Dodaj do ulubionych

Pogłoski do weryfikacji

01.07.16, 09:01
W tym roku jest wyjątkowo długa rekrutacja do gimnazjów i liceów (do 27 lipca). Mam znajomego, który jest dyrektorem i zainteresował się, skąd to się wzięło. Podobno w jakimś medium społecznościowym znalazł informacje, że to była drukarska pomyłka, którą minister podpisała nie patrząc, a kiedy nauczyciele zaczęli słać pytania, stwierdziła, że rzeczywiście pomyłka i bardzo jej przykro, ale skoro już poszło w Polskę, to tak musi być. Przeszukałam internet i nie mogę znaleźć śladów afery - wiecie coś może na ten temat.
Obserwuj wątek
    • gama2003 Re: Pogłoski do weryfikacji 01.07.16, 09:04
      Jeśli ta ,, drukarska pomyłka,, i podpisanie bez czytania to prawda to ręce opadają po raz setny....
      Faktycznie terminy bardzo długie, prawie w połowie wakacji.
    • paniusiapobuleczki Re: Pogłoski do weryfikacji 01.07.16, 09:07
      Oj chyba to nie pomyłka w druku. W zeszłym roku już była długa z powodu wprowadzenia procedury odwoławczej. Czyli ogłaszamy listy, rodzice nieprzyjetych maja tydzień czy coś na złożenie odwołania a komisja rekrutacyjna równie długo na decyzję. Po prostu strasznie rozciągnęli procedury.
    • arwena_11 Re: Pogłoski do weryfikacji 01.07.16, 09:09
      Nic nie wiem na temat pomyłki - rekrutacja w Warszawie to chyba dwa miesiące trwa w tym roku.
      15 lipca od 16 są wyniki wstępne ( kwalifikacja do klas i składanie oryginałów )
      od 18 lipca chyba do 23 lipca można składać podania o uzasadnienie jak dziecko jest nieprzyjęte ( rodzic ma 7 dni )
      Szkoła ma 7 dni na napisanie uzasadnienia.
      Potem rodzic mając uzasadnienie może sę odwoływać ( ma 7dni )

chyba od 4 sierpnia - jest 2 nabór - potem pewnie też odwołania.

3 nabór to chyba końcówka sierpnia.

Kuratorium na list dyrektorów powiedziało tylko "radźcie sobie"
    • jan.nowak.7 Re: Pogłoski do weryfikacji 01.07.16, 09:24
      Raczej nie pomyłka bo po pierwsze to współgra z szukaniem na siłę zajęć pracowników dla szkół w okresie, gdy nie ma tam dzieci (vide pozbawione sensu dyżury w okresie świąt i ferii), a po wtóre mamy do czynienia z ciągłym gmatwaniem przepisów i te wszystkie tryby odwoławcze też rzecz rozciągają. Na pocieszenie (bardzo wątpliwe) w przyszłym roku rekrutacji do gimnazjów nie będzie. Tak więc problem terminarza, oraz chorego regulaminu, który wysmażył dla Mazowsza tutejszy kurator w sposób skrajnie niejasny zezwalając na punktowanie niemal wszystkich konkursów, sam się rozwiąże. Tylko nie wiem czy z korzyścią dla dzieci i ich rodziców.
      • arwena_11 Re: Pogłoski do weryfikacji 01.07.16, 10:37
        No nie zupełnie, zostaje rekrutacja do liceów na tych samych zasadach
    • andaba Re: Pogłoski do weryfikacji 01.07.16, 09:26
      To jest działanie na zasadzie "ja nie mam wakacji, to ty też nie będziesz miał".

U nas dziś lista zakwalifikowanych, jak się dostała, to spokój, jak nie, to musi jechać po papiery i składać w szkole 2 wyboru. Już chyba nie ma możliwości, żeby jej tam nie przyjęli...
    • paloma_blauwinder Re: Pogłoski do weryfikacji 01.07.16, 10:13
      Z prawnego punktu widzenia "konieczność" obowiązywania omyłki drukarskiej to, rzecz jasna, kit nad kitybig_grin Omyłkę można i należy sprostować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka