Dodaj do ulubionych

Chrystys gwałci muzułmankę

29.09.16, 10:49
pisałam o tym wczoraj. Jakoś wątek przeszedł bez echa. Ale dziś odwalając poranną prasówkę, widzę że afera się rozkręca:
wiadomosci.onet.pl/kujawsko-pomorskie/bydgoszcz-anna-sobecka-donosi-na-spektakl-do-prokuratury/6m37lt
www.fakt.pl/wydarzenia/polska/szokujacy-spektakl-w-bydgoszczy-chrystus-gwalci-muzulmanke/xf9n2dy
przekroczona granica dobrego smaku wg was?

niepokorny teatr nie dostanie dotacji
www.polskatimes.pl/fakty/kraj/a/bydgoszcz-po-spektaklu-nasza-przemoc-wasza-przemoc-marszalek-chce-zabrac-teatrowi-dotacje,10682818/
Obserwuj wątek
    • wuika Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 10:52
      Granica dobrego smaku - wg. mnie zapewne. Czy granica prawa? Nie. Każdemu wolno być głupim, niewychowanym, bez gustu, etc.
      • kolpik124 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:05
        dokładnie, każdy ma prawo być głupim, byle za swoje pieniądze, a nie za dotacje publiczne....

wuika napisała:

> Granica dobrego smaku - wg. mnie zapewne. Czy granica prawa? Nie. Każdemu wolno
        > być głupim, niewychowanym, bez gustu, etc.
        >
        • wuika Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:10
          Tylko, że takie myślenie powoduje powrót do sztuki sterowanej centralnie. Jest to jakiś punkt zaczepienia, bo też mi się nie podoba, że takie niespecjalnie mądre rzeczy są dotowane z moich podatków, ale są one marnowane na tyle innych sposobów, że jeszcze jeden na pewno im nie zaszkodzi suspicious
          • kolpik124 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:16
            niech wystawiają za swoje pieniądze i utrzymują się z tego, wtedy nie będzie nikt sterował centralnie, widz zweryfikuje jakość "sztuki"

czego by nie powiedział, Jezus gwałciciel, fiut na krzyżu czy chorągiewki w goownie, sztuką raczej nie są, tylko kiepskim performansem nastawionym na zrobienie zadymy...

wuika napisała:

> Tylko, że takie myślenie powoduje powrót do sztuki sterowanej centralnie. Jest
            > to jakiś punkt zaczepienia, bo też mi się nie podoba, że takie niespecjalnie mą
            > dre rzeczy są dotowane z moich podatków, ale są one marnowane na tyle innych sp
            > osobów, że jeszcze jeden na pewno im nie zaszkodzi suspicious
            • olena.s Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 13:07
              > niech wystawiają za swoje pieniądze i utrzymują się z tego, wtedy nie będzie ni
              > kt sterował centralnie, widz zweryfikuje jakość "sztuki"
              >

Wtedy kultura upadnie, ponieważ utrzymają się nieliczne teatry grające farsy i lektury obowiązkowe.

> czego by nie powiedział, Jezus gwałciciel, fiut na krzyżu czy chorągiewki w goo
              > wnie, sztuką raczej nie są, tylko kiepskim performansem nastawionym na zrobieni
              > e zadymy...
              Nie wiem, nie widziałam sztuki. Ty widziałaś?

• stacie_o Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:21
          A 2 metrowego Chrystusa też przewozili w asyście wojskowej za nasze pieniądze. To cię nie oburza?
          • kolpik124 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:30
            też mi się nie podoba

tak przy okazji, uraziło to twoje uczucia ateistyczne?

stacie_o napisała:

> A 2 metrowego Chrystusa też przewozili w asyście wojskowej za nasze pieniądze.
            > To cię nie oburza?
            >
            • stacie_o Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:34
              A jeśli tak, to co?
              • kolpik124 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:51
                to tylko się cieszyć, że potrafisz wobec tego zrozumieć ludzi, których oburza Jezus gwałciciel albo kupa na krzyżu big_grin

stacie_o napisała:

> A jeśli tak, to co?
                >
            • black.emma Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:43
              moje religijne obraziło
              • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:47
                w sensie religijnym te wszystkie pomniki to raczej bałwochwalstwo
                • pade Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:51
                  Dokładnie. TO jest oburzające. Nie rozumiem jak można być katolikiem, znać przykazania, ewangelię i modlić się przed betonem.
                  • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:57
                    może temu, że dla wielu religia jest sposobem na biznes.
                    taka wielka figura Chrystusa = tłumy turystów którzy odwiedzą to miejsce
                    okolice kościoła = medaliczki takie śmakie owakie, świecące figurki Maryji, plasikowy Jesusek w żłobeczku... szmira i tandeta w ilościach hurtowych- odpowiada na czysto niereligijne potrzeby przeciętnego człowieka by coś mieć materialnego.
    • solaris31 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 10:54
      tak, dla mnie przekroczona. i nie tylko ze względu na to, że to Chrystus jest tym gwałcącym / dla mnie jako katolika jest to bluźnierstwo, najgorsza obraza, ale pozostawmy moje przekonania na boku/, ale przede wszystkim z powodu iż z gwałtu robi sie materiał na teatr, z poniżenia kobiety / dodatkowo - muzułmanki, co dodaje kolejnego podtekstu/,z przemocy wobec kobiety robi się "sztukę".

tak, granica kultury zdecydowanie przekroczona.
      • yenna_m Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:00
        A jak to się wpisuje w historię byłych krajów Jugosławii? Brutalnej, ludobojczej wojny, pelnej gwałtu, z tłem religijnym?
        Może trzeba na to spojrzeć w szerszym kontekscie?
        • olena.s Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 13:14
          Celna uwaga.
      • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:01
        widać ci "tfurcy" nie umieją inaczej się przebić a seks i przemoc zawsze się sprzeda
      • minor.revisions Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 16:42
        Ale dlaczego obraża i bluźnierstwo, czy nie mamy szukać Chrystusa w każdym człowieku? A jeśli w każdym to i w tych złych.
        • black_halo Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 18:15
          Czlowiek, ktory zszedl na droge grzechu nie ma w sobie Boga czy Chrystusa. Grzech to swiadome odwrocenie sie od Boga, czlowiek ma wolna wole wiec ciezki grzech popleniony swiadomie to swiadome odejscie od nauczania. Zeby wrocic do kosciola to trzeba zdaje sie przejsc sakrament pokuty, na na ktory sklada sie rachunek sumienia, zal za grzechy, szczera spowiedz, pokuta i zadoscuczynienie.
    • niktmadry Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 10:58
      No cóż. Cięzko to coś nazwać sztuką. Żal, że dopłacono do tej "sztuki" 250 000 z naszych podatków. Tak - czuję się urażona - obrażono moje uczucia religijne i narodowe.
      • beataj1 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:05
        Yyyy? Religijne rozumiem, są tak wrażliwe zwykle że wszystko je uraza, ale narodowe? Chrystus nie jest Polakiem muzułmanka zakładam że też nie. Więc co to może wspólnego z narodem?
        • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:08
          jeśli tam są sceny gdzie aktorka sobie grzebie między nogami i wyciąga polską flagę to raczej się kojarzy z mało lotnymi metaforami ale zdecydowanie kierunkowymi tongue_out
          • beataj1 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:10
            A to odszczekuje. Może urazić. Mnie osobiście nie ale faktycznie jest się o co przyczepić.
        • niktmadry Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:11
          "Jedna z kobiet ubrana tylko w muzułmańską chustę wyciąga z krocza polską flagę"

Może dla wielu to nic. Dla mnie to brak szacunku dla własnego kraju. Dla MOJEGO kraju.
          • edelstein Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 13:56
            W kontekscie ustawy antyaborcyjnej flaga znalazla sie tam gdzie panstwo chce ja miec.
            • beataj1 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 14:11
              W sumie coś w tym jest.
              Ja wiadomo macice polek stały się sprawą narodową. I naród/politycy w imieniu suwerena się nimi troskliwie zajmują.
              A jak najłatwiej się dostać do macicy. No oddolnie.
              Zatem, cóż to tylko wizualizacja tego co z nami robia politycy.
            • joa66 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 18:01
              100/100
      • stacie_o Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:06
        Ja mam podobnie ze ŚDM. A tam kwota była sporo większa.
        • niktmadry Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:19
          Ja też.
          Wierzę w Boga więc dla mnie taka scena w teatrze to bluźnierstwo. Co nie oznacza, ze kler jest czysty i "cacy". Jednak postawa dzisiejszego kleru - choć pozostawiająca wiele do życzenia - nie zmienia faktu, że bluźnierstwo jest bluźnierstwem i takie sceny obrażają moje uczucia religijne. (tak - zachowanie wielu księży też obraża moje uczucia religijne - jeśli w czyś Ci to pomoże)
          • olena.s Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 13:15
            Ale bluźnierstwo jest sprawą pomiędzy bluźniącym a (być może istniejącym) Bogiem, a nie bluźniącym a tobą.
            • niktmadry Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 17:41
              Rozumiem, ze jak Ci ktoś matkę lub pełnoletnią córkę zgwałci to będzie to sprawa między gwałcicielem a zgwałconym. Nic Ci do tego - prawda?
              • sumire Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 18:05
                Przykład cokolwiek przesadzony. Mówimy tylko o przedstawieniu teatralnym, które ma to do siebie, że jest od początku do końca udawane. To wszystko na niby.
                Poza tym w jaki sposób może cię urażać coś, czego nie widziałaś?
              • olena.s Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 18:36
                Uważam bardzo zdecydowanie nawet, że gdyby ktos taki jak Bóg istniał, to jego mozliwości załatwienia sprawy z bluźniercą byłyby daleko efektywniejsze niż jakiegokolwiek człowieka. W związku z czym pomysł, aby omylny i bylejaki człowiek uzurpował sobie prawo czy obowiązek do wyręczania w tym (być może istniejącego) Boga jest deczko śmieszny, a nawet, powiedziałabym, dowodzący pychy takiego delikwenta.
        • kolpik124 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:32
          gwałcili tam kogoś i wyciągali flagi z dooopy?

stacie_o napisała:

> Ja mam podobnie ze ŚDM. A tam kwota była sporo większa.
          >
          • stacie_o Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:33
            Nie. Ale śmiecili, hałasowali życie utrudniali.
            • kolpik124 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:57
              no paczpani, a wiosną na ematce chodziły kasandryczne opowieści o armageddonie, natomiast w sierpniu wpisy pochwalne, jak to spokojniej i fajniej było w stosunku do normalnych miesięcy letnich pod wezwaniem brytyjskich chłoptasiów świętujących wieczory kawalerskie big_grin

stacie_o napisała:

> Nie. Ale śmiecili, hałasowali życie utrudniali.
              >
              • stacie_o Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:13
                Napisałabym jak to wyglądało w mojej okolicy, ale zaraz będzie nie #kłamio, #szkalujopolskikosciol
                • kaz_nodzieja Re: Chrystys gwałci muzułmankę 30.09.16, 08:01
                  U mnie (dzielnica ościenna z samym centrum) było spokojnie, czysto. Znajoma z innego osiedla raz narzekała na to, że za długo śpiewali w okolicznym "obozowisku" (do drugiej w nocy) i tyle.
        • gogologog Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 16:50
          > Ja mam podobnie ze ŚDM. A tam kwota była sporo większa.

Wyjatkowo glupie porownanie
          Trzeba miec niezle zryty beret zeby uzywac tego typu porownan
          • stacie_o Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 16:53
            Bo ty tak uważasz?
          • olena.s Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 17:04
            Przeciwnie. Tobie ze względów idolo nie odpowiadają wydatki na spektakl, twojemu zaś adwersarzowi ze względów ideolo nie odpowiadają wydatki na ŚDM. Absolutnie poprawne, można rzec księgowe porównanie.
            • kaz_nodzieja Re: Chrystys gwałci muzułmankę 30.09.16, 08:02
              Niektórzy wydają na ŚDM, niektórzy na sprowadzenie zbrodniarzy wojennych, członków ISIS i zwykłych przestępców. Każdy wydaje według uznania.
      • fragile_f Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:21
        A te wszystkie ohydne pomniki Kaczynskiego czy te pokraczne figurki JP2 nie obrazaja Twoich uczuc religijnych i narodowych?
        • kolpik124 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:33
          nie, ponieważ nie są obiektami kultu...

fragile_f napisała:

> A te wszystkie ohydne pomniki Kaczynskiego czy te pokraczne figurki JP2 nie obr
          > azaja Twoich uczuc religijnych i narodowych?
          >
          • fragile_f Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:43
            Na serio pomnik przedstawiający JP2 jako pokracznego gargamela z wyraznymi na twarzy deficytami intelektualnymi nie obraza uczuc religijnych w kraju, w ktorym z papy zrobiono obiekt kultu? Zgadnij co by bylo, gdyby ktos tenże pomnik chciał usunac jako razaco nieestetyczny - dziesiatki babek z rozancami przykułoby sie do niego ze łzami w oczach.
            • kolpik124 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:58
              nie mam nic przeciwko temu, aby dziesiątki wyzwolonych i postępowych obywateli przykuło się do krzyża Nieznalskiej, w geście obrony "wielkiej" sztuki big_grin

fragile_f napisała:

> Na serio pomnik przedstawiający JP2 jako pokracznego gargamela z wyraznymi na t
              > warzy deficytami intelektualnymi nie obraza uczuc religijnych w kraju, w ktory
              > m z papy zrobiono obiekt kultu? Zgadnij co by bylo, gdyby ktos tenże pomnik chc
              > iał usunac jako razaco nieestetyczny - dziesiatki babek z rozancami przykułoby
              > sie do niego ze łzami w oczach.
              >
              • cosmetic.wipes Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 18:01
                A to miejsca, gdzie ty możesz przykuć swoje uczucia religijne:

https://m.aszdziennik.pl/85577a27d0f5cdd52e269fa63f769799,640,0,0,0.png

Powodzenia big_grin
                • kolpik124 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 30.09.16, 09:19
                  każdy ma swoich świętych, wy resortowi też big_grin

https://www.studiolum.com/wang/lenin/lenin-velikij-ikon-450.jpg

cosmetic.wipes napisała:

> A to miejsca, gdzie ty możesz przykuć swoje uczucia religijne:
                  >
                  > [img]https://m.aszdziennik.pl/85577a27d0f5cdd52e269fa63f769799,640,0,0,0.png[/im
                  > g]
                  >
                  > Powodzenia big_grin
                  • cosmetic.wipes Re: Chrystys gwałci muzułmankę 30.09.16, 09:59
                    Twoja wiedza o "resortowych" i ich zwyczajach jest wybitna, ale nie musisz się aż tak chwalić, bo juz wspominałeś, że twoi starzy byli wierzącymi komuchami big_grin
    • sumire Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 10:58
      Widziałam gorsze rzeczy i BARDZO mnie irytują próby narzucania teatrom, co im wolno wystawiać (czyli co wolno oglądać widzom). Nie ma przymusu kupowania biletów. Jeśli coś kogoś oburza, niech nie ogląda. Zresztą założę się, że nikt z oburzonych nie oglądał.
      • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:03
        jeśli teatry by się utrzymywały tylko z biletów to zgoda,
        ale jak z dotacji to każdy z nas i tak płaci czy ogląda to czy nie
        • martialis Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:11
          No ale to samo można powiedzieć w kontekście KK - szczególnie nawiązując do posta:

"kolpik124 29.09.16, 11:05

dokładnie, każdy ma prawo być głupim, byle za swoje pieniądze, a nie za dotacje publiczne...."

• sumire Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:11
          Moje podatki też idą na rzeczy, które mnie nie zachwycają i jakoś żyję. Zresztą dotacje są tak marne, że nie martw się, fortuny nie wydajesz ba te bezeceństwa.
    • maadzik3 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:03
      Musiałabym zobaczyć sztukę żeby ją ocenić. Histeryczna wypowiedź kobiety która miała już na koncie wiele nieprawdziwych emocjonalnych wypowiedzi bo wszędzie widzi obrazę katolików i która sama NIE WIDZIAŁA spektaklu nie jest dla mnie miarodajna. Pamiętam idiotyzmy jakie posłowie i księża wypowiadali 20 lat temu na temat irlandzkiego filmu "Ksiądz". Film widziałam. Doskonały film moralnego niepokoju poruszający trudne tematy. Oskarżano go o bluźnierstwo, promocję homoseksualizmu (!), obrazę uczuć religijnych i parę innych dętych rzeczy. Nikt z protestujących pod kinami filmu nie widział
      • kolpik124 a teraz wyobraźmy sobie taką sytuację 29.09.16, 11:10
        w Marsylii teatry korzystający z publiczny pieniędzy wystawia sztukę o Mahomecie gwałcącym chrześcijankę

w tydzień mieliby Marsylię w ogniu i bombach

a u nas tylko nieszczęsna posłanka Sobecka podnieca się kiepskim widowiskiem ....

maadzik3 napisała:

> Musiałabym zobaczyć sztukę żeby ją ocenić. Histeryczna wypowiedź kobiety która
        > miała już na koncie wiele nieprawdziwych emocjonalnych wypowiedzi bo wszędzie w
        > idzi obrazę katolików i która sama NIE WIDZIAŁA spektaklu nie jest dla mnie mia
        > rodajna. Pamiętam idiotyzmy jakie posłowie i księża wypowiadali 20 lat temu na
        > temat irlandzkiego filmu "Ksiądz". Film widziałam. Doskonały film moralnego nie
        > pokoju poruszający trudne tematy. Oskarżano go o bluźnierstwo, promocję homosek
        > sualizmu (!), obrazę uczuć religijnych i parę innych dętych rzeczy. Nikt z prot
        > estujących pod kinami filmu nie widział
        >
        • maadzik3 Re: a teraz wyobraźmy sobie taką sytuację 29.09.16, 11:15
          widziałaś? to napisz dokładnie o czym sztuka jest i jakie ma przesłanie. chętnie poczytam
          • maadzik3 Re: a teraz wyobraźmy sobie taką sytuację 29.09.16, 11:19
            bo może być tak że mamy do czynienia z kiepskim widowiskiem żerującym wyłącznie na skandalu żeby się przebić. a może być tak że mamy do czynienia z nadgorliwymi politykami z gatunku tych co to im kopulujące w zoo osiołki przeszkadzały i się oburzali że "w katolickim kraju dzieci patrzą jak osły kopulują". Dlatego chcę wiedzieć (nauczona doświadczeniem) z czym mamy do czynienia
          • kolpik124 Re: a teraz wyobraźmy sobie taką sytuację 29.09.16, 11:21
            nie widziałem, ale z 99% pewnością to kolejna kiepska prowokcja "artystyczna" nastawiona na zrobienie rozgłosu wokół twórców

przesłanie? zapewne bardzo głębokie i wyrafinowane, tak jak głębokie i wyrafinowane było przesłanie dowcipu Wojewódzkiego/Figurskiego o Ukrainkach, którego tępi słuchacze nie mogli zrozumieć big_grin

zresztą nie o przesłanie to chodzi, jakie by nie było, tylko o rzekome zacofanie naszego kraju w stosunku do Francji-elegancji big_grin

maadzik3 napisała:

> widziałaś? to napisz dokładnie o czym sztuka jest i jakie ma przesłanie. chętni
            > e poczytam
            >
        • stoijedna Re: a teraz wyobraźmy sobie taką sytuację 29.09.16, 11:20
          Prawda? smile ciekawe, że reżyser za gwałciciela wybrał Chrystusa a nie Mahometa.
          Wielki reżyser - bohater, co to niby chce szokować, ale tylko w bezpieczny dla siebie sposób, poniżając polską flagę i chrześcijaństwo- bo to można bez wielkich konsekwencji?
          • niktmadry Re: a teraz wyobraźmy sobie taką sytuację 29.09.16, 11:25
            Wielu pójdzie na ten spektakl z ciekawości - zatem reklamę sobie jednak zrobił, pieniądze zarobi. Czyli "sztuka" choć szokująca - jednak zysk przyniesie. Jak to było mówione"nie ważne co się mówi, ważne żeby o tym mówiono". Smutne sad
            • sumire Re: a teraz wyobraźmy sobie taką sytuację 29.09.16, 11:38
              Nie pójdzie, bo spektakl był wystawiany w ramach festiwalu. Nie ma go w repertuarze teatru, to międzynarodowa koprodukcja. Można już przestać się oburzać.
        • olena.s Re: a teraz wyobraźmy sobie taką sytuację 29.09.16, 13:12
          Czyli - twoim zdaniem należy poprzeć tych, którzy chcą, aby zakazac obrażania Mahmeta i tym, którzy chcą zakazać obrażania Jezusa?
          Nie wiem czy wiesz, ale to sa dokładnie postulaty swiata muzułmańskiego: zakazać obrazy wszelkich religii monoteistycznych.
          Naprawdę jesteś za takim zamordyzmem?
    • mid.week Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:16
      Najbardziej wnerwia mnie stwerdzenie uraonych że "mają obowiązek zgłoszenia tego do prokuratry". Bo ta instytucja nie ma czym sie zajmować, tylko teatrzykami.
      Generalnie mam gdzieś i chrystusa i allaha. Na dodatek wychodzę z założenia, że do teatru chodza chętni. Jeśli chodzi o finansowanie - z podatków jest opłacane takie (w mojej opinii) morze absurdu że jeden spektakl w te czy wewte nie robi róznicy.
      • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:22
        > z podatków jest opłacane takie (w mojej opinii) morze absurdu że jeden spektakl w te czy wewte nie > robi róznicy.

takie myślenie pomaga i wspiera by rozwalać kasę na prawo i lewo na absurdy.
        • sumire Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:25
          Powiedz to pani premier, jest w tym świetna.
        • mid.week Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:25
          myślę, że sztuka jako dziedzina dośc trudna do poddawania ocenom w ogóle nie powinna być obszarem w który nos wtyka władza. Jakakolwiek.
          • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:27
            też tak uważam, także finansowego nosa władza nie powinna wtykać wink czyli wystawiają za swoje i to ich kunszt i widownia reguluje czy się utrzymają czy nie tongue_out
            • martialis Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:36
              A co myślisz o wierze - też trudna nie? Też powinna sama się finansować?
              • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:38
                Oczywiście że sama.
              • wuika Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:15
                No pewnie. Przy takiej ilości wiernych nie powinno być z tym problemu suspicious
            • mid.week Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:14
              No wiesz, ale mowa jest o odebraniu dotacji CAŁEMU teatrowi za JEDEN spektakl. Bez refleksji na tym jaki tam był repertuar dotychczas i jaki jest planowany. Janda nie wystawia flagi z tylka a również jej fundusze obcięto. We Wrocławiu po słynnym obrazoburczym (JEDNYM) przedstawienniu wywalonoświetnego i lubianego dyrektora. Nawte publicznośc strajkowała i wlazła na scenę. Nie potrafię patrzeć na ten jeden spektakl w oderwaniu od całej reszty dość żenujących ruchów. To wszystko trąci restrykcją rezimową a nie dbaniem o finanse i kulturę. I to mi się nie podoba.
              • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:19
                chyba ten sam pan chorwacko/bośniacki reżyser już raz próbował :

"W jednej ze scen młody aktor mówi: "Zygmunt Krasiński napisał »Nie-Boską komedię«, która jest straszliwym paszkwilem na Żydów, to sztuka antysemicka". Następnie każdy z tej grupy przedstawia się z imienia i nazwiska i mówi: "W związku z tym, że »Nie-Boska komedia« jest tekstem antysemickim, nie chcę być Polakiem, chcę być Żydem". Tylko jedna aktorka się wyłamuje: "Jestem Polką, to reżyser kazał mi mówić, że jestem Żydówką, ale ja tego nie zrobię". Po czym grupa młodych rozbiera się i pisze sobie na piersiach "Holocaust = towar". Następnie sięga po mydło (z tłuszczu Żydów) i zmywa napis.

Brzmi i hymn Polski. "Mazurek Dąbrowskiego" śpiewany jest po rosyjsku, ale i po polsku, na melodię "Deutschland, Deutschland über alles", co poprzedza scenę gwałtu zbiorowego na jednej z młodych. Następnie bierze ona ślub w obrządku katolickim (w tragedii Krasińskiego jest to ślub hrabiego Henryka z Marią), po czym uczestnicy obrzędu plują na młodą parę, by następnie przebrać kobietę w welon ikonograficznie upodabniający ją do Maryi Niepokalanej.
                Potem zgwałcona rodzi dziecko, co sugeruje scena z charakterystycznym zawiniątkiem. Tyle że wysypują się z niego ciasteczka w kształcie Gwiazdy Dawida. W tym momencie grupa młodych przemienia się w czworonogi, które ciasteczka wyjadają, po czym krążąc na czworakach wokół ni to stołu, ni to ołtarza, gdzie owa Maria siedzi, kładą jej kolejno głowy na kolanach w akcie spowiedzi. Muczą przy tym głośno, co na próbach bawiło reżysera i jego ekipę. Aż zwierzęta padają, a Maria kładzie na nich karteczki z nazwiskami: Miłosz, Szymborska, Wojtyła.

W kolejnej sekwencji grupa starszych. "Nazywam się (tu aktor miał podawać swoje imię i nazwisko) - grałem w przedstawieniu Konrada Swinarskiego »Nie-Boska komedia«". "

Wtedy Janda i wielu innych znanych polskich aktorów odmówiło udziały w tym spektaklu.

Pan perfor ma dość wyraźne skrzywienie z ttym epatowaniem się gwałtami na scenie.
                • mid.week Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:38
                  Naprawdę uważam, że nawet takie spektalke są mniej szkodliwe niż np. Plebania w publicznej tv (leci to jeszcze?) w której pokazuje się nazwę jakiegoś leku o ubocznym działaniu wczesnoporonnym. Ja k...a rozumiem produkt placement, ale... To dociera do młodych ludzi, nie masz gwrancji czy to zobaczy twoje dzieko czy nie, czy skorzysta z tej wiedzy czy nie... Takich durnych programów jest całkiem sporo a nikt nie protestuje, że z publicznych pieniędzy. Problem jest w pojedyńczym przypadku wyciągnięcia sobie czegoś z tyłka, na deskach drugorzędnego teatru, w trzeciorzędnym mieście, który zobaczy garść osób.
            • drinkit Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 22:36
              No coz, w interesie "narodu" jest jednak wspieranie i promowanie kultury przez panstwo. W PL instytucje nie maja szans utrzymac sie same, a o tym jak kultura jest dla rozwoju spoleczenstwa wazna chyba nie musze mowic.
    • oqoq74 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:23
      Nie wszystko co jest wystawiane, pokazywane na deskach teatrów zasługuje na miano sztuki.
      Dla mnie to ze sztuką ma niewiele wspólnego. Sposób na wywołanie awantury, do której później będzie się dorabiać historię o niszczeniu sztuki, przez władzę.
      I dodam, że kompletnie nie popierałam działań, które blokowały Golgota Picnic, nie popieram ingerowania w teatr, jak w przypadku Wrocławia.
      Ale nie oszukujmy się, są też twórcy, którzy chcą zaistnieć, a nic innego nie pomaga tak jak rozgłos i awantura.
      • maadzik3 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:30
        a to na pewno, ale wolałabym żeby kiepska sztuka po prostu robiła klapę (jak jest naprawdę idiotyczna niech będzie że nie wypada na nią iść) natomiast zajmowanie się przez prokuraturę tym co wystawia teatr jakoś mnie nie przekonuje
        • oqoq74 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:35
          A nie, nie. Nie zgadzam się. Takie podejście to założenie, że artysta, reżyser, to ktoś kto chce zaprezentować swój punkt widzenia, że przyświecają mu same pozytywne cele.
          A tak niekoniecznie jest. Jeśli ktoś robi coś takiego, to musi zdawać sobie sprawę jak to może zostać odebrane i jak wytłumaczyć, że nie o to chodziło.
      • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:31
        właśnie, dla mnie takie epatowanie kierunkową przemocą na deskach jest tak samo trafne jak oblepianie miasta plakatami zakrwawionych płodów, tu rzyg i tam rzyg,
        a tu dodatkowo narodowa flaga z cipki wyciągana? łoraju...to musi być bardzo wysublimowana sztuka.
    • stacie_o Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:30
      Ale z recenzji wynika, że dzieło się broni:

(czyli "Nasza przemoc i wasza przemoc") nie jest przedstawieniem bez wartości. Piszę "niestety", bo wygodniej byłoby potraktować tę propozycję jako artystyczny gniot, który usiłuje się wypromować poprzez prowokację obyczajową. Tymczasem dzieło znanego w całej Europie chorwackiego performera zostało skonstruowane i zagrane nader sprawnie i pomysłowo.

Ba, "Naśe nasilje i vaśe nasilje" jest też niebanalne pod względem idei, którą wyraża. Przemoc nie bierze się znikąd - zwykle jest reakcją na inną przemoc. I tak wasza, muzułmańska, przemoc, która dziś przejawia się w krwawych zamachach terrorystycznych w Europie, jest reakcją na wojny w latach 90. toczone przez Zachód na Bliskim Wschodzie, podczas których zginęło cztery miliony Arabów.

Jarosław Reszka
      • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:43
        I ten chorwacki perf używał polskiej flagi w swojej sztuce? Oni tam w byłej Jugosławii niejedno mają za uszami, ale skąd w spektaklu polska flaga?
        • ichi51e Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:23
          No wlasnie juz trzeba bylo konsekwentnie a nie "uniwersalnie"
          • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:28
            Doczytałam, że w spektaklu flaga z cipki jest tego kraju w którym jest wystawiane przedstawienie.
            Czyli facet z pokręconej byłej Jugosławii, przenosi jakieś swoje histerie stereotypy na inne narody.
            Niemcy nie zgodzili się wystawić w ogóle tego. A jak się Bałkany wyżynały w wojnie religijnej to niech sobie machają swoimi flagami.
            • sumire Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:34
              Czego Niemcy nie zgodzili się wystawić, skoro to jest grane w Berlinie?...
              • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:41
                www.e-teatr.pl/pl/artykuly/228797.html
                • sumire Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:58
                  I gdzie w tym tekście masz napisane, że Niemcy nie zgodzili się tego wystawić?
                  Zanim wskażesz, śpieszę zawiadomić, że jest w repertuarze berlińskiego teatru na przykład dziś.
                  • mid.week Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 13:00
                    No własnie, czytam już drugi raz i też nie widzę.
    • niktmadry Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:32
      Na szczęście nie każdy reżyser wybija się w ten sposób. Chciałam kupić bilety na Notre Dame De Paris i udało mi się na......luty. Wszystkie sensowne miejsca były już dawno pozajmowane a jakieś pojedyncze na balkonie mnie nie interesowały. Jak sie ma talent to nie trzeba skandalu ani nawet wielkiej reklamy.
    • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:37
      Przekopiowałam czyjś komentarz tongue_out

"SZTUKA NOWOCZESNA

Idę z psem na wystawę do galerii sztuki nowoczesnej.
      - Tu nie wolno z psami - mówi ochroniarz.
      - To nie jest pies - odpowiadam. - To jest performance.
      - A, to przepraszam.
      Idziemy z psem dalej. Oglądamy rzeźbę Smefra centaura. Pół koń, pół Smerf.
      - Zawsze się zastanawiałem - mówię do psa - komu kibicują centaury w czasie rodeo.
      - Sr... mi się chce - odpowiada pies.
      - Trzeba było sr... przed wejściem.
      - Wtedy mi się nie chciało.
      Idziemy dalej. Oglądam jakąś kobietę, która stoi po kolana w basenie z moczem i wykrzykuje alfabet od tyłu.
      - Z, Y, X - krzyczy. - U, V, W.
      Mój pies kręci się w kółko i węszy nosem po ziemi.
      - Fajfus - mówię do niego. - Fajfus, nie sraj tutaj.
      - Kiedy mnie ciśnie - odpowiada i zaczyna sr... na podłogę.
      Jakiś człowiek podchodzi i przygląda się temu, co wychodzi mojemu psu z dupy.
      - To jest interesująca propozycja - mówi.
      Ktoś inny też podchodzi i patrzy.
      - To jest świeże - mówi.
      Podchodzi jakaś kobieta z kieliszkiem wina w ręku, cała na czarno.
      - Odważne - mówi.
      - Ja państwa bardzo przepraszam - mówię do nich.
      - Jak się nazywa ta instalacja? - pyta kobieta. - Gó... - odpowiadam, zatykając palcami nos.
      - Mocne.
      Ktoś z galerii podchodzi i wtyka w psią srakę tabliczkę z napisem "Gó..., 2015". Podchodzi fotograf i robi zdjęcie. Pojawia się ktoś z kamerą i mikrofonem. Prosi mojego psa o wywiad.
      - Coż, zawsze kontestowałem opresyjne dla mojego gatunku rozwiązania przestrzenne w środowisku miejskim - mówi mój pies.
      - A pan jest kuratorem - pyta reporter. - Co pan sądzi o pracy swojego podopiecznego.
      - Sądzę, że to gó... - odpowiadam.
      - Brutalnie prawdziwe - mówi kobieta z winem.
      - Ostentacyjnie szczere - mówi fotograf.
      - U, T, S - krzyczy kobieta w basenie z moczem. "
      • pade Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:55
        big_grin
      • konsta-is-me Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 11:56
        Ha ha, dobre.
      • kolpik124 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:02
        big_grin big_grin big_grin

ta w czerni to która ematka? dajcie typy big_grin
      • mid.week Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:07
        big_grin
      • oqoq74 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:09
        To już przy, której wcześniejszej aferze ze sztuką krążyło w necie. W samo sedno.
      • kaz_nodzieja Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 14:21
        Znam, ale zawsze mnie się śmieszy smile
    • ichi51e Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:20
      Bez sensu. To juz muzulmanie gwalcacy Chrystusa mielibh bardziej rece i nogi w naszej optyce.
      Ciekawe jaka tresc tego dziela po za tym epizodem
      • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 12:24
        Reżyser z Jugosławii, ch..wie jakiego wyznania i korzeni tongue_out
        A muzułmanin który kogoś gwałci to zakazany przekaz, wszak muzułmanie zniewagi reżyserowi by nie darowali.
        • kaz_nodzieja Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 14:20
          Oj tak, przy odrobinie szczęścia przeżyłby dwa lata nim poderżnęliby mu gardło jak holenderskiemu reżyserowi.
      • paszczakowna1 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 13:06
        >To juz muzulmanie gwalcacy Chrystusa mielibh bardziej rece i nogi w naszej optyce.

To znaczy, tobie by odpowiadali?
        • fadilla Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 16:16
          A tobie odpowiada gwałcący Jezus. Wez jeszcze sobie lampke wina do ręki.
    • cosmetic.wipes Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 13:14
      Czy ktoś z dyskutujących w tym wątku widział spektakl?
      • fadilla Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 16:17
        Dajesz mu jakies szansę na to, że moze byc dobry?
        • sumire Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 16:37
          A dlaczego nie może?
        • cosmetic.wipes Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 16:56
          Czy może być czy zły mogłabym ocenić po obejrzeniutongue_out
          • cosmetic.wipes Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 16:57
            Uciekło "dobry"
      • lauren6 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 16:30
        Po przeczytaniu opisu wyjmowania polskiej flagi z cipki podziękuję. Nie krytykuje, nie oceniam, po prostu szukam innego rodzaju rozrywek.
    • drinkit Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 13:35
      Bez sensu wypowiadac sie, nie znajac przedstawienia. Cos jak afera w Teatrze Polskim we Wroclawiu, sztucznie nadmuchana, a przedstawienie okazalo sie dobre, a nie skandaliczne.
    • kaz_nodzieja Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 14:19
      Jak dołączą do niego Ahmeda czemu nie.
    • livia.kalina Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 16:57
      Nie widziałam przedstawienia to trudno mi się na jego temat wypowiedzieć.

Któraś forumwiczka widziała?
      • cosmetic.wipes Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 17:04
        Podejrzewam właśnie, że żadna, a w dodatku dyskutują opierając się na opisach osób, które też nie widziały big_grin
    • joa66 Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 18:05
      Z tego co czytam - nie sądzę, że sztuka by mi się podobała.

Z drugiej strony - uważam, że mniejszym złem jest wystawianie tej sztuki (nawet z dotacjami państwa) niż odgórna cenzura.

Z trzeciej strony - mogło (chyba) być złamane prawo o fladze (Art. 1.

Orzeł biały, biało-czerwone barwy i "Mazurek Dąbrowskiego" są symbolami Rzeczypospolitej Polskiej.

Otaczanie tych symboli czcią i szacunkiem jest prawem i obowiązkiem każdego obywatela Rzeczypospolitej Polskiej oraz wszystkich organów państwowych, instytucji i organizacji )
    • yenna_m Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 18:23
      www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/wojna-w-bosni-gwalty-serbow-na-muzulmankach-byly-taktyka-wojenna,558925.html

Nie zmienia Wam to odbioru sztuki?

Świat się patrzył i nic nie zrobił. Może dlatego ta flaga wyciagana jest z pochwy...

Oni mają traumę powojenną. Tak mi się przynajmniej wydaje.
      A glupi ludzie interpretują to wszystko wprost, bez przesiania tego przez kontekst historyczny.
      • araceli Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 18:36
        yenna_m napisała:
        > A glupi ludzie interpretują to wszystko wprost, bez przesiania
        > tego przez kontekst historyczny.

Najlepsze podsumowanie.
      • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 19:38
        Toż od początku mówię, że chłop ma pobałkańską traumę i wyżywa się politycznie-gwałcicielsko-przemocowo na kim popadnie.
        A teraz wyobraź sobie, że przyjeżdża na przedstawienie na twoje osiedle i z pochwy aktorka wyciąga dowód osobisty z nazwiskiem yenna_m, a na zakończenie na scenie widzimy gwałt na muzułmance dokonany przez twojego dziadka szanowanego seniora rody yenna_m . Zapewne by cię to nie ruszyło i uznałabyś to za świetny zabieg aktorski z punktu widzenia kontekstu historycznego. tongue_out Pan ma swój sposób na "bycie oryginalnym artystą" , nie wnika w historię rodu yenny_m tylko szufladkuje hurtem tak jak jemu się podoba, nie cierpi kościoła, ma traumę narodowościową. Do tego o sobie twierdzi, że jest ponadnarodowy i z nikim się nie identyfikuje. Tia.. smile Każdy jakoś chce się wybić, on się czepił obrazoburczości i polityki i z tego żyje.
        • araceli Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 19:44
          stoijedna napisała:
          > Każdy jakoś chce się wybić, on się czepił obrazoburcz
          > ości i polityki i z tego żyje.

O tak! Na pewno przygotowując spektakl grany w wielu krajach liczył na typowo polskiego pierd.lca na punkcie 'uczuć religijnych' big_grin
          • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 19:49
            jeśli myślisz, że "uczucia religijne" tylko u Polaków występują to ty lepiej za granicę nie wyjeżdżaj... big_grin
            • araceli Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 19:52
              stoijedna napisała:
              > jeśli myślisz, że "uczucia religijne" tylko u Polaków występują to ty lepiej za
              > granicę nie wyjeżdżaj... big_grin

Przeczytaj jeszcze raz to co napisałam bo Cię przerosło big_grin
              • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 19:54
                Może się przejedź do jakiegoś muzułmańskiego kraju, zmierz się ze swoim osobistym piero.lcem tongue_out
                • araceli Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 20:00
                  No niestety zdecydowanie nie mam 'uczuć religijnych' big_grin
          • kaz_nodzieja Re: Chrystys gwałci muzułmankę 30.09.16, 07:56
            W Polsce ludzie się pooburzają i tyle, może padną jakieś wyzwiska, przykre, ale tyle. Za granicą domorosłego reżysera może spotkać poderżnięte gardło w biały dzień. Albo (również w biały dzień i pod ochroną policji) wystrzelanie jego i jego współpracowników jak kaczki. To już wolę mój polski, katolicki zaścianek (z dwojga złego).
            • olena.s Re: Chrystys gwałci muzułmankę 30.09.16, 08:03
              A co ma do Bydgoszczy jakaś zagranica, ciemniaku? Masz juz taką fazę pobudzenia psychicznego, że nie zauważasz, że mijasz się z tematem?
              • kaz_nodzieja Re: Chrystys gwałci muzułmankę 30.09.16, 08:15
                Ja to co? Należy patrzeć szerzej, a nie ograniczać się do własnego zaścianka, prawda? Być ciekawym świata, a nie tylko swojego zaścianka, czyż to nie między innymi Twoje słowa?
                • olena.s Re: Chrystys gwałci muzułmankę 30.09.16, 08:20
                  To sie odnieś do decyzji o zamykaniu spektakli czy teatrów poza polskim zasciankiem. W Europie, Stanach, Kanadzie, Australii. Odnieś się do dysputy o wolności wypowiedzi v. chronieniu uczuć - toczy się w całym naszym obszarze kulturowym na wielu polach w tym uniwersyteckim.
                  I nie rozśmieszaj mnie - ty i ciekawość świata to oksymoron.
                  • kaz_nodzieja Re: Chrystys gwałci muzułmankę 30.09.16, 08:40
                    Wolność wypowiedzi zależy od tego kogo się krytykuje, także, a nawet bardziej na tzw. Zachodzie. Nie jeden przeciwnik islamu musiał płacić słone grzywny. Była tu kiedyś forumowiczka z Niemiec, pisała jak w zeszłym roku blokowali na FB jej męża (Niemca) bo śmiał skrytykować zachowanie "uchodźców". Ludzie są szczuci tzw. mową nienawiści, do której powoli zaczyna się zaliczać prawie każda krytyka, ale tylko osób pewnego pochodzenia.
        • yenna_m Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 20:08
          Byłoby mi to doskonale obojetne, prawdę mówiąc.
          • stacie_o Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 21:15
            Ja nie yenna ale odpowiem. W twojej wizji brakuje że ten szanowny dziadek podczas wojny domowej brał udział w ludobójstwie...
            • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 21:53
              tak? czyli, jako polka, jesteś odpowiedzialna za ludobójstwo i gwałty na muzułmanach, wszak polska flaga w waginie itd
              ciekawe czy się doczekam, żeby ten pan obok gwałcącego chrystusa dał też gwałcącego mahomata. cy może nie zauważył na bałkanach że to nie tylko katolicy stosowali przemoc. pan chce szokować, ale robi to tam, gdzie mu się nie oberwie, taki gieroj.
              • kaz_nodzieja Re: Chrystys gwałci muzułmankę 30.09.16, 07:54
                Jestem agnostykiem oraz od wielu lat antyklerykałem za którego modli się pobożna część rodziny, ale uważam jak Ty. Teraz katolicy są łatwym celem do wyśmiewania, także publicznego. Zaś za byle krytykę pewnej religii i ich wyznawców grożą prokuraturą, nawet zwykłym ludziom, nie mówię o artystach bo zdaje się po holenderskim reżyserze z podciętym gardłem, a potem wystrzelaną w biały dzień redakcją Charlie nikt jakoś nie ma ochoty wziąć się za temat islamu (jeżeli chodzi o wyśmiewanie czy też pokazanie jego ciemnej strony).
          • stacie_o Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 21:15
            Ja nie yenna ale odpowiem. W twojej wizji brakuje że ten szanowny dziadek podczas wojny domowej brał udział w ludobójstwie...
        • baltycki Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 21:36
          > chłop ma pobałkańską traumę
          Dziwne?
          > Do tego o sobie twierdzi, że jest ponadnarodowy

"Nasza przemoc i wasza przemoc"
          w reż. Olivera Frljića - koprodukcja
          HAU Hebbel am Ufer w Berlinie,
          Wiener Festwochen,
          Slovensko mladinsko gledališče, Ljubljana,
          Kunstfest Weimar,
          Zürcher Theaterspektakel
          Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca, Rijeka"
          • stoijedna Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 21:40
            litości, toż o swojej "ponadnarodowości" nie twierdzi na okolicznośc jednego przedstawienia.
            a z traumą to się idzie do psychologa a nie wyżywa jej na otoczeniu. epatowanie otoczenia przemocą ukierunkowaną politycznie jako lekarstwo na traumę, tia...
            • yenna_m Re: Chrystys gwałci muzułmankę 29.09.16, 22:38
              Tam traumę powojenną ma cały naród.
              Czy zdajesz sobie sprawę, co tam się działo na Bałkanach czy smarkula jesteś z zerową świadomością pewnych wydarzeń? Czy zdajesz sobie sprawę, że ludzie, którzy stosunkowo niedawno wchodzili w dorosłość, na wlasne oczy widzieli okrucieństwa wojny, które nierzadko dotykały najbliższych im osób?

Ale najprościej zamknąć się w prymitywnym i wykreowanym w ciągu ostatniego roku wizerunku muzułmanina i chrześcijanina i przez ten pryzmat patrzeć na sztukę.
              I wiesz? Wydaje mi się to po prostu takie małe, egoistyczne i takie ciasne ibtelektualnie. Oraz totalnie nieempatyczne.
              • kaz_nodzieja Re: Chrystys gwałci muzułmankę 30.09.16, 07:52
                Pamiętamy Bałkany. Między innymi ze względu na pamięć o Bałkanach uważamy, że jeżeli chodzi o możliwość wojny domowej najbezpieczniejszy jest kraj monokulturowy.
                To się wyprawia ostatnio na tzw. Zachodzie i w Skandynawii tylko potwierdza tą przykrą prawdę.
                • triismegistos Re: Chrystys gwałci muzułmankę 30.09.16, 09:50
                  Myślę, że Karadzić by się z tobą w 100% zgodził smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka