Dodaj do ulubionych

Tarta na słodko lub słono

11.07.16, 14:09
Macie jakieś fajne przepisy?
Córka robiła ostatnio na kruchym spodzie plus krem z kremówki i mascarpone oraz do tego raz borówki a drugim razem maliny. Pycha smile
Ja dzisiaj zrobiłam z tego co akurat miałam w lodówce ( pustki raczej wink ) czyli ciasto francuskie gotowe, pesto z bazylii własnej roboty, pomidory i trochę cebuli. Nie wiem jeszcze czy smaczne. Dopiero co wyjęłam z piekarnika.
Kupiłam sobie formę do tarty w pepco i próbuję wykorzystać smile
Obserwuj wątek
    • saszanasza Re: Tarta na słodko lub słono 11.07.16, 14:15
      ja ostatnio robiłam na spodzie z mąki krupczatki:
      Ciasto kruche uniwersalne (na tarty etc....) i do ciasta z rabarbarem i bezą.

Używane przeze mnie proporcje na kruche ciasto:

(forma do tarty ok. 28 cm) lub na formę prostokątną 34x26 (moją białą)

SKŁADNIKI:

* zimne masło ? 150 g

* przesiana mąka krupczatka ? 250 g

* sól ? 1 szczypta

* cukier puder ? 75 g

* żółtko ? 4 sztuki

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę na kruche ciasto przesiewamy, dodajemy cukier puder, sól a następnie pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło i całość siekamy nożem.

Dodajemy żółtka, siekamy ponownie i wszystko sprawnie zagniatamy.

Zawijamy ciasto w folię i wkładamy na ok. 45 minut do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkować pomiędzy dwoma foliami aluminiowymi, lub wylepić formę palcami (lub wylepić papier), nakłuć widelcem a następnie na chwilę znów włożyć do lodówki.

Piec 20 minut w temp. 170 st., lub postępować zgodnie z innymi przepisami.

Aby na cieście nie zrobił się zakalec, tuż po upieczeniu a przed wyłożeniem kolejnych warstw należy upieczone ciasto przestudzić.

Ostatnio zrobiłam tartę z owocami na mleku skondensowanym...mniam....ale muszę poszukać przepisu
    • beataj1 Re: Tarta na słodko lub słono 11.07.16, 14:22
      Tarta cytrynowa.
      Jak nie lubię owocowych ciast to jest genialna.

Składniki na ciasto kruche:

150 g mąki
      100 g masła
      1 łyżka gęstej śmietany
      50 g cukru pudru
      1 żółtko
      Wykonanie ciasta:

Mąkę i cukier puder przesiać przez sito. Wymieszać. Posiekać z masłem i żółtkiem. Dodać śmietanę. Szybko i energicznie zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć i włożyć do lodówki na ok. 30 min.

Piekarnik nagrzać do 190C.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto ( jeśli jest zbyt twarde można zetrzeć na tarce o grubych oczkach!) wyłożyć nim dobrze natłuszczoną formę do pieczenia tart. Całość ciasta równomiernie nakłuć widelcem. Piec 10-15 min. aż ciasto z wierzchu stanie się rumiane. Uwaga, to bardzo ważne ? ciasto nie może być zbyt blade, bo niedopieczony spód będzie niesmacznym gnieciuchem. ??

Upieczone ciast wyjmij z piekarnika, żeby przestygło.

Składniki na nadzienie:

9 jaj
      300 ml śmietanki kremówki
      400 g cukru
      wyciśnięty sok i skórka otarta z 5 dużych, pięknych cytryn
      Wykonanie nadzienia:

Cytryny sparzyć wrzątkiem, wytrzeć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Uwaga! Należy zetrzeć tylko żółtą część skórki! Biała może być gorzka i zupełnie jej nie potrzebujemy.

W misce (mikserze) utrzyj jajka, śmietanę i cukier. Dodaj sok i skórkę z cytryn. Utrzyj na jednolitą masę. Uwaga ? to będzie masa zupełnie płynna! Nie martw się. Podczas pieczenia jajka i śmietana zetną się na przepyszne, delikatne nadzienie. Wylej masę na przestudzone ciasto.

Piecz ok. 50 min do 1 godziny, w temperaturze 180 stopni C, aż nadzienie zupełnie się zetnie i się zarumieni. Gdy tarta ostygnie posyp ja cukrem pudrem. Można udekorować świderkami z cytryn i listkami świeżej mięty.
    • ricemice Re: Tarta na słodko lub słono 11.07.16, 14:35
      Ja bardzo lubię na słono np. Quiche lorraine z boczkiem i cebulą.
      Tarta i quiche to w ogóle wdzięczny temat bo można przepis zmienić i dodać por zamiast cebuli i inną wędlinę zamiast boczku oprócz tego robiłam z papryką, kabaczkami a i z szparagami nawet.
    • kochamruskieileniwe Re: Tarta na słodko lub słono 11.07.16, 17:03
      Zobacz tarty wytrawne. Większość linków odsyła do z Galerii Potraw - ze zdjęciami smile
      forum.gazeta.pl/forum/w,24121,61884265,61884265,Tarty_wytrawne.html
      • kochamruskieileniwe Re: Tarta na słodko lub słono 11.07.16, 17:04
        i tu linki -
        forum.gazeta.pl/forum/w,24121,34700440,34700440,Tarty_wytrawne.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka