Dodaj do ulubionych

Do szkoły. Hity i kity

29.07.16, 18:11
Zainspirował mnie wątek na temat wyprawki dla pierwszaków.
Większość rodziców dzieci szkolnych zaczyna już robić zakupy.
Co Waszym dzieciom przydało się w szkole?
Jakie zakupy okazały się kompletnie nietrafione?
Mile widziane pomoce dla starszych dzieci.

U nas hity:
- piórniki - saszetki z rozsuwaną górą
- trójkątne kredki
- przybory do geometrii z miękkiego tworzywa (trochę się mogą wygiąć w plecaku, ale za to się nie łamią.
- suche pastele
Kity
- wszystkie używane do tej pory cyrkle z wsuwanym grafitem (nie znalazł się jeszcze taki, który przetrwałby dłużej niż kilka dni).
Obserwuj wątek
    • kub-ma Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 18:31
      Do hitów mogę zaliczyć generalnie grube kredki. Większe prawdopodobieństwo, że kolory są intensywne.
      Kitem okazał się plecak na kółkach (ale może to zależy od firmy).
      Jeżeli chodzi o cyrkle to rzeczywiście potwierdzam, ze te z grafitem się nie sprawdzają. Szybko się psują, głównie podczas lekcji, dzieciaki się denerwują, połowę lekcji poświęcają na naprawianie a większość na następną lekcję nowego nie mają (zapominają kupić) i znowu w lekcji nie uczestniczą. Lepsze (choć nie idealne) są takie, gdzie trzeba włożyć cały ołówek. Dłużej działają.
    • zlotonaiwnych Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 18:43
      Największym kitem w zeszłym roku szkolnym okazał się długopis ścieralny. A hitem dla mojego leworęcznego dziecka z zaburzeniami sensorycznymi okazały się wszelkie przybory trójkątne - kredki, ołówki, flamastry (te kupiłam w UK) i nakładki na długopis. Ale na razie nie chce mi się myśleć o szkole, ponad miesiąc wakacji przed nami. Wyprawkę już kupiłam "na oko", mnie więcej orientuję się, czego pani będzie wymagać, jakby czegoś przybrakło kupię już po rozpoczęciu roku. Podręczniki zapewnia szkoła, więc nie muszę się martwić. Miłego sierpnia życzę wszystkim, idę po wakacyjne piwo.
      • wydramarlenka Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 18:55
        Dla leworęcznych dzieci hitem bywają nożyczki dla leworęcznych.
        Spróbowałam ich kiedyś używać (jestem praworęczna). Od tej pory wiem dlaczego leworęczni mają trudności w posługiwaniu się zwykłymi nożyczkami big_grin
      • little_fish Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 18:59
        w szkole moich dzieci nie wolno używać ścieralnych długopisów (przynajmniej w starszych klasach)
        • mum2004 Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 22:00
          U nas w pierwszej klasie pani też nie pozwala scieralnych. Najpierw ołówek - a jak ktoś dobrze opanuje to przechodzi na zwykły długopis. Mi to na rękę bo faktycznie drogo to wychodzi, pamiętam bo starsza córka używała.
    • szarsz Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 18:49
      Piórnik, nie saszetka, ale i nie taki z gumeczkami na każdą kredkę osobną. Sztywne etui. Coś jak be.bag Herlitza:
      https://dzieciaki-szkolniaki.pl/environment/cache/images/350_350_productGfx_9e8379d0cc07c58cbbdb0af9545b0f2b.jpg
      Teraz zaczynają się już pojawiać w wielu sklepach, parę lat temu kupowałam ja za starych prlowskich czasów, za granicą smile
      Trójkątne kredki, a przede wszystkim trójkątny gruby ołówek o twardości B. Albo nakładki empis.
      Dla starszych długopis frixion, ten ścieralny. Dobrze się pisze, dobrze leży w dłoni, mój syn bardzo go lubi.
      • wydramarlenka Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 18:58
        Tak, dokładnie o takie mi chodziło!
        W sklepach internetowych są pod hasłem piórniki - saszetki
      • dziewczyna_z_plazy Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 20:08
        Hity:

Potwierdzam ! Piórnik tego typu służy 3 rok ( nie znudził się ).
        Wspominany długopis z gumką
        Plecak Topgal ( nie do zdarcia ! )
        Kredki i ołówki BIC

Kity:

Temperówki mapped
        Teczki z gumką
        Piórnik Topgal ( rozpruty w pierwszym tygodniu )

• hugo43 Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 22:15
          Potwierdzam, najlepszy piornik świata smilefachowo nazywa się duński piornik.
    • heca7 Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 19:19
      O tak. Cholerne cyrkle. Żaden nie działa dłużej niż dwa tygodnie.
      W domu mam też mnóstwo pasteli Pentela bo co roku muszą mieć a potem kredki są prawie niezużyte.
      Długopisy ścieralne u nas dozwolone ale czemu to szajstwo tak szybko się kończy???
      Piórnik Herliza ok. córka przerabia drugi, pierwszy się po 3 latach zeszmacił no i coś nowego do gimnazjum trzeba mieć wink

A w ogóle co mi z tematami szkolnymi wyjeżdżacie? Jak ja jeszcze dobrze na urlop nie wyjechałam suspicious
      • wydramarlenka Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 19:53
        Yyy... już prawie zrobiłam zakupy okołoszkolne, później nie będę miała czasu. Poza tym pod koniec sierpnia ludność masowo szturmuje stoiska z artykułami szkolnymi.
        W zeszłym roku trochę się zgapiłam i jak ta durna szukałam dwóch podręczników, których nie było już w księgarniach internetowych. A teraz... kupione, jeść nie wołają, poczekają sobie do września.
        A co do długopisów ścieralnych - rzeczywiście stanowczo za szybko się kończą.
        • andaba Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 19:57
          I drogie są.

Ale ceny wkładów wahają się strasznie, od 4.99 do 9.99, w zależności od sklepu.
          • heca7 Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 21:30
            Pisze się nimi dużo krócej niż tymi ze zwykłym wkładem.
    • aurinko Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 19:33
      Hity
      - piórnik saszetka (dwie kieszenie na zamek), będzie w użyciu czwarty rok a wygląda jsk nowy smile
      - kredki lyra i mapped
      - frixon pilot
      - plecaki Topgal (prędzej wzór się znudzi niż zniszczy )

Kity
      - kredki "pastele" masakra, łamią się bardzo, brudza, totalna porażka bez względu na firmę
      - teczki zamykane na cienką gumkę (gumki zrywają się, lepsze są z szerszą płaską gumką)
      • aurinko Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 19:44
        O, jeszcze do hitów dodam kredki "magic" trójkątne wielokolorowe koh noor.
      • kub-ma Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 20:10
        Plecak potwierdzam - hit
      • asia_i_p Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 22:12
        Jeżeli "pastele" to pastele suche, to mają się łamać i brudzić. Albo trzyma się podobne kolory razem, albo się czyści ryżem w miseczce.
        • wydramarlenka Re: Do szkoły. Hity i kity 30.07.16, 09:09
          Dziękuję za patent z ryżem. Prosty i skuteczny.
    • andaba Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 19:39
      Hity
      kredki stabilo trio
      zmazywalne pióra pilot
      mamusi cyrkiel pamiętający lata 80-te.

kity
      wszystkie inne cyrkle

• agni71 Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 20:06
        Cos jest na rzeczy z tymi starymi cyrklami.

U nas hity, to piórniki typu, jak pokazany wyżej be bag, albo zwykłe saszetki dwukomorowe, firmy Herlitz (niezniszczalne), piórnik tego typu z Topgala po roku uzywania tez na razie trzyma się dobrze. Podobne piórniki Dakine - wyblakłe, jakies pościerane. Drogie, a po roku wyglądają na zuzyte.

Hitem u nas są równiez plecaki Topgal, oraz dla starszego dziecka Caribee (będzie w uzyciu czwarty rok, śladów używania nie widać). Plecak Dakine po roku równiez stan BDB.

Hit i kit jednocześnie - dwustronne kredki - dośc szybko się wypisują, ale mozna nosić do szkoły mniej sztuk, a kolorów miec tyle samo. Kores najlepiej się u nas sprawdziły.

Ołówki Faber Castell - hit.

Hit i kit Pilot Frixion - ścieralność to fajna funkcja, ale wkłady są drogie, i szybko się wypisują.

Elastyczne linijki u nas się nie sprawdziły, zbyt się wyginały.

Bloki z kolorowymi papierami z Lidla, oraz zwykłe białe bloki z Lidla, dobvra jakośc, grube, sztywne kartki.
      • kub-ma Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 20:08
        Też mam taki cyrkiel jak z czasów prehistorycznych (czyli z moich czasów szkolnych), tylko ten jest nowy, zakupiony w jakimś małym sklepiku podczas wakacji smile
        Te cyrkle na ołówek są najlepsze, bo tam jest najmniej elementów które mogą się zepsuć. Mój syn kupił sobie podobny plastikowy i ma go już kilka lat. Poprzednie, wymyśle, najnowsze cuda techniki, były do bani.
        • asia_i_p Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 22:15
          Wartość dodana to możliwość użycia na maturze (z wetkniętym długopisem), na której nie wolno używać ołówka.
    • wydramarlenka Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 20:14
      I jeszcze stroje sportowe.
      Syn dostał kiedyś cieniutkie spodnie dresowe adidasa. Nie bawełniane, tylko z jakiejś sztucznej "oddychającej" tkaniny. Powoli wyrasta. Chciałam mu kupić podobne w większym rozmiarze, zwiedziłam decathlon i go sport, szukałam w sklepach internetowych. Ma ktoś pomysł gdzie szukać?
      Hity - stroje sportowe: zwykłe koszulki z decathlona (te po 7-8 zł., tylko trzeba kupować rozmiar albo dwa większe). Zadziwiająco trwałe.
    • saszanasza Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 21:49
      Hit:
      piórnik bebag (zdjęcie ktoś linkował)
      długopisy ścieralne PILOTA Frixion, chociaż wkłady drogie jak cholerauncertain
      klej w taśmie, zwłaszcza do wklejania informacji od nauczyciela
      wszystkie "grube"kredki w tym trójkątne
      temperówka trójkątna faber castel
      zestaw pędzelków, o tych: www.empik.com/puffpuff-pedzelki-6szt-panon-limited,p1088343267,szkolne-i-papiernicze-p , są rewelacyjne i nie zostawiają smug i mają takie "delikatne włosie"

Kity:
      cyrkle, jak powyżej
      kolorowe kleje
    • asia_i_p Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 22:19
      Hity:
      - długopis zmazywalny Pilot;
      - blok techniczny kolorowy Lidl;
      - klej Magic.
    • agni71 Re: Do szkoły. Hity i kity 29.07.16, 22:33
      Trochę dziwią mnie pochwały grubych kredek, moje dzieci wolą cienkie, grubymi nie da się precyzyjnie rysować drobnych elementów, chyba, że temperując je CO CHWILĘ.
      • maj18-98 Re: Do szkoły. Hity i kity 30.07.16, 09:32
        Dla młodszych dzieci bardzo dobre są kredki trójkątne, grube, typu Jumbo. Natomiast dla nieco starszych, z zacięciem artystycznym polecam Progresso- to są najlepsze kredki świata!
        Niełatwo je złamać, piękne, żywe barwy, łatwość kolorowania i zużywa się do najkrótszego patyczka!
        Mój syn już wyrósł z takich przyborów, a ja w tym roku kupiłam Progresso dla siebie, polecam!
        Bardzo fajna rzecz to jeszcze temperówka na korbkę, szczególnie taka, która jest dopasowana do kredek różnej grubości, w Lidlu czasem bywają.
    • karme-lowa Re: Do szkoły. Hity i kity 10.08.16, 18:41
      Zaczyna się wysyp spamerów uncertain
    • solaris31 Re: Do szkoły. Hity i kity 10.08.16, 18:48
      Ja do pilota kupuje wkłady z Auchan,sa o wiele tańsze,a zmazuja się tak samo😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka