Dodaj do ulubionych

Służba zdrowia- może być gorzej

26.09.16, 14:24
www.rp.pl/Zdrowie/309259958-Rodzinny-wybierze-ginekologa---zmiany-w-ustawie-o-podstawowej-opiece-zdrowotnej.html#ap-1
tak trochę w nawiązaniu do postu truscaveczki
Medyk pierwszego kontaktu nie tylko zdecyduje, czy pacjent wymaga leczenia u specjalisty, i sam go do niego skieruje, ale od 1 stycznia 2019 r. będzie dysponował tzw. budżetem powierzonym na badania diagnostyczne, na które dziś kierują specjaliści. – W praktyce oznacza to likwidację poradni specjalistycznych, bo pacjent pójdzie do tego lekarza, z którym jego rodzinny podpisze umowę.

proszę o podanie plusów tej sytuacji, bo ja jakoś nie widzę.
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:27
      Jak ja się cieszę, że mogę sobie pozwolić na prywatne wizyty u specjalistów.
    • princesswhitewolf Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:34
      >Medyk pierwszego kontaktu nie tylko zdecyduje, czy pacjent wymaga leczenia u specjalisty, i sam go >do niego skieruje, ale od 1 stycznia 2019 r. będzie dysponował tzw. budżetem powierzonym na >badania diagnostyczne, na które dziś kierują specjaliści. – W praktyce oznacza to likwidację poradni >specjalistycznych, bo pacjent pójdzie do tego lekarza, z którym jego rodzinny podpisze umowę.

W UK tak to funkcjonuje. Ow medyk to lekarz rodzinny. Oczywiscie jak sie trafi na kiepskiego lekarza rodzinnego to nie jest lekko cos osiagnac ale najczesciej maja oni zdrowy rozsadek. Oglnie rzecz biorac opieka medyczna w UK funkcjonuje lepiej niz polska a taka sytuacja jest od lat.

Ja na przyklad nie rozumiem dlaczego do specjalisty laryngologa mialby latac czlowiek z kazdym kichnieciem a takich przypadkow jest najwiecej. Albo dlaczego to lekarz ma robic USG a nie technik USG swietnie sie na tym znajacy.

Nie, poradnie specjalistyczne nie zostana zlikwidowane tylko bedzie przesiew bo wiele rzeczy moze zalatwic lekarz rodzinny. Moja matka i ojciec byli lekarzami. Praca mojej matki w duzej mierze polegala na tym ze przepisywala tym samym pacjentom te same leki. A przeciez to moze zrobic ze spokojem lekarz rodzinny. I t ak jest w UK. Nikt z migrena nie lata w kolko do neurologa, tylko do rodzinnego. Co pol roku idzie sie do specjalisty na kontrole tu w UK, ponadto informuje sie r odzinnego o pogorszeniu i wtedy on kieruje. Wie co wymaga natychmiastowej wizyty a co moze czekac 2-3 tyg.

Zaleta tego bedzie to ze nie bedzie tak dlugich kolejek do specjalistow jak teraz sa w Polsce. Po prostu wiele spraw zalatwi lekarz rodzinny.
      • stacie_o Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:37
        Każda służba zdrowia ma swoje plusy i minusy. Brytyjska też smile
        • princesswhitewolf Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:43
          pewno ze tak, ale akurat ta czesc systemu nie dziala zle.
          W UK jest problem z brakiem lekarzy i pielegniarek i ciagle sa na "granicy" z tego powodu
          • princesswhitewolf Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:44
            W tym rankingu UK prowadzi w opiece medycznej na zachodzie
            www.independent.co.uk/news/uk/uks-healthcare-ranked-the-best-out-of-11-western-countries-with-us-coming-last-9542833.html

ale widzialam tez rankingi gdzie sa na 6tym czy 9tym miejscu.

Ake
          • yuka12 Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 23:24
            Tak jest w Polnocnej Walii. Wysoka srednia wieku (Polnocna Walia to ulubione miejsce spedzania czasu na emeryturze dla srednio i mniej zamoznych obwateli UK) powoduje dluuugie kolejki do tych specjalistow, ktorzy zdecydowali sie osiasc. Na niektore wizyty czeka sie nawet rok. Niedawno byly plany zamkniecia jednego z trzech tutejszych oddzialow poloznicznych wlasnie z powodu braku lekarzy specjalistow. Teraz wyobrazmy sobie obszar ponad 6 tys km2, glownie pagorkowato-gorzysty z jedna jedyna porzadna droga ekspresowa wsch-zach. (inne sa dosc waskie), zamieszkaly przez prawie 700 tys. ludzi z dwoma ODDZIALAMI polozniczymi, nawet nie szpitalami. Na szczescie specjalisci sie znalezli smile i oddzial zostal.
      • milva24 Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:37
        Fajnie. Dziś rano był już wątek o tym jak łatwo się dostać do lekarza rodzinnego.
        • princesswhitewolf Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:41
          no i TO powinno sie zmienic bo inaczej to nie ma sensu milva.

Zreszta ja uwazam ze system w Polsce jest chory bo czlowiek sam siebie kieruje i takowa kobita idzie do psychiatry a ten ja kieruje do neurologa.... Skad zwykly czlowiek niby ma wiedziec do kogo isc? Od tego sa rodzinni by kierowac do specjalistow
          • stacie_o Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:53
            Rodzinni też są winni. Jak ognia boją się diagnozy, albo choćby cienia naprowadzenia człowieka. Z mojego doświadczenia cokolwiek spoza zapalenia gardła/płuc/oskrzeli, anginy, grypy, przeziębienia czy nadciśnienia ich przeraża i czują wewnętrzny przymus wypisania skierowania.
            • princesswhitewolf Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 15:03
              no ale oni powinni dzialac zgodnie z procedurami. To jest drzewo decyzyjne wrecz i dokladnie opisane sa wszystkie warianty. Czyli jesli maja objawy XYZ to kieruja tu do specjalisty. Jesli X to robia to i to..
            • memphis90 Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 19:46
              Nie tyle diagnozy, tylko trzeba mieć papier od specjalisty, żeby dać zniżki na leki.
              • stacie_o Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 21:21
                E tam. Niekoniecznie zniżki. Poszłam do pediatry w POZ z synem, bo "coś" mu na paszczy wyskoczyło. Pediatra obejrzał i powiedział, że nie wie, dał skierowanie do dermatologa. To coś okazało się brodawkami płaskimi, które ponoć są częste u młodych. Wyleczone płynem z witaminą a chyba za mniej niż 15 zł. Dermatolog się krzywił, że z czymś takim przychodzimy..nie chciał wierzyć, że pediatra nie rozpoznał brodawek.
              • stacie_o Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 21:21
                E tam. Niekoniecznie zniżki. Poszłam do pediatry w POZ z synem, bo "coś" mu na paszczy wyskoczyło. Pediatra obejrzał i powiedział, że nie wie, dał skierowanie do dermatologa. To coś okazało się brodawkami płaskimi, które ponoć są częste u młodych. Wyleczone płynem z witaminą a chyba za mniej niż 15 zł. Dermatolog się krzywił, że z czymś takim przychodzimy..nie chciał wierzyć, że pediatra nie rozpoznał brodawek.
          • dzikka Re: Służba zdrowia- może być gorzej 28.09.16, 12:01
            Ale przecież obecnie tak jest, ze rodzinny kieruje do specjalisty. bez skierowania możemy pójść chyba tylko do onkologa, ginekologa i stomatologa. Reszta specjalistów na NFZ tylko ze skierowaniem. Problemem będzie to, ze teraz pójdziemy do specjalisty, z którym nasz lekarz podpisze umowę czyli jeśli ma podpisaną z okulistą Iksińskim, to tylko do niego będziemy mogli pójść, nawet jeśli wiemy, ze ten iksiński to kiepski lekarz.
            Co więcej, nic nie wiemy, jakim budżetem będzie dysponował rodzinny ale raczej na pewno zmniejszy to dostępność do diagnostyki.
            Nie widzę pozytywów tej ustawy. gdyby faktycznie powstały taki jednostki, gdzie oprócz rodzinnego jest większość specjalistów, diagnostyka, i lekarz nie musi się ograniczać to byłoby ok. Jest tylko jeden mankament. Pewnych specjalistów jest tak niewielu, że nie ma możliwości aby byli "ogólnodostępni". Czyli de facto jeszcze bardziej jesteśmy pozbawieni opieki albo zostaje nam hospitalizacja.
    • mozambique Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:39
      rodzinni się zakorkują na amen
      • princesswhitewolf Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:46
        debilizmem bedzie jesli nie zwieksza liczby rodzinnych. No ale coz po ogladaniu przez pare ostatnich dni polskich wiadomosci to juz mnie nic nie zdziwi...
        • afro.ninja Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 22:47
          Ale rodzinnych brakuje, etaty czekaja, nie ma chętnych, leczą wiekowi lekarze. Lekarz mojej mamy ma 69 lat. Byłam u lekarza medycyny pracy, lekarka miała lekko 70 lat. U nas jedna pediatra też już 60 na karku. Średnia wieku wszystkich pediatrow 50plus.
          • turzyca Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 23:33
            >Ale rodzinnych brakuje, etaty czekaja, nie ma chętnych,

Nie slyszalam jeszcze o nieobsadzonej rezydenturze. A kto ekhm, ekhm decyduje o liczbie rezydentur dla danej specjalizacji?
      • przystanek_tramwajowy Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:47
        Ale specjaliści się odkorkują. Przecież PIS obiecał lepszy dostęp do specjalistów. I to jest jedyna metoda, stosowana w wielu krajach. Naprawdę, ktoś był tak naiwny, żeby sądzić, że zrobią to w inny sposób?
        • milva24 Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:49
          przystanek_tramwajowy napisał:

> Ale specjaliści się odkorkują.

Super, prawda? Jak to szło? "lepsza zmiana".
          • milva24 Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:49
            A, nie, dobra zmiana chyba.
            • princesswhitewolf Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:52
              no to bylby zimny i bezwzgledny cynizm gdyby teraz pozostawili taka sama liczbe rodzinnych jak jest a mowili ze ulatwili lepszy dostep do specjalistow.
              • milva24 Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 14:55
                Biorąc pod uwagę co nasi kochani rządzący prezentują wcale mnie to nie dziwi.
    • kaz_nodzieja Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 16:40
      Nie ma obowiązku chodzenia do ginekologa. Zawsze zresztą można wybrać prywatną służbę zdrowia.
      • d.o.s.i.a Re: Służba zdrowia- może być gorzej 26.09.16, 23:30
        >>>
        kaz_nodzieja 26.09.16, 16:40

Nie ma obowiązku chodzenia do ginekologa.

I nawet nie ma takiej potrzeby najczesciej. Zdrowa kobieta nie powinna widziec ginekologa ani razu w zyciu. Cytologie, blahe infekcje, podstawowe badania hormonow - tym powinien zajmowac sie rodzinny.
        Krok w dobrym kierunku. Jak tu czytam czasem na forum jak matki biegaja po neurologach bo dziecko slabo raczkuje to mnie smiech pusty ogarnia.
        • afro.ninja Re: Służba zdrowia- może być gorzej 28.09.16, 11:42
          Czy ja wiem...?
          To wlasnie w uk jest taki program, gdzie jezdzi autobusem lekarz i przychodza do niego ludzie np. z ciezkimi chorobami skory. Wstydliwe choroby, czy jakos tak. To ja sie pytam, oni sie do tego przyzwyczaili, czy im rodzinny wypisal na to paracetamol?!
        • kaz_nodzieja Re: Służba zdrowia- może być gorzej 28.09.16, 12:05
          Moim zdanie zdrowa kobieta nie uprawiająca współżycia w ogóle nie powinna chodzić do ginekologa. Jak czytam, że nastolatka czy współżyje czy nie współżyje ma koniecznie iść do ginekologa to śmiech mnie ogarnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka