Dodaj do ulubionych

skad Janusze?

04.09.16, 15:57
z takim lekkim niesmakiem pisze.
Widze, ze jest nagonka na Januszy (szow?). I nie wiem, czemu.
Co oznacza to imie, ze az taka pogarde wyzwala?
Jak bylam dzieckiem, z taka sama pogarda nazywalo sie chlopcow Frankami. "Co, nie podoba sie, Franek? Idz sie poskarz do mamy!". DZiewczynki byly "Marysiami".
Dzis mozliwe, ze niektore z Was maja syna Franka lub corke Marysie. Co zrobicie, jak Wasze wnuki beda sie nazywac Janusz?
DZis mi wstyd, ale mialam wtedy 10 lat. Mlody, glupi dzieciak. Ale dorosle kobiety?
Obserwuj wątek
    • kropkacom Re: skad Janusze? 04.09.16, 16:07
      To nie jest nagonka na Januszy. Niestety/stety imię Janusz stało się pewnym symbolem i to nie jest wina ematek.
      • annpierle Re: skad Janusze? 04.09.16, 16:08
        wlasnie o to pytam: symbolem czego?
        i dlaczego?
        • kropkacom Re: skad Janusze? 04.09.16, 16:10
          radiogdansk.pl/index.php/wiadomosci/item/27563-w-skarpetach-do-sandalow-wielbiciel-parowek-wiecznie-narzekajacy-kim-wlasciwie-jest-janusz.html
          • fifiriffi Re: skad Janusze? 05.09.16, 13:57
            to jest dla mnie tak żenujące,że aż ohydne.
            • kropkacom Re: skad Janusze? 05.09.16, 14:04
              Ja się z tekstem nie identyfikuje i nie jestem jego autorem. Ba, nie ja wygrzebałam temat. To jest jeden z pierwszych linków, który jakoś tłumaczy czym jest januszowanie.
      • ichi51e Re: skad Janusze? 05.09.16, 16:53
        Dla mnie takie etykiety "janusz" "andrzej" "grazyna" "sloik" "grazyna" to jest jakas bajka - tzn znam jedna laske (ktorej rowniez z butow sloma wychodzi) ktora uzywa chyba zeby pokazac "wyluzowanie" ale tak to nikt nie uzywa.
    • wilowka Re: skad Janusze? 04.09.16, 16:39
      Zapytaj lepiej co na jematce określa się mianem grażynki wink
      • mid.week Re: skad Janusze? 04.09.16, 16:58
        teraz są Karyny na tapecie wink
        natemat.pl/138957,karyny-sebixy-i-szlaufy-internet-jako-podstawowe-narzedzie-klasyfikacji-spoleczenstwa
    • rulsanka Re: skad Janusze? 04.09.16, 21:46
      Nie wiem, jedyny Janusz którego znałam był artystą filmowcem i to imię zupełnie nie kojarzy mi się z buractwem.
      • olewka100procent Re: skad Janusze? 04.09.16, 22:09
        Ale jest jeszcze Grażyna smile żona Janusza
        • rulsanka Re: skad Janusze? 04.09.16, 22:51
          Mam teściową Grażynę big_grin
          • zuleyka.z.talgaru Re: skad Janusze? 05.09.16, 18:46
            Też mam teściową Grażynę big_grin i w sumie pasuje... tongue_out
            • rulsanka Re: skad Janusze? 05.09.16, 19:05
              Hmm, u mnie też nie odbiega za bardzo wink
    • truscaveczka Re: skad Janusze? 04.09.16, 22:15
      Janusz to imię często spotykane wśród współczesnych 50-60latków i chyba od razu określa wiek, nie tylko mentalność. Mój mąż ma imię, którego mógłby się wstydzić z powodu pewnego niewysokiego polityka, ale jednak daje radę wink A teść to Janusz właśnie, choć nie jest Januszem Polskiego Biznesu tongue_out Nikt nic nie chce od faktycznych Januszy, równie dobrze można by bronić piersi w kontekście Metody Wuja Cyca (czyli prowizorka na odwal) czy Stanisławów za sprawą Riposty Wujka Staszka.
      Zauważyłaś, że w piosenkach ludowych występują głównie Jaśki i Kaśki?

Wiele hałasu o nic.
    • pelissa81 Re: skad Janusze? 04.09.16, 22:55
      Moja ciocia ma na imię Gienia. To znaczy całe życie tak myślałam, a to jej drugie imię (i go używa), bo na pierwsze rodzice dali jej Julia a wtedy były "głupie julki" po wsiach smile Więc nigdy nie wiadomo, co będzie na starość.

Janusze i Grażyny są rodzicami Sebixów i Karyn oraz czasem Roxy- wystarczy poczytać wykop (włąścicie to wypokwink.
    • bywalec.hoteli Re: skad Janusze? 04.09.16, 23:00
      Od Janusza Laskowskiego ? smile
    • mozambique Re: skad Janusze? 05.09.16, 13:42
      no wlasnie dziwne, bo akurta JAnusz to bardzo ładne męskei imię
    • zielonelato Re: skad Janusze? 05.09.16, 13:51
      Samo imię Janusz nawet bez obecnego skojarzenia potocznego jest po prostu dla mnie brzydkie. Jeszcze brzydsze jest już chyba tylko Mariusz , czy Marian. Wątpię, by kiedykolwiek wróciły do mody. Źle mi się też kojarzą Waldemary i Witki, koszmarki.
      • zona_glusia Re: skad Janusze? 05.09.16, 16:50
        Mnie się Janusz, Mariusz się podobają, Marian troszkę mniej. Źle mi się kojarzy Wacław, Wiesław, Adolf i Józef. Te dwa z przyczyn oczywistych.
      • ichi51e Re: skad Janusze? 05.09.16, 16:55
        Mi sie Janusz podoba. To od Janus jest prawda? Piekne.
    • szara_w Re: skad Janusze? 05.09.16, 13:52
      Mnie to też razi ogólnie i osobiście, gdyż znałam dwóch Januszów - bardzo dalekich od przytaczanych tu skojarzeń. Jeden był skórzanym i ponuro fascynującym motocyklistą a drugi hipisem żyjącym we własnym kosmosie ... nadawanie temu imieniu znaczeń buraczanych budzi mój wewnętrzny sprzeciw i burzy sympatyczne wspomnienia....
      • lauren6 Re: skad Janusze? 05.09.16, 15:17
        A ja znam jednego Janusza: kwintesencja januszowatości. Dwie lewe ręce do pracy, wie prawe do nalewania wódki. Typ erotomana gawedziarza, buraka. Mniemanie o sobie wystrzelone w kosmos.
        • mozambique Re: skad Janusze? 05.09.16, 15:23
          a Janusz u Chmielewskiej ? smile
    • afro.ninja Re: skad Janusze? 05.09.16, 15:25
      U mnie to był Feluś. Same żarty o Felusiu. Nikt teraz nie nazwie dziecka Genowefa, Leokadia, Wacław no i Janusz. Za to Jan jest bardzo modny.
      • konwalka Re: skad Janusze? 05.09.16, 16:38
        U mnie to był Feluś. Same żarty o Felusiu

suspicioussuspicioussuspicious
    • turzyca Re: skad Janusze? 05.09.16, 17:26
      Wiesz, w kazdym znanym mi jezyku istnieja okreslenia pewnego typu opierajace sie na imieniu szczegolnie popularnym w danej grupie. Zjawisko jest stare, sama wspominasz o Frankach ze swojego dziecinstwa, w dziecinstwie mojej babci sluzace okreslalo sie jako julki, bo akurat to bylo popularne imie wsrod tych pracownic. Ale te mody sa dosc lokalne i przemijajace, czy ktos za 30 lat bedzie przejmowac, ze dla jej babci Janusz bylo synonimem niezbyt uczciwego biznesmena? Julkami jakos nikt sie nie przejmowal, mam pare kuzynek o tym imieniu.
      Pewnie tylko biedny Alfons nie doczeka sie rehabilitacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka