałam warunki odnośnie dnia i godziny, wczoraj poszłam na reke. po złości może mi założyć sprawę o utrudnianie kontaktów. a jest mi to zupełnie niepotrzebne. nadal nie rozumiesz moich intencji? Odpowiedz Link Zgłoś
alsk9 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 15:14 ale co, myślisz, ze tamte dzieci nie cierpiały i nie przeżywały dramatu? Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa80 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 15:18 ale o co ci chodzi? czy ja zabrałam dzieciom ojca? Odpowiedz Link Zgłoś
alsk9 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 15:32 więc tak- jeśli olewa pozostałe swoje dzieci to mała rybka, byle nie olewał tego twojego, tak? uświadom sobie, że masz dziecko z gnojkiem. który jakiekolwiek dobro dziecka ma w odwłoku. chcesz mimo to "dbać by miało z nim kontakt" i osobiście to nadzorować i kontrolować (robić siebie odpowiedzialną za kontakt ojca z twoim dzieckiem)- to to rób. ale nie narzekaj, że "jesteś później przez wiele dni emocjonalnie rozbita" bo to konsekwencja decyzji bycia nadzorczynią exa. Uważasz, że jest nieodpowiedzialny i nie może sam się zająć dzieckiem- to złóż do sądu by się spotykał w obecności kuratora. Do ilu lat dziecka chcesz robić exowi za opiekunkę>? Chyba , że jednak chodzi ci o to, że ciągle masz nadzieją że facetowi się odmieni i zobaczy jaka ty fajna jestes i się zmieni na czułego partnera i ojca twojego dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa80 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 15:38 Ty chyba nie rozumiesz. Przepraszam, dalsza dyskusja z Tobą nie ma sensu. Ale dziękuję za wypowiedź w moim wątku. Odpowiedz Link Zgłoś
alsk9 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 15:53 To ty nie rozumiesz, że nie jesteś exa kuratorką. On i dziecko sami będą tworzyć kontakty rodzicielskie - bez twojego nadzoru. Jak na razie dajesz dziecku złudzenia jak to fajnie rodzinnie jest gdy tatuś jest razem i czemu nadal tak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 18:59 NIe daj sie zastraszyc, pan ma zranione ego, zadnego innego powodu nie ma, to nie troska o dziecko, ani o Ciebie. Ty masz bronic teraz swoich i dziecka interesow. i szczucie mamusia jest szczeniackie i niedojrzale i tylko sie osmieszy, pani mama rowniez sie osmieszy. W pracy przygotowalabym grunt, porozmawiala z szeforstwem i kadrami, uprzedzila security, ze para idiotow moze sie dobijac, i w takim przypadku nalezy zadzwonic po policje. To typowe zagrania tchorzow, bedzie sie straszyl i szantazowal, ale zobaczysz, ze na tym sie skonczy, a jezeli nie, to sprawe mozesz zalozyc. Swoja droga, udalabym sie rowniez na miejscowa komende i pozawiadomila o brudnej grze pana ex-malzonka, zeby w razie czego mieli nazwisko na uwadze. NIE DAJ SIE ZASTRASZYC. powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
sanrio Re: wsparcie potrzebne natychmiast 27.06.16, 09:46 ogromny szacun! Niewiele kobiet zdecydowałoby się na taki krok, a mnóstwo facetów prezentuje identyczną postawę - niby nic złego nie robi, nie bije, nie pije, nie wyzywa, nie zdradza...tak ludzie myślą Odpowiedz Link Zgłoś
lena.113 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 28.06.16, 18:17 Art 191 kk zastraszanie szantażuje byś robiła to co on chce i kiedy chce jego cel jest taki byś myślała ze nadal jest twoim panem i władca nagranie to blef a nawet jak nie to napewno imienia i nazwiska szefowej w tych bluzgach nie użyłas Do sądu po alimenty i ustalenie kontaktów nie słuchaj idioty powiedz ze jego matka jest osobą obca wb ciebie i jeżeli będzie cię nachodzila to nękanie na policji zgłosić Zresztą on tez cie neka takimi grobami a wierzysz w nie niepotrzebnie Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa80 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 15.03.18, 11:48 Czesc dziewczyny, wracam po prawie dwóch latach. Wczoraj, po 1,5 roku od pierwszej rozprawy, zakończyłam sądowa batalię z eksem. Udało się, wygrałam, sędzia przyznał mi alimenty w kwocie, o jaką wnosiłam. Eks walczył dzielnie, robił z siebie biedaka, a ze mnie milionerke. Dowiedziałam sie, że jestem ponadprzeciętnie inteligentna i genialnie wykształcona, więc moja zdolność zarobkowa jest duża wieksza niż jego. Było to ogromnym zaskoczeniem, gdyz bedac z nim w związku, slyszalam na codzień coś zupełnie przeciwnego. No, ale cóż, tonący brzytwy się chwytał. Kłamał, wymyślał, kombinował. W międzyczasie mielismy jeszcze dwie sprawy: jedną założyłam ja - o ograniczenie władzy rodzicielskiej, drugą eks - o kontakty. Ograniczenia władzy nie chciał, "bo nie, bo po co", ale sąd i tak mu ograniczył i ustalil miejsce zamieszkania dziecka przy mnie. Jeśli chodzi o kontakty, to sprawę założył, żeby mnie wystarczyć, żebym zmiękła w sprawie o alimenty, wiedzial, że mnie tym mocno zestresuje, po czym na sprawie sie nie pojawil. Sąd oddalil. To takie moje małe zwycięstwa. Dla mnie w sumie ogromne. Ja jutro opijam. Ktoś sie przyłączy? A jesli chodzi o kontakty taty z dzieckiem, to sa regularne, raz w miesiacu dwie, góra trzy godziny. Nic ponad to. A wnosil o wakacje dwutygodniowe, ferie, weekendy i spotkania w tygodniu. Dziękuję jeszcze raz za wsparcie wtedy, kiedy było mi bardzo potrzebne. Odpowiedz Link Zgłoś
anna-1500 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 15.03.18, 13:18 Gratulacje. Dobrze że już po wszystkim. Jesteś bardzo silna. A tak z ciekawości jego mamuśka pojawiła się w twojej pracy? Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa80 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 15.03.18, 13:34 Nikt sie nie pojawił, nagrań też nie było żadnych. Wszystko jest już fajnie. Eks szaleje, bawi się, zmienia wybranki serca co chwile. Rotacja jest spora, czasem z jakąś zabawi kilka miesiecy, a potem albo one nie wytrzymuja, albo jemu się nudzi - mam wiadomosci od kolegi Wkurza mnie tylko to, ze za kazdym razem jak pozna nową kandydatkę na miłość życia, to koniecznie chce poznac dziecko, spotykajace sie z nim RAZ w miesiacu z owa pania. Wiadomo, ze pani będzie tylko na chwilę, wiec po cholerę macic dziecku w głowie? Ale ja na to nie mam wpływu. Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 15.03.18, 13:34 Gratuluję A jak Mały? Nadal tęskni za ojcem? Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa80 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 15.03.18, 13:38 Bardzo tęskni. Częstotliwość jest słaba, ale ja nic na to nie poradzę. Eks sie bawi, podrozuje, a dziecko ma gdzies. W wakacje w ogóle sie nie widzieli. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 15.03.18, 13:50 Kurde, teraz doczytałam, że to było 2 lata temu. Słuchaj, my chyba mamy tego samego eska czy co . Identyczny model działania, identyczne dowodzenie na rozprawie. Ściskam . Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 15.03.18, 14:53 straszny dupek z tego twojego ex. super, ze juz po wszystkim, najgorsze batalie masz za soba. teraz bedzie juz tylko lepiej! sciskam serdecznie i gratuluje Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: wsparcie potrzebne natychmiast 15.03.18, 15:42 "Dowiedziałam sie, że jestem ponadprzeciętnie inteligentna" I tego się trzymaj!!! Wszystkiego dobrego na nowej drodze życia Odpowiedz Link Zgłoś
ewaaa80 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 15.03.18, 18:57 Tak właśnie zamierzam Dzięki wielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: wsparcie potrzebne natychmiast 15.03.18, 13:49 Nie, nie przytulny, tylko z perspektywy podobnych doświadczeń i podobnego chłopa powiemy Ci, że dobrze, że tak się stało. I że to stało się już teraz, a nie za kilka lat, kiedy będziesz jeszcze bardziej emocjonalnie uwiklana w słaby związek. Czy zadbałas już o zabezpieczenie alimentacyjne dziecka ze strony ojca? Odpowiedz Link Zgłoś