kaszub-ska
17.07.16, 22:47
Dziewczyny,
powiedzcie mi szczerze, czy rodzeństwo w wieku 9 i 10,5 roku (po wakacjach klasa IV i V) jest za małe, żeby same zostawać w domu, gdy rodzice są w pracy (od mniej więcej 8.00 rano do 16.30)?
Zostawiacie dzieci w tym wieku same, czy organizujecie im opiekę nie ważne jak dużym kosztem (np. pożyczki w banku)?
Pozwoliłybyście takim dzieciom dojeżdżać autobusem kilka przystanków na zajęcia wakacyjne (w godzinach 9-13)?
Teraz i tak nie wymyślę nic innego dla swoich dzieci na wakacje, ale chciałabym poznać zdanie innych rodziców, którzy nie mają rodziny chętnej do wzięcia dzieciaków pod swoje skrzydła lub np. finansowo nie są w stanie zapłacić za kolonie.
Normalnie czuję się, jak wyrodna, lekkomyślna matka i zaczynam mieć wyrzuty sumienia. Okazuje się, że wszystkie inne dzieci z zajęć moich córek są przyprowadzane albo przywożone i każdy, z kim rozmawiam, dziwi się, że zostawiam swoje dzieci same w domu i idę do pracy.
Dodam, że starsza córka w minionym roku szkolnym (V klasa) codziennie po lekcjach sama wracała do domu i czekała 3-4 godziny na mój powrót do domu. Młodsza od września również będzie wracała sama, będą czekały na mnie we dwie.