laruara 27.08.16, 10:38 Macie sprawdzony ( prosty !!! ) przepis. Dla kucharki typu " do pieczenia dwie lewe ręce i trzeba wytłumaczyć jak przysłowiowy chłop krowie na miedzy... " Od przepisów roi się w necie, ale jednak się różnią. Poproszę o pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ola_dom Re: Chlebek bananowy ( ciasto...?) 27.08.16, 10:45 laruara napisała: > Macie sprawdzony ( prosty !!! ) przepis. Dla kucharki typu " do pieczenia dwie > lewe ręce i trzeba wytłumaczyć jak przysłowiowy chłop krowie na miedzy... " Prosty Chleb bananowy Składniki: • 2 jajka • 1 ¼ szklanki przesianej mąki • 1 szklanka cukru • ¾ szklanki dobrze zmiażdżonych bananów (dwa - trzy, dojrzałe!) • ½ szklanki tłuszczu do pieczenia (ok. pół kostki – 110-115 g) • 1 łyżeczka wanilii • ¾ łyżeczki sody oczyszczonej • ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Utrzyj mikserem tłuszcz z cukrem, aż będzie puszysty i znikną kryształki cukru. Dodaj jajka i dokładnie ubij. Dodaj banany i wanilię, zmiksuj. Wymieszaj razem suche składniki i dodaj je do mieszaniny; starannie wszystko wymieszaj (najlepiej szpatułką albo łopatką). Masę włóż do wysmarowanej tłuszczem foremki na chleb i piecz przez 30 minut w 175°C (albo trochę dłużej, do 45 minut). Ja zawsze dodaję też orzechy i/albo kawałki czekolady. Fajne ciasto, proste, zawsze się udaje i zawsze jest dobre. Dobre dla początkujących piekących Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Chlebek bananowy ( ciasto...?) 27.08.16, 10:48 Ten z Whiteplate (przepis Sophie Dahl). Jest boski i zawsze wychodzi, a ja też mam dwie lewe ręce do pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Chlebek bananowy ( ciasto...?) 27.08.16, 10:55 Ten na mojewypieki - idealny też dlatego, że potrzebna jest tylko miska, widelec i kubek. Tylko ja redukuję mocno ilość cukru i trochę ilość tłuszczu. I używam innych przypraw. Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Chlebek bananowy ( ciasto...?) 27.08.16, 10:59 Proszę, jak krowie na rowie: 3 duże mięciutkie banany rozgnieść widelcem na papkę 3 jajka wrzucić do miski + 1 kubek cukru(można mniej, jak się nie lubi bardzo słodkiego ciasta) i zmiksować trzepaczkami do bicia piany dodać po trochę wlewając i wciąż miksując 1/2 kubka oleju mało zapachowego(słonecznikowy np) dodać banany dalej miksując dosypać 1/2 łyżeczki soli dodać 1 płaską łyżeczkę sody rozpuszczoną w wodzie(wody tyle, aby się dało rozpuścić -łyżka, dwie) i zmiksować aby się dobrze wymieszało przestać miksować dosypać po trochę 2 kubki mąki i dobrze wymieszać wlać do wysmarowanej i posypanej tartą bułką blaszki/tortownicy, czy czego się tam chce i upiec w temp.180-200 stopni, aż ciasto się lekko zrumieni Można dodać na etapie mieszania z mąka rodzynki, żurawinę, orzechy itp. Odpowiedz Link Zgłoś
cichadziewuszka Re: Chlebek bananowy ( ciasto...?) 27.08.16, 13:45 Piekła któraś w maszynie do chleba? Nie mam chwilowo piekarnika, a kusi mnie ten chlebek. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: Chlebek bananowy ( ciasto...?) 27.08.16, 17:23 ja robiłam wg tego przepisu. Dodam, że też zwykle nie piekę, mało co mi się udaje, poza muffinkami. Ten chlebek wyszedł bardzo smakowicie. I najważniejsze, że w ogóle wyszedł. Odpowiedz Link Zgłoś
agade666 Re: Chlebek bananowy ( ciasto...?) 27.08.16, 21:09 Mam, ale nie wiem, czy można linki wstawiać. Najwyżej moderator wyrzuci Odpowiedz Link Zgłoś
agade666 Re: Chlebek bananowy ( ciasto...?) 27.08.16, 21:10 Wstawiam link: smakmojegodomu.blogspot.com/2015/11/chlebek-bananowy.html Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Chlebek bananowy ( ciasto...?) 27.08.16, 21:53 z blogu mojewypieki. com jest idealny, prosty i zawsze sie udaje Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Chlebek bananowy ( ciasto...?) 28.08.16, 12:28 Słuchajcie, a tem chlebek to się je jak ciasto, czy to jest bardziej pieczywo? Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Chlebek bananowy ( ciasto...?) 28.08.16, 12:52 Ciasto, zdecydowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Piecze się :-) 28.08.16, 18:40 Ale już widzę, że pęka wierzch. Zawsze mi się tak robi. Dlaczego...? Odpowiedz Link Zgłoś
e-kasia27 Re: Piecze się :-) 28.08.16, 18:59 A co ci to przeszkadza, że pęka? Może wkładasz do za gorącego pieca, albo piec się za szybko nagrzewa. Wierzch się spieka, a potem dopiero środek rośnie i wtedy pęka. Nagrzewaj ciasto powoli, to będzie równiej rosło i może nie pęknie. Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Piecze się :-) 28.08.16, 19:05 Takie popękane to dla mnie nieudane, bo jednak coś nie wyszło. Faktycznie wkładam do nagrzanego piekarnika, jak mówi przepis. Następnym razem spróbuję inaczej. Albo najpierw grzać sam dół, a potem włączyć górę...? Albo je niżej przełożyć ? Odpowiedz Link Zgłoś
peonka Re: Piecze się :-) 28.08.16, 19:28 Wiem co zrób. Zmień podejście to nie tort weselny, popękane jest ładne i dobre Odpowiedz Link Zgłoś
poziomka_84 Re: Piecze się :-) 28.08.16, 19:47 Moja teściowa, cudowną kobieta, zawsze mi powtarzała, że jak ciasto foremkowe (typu babka Piaskowa) pęknie podczas pieczenia, to znak, że ciasto się udało tego się trzymam już od dawna Odpowiedz Link Zgłoś
laruara Re: Piecze się :-) 28.08.16, 19:59 Dziękuję Wam za pomoc, ciasto się udało Zrobiłam z żurawiną, bo ją bardzo lubię. Następnym razem dodam orzechy. Nareszcie udał mi się jakiś wypiek !!! Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Piecze się :-) 28.08.16, 22:23 to pekniecie jest pyszne i chrupiace, ja uwielbiam, szczegolnie takie mocniej przypieczone. Odpowiedz Link Zgłoś
ola_dom Re: Piecze się :-) 29.08.16, 07:59 mikams75 napisała: > to pekniecie jest pyszne i chrupiace, ja uwielbiam, szczegolnie takie mocniej przypieczone. Ja też lubię, jak mi ładnie pęknie, bo podobnie jak teściowa poziomki uważam, że to świadczy o tym, że ciasto się udało. Chleb też. I gratuluję autorce udanego ciasta, to wielka frajda, jak wychodzi, sama też piekę w sumie od niedawna, to wiem Odpowiedz Link Zgłoś