Dodaj do ulubionych

Przyszłość Polaków w GB

17.08.16, 20:36
Polska za PIS-u nie jest czempionem, złotówka jest słaba, a mimo wszystko funt brytyjski spadł poniżej 5 zł. Oczywiście osłabił się również wobec euro i dolara. Majątek liczony w funtach jest zatem coraz mniej warty.

Jeśli ta tendencja się utrzyma, Polacy w GB mogą stać się mimowolnymi więźniami tego kraju. Bo nie będzie ich stać na przeprowadzkę gdzie indziej, no a do Polski wrócić, to wiadomo - nie honor. Poza tym, o czym pisałem już wielokrotnie, podstawowa emeryturka z State Pension, która miała być wielkim wypasem w Polsce, może się nad Wisłą za parę( naście) lat okazać nic nie warta.

Osobiście ewakuowałbym się w tej chwili z Wysp, póki jeszcze jest na to czas.
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 20:40
      jeśli sądzisz, że ludzie, którzy wyjechali do GB i mieszkają tam od co najmniej kilku lat, często z dziećmi, czynią to z powodu kursu funta do złotówki.
      • naomi19 Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 20:51
        Myślę, że większość na to patrzy... mało to domów się pobudowało w Polsce za funty zarobione na wyspach?
        • shell.erka Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 21:01
          Nie znam żadnego. Znam tylko ludzi kupujących mieszkania w UK.
          • shell.erka Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 21:01
            W sensie wśród tych, którzy w UK mieszkają.
            • riki_i Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 21:49
              Tak, wszelkie informacje o transferach walutowych Polaków z zagranicy do PL to wraża propaganda GUS-u i innych tendencyjnych ośrodków badawczych.

Prawdziwa e-matka wie lepiej, Polacy w GB kupują tam masowo domy, a o wstrętnej Polsce dawno zapomnieli. No chyba, że chodzi o smarowanie postów na polskim forum - o tu, to tak jakoś przypadkiem są aktywni. Ale piniędzy żadnych do Polski za żadne skarby świata nie wysyłajom. Toż to byłby dyshonor, panie dzieju!
          • naomi19 Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 22:03
            O, a ja na odwród, nie znam nikogo, ko by kupił dom, mieszkanie, wszyscy wynajmują. Pieniądze albo odkładają na budowę domu w Polsce alo już budują. Albo chcą zostac na wyspach, to wynajmują dalej... Przejedź się na wyspę gdzieś w centralnej Polsce, tam większość nowych chałup zostały wybudowane za funty.
            • dyzurny_troll_forum Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 18.08.16, 10:02
              naomi19 napisała:

> O, a ja na odwród, nie znam nikogo, ko by kupił dom, mieszkanie, wszyscy wynajm
              > ują. Pieniądze albo odkładają na budowę domu w Polsce alo już budują.

I jak wrócą to z czego oni te pałace utrzymają?
              • naomi19 Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 19.08.16, 08:53
                pewnie z roli albo z 500+
        • iwoniaw Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 21:06
          Ci, którzy pojechali zarobić i nie zamierzali zostać na stałe, to tak. Rysio się martwi tymi, którzy wyjechali na stałe i będą, nieszczęśni, skazani na zarabianie w słabnącym funcie i mieszkanie w domach tracących na wartości oraz - w przyszłości - na emerytury w tamtejszym systemie, ani chybi nieporównywalnie niskie w stosunku do wypłacającego na bogato (zwłaszcza za lat 20+) ZUS-u big_grin
          • riki_i Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 21:59
            Ooooo, krynico mądrości! Dziękuję za światłe pouczenie! A wiesz może, ile wynosi emeryturka z State Pension? www.gov.uk/state-pension/overview
            Maksymalnie 119,30 GBP tygodniowo, ale na to trzeba tam pracować 30 lat! Nasi ziomkowie dostaną raczej tak po 60-70 GBP tygodniowo, no i przecie to jest prawdziwa fortuna! Gdzie tam porównywać takie kokosy z jakimś wschodnioeuropejskim ZUS-em! A fe!
            • marie30 Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 22:03
              Alez ty sie o nich martwisz, jeszcze ci serduszko peknie.
              • riki_i Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 22:07
                No przecież koniec końców i tak my wszyscy za nich zapłacimy. Zjadą na starość do Polski choćby na leczenie.
                • marie30 Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 22:13
                  big_grin oh czyli jednak biedaku masz zmartwienie
                  • riki_i Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 22:47
                    czyżby? ja mam jakieś zmartwienie? To Twoje dzieci nie mówią po polsku i smętnie dukają przez tablet z dziadkami. Zamiast zajmować się jałowym dogryzaniem na forum rusz dupę znad kompa i pogadaj po polsku z własną progeniturą!
                    • rosapulchra-0 Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 18.08.16, 04:20
                      A co to ma do state pensions Polaków w UK?
                • dyzurny_troll_forum Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 18.08.16, 10:03
                  riki_i napisał:

> No przecież koniec końców i tak my wszyscy za nich zapłacimy.

Biorąc pod uwagę bystrość Twojego umysłu to ty nawet za swoje potrzeby nie jesteś w stanie zapłacić.
            • kasiulka25 Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 19.08.16, 14:43
              Emeryturka może i slaba, ale:
              Do ogrzewania dopłaca państwo
              Mieszkanie mogą dostać od gminy za bardzo niewielkie pieniądze
              Leki za darmo, lub za bardzo niewielka opłata
              Ze szpitala wychodzi się z torbą leków na zaś a nie z plikiem recept
              Zdaje się że inne dofinansowania też są dla emerytów (i to nie symboliczne).
              W pl masz emeryturę i wybór, kupić leki i zapłacić za ogrzewanie, czy jesc przez cały miesiąc, bo wiadomo że wszystkiego nie dasz rady.
              • kaz_nodzieja Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 19.08.16, 14:48
                Dla najuboższych opieka dopłaca do ogrzewania.
                • kasiulka25 Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 19.08.16, 20:54
                  Nie. Dla emerytów powyżej któregoś tam roku życia (67??? Nie pamiętam). Jakieś kryteria dochodowe zapewne są, ale w mojej pierwszej wypowiedzi odnioslam się do najniższej emerytury o której pisał riki.
          • baltycki Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 22:01
            > w stosunku do wypłacającego na bogato (zwłaszcza za lat 20+) ZUS-u big_grin
            Masz jakies wiarygodne zrodlo informacji?
            • riki_i Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 22:06
              Ona ma tylko swoje frustracje i opinie netowych trolli, że "paaaanie, toż zusu ni żadnych emerytur pewnikiem ni byndzie"
              • zawsze-w-drodze Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 17.08.16, 22:43
                smile smile smile
                Rosa!!!! Gdzies ty???
                Broń honoru brytyjskich (prawie - o mało co) obywateli.
              • milka_milka Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 18.08.16, 04:40
                Ma rację. Naiwniakiem jest ten, kto wierzy, że za 20 lat w ogóle jakaś emerytura z ZUS będzie.
                • riki_i Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 18.08.16, 10:49
                  Nie rozśmieszaj mnie. Oczywiście , że będzie.
            • dyzurny_troll_forum Re: Zbyt mądry to ty nie jesteś 18.08.16, 10:05
              baltycki napisał:

> > w stosunku do wypłacającego na bogato (zwłaszcza za lat 20+) ZUS-
              > u big_grin
              > Masz jakies wiarygodne zrodlo informacji?

Wierzysz w cuda? że manna spadnie z nieba i nakarmi wszystkich emerytów?
    • marie30 Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 20:56
      Brytyjska gospodarka sobie poradzi,w przeciwienstwie do polskiej. Naprawde riki nie masz cie czym marrwic, tzn masz jesli mieszkasz w Polsce.
      • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 21:51
        Poradzi sobie? Na razie za wszelką cenę odwleka start negocjacji z UE na temat warunków Brexitu i ślamazarnie tworzy z niczego korpus negocjatorów. Ale rynki nie czekają , kapitał się dyskretnie ulatnia, funt słabnie. Nie wiem na czym opierasz swój optymizm.
        • marie30 Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 21:54
          Biedny riki, dobrze ze masz tylko takie problemy. smile
          • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 22:00
            A Ty masz jakie problemy? Problemy niepracującej żony w GB? Bo nie bardzo rozumiem chropawej aluzji.
          • bi_scotti Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 22:05
            Riki, ale tak na powaznie, to co Cie gryzie? Obawiasz sie jakies naglej fali konkurencji w postaci armii Polakow wracajacych ciupasem z UK i siegajacych po stanowiska pracy, opieke lekarska, miejsca w przedszkolach dla niemowiacej poprawnie po polsku dziatwy? C'mon - mysle, ze bez obaw mozesz spac spokojnie. Masz moze jakichs ukochanych kuzynow w UK, ktorych przeczuwasz, ze bedziesz musial wspierac paczkami z goralskim swetrem i smalcem? Take it easy, kuzyni sobie poradza ... jako i reszta Brits - to jest bardzo shrewd nation ... for better or worse, eh wink Cheers.
            • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 22:12
              shrewd nation to była kiedyś.... teraz IQ Brytoli wyznaczają słynne w Europie pijackie burdy z chlaniem, rzyganiem, kopulowaniem i lataniem na golasa. Na razie sami strzelili sobie w stopę swoim referendum. Funt leci na łeb i to jest twardy fakt. Imho będzie tam coraz gorzej, acz oczywiście nie musi. Ja jednak średnio wierzę w zaklęcia.
              • marie30 Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 22:15
                Biedny riki, to sie rodacy z uk zjada i mu sie pogorszy. Ale wiesz,moze nie bedzie tak zle,moze Polska na loteri wygra i bedzie bogata big_grin
                • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 22:37
                  Mi się nie pogorszy, raczej im.

Bo ojczyzna wspaniałomyślnie zapewne da bezpłatne leczenie, ale już emeryturek z zusu nie.

I będą pomstować tak samo, jak to robią dziś kreując się na hrabiostwo z child benefit.
              • bi_scotti Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 23:21
                riki_i napisał:

> shrewd nation to była kiedyś.... teraz IQ Brytoli wyznaczają słynne w Europie p
                > ijackie burdy z chlaniem, rzyganiem, kopulowaniem i lataniem na golasa. Na razi
                > e sami strzelili sobie w stopę swoim referendum. Funt leci na łeb i to jest twa
                > rdy fakt. Imho będzie tam coraz gorzej, acz oczywiście nie musi. Ja jednak śred
                > nio wierzę w zaklęcia.

E tam, demonizujesz. Zawsze jest jakas tam sinusoida, such is life, eh - kroczek do przodu, dwa kroczki w tyl - cale zycie, w kazdej sprawie tanczymy walca. Generalizowanie na temat "IQ Brytoli" to tez co najmniej (!!!) przesada. Jakis tam margines populacji UK, jak wszedzie (!!!) chla, rzyga, kopuluje i lata na golasa ale to wciaz jednak jest margines. To, ze glosny, meczacy i medialny tego nikt nie kwestionuje ale to wciaz jest wylacznie margines - nie daj sie wciagnac w pulapke myslenia pt. "ta dzisiejsza mlodziez" tongue_out Brits maja (kompletnie zrozumialy) hangover po referendum i nalezy sie spodziewac, ze ow hangover da im czas i refleksje nad tym jak sie zgrabnie wykaraskac z wilczego dolu, w ktory sami, na wlasne zyczenie sie wladowali. A ze znajda sposob to ja wlasciwie nie mam watpliwosci ... nie od wczoraj czytuje The Economist big_grin Daj spokoj Riki, jesli naprawde odczuwasz potrzebe okazania komus empatii, to Polacy w UK na pewno nie powinni byc na szczycie listy potrzebujacych wink Cheers.
                • iwoniaw Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 23:28
                  jesli naprawde odczuwasz potrzebe okazania komus empatii, to Polacy w UK na
                  > pewno nie powinni byc na szczycie listy potrzebujacych

Ależ on chciał tylko mieć złudzenie, że jest od kogokolwiek w lepszej sytuacji - i znowu mu nie wyszło. Jakie okazanie empatii?
                  • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 02:52
                    Absolutnie nie. To Polki z UK pisują tutaj namiętnie po to, aby "mieć złudzenie, że są od kogokolwiek w lepszej sytuacji". Nie mierz innych swoją miarą, proszę.
                    • edelstein Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 10:12
                      A co maja gorzej,bo ty tak uwazasz?buhahahaha
                      • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 10:54
                        Nie wiem czy realnie mają gorzej, czy lepiej. Ale intencja pisania tylko po to żeby się nabzdyczyć i pokazać "jaka to ze mnie tera pani" jest u wielu forumowiczek-emigrantek widoczna jak na dłoni. No i nie muszę chyba dodawać Edel, że jesteś w tej grupie w ścisłej czołówce buhaha
                        • edelstein Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 18:37
                          Buhahaha masz problemy sam z soba
      • zawsze-w-drodze Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 22:47
        Brytyjska gospodarka sobie NIE poradzi. W przeciwieństwie do polskiej. Jak mi smutno...
        PS. Jakby jaki znajomy bryt sprzedawał dom w Toskanii - info proszę. smile
        • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 22:49
          Nigdzie nie twierdziłem, że polska gospodarka sobie poradzi. Przy pisiorach będzie pod górkę. Jednak na razie funt leci bardziej niż złotówka.
          • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 22:50
            Aaaa, to było nie do mnie. Sorry.
            • zawsze-w-drodze Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 22:51
              Weź.... Poradzi sobie.... Nie takie rzeczy...
              Ps. Toskania.
            • triss_merigold6 Masz maila 17.08.16, 23:07
              Masz maila.
              • zawsze-w-drodze Re: Masz maila 17.08.16, 23:35
                Ja?
                • triss_merigold6 Re: Masz maila 17.08.16, 23:39
                  Nie Ty, Riki ma maila.
                  • zawsze-w-drodze Re: Masz maila 17.08.16, 23:47
                    A juz miałam nadzieje na sympatyczny młyn albo zapomniane przez Boga i ludzi gospodarstwo gdzies pod Grosseto...
                    Smuteczek.
                    • bi_scotti Re: Masz maila 17.08.16, 23:54
                      zawsze-w-drodze napisała:

> A juz miałam nadzieje na sympatyczny młyn albo zapomniane przez Boga i ludzi go
                      > spodarstwo gdzies pod Grosseto...

Niektore sa faktycznie cheap: property-italy.immobiliare.it/Grosseto/find_properties-Grosseto.html
                      Nawet ubozejacy Polacy z UK moga sobie pewnie na takie real estate pozwolic ale obawiam sie, ze zaraz Riki nam powie dlaczego nie powinni ... tam moze wieje albo mrowki mocno gryza wink Cheers.
                      • riki_i Re: Masz maila 18.08.16, 02:55
                        Nie, dlaczego? Kto chce niech kupuje. Jest 1000 za i przeciw takim inwestycjom, ale to już kompletnie inna sprawa i w dużej mierze indywidualny wybór.
                  • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Masz maila 17.08.16, 23:51
                    triss_merigold6 napisała:

> Nie Ty, Riki ma maila.

Sądząc po inteligencji to może nie być w stanie obsłużyć...

Xsionnc
    • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 23:14
      Marnujesz się człowieku - długoterminowe wiarygodne prognozy kursu walut i sytuacji gospodarczej to żyła złota. Może jakieś rekomendacje?
      • konwalka Re: Przyszłość Polaków w GB 17.08.16, 23:47
        ja po swoim zmywaku i latach przepracowanych w uk bede miala te marne 120 na tydzien
        co daje niecale pincet na miesiac
        to samo m0j chlop, czyniac odwazne zalozenie, ze nie kopnie mnie w zad dla jędrnej dziewoi
        wiec razem bedziemy miec 240 f na tydzien
        to naparwde taki dramat, krezusie?
        • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 03:12
          Konwalka, chłopa to może do tego nie mieszajmy, nawet jeśli -jak z przekąsem zauważasz- "nie kopnie Cię dla jędrnej dziewoi" , to jednak mimo wszystko różnie to może być. Liczyć się powinno na swoje pieniądze, a nie cudze, nawet jeśli są to "mężowe" wink ,co dla wielu e-matek oznacza jeszcze więcej niż własne. big_grin

No więc liczymy. Niecałe pińcet na miesiąc, zakładając najczarniejszy scenariusz, czyli powolne zrównanie się funta z euro, to wychodzi moja droga około 2000 PLN/m-c. To jest śmierć głodowa w GB, a w Warszawie nader cieniusieńki żywot (i to już w 2016r. - tyle ma moja matka).

A co do żenadności osiągów ZUS na tle brytyjskiej potęgi ekonomicznej, to pragnę zauważyć, że 2000 PLN/m-c od ZUS mam zagwarantowane już dzisiaj, przy założeniu że aż do emerytury nie zarobię już w życiu ani grosza. No jakoś mam nadzieję, że jeszcze te dwadzieścia parę lat coś tam coś tam wsadzę do systemu.

Więc reasumując Konwalko, wygląda na to, że ta polska pogardzana emerytura z ZUS jednak wcale nie będzie taka mała w porównaniu z State Pension. Mimo aktualnej demolki gospodarczej pisiorów, jednak cały czas idziemy jako kraj do przodu i różnice między Polską a krajami starej UE będą się zmniejszać. Gros Polaków uważa, że State Pension wydawana w Polsce to będą kokosy. A to nieprawda, co starałem się wykazać. Pzdr.
          • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 10:09
            riki_i napisał:

> No więc liczymy. Niecałe pińcet na miesiąc, zakładając najczarniejszy scenarius
            > z, czyli powolne zrównanie się funta z euro, to wychodzi moja droga około 2000
            > PLN/m-c. To jest śmierć głodowa w GB, a w Warszawie nader cieniusieńki żywot (i
            > to już w 2016r. - tyle ma moja matka).

2000 netto emerytury? Agentka SB?
            • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 10:36
              2000 netto emerytury? Agentka SB?

Ty jestes nienormalny.
              • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 10:43
                joa66 napisała:

> 2000 netto emerytury? Agentka SB?
                >
                > Ty jestes nienormalny.

Raczej jego matka:

https://www.regiopraca.pl/portal/sites/regiopraca.pl/files/imagecache/755x/images/wwwregiopracapl/2/wykres1_168.jpg?o0xrz8
                • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 10:53
                  Tak I wszyscy co ponad przecietna to w SB byli. A nie pracowali do 60/65 zamiast przejść na na wczesniejszą emeryturę w wieku 55 lat. Lecz się.
                  • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 10:56
                    joa66 napisała:

> Tak I wszyscy co ponad przecietna to w SB byli. A nie pracowali do 60/65 zamias
                    > t przejść na na wczesniejszą emeryturę w wieku 55 lat. Lecz się.

Tak, ma dwie przeciętne, bo ciężko i długo pracowała na kopalni. I to niby ja mam się leczyć!?
                    • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 10:58
                      Jakie dwie przecietne czlowieku?
                      • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:01
                        joa66 napisała:

> Jakie dwie przecietne czlowieku?

Widzę, że liczysz góra do czterech i to z pomocą kalkulatora.... powinienem sobie odpuścić wcześniej....
                        • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:03
                          Masz pisowska mentalnośc I wszytsko co nie mieści się w Twojej wyobraźni nazywasz SB
                        • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:04
                          I nawet nie potrafisz obliczyć kwoty netto of bazowej brutto 1600
                      • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:01
                        Poczytaj sobie o emeryturach nauczycieli , którzy nigdy nie zarabiali porywająco, a potem bredź o SB bo kobieta ma 2000 emerytury netto (a mogła pracowac do 60/65 roku życia)

wyborcza.pl/1,97654,17787551,Emerytura_nauczyciela.html
                        • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:09
                          www.nszzp.opole.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=439:jak-to-jest-z-tymi-emeryturami&catid=3:informacje&Itemid=6
                          Nauczyciele

Średnia emerytura nauczycielska według danych ZUS wynosi 2600 zł.

Nauczyciele mogą przejść na emeryturę po osiągnięciu 55 lat (kobieta) lub 60 lat (mężczyzna), po wypracowaniu 20 lat stażu (kobieta) lub 25 lat stażu (mężczyzna) w tym 15 lat pracy nauczycielskiej. Regulacje te dotyczą nauczycieli urodzonych do roku 1968
              • morgen_stern Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 10:51
                No jest, jest wink ale za to jaki ubaw.
                • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:01
                  Morgen tak nisko upadłaś, ze ujadasz razem z trollem?

Hejtusiom wyjaśniam - 1700 netto zus plus 400 z groszami prywatna dożywotnia emerytura od ubezpieczyciela. Riki kilkanaście lat opłacal składki.
                  • morgen_stern Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:05
                    Joa to troll? A ujadać może twój kundel, więc się hamuj.
                    • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:08
                      Nie zamierzam. Od dawna nie napisałaś pod moim postem jakiegokolwiek merytorycznego komentarza.
                      • morgen_stern Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:14
                        Bo z tobą nie dyskutuję smile trzeba mieć odrobinę godności.
                  • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:06
                    riki_i napisał:

> Hejtusiom wyjaśniam - 1700 netto zus plus 400 z groszami prywatna dożywotnia em
                    > erytura od ubezpieczyciela. Riki kilkanaście lat opłacal składki.

Moje oczy krwawią, a moje serce łzawi tak się wzruszyłem....
                    • marie30 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:33
                      400 z groszami prywatnej emerytury po kilkunastu latach oszczedzania big_grin riki widac grosze zarabial to i grosze oszczedzal big_grin
                      • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:38
                        Jeszcze raz powtarzam, zajmij się nauką polskiego własnych dzieci.
                        • marie30 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 12:07
                          riki_i napisał:

> Jeszcze raz powtarzam, zajmij się nauką polskiego własnych dzieci.

A ty jedz do pracy na zmywak (byle nie do uk) ,praca dobrze ci zrobi pod kazdym wzgledem.
                      • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:50
                        najma? smile
                        • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:55
                          Chyba tak. W każdym razie na pewno stary nick, który się przelogował.
    • fabryka.lodow.napatyku Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 00:40
      W chwili obecnej podstawowe pytanie brzmi, jaki status beda posiadac Polacy w UK po wysjciu z Unii, bo chyba nie ma jeszcze zadnych przepisow, ktore by to okreslaly?
      a pozniej sie mozna martwic o funty
      • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 03:16
        Jak to jaki status? Status cudzoziemców! (poza tymi, co zapobiegliwie załatwią sobie brytyjski paszport, co jeszcze jest względnie łatwe)

Cudzoziemiec, który będzie miał pracę, będzie miał pozwolenie na pobyt. Jak pracę ową straci i dłuższy czas nie będzie rokował, no to dostanie liścik, że ma robić wypad do ukochanej ojczyzny. To chyba proste i logiczne jak budowa cepa? Doprawdy nie wiem co tu rozkminiać.
        • konwalka Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:11
          O czym ty mówisz? Jaki bilet? Nikt ci nie będzie kazał wyjeżdżać. Tu są glownie rodziny z dziećmi. O co? Wypad z dzieciakiem cZy rozdzielanie rodzin? A co z kredytem na dom, który to gros moich znajomych spłaca? Maksymalnie upraszczasz i olewasz ważne elementy E swoich rozwazaniach. Po pierwsze - jednak sporo małżeństw pozostaje we wspólnocie majątkowej. Po drugie- skąd pomysł, ze skkadkinktpre mi zabierają to jedyne emerytalne pieniądze liczone w drastycznie słabnącym funcie? Pp trzecie- ostatni list z zusu, który przyszedł na polski adres, informował mnie, ze otrzymam 30 zł mies, a to dzięki moim ostatnim trzem polskim pracodawcom. Naprawdę, riki, na potwierdzenie swojej własnej tezy stosujesz argumenty, delikatnie mówiąc, nieprzemyślane.
          • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:35
            No przecież muszę upraszczać, jakbym wysmarował akademickiego posta dopiero by Morgen & Co. mieli używanie.

Jasna sprawa że kredyt na dom, dzieci itd. utrudniają opuszczenie GB, aczkolwiek znam takich co w podobnej sytuacji właśnie wrócili. Dom zawsze można sprzedać.

I tak, wiadomo mi, ze nawet wykładacze towaru na półki w Tesco mają Company Pension. Mimo wszystko na forum emigrantów w GB przeczytałem wiele wypowiedzi osób które uważają że płacac 5 £ na to minimalne minimum będą mieć wielgachne kokosy na emeryturze.
            • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:43
              riki_i napisał:

> Jasna sprawa że kredyt na dom, dzieci itd. utrudniają opuszczenie GB, aczkolwie
              > k znam takich co w podobnej sytuacji właśnie wrócili.

Ale cały czas nie wyjaśniłeś do czego mają wracać? Chyba nie mówisz poważnie, że do tej najlepszej w Europie opieki medycznej i najwyższych w Europie emerytur*?

* bo przecież jeszcze nie mają prawa do emerytury (i tylko dlatego)
              • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:53
                Przecież nie pisalem w pierwszym poście o powrocie do Polski tylko o opuszczeniu Wielkiej Brytanii. Pewna artystka polonijna z Australii napisala kiedys song 'Polaczek emigraczek' wink z wydźwiękiem coś a la 'Żyd wieczny Tułacz' . big_grin Można się po prostu przenieść z GB do innego kraju i tak według statystyk robią Polacy.
                • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 12:00
                  riki_i napisał:

> Można się po prostu przenieść z GB do innego kraju i tak według statystyk robią Po
                  > lacy.

Nie kłam misiu! Dopiero co napisałeś jak to wrócą do Polaki i będą za Twoje się leczyć, i wydłużą kolejki (których teraz nie ma he he) i za Twoje pobierać emeryturę.

Skoro ruszają z UK do NO albo CHE to chyba Cię to nie dotyczy, więc chyba możesz się nie obawiać o swoje dalsze wspaniałe życie w PL, prawda?
                  • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 12:59
                    Napisałem że wrócą na starość. Czytaj uważnie
                • snakelilith Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 12:04
                  riki_i napisał:

Pewna artystka polonijna z Australii napisala kiedys song
                  > 'Polaczek emigraczek' wink z wydźwiękiem coś a la 'Żyd wieczny Tułacz' . big_grin Moż
                  > na się po prostu przenieść z GB do innego kraju i tak według statystyk robią Po
                  > lacy.

I nie chcą wracać do swojej "Ziemi Obiecanej"? No to ja bym się o nich na twoim miejscu aż tak nie martwiła, bo wychodzi, że wszędzie lepiej im niż w Polsce. Nie ma więc znaczenia co zrobią i jaki następny kraj wybiorą. Masowych powrotów i obozów dla rodaków powracających z wygnania raczej nie oczekuj. Nie musisz gotować zupy i zbierać na sucharki dla potrzebujących.
                  • marie30 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 12:11
                    Nie bedzie masowych powrotow wiec szczawiu i mirabelek dla polskiego kwiatu pokroju riki ktory niewyemigrowal nie zabraknie. Spij wiecc riki spokojnie.
                    • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 12:57
                      Walnęłaś wreszcie dwa merytoryczne posty, więc Ci odpuszczam. Śpij również spokojnie , gołąbeczko!
            • rosapulchra-0 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:55
              Jesteś ostro do tyłu z tymi informacjami.
          • marie30 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:59
            Na dzien dziesiejszy status obywateli EU po wysjciu ma byc taki ze ci ktorzy sa 5 lat i wiecej moga zostac ma dotychczasowych warunkach i to prawnie jest jasne. Teraz bedzie sie ustalana data graniczna i warunki dla tych ktorzy rezyduja mniej niz 5 lat.
            • marie30 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 12:05
              Obywatele UE ktorzy tu mieszkaja wiecej niz 5 lat nie musza sie starac o obywatelstwo zeby tu zyc na dotychczasowych warunkach. A to czy ktos wyjedzie z uk to jego indywidualna sprawa. Chwilowy spadek wartosci funta nie jest wiekszym problemem, gospodarka uk poradzi sobie bez problemu i za kilka lat bedzie jak wczesniej a pewnie lepiej poza UE. Zreszta nawet przez te kilka lat slabszych i tak bedzie duzo lepiej niz w pl. Tego nawet nie ma co porownywac smile
              Riki tego przezyc nie moze wiec zolci ulewa. Wazne ze mu pomaga,chocby na chwile. smile
            • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 12:55
              Ale nie jest jasne, czy socjal ich obejmie.
              • marie30 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 13:05
                Tych co sa tu ponad 5 lat obejmie, ale tych co maja zamiar dopiero przyjechac raczej napewno nie,dlatego riki napisalam zebys qybral innych kraj na zmywak niz UK
                • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 13:34
                  Zobaczymy.
            • nikki30 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 15:42
              >Na dzien dziesiejszy status obywateli EU po wysjciu ma byc taki ze ci ktorzy sa 5 lat i wiecej moga >zostac ma dotychczasowych warunkach i to prawnie jest jasne.

Nie jest jasne. Takie są propozycje, a pewność będzie dopiero po zakończeniu negocjacji GB z UE na temat warunków wyjścia z UE. Już teraz nieoficjalnie mówi się że zostaną Ci najbardziej "przydatni" emigranci nawet jak mieszkają dłużej niż 5 lat, bo celem brexitu jest "oczyszczenie" kraju z imigrantów. Status Polaków mieszkających na wyspach jest nadal wielką niewiadomą.
              • iwoniaw Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 15:56
                Póki co, jakoś nie widać nawet uruchamiania tej procedury wyjścia, o negocjacjach nie wspominając, więc dywagowanie o ich efektach i skutkach mieści się w kategorii "wróżbiarstwo".
                • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 16:08
                  Powołano specjalnego ministra do spraw wyjścia i kompletuje on kilkusetosobowy zespół negocjatorów. Więc coś się jednak dzieje
                • nikki30 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 16:20
                  Nie widać procedury, bo skutki wyjścia GB są dla GB katastrofą, więc proces odwleka się w czasie. Za to pięknie Brexit już widać u osób prowadzących tam biznes. Wielka Brytania była na początku 2016 roku czwartym największym adresatem zagranicznych inwestycji bezpośrednich na świecie i największym w UE.Połowa głównych siedzib pozaeuropejskich firm w Europie mieści się w Wielkiej Brytanii.Teraz nikt tam nie chce inwestować. Wartość niektórych spółek prowadzonych także przez Polaków spadła znacznie nawet o 50 %. Wiele firm w przeciągu kilku lat zapowiada przeprowadzkę na kontynent.Może Brexitu nie odczuwa jeszcze przeciętny emigrant zarobkowy czy brytyjski Smith, ale biznes już tak, a to biznes daje pracę. Przychody w biznesie mojego partnera (spółka córka zarejestrowana na wyspach) od czasu brexitu zmniejszyły się o 20 %, bo City wstrzymało inwestycje. I tak się cieszymy, że kilka lat temu udało nam się większą część biznesu przenieść do Polski. Efekty są już bardzo konkretne i idą w miliardach funtów.
    • rosapulchra-0 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 04:36
      Riki, aleś mnie ubawił srana! big_grin big_grin big_grin
      My zmywakowe i siedzące na zasiłkach w UK (słowa twojej ukochanej tris) na pewno nie mamy pojęcia, co nas czeka w przyszłości w tym kraju. Za to ty wiesz lepiej od nas, gdzie nas swędzi tongue_out
      Gratuluję samopoczucia i miłego dnia życzę smile
      • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:03
        Rosa, napisz merytorycznie co zamierzasz robić na starość, z czego żyć i gdzie żyć- w Polsce czy w GB?
        • rosapulchra-0 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:43
          Ani w Polsce, ani w GB. I co ty na to? big_grin
          • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:48
            No to napisz gdzie. Dom dla seniorów na Florydzie, Hiszpania, Toskania, Goa.... No i z czego chcesz to sfinansować?
            • rosapulchra-0 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 11:58
              A ty mój spowiednik? Sorry, riki, ale jak w swoim czasie jeszcze miałam dla ciebie odrobinę szacunku, to teraz pogrążasz się coraz bardziej. Nie wiem, z jakiego powodu jest twoja frustracja i personalne ataki, nie obchodzi mnie to, ale proszę cię uprzejmie - odwal się ode mnie, bo na pewno, komu jak komu, ale tobie nie powiem nic. Nie lubię wrednych i fałszywych ludzi. EOT.
              • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 12:09
                rosapulchra-0 napisała:

> Nie wiem, z jakiego powodu jest twoja frustracja

Otwierasz TVPiS, a tam transmisja mszy z okazji miesięcznicy tragedii smoleńskiej. I nie ma dokąd uciec i nie ma nadziei. Dziwi Cię frustracja?
                • marie30 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 12:12
                  big_grin
              • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 12:52
                Nigdy Ciebie nie atakuje, więc nie wiem Co Ci teraz odwala. To nie jest wątek "Która godzina", więc mam prawo oczekiwać wypowiedzi merytorycznie i na temat.
    • princess_yo_yo Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 12:58
      o co chodzi z tym przeliczaniem funtow na zlotowki albo powrotami emeryckimi? za duzo sie naczytales o chicagowskiej specyficznej poloni riki, czasy sie troche zmienily smile
      • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 13:03
        Princess_yo_yo, czasy może i się zmieniły, ale nie na tyle żeby gdziekolwiek można było przeżyć bez pieniędzy.
        • marie30 Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 13:06
          Zdajesz sobie z tego sprawe riki, to juz jakis postep big_grin
        • princess_yo_yo Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 13:12
          sugerujesz ze post brexitowski spadek funta to niezmienny stan rzeczy? bardzo smiale i kompletnie pozbawione realnych podstaw. szoki walutowe zwlaszcza z powodu jednorazowego i nieoczekiwanego wydarzenia to zadna nowosc.
          a juz opieranie ekonomicznych perspektyw wylacznie na krotkookresowym kursie jakiejkolwiej waluty jest smieszne.
          • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 13:33
            No jakoś aprecjacja funta szwajcarskiego ma dziwnym trafem charakter stały. Dlaczego nie miałoby być odwrotnie z funtem brytyjskim? Wytłumacz mi proszę.
            • princess_yo_yo Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 13:44
              aprecjacja w stosunku do czego? rosnie stale w takim tempie jak zachwianie kursu funta? interesujacy pomysl.

jesli ktos potrzebuje teraz albo w ciagu nastepnych lat wymienic oszczednosci w funtach na jakakolwiek inna walute to zdecydowanie bedzie w gorszej pozycji niz bylby w maju, ale kogo to dotyczy? znajomi wracaja z kontraktu do rpa we wrzesniu i po prostu zostawia tutaj konto, to co wymienia teraz bedzie mialo taka a nie inna wartosc, ale takie zycie. kursy sie ustabilizuje, relatywna strata/ zysk tez zmieni sile oddzialywania. zeby takie truizmy trzeba ci bylo tlumaczyc?
              • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 14:04
                No na przykład dotyczy kogoś kto regularnie przesyła pieniądze do Polski i utrzymuje za nie część rodziny żyjącą w PL, albo kogoś kto zamierza wrócić do PL i coś kupić za zarobione funty.
                • princess_yo_yo Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 15:56
                  no to sila nabywcza tejze rodziny traci niestety i tak pewnie bedzie przez nastepnych kilka miesiecy. chociaz ten system gdzie rodziny zyja latami w ten sposob to byl popularny za czasow kiedy praca za granica zadko bywala legalna dla polakow. teraz i poruszanie sie po swiecie i dostep do pracy raczej nie promuje tego typu ukladow. nie sama kasa zyje czlowiek chociaz wiem ze bywaja tez tak skrzywieni.
                • rosapulchra-0 Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 01:05
                  riki_i napisał:

> No na przykład dotyczy kogoś kto regularnie przesyła pieniądze do Polski i utrz
                  > ymuje za nie część rodziny żyjącą w PL, albo kogoś kto zamierza wrócić do PL i
                  > coś kupić za zarobione funty.

Tak cię martwi, że mniej funtów do Polski będzie przysłane?
                  • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 01:58
                    ?! Dlaczego miałoby być przysyłane do Polski mniej funtów?! Przecież ich siła nabywcza w GB jest taka sama jak była. Chodziło mi o rozdzielone rodziny. Przy słabym kursie GBP/PLN osoby w Polsce otrzymujące te funty, mniej sobie za to kupią niż wcześniej.

Przykładowo, ktoś dostaje z GB co miesiąc od męża 500 funtów. Na przełomie maja/czerwca br. kurs wynosił ok. 5,75 zł, czyli taka osoba miała po wizycie w kantorze 2875 zł. Dziś te same 500 funtów jest warte o cztery stówy mniej. Zrozumiałaś?
                    • rosapulchra-0 Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 05:20
                      Co cię obchodzą rozdzielone rodziny i ich sposób finansowania?
                      • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 09:36
                        rosapulchra-0 napisała:

> Co cię obchodzą rozdzielone rodziny i ich sposób finansowania?

Nie przypuszczam, żeby akurat riki sięgał tak daleko swym małym rozumkiem, ale zależność jest dość prosta:

mniej GBP przysłane -> mniejsza siła nabywcza rodziny w polsce -> mniej pieniądza na rynku - > mniejsze zakupy - > mniej pracy dla rikiego przy wywożeniu odpadków.
                        • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 12:30
                          Ponieważ akurat regularnie zamawiam wywożenie odpadów, to racze cię poinformować , że płaci się ryczałtem.
                        • kaz_nodzieja Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 14:13
                          Obliczono ile emigranci (nie tylko z tego kierunku) wkładają do wspólnego worka. Około 1% z całego PKB smile
                          • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 14:32
                            Forumowa emigrantka z GB:

- nie wysyła funtów do Polski, nikt tak nie robi, a w ogóle podobne postępowanie to jakiś zamierzchłe czasy
                            - kupuje domy w Wielkiej Brytanii , w dużej mierze za gotówkę
                            - nie odczula żadnych skutków głosowania w sprawie Brexitu, jest świetnie, będzie jeszcze lepiej, a kurs funta nie ma żadnego znaczenia
                            - Polska budzi w niej wstręt i zażenowanie, nie zamierza nigdy do niej wrócić, ale z uporem maniaka przesiaduje dniami i nocami na polskim forum
                            • kaz_nodzieja Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 14:56
                              Tutejsi emigranci ( z różnych kierunków gwoli sprawiedliwości ) z uporem maniaka wmawiali nam jak to oni (jak ogół, nie konkretna osoba) utrzymują latami całe rodziny pozostawione w Polsce, łącznie ze swoim rodzeństwem, starszymi teściami i kuzynami. Jak zapytałem ile znają ludzi utrzymujących własne rodzeństwo w Polsce nikt jakoś nie potrafił podać konkretnego przykładu. Dzieci - cóż, rodzic niezależnie od tego gdzie pracuje ma obowiązek utrzymać swojego dziecko, więc łaski nie robi. Teściowie - na tym forum są nielubiani, więc jakoś mi ciężko uwierzyć by forumowe zmywakątka wysyłały ciężko uciułany grosz na niedobrą teściową. Na forum gazetowym, ale tym emigranckim kiedyś widziałam wątek na temat niespodziewanych odwiedzin kolegi dziecka. Pamiętam jakim dramatem to było "bo najtańsza pizza na telefon typu margerita to 4 czy 6 euro" i ich nie stać, a w ogóle (tu się zgadzam, żeby nie było) kolega powinna się zapowiedzieć. Tutejsze emigrantki tyrają też w pracy z brzuchami, na pewno dlatego, że "w domu by się nudziły", a nie z powodów finansowych (w innych państwach nie ma pasienia się na ciążowym L-4 jak w Polsce).
                              • edelstein Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 18:43
                                Nie pracuje w ciazybig_grin
                            • princess_yo_yo Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 14:59
                              fascynujace wnioski, i to na podstawie tego co tutaj czytamy czy wlasnej obsesji? brexit w dluzszym terminie rozejdzie sie po prostu po kosciach. lepiej by bylo z odwrotnym efektem referendum bo szok i niepewnosc i zwiazane z tym spowolnienie gospodarcze nie jest czyms na co ktokolwiek czeka, ale wieszczenie katastrofy jest wybitnie nieuzasadnione.

o co chodzi z tymi domami za gotowke? nie rozumiem tej forumowej fantazji, to jest wlasnie jakis emigracyjny mit z czasow komuny - nikt normalny nie oszczedza na wszystkim przez lata po to zeby sobie kupic sensowne mieszkanie albo dom bez kredytu bo gdzies musi mieszkac, miec czas na rozrywki i pojezdzenie po swiecie i pare jeszcze innych rzeczy. a nawet z szesciocyfrowa pensja kupienie domu za gotwke w londynie oznaczaloby bardzo smutne zycie przez dobrych pare lat.

zycie to nie tylko cel pt dom i samochod plus wypchane konto - serio takie sa twoje cele zyciowe riki? jak najbardziej kasa zycie ulatwia ale nie w kontekscie jaki wydaje sie miec dla ciebie. obsesja mamony to chyba najlepszy sposob zeby umrzec nieszczesliwym?
                              • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:03
                                Nie wiadomo czy się rozejdzie po kościach . Nikt tego nie wie. Na razie sygnały z gospodarki są wielce niepokojące. Dochodzą możliwe problemy wewnętrzne , Szkocja ,Walia, Irlandia Północna. Poza tym głównym faktycznym powodem głosowania za Brexitem była niechęć do cudzoziemców, co jest dodatkowo złym prognostykiem dla Polaków w tym kraju.

Właśnie to forum kreuje takie mity jak domy za gotówkę w Wielkiej Brytanii. Ja tylko kronikarsko przytaczam cudze mądrości.

Nie mam obsesji mamony. Nie wiem skąd to przypuszczenie ci się wzięło? Spadek dochodów czy niemożność powrotu do PL na zakładanych wcześniej warunkach to chyba poważny problem, nie sądzisz?
                                • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:16
                                  riki_i napisał:

> Spadek dochodów

nie wiem czy wiesz, ale jeden GBP dalej jest warty dokładnie jednego GBP. Spadek - iluzoryczny - następuje jedynie wtedy, gdy zaczynasz przeliczać na jakąś egzotyczną walutę.

> czy niemożność powrotu do PL na zakładanych wcześniej warunkach to chyb
                                  > a poważny problem, nie sądzisz?

O widzę, że głosy w Twojej głowie marzące o mitycznych powrotach znów są górą. Niedawno już sobie przecież wyjaśniłeś (można przeczytać wyżej), że nie będzie powrotów tylko relokacje do innych krajów zgniłego zachodu....

Jak to jest być w ciągłym sprzeciwie do siebie samego?
                                  • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:27
                                    Przecież funt spadł przede wszystkim w relacji do dolara i euro. To nie są egzotyczne waluty.

To że "nigdy przenigdy, za żadne skarby świata nie wrócę do Polski " to jest kolejny mit uprawiany na tym forum przez społeczność 'wyjechanych'.
                                    • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:37
                                      riki_i napisał:

> Przecież funt spadł przede wszystkim w relacji do dolara i euro. To nie są egzo
                                      > tyczne waluty.

Jeżeli ktoś mieszka, żyje i kupuje codziennie chleb w UK za funta, to średnio go to rusza.... Ja wiem, ja wiem wakacje, mercedesy i jeansy z Bangladeszu zdrożeją przeraźliwie....
                                • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:20
                                  Ale o jakiej perspektywie czasowej Ty w ogóle piszsz, riki? Roku? 5 lat? 15-20?

To, że niektórym foumkom odbija (tak, pamiętam wpisy o domach za gotówkę po roku pracy, a w PL 30 lat trzeba spłacac, itp big_grin) to jedno. To, ze długoterminowe prognozy gospodarcze w obecnej sytuacji na świecie (a nie tylko w UK) są teraz bardzo trudne, bo świat stoi na rozdrożu i nie wiadomo, w którą stronę pójdzie. UK może pogrążyć sie w totalnym chaosie, równie dobrze może miec okres niespotykanej prosperity związanej z zatruciem motylka na Timbuktu.
                                  • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:31
                                    Najbliższe 5 lat dla Wielkiej Brytanii może być trudne. I ten nowy porządek który się wyłoni później, nie musi wcale oznaczać miodów dla polskiej społeczności. O tym piszę i o tym jest ten wątek. To że w Polsce może być równie źle albo gorzej to zupełnie inna para kaloszy.
                                    • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:46
                                      5 lat, riki, to nie jest długo. I nie wiadomo jaki będzie ten nowy porządek - na pewno będzie wypadkową sytuacji gospodarczej, czyli dalej nic nie wiadomo.

Obojętnie co się stanie - całkowity upadek czy złoty wiek imigrantów w UK, mentalności niektórych "chorych na Polskę" nie zmienisz. Do końca zycia będą pisac o domach za gotówkę po roku pracy (w miłej prestiżowej dzielnicy) i "darmowym leczeniu wszytskiego tego samego dnia kiedy się zgloszę".
                                      • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:58
                                        Z ostatnim akapitem oczywiście się zgadzam w zupełności.
                                      • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 17:00
                                        dla joa66 oraz dla rikiego from troll with love:

youtu.be/B8-wOsvluYU
                                • princess_yo_yo Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:25
                                  sygnaly sie zaczynaja stabilizowac, chociaz widze ze twoj confirmation bias skupia sie na informacjach innego typu. tak, wynik referendum to efekt takiego a nie innego PR jesli chodzi o polityke emigracyjna, i przyniesie bardzo niewielkie zmiany tak czy inaczej. decyzyjnosc nastapila a teraz rzeczywistosc pokazuje ze populizm nie przelozy sie na zmiane tejze, zadne to nowum.

zalozyles watek na temat kasy i tego jak bardzo tymczasowy spadek dochodow jest problematyczny dla mitycznych emigrantow. to nie jest obsesja kasy i to na dodatek nie swojej? nikt nie lubi jak mu dochody spadaja ale skoro przezylismy niedawno credit crunch to brexit jest akurat duzo mniejszym szokiem jesli chodzi o dochody, nawet w przeliczeniu na inna walute. wakacje zagraniczne beda troche drozsze przez jakis czas, co tez nie jest az taka wielka nowoscia bo ja akurat pamietam i swietny kurs prawie 1:2 funta do dolara jak i bardzo podobny do tego co mamy teraz.
                                  • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:41
                                    No dobrze , no to wyjaśniam w takim razie jak krowie na rowie. Leci następująca sekwencja zdarzeń. Funt słabnie , gospodarka słabnie, wiele korporacji wycofuje swoje centrale z City, następuje widoczny spadek PKB. Rośnie nacjonalizm, a kozłem ofiarnym jak bardzo często w takich przypadkach stają się cudzoziemcy. Pojawiają się zarówno liczne rozwiązania prawne przeciwko Polakom jak i zwyczajne akty agresji. Następuje wymuszony powrót i wtedy okazuje się że oszczednosci i majatek są niewiele warte, bo nie tylko funt leży na łopatkach, ale i pękła bańka na nieruchomościach. Osoby które musza uciekać z GB mają poczucie, że przegrały życie.

Ps. Nawet jeśli prawdopodobieństwo takiego scenariusza to 5%, i tak uważam że należy go poważnie rozważyć.
                                    • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:46
                                      riki_i napisał:

> Ps. Nawet jeśli prawdopodobieństwo takiego scenariusza to 5%, i tak uważam że n
                                      > ależy go poważnie rozważyć.

Ale - po raz kolejny pytam - po co go poważnie rozważasz? Dotyczy Cię? Czy po prostu, po Polsku , po katolicku życzliwie czekasz aż sąsiadowi krowa zdechnie?

Nie bój nic, nie zdechnie....
                                      • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:49
                                        Mam analityczny umysł big_grin : D big_grin

Rozważanie czegokolwiek nie musi mieć w tle tylko takiej motywacji , żeby dokopać bliźniemu.
                                    • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:49
                                      Nawet jeśli prawdopodobieństwo takiego scenariusza to 5%, i tak uważam że należy go poważnie rozważyć

Zgadzam się. Tylko z tego rozważania nie muszą wynikać gwałtowne decyzje. Ja chyba nie zdecydowalabym się na przykład demolować (często kolejny raz) życia dzieci z powodu 5% ryzyka. Gdyby to ryzyko sięgalo 50% - może, nie wiem.
                                    • princess_yo_yo Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:52
                                      ale citi widzi to jednak troche inaczej, i to bardzo w srodku jak i patrzac troche z zewnatrz. denial much czy moze jednak perspektywa jest bardziej rzeczywista niz twoje wizje riki?
                                      • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 17:00
                                        City widzi to inaczej? A co tu napisał forumowicz Nikki30 ?
                                        • princess_yo_yo Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 17:09
                                          nie wiem co robi i gdzie pracuje nikki30, wiem natomiast co pisze ft i jak sprawy wygladaja jesli chodzi o financial services sektor. szok zaczyna mijac zwlaszcza ze wyglada na to ze w ogolnym rozliczeniu zmiany beda kosmetyczne, gospodarka sie odbije chociaz lepiej by oczywiscie bylo zeby sie nie musiala odbijac w ogole.
                                    • szeera Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 17:04
                                      "Następuje wymuszony powrót i wtedy okazuje się że oszczednosci i majatek są niewiele warte, bo nie tylko funt leży na łopatkach, ale i pękła bańka na nieruchomościach."

Jaka rozsądna osoba trzyma oszczędności tylko w jednej walucie? Lub w akcjach spółek tylko z jednego kraju? Szczególnie jeśli rozważa zmianę kraju zamieszkania. A nieruchomości - można wynająć, a w tym czasie spokojnie spłacać ratę w tym funcie, który właśnie leży na łopatkach, bo się zarabia w euro.

A tak bardziej przyziemnie to zmiana kraju jest przeważnie dużo bardziej skomplikowana niż tylko kwestia pieniędzy. Nikomu nie życzę, żeby musiał opuszczać GB wbrew woli. To nie jest mit, że ludzie nie wracają. W badaniach wychodzi, że dużo więcej deklaruje chęć powrotu niż to naprawde robi. Ludzi trzymają szkoły, dzieci. Jak będą starsi - opieka zdrowotna. Gdzie są ci Polonusi z USA co mieli wracach do PL na emeryture? Chyba ich nie za dużo.

Katastrofalne scenariusze można rozważać jasne, tylko obawiam się, że każda katastrofa na Polsce odbije się mocniej niż na krajach bogatszych, w tym GB.
                                      • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 18:07
                                        Gdzie są ci Polonusi z USA co mieli wracach do PL na emeryture

Właśnie dlatego plany "a co będziemy robić za 10-15 lat" oparte an kursie walut są bez sensu. Ci słynni amerykańscy emeryci chcieli wracać kiedy w PL przeciętne wynagrodzenie to było 50-100 dolarów miesięcznie. A teraz..?

Piszę z perspektywy osoby, która przeżyła upadek ZSRR, który miał trwac wiecznie i o jeden dzień dłużej.
                                        • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 18:24
                                          Wracaja w sytuacji takiej jak u Kasi Sobczyk (gwiazda big bitu z lat 60-tych). Czyli chorzy na raka, z 50 dolarami w kieszeni. Wbrew temu, co mozna wyczytac na forach, wiekszosc emigrantow w pierwszym pokoleniu nie dorabia sie niczego. No chyba, ze jak protoplasta Hilton, emigruja po to, aby kupic bank big_grin
                                          • joa66 Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 18:31
                                            Myślę, że to niewielki procent , biorąc pod uwagę liczebność amerykańskiej Polonii. Dla większości - w chwili próby- okazuje się, że ani warunek finansowy (w tym kursy walut) ani sentymentalny (nie ma już tej "Polski", do której planowali wrócić) nie jest spełniony.
                                          • triss_merigold6 Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 18:34
                                            Ano. Rozważa powrót ojciec mojego partnera, ale: w USA ma amerykańską emeryturę (niską) + rentę, którą mu zabiorą, jeśli wyjedzie i opuści ileś badań i kontroli (wymogi ubezpieczalni) + niskoczynszowe mieszkanie w NYC (powiedzmy, że to odpowiednik naszych komunalnych, z tym że tam przysługuje każdemu, kto przez 20 lat płacił w NYC podatki).
                                            W Polsce ta amerykańska emerytura - bez bonusów w postaci renty i niskokosztowego lokum - miałaby niewielką wartość, musiałby żyć b. skromnie więc średnio mu się powrót kalkuluje.
                                          • szeera Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 18:37
                                            "Wbrew temu, co mozna wyczytac na forach, wiekszosc emigrantow w pierwszym pokoleniu nie dorabia sie niczego." No to jak nie dorabiają się niczego to co za różnica jaki jest kurs funta. Bo i tak nie mają żadnych oszczędności. A osłabienie funta może poprawić bilans handlowy GB i wręcz poprawić sytuację zwykłych pracowników, jak już sobie tak gdybamy.
                                            • triss_merigold6 Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 18:39
                                              Różnica jest taka, że w kraju do którego emigrowali mają jakieś zaplecze - pracę, lepszy socjal, mieszkanie z zasobów komunalnych itp., a po powrocie do Polski by tego zaplecza nie mieli. Chyba, że ktoś zostawił wynajmowane nieruchomości i ma do czego wracac.
                                • kaz_nodzieja Re: Przyszłość Polaków w GB 20.08.16, 11:34
                                  Jeśli wierzyć forumowym mitomanom, tj. emigrantom własne mieszkanie lub dom kupuje się najdalej w po 3 latach pracy jeśli jest się mniej zaradnym lub ma zawód typu sprzątająca lub do roku pracy jeżeli chodzi o specjalistów lub zaradniejszych.
                            • edelstein Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 18:42
                              Osobiscie nie znam nikogobkto przesyla kase z do Pl czy tez innego kraju pochodzenia.Znani mi ludzie juz dawno maja pokupowane domy i mieszkania w kraju zamieszkania.
                      • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 12:28
                        Rosa, staram się wsadzić ci coś do głowy. Idzie opornie jak widać. Skup się zatem może na swoim wątku "Która godzina".
                        • rosapulchra-0 Re: Przyszłość Polaków w GB 20.08.16, 12:40
                          Ale co mi wsadzasz do głowy? Twoje czarnowidztwo nijak ma się z rzeczywistością. Uwielbiam te forumowe ekspertyzy na temat polskiej emigracji z punktu siedzenia w Polsce i to przede wszystkim przez osoby, które nigdy emigracji nie zaznały.
                          Zakup w domu po roku i to za gotówkę jest niemożliwy, szczególnie dla kogoś, kto zaczyna od zera lub z minimalnym zapleczem. A nie oszukujmy, większość emigrantów wyjechało z Polski, bo nie miało za co żyć. I zdecydowana większość pracuje uczciwie i rzetelnie, dokształca się, awansuje i jest w stanie w ciągu kilku lat pobytu wziąć dom na kredyt. Takie bajki to sobie jakiś troll może wciskać na forum. Nikt normalny w to nie uwierzy.
                          A twoje wróżenie jest, delikatnie mówiąc, o kant tyłka potłuc. Ja wiem, że w swoim zacietrzewieniu bardzo byś chciał, żeby polska emigracja zdechła z głodu, ale sorry, to nie tak się dzieje. Niestety dla ciebie, bo nie dla polskiej emigracji ofkors.
                          A ponieważ jesteś napastliwy, obrażasz mnie już któryś raz z kolei, to kończę z tobą dyskusję i nadal miłego dnia życzę. EOT.
                          • triss_merigold6 Re: Przyszłość Polaków w GB 21.08.16, 14:28
                            Miło, że w końcu przyznajesz, że te masy emigrantów wypchnęły z Polski bieda i komornik na karku (a tych w pierwszym rzucie także prokurator na karku), a nie chęć zwiedzania świata czy perspektywa kariery naukowej.
            • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 14:21
              riki_i napisał:

> No jakoś aprecjacja funta szwajcarskiego ma dziwnym trafem charakter stały.

Stały od 2008 roku. Nie sięgasz pamięcią dalej niż te 8 lat?
              • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 14:28
                8 lat to malo????
    • budyniowatowe Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 14:29
      riki_i napisał:

> podstawowa emeryturka z State Pension, która miała być wielkim wypasem w Polsc
      > e, może się nad Wisłą za parę( naście) lat okazać nic nie warta.
      >

Za to ZUS-owska emerytura to bedzie, ze Ho Ho Ho
      • iwoniaw Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 14:49
        Cicho, już mi zarzucił wyżej frustrację i słuchanie trolli, gdy się ośmieliłam powątpiewać w strumień wypłat z ZUS obficie zasilający nasze konta za lat 20+ big_grin
        • dyzurny_troll_forum Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 14:53
          iwoniaw napisała:

> Cicho, już mi zarzucił wyżej frustrację i słuchanie trolli, gdy się ośmieliłam
          > powątpiewać w strumień wypłat z ZUS obficie zasilający nasze konta za lat 20+ :

Bałtycki to chyba liczy na jakieś pieniądze od ZUSu dlatego się tak oszukuje.

W sumie nie wiem po co mu ta cała kasa z ZUSu!?!?? Ktoś wie?
          • iwoniaw Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 14:57
            To nie baltycki pisał, tylko rysio. Który się oszukiwać musi, bo wszak w odróżnieniu od baltyckiego, tudzież emigrantów w UK, nie ma żadnej innej perspektywy big_grin
            • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 15:01
              Bałtycki nigdy przenigdy nie wychwalał emigracji w DE. A jak pisał o Niemczech to obiektywnie i na temat.
    • kaz_nodzieja Re: Przyszłość Polaków w GB 18.08.16, 15:53
      Nie namawiaj człowieku. Nie chcę by to tałatajstwo, które szczęśliwie po 2004 roku wyprowadziło się z mojego osiedla z powrotem wróciło, to całe kibolstwo, popalone solary, ojcowie- alimenciarze itd.
    • 7dosia Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 15:38
      riki_i napisał:

> Polska za PIS-u nie jest czempionem, złotówka jest słaba, a mimo wszystko funt
      > brytyjski spadł poniżej 5 zł. Oczywiście osłabił się również wobec euro i dolar
      > a. Majątek liczony w funtach jest zatem coraz mniej warty.
      >

Przecież był już taki czas, że funt był poniżej 5 zł - np. pod koniec 2009 średni kurs funta NBP był ok. 4,6 i co z tego? Jakoś nie odstraszało to wtedy Polaków wyjeżdżających do Anglii. Funt waluta mocno spekulacyjna - tanieje, znaczy będzie drożał i odwrotnie.
      • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 19.08.16, 16:06
        To z teg,o że wtedy po prostu złotówka była silna, w stosunku do wszystkich walut.
        • 7dosia Re: Przyszłość Polaków w GB 20.08.16, 12:17
          No była, ale już nie jest, więc jak widać "wszystko płynie". Uważasz, że jak brexit to już równia pochyła i szlus, koniec UK tak? smile. Poczytaj trochę historii gospodarczej Anglii, w połowie lat 70. ubiegłego wieku funt dopiero cienko pierdział, jakoś Brytyjczycy to przeżyli, hehe.
          • rosapulchra-0 Re: Przyszłość Polaków w GB 20.08.16, 12:41
            Żeby to wiedzieć, to trzeba znać historię, a nie mieć pobożne życzenia, jak w przypadku autora wątku.
          • riki_i Re: Przyszłość Polaków w GB 20.08.16, 13:14
            Jakoś to przeżyli? Dobre sobie. Przyszła Thatcher i zrobiła im terapie szokowa z zamykaniem kopaln, cięciem socjalu innymi takimi przyjemnościami. Nie muszę chyba przypominać jak ją do tej pory niektórzy Anglicy nazywają...
    • riki_i Zbliża się upadek City.... 21.08.16, 14:21
      www.money.pl/gospodarka/unia-europejska/wiadomosci/artykul/brexit-bankowosc-europejska,78,0,2141006.html
      To jest materiał z dzisiaj.

Dalej będziecie drogie emigrantki zaklinać deszcz i twierdzić, że "nic się nie stało"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka