Dodaj do ulubionych

Mama dziecka komunijnego

29.08.16, 21:59
Hejsmile Czytając sąsiedni wątek nt. stroju weselnego potrzebnego za rok, zaczęłam się wstępnie zastanawiać nad sukienką albo ogólnie strojem na komunię mojego dziecka.
Mogłabym prosić o podpowiedzi, w czym same występowałyście albo zamierzacie występować na takiej uroczystości. Albo co Waszym zdaniem pasuje założyć w tym dniu?
Obserwuj wątek
    • mag1_k Re: Mama dziecka komunijnego 29.08.16, 22:04
      Przeglądam odpowiednie strony w sieci od kilkunastu minut, a tak naprawdę spodobała mi się na razie jedna sukienka, ta czerwona na środku na dole

www.snobka.pl/artykul/porada-sukienka-na-przyjecie-komunijne-11236#

Czy tego typu w kolorze szarym albo granatowym mogłaby być? Czy mam wypaczony gust?wink
    • mika_p Re: Mama dziecka komunijnego 29.08.16, 23:02
      Proszę, wątek sprzed dwóch lat:
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,150325952,150325952,jeszcze_o_sukienkach.html
      (a co roku jest ich multum)
      • mag1_k Re: Mama dziecka komunijnego 30.08.16, 06:47
        No tal, nie wyszukiwałam przyznajęsmile
    • malin_a77 [...] 30.10.16, 17:07
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • lokitty Re: Mama dziecka komunijnego 30.10.16, 17:36
        Jednorazowa sukienusia 380 zł, alba jakieś 130 zł. Pięknie wink.
        • przystanek_tramwajowy Re: Mama dziecka komunijnego 30.10.16, 17:39
          Przecież to jakaś durna spamerka wkleiła tę kieckę za 380 zł. Spamerzy normę dzisiaj wyrabiają. A jutro to już nas w ogóle zaleją.
          • lokitty Re: Mama dziecka komunijnego 30.10.16, 19:00
            Durna faktycznie, bo spam kompletnie bez głowy wink. Musiałabym oszaleć, żeby tyle wydać na kieckę komunijną, tyle to kosztuje kurtka sportowa z bajerami dla dzieciaka na calutki sezon zimowy.
        • shell.erka Re: Mama dziecka komunijnego 30.10.16, 18:15
          Nieprawda! Jeszcze biały tydzień i Boże Ciało jest wink
          A sukienka piękna! Aż żałuję że u nas alby...
          • lokitty Re: Mama dziecka komunijnego 30.10.16, 18:58
            Mnie ze wszystkich spraw okołokomunijnych najbardziej podobało się to, że były alby i kosztowały chyba 120-130 zł. Nie mam parcia na sukienki akurat przy takiej okazji wink. Zwłaszcza, kiedy alba kosztuje 3x mniej. Sobie też bym nie kupiła drogiego ubrania na max kilka razy w życiu wink
    • andaba Re: Mama dziecka komunijnego 30.10.16, 17:16
      15 lat temu, jak chrześnik męża szedł do komunii, zakupiłam stosowną kieckę, i mam z głowy co na siebie włożyć na wszystkie komunie i śluby.
      Wprawdzie kolor mnie nie zachwyca (zielono-brązowa), wolałabym np niebieską, ale nie było, a ta z kolei ma krój przyzwoity.
    • yamilca197 Re: Mama dziecka komunijnego 30.10.16, 17:25
      Ematki nie przyjmuja dzieci do komuni ani nie maja takich w rodzinie. One nawet do kosciola by nie weszly. To ateistki. Ich dzieci nie edukuja sie religijnie.
    • shell.erka Re: Mama dziecka komunijnego 30.10.16, 18:15
      Bardzo ładna. Tylko przygotuj coś na wypadek chłodu. W maju różnie bywa.
    • zlotonaiwnych Re: Mama dziecka komunijnego 30.10.16, 19:24
      Sąsiadka w tym roku wyprawiala komunię córki, dziewczynka miała trzy suknie - do kościoła, na przebranie po uroczystości, na Biały Tydzień. Wydała tysiąc czterysta złotych - na same sukienki.
      • zlotonaiwnych Re: Mama dziecka komunijnego 30.10.16, 19:25
        Sąsiadka wydała, nie jej corka
        • naomi19 Re: Mama dziecka komunijnego 30.10.16, 21:11
          pewnie sprzedała za tyle samo, nie rusza mnie to
    • srebrnarybka Re: Mama dziecka komunijnego 31.10.16, 00:43
      trzeba cały rok myśleć nad taką sukienką. Inaczej sakrament będzie nieważny.
      • k1234561 Re: Mama dziecka komunijnego 31.10.16, 07:53
        A nie możesz kupić sobie zwykłej wizytowej ładnej sukienki + ewentualnie żakiet gdyby było chłodniej?Będzie jak znalazł potem na inne okazje śluby,chrzciny itp.Przecież mama komunisty/stki nie musi być spowita w biel.
      • paloma_blauwinder Re: Mama dziecka komunijnego 31.10.16, 11:33
        Masz rację, 31 października wolno myśleć wyłącznie o zniczach, grobach, chusteczkach do nosa, ciepłych butach i grubych płaszczach. Myślenie o letnich sukienkach i kwiatach powinno być ustawowo zakazane.
    • paloma_blauwinder Re: Mama dziecka komunijnego 31.10.16, 10:53
      Ostatnio występowałam w lazurowo-szafirowej sukience maxi z dość lejącej się bawełny z wiskozą, z paskiem, z bardzo krótkim rękawkiem, dopasowanej na górze, szerokiej na dole plus kremowe buty na wysoki obcasie. Miałam w odwodzie kremowy żakiet, ale nie był potrzebny. Bardzo przyzwoicie wyszła na zdjęciach (czego nie można powiedzieć o poprzedniej mojej "kreacji" komunijnej, na którą składała się bluzka, spódnica i płaskie sandały).
      Suknię szyłam, bo nie znalazłam z rękawkiem i niedużym dekoltem, o wyglądzie uroczystym i radośnie-kolorowym, ale bez ekstrawagancji i nie z poliestru.
    • rysiowa85 Re: Mama dziecka komunijnego 31.10.16, 17:35
      właściwie to możesz przejrzeć kreacje Dudowej. Większość z nich to garsonki matki pierwszokomunisty. Taki styl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka