hedna 11.10.16, 13:52 jak często robicie? Ja ostatnio robiłam jakoś w zimie , poszłam dziś zrobić profilaktycznie. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hedna Re: Cytologia 11.10.16, 14:55 To miała być zaczepka? Marna Czytałam dzisiaj o tym i uzmysłowiłam sobie,że już chwilę nie robiłam,więc poszłam. To ważne,żeby się badać. Odpowiedz Link Zgłoś
mozambique Re: Cytologia 11.10.16, 15:54 po porstu pytam - za jakiego powodu nagle zaczelas tu wątek o tajemniczych zakamarkach swojej pochwy ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Cytologia 11.10.16, 16:14 Przeczytała w mediach, że musi robić cytologię bo inaczej umrze, uwierzyła, więc chodzi. Niezły biznes na kobietach mają. Odpowiedz Link Zgłoś
hedna Re: Cytologia 11.10.16, 16:31 Rozumiem,że Wy się nie badacie. Spoko. Proszę,zaproponujcie jakiś ciekawy temat do rozmowy,śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja [...] 11.10.16, 16:51 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Cytologia 11.10.16, 17:02 bo, swiatynio madrosci, na raka macicy w PL nadal umiera zbyt duzo kobiet w porownaniu ze zgnilym zachodem, wlasnie dlatego, ze sie nie badaja. znowu kiepsciutkie prowo, gazeciarz. ale zawsze to jakas odmiana po tysiacu watkow o muzulmanach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Cytologia 12.10.16, 15:13 cytologia nie wykrywa raka macicy tylko raka szyjki macicy.... Moja matka miała cytologie czysta jak łza a rak w trzonie macicy se rósł...Bogu dzieki ten nie jest tak niebezpieczny jak szyjki... Ja cytologie robie co trzy lata takie tu sa wskazania... Odpowiedz Link Zgłoś
aniorek Re: Cytologia 12.10.16, 15:44 przepraszam, chodzilo mi o raka szyjki macicy, na ktorego na zachodzie sie nie umiera, a w PL owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 16:00 kaka-llina napisała: > cytologia nie wykrywa raka macicy tylko raka szyjki Ani tego ani tego. Cytologia wykrywa zmiany ale zeby stwierdzic czy sa rakowe trzeba wykonac inne badania czyli kolposkopie,biopsje. Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Cytologia 11.10.16, 17:57 Promuje się również badanie prostaty. Per rectum. Byłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
cosmetic.wipes Re: Cytologia 11.10.16, 13:55 Staram się raz do roku. W praktyce wychodzi mniej więcej co półtora. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Cytologia 11.10.16, 14:01 Co rok, półtora. Staram się tego pilnować. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cytologia 11.10.16, 14:50 Niby raz do roku, ale czasem mi się omsknie i wychodzi tak co rok i kilka miesięcy. Jak z USG piersi - rok od poprzedniego to się rejestruję Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Cytologia 11.10.16, 15:04 Co roku, w okolicy urodzin zaliczam "yearly check-up" u mojego family doctor, pap smear jest czescia owego check-up. Urodziny to dobry moment na takie sprawy, nie da sie zapomniec Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cytologia 11.10.16, 15:51 jak większość tutaj - co rok / półtora, staram się pilnować Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Cytologia 11.10.16, 16:13 A USG brzucha, badanie serca kiedy ostatnio? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cytologia 11.10.16, 17:52 Tak - Ekg, badania krwi Rtg klatki piersiowej dwa lata temu, jeśli to cię interesuje Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Cytologia 11.10.16, 16:12 Z 8 lat temu. Przyznałam dałam się ogłupić tą całą propagandą. Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Cytologia 11.10.16, 16:27 Co 3 lata, takie sa zalecenia. Im człek starszy tym cześciej bo kiedys było co 5. Teraz sie wzięli na sposób ,ze jeśli chcesz antykoncepcję to musisz miec aktualna cytologię. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Cytologia 11.10.16, 16:48 Dziki kraj. Dorosła jednostka nie powinna być zmuszona do żadnych badań, poza przypadkami epidemii, która zagraża innym. Traktowanie kobiet jak bydła. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cytologia 11.10.16, 18:35 Antykoncepcja na receptę jest obowiązkowa? Zresztą w zaleceniach do przepisania antyków są przeprowadzone badania, w tym cytologia bodajże. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Cytologia 11.10.16, 21:35 Ale po co? Czyli jednak wielbione przez Was pigułki antykoncepcyjne zwiększają raka? Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Cytologia 12.10.16, 03:50 Doucz sie, RYZYKO jednego zwiekszaja, innego zmniejszaja. Odpowiedz Link Zgłoś
rhysmeyers22 Re: Cytologia 11.10.16, 16:32 Co roku obowiązkowo.podobnie jak pare innych profilaktycznych badań. Na NFZ powiedzą ze mozna co 3 lata,lekarz prywatnie uważa to absurd nawet przy 1 grupie.co rok i basta. Zreszta ,przykładowo-kobiety z gruczołowa budowa piersi powinny robić usg co pol roku najlepiej.rok to minimum.oczywiscie państwowa służba zdrowia uzna 3 lata XD szkoda gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 11.10.16, 17:08 No prywatnie to wiadomo,przeciez on ma z tego konkretne korzysci. Odpowiedz Link Zgłoś
rhysmeyers22 Re: Cytologia 11.10.16, 18:35 😀😀😀😀😀 Korzyści ma przede wszystkim pacjentka ktora ma szanse uniknąć raka .ale rożne Sa zboczenia ,mozna węszyć spiski lekarzy i farmaceutów na każdym kroku,zgłosić sie kiedy objawy bedą juz widoczne a potem dogorywać w hospicjum.ja tam ludziom nie bronię ..😀 Znaczenie profilaktyki jest dla każdego normalnego świadomego człowieka sprawa oczywista.pomiedzy hipochondria a totalnym ciemnogrodem w stylu "ło jezusicku ja tam pani do lekarzy nie chodzę bo jeszcze mnie cos znajda " Sa jeszcze odcienie szarości czytaj inteligencja i świadomość.sa choroby ktore wcześnie wykryte dają sie wyleczyć .natomiast jak przyjdziesz za późno ,możesz sie ugryźć w przysłowiowa doope.takze ten..😀 Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 11.10.16, 18:47 Korzysci to ma pan dochtor ktory to przeciez swoim zdrowym pacjentkom nie powie ze badania przesiewowe czyli tzw cytologie wystarczy ze zrobia raz na 3 lata,ze czesciej to tylko gdy cos je niepokoi, bo wiekszosci zdrowyxh kobiet ktore nie maja specjalnych wskazan nic nie niepokoi. MBE czyli medycyna oparta na dowowdach nie sugereuje tego badania czesciej. Rak szyjki macicy az tak szybko sie nie rozwija zeby miedzy badaniami nagle zrobil sie poziom nadajacy sie hospicjum. Tacy lekarze niestety zeruja na naiwnosci instrachu pacjentek. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cytologia 11.10.16, 18:49 Ciekawe, że np. na abonament też robią cytologię co roku. NFZ im za nią kasy nie oddaje. Też wietrzysz spisek? Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 11.10.16, 18:57 wuika napisała: > Ciekawe, że np. na abonament też robią cytologię co roku. NFZ im za nią kasy ni > e oddaje. Też wietrzysz spisek? > Spisek? Marnotrawienie kasy, wolno im przeciez. Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cytologia 12.10.16, 09:21 Tak, spółka z zarządami, gdzie wszyscy patrzą na kasę, na pewno wywala ją na niepotrzebne badania raz do roku, skoro mogliby tylko raz na trzy lata. Tak samo, jak ze szczepieniami - na grypę są za darmo. Widocznie opłaca im się i szczepić ludzi za darmo i robić babkom cytologię co roku. Myślisz, że robiliby z dobrego serduszka takie gesty? Nie, po prostu profilaktyka się bardziej opłaca. I widocznie skuteczna profilaktyka to nie cytologia co trzy, a co rok. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Cytologia 11.10.16, 21:30 W ciągu 3 lat nie powstanie nowotwór, którego nie możnaby usunąć. Przy badaniu co roku wyłapie się również zmiany przednowotworowe. Zalecenia mówią o badaniu co 3 lata, o ile poprzednie wymazy wyszły prawidłowo. Odpowiedz Link Zgłoś
rhysmeyers22 Re: Cytologia 12.10.16, 14:25 Tak,ja jestem naiwnym biednym dziewczątkiem ktore chciwy pan doktor omamił swoimi wizjami a yamilca vel najma posiada doktorat oraz jest krajowym konsultantem ds ginekologii i położnictwa.wiem wiem 😀A ponadto jest kobieta górująca intelektem nad pozostałymi biednymi kwoczkami ktore łykają kazdy kit.moj Boże ,gdyby to nie było żenujące to bym sie uśmiała. Powtórzę-nikogo nie namawiam do rozsądnego podejścia,kazdy jest kowalem swojego losu.wlasnie NFZ zeby zaoszczędzić bedzie wmawiać ze badania profilaktyczne Sa właściwie zbędne ,wystarczy raz na kilka lat bla bla bla.a raków jest wiele typów ,nie kazdy rozwija sie latami.czasem wlasnie wczesna profilaktyka ratuje zycie.pozatym nie mowie tylko o raku szyjki ale np piersi.i tak,kobiety z budowa gruczołowa powinny sie badać cześciej niz inne. Tak miedzy nami profilaktyka jest o wiele tańsza niz leczenie przykładowego zaawansowanego raka.takze lepiej patrzeć troche perspektywicznie ,jak mysle... Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 14:29 rhysmeyers22 napisała: > Tak,ja jestem naiwnym biednym dziewczątkiem Kim jestes to nie napisze bo mnie wytna ale wystarczy cie poczytac. Ignorancja i halasliwa gresja to tylko czesc z twoich cech. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Cytologia 11.10.16, 19:05 Akurat do pracy wróciła Zosia, która zaliczyła ostatnio babski nowotwór i powiedziała, że takich z dobrą cytologią przez lata to sporo babek bylo. Tak, że ostatnio mam mieszane uczucia odnośnie rzetelności badań profilaktycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 11.10.16, 19:26 premeda napisała: > Akurat do pracy wróciła Zosia, która zaliczyła ostatnio babski nowotwór i powie > działa, że takich z dobrą cytologią przez lata to sporo babek bylo. Tak, że ost > atnio mam mieszane uczucia odnośnie rzetelności badań profilaktycznych. > Pytanie czy po wykryciu niewielkich zmian testowano na HPV bo obecnosc tego to ryzyko wystapienia raka w dosc krotkim czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Cytologia 11.10.16, 19:27 >>>. powiedziała, że takich z dobrą cytologią przez lata to sporo babek bylo W gazecie byl kilka lat temu wywiad z prof ginekologii wg ktorego 90% polskich ginekologow nie potrafi prawidlowo pobrac materialu do cytologii - stad te przypadki rakow co to latami dawaly "dobre" cytologie. Sama pamirtam jak polscy ginowie pbieraja material - patyczkiem poglaszcza I idzie to do badania. W UK lekarka mi szoruje szcziteczka przez minute zeby zebrac material. Niestety ta corocza niby-cytologia robi wiecej zlego niz dobrego. Nie slyszalam any jakikokwiek polski ginekolog odpowiedzial za partactwo - vide te zdziwione panie z "czysta" cytologia I zaawansowanym rakiem... Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Cytologia 11.10.16, 19:36 Mój ginekolog szoruje szczoteczką. W zyciu nie mialam cytologii pobieranej patyczkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Cytologia 11.10.16, 21:28 Ale przez minutę? Po minucie szorowania szczoteczką do wymazów dosia miałaby w promocji oprócz cytologii przetkanie jajowodów... Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Cytologia 11.10.16, 21:45 Może ona taka niedomyta by lekarka by pobrać to co należy musi tyle szorować. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Cytologia 11.10.16, 22:16 >>> Ale przez minutę? Po minucie szorowania szczoteczką do wymazów dosia miałaby w promocji oprócz cytologii przetkanie jajowodów... Tak, minute,a moze nawet I dluzej.. Z calej powierzchni szyjki, pobierala kilkukrotnie. Plus, podobno mam tam jakies przebrwienie I tam szorowala dodatkowo. Ale widze ze Tu same szczesliwe posiadaczki "czystej" cytologii pobranej w sekunde. Gratuluje dobrego samopoczucia... Aha, I proponuje w atlasie sprawdzic gdzie szyjka a gdzie jajowody. Odpowiedz Link Zgłoś
fragile_f Re: Cytologia 12.10.16, 12:14 Dośka, jakbyś nie pokazała wszystkim swojej wyższości nawet w kontekscie pobierania materiału do badania, to chyba byś umarła. Tak, już wiemy - nawet ginekologa masz lepszego, niż my. Zanotowane. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Cytologia 12.10.16, 14:21 >>> swojej wyższości nawet w kontekscie pobierania materiału do badania, Powiedzialam tylko to co wyczytalam kiedys w artykule. 90% polskich ginekologow nie potrafi pobrac probki do cytologii. Stad biora sie "czyste" pacjentki z zaawansowanym rakiem. Bodaj najwiecej w Europie. Nie pokazuje swojej wyzszoaci tylko streszczam czyjas opinie. Osobiwcie wole cytologie co 3 lata, porzadnie zrobiona, niz gowniana cytologie co roku. Jesli kogos smieszy pobieranie materialu przez minute, jego problem, ale nie wiem gdzie ty widzisz moje okazywanie wyzszosci. Odpowiedz Link Zgłoś
lilly_about Re: Cytologia 12.10.16, 14:25 A może ona chciała ci zeby umyć, tylko nie trafiła i dlatego tak długo szorowała? Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Cytologia 12.10.16, 16:52 Dobrze. Zanotowałyśmy, że lekarze źle pobierają materiał. Masz jakieś wyjście poza wyjechaniem do Niemiec lub innego UK? Każdy gin pobierał mi materiał w ten sam sposób, czyli szpatułką lub patyczkiem. Mam mu zwrócić uwagę, na co on się poprawi i zacznie to robić inaczej? Czy też zacząć szukać gina sugerując się tym, jak pobiera materiał? Sonda internetowa, telefoniczna? Jak żyć pani premier? Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Cytologia 12.10.16, 17:30 >>> Każdy gin pobierał mi materiał w ten sam sposób, czyli szpatułką lub patyczkiem. Mam mu zwrócić uwagę, na co on się poprawi i zacznie to robić inaczej? No właśnie dlatego o tym pisze - zeby kobiety wiedziały gdy coś jest nie tak i nie chodzily np. latami do tego samego lekarza jesli cytologia u niego polega na pobraniu materiału patyczkiem. Moze ktoras zapyta przed wizyta jak lekarz robi to badanie. Może któraś zadzwoni do izby lekarskiej i zapyta czy jej lekarz prawidłowo robi cytologie. Może kobieta kobiecie doradzi który lekarz robi to prawidłowo. Zamiast sie śmiać - to naprawde nie jest temat do żartów o przetykanych jajnikach. Ja dopiero w UK doswiadczylam takiej cytologii - w Polsce to zawsze byl patyczek i "glaskanie". A cytologię trzeba poczuć - ze naskórek jest zeskrobany do glebszych warstw. Przyjemne to nie jest. Od "głaskającego" lekarza bym uciekala. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Cytologia 12.10.16, 17:41 Ależ ja zmieniam lekarzy bardzo często. Mało tego. Najczęściej chodzę prywatnie i zawsze materiał był pobierany w ten sam sposób. Sama wiedza jest dobra tylko co z nią zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 17:46 pitahaya1 napisał: > Ależ ja zmieniam lekarzy bardzo często. Mało tego. Najczęściej chodzę prywatnie > i zawsze materiał był pobierany w ten sam sposób. Sama wiedza jest dobra tylko > co z nią zrobić? Potwierdza sie wiec to co dosia przeczytala w artykule. Serio kazdy lekarz pobiera nieprawidlowo material? Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Cytologia 12.10.16, 18:21 Ostatnia cyto robiłam jakieś dwa lata temu. W życiu trochę ich zrobiłam. I tak, nigdy na oczy nie widziałam niczego poza patyczkami czy wacikami. I wierz mi, że cyto nie robiłam pokątnie u baby ze wsi. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 18:27 pitahaya1 napisał: > Ostatnia cyto robiłam jakieś dwa lata temu. W życiu trochę ich zrobiłam. I tak, > nigdy na oczy nie widziałam niczego poza patyczkami czy wacikami. I wierz mi, > że cyto nie robiłam pokątnie u baby ze wsi. Niczego takiego nie sugeruje. Juz od dawna nie pobiera sie materialu wacikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Cytologia 12.10.16, 18:44 >>>. Niczego takiego nie sugeruje. Juz od dawna nie pobiera sie materialu wacikiem. Wygląda na to, ze w Polsce wciaz sie pobiera 😞 brzmi to jak ponury zart w kontekscie cytologii co roku,,a nie jak w tych niepostepowych krajach co to roboa ja co 3,lata. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Cytologia 12.10.16, 17:48 Nie wiem, może cholera trzeba pytać jak pobierają material. Może nfz ma wiedze na ten temat? Może umie wskazać lekarza? Znalazłam cos takiego, ale nie wiem na ile to sprawdzone informacje: www.bezpiecznacytologia.pl/szczoteczki/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
birch70 Re: Cytologia 12.10.16, 17:59 Naprawdę podczas pobierania cytologii zeskrobuje się naskórek? OJP, mam nadzieję, że to tylko przejęzyczenie, a nie głębokie przekonanie. Współczucie, że w PL do tak złych lekarzy trafiałaś, ale może masz naprawdę wyjątkowego pecha. Nigdy mi nie zdarzyło, by lekarz pobierał materiał patyczkiem, zawsze szczoteczką (robię cyt. na podłożu płynnym, jest o wiele dokładniejsza). Inna sprawa, że zawsze robiłam priv, nigdy z NFZ. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Cytologia 12.10.16, 18:04 >>> Naprawdę podczas pobierania cytologii zeskrobuje się naskórek? emotikona.pl/emotikony/pic/036.gif Nie wiem jak jest epithelium po polsku. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Cytologia 12.10.16, 18:19 wystarczy wiedziec, co masz w pochwie i na szyjce macicy , skóry tam raczej nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 17:44 pitahaya1 napisał: Każdy gin pobierał mi materiał w ten sam sposób, czyli szpatułką lub patyczkiem. Mam mu zwrócić uwagę, na co on się poprawi i zacznie to robić inaczej? Czy też zacząć szukać gina sugerując się tym, jak pobiera materiał? Owszem powinnas, bo sa standardy pobierania materialu i kto jak kto ale ginekolog powinien je znac. Chodzi o twoje zdrowie. To jak z diagnozowaniem ektopi,nadzerki czy raka bez wykonania kolposkopi czy biopsji,albo brak wykonania testow na HPV gdy obraz cytologi pokazuje nieprawiowe komorki. Usuwanie nadzerki ktora jest ektopia itp. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Cytologia 12.10.16, 18:14 Ano jakoś tak mam w zwyczaju, że patrzę, z czym do mnie lekarze startują. Może nieprecyzyjnie się wyrażam, ale szczoteczki to ja tam nie widziałam. Jest długi patyczek z wacikiem na końcu. Taki, jak na środkowym rysunku c02d02-pyprmg42iz.roversbezcyt.indyk.onyx.pl/szczoteczki.php Tu cytat: "W niektórych ośrodkach do pobierania cytologii używa się wacików nawiniętych na metalowy drut lub patyczek, szpatuł drewnianych/plastikowych bądź tylko szczoteczek dokanałowych" Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 18:25 pitahaya1 napisał: > Ano jakoś tak mam w zwyczaju, że patrzę, z czym do mnie lekarze startują. Może > nieprecyzyjnie się wyrażam, ale szczoteczki to ja tam nie widziałam. Jest długi > patyczek z wacikiem na końcu. Tego uzywa sie do pobrania materialu u mnie. Nie jest to wacik. www.holmsidemedicalgroup.nhs.uk/health-information/?arturi=aHR0cDovL2FwaS5wYXRpZW50LmNvLnVrL2NvbnRlbnQvcGlsL2NlcnZpY2FsLXNjcmVlbmluZy1jZXJ2aWNhbC1zbWVhci10ZXN0LWxlYWZsZXQ/YXBpa2V5PTFkN2I4NWVhLTAyMWYtNDEyM2FiNTA= Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: Cytologia 12.10.16, 18:59 Poważnie mówię, że zwrócę uwagę ZANIM pójdę na płatną cytologię. Wcale mi się nie uśmiecha płacić i w dodatku łudzić się, że wszystko jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Cytologia 12.10.16, 19:04 Pytanie tez czy lekarz odesle material do laboratorium czy Sam go oceni swoim "fachowym" okiem. O to tez chyba trzeba pytac. Swoja droga skandalem jest,,ze NFZ nie ma zadnych wytycznych odnosnie tego jak powinna wygladac procedura I nie kontroluje kto I jak ja wykonuje 😞 Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cytologia 12.10.16, 19:55 Wyniki dostaje się z laboratorium, nie z pokątnego mikroskopu. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Cytologia 12.10.16, 20:13 >>>. Wyniki dostaje się z laboratorium, nie z pokątnego mikroskopu. Mnie juz nic nie zdziwi... Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cytologia 12.10.16, 15:11 Pewnie nie ginekologa, bo ona ma takich zarąbistych lekarzy, że ginekologa na oczy nie widzi, wszak to specjalista od naprawdę poważnych chorób Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Cytologia 12.10.16, 16:13 >>>. Pewnie nie ginekologa, bo ona ma takich zarąbistych lekarzy, że ginekologa na oczy nie widzi Moj BP ma akurat dwie specjalizacje, z chorob kobiecych I czegos jeszcze, ale to wciaz nie specjalista ginekokog. W UK cytologii ginekolodzy nie wykonuja. Co nie zmienia faktu, ze cytologii zrobionej przez moja GP nie zamienilabym na taka wykonana przez polskiego prywatnego "specjaliste" ginekologa. Zbyt wiele historii o "czystych" cytologiach co to nagle stawaly sie zaawansowanym rakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 17:48 wuika napisała: > Pewnie nie ginekologa, bo ona ma takich zarąbistych lekarzy, że ginekologa na o > czy nie widzi, wszak to specjalista od naprawdę poważnych chorób > Bo tak jest. Material do badania cyt pobiera mi pielegniarka,szczoteczka. Czuje, lekko nieprzyjemne,czasem troche krwawi, ale nie dlugo. Lekarz wogole nie jest potrzebny do pobrania materiu. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Cytologia 12.10.16, 14:49 >Aha, I proponuje w atlasie sprawdzic gdzie szyjka a gdzie jajowody. Dosiu, ja WIEM gdzie są jajowody- na tym polegał cały dowcip... Co do techniki pobierania wymazów widziałam zalecenia, nie ma tam nic o szorowaniu szyjki ponad minutę (dokładnie mówi się o 5 obrotach szczoteczką). Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Cytologia 12.10.16, 14:57 >>>. Dosiu, ja WIEM gdzie są jajowody- na tym polegał cały dowcip... Marniutki. >>> nie ma tam nic o szorowaniu szyjki ponad minutę Wyobrazni uzyj to zrozumiesz co mialam na mysli. Odpowiedz Link Zgłoś
redheadfreaq Re: Cytologia 11.10.16, 17:30 Co roku. Teraz zrobiłam trochę szybciej, gdyż ciąża. Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Cytologia 11.10.16, 18:32 Moja doktor twierdzi, że nie ma potrzeby częściej niż co 2 lata, ale ja i tak chodzę na przegląd - USG, cytologia raz w roku. Ale, ale, dobrze, że wątek mnie bije po oczach, bo powinnam być u niej w czerwcu! I noszę się już z pierwszą mammografią, choć budzi wśród lekarzy różne opinie. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Cytologia 11.10.16, 20:08 U mnie zmianę wykrył ginekolog na zwykłej wizycie. Ogólnie wówczas chodziłam bardzo regularnie, raz na pół roku i nagle taki cios, myślałam że zemdleję, na szczęście nie było to nic groźnego, ale 2 wizyty w szpitalu zaliczyłam. Miałam wtedy 31 lat. Teraz raz na rok idę do gina na pezegląd i robi mi cytologię, no chyba że coś mi się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Cytologia 11.10.16, 21:33 Jak pamiętam.... Co 1-3 lata, zależy co jak wypadnie. Po drugiej ciąży miałam taką dłuższą przerwę, średnia pewnie wyjdzie co 1,5- 2 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnatenisowka Re: Cytologia 11.10.16, 22:01 Co roku. Rok temu dwójka, teraz trójka, po pobraniu wycinków w szpitalu CIN3, po konizacji - nieliczne zmiany nowotworowe. Ciekawe, co by wyszło za trzy lata... Odpowiedz Link Zgłoś
klementyna4 Re: Cytologia 11.10.16, 22:55 Oczywiście przemysłowi medycznemu bardziej się opłaca wpieranie w tłum, że należy się badać zamiast uświadamiać, jaki styl życia / żywienia pozwala raka uniknąć. Trochę mnie to śmieszy, to tak jak wiara, że herbata robi się słodka od mieszania a nie od cukru. I w ten sposób gromadzimy tylko liczbę rocznych "przeglądów" (dentysta, cytologia, mammografia i co tam jeszcze), które się czujemy w obowiązku wykonać. Jak ktoś się naprawdę na coś leczy to już nie ma siły się dodatkowo naprzykrzać lekarzom. Odpowiedz Link Zgłoś
birch70 Re: Cytologia 12.10.16, 00:21 Ale jaki wg Ciebie "styl życia / żywienia", jak to się raczyłaś wyrazić, pozwala uniknąć dysplazji szyjki macicy, albo jeszcze lepiej - guza w piersi? Śmiało, bez krępacji, chętnie się zapoznam, bo mam za sobą obie te sytuacje. Pomijam już dywagacje, idiotyczne z mojego punktu widzenia, jak to zły "przemysł medyczny" coś komuś wpiera, a profilaktyka, to zuo Odpowiedz Link Zgłoś
3-mamuska Re: Cytologia 12.10.16, 00:38 birch70 napisała: > Ale jaki wg Ciebie "styl życia / żywienia", jak to się raczyłaś wyrazić, pozwal > a uniknąć dysplazji szyjki macicy, albo jeszcze lepiej - guza w piersi? Śmiało, > bez krępacji, chętnie się zapoznam, bo mam za sobą obie te sytuacje. Pomijam j > uż dywagacje, idiotyczne z mojego punktu widzenia, jak to zły "przemysł medyczn > y" coś komuś wpiera, a profilaktyka, to zuo Nie zrozumiałaś zupełnie. Chodzi o to ze lekarza namawiającą na badania profilaktykę, zupełnie zapominając zdrowy styl Życia bardzo pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
birch70 Re: Cytologia 12.10.16, 01:40 Piszesz nieskładnie, ciężko się to czyta. Dobrze zrozumiałam, bez obaw. Zdrowy styl życia fajna rzecz, ale nie zawsze jest czynnikiem wystarczającym by uniknąć raka. To jedno. A teorie, że przemysł medyczny nakłania do badań, bo czerpie z tego profity i dlatego celowo pomija uświadamianie w kwestii zdrowych zachowań, uważam (za przeproszeniem) za z doopy wzięte. Promocja zdrowego trybu życia - dobrego żywienia, uprawiania sportu - jest powszechna, obecna wszędzie. Natomiast profilaktyka w naszym kraju leży, dlatego Polki najczęściej umierają na raka piersi i szyjki macicy. O tym trzeba mówić - dużo, często i do obrzydzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 08:42 Profilaktyka jak najbardziej ale sensowna i oparta na dowodach. Opieka zdrowotna m.in jestvod tego aby o to zadbac i wyjasnic na czym polega i dlaczego tak a nie inaczej. Wystarczy powiedziec czy napisac ze cytologia co 3 lata i od razu podnosza sie glosy typu 'jasne a ja mialam male zmiany,ciekawe co by bylo gdybym czekala 3 lata' itp. Oczywistym jest ze jesli sa wskazania to wykonuje sie czesciek ale pod warunkiem ze sa. Poza tym nie czeka sie 3 lata jesli wystepuja niepokojace symptomy. Badanie piersi to nastepna rzecz, ja mam wrazenie ze bardziej ufa sie lekarzowi niz sobie a to wlasnie lekarz/pielegniarka powinni uswiadomic jak wazne jest regularne najlepiej comiesieczne samobadanie. Oczywistym jest ze jesli ktos jest w grupie ryzyka czy ma juz historie nowotwora ma inna profilaktyke. Oprocz tego korzystanie ze szczepionek np na HPV oczywiscie nie kazdy moze ale wiele osob owszem. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Cytologia 12.10.16, 11:26 Tyle że badanie palpacyjne nie zawsze wykryje raka piersi, nawet jeśli jest robione przez lekarza. Czasami zmiany wykryje dopiero mammografia ( np. mikrozwapnienia) albo usg. Dlatego profilaktyka jest taka ważna, żeby jak najwcześniej wykryć, zanim rak zacznie się rozchodzić po całym organizmie. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 14:26 iwles napisała: > > Tyle że badanie palpacyjne nie zawsze wykryje raka piersi, nawet jeśli jest rob > ione przez lekarza. Nawet? Akurat nikt lepiej tego nie wykryje niz sama kobieta. O to wlasnie chodzi ze kobiety wierza ze lekarz to zrobi lepiej a wcale nie. Dlatego wlasnie tak wazne jest samobadanie w profilaktyce raka piersi. Czasami zmiany wykryje dopiero mammografia ( np. mikrozwapn ienia) albo usg. Czasami, ale tez czesto bywa ze wyniki sa falszywie dodatnie lub ujemne. Mammografie zreszta jako badanie przesiewowe stosuje sie u kobiet w konkretnym przedziale wiekowym,zazwyczaj po 50-tym roku zycia. Profilaktyka jest bardzo wazna ale stosowana sensownie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Cytologia 12.10.16, 14:34 nie zgodzę się, czego przykładem jestem ja. Guz nie do wykrycia, bo guza jako takiego nie było, było tylko małe skupisko mikrozwapnień. I dzięki Bogu, że nie czekałam do "magicznego" wieku 50 lat, a skorzystałam z programu Urzędu Miasta dla kobiet 40 +. Mammografia wykazała zmiany, biopsja potwierdziła, że są tam komórki rakowe. Dlatego uważam, że nie mozna mówić o "sensownej" profilaktyce, bo kiedy już są wskazania, to nie jest to profilaktyka sensu stricte. Profilaktyka jest wtedy, kiedy niczego nie podejrzewasz, ale badasz się na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 14:38 iwles napisała: > I dzięki Bogu, że nie czekałam do "magicznego" wieku 50 lat, a skorzystałam z p > rogramu Urzędu Miasta dla kobiet 40 +. No a gdybys miala zmiany (moze byly?) gdy mialas 35 lat? > Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 14:40 Badania przesiewowe stosuje sie gdy ryzyko wzrasta wiec nie obejmuja one osob w kazdym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Cytologia 12.10.16, 14:42 więc cieszę się, że w moim mieście badania stosuje się wcześniej niż w programie ogólnopolskim. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 14:44 iwles napisała: > > więc cieszę się, że w moim mieście badania stosuje się wcześniej niż w programi > e ogólnopolskim. > Ale gdybys miala 35 lat to by cie nie objely? Co w takim razie proponujesz kobietom mlodszym? No bo juz wiem ze samobadanie raz w miesiacu. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 14:45 iwles napisała: > > to być może miałabym już przerzuty. > Nie wiedzialabys bo nie zrobilabys samobadania. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Cytologia 12.10.16, 14:58 Kuźwa, ile razy mam ci tłumaczyć, że w moim przypadku samobadanie NIC by nie wykryło. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 15:09 iwles napisała: > > Kuźwa, ile razy mam ci tłumaczyć, że w moim przypadku samobadanie NIC by nie wy > kryło. > Moze. Ale nie o ciebie chodzi a o poplucje kobiet i ilosc u ktorych wykrylo Odpowiedz Link Zgłoś
wuika Re: Cytologia 12.10.16, 09:27 To chyba zależy od lekarza i typu schorzenia. Jak miałam wątpliwości, czy któreś tam schorzenie, występujące w mojej rodzinie, jest dziedziczne, jaki wpływ ma styl życia, to mi wytłumaczono. Przy schorzeniach kobiecych też mnie wyedukowano, co i jak. I styl życia raczej w znaczeniu: cykliczne badania, nie lekceważyć infekcji, przychodzić do lekarza w sprawach wątpliwych, był polecany. Żeby się nie stresować i badać, jak mnie coś zaniepokoi. Z kolei przy schorzeniach bardziej zależnych od codziennego trybu życia, też dostawałam instruktaż: co robić na co dzień, na co zwracać uwagę, jakie badania i z jaką częstotliwością wykonywać. Odpowiedz Link Zgłoś
rhysmeyers22 Re: Cytologia klementyna 12.10.16, 14:35 Kolejna eko sreko nawiedzona ,sięgająca yntelektem poza tłum.oczywiscie ciemny i zacofany wierzący lekarzom zamiast leczyć sie własnym moczem ,dzieci okadzac dymem zamiast szczepic na te wszystkie bzdury bo "sasiadka kolegi kuzyna miała dziecko i to dziecko przechorowało panie dzieju ospę i Odrę i nic mu nie było przeciez a te szczepionki to tylko autyzmy" i wypiekać codziennie chleb ugniatany wlasnemi stopami.fanatycy i świry to nie moja działka w zasadzie ,byle tylko nie stanowili zagrożenia bezpośredniego XD I pokaz mi te badania pt jaka dieta pozwala uniknąć raka piersi np ,tylko konkrety ,badania ,publikacje ect,rzetelne. I tak btw,do zdrowego stylu życia typu odpowiednia dieta ,sport,spacery zaliczam tez dbałość o zdrowie czytaj coroczny przegląd. Odpowiedz Link Zgłoś
birch70 Re: Cytologia klementyna 12.10.16, 16:44 Już o to zapytałam, ale oczywiście odpowiedzi nie otrzymałam od żadnej z jaśnie oświeconych doktoryzowanych specjalistek od ekologicznego wykrywania i leczenia nowotworów Zamiast tego pouczający ton i rady z doopy nt zdrowego stylu życia / odżywiania oraz teorie spiskowe w pakiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Cytologia 12.10.16, 08:50 Gazeciarz, a kiedy ty badałeś sobie ostatnio sutki ? Pewnie nawet nie wiesz, że faceci też zapadają na raka piersi. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Cytologia 12.10.16, 11:36 od lutego co trzy miesiące, i tak jeszcze przez dwa lata. przed ciążami co rok, po ciążach co dwa lata, okazało się, że to zbyt rzadko i wyhodowałam sobie cin 2. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 14:36 conena napisała: > od lutego co trzy miesiące, i tak jeszcze przez dwa lata. przed ciążami co rok, > po ciążach co dwa lata, okazało się, że to zbyt rzadko i wyhodowałam sobie cin > 2. > CIN 2 to nie rak, istnieje ryzyko. Zalecono cytologie co 3 m-ce przez 2 lata? A testowano na HPV? Wykonano kolposkopie? Po co tak czesta cytologia, przeciez to badanie nie zdiagnozuje ewentualnego rozwijajacego sie raka? Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Cytologia 12.10.16, 14:43 naprawdę cytologia nie zdiagnozuje komórek rakowych ? Pierwsze słyszę. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 14:47 iwles napisała: > > naprawdę cytologia nie zdiagnozuje komórek rakowych ? > Pierwsze słyszę. > Nie, nie diagnozuje. Wlasnie w tym problem ze wielu kobietom sie wydaje ze tak. To nie jest test ktory diagnozuje komorki rakowe a jedynie zmiany, a zebybwiedziec jakie sa trzeba wykonac inne badania m.in test na HPV, kolposkopie, biopsje. Odpowiedz Link Zgłoś
birch70 Re: Cytologia 12.10.16, 17:02 Ale przyznaj się, ten wykład, który wygłaszasz ciemnemu ludowi, to z autopsji, czy tak sobie tylko teoretycznie dywagujesz? Bo wiesz, są tu dziewczyny, które doświadczyły takich rzeczy (w tym ja), tak że tego... W materiale z cytologii widoczne są komórki nabłonka szyjki macicy, tak więc jak najbardziej można określić ich stan - prawidłowe, dysplastyczne czy już nowotworowe. Kolposkopię robi się jako badanie rozszerzające, gdy jest wskazanie, czyli obecność w wymazie nieprawidłowych komórek. Gdy w jej trakcie widać wybarwione zmiany na szyjce, pobiera się wycinki, aby potwierdzić diagnozę cytologiczną. Test na HPV jest jedynie potwierdzeniem infekcji wirusem - i informacją, czy jest on onkogenny, czy nie. Zmiany od CIN2 i tak się standardowo wycina, czy test wykonałaś, czy też nie. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Cytologia 12.10.16, 17:40 birch70 napisała: > Ale przyznaj się, ten wykład, który wygłaszasz ciemnemu ludowi, to z autopsji, > czy tak sobie tylko teoretycznie dywagujesz? Bo wiesz, są tu dziewczyny, które > doświadczyły takich rzeczy (w tym ja), tak że tego... Moze i sa co nie oznacza ze wiedza w czym rzecz. Po pierwsze CIN 2 sie zazwyczaj usuwa ale ten wynik nie oznacza raka a zwiekszone ryzyko jego rozwiniecia sie. Po drugie wynik cytologi nie diagnozuje raka,chyba ze jest on juz obecny w bardzo zaawansowanym stadium. Po trzecie jesli wynik pokazuje nieprawidlowe komorki to test HPV jest wlasciwie standardowy bo obecnosc to spore ryzyko wystapienia raka i krotkim czasie. Po czwarte wykonuje sie kolposkopie ktora to daje obraz zmian, czesto podczas tego badania usuwane sa nieprawidlowe komorki. Po piate stosuje sie tez biopsje do diagnozowania raka. A po szoste to sposc troche powietrza. Odpowiedz Link Zgłoś
birch70 Re: Cytologia 12.10.16, 18:24 yamilca197 napisał(a): > Moze i sa co nie oznacza ze wiedza w czym rzecz. Nieeee, no jasne, przeszłam całą procedurę (cyt/kolpo/wycinki/konizacja) i nadal nic nie wiem, spoko Za to jamilcia wie, chociaż nie odpowiedziała na pytanie, czy ma jakiekolwiek doświadczenia w tym względzie. > Po pierwsze CIN 2 sie zazwyczaj usuwa ale ten wynik nie oznacza raka a zwiekszo > ne ryzyko jego rozwiniecia sie. I znów mnie oświeciłaś Serio sądzisz, że o tym nie wiem (oraz inne przedstawicielki ciemnego luda)? > Po drugie wynik cytologi nie diagnozuje raka,chyba ze jest on juz obecny w bard > zo zaawansowanym stadium. Opisałam wcześniej łopatologicznie, że w materiale cytologicznym są widoczne komórki nabłonka i można ocenić ich stan (norma/dysplazja/rak). Nie doczytałaś, czy udajesz? > Po trzecie jesli wynik pokazuje nieprawidlowe komorki to test HPV jest wlasciwi > e standardowy bo obecnosc to spore ryzyko wystapienia raka i krotkim czasie. A nie, nie zawsze. Można mieć szczepy niewysokoonkogenne, wiedziałaś? > Po czwarte wykonuje sie kolposkopie ktora to daje obraz zmian, czesto podczas t > ego badania usuwane sa nieprawidlowe komorki. Nie są usuwane nieprawidłowe komórki, a pobierane są wycinki z nieprawidłowo wybarwionego obszaru w celu poszerzenia diagnostyki. Sporadycznie zdarza się, że uda się w wycinkach ująć całość zmian, ale bynajmniej nie jest to częste. > A po szoste to sposc troche powietrza. Ja tam jestem wyluzowana, bo opieram się na własnych doświadczeniach - w odróżnieniu od Ciebie, jak sądzę. To raczej Ty odpuść sobie ten moralizatorski ton i misję oświecania biednych maluczkich. (BTW, słowo "spUść" pisze się nieco inaczej). Odpowiedz Link Zgłoś
shell.erka Re: Cytologia 12.10.16, 17:53 Zgadzam się. 2 lata temu też miałam b.złą cytologię. Lekarz natychmiast wziął mnie do szpitala, na i zrobił kolppskopię. Potem koszmarne dni w oczekiwaniu na diagnozę. A po diagnozie zalecenie kontroli raz na rok. Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Cytologia 12.10.16, 14:50 yamilca197 napisał(a): > CIN 2 to nie rak, istnieje ryzyko. Zalecono cytologie co 3 m-ce przez 2 lata? A > testowano na HPV? Wykonano kolposkopie? Po co tak czesta cytologia, przeciez t > o badanie nie zdiagnozuje ewentualnego rozwijajacego sie raka? tak, wszystko via internet, na forum Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Cytologia 12.10.16, 11:42 raz w roku, wypada co ok. 10-11 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Cytologia 12.10.16, 16:49 Co 3 lata. Dostaję list z zaproszeniem na badanie. Nie mam histerii w tym względzie. Odpowiedz Link Zgłoś