Dodaj do ulubionych

Ludzki gest solidarności potrzebny

28.10.16, 10:24
Można podać rękę. Nie wierze w opamiętanie rządzących ale tym, którym to sprawia wielki ból możemy okazać poparcie.
Link do petycji w sprawie ekshumacji zwłok ofiar katastrofy, w przypadku kiedy rodziny ofiar protestują:
trybuna.eu/nowacka-poprzyjcie-apel-rodzin-smolenskich-w-sprawie-przymusowych-ekshumacji/
Obserwuj wątek
    • beataj1 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 10:29
      Ja mam poczucie że rząd w ten sposób promuje kremacje. Spokój mają tylko te rodziny które skremowaly swoich bliskich. W dzisiejszych czasach to chyba jedyne wyjście bo nigdy nie wiadomo co i kiedy władza wymyśli.
      • maadzik3 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 11:35
        ja zdecydowanie życzę sobie kremacji, teraz mam dodatkowy (choć zbędny bo jestem przekonana) argument smile
      • mid.week Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 11:57
        Cicho bo zaraz kremacja będzie nielegalna wink
    • spanish_fly Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 10:36
      Flaki mi się przewracają jak sobie pomyślę, co fundują tym rodzinom. Żeby to jeszcze faktycznie miało jakiś sens i uzasadnienie, ale nie. Chodzi tylko i wyłącznie o nakręcanie klimatu politycznego - halloweenowa zabawa dla wyznawców religii smoleńskiej.
      • maadzik3 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 11:38
        tak, to jest bezczeszczenie zwłok i bardzo mi żal rodzin. Oczywiście zrobią co będą chcieli (rządzący). Moim zdaniem oprócz nakręcania hucpy i awantury smoleńskiej jest to takie obsikiwanie terenu - podobnie jak kwestie nadmiernego eksponowania katolickości, narodowości i cały spór o aborcję plus mówienie o optymalnym modelu rodziny - mający przekazać że za ich władzy za życia i po śmierci chłop pańszczyźniany (o, pardon, obywatel) jest ich własnością. I żeby się nie wydawało że jest jakaś prywatność czy intymność w którą urzędnik ministerstwa nie może z butami i butą wejść. Czysty rok 1984. Mam nadzieję że kością w gardle stanie, ale zapłacimy wszyscy
        • kira02 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 12:13
          https://www.andrzejrysuje.pl/wp-content/uploads/2015/11/cba.png
    • mama.nygusa Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 11:17
      sERDECZNIE WSPOLCZUJE RODZINOM.
    • sumire Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 11:22
      Też nie wierzę w ich opamiętanie.
      Ale karma to suka, więc mam nadzieję, że stosownie ich ukarze za cierpienia, których przysparzają Bogu ducha winnym ludziom.
    • iziula1 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 11:33
      Podpisałam.
      Niedobrze mi z obrzydzenia jak o tym myślę.
      Na miejscu rodzin zmarłych ofiar z pewnością płakałabym z bezsilności. To jak gwałt zadany obolałej z żałoby duszy. Jakie to nieludzkie, niegodne i okrutne.
      To wstrętne co chcą zrobić.
      I jak pomyślę że J. Kaczyński teraz wykopie swego brata i bratową dla politycznej zemsty...chory człowiek. Chory!!!!
      • spanish_fly Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 11:43
        Odkąd się dowiedziałam, że mają wydobywać te ciała z grobów nie mogę się przestać zastanawiać w jakim stanie będą - czy to będą już zmumifikowane skóra i kości, czy gnijące mięso. Nie wyobrażam sobie nawet, co muszą przeżywać bliscy zmarłych sad

Kaczyński, starszy przecież człowiek, czujący na pewno oddech śmierci na karku, wyciąga z grobu brata-bliźniaka - jakby chciał zobaczyć sam siebie za kilka/kilkanaście lat.
        • owczarkini Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 03.11.16, 11:33
          Facet się zna, wie co mówi:
          www.newsweek.pl/polska/pis-chce-ekshumacji-cial-ofiar-katastrofy-smolenskiej-rozmowa-z-balsamista-zwlok,artykuly,399902,1.html
          Rzeczywiście, zalutowane trumny to co innego sad Masakra, i te rodziny dostaną pewnie protokoły sad
      • beataj1 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 11:50
        Przeczytałam dziś gdzieś w necie teorię że oni między innymi po to ich wykopują by potem można ich było jeszcze raz z honorami pochować. Tak w sensie że ostatni pogrzeb Kaczyńskiego organizowała PO zatem trzeba to zrobić jeszcze raz.

Normalnie nie chciałoby mi się w to wierzyć. Ale przy tej władzy....
        Nie brzmi to tak zupełnie nieprawdopodobnie...
      • beata985 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 13:02
        iziula, Twoje słowa powinno wydrukować dużymi literami i podczas ekshumacji z nimi chodzić....
        może podczas wszelkich protestów....tak , żeby kaczor i macierewicz je dostrzegli.....
    • mid.week Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 11:57
      Podpisałam. Dla mnie to obrzydliwe, cyniczne i podłe.
    • zona_glusia Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 12:42
      Podpisałam.
      Myślę, że sprawa jest dość beznadziejna, że prezydent nic nie zrobi, jak zawsze.
    • gama2003 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 13:41
      Nie wyobrażam sobie bólu Rodzin, które ekshumacji nie chcą. To coś ponad ludzkie siły....
    • asia_i_p Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 14:13
      Podpisałam. Nie rozumiem, czemu nie mogą oprzeć paranoicznego śledztwa na ekshumacjach tych, których rodziny się na to zgadzają.
      • spanish_fly Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 14:22
        Bo nie chodzi o żadne śledztwo, a polityczny teatrzyk, który ma się ciągnąć jak najdłużej.
        • paszczakowna1 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 18:48
          A przy okazji pokazanie, kto tu rządzi. Chcemy, to zrobimy wszystko, a hołota ma sie zamknąć.
    • tiszantul Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 14:29
      > Można podać rękę. Nie wierze w opamiętanie rządzących ale tym, którym to sprawi
      > a wielki ból możemy okazać poparcie.
      > Link do petycji w sprawie ekshumacji zwłok ofiar katastrofy, w przypadku kiedy
      > rodziny ofiar protestują:
      > rel="nofollow">trybuna.eu/nowacka-poprzyjcie-apel-rodzin-smolenskich-w-sprawie-przymusowych-ekshumacji/

całe trzy rodziny? ty tak całkiem poważnie? i obwieszczają to na portalu "Trybuna"?

wrzuć chociaż jakiś link do poważnych mediów polskojęzycznych kapitału niemieckiego, a nie do niszowej postkomunistycznej "Trybuny". Proponuję list poparcia medycyny radzieckiej, przecież radzieccy lekarze dołożyli największych starań. Jak putinowscy kagiebiści zrobią sekcje, to mucha nie siada, premier Kopacz potwierdza. Kto mógłby wątpić w radziecką naukę? tylko ktoś niewykształcony.

Ależ się boicie wyników sekcji zwłok ofiar. Dlatego trzeba je zrobić.

swoją drogą ciekawe macie te portale internetowe, ileż wzruszających wspomnień:

"Chwała bohaterom spod Lenino!"

livia kalina, przyznaj się, jesteś pionierką? komsomołką? jak wypadł apel ku czci bohaterów spod Lenino, czy zorganizowałaś imponującą oprawę artystyczną, czy było przemówienie pierwszego sekretarza i obowiązkowa obecność?

"Dolnośląski SLD pamięta o bohaterach spod Lenino" - nie tylko SLD, z pewnością aktyw partyjny na ematce również. Brakuje tylko paszczakówny, włączy się spontanicznie za godzinę.
      • tiszantul Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 14:39
        a jak tam wasza gazeta "Trybuna"? Cały target wam wymarł 10 lat temu? Dobrze, że chociaż został Wam portal "Trybuna" i zaangażowany aktyw ideologiczny na "e-matce"
      • spanish_fly Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 14:46
        Przecież macie kogo wykopywać. Nikt Wam nie broni się bawić kośćmi Waszych "poległych".
      • 45rtg Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 15:56
        tiszantul napisała:

> wrzuć chociaż jakiś link do poważnych mediów polskojęzycznych kapitału niemieck
        > iego, a nie do niszowej postkomunistycznej "Trybuny". Proponuję list poparcia m
        > edycyny radzieckiej, przecież radzieccy lekarze dołożyli największych starań. J
        > ak putinowscy kagiebiści zrobią sekcje, to mucha nie siada, premier Kopacz potw
        > ierdza. Kto mógłby wątpić w radziecką naukę? tylko ktoś niewykształcony.
        >
        > Ależ się boicie wyników sekcji zwłok ofiar. Dlatego trzeba je zrobić.

A wiesz, przekonałeś mnie. Podpisałem przed chwilą.
    • tiszantul Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 14:34
      zapraszam ematki do udziału w dyskusji. Wiecie jak trudno dyżurnym funkcjonariuszkom bić pianę we własnym gronie? wykażcie trochę współczucia i dołączcie się
      • ra-sowa Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 14:51
        obrzydliwe jest to co piszesz, po prostu tyle.
        • paszczakowna1 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 15:22
          To w ogóle obrzydliwy troll - każdy jego post jest moralnie i estetycznie ohydny. Nie odpisywać, klikać w kosz.
          • albertynaa Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 15:26
            Troll ocenia trolla big_grin
            • paszczakowna1 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 29.10.16, 19:04
              Hmm, ja na tym forum jestem od kilkunastu lat. Ty i inne niki piszące w dość obrzydliwy sposób dziwnym trafem od kilku miesięcy. Masz może na tę prawidłowość jakieś wytłumaczenie?
              • albertynaa [...] 29.10.16, 20:01
                Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • tiszantul Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 15:01

przede wszystkim musicie powstrzymać 90 rodzin przed ekshumacjami. Nie wątpię, że dacie radę, wprawdzie macie tylko 3 rodziny, ale przy wsparciu takich renomowanych mediów jak "Trybuna", pani Nowackiej z Ruchu Palikota oraz kilku ematek z pewnością dacie radę.

Pozwolę sobie na pytanie retoryczne, livia.kalina, w jakim celu linkujesz wypowiedzi współprzewodniczącej Ruchu Palikota, który decyzją społeczeństwa dawno zniknął ze sceny politycznej? Jaki mandat mają przedstawiciele Partii Palikota, nawet współprzewodnicząca, jak pani Nowacka, do decydowania o działaniach rządu? Livia, nie ośmieszaj się, palikociarze nie mają żadnego poparcia nawet na ematce. Czy natomiast ematka mogłaby sobie życzliwie zakonotować zakotwiczenie ideowe livia.kalina, żeby nie trzeba było eksplikować za każdym razem?

zapomniałaś livia, jest rok 2016, teraz pompujecie Nowoczesną, a nie Palikota. Przecież Ryszard Petru to nowa jakość w polskiej polityce, taki wykształcony i kompetentny, oświeconemu Europejczykowi znad Wisły nawet przez myśl nie przejdzie porównanie z Palikotem i rozważania o wydmuszkach...
      • spanish_fly Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 15:07
        Rodziny nie mają nic do gadania.
      • iwles Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 15:14

a dla ciebie w dalszym ciągu ludzie to jedna masa, jak za komuny....

Skoro wg ciebie aż 90 rodzin wyraża zgodę na ekshumację, to dlaczego nie zostawicie w spokoju tych, którzy sobie nie życzą ? Musicie jak wszyscy to wszyscy ?

Czy nawet po śmierci ciała należą do rządu ???
      • joanah2o Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 15:16
        17 rodzin, nie 3.
        www.petycje.pl/petycja/12106/list_otwarty_rodzin_smolenskich.html
      • asia_i_p Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 16:27
        Ale po co powstrzymywać te 90, które chcą? Niech po prostu dadzą spokój tym, którzy nie chcą.
    • tiszantul Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 15:13
      Unia Pracy
      Młodzi Socjaliści
      Unia Lewicy III RP
      Europa Plus Kwaśniewskiego
      Ruch Palikota

tu nawet dyskutować nie ma sensu. Już więcej sensu ma współczucie. Ale np. Lubnauer też przez 20 lat nie mogła się nigdzie załapać, dopóki nie trafiła na odkrywcę talentów pana Ryszarda. Pani Nowacka też się gdzieś w końcu załapie.
      • zona_glusia Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 15:30
        5 twoich wpisów w wątku.
        Przyznaj, że robisz to specjalnie, żeby wątek był u góry i więcej ludzi podpisało petycje.
        • 1elka26 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 16:03
          Hipokryzja obrońców tego "żeby było tak jak było" jest porażająca. Gdzie byłyście 6 lat temu? Może więc warto przypomnieć co mówiła p. Ewa Kochanowska na posiedzeniu sejmowej komisji obrony narodowej:

"Zapowiedziane przez Prokuraturę Krajową ekshumacje szczątków ofiar tragedii 10 kwietnia 2010 r. budzą emocje wśród rodzin ofiar. Co mniej zrozumiałe, a nawet podejrzane, także u osób postronnych, więc z całą pewnością raczej powinny one milczeć. (…) Rodziny mówią, że przechodzą przez piekło. To prawda, ale bardzo łatwo z imienia i nazwiska można wskazać osoby, które nas na to piekło skazały. Są to prokuratorzy: Andrzej Seremet, Krzysztof Parulski, Ireneusz Szeląg. Z polskiego kpk jednoznacznie wynika, że kiedy istnieje podejrzenie przestępczego spowodowania śmierci, a takie podejrzenie istniało i istnieje w związku z każdą katastrofą, obowiązkiem polskich prokuratorów było dokonanie po przyjeździe tych zwłok do Polski oględzin zewnętrznych i ewentualne zarządzenie sekcji. Tego nie zrobiono. Do dzisiaj nie wiem, dlaczego 11 kwietnia pojechałam na identyfikację do Moskwy. Zszokowanym rodzinom, nad ranem, minister Tomasz Arabski i była minister Ewa Kopacz powiedzieli, abyśmy ze szczególną ostrożnością dokonywali tych oględzin, ponieważ trumny zostaną zamknięte i nie będą otwierane w Polsce. Wiele osób gorąco protestowało przeciwko takim stwierdzeniom, ja nie. Ja byłam żoną byłego konsula w Londynie i wiedziałam, jak odbywa się taki transport i co dzieje się z ciałami po przylocie do kraju. W naszym przypadku, z niewiadomych powodów, tak się nie stało. I nigdy nie zyskaliśmy wiarygodnego wytłumaczenia, dlaczego?

Do Polski przylatywały zalutowane trumny, bez dokumentacji medycznej, bez zaświadczenia lekarskiego stwierdzającego zgon, co wielu rodzinom utrudniało pochówek. Już w Moskwie wiele osób zaczęło mieć wątpliwości, które z czasem tylko się pogłębiały. Trumny były za lekkie albo tak ciężkie, że kilku mężczyzn nie mogło ich podnieść. A kilka dni po oficjalnych pogrzebach zaczęły się pojawiać dalsze szczątki i rozpoczęły się tak zwane dochówki. Niektóre rodziny miały ich po kilka i trwały one jeszcze do niedawna. W maju 2010 r. 13 rodzin pochowało małe trumienki ze szczątkami swoich bliskich na Powązkach. Były tam też szczątki dwóch osób tak sprasowanych, że nie można było ich rozdzielić. W lipcu na Powązkach ofiarom postawiono pomnik, a pod tym pomnikiem urnę z prochami dwustu kilogramów niezidentyfikowanych szczątków. Decyzja została podjęta bez informowania rodzin przez ówczesnego ministra cyfryzacji Michała Boniego.

29 kwietnia 2010 r. przed Sejmem zdaje sprawozdanie ówczesna minister zdrowia. Nie od dziś wiemy, że nazwanie ją przesadną kłamczynią nie jest przesadą. (…) Pod koniec października rodziny składają pierwsze wnioski o ekshumację. Publicznie nazywa się ich „psychopatami”, „hienami cmentarnymi”, „nekrofilami”. Prokuratura wojskowa nigdy nie odpowiedziała na te wnioski. Dopiero na kilka tygodni przed likwidacją wysłała zawiadomienie o oddaleniu tych wniosków. Odbyło się 9 ekshumacji. One odbyły się z urzędu, także wbrew woli rodzin. Sześć zostało wykonanych, ponieważ wskazali je Rosjanie. To był wielki szok dla rodzin. (…) Po ekshumacjach okazało się, że ciała są zapakowane szczelnie w siedmiowarstwowe worki plastikowe, są brudne, zanieczyszczone odpadami, niedopałkami papierosów, z poszarpanymi resztkami odzieży, z przemieszczonymi organami. Byliśmy wstrząśnięci taką profanacją ciał naszych bliskich.
          Kiedy w końcu uzyskaliśmy dostęp do dokumentów opisujących wrakowisko, rodziny wykonały szczegółową mapę wrakowiska. Nie komisja Millera, nie prokuratura, ale właśnie rodziny. (…) Dokumentacja genetyczna, wykonana w Polsce oraz w Rosji, wskazuje także na możliwość pochowania fragmentów ciał w niewłaściwych grobach i z tą świadomością część rodzin żyje blisko 5 lat. Możecie tutaj państwo bez końca spierać się o zasadność powołania komisji, przyśpieszenia, trajektorie, ciała naszych bliskich powiedziały już wiele i z pewnością powiedziałyby więcej w kwietniu 2010 r. I może właśnie dlatego ich nie zbadano."

Może zamiast pisac petycje, ktos odpowie na te wszystkie pytania? Teraz szukacie następnego paliwa politycznego? - WSTYD
          • iwles Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 16:18

słowo kluczowe, na które chorujecie od 6 lat i wyzdrowieć nie macie zamiaru, to "istnieje podejrzenie przestępczego spowodowania śmierci"

No to wyobraź sobie, że są ludzie dla których to jest nieprawdą. I dlatego cały dalszy twój wywód jest stekiem bzdur.
            • 1elka26 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 16:25
              iwles napisała:

>
              > słowo kluczowe, na które chorujecie od 6 lat i wyzdrowieć nie macie zamiaru, to
              > "istnieje podejrzenie przestępczego spowodowania śmierci"
              >
              > No to wyobraź sobie, że są ludzie dla których to jest nieprawdą. I dlatego cały
              > dalszy twój wywód jest stekiem bzdur.

Jest nieprawdą, bo tak sobie uważają? Właśnie takie sformułowanie jest stekiem bzdur.

"Należy stwierdzić, iż jedyną przyczyną, dla której ekshumacja ofiar katastrofy smoleńskiej byłaby moralnie usprawiedliwiona, może być wyraźna i obiektywna potrzeba wynikająca z dążenia do poznania prawdy, przy jednoczesnym braku możliwości zastąpienia tej czynności innymi środkami dowodowymi. Trzeba też przypomnieć, iż bezpośrednio po katastrofie nie przeprowadzono w Polsce sekcji zwłok żadnej z ofiar a przeprowadzone do tej pory ekshumacje wykazały nieprawidłowości dotyczące pochówku kilku ciał."

fragment o świadczenia rzecznika KEP.
              Ostatnie zdanie to też stek bzdur? Dlaczego zaraz po katastrofie nie przeprowadzono sekcji zwłok? Jest na to odpowiedź? czy tez odpowiedzią są jedynie wyzwiska?
              >
              >
              • 45rtg Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 16:33
                1elka26 napisał(a):

> Ostatnie zdanie to też stek bzdur? Dlaczego zaraz po katastrofie nie przeprowad
                > zono sekcji zwłok? Jest na to odpowiedź? czy tez odpowiedzią są jedynie wyzwi
                > ska?

Jest na to odpowiedź. Sekcji nie przeprowadzono, ponieważ nie było sensu. Sekcje przeprowadza się, aby coś wyjaśnić, a w przypadku tej katastrofy sprawa była jasna - CFIT.
                Tego po zwłokach nie widać.
                • paloma_blauwinder Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 17:24
                  > Jest na to odpowiedź. Sekcji nie przeprowadzono, ponieważ nie było sensu.
                  Jak to nie było sensu? Może ktoś ich otruł? Może mieli zawał? Może Jarosław chciał popełnić samobójstwo rozszerzone, ale potem się rozmyślił? Drogi Watsonie, jeśli wykluczyć to, co niemożliwe (śmierć w wyniku katastrofy lotniczej) to, co pozostaje, choćby najmniej prawdopodobne jest prawdą!
              • iwles Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 16:35

rozumiem, że jedynym celem ekshumacji jest "udowodnienie", że w ciałach znajduje się trotyl ?
                Ciekawe, co zrobicie, gdy okaże się, że materiałów wybuchowych w trumnach NIE MA ? Dacie wówczas spokój ? Odpuścicie ?
                • mid.week Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 16:37
                  Jak ma być to będzie! Przecież nie po to odkopuja żeby nic nie znaleźć.
                  • iwles Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 17:00

a jak ktoś się nie zgadza, to na pewno jest współwinny wink
                    • karme-lowa Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 17:14
                      Ale przecież trotyl znajdą! Nawet jak go nie będzie to znajdą!
                      • iwles Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 17:15

ciekawe, czy już ustalili u kogo big_grin
                        • karme-lowa Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 17:37
                          A pewnie że ustalili. Jestem pewna 2 nazwisktongue_out
                          • kira02 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 18:41
                            Nawet, jakby nic nie znaleźli, to pewne jest, że będzie to wysoce podejrzane i będzie wymagało dalszego śledztwa.
                        • livia.kalina Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 29.10.16, 11:45
                          >
                          >ciekawe, czy już ustalili u kogo
                          U tych, którzy się teraz nie zgadzają na ekshumację. Zobaczycie jeszcze, że będą po sądach ciągać te rodziny, które teraz protestują (byli w zmowie i chcą coś/zamach ukryć). teraz brzmi groteskowo? Za kilka miesięcy wyciągnę ten watek...
                          • mid.week Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 29.10.16, 11:57
                            A wiesz, że myłsałam o tym samym. Ze materiały wybuchowe znajdą sie u osób z opozycji. Najlepiej cała laska dynamitu w kieszeni Jarugi Nowackiej. Byłoby że Tusk ją z tym wysłał, miała wysadzić Kaczora po wylądowaniu ale część kontrabandy wybuchła za wcześnie.
                            • paskudek1 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 29.10.16, 15:11
                              A Jarugi-Nowackiej nie skremowano przypadkiem? Bo już nie pamiętam
                              • livia.kalina Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 29.10.16, 20:44
                                Tak, została skremowana. To też podejrzane, prawda? Pewnie jej rodzina chciała coś (zamach) ukryć.
          • paskudek1 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 17:34
            ja wiem, że z toba dyskusja jest jeszcze mniej owocna niż dyskusja ze ścianą ale kobieto KOMU robiono problemy z pochówkiem? Te ciała przywieziono do kraju w ekspresowym tempie i niemal w tym samym tygodniu co przyleciały odbyła się część pogrzebów. Wiesz co to jest utrudnianie pochówku? Wiesz ile trwałyby pełne badania DNA WSZYSTKICH szczątków? Pi razy oko pół roku do roku. Pracowałam kilka lat temu z dziewczyną której ojciec zginął w pożarze w swoim własnym łóżku. DWIE CÓRKI zmarłego świadczyły w prokuraturze, że to ich ojciec, jakkolwiek identyfikacja zwęglonych zwłok do najprzyjemniejszych nie należała, wieku świadków zeznawało że zmarły mieszkał SAM a mimo to prokurator prowadzący sprawę NIE ZEZWOLIŁ na pogrzeb do czasu wykonania badań DNA. Czekali na to miesiąc.
            A w przypadku katastrofy z 2010 roku wielu krewnych nawet nie pojechało do Moskwy żeby zidentyfikować swoich bliskich. Dziwnym trafem ci, którzy teraz najgłośniej pyszczą o zamienie zwłok o zamachu itp. Gdyby wtedy państwo wykonało wszystko zgodnie z prawem czyli ALBO zmusiło rodziny do identyfikacji zwłok na miejscu w Moskwie albo wykonało badania DNA po przewiezieniu ciał do Polski to pogrzeby ofiar trwałby by nie do maja 2010 ale do listopada albo i dłużej. A prawicowe media i prawicowi politycy zapluliby się od wycia jaki to Tusk jest wredny. Jak widać trzeba było to zrobić bo i tak mu nie odpuszczą, oni zwyczajnie nienawidzą innych.
            • iwoniaw Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 17:45
              Gdyby wtedy państwo wykonało wszys
              > tko zgodnie z prawem czyli ALBO zmusiło rodziny do identyfikacji zwłok na miejs
              > cu w Moskwie albo wykonało badania DNA po przewiezieniu ciał do Polski to pogrz
              > eby ofiar trwałby by nie do maja 2010 ale do listopada albo i dłużej. A prawico
              > we media i prawicowi politycy zapluliby się od wycia jaki to Tusk jest wredny.
              > Jak widać trzeba było to zrobić

Oczywiście. I zamiast z ludzkim współczuciem się pochylać nad cierpieniem rodzin i ułatwiać im cokolwiek, wziąć od pierwszych dni za d... organizatorów tego całego lotu, czyli kancelarię prezydenta. Oraz przesłuchać Jarosława na okoliczność wiadomej rozmowy. I nie odpuścić ani na milimetr żadnej formalności, przez którą musieliby przechodzić w analogicznej sytuacji zwykli ludzie.
              Rzecz jasna, byłby krzyk o bezduszności i nieposzanowaniu żałoby, ale czymże to wszystko wobec bezczelnej, aroganckiej i pazernej działalności tych hien, które nawet rodzin ludzi mających pecha zginąć w tym samym wypadku co ich bliscy nie potrafią uszanować?
          • maadzik3 Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 19:45
            W Irlandii. I największym błędem mojego życia był powrót do Polski
    • livia.kalina wypowiedź wdowy po funkcjonariuszu BOR 28.10.16, 19:50
      Krystyna Łuczak-Surówka:
      "Skoro czeka mnie przymusowa ekshumacja i ponowny pogrzeb męża po niemal 7 latach... pozwolę sobie na kilka pytań. Nikogo nie dziwi, że rozmowa przez telefon satelitarny braci Kaczyńskich nie zostanie upubliczniona a ciała ofiar katastrofy smoleńskiej są niezbędnym dowodem w politycznej grze pod hasłem zamach? (Przypomnę, że rozmowy z kokpitu usłyszeliśmy od razu i bez uprzedzenia w tv, my najbliżsi) Nikogo nie dziwi, że o milionowe odszkodowania pozwy do sądów składają tylko bliscy z obozu obecnej władzy rządzącej? sądzicie, że nikt im nie zasugerował, by teraz złożyć? Ja nie mam renty po mężu, choć zginął na służbie w 2010 (przysięgał poświęcić zdrowie czy nawet życie zaczynając służbę w 2001). Renty odmówiono mi, bo "miałam tylko 36lat" a kiedy koledzy męża dopominali się i mnie popchnęli by złożyć dokumenty to unurzano mnie w błocie biurokracji i tylko upokorzono po nic. Nie chcę niczyjej łaski. Lepiej lub gorzej radzę sobie od ponad 6,5 roku. Sama. Nie oczekuje łaski, tylko szacunku i nie znam kraju, w których funkcjonariusz ginie na służbie a wdowa nie dostaje renty. Poza własnym krajem i własnym przykładem (sic!) nie znam. Oczekuje szacunku i spokoju. Czy to aż tak dużo? Za chwile społeczeństwo unurza nas najbliższych ofiar w błocie nie tylko tych pozwów składanych przez przyjaciół władzy (wybaczcie sarkazm, to też rodziny, ale słaba jestem), jednak przede wszystkim unurza nas w błocie wynurzeń na temat ekshumacji robionych "za państwowe pieniądze". Ekshumacji, na które my bliscy się nie zgadzamy (nasza petycja już nie działa, mnie od 2 dni nie przyszło potwierdzenie złożenia podpisu... ciekawe dlaczego?), na które my bliscy nie mamy sił i które dla wielu z nas będą kolejną osobistą tragedią. Tylko kogo to interesuje? Ekshumacji, które wiążą się dla nas z koniecznością zorganizowania kolejnego pogrzebu. To wszystko będzie nam/wam serwowane w oparach "za publiczne pieniądze" "kiedy to się skończy" "ile jeszcze dacie tym hienom".... Czy jesteście to sobie w stanie wyobrazić? A może oczekujecie, że sama (nie wiem z czego?) zapłacę za ekshumację, na którą nie wyrażam zgody? celem udowadniania zamachu, w który nie wierzę? I jeszcze potem przeżyje pogrzeb nr 2 bo to przecież takie "normalne", zdarza się każdemu z Was, prawda? Po kilku latach odbudowywania życia funduje się nam teraz kolejną traumę przy wtórach szczucia nas przez polityków, media powtarzające wszystko niczym owce i rządne krwi społeczeństwo. Tak wielu niczym w starożytnym Rzymie chce się poczuć władcami kierunku kciuka jakby na lekcjach historii spali i nie pamiętali, że to była iluzja, dla cesarzy był to tylko populizm. Czy jesteście w stanie choć trochę wyobrazić sobie jak to jest być targanym z każdej strony od tylu lat? Czy śmierć to za mało? Czy ktoś Was szturcha nad grobem najbliższej osoby? Pewnie nie a mnie tak... i nie pójdę w najbliższe święto, bo nigdy nie mogę iść na cmentarz w święta, bo mnie to zabija.... A może ktoś z Was Polacy lubi kiedy w chwilach zaiste prywatnych robi się mu zdjęcia nad grobem? Pewnie nie, ale szturchać nas lubicie skoro to robicie. Tyle lat. Na słowo Powązki reaguje nawet mocniej niż na Smoleńsk. Nawet pytania lubicie zadawać, bo "przecież to Wasza sprawa, bo tragedia narodowa". I teraz nas unurzacie w błocie za te ekshumacje, bo sam fakt, że się odbędą wbrew nam to mało. Trzeba nas jeszcze unurzać... Czy jesteście sobie w stanie wyobrazić jak można coś takiego przeżywać od lat...? Nie jesteście? Niemniej tak jest. Witam w moim świecie"
      www.facebook.com/KrystynaLS?hc_ref=NEWSFEED&fref=nf
      Pierdoł w tym wątku wielbicieli władzuni nawet mi się nie chce komentować. Powiem tylko tyle: robicie z siebie zwykłe ściery do podłogi. Pozostaje mieć nadzieję, że chociaż wam dobrze płacą za takie zeszmacenie się. Smutne, jak nisko może upaść człowiek.
      • solejrolia Re: wypowiedź wdowy po funkcjonariuszu BOR 28.10.16, 21:25
        Też czytałam tę wypowiedź na FB, byłam wstrząśnięta!
        sad
    • solejrolia Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 28.10.16, 21:24
      Podpisałam.
      Bardzo współczuję Bliskim ofiar. Zmuszać ludzi do przeżywania tego jeszcze raz to wyraz okrucieństwa i największej podłości ze strony pisu
    • lady-z-gaga Re: Ludzki gest solidarności potrzebny 29.10.16, 18:38
      Podpisałam wczoraj. Dzięki za linka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka