fajny-zuzia 05.10.16, 14:46 Jakie zupy gotujecie najchętniej o tej porze roku? Szukam inspiracji. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karme-lowa Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 14:55 milva24 napisała: > Borgacz oczywiście. Spróbuj trzeci raz Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 21:07 Ja tak. Dla mnie bogracz jest tylko z kluseczkami Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 21:28 Jak ja uwielbiam kluseczki w bograczu. I nienawidzę ich robić. Masz jakąś prostą metodę? Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 21:33 Wiesz, dla mnie to już robota na kilka minut. Często robię kluski. Przecieram, potem kulam. Moja teściowa nie kula tylko robi mini kopytka (nożem kroi). Może tak spróbuj. Albo mnie zatrudnij Mogę stać i cały dzień kulać kluski lub lepić pierogi Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 23:09 nienie, krojone to amatorszczyzna. Najbardziej podoba mi się metoda z zatrudnianiem A jak je robisz, tak łopatologicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Jesienne zupy. 06.10.16, 09:19 Przeciskam przez praskę lub jak ziemniaki są mocno miękkie to zwykły tłuczek. Od ciasta " odrywam" kawałek i tak wsypuję mąkę ziemniaczaną i jajo. Zagniatam i kulam duuużo kluch Czyli raczej tradycyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Jesienne zupy. 06.10.16, 09:26 Ale to robisz ziemniaczane kluseczki? Moja teściowa mączne, bardziej w typie spaetzli. Mąka, jajko (żółtko? nie pamietam, muszę zapytać, sama dawno nie robiłam) i woda, albo nawet bez wody? Myślałam, że gotowe ciasto przeciskasz, to by mi pasowało. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Jesienne zupy. 06.10.16, 11:56 A nie, nie. Ja robię malutkie śląskie Odpowiedz Link Zgłoś
brysia0 Re: Jesienne zupy. 06.10.16, 12:20 Aż poszłam kartoflankę z boczkiem nastawić... A nie wiedziałam co na obiad dziś zrobić, dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
aya-breya Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 23:15 Ja przeciskam przez maszynkę do spatzli Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Jesienne zupy. 06.10.16, 09:27 Czyli maszynka do makaronu? Cholera, nie mam miejsca Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Jesienne zupy. 06.10.16, 12:09 Nie, możesz mieć albo praskę do ziemniaków z odpowiednią wkładką albo z Tupperware taki jakby płaski durszlak z szpatułką. Zajmuje tyle miejsca co głęboki talerz. Odpowiedz Link Zgłoś
aya-breya Re: Jesienne zupy. 06.10.16, 20:33 Nie maszynka. Takie coś jak praska do ziemniaków I jeszcze jest tarka do klusek, bardzo fajna rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 16:56 aniani7 napisała: > Zupę czosnkową. Możesz napisać przepis? Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 21:41 Gotuję udko, skrzydełka, co tam mam, w wodzie ok 1,5 godz. Kroję ziemniaki w talarki (na 6 litrowy gar - 2 kg pyr), wyciskam 5-6 główek czosnku. Ziemniaki podsmażam na patelni razem z czosnkiem, który dodaję później. Całość patelni przerzucam do wywaru i podgotowuję z 10 minut. Zmniejszam ogień, biorę tłuczek do ziemniaków i ugniatam wszystko w garze (oczywiście mięsa już w nim nie ma). Kiedy kawałeczki ziemniaków są drobne (niestety blenderem uzyskuje się inną konsystencję, która akurat mi nie odpowiada). Po 5 minutach gotowania na niedużym ogniu powoli wrzucam starty ser zółty i cały czas mieszam, żeby nie zrobiły się gluty. Przelewam do talerzy i dodatkowo każdy sam dodaje sobie startego żółtego sera. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 22:11 Dziękuję bardzo. Musi być pyszna. Ale zapach czosnku pewnie trudno wywietrzyc z mieszkania Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 22:13 Mhm, ale u mnie wszyscy ją lubią, dlatego zapach nie przeszkadza. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 22:35 Mnie też nie przeszkadza. W sobotę zrobię Odpowiedz Link Zgłoś
jaskiereczka Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 22:57 ooo jadłabym - zrobię sobie - i tak z ludźmi mało bywam ostatnio Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 14:58 Miałam zakładać taki sam temat. Grochówka, a jutro robię fasolkę po bretońsku. Odpowiedz Link Zgłoś
wiotka_trzpiotka Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 14:58 fasolową grochową kalafiorową gulaszową Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 15:05 W poniedziałek jarzynową, mieszaną bardzo z kalafiorem, brokułem fasolką szparagową, kukurydzą i standardowo marchewką, pietruszką, selerem,porem, ziemniakami. Dziś buraczkową, taką z burkami i jarzynami, dla męża czysty barszcz czerwony. Szukam pomysłu na dyniową, mam jakieś na zupy-krem ale są słodkawe, z mlekiem i zupełnie nam nie pasują. Za to juro robię placuszki dyniowe Moja rodzina raczej mięsna niż zupna, zupy robię normalnie jak przez cały rok, poza chłodnikami chyba tylko i botwinką. Odpowiedz Link Zgłoś
monstroteratum.furiosum Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 21:06 Ja robie dyniowa z pomidorami, czosnkiem i ostra papryka. Podaje z kwasna smietana i posypana prazonymi pestkami dyni. Odpowiedz Link Zgłoś
margotka28 Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 15:09 krupnik, dyniowa - krem, pomidorowa, krem z cukinii, cebulowa, gulaszowa, ogórkowa - bo mam swoje ogórki, kupnych nie jadam Odpowiedz Link Zgłoś
magata.d Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 15:11 Gotowałam ostatnio: żurek, krupnik, krem z dyni. Planuję: pomidorową, krem z cukinii/papryki. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 15:15 rosół bo dobry na przeziębienia podobno grochówka barszcz czerwony Dobre byłyby wszystkie zupy rozgrzewające i sycące a więc także krupnik, fasolowa, kapuśniak ale u mnie nie chcą ich jeść Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 16:50 Flaczki. Krem z pieczonej papryki. Grochówka. Odpowiedz Link Zgłoś
crea.tura Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 17:31 3 litry krupniku poszły w 2 dni zdecydowanie krupnik z dużą ilością warzyw wygrywa. a dzisiaj będzie krem z buraka. dyniowa niestety mi nie wychodzi, no jakoś nie mam szczęścia do tej zupy. Odpowiedz Link Zgłoś
lusitania2 Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 17:31 soczewicową krem z pieczonej papryki barszcz ukraiński krupnik (wege) Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 17:38 u mnie w domu: pomidorowa do makaronu i wersja krem, bardzo lubiana jest kalafiorowa i ogórkowa z ryżem, ostatnio zrobiłam też warzywną /bez mięsa/ i smakowała rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
olewka100procent Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 18:41 Dyniowo-paprykowy krem posypany prażonym słonecznikiem i serem Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 18:57 dyniowa, grochowa, fasolowa, libańska z soczewicy (shorbat adas ), kartoflanka, ogórkowa, nawet rosół częściej jest. Odpowiedz Link Zgłoś
aya-breya Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 19:12 Cebulowa zapiekana z serem i grzanką, gulaszowa z wołowiną i dużą ilością papryki, kapuśniak z kociołka na ognisku rybna z brukwią, pomidorami i chili krupnik z kaszą jaglaną zupa z soczewicy z chrupiącym boczkiem Odpowiedz Link Zgłoś
moni_kaw Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 20:28 Gulaszowa, barszcz ukraiński, żurek z jajkiem i kiełbasą, pomidorowa oczywista i krem z brokułów z gałka muszkatołowa Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 20:44 Ha, idę poszukać co mam w spiżarce na jesienną zupę, bo mnie ziemniaki z maślanką, jajkiem sadzonym i jarmużem straszą - nie to że nie lubię bo uwielbiam ale muszę zrobić dziś na jutro a się tego dania nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 21:41 Pora, czosnek i ziemniak i słoik szczawiu - katastrofa . Ale za to 2 op. jajek wiejskich. Szczawiowa. Odpowiedz Link Zgłoś
drosetka Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 21:15 o tej porze roku, jak chłód za oknem chce mi się już zdecydowanie gestych, rozgrzewających zup, kapusniak z mięsną wkładką, gęsty zurek z białą kiełbasą i ziemniakami, gulaszowa i klopsikowa, to pyszne zupy które mają jeszcze jedną zaletę- mogą być samodzielnym jednogarnkowym daniem. Polecam Klopsikową moje internetowe odkrycie z zeszłego roku Odpowiedz Link Zgłoś
miedzymorze Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 21:32 łapaj: zakochanewzupach.pl/krem-z-pieczonej-papryki-z-pieczonym-czosnkiem-i-mascarpone/# pozdr, mi Odpowiedz Link Zgłoś
viridiana73 Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 21:37 Krem z kalafiora i marchewki. Z curry, gałką i imbirem, wychodzi lekko pikantny i miło rozgrzewa. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Jesienne zupy. 05.10.16, 22:37 kartoflanka na boczku jarzynowa krupnik Odpowiedz Link Zgłoś