Dodaj do ulubionych

2017 nie będzie Rokiem Reformacji.

31.07.16, 19:38
Za to uhonorowana zostanie rzeka Wisła... To nic, że w 2017 przypada 500 rocznica reformacji. To nic, że reformacja zmieniła bieg historii Europy, wpłynęła na rozwój języków narodowych, piśmiennictwa i gospodarki. To nic, że wielu wybitnych Polaków i patriotów było (i jest) protestantami. Przecież PiS nie może zdobyć się na ukłon w stronę jakiejkolwiek mniejszości. Ale oczywiście Polska pozostaje pluralistyczna, demokratyczna i europejska. Ofkors.

Ci, co najgłośniej gardłują: "a co wam szkodzi?", kiedy mowa o religii w szkole, kiedy mowa o rekolekcjach w czasie lekcji. Ciekawe co im teraz by szkodziło?

bielskobiala.wyborcza.pl/bielskobiala/1,88025,20423805,pis-nie-chce-roku-reformacji-luteranie-czuja-sie.html
Obserwuj wątek
    • to_ja_krowa Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 19:41
      Szkoda. Wymazujemy kawał ważnej historii własnej. Ciekawe jak teraz uczą o Reformacji w szkołach?
      • ira_08 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 19:52
        Nie wiem. Słuchając Pierwszej Nauczycielki, to strach się bać.
      • kotradykcja Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 09:06
        Uczą, że była. The end. Pobieżnie. O islamie jest więcej w podręcznikach.
        • arwena_11 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 10:24
          Kiedyś było całkiem dużo w podręcznikach od historii.
    • black_halo Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 19:46
      Kobieto, nie badz smieszna. W Polsce zyje ok. 71 tys luteran, nad sama Wisla w Warszawie baluje codzien wiecej ludzi.
      • krejzimama Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 19:49
        Z całą odpowiedzialnością to napiszę. Masz zryty beret.
        • black_halo Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 19:51
          Na szczescie nie bardziej niz ty big_grin
          • krejzimama Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 19:54
            Dużo bardziej.
            • black_halo Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 20:04
              Tak sie tobie tylko wydaje bo nie ogarniasz wlasnego zrytego bereta smile Wrzuc na luz tongue_out
      • ira_08 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 19:56
        No i...? To powód, żeby odrzucać wniosek o upamiętnienie reformacji? Mało was, więc siedźcie cicho i cieszcie się, że macie tolerancję religijną?
        BTW protestanci to nie tylko luteranie.
        • black_halo Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 20:03
          Prosttantow ogole jest niecale 150 tys. Nad Wisla mieszka w samej tylko stolicy 1.7mln a dolicz jeszcze Krakow - kolejne 800 tys (plus wszyscy niezameldowani a mieszkajacy). Wisla - glowna rzeka Polski, brudna i zaniedbana, gdzie kazdy mogl sobie przez ostatnie lata wylewac scieki, odpadki i brudy. A przeciez jeszcze nieco ponad 30 lat temu plywaly w niej lososie.
          • morekac Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 21:06
            >Wisla - glowna rzeka Polski, brudna i zaniedbana, gdzie kazdy mogl sobie przez ostatnie lata wylewac scieki, odpadki i brudy. A przeciez jeszcze nieco ponad 30 lat temu plywaly w niej lososie.

Chrzanisz, moja droga. Łososie wyginęły ostatecznie w 1985 z powodu zanieczyszczenia wód za PRLu i braku przepławki we Włocławku. Z roku na rok woda jest nieco bardziej czysta i chociaż daleko jej do wód krystalicznie czystych, część ryb została już przywrócona rzece. Możesz sobie poczytać na stronie WWF ( a nawet wspomóc datkiem), zamiast marudzić.
            • black_halo Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 22:29
              No ale do 85 roku jakies lososie plywaly, prawda?
              • morekac Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 23:57
                Łososie wymierały od lat 50-tych czy 60 tych - to, że je szlag trafił, to nie jest wina zanieczyszczeń wpuszczanych ostatnio. Ostatnio czystość rzeki bardzo się poprawiła - ale nic to nie da, jeśli nie będzie nowoczesnych przepławek dla ryb wędrownych.
          • ira_08 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 21:36
            I w związku z tym...? Co ma piernik do wiatraka? Wisła stanie się czystsza, jak się wprowadzi jej rok? Jedno drugie wyklucza? Bo wiesz, to będzie też rok Josepha Conrada, Józefa Piłsudskiego i św. Alberta... Reformacja się nie zmieściła.

2017 rok to 500-lecie reformacji. Szczególny czas dla protestantów. Tak, jest nas ok. 150 tysięcy. I w związku z tym? Nie zasługujemy, by w Polsce pamiątka reformacji została uczczona, tak choćby symbolicznie? Bo chyba o to ci właśnie chodzi - mało was, więc siedzieć cicho. Co innego jak mało katolików, co innego. Wtedy trzeba chuchać, dmuchać i pielęgnować. Wtedy krzyczycie o tolerancji...

• lellapolella Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 21:58
              ira_08, całkowicie się z Tobą zgadzam, to powinien być Rok Reformacji. Argument o mniejszości jest nie tylko moralnie wątpliwy, jest także po prostu głupi, bo reformacja jako zjawisko zmieniła Europę na lepsze i dała jej wartości, o których warto pamiętać.
              No, chyba, że Wisła też obchodzi 500- lecie...;P
              • ira_08 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 22:02
                No i Wisła to tylko przykład. Jedno z drugim się nie wyklucza. Jakby trzeba było wybierać to argumenty Black Halo miałyby sens. Ale nie mają, bo to nie jest kwestia wyboru, tylko dobrej woli.
            • kotradykcja Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 09:10
              Ira, podpisuję się. Czuję się naprawdę urażona postawą pisiorów. Zwłaszcza w obliczu całego zamieszania wokół ekumenii, w obliczu fałszu PADa, który 31 października ub. roku był na nabożeństwie, pieprzył, że wspiera, docenia, bla bla bla, w obliczu tego, że, do cholery, jesteśmy chrześcijanami nie mniej niż katolicy.
              Zakłamanie i obłuda.
          • asia_i_p Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 21:45
            Bez przesady, w rok nie zniknie. A 500 rocznica nie powtarza się często.
          • zla.m Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 23:55
            Rej - kalwin
            Zamoyski, ten od renesansowego Zamościa - kalwin (ale przeszedł na katolicyzm)
            drukarnia i uniwersytet w Rakowie
            biblia brzeska
            Pilsudski - luteranin (zmienił wyznanie ze względu na kobietę, ale fakt jest)

To tylko kilka niewartych wzmianki nazwisk i zjawisk związanych z polską reformacją... Masz rację, lepiej ogłosić 2017 rokiem imprezujących nad Wisłą.
            • fraudes Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 11:55
              i jeszcze Wojciech Gerson - malarz luteranin
              Samuel Bogumił Linde - twórca pierwszego słownika języka polskiego (luteranin)
              Żeromski - kalwin
          • mid.week Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 10:45
            Nie wiedziałam, że ranga wydażenia historycznego zależy od liczby uczestników. Odwołajmy wielkanoc, wszak zmarł tam tylko 1 człowiek.
            • bazia8 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 02.08.16, 07:38
              Świetne!
      • burina Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 08:45
        W Polsce to niedawna obowiązywała wersja, że gdy wszędzie indziej trwały bratobójcze walki o interpretację Biblii, w Rzeczpospolitej panowała względna tolerancja religijna. Powodem do dumy było to, że w tym okresie migrowali też do nas żydzi, których dręczono wszędzie indziej w Europie. Bo Polska w tamtym okresie była kul, żyło się spokojniej i łatwiej niż na Zachodzie, gdyż ludzie umieli współżyć pomimo różnic w wyznawanych religiach.

Każdy, kto nie potrafi docenić takiego punktu wyjścia, komu się marzy trzymanie inaczej myślących pod obcasem, pcha nas ku masakrze.
        • iwoniaw Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 08:57
          Każdy, kto nie potrafi docenić takiego punktu wyjścia, komu się marzy trzymanie
          > inaczej myślących pod obcasem, pcha nas ku masakrze.

To niestety szczera, smutna prawda.

To, że posłowie nie potrafili uczcić takiej rocznicy to po prostu wstyd i żenada.
    • przeciwcialo Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 19:49
      szkoda. Naprawdę.
    • joa66 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 21:10
      A ja i tak zamierzam obchodzić chociaż protestantką nie jestem.
      • kotradykcja Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 09:11
        smile
    • asia_i_p Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 21:40
      A nie możecie zacząć jakiejś akcji? Na przykład przygotować paru scenariuszy lekcji i umieścić na jakiejś stronie, pocztą pantoflową poinformować nauczycieli.
      Ja postaram się z jakimiś klasami przeprowadzić kilka, na angielski to jest fajny temat, sporo materiałów.
      • ira_08 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 21:52
        Widzisz, akcje są, np. tu luter2017.pl/ i , siła przebicia raczej niewielka. Ogłoszenie 2017 Rokiem Reformacji na pewno by pomogło i byłby to miły gest władzy, bo na przeszkodzie nie stoi nic - tylko dobra wola posłów. Nic więcej.
        • asia_i_p Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 21:56
          Tak mówisz, jakby wola posłów to była mała przeszkoda. smile
          • ira_08 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 22:04
            Może jakby wiedzieli, że Duda zasadził swoje drzewko w Ogrodzie Reformacji... wink ?
            • a.va Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 31.07.16, 22:39
              O tak, to, co robi Duda ma olbrzymi wpływ na polityków big_grin
              A poważnie - tak, to powinien być rok reformacji. Po pierwsze taka rocznica to duża rzecz, a po drugie przeciętny Polak bardzo mało wie o protestantyzmie, szczególnie tym polskim, przydałoby się o tym trochę pogadać w debacie publicznej. Ale ogólnie w debacie publicznej tak mało mówi się o różnych ważnych rzeczach, że witki opadają.
            • asia_i_p Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 22:58
              Ćśśśś, bo mu każą iść i wykopać.
    • burina Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 01:09
      Czyli czas na reformację?
    • maadzik3 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 08:20
      Po prostu pewni posłowie (pani Elżbieta Kruk w szczególności) po raz kolejny pokazali że dla nich Polakami są tylko katolicy a reszta to co najwyżej tolerowalny (a czasem i nie) drugi sort obywatela, który najlepiej żeby zniknął. Przypomnę tu majowe zachowanie pani Kruk
      wyborcza.pl/1,75968,20098394,wylaczanie-publiczne-pani-kruk.html?disableRedirects=true
    • demodee Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 10:16
      No szkoda, rzeczywiście, że sejm nie upamiętnił.

Ale inne mniejszości jakoś sobie radzą. Może jakieś manifestacje zorganizować? Jakieś biegi po miastach i miasteczkach? Wesołe festyny wokół świątyń protestanckich? Kiermasze?
      • ira_08 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 10:40
        Ale my też sobie radzimy smile Chodzi tylko o to, jak nowa "wuadza" traktuje mniejszości, choć robi z siebie obrońców uciemiężonych, zapomnianych i marginalizowanych. Dobrze chociaż, że upamiętnią Piłsudskiego. Może nie wiedzą, że to luteranin i lewak był wink
        • arwena_11 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 10:55
          Piłsudski to pewnie za inne zalety. Bo z tym luteranizmem bym nie przesadzała wink. Był środkiem do celu czyli małżeństwa. Drugi ślub był już katolicki ( druga żona katoliczka ). Tylko że Piłsudski miał bardzo luźny stosunek do religii. Mówiło się, że nawrócił się na katolicyzm, ale papierów nie ma na to. Sam określał się często jako ateista.
          • ira_08 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 11:04
            >Piłsudski to pewnie za inne zalety
            Oczywiście, to jednak symbol nie do ruszenia, jednak zastanawia mnie, czemu prawicy jakoś jego "lewackość" ani luterańskość nie przeszkadza. Nie żebym narzekała, głośno sobie myślę. Bo wielu innych zasłużonych ludzi potrafią gnoić za poglądy, patrz Bartoszewski, Boniecki, Miłosz, Szymborska... Długo by wymieniać.

A, że dla małżeństwa był luteraninem to chyba powszechnie się wie. Ja próbuję tylko wejść w buty posłów PiS. Chyba im akurat powinno przeszkadzać, że święty sakrament olał?
            • demodee Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 11:10
              A nie ma wśród posłów żadnych luteran?
              • ira_08 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 11:12
                Są.
                • demodee Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 11:14
                  I co? Nie dali rady się przebić przez hydrologów?
                  • iwoniaw Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 11:22
                    A dziwi cię to w ogóle?
            • iwoniaw Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 11:21
              zastanawia mnie, czemu pra
              > wicy jakoś jego "lewackość" ani luterańskość nie przeszkadza.

Sądzę, że Bereza Kartuska jawi im się jako tak bardzo atrakcyjne rozwiązanie, że poglądy polityczne czy religijne osoby, dzięki której projekt mógł zostać zrealizowany, nie mają aż takiego znaczenia.
            • arwena_11 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 11:38
              Szymborską to chyba wiadomo za co? Wiersze do Lenina,Stalina i ogólna pochwała dla zbrodni systemu. Akurat ją stawiać na piedestał nie ma powodu. Jak uczą o jej wierszach, powinni uczyć też o jej zdradzie.
              Bartoszewski - dosyć kontrowersyjna postać. Jak było naprawdę - może się kiedyś dowiemy.
              • iwoniaw Że też nie jest ci wstyd 01.08.16, 11:41
                Bartoszewski - dosyć kontrowersyjna postać. Jak było naprawdę - może się kiedyś
                > dowiemy.

Zadziwiające, jak niektórzy są pozbawieni elementarnego poczucia przyzwoitości i nie czują ani grama obciachu plując publicznie na ludzi, którym nawet butów nie byliby godni czyścić...
                • arwena_11 Re: Że też nie jest ci wstyd 01.08.16, 12:07
                  Nie pluję, ale dla mnie jego historia jest kontrowersyjna i nie do końca ujawniona.
                  • kotradykcja Re: Że też nie jest ci wstyd 01.08.16, 21:58
                    Za to historia LK jest jasna, przejrzysta i chwalebna?
                • sanciasancia Re: Że też nie jest ci wstyd 02.08.16, 00:48
                  No przecież to jest osoba dumna z tego, że jej rodzina żyła z pracy niewolniczej. Nie oczekuj od niej jakichś subtelności.
              • sumire Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 11:48
                Szymborska nigdy nie ukrywała tego, że w latach 50. zdarzyło jej się pisać takie a nie inne wiersze, ale później raczej nie była z nich dumna. Ani to pierwszy, ani jedyny literat, któremu za młodu zdarzył się romans z ideologią. Natomiast twierdzenie, że nie ma powodu, by stawiać noblistę na piedestał, jest cokolwiek śmieszne.
                Drugiej części twojej wypowiedzi nie skomentuję, bo musiałabym użyć argumentów ad personam, a bardzo ich nie lubię.
              • ira_08 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 11:55
                No właśnie o tym mówię big_grin big_grin big_grin Podajesz przykład, jak na tacy.

>Akurat ją stawiać na piedestał nie ma powodu.

Taki tam Nobel big_grin

>Jak uczą o jej wierszach, powinni uczyć też o jej zdradzie.

Mocne słowo, nie sądzisz? I rozumiem, że to się tyczy wszystkich twórców? No wiesz - jak Mickiewicz to i jego kochanki, jak Przybyszewski to jego porzucone dzieci i jego zdrady. Prawdziwe, prowadzące do tragedii. Jakoś prawica się nie rzuca, że uczy się o jego wierszach a paskudny życiorys jest szerzej nieznany.

>Bartoszewski - dosyć kontrowersyjna postać. Jak było naprawdę - może się kiedyś dowiemy.

Oczywiście. A Piłsudski - zero kontrowersji. Bereza Kartuska, zamach majowy - takie tam.

Nie chcę wchodzić w OT za bardzo, ale dzięki, że pokazałaś o ci mi chodzi smile Znaczy się - jak kogoś lubimy to ma on "inne zalety". Jak nie lubimy to wyciągniemy cały syf z jego życia i powiemy, że nie ma powodu, by go stawiać na piedestał.
                • arwena_11 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 12:06
                  Piłsudski też kontrowersyjny. Ale akurat jego działania dobrze krajowi zrobiły - scalić 3 systemy po 123 latach niewoli to nie było łatwe.

A zdrady małżeńskie mnie nie interesują. O Szymborskiej poczytaj co zrobiła - mogła nic nie robić. Podpisanie tej rezolucji - było zdradą i lizaniem d.. stalinowskim oprawcom. I jak dla mnie mogła dostać i 5 Nobli i tak była jako człowiek nikim. Za moralność go nie dostała.
                  Poza tym mogła przeprosić za to - nigdy tego nie zrobiła.
                  • sumire Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 12:17
                    Arweno, z całym szacunkiem, biorąc pod uwagę zwyczajowy ton i treść twoich wypowiedzi na forum - myślę, że jesteś ostatnią osobą, która powinna brać się za ocenianie cudzej moralności.

Btw, Szymborska była jednym z sygnatariuszy Listu 59 - trudno o bardziej czytelne odcięcie się od sympatii z młodości.
              • cosmetic.wipes Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 12:17
                > Bartoszewski - dosyć kontrowersyjna postać.

Tak ci podpowiada twoja kontrowersyjna inteligencja?
                • demodee Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 14:47
                  A kto nazwał Polskę "brzydką panną bez posagu"?
                  • sumire Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 14:54
                    Pewien facet, który siedział w Oświęcimiu, a potem znów w więzieniu po to, żebyś teraz mogła pisać, co ci ślina na język przyniesie na forum?...
                    • demodee Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 15:21
                      Ale ja nie kwestionuję tego, że siedział w Oświęcimiu i w więzieniu. Mnóstwo ludzi siedziało.
                      Mnie tylko nie podoba się, jak mi ojczyznę obrażają. Tych nie lubię.
                      • sumire Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 15:40
                        Ja też tych nie lubię. Dlatego boli mnie obecna władza.
                      • kotradykcja Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 01.08.16, 22:03
                        znaczy Słowackiego też nie lubisz?
                        • demodee Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 02.08.16, 07:59
                          Słowackiego? O pawia i papugę ci chodzi?

Owszem, do Słowackiego mam stosunek ambiwalentny i nie czczę go na kolanach ze słowami "wielkim poetą był". Wolno mi.

Tak samo jak wolno mi mieć niebałwochwalczy stosunek do W. Bartoszewskiego.
    • bulzemba Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 02.08.16, 06:14
      zaskakuje Cię to?

Tylko, że w PL więcej jest wyznawców Watykanu a nie Lutra.
      Państwo tradycyjnie luterańskie to DE. Ale wątpię, czy ten kraj ten kraj w imię nie wkurzania swoich gości będzie cokolwiek wspominał.
      • ira_08 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 02.08.16, 07:46
        Nie, ale irytuje. A luteranie nie są "wyznawcami Lutra", tylko Chrystusa. I choćby dlatego ustanowienie takiego roku mogłoby się przydać. No i w Niemczech liczba katolików i protestantów jest mniej więcej równa - ok. 30%, nie nazwałabym Niemiec państwem tradycyjnie luterańskim. To nie Szwecja. Zresztą to nieistotne, nie mieszkam w Niemczech, tylko w Polsce. A u nas:

kurier.pap.pl/depesza/166965/Debata-PAP-W-Polsce-media-powinny-oddawac-katolicki-punkt-widzenia
        • maadzik3 Re: 2017 nie będzie Rokiem Reformacji. 02.08.16, 08:26
          jakby "katolicki" zamienić w tej wypowiedzi na "islamski" mamy przekaz z Arabii Saudyjskiej
          PAP- Polska Agentura Papiestwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka