kobalt_e 10.11.16, 17:36 Dlaczego połowa kierowców stojących w korku nie zdejmuje nogi z hamulca i świeci po oczach stojącym za nimi? Przecież to nawet noga boli po chwili. A za takim ludzie wzrok tracą. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fifiriffi Re: Łosie na szosie 10.11.16, 17:39 aż tak ci to światło daje po oczach,że tracisz wzrok? Odpowiedz Link Zgłoś
kobalt_e Re: Łosie na szosie 10.11.16, 18:13 No trochę podkoloryzowałam Ale po dłuższym czasie to się robi uciążliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
kobalt_e Re: Łosie na szosie 10.11.16, 18:12 Myślisz, ze połowa samochodów na polskich ulicach to automaty? Nie wygląda mi na to. Nie jeździłam nigdy automatem - faktycznie światła stopu świecą cały czas, jak nie jedziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Łosie na szosie 10.11.16, 19:25 Tak, bo musisz naciskać inaczej jedziesz, bo masz włączony bieg P albo - ale tak nie powinno się robić - wrzucasz bieg N. Wśród moich znajomych około 30% ma automaty - Wrocław - jesteśmy na podium jeśli chodzi o korki. Odpowiedz Link Zgłoś
kobalt_e Re: Łosie na szosie 10.11.16, 19:50 No, to by wiele tłumaczyło, ale to niezbyt komfortowe, jak się długo w korku stoi za takim automatem Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Łosie na szosie 10.11.16, 18:25 Hmmm, od instruktora jazdy ostatnio uslyszalam zeby nie trzymac nogi na hamulcu bo swiatla tych stajacych za mna raza i bardzo sie zdziwilam. Mnie nie raza, za to jestem pewna ze mi sie taki na maske nie sturla. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: Łosie na szosie 10.11.16, 18:50 >No ale ręczny hamulec mamy od tego wiesz jak sie jedzie w korku - za każdym razem włączasz ręczny? Mnie czyjeś światła nie rażą. Zresztą...ty też mozesz opuścic sobie przysłonę nad szybą, jeśli cię rażą. Odpowiedz Link Zgłoś
kobalt_e Re: Łosie na szosie 10.11.16, 19:58 Może gdybym miała 1,8 wzrostu, to by mi osłona pomogła, ale mam sporo mniej Odpowiedz Link Zgłoś
kolpik124 Re: Łosie na szosie 10.11.16, 20:27 to zainwestuj auto z regulowaną wysokością siedziska, na drogach pełno krasnali, którym łepek ledwie co wystaje ponad deskę rozdzielczą i przez to zagrażają sobie i innym Odpowiedz Link Zgłoś
kobalt_e Re: Łosie na szosie 10.11.16, 21:06 Ale u mnie się wysokość fotela reguluje, ale nie wiem, gdzie bym miała mieć fotel, głowę i osłonę, żeby sobie światła stopu samochodu przede mną skutecznie zasłonić, nie uniemożliwiając prowadzenia Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Łosie na szosie 10.11.16, 18:59 Niby mamy, ale jakos tak mi niewygodnie zaciagac reczny na ulamek sekundy, zwalniac, podturlac sie 2-3 metry, zaciagnac reczny na 5 sekund (gora), znow zwolnic... Od tego to mam nozny. Odpowiedz Link Zgłoś
kobalt_e Re: Łosie na szosie 10.11.16, 19:54 To ja nie o takim korku piszę. Tak to wiadomo, że na trzy sekundy to szkoda zachodu. Ale jak stoisz, bo wypadek był, i ktoś przed Tobą kilka minut na tym hamulcu, podjedzie 15 metrów i znowu kilka minut czekania...to wtedy to chyba bez sensu. Nawet w automacie by mnie to wtedy wkurzało, że nie można odpocząć. Odpowiedz Link Zgłoś
issa-a Re: Łosie na szosie 10.11.16, 18:47 nigdy nie zdejmuje nogi z hamulca, w takim wypadku. Po pierwsze dlatego, żeby jakis debil, który właśnie gada przez telefon/pisze smsa/dłubie w nosie, zauważył prędzej/widział w ogole mój samochód i nie wjechał mi w tyłek. Po drugie, często jezdnie są pochyłe, nawet w niewielkim stopniu i samochód sam jedzie - a w miescie odległości między samochodami są minimalne. Mnie noga nie boli bo nie trzymam jej w powietrzu. Jeżdżę w plaskim obuwiu i pięta jest oparta o podłogę a górna część stopy tylko opada na pedał, nie muszę uzywac siły (ty musisz?) Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Łosie na szosie 10.11.16, 19:32 Jestem mistrzynią nie używania hamulca, jak jadę to prędkość redukuję skrzynią biegów tylko na końcu hamuje, jak stoje dłużej niż 5 sek. w korku to albo wogóle albo ręczny. Światła w korku mnie nie rażą, bardziej wq... mnie jak w trakcie jazdy ktoś przedemną ma nerwicę i niespokojne nogi i nie umie jechać przez 10 sek. bez naciskania hamulca - dość częste zjawisko, a wystarczy jechać na niższym biegu i puścić gaz - oczywiście gdy jest spory ruch ale płynny i prętkości rzędu 40-60 km na h Odpowiedz Link Zgłoś
kobalt_e Re: Łosie na szosie 10.11.16, 19:56 O tak! Jak jedzie taki jako pierwszy w peletonie i są za małe odstępy, to jest domino i wszyscy zaraz hamują. Wkurzające Odpowiedz Link Zgłoś
kobalt_e Re: Łosie na szosie 10.11.16, 20:00 Jak stoję ostatnia, to rzeczywiście nie puszczam, żeby nie zgasły światła. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Łosie na szosie 10.11.16, 20:19 Jak dojezdzam do korka na autostradzie to nie wrzucam awaryjne, zeby jadacy za mna nie mysleli ze zwalniam, ale ze dalej nie pojadziemy, i od razu nastawiali sie na calkowite zatrzymanie. W staniu takim full-stop to juz dawno nie bralam udzialu, zazwyczaj jednak sie powoli turlamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ult.ramaryna Re: Łosie na szosie 10.11.16, 20:38 w korku nie przeszkadza mi to ale gdy stoję na przejeździe albo na cerwnonym i wiadomo że będzie to trwało to zawsze zaciągam ręczny i przeszkadza mi że ludzie świecą po oczach, zwłaszcza nowe samochody mają jakieś dziwne diody, czasem to aż boli Odpowiedz Link Zgłoś
kobalt_e Re: Łosie na szosie 10.11.16, 21:11 Te ledy są wyjątkowo paskudne, niektórzy mają jakieś dorabiane domowym sposobem - stary golf i chińskie ledy. A jak jeszcze deszcz pada i to się odbija w każdej kropli, to po dłuższym czasie można się nabawić bólu głowy. Odpowiedz Link Zgłoś