szarsz 04.10.16, 16:11 Właśnie bardzo złagodziła ton. PiS nie pracuje nad ustawą, a Waszczykowski zachowal się w sposób skandaliczny. Gratuluję nam wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milva24 Re: Szydlo 04.10.16, 16:14 Za mało. Niech się jeszcze wycofają z tych prac nad zakazem "aborcji eugenicznej" i niech wyegzekwują przestrzeganie obecnej ustawy. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Szydlo 05.10.16, 12:34 Błąd. Szydło jest premierem tylko na papierze. Prawdziwym premierem tego rządu jest ktoś inny. Odpowiedz Link Zgłoś
spanish_fly Re: Szydlo 04.10.16, 16:15 Za późno, żeby ktokolwiek mógł to zrozumieć inaczej niż pijarowe ratowanie sytuacji. Przecież dopiero co bardzo jasno mówili i ona i Kaczyński, że popierają zaostrzenie ustawy aborcyjnej. Odpowiedz Link Zgłoś
lellapolella Re: Szydlo 04.10.16, 16:20 Właśnie. I przykro mi ale to nie jest osoba, której można ufać, wszyscy już wiedzą, że jak ona mówi, to mówi. I nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Szydlo 04.10.16, 16:23 dokładnie. Że rząd nie pracuje? Też mi "uspokajająca" wiadomość - pracuje nad projektem jedyny (póki co) właściwy do stanowienia ustaw organ, czyli parlament z pisowską większością o znanych poglądach na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Szydlo 04.10.16, 16:57 > Przecież dopiero co bardzo jasno mówili i > ona i Kaczyński, że popierają zaostrzenie > ustawy aborcyjnej. Gdyby nie my, mówiłaby tak dalej. To nic? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Szydlo 04.10.16, 17:14 Dlatego jeszcze aktualniejsze jest pytanie: co dalej? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Szydlo 05.10.16, 07:53 szarsz napisała: > Dlatego jeszcze aktualniejsze jest pytanie: co dalej? nic dalej, jej rola już się skończyła, powiedziała, że porozmawiała z Waszczykowskim i wsio. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Szydlo 05.10.16, 10:11 nie co dalej ma robić premier tylko kobiety które protestują Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Szydlo 04.10.16, 18:37 Dokładnie, dostała instrukcję od prezesa, to i zrobiła, co do niej należy. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia.stefa Re: Szydlo 04.10.16, 19:09 No, gdyby nie uwalili projektu "Ratujmy kobiety", to jeszcze mogliby się wyślizgać. A tak - nikt im już nie uwierzy. Szambo wybiło i nie da się go zatkać korkiem od butelki. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Szydlo 04.10.16, 16:21 Szydło to PRowiec. Wypłynęła tylko dlatego, że skutecznie podpowiadała Dudzie w czasie kampanii to co ludzie chcą od niego usłyszeć. Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Szydlo 04.10.16, 16:25 Nie ma czego gratulować, obawiam się. Co najwyżej Warszczykowski poleci szybciej (i tak jest na wylocie). A protesty są bardzo ważne, cacy, cacy, a ustawę i tak wam zaostrzymy. I będziemy wmawiac, że nie. Odpowiedz Link Zgłoś
makurokurosek Re: Szydlo 04.10.16, 16:26 Szydło bredzi, liczy że po swoich wypocinach sprawa przycichnie , a oni w nocy przegłosują ustawę zakazującą aborcji Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Szydlo 04.10.16, 16:33 Ojej, ja nie gratuluję zwycięstwa! Gratuluję skutecznego pokazu i próby. Po raz pierwszy jest jakikolwiek efekt, to zachęca, żeby pójść jeszcze raz. I jeszcze. Ile będzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Szydlo 04.10.16, 17:09 Jedyny plus tego ch... pisu, ze czlowieka tak podk... ze musi wyjsc z domu. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Szydlo 04.10.16, 17:15 też tak uważam, trzeba szybko przygotować następną manifę (albo lepiej strajk pracownic budżetówki może?) Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Szydlo 04.10.16, 16:29 Znaczy to tylko tyle, że protesty zauważyli. Nie wierzę w ani jedno wypowiedziane przez premier słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Szydlo 04.10.16, 17:00 Sukces, tak. I to, że mamy poparcie babek z całego świata. Dobrze robi na samopoczucie. Ale w uległosć PiSu nie wierzę, raczej przegrupowanie sił i knucie - co dalej. Po staremu znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Szydlo 04.10.16, 17:13 dokładnie. jedna noc im wystarczy. nie wierzę Achajom nawet gdy przynoszą dary Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Szydlo 04.10.16, 16:52 >Właśnie bardzo złagodziła ton. PiS nie pracuje nad ustawą, a Waszczykowski zachowal się w sposób skandaliczny. Z perspektywy muszę powiedzieć, że jednak zmiękła rura im znacznie. Przypomnijmy, co było jeszcze w marcu: wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/516962,jaroslaw-kaczynski-aborcja-zakaz-ustawa-pis-prawo-przerywanie-ciazy-kosciol-sejm.html Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Szydlo 04.10.16, 17:11 nie wierzę jej. zresztą w tym oświadczeniu też kłamie (a przynajmniej pomija znaczną część prawdy) gdyż wprawdzie inicjatorem odrzucenia projektu Ratujmy Kobiety był PSL ale głosy za odrzuceniem były głosami PIS (nawet cały PSL by nie wystarczył) Poza tym ona jest p.o. (albo pomazańcem) a jej szef powiedział publicznie że przygotują swój projekt Mleko się rozlało. Za późno Odpowiedz Link Zgłoś
paszczakowna1 Re: Szydlo 04.10.16, 17:49 Tak, tak, wszystko to wina najmniejszego klubu parlamentarnego, złe PSL odrzuciło... Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Szydlo 04.10.16, 18:03 ona nie powiedziała, że PSL odrzuciło, tylko złożyło wniosek o odrzucenie, który został poddany pod głosowanie Odpowiedz Link Zgłoś
serei Re: Szydlo 04.10.16, 17:51 osiągnęła to co chciała, ty jej uwierzyłaś, na szczęścia masa kobiet nie Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Szydlo 04.10.16, 20:04 Ja tylko nie rozumiem, dlaczego Wy w to mieszacie kwestię wiary. Dla mnie sukcesem jest zmiana optyki, z nienormalnych zabójczyń niewinnych do "sprawy ważnej dla wielu kobiet". Więc prędzej uwierzę, że jest to pierwszy krok w zaplanowanym od początku odwrocie, niż że nic zupełnie nie osiągnęłyśmy. Przecież chyba żadna nie oczekiwała, że dziś rano obudzimy się w kraju z liberalnym prawem aborcyjnym? Nie. To była żółta kartka, która po raz pierwszy została prawidłowo odczytana. Pierwsza żółta kartka. Ważne, że kobiety zorganizowały się w dosłownie kilka dni. Ważne, że poruszyłyśmy cały świat. Wierzę, że nie po raz ostatni. Odpowiedz Link Zgłoś
maadzik3 Re: Szydlo 04.10.16, 20:11 nie, osiągnęłyśmy dużo i ja się z tego bardzo cieszę. ale jak mówi mój wuj (to zresztą cytat jest) "kto trwoni dzień dzisiejszy na chwalenie wczorajszych sukcesów nie będzie się miał czym chełpić jutro" Chodzi o to żeby nie dać się zwieść i nie spocząć na laurach. Ja się bardzo cieszę z dnia wczorajszego, ale praca dopiero się zaczyna i trzeba spokojnie pomyśleć co dalej. Bo boję się (jak widzę nie tylko ja) że premier jak PZPR - jak mówi że zaostrzy prawo antyaborcyjne to zaostrzy a jak mówi że zostanie jakie jest to mówi Trzeba działać dalej! Odpowiedz Link Zgłoś
a.va Re: Szydlo 04.10.16, 20:31 No ja też gratuluję. Przestraszyli się. Oczywiście zapewnienia, że nad niczym nie pracują, można sobie w d. wsadzić, ale zaczęli mieć stracha. Odpowiedz Link Zgłoś
oqoq74 Re: Szydlo 04.10.16, 20:35 Premier, że nie pracują, a po południu posłanka z PiSu w Tak jest, że prace nad projektem zaostrzającym trwają i trwać będą. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Szydlo 04.10.16, 20:42 A jest link do tego? Trzeba założyć osobny wątek na to! Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Szydlo 04.10.16, 20:59 Już znalazłam. Smutne to bardzo, kiedy kobieta mówi takie rzeczy :\ Odpowiedz Link Zgłoś
kira02 Re: Szydlo 04.10.16, 21:55 Oglądałam dzisiaj. Oni je jakoś dobierają te posłanki i posłów pod kątek arogancji? P.S. Czy też macie wrażenie, że czołowe posłanki PIS-u jakby z jednej formy odlane? Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Szydlo 05.10.16, 04:24 Ja miałam inną refleksję. Panowie w studio tacy niezbyt przygotowani. Dać tam losową ematkę i hy niunię rozjechała. Obronczyni życia, niech ją .... Odpowiedz Link Zgłoś
paloma_blauwinder Re: Szydlo 04.10.16, 20:49 > Gratuluję nam wszystkim To było od samego początku wiadomo, że PIS tej awantury nie chce i nie wprowadzi aborcji do agendy, jeśli nie zostanie przyciśnięty do ściany. Sondaże poparcia zmiany ustawy antyaborcyjnej były znane i PIS tego nie chciał ruszać nawet kijem. Istotniejszym impulsem ze strony społeczeństwa obywatelskiego był - paradoksalnie! - projekt OI. Czarny protest to było już tylko (udane) pójście za ciosem. Ale to jeszcze nie koniec, bo pytanie, do ilu Jarosław Kaczyński umie liczyć. A Waszczykowski to - upewniam się w tym przekonaniu - kretyn. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Szydlo 04.10.16, 22:10 Marek Jurek, katolicki fundamentalista, zwolennik całkowitego zakazu aborcji "13 kwietnia 2007 po odrzuceniu przez Sejm projektu zmiany Konstytucji RP w tzw. sprawie ochrony życia poczętego zapowiedział, że podda pod głosowanie wniosek o odwołanie siebie z funkcji Marszałka Sejmu. 14 kwietnia tego samego roku zrezygnował również z członkostwa w PiS oraz wszelkich funkcji partyjnych. 27 kwietnia Sejm 402 głosami przyjął jego dymisję z funkcji marszałka." (za wikipedią) W dniu 24 marca 2012 podpisał w imieniu własnej partii porozumienie o współpracy z PiS. Na mocy tego porozumienia wystartował w wyborach do Parlamentu Europejskiego w 2014 z listy PiS z pozycji nr 5, uzyskując mandat eurodeputowanego VIII kadencji. Pytanie brzmi: co pis obiecał Markowi Jurkowi, że ten zgodził się wrócić na łono pis? Może zaostrzenie ustawy antyaborcyjnej? Przecież pis od dawna przygotowywał grunt pod wyrzucenie "ciężkich uszkodzeń płodu" z zapisu pozwalającego na aborcję. Przecież już w zeszłym tygodniu wypuścili newsa, że "szykują nowy kompromis". Przestraszyli się jednak protestów i teraz się z tego wycofują. Ciekawe co zrobi w takim razie M. Jurek? Odpowiedz Link Zgłoś
71tosia Re: Szydlo 04.10.16, 22:34 sa miedzy mlotem a kowadlem - z jedenj strony bunt kobiet z drugiej naciski biskupow, bardzo mnie ciekawi jak oni z tego wybrna? A tym czasiem p Krystyna Pawlowicz grzmi: Lewackie "mamusie" i "tatusiowie" przy pomocy "Czarnego" walczą...Potem widujemy ich na salach sądowych za znęcanie się nad swymi dziećmi, których nie udało się wcześniej zabić. - Wpis ze stron tej pani z przed 15 godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
lokitty Re: zwykłe odwracanie uwagi 05.10.16, 09:03 Bosz, to ja tak właśnie mam . Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: Szydlo 05.10.16, 07:45 Nienienienie. Sukces jest niewątpliwy i widać doskonale, że Jarosław mocno stracił rezon bo kto by się spodziewał, że tak znaczna liczba zorganizuje się sama, oddolnie, w kilka dni właściwie na jedno zdanie rzucone w tv przez jakąś aktorkę Do tego w dzień powszedni i paskudną pogodę. Ktoś powiedział, że o Czarnym Poniedziałku kiedyś będzie w podręcznikach historii i ja się z tym zgadzam. PiS odcina się od sprawy, łagodzi ton ALE musieli mocno zostać dociśnięci przez episkopat, któremu moim zdaniem obiecali zaostrzenie ustawy i dziś (już dziś, co za pośpiech !) zostanie przedstawiony projekt senatorów, który Kaczyński kazał im napisać - z dopuszczalnością aborcji w wypadku zagrożenia życia matki oraz czynu zabronionego. Uważam, że to była celowa strategia. Przedstawić najbardziej radykalny projekt z kosmosu, przeczekać jakieś tam projekty, złagodzić projekt i wziąć ludzi za ryje. Ale ten pośpiech wskazuje jednak na lekką panikę, bo właśnie tej skali furii się nie spodziewali. Od dawna, jeśli nie od początku chodziło o wady płodu. P.S. Bardzo proszę, zwracajcie uwagę na określenie "aborcja eugeniczna", to kolejny element nowomowy który wpychają do języka publicznego. Narzuca obraz słodkich maleństw z ZD i zwyrodniałych matek w mundurze SS. To jest "ciężkie i nieodwracalne upośledzenie płodu albo nieuleczalna choroba zagrażająca jego życiu". Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: Szydlo 05.10.16, 07:46 *przeczekać jakieś tam protesty, miało być, przepraszam Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Szydlo 05.10.16, 07:57 inicjatywa oddolna? chyba żartujesz, przecież Błaszczykowski wyraźnie powiedział, że kobiety dały się zmanipulować lewactwu No ręce opadają, jak oni traktują naród, którym rządzą, jak stado bezwolnych niemyślących baranów Oto, "czym" jesteśmy dla nich my kobiety, zaraz za "inkubatorami". Odpowiedz Link Zgłoś
krecik Re: Szydlo 05.10.16, 08:08 Innymi slowy - jako, ze nie ma szans na zlagodzenie ustawy, wszelkie proby zmiany tego, co jest, beda z zalozenia jej zaostrzeniem, bez wzgledu na dobor slow i terminologii. Aborcja eugeniczna... Ja piernikam. Slowotworstwo i nowomowa na miare 1984 normalnie. Ag Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Szydlo 05.10.16, 09:00 > Od dawna, jeśli nie od początku chodziło o wady płodu. > P.S. Bardzo proszę, zwracajcie uwagę na określenie "aborcja eugeniczna", to kol > ejny element nowomowy który wpychają do języka publicznego. Narzuca obraz słodk > ich maleństw z ZD i zwyrodniałych matek w mundurze SS. To jest "ciężkie i nieod > wracalne upośledzenie płodu albo nieuleczalna choroba zagrażająca jego życiu". > Ja właśnie wczoraj uświadomiłam jedną dziewczynę, która bazuje na informacjach z reżimowej telewizji o co chodziło z czarnym poniedziałkiem bo była przekonana, że o liberalizację prawa aborcyjnego jak co niektóre koleżanki na forum. Sama stwierdziła, że było dobrze jak było więc po co to ruszać więc uświadomiłam ją kto ruszył i dlaczego. Jak również, że dobrze wczesniej to też nie było bo ustawa nie była przestrzegana. I że dzieci z zd to nie są jedyne usuwane płody ale też z bezmózgowiem i acefalią i wieloma innymi. Taka mała praca u podstaw ale mam poczucie, że jedna osoba przekonana. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Szydlo 05.10.16, 09:10 Ja też mam jedną na sumieniu Ją to przekonało z kolei co innego - że sami robią w razie potrzeby, a innym zabraniają. Odpowiedz Link Zgłoś
owczarkini Re: Szydlo 05.10.16, 09:17 Też się staram uprawiać taką działalność, chociaż raczej po forach. I rzeczywiście, ludzie piszą że projekt to nic nie zmienia, tylko małolaty co się po dyskotekach bzykają nie będą mogły się w końcu skrobać ile popadnie. Wszystko opada Odpowiedz Link Zgłoś
oklamoradora1 Re: Szydlo 05.10.16, 11:15 ot, pposzedł z góry przykaz stosowania łagodniejszego tonu... tylko czy to coś zmieni? Odpowiedz Link Zgłoś