Dodaj do ulubionych

Kolacja wigilijna

11.11.16, 22:36
Macie już na święta? Jakieś fajne i łatwe przepisy?

Bo ja to chyba w tym roku pójdę na łatwiznę i kupię gotowce..
Obserwuj wątek
    • capa_negra Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 22:47
      Rosa co mamy na święta??? Plan?? chęci?? zakupy??
      • aurinko Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 22:49
        capa_negra napisała:

> Rosa co mamy na święta??? Plan?? chęci?? zakupy??

Przepisy. Teraz na kolację podaje się przepisy.
      • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:22
        Umówmy się, że plan.
        • little_fish Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:27
          od 9 lat plan na wigilię mam niezmienny - więc czuję się spokojna i przygotowana wink
          • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:33
            A jaki to plan?
            • cichadziewuszka Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:36
              Przecież napisała, że niezmiennywink
              • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:39
                Nie ciebie zapytałam.
                • cichadziewuszka Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:41
                  Ale ja też mam plany buuuu
            • little_fish Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 11:26
              Pierniki,choinka, karp, barszcz, uszka, makowiec, jakaś inna ryba w zależności od apetytu. Drugą połowę dań przynoszą rodzice. Dobre wino, dobra nalewka, duuuuzo spokoju i relaksu.
    • mag1_k Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 22:49
      no proszę Cię smile barszczyk, uszka albo pierogi z grzybami albo krokiety, smażona ryba, ryba w oleju, śmietanie, ze dwa ciasta - przecież to robota nie cięższa niż przed jakimkolwiek przyjęciem, góra kilka godzin
      • mag1_k Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 22:50
        mama zrobi makówki przyznaję sięsmile
        założyłam, że Wigilia w gronie paru, nie kilkudziesięciu osób
    • lauren6 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 22:49
      Tak, karp pływa już w wannie. Cała rodzina od tygodnia myje się w misce.
      • capa_negra Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 22:52
        Idę sparzyć mak, namoczyć grzyby, a jutro wyłuskam orzechy
        • gama2003 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 22:53
          A choinka ?
          • cichadziewuszka Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 22:58
            Choinka też się myje w miscebig_grin
            • thea19 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:05
              moja w zmywarce, ja leniwa jestem.
              • cichadziewuszka Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:07
                To masz bardzo małą choinkę, albo bardzo dużą zmywarkę.
                • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:14
                  albo składaną choinkę
                • thea19 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:15
                  choinka skladana. a co!
                  • capa_negra Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:35
                    Moja rośnie koło płotu wiec tylko kabel przeciągną i lampki włączę
                    • thea19 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:38
                      ja taka do oswietlenia choinkowego dopiero zasadzilam w tym roku. za to mam na balkonie gniazdko specjalnie do podlaczania lampek.
                      • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:45
                        też mam ! od roku
                        latem podłączam fontannę, zimą lampki
                        • thea19 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:02
                          a masz girlande na barierke? ja girlande mialam przed barierka jeszcze.
                          • cichadziewuszka Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:08
                            Kurczę, moja wisi za barierką i nie ma efektu wow. Nie wiedziałam, że ją się wiesza przedsad
                            • thea19 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 08:42
                              czyli musze kupic druga girlande, zeby bylo wow. bo ja kupilam girlande zanim mialam barierke.
                          • aankaa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:08
                            żeby tylko girlandę...

w zeszłym roku specjalnie kupiłam drugą (!!!) choinkę na balkon żeby wykorzystać gniazdko big_grin
                            • capa_negra Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 01:17
                              kurde to muszę kupić czy posadzić ze 3 choinki bo mam gniazdkowe szaleństwo na każdej ścianie domu, ale nic to......w tym roku kupię ze 20m atłasowej wstążki i powieszę babki w oknach.
                              a co sobie będę żałować, firanek nie to trzeba jakoś okna zagospodarować.
                              jutro lepie pierogi. ruskie. na obiad
                              • capa_negra Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 01:19
                                bombki cholera - było tyle nie pić
                                • aankaa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 01:52
                                  kupię ze 20m atłasowej wstążki i powieszę babki w oknach
                                  ===
                                  polskich literek używałaś aż do "babki w oknach"
                                  może jednak kobitki w tych oknach zawiesić ?
                                • ra-sowa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 11:17
                                  Nie, to jest akurat bardzo dobry pomysł te babki, do wielkanocy ci powisieć mogą i będziesz miała dwa święta z głowy.
                              • thea19 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 08:45
                                a co podlaczyc na tarasie zima, gdzie mam 3 gniazdka? ostatnio sie zastanawialam po co mi tyle? jak choinka bedzie przy oknie tarasowym i za oknem to nie bedzie sasiadow bolec?
                                • gat45 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:27
                                  thea19 napisała:

> a co podlaczyc na tarasie zima, gdzie mam 3 gniazdka? ostatnio sie zastanawiala
                                  > m po co mi tyle? jak choinka bedzie przy oknie tarasowym i za oknem to nie bedz
                                  > ie sasiadow bolec?

Włącz dwa wentylatory. Powiewające na wietrze włosy anielskie dadzą niezapomniany efekt.
                                  • kk345 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:32
                                    Albo taka maszyna do robienia śniegu. O, to byłoby coś!
                                    • gat45 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:44
                                      No to : jeden wentylator i jedna maszyneria śnieżna.
                                      Za mało gniazdek na tym tarasie, bo nie ma do czego podłączyć takiego Mikołaja z workiem prezentów, co na drabince sznurowej wspina się na dach i schodzi, wspina się i schodzi, wspina i schodzi....
                                      • kk345 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 20:14
                                        I mówi zachęcająco: hołhołhoł? ;D
                    • cichadziewuszka Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:39
                      Ale musicie ją umyć. Nie może być brudna choinka, wstyd będzie na osiedlu.
    • gama2003 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 22:50
      Wątkotok.
    • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 22:58
      pora wykopać choinkę z ogródka żeby nie doznała szoku klimatycznego, zamrozić żurawinę (na kisiel), możesz już robić pierniczki
      • kanna Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:00
        Ja już zrobiłam pierniczki! A właściwie córka z kuzynka. A potem pożarły.. czy to się liczy?
        • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:07
          wybacz, wigilijne/świąteczne pierniczki zeżarte w listopadzie nie liczą się
          żeby, jakoś, naprawić tę niezręczność możesz zacząć moczyć śledzie (niekoniecznie w wannie)
          • kanna Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:12
            aankaa napisała:

> możesz zacząć moczyć śledzie (niekonieczn
            > ie w wannie)
            >

Bidet będzie ok? wink
            • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:15
              jak mała rodzina wystarczy pisuar
              • capa_negra Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:36
                odwalcie się od mojego bidetu!!!
                • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:47
                  fe, nieużyta
          • gama2003 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:15
            I te śledzie tak moczyć do wigilii ?

Ja na święta posprzątałam miesiąc temu.
            Chciałam raz być pierwsza na ematce.
            Niestety porządek już nieaktualny, rodzina
            nie chciała świąt wcześniej, nie wiedzieć czemu.
            O, grzyby mam ususzone, czyli coś tam przygotowałam już w sierpniu/wrześniu.

• aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:18
              gama2003 napisała:

> I te śledzie tak moczyć do wigilii ?
              > Ja na święta posprzątałam miesiąc temu.

jak w październiku masz posprzątane na święta to czemu w listopadzie nie zacząć moczyć śledzi ?

i tak zeżrą wcześniej, jak pierniczki innej forumki tongue_out
              • gama2003 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:26
                Nie ma głupich, nic więcej nie robię.
                Zakupy kilka dni przed, plan minimum robót kuchennych. Prezenty tylko wcześniej bo to frajda dla mnie i sposób na osłodzenie szarego listopado/grudnia.
      • hallbera.jarlakappi Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:05
        a masz prawdziwna żurawinę z żurawia czy podrabianą z czapli ?
        • aankaa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:11
          a co za różnica, z żurawia czy czapli ?
          od kilku lat kościół pozwala na jedzenie mięsa więc pochodzenie jagódek nie powinno być problemem
          • thea19 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 08:40
            czyli nie czytalas watku o zurawiu? prawdziwa zurawina jest tylko z zurawia a nie z czapli.
            • heca7 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:17
              Odwalcie się od mojego żurawia tzn tfu czapli big_grin big_grin big_grin
              • gat45 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:45
                heca7 napisała:

> Odwalcie się od mojego żurawia tzn tfu czapli big_grin big_grin big_grin
                >
                Ale dlaczego ?
                Czemu żałujesz ludziom świetnego przepisu na żurawinę do potraw świątecznych ?
    • cosmetic.wipes Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:03
      Jak tam sprawa stalkera? Zgłoszona już?
      • maslova Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:55
        Teraz u Rosy trwa gorączka przedświąteczna, pewnie zajmie się tą sprawą w nowym roku.
        • gama2003 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:58
          Jeszcze by przestał pisać......
          • kota_marcowa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 18:49
            big_grin
      • paulixs1 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:19
        Nie wygłupiaj się, przeca stalker nie po to, żeby zgłaszać, ino co by się pochwalić.

• mamaemmy Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:07
      U nas zawsze od pokoleń jedną z potraw są ruskie pierogi ☺Moje ulubione
      Przepis prosty i łatwy, u nas robi to moja mama ☺
      • cichadziewuszka Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:11
        Jak to ruskie? Powinny być narodowe, jak wszystko. Nie wstyd Ci przyznawać się i to w Dzień Niepodległości?
        • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:22
          ruskie na katolicką wigilię...

świat zmierza ku zagładzie
        • whooppsala Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:40
          U mnie w domu jeszcze gorzej, są pierogi ruskie i ryba po grecku, a moją tradycyjną potrawą wigilijną jest bliskowschodni hummus. Zgroza, wstyd i hańba!
          • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:43
            Mam wegankę w domu, więc hummus jak najbardziej jest OK.
            • whooppsala Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:45
              No i super! Hummus jest najlepszym wynalazkiem świata i właśnie sama sobie zrobiłam na niego ochotę tongue_out A w domu nie ma sad
              • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:10
                A jak robisz?
                Bo śledzie czy pierogi z barszczem to zjedzą miesążerni, ale hummus to już nie bardzo..
                • kk345 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:20
                  Jak do humusu wkroisz szynkę, to może też zjedzą
                  • kaz_nodzieja Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:22
                    Ale to już nie będzie kolacja wigilijna tylko zwykła.
                  • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:26
                    Zrozumiałaś, że mam wegankę w domu? Czy próbujesz idiotycznie sobie żartować i wydaje ci się, że jesteś taka fajna i kul?
                    • cosmetic.wipes Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:29
                      Weganka nie może z siostrami przygotować wigilii? Rączki jej odpadną czy co?
                      • kaz_nodzieja Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:34
                        Zemdleje na widok karpia i zawieruszonych dwóch małych kawałkach mięsa.
                        • cosmetic.wipes Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:36
                          Skoro omdlewająca rosita może stać przy garach, to młodsza i zdrowsza omdlewająca weganka chyba też da radę?
                          • triss_merigold6 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:39
                            Jak nie ta weganka, to są jeszcze dwie.
                            • cosmetic.wipes Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:42
                              Zapewne równie empatyczne (dla karpi), stąd nadludzkie poświęcenie rosencji big_grin
                    • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:39
                      no ale co ze weganka?
                      tradycyjna polska wigilia w idei swojej jest wegetarianska przeciez
                      • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:44
                        kouda napisała:

> no ale co ze weganka?
                        > tradycyjna polska wigilia w idei swojej jest wegetarianska przeciez

Serio? Od kiedy ryby sa w diecie wegetarian, o weganach nie wspominajac?
                        • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:46
                          oprocz ryby wszystko jest postne
                          barszcze, kaputy z grochami, krokiety kapusciane, pierogi itd itp
                          • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:48
                            Postne nie równa się wegetariańskie. Poza tym rosa pisała o wegance a nie o wegetariance.
                            • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:51
                              postny to wegetarianski
                              weganka nie musi sie tykac do sledzia jak jej religia nie pozwala
                              z glodu od tego nie umra
                              a matka jak przy kuchni stanie to moze, wynika z watku
                              • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:54
                                kouda napisała:

> postny to wegetarianski

Rany, mofka, nie pisz takich bzdur.

> weganka nie musi sie tykac do sledzia jak jej religia nie pozwala

Weganizm nie jest religią, poza tym weganie nie jedzą nie tylko śledzi ale także każdego innego produktu odzwierzęcego (np. jajka, nabiał, miód).
                                Kto jak kto, ale ty powinnaś trochę większe pojęcie mieć o tym, o czym piszesz.
                                • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:56
                                  czym sie rozni postny od wegetarianskiego
                                  • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:00
                                    To było pytanie?
                                  • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:01
                                    kouda napisała:

> czym sie rozni postny od wegetarianskiego

Wegatrinskie menu nie zawiera miesa a ryby to mieso.
                                    • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:07
                                      moze przyrzadzic bez ryby - naprawde czepianie sie
                                      • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:12
                                        kouda napisała:

> moze przyrzadzic bez ryby - naprawde czepianie sie

Ale ty napisalas ze tradycyjne polskie wigilijne menu jest wegetarianskie a to tradyjne menu ryba stoi przeciez,a ryby to mieso.
                                        • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:18
                                          nie - nie tylko
                                          ja na przyklad karpia sie nie tykam, bo raz ze sie brzydze dwa - nie smakuje mi
                                          jedyna ryba ktora robie to filety w ciescie piwnym,
                                          natomiast kazde inne z dan, ktore robie na wigilie moglabym smialo podac i wegetarianom i weganom
                                          • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:23
                                            kouda napisała:

> natomiast kazde inne z dan, ktore robie na wigilie moglabym smialo podac i wege
                                            > tarianom i weganom

Które TY robisz. Rozumiem, że robisz kutię bez miodu, sernik z serka sojowego, makowiec bez jajek (albo wcale tego nie robisz) ale nie w tym rzecz co TY robisz na wigilię, tylko rzecz w tym, że kolacja wigilijna w swoim założeniu NIE JEST wegetariańska i tyle w temacie.
                                            • kk345 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:25
                                              Akurat wszystko, co wymieniłaś, JEST wegetarianskie;D
                                              • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:26
                                                Co, konkretnie?
                                                • kk345 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:37
                                                  Nie widzisz, co wymieniłaś w poście, na który odpowiadam?
                                                  • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:41
                                                    Nie, nie widzę. Nie potrafisz odpowiedzieć?
                                                  • memphis90 Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 08:40
                                                    Miód, jaja i twaróg, które wymieniłaś, są wegetariańskie.

A weganinowi ręce nie odpadną, jak wmiesza w garnku kluchy z makiem i miodem, jeść ich nie musi.
                                          • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:32
                                            kouda napisała:

> natomiast kazde inne z dan, ktore robie na wigilie moglabym smialo podac i wege
                                            > tarianom i weganom

Jeeli robisz ciasto bez jaj i mleka to ok moglabys podac weganom. Jednak nie w tym rzecz a w tym ze stwierdzialas ze tradycujne polskie menu wigilijne jest wegetarianskie a nie jest. Ktos kto jest wegatrianinem moglby tak pomyslec i zdziwilby sie bardzo widzac ryby. Nie chodzi o to czy bedzie je jadl czy tez nie ale to menu nimi stoi.
                                      • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:20
                                        Bez jajek, nabiału (mleko, masło, margaryna, jogurt itd), żelatyny wieprzowej, miodu (który przecież jest nieobecny w pierniczkach, kutii itp).
                                        Owszem, wszystko można przyrządzić dla weganki na kolację wigilijną, ale nie taka była idea tradycyjnej kolacji wigilijnej, a ty twierdzisz, że tradycyjna polska wigilia w swojej idei jest wegetariańska. Otóż NIE JEST.
                                    • zuleyka.z.talgaru Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 07:52
                                      Wszyscy znani mi wegetarianie jedzą ryby i jajka...
                                      • hallbera.jarlakappi Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 08:23
                                        ojp
                                      • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 09:01
                                        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Wszyscy znani mi wegetarianie jedzą ryby i jajka...

😂
                                        • jan.kran Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 09:24
                                          yamilca197 napisał(a):

> zuleyka.z.talgaru napisała:
                                          >
                                          > > Wszyscy znani mi wegetarianie jedzą ryby i jajka...
                                          >
                                          > 😂

Zulejko to nie są wegetarianie.Jest , moim zdaniem , sztucznie utworzona nazwa pescowegetarianie ,określa sie ja mianem semiwegetarianizmu czyli półwegetarianizmu.Mi nie wadzi co której ale nie lubię jaka sie używa słów nie rozumiejąc ich znaczenia.

pl.m.wikipedia.org/wiki/Pescowegetarianizm
                                          Natomiast wegetarianie jedzą jajka , mleko i niektóre sery , weganie nie.

• jan.kran Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 09:26
                                            mi nie wadzi co kto je .... miało być
                                      • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 10:06
                                        zuleyka.z.talgaru napisała:

> Wszyscy znani mi wegetarianie jedzą ryby i jajka...

To nie są wegetarianie.
                                        • mamma_2012 Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 10:37
                                          Z ryb i produktów pochodzących od zwierząt rezygnują weganie. Wegetarianie jedzą ryby i jajka.
                                          • thea19 Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 10:40
                                            ryba to tez zwierze
                                          • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 10:43
                                            mamma_2012 napisała:

> Z ryb i produktów pochodzących od zwierząt rezygnują weganie. Wegetarianie jedz
                                            > ą ryby i jajka.

Nieprawda,wegetarianie nie jedza ryb, bo ryby to mieso. Jedza jaja i nabial ale nie ryby. Nie jedza tez smalcu,zelatyny itp.
                                            Naprawde dziwi ze tak wiele osob tego nie wie.
                                            • mamma_2012 Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 11:03
                                              Zwykli wegetarianie rezygnują tylko z mięsa. Osoby, które rezygnują ze wszystkich produktów odzwierzęcych to weganie.
                                              portal.abczdrowie.pl/wegetarianizm-i-weganizm
                                              • hallbera.jarlakappi Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 11:20
                                                ryba to jest mieso
                                              • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 11:26
                                                mamma_2012 napisała:

> Zwykli wegetarianie rezygnują tylko z mięsa.

Ryby to jest mieso i wegetarianie ryb nie jedza.
                                                • mamma_2012 Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 11:33
                                                  Nie będę się upierać, ale w praktyce często spotyka się osoby, które rezygnują z jedzenia mięsa z wyłączeniem ryb i owoców morza. Nie wiem, może jest jakaś specjalna nazwa na taką dietę? Mi odpowiada to rozróżnienie na wegetarian i wegan.
                                                  • thea19 Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 11:48
                                                    wegetarianie nie jedza niczego co mialo twarz. weganie nie jedza niczego, co pochodzi od zwierzat, ktore dalej maja twarz.
                                                  • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 11:51
                                                    mamma_2012 napisała:

> Nie będę się upierać, ale w praktyce często spotyka się osoby, które rezygnują
                                                    > z jedzenia mięsa z wyłączeniem ryb i owoców morza. Nie wiem, może jest jakaś sp
                                                    > ecjalna nazwa na taką dietę? Mi odpowiada to rozróżnienie na wegetarian i wegan
                                                    > .

Byc moze jest ale wegetarianie to ludzie nie jedzacy miesa, a ryby sa miesem i osoba uwazajaca sie za wegetarianina nie je ryb.
                                                  • aurinko Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 11:53
                                                    To, że ktoś rezygnuje z jedzenia mięsa z wyłączeniem ryb i owoców morza, nie oznacza, że staje się wegetarianinem. Taka osoba po prostu nie je pewnych gatunków mięsa i tyle.
                                                    Szok, ile bzdur można w tym wątku wyczytać nt wegetarian uncertain
                                          • olena.s Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 20:23
                                            A skąd, żadych ryb, co to wo ogóle za jakaś bzdura? Nie mieszaj porządku religijnego (postne) z wegetarianizmem (nie jemy trupów).
                                            Generalne: weganie jedzą wyłącznie rośliny.
                                            Wegetarianie: to co weganie plus nabiał.
                                            Semiwegetarianie - to co wegetarianie plus ryby.
                                            Ponadto są też grupy jedzące wyłącznie surowiznę, albo wyłącznie to, co dojrzało i spadło i pewnie jeszcze jakoś inaczej też.
                                            • cosmetic.wipes Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 20:46
                                              Są też tacy, którzy żywią się energią słoneczną. Ortoreksja to ciężkie zaburzenie.
                          • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:50
                            kouda napisała:

> oprocz ryby wszystko jest postne
                            > barszcze, kaputy z grochami, krokiety kapusciane, pierogi itd itp

Postne nie oznacza vegetarianskie ani weganskie. Poza tym postne byc nie musi. A weganie (rosa napisala ze jej corka jest weganka) nie jedza takze jaj i nabialu.
                            Jasne, ze mozna cos weganskiego przygotowac ale twierdzenie ze tradycyjne polskie menu wigilii BN jest wegetarianskie jest nierozumeniem czym jest wegatarianizm, zwlaszcza ze to menu rybami stoi.
                            • kk345 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:24
                              Pierogi z grzybami, pierogi z kapusta, zupa grzybowa, barszcz, kapusta, groch z kapustą, grzyby, kompot z suszu- wszystko jak najbardziej tradycyjne i jednoczesnie wegańskie, nie trzeba kombinować.
                              • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:29
                                A co z resztą potraw? Bo przecież chodzi o założenie, że KOLACJA WIGILIJNA jest w swoim założeniu wegetariańska. Nie jej niektóre potrawy.
                                • kk345 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:40
                                  Ale jaką resztą? No karpia i śledzia trzeba odrzucić, jako niewegetariańskie ale z tego, co zostało wychodzi pełen posiłek.
                                  • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:43
                                    kk345 napisała:

> Ale jaką resztą? No karpia i śledzia trzeba odrzucić, jako niewegetariańskie al
                                    > e z tego, co zostało wychodzi pełen posiłek.

😁😁😂😂😂
                                  • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:43
                                    Na serio nie rozumiesz, czy tylko udajesz? "Kolacja wigilijna jest z założenia wegetariańska". Nie część kolacji, albo kolacja przygotowana na zamiennikach. Nie chodzi o to, czy kilkoma potrawami da się nakarmić wegetarianina czy nie. Chodzi o to, że kolacja wigilijna nie jest z założenia wegetariańska. Rety, to już mój 5-latek dawno by zakumał różnicę.
                                • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 18:29
                                  aurinko napisała:

> A co z resztą potraw? Bo przecież chodzi o założenie, że KOLACJA WIGILIJNA jest
                                  > w swoim założeniu wegetariańska. Nie jej niektóre potrawy.

ja wiem, ze jestes forumowym betonem z zasady i czepiasz sie slow
                                  chodzi o idee - kolacja wigilijna jest bezmiesna
                                  bez wiekszej szkody dla jej charakteru moze sie nia zajac weganka - skoro matka obloznie chora
                                  i wilk bedzie syty i owca cala
                                  trudniej by bylo z wielkanoca czy swietem dziekczynienia
                                  tam kroluje mieso
                                  • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 18:35
                                    Palnęłaś bzdurę i nie potrafisz wyjść z tego z twarzą, więc usiłujesz obrażać. Brawo moofka, jesteś górą.
                                    • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 18:41
                                      nie nie palnelam
                                      tradycyjne wigilijne postne menu jest wegetarianskie
                                      bez wiekszego problemu naje sie przy nim i laktoowowegetarianka, jak ktos jest ortodoksem
                                      a ty sie czepiasz, tym bardziej ze mowimy o konkretnym przypadku - symboliczna kolacja przy chorej matce
                                      weganka cos chyba jada na codzien? moze zrobic groch z kapusta i barszcz z grzybami
                                      bedzie wegansko, bedzie wigilijnie
                                      • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 18:55
                                        Nie brnij.
                                  • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 18:41
                                    kouda napisała:

> chodzi o idee - kolacja wigilijna jest bezmiesna

😂😂😂😂 ojp typowa tradycyjna polska kolacja wigilijna rybami stoi, ale wg ciebie ryba to nie mieso?
                                    Nie mowiac juz o nabiale czy jajach - W sam raz dla wegan 😁
                                    • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 18:43
                                      yamilca197 napisał(a):

> kouda napisała:
                                      >
                                      > > chodzi o idee - kolacja wigilijna jest bezmiesna
                                      >
                                      > 😂😂😂😂 ojp typowa tradycyjna polska kolacja wigilijna rybami stoi, ale wg cie
                                      > bie ryba to nie mieso?
                                      > Nie mowiac juz o nabiale czy jajach - W sam raz dla wegan 😁
                                      ______________?

jaki nabial i jaja masz na wigilijnym stole
                                      moze sie jeszcze bardziej rozpedzilas i o wielkanocy myslisz?
                                      • kosheen4 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 18:53
                                        no jaja są akurat w ciastach, mogą też być w cieście na pierogi. a mleko w kutii.
                                        i po co wy te nicki zmieniacie, jak piana dalej bita, przekupy jedne?
                                        • kk345 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 20:19
                                          >no jaja są akurat w ciastach, mogą też być w cieście na pierogi. a mleko w kutii.
                                          W sumie można też zrobić karpia w mleku, z serem- będzie bardziej złowieszczobig_grin
                                      • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 18:58
                                        kouda napisała:

> yamilca197 napisał(a):

> jaki nabial i jaja masz na wigilijnym stole
                                        > moze sie jeszcze bardziej rozpedzilas i o wielkanocy myslisz?

Jak nie wiesz jaki to poczytaj przepisy,czasem smietana (nabial czyz nie?) pojawia sie juz w nazwach potraw, jaja jako skladnik np ciast w tym takze pierogowego (chyba ze ktos nie dodaje), czesto jako skladnik farszow itp. Ser jako skladnik pierogow np ruskich (bywaja przy tej okazji), skladnil majonezu dodawanego do salateki chocby warzywnej czesto tez smietana i jogurt...wciaz malo?
                                        A ryby to najwyrazniej dla ciebie nie mieso.
                                        Wez juz przestan.
                                        • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 19:05
                                          dla szczegolnie tepych po raz ostatni
                                          wyszlismy od dylematu - czy weganka moze pomoc w przygotowaniu wigilii bez krzywdy dla swoich zasad i tykania czego lubi
                                          ja twierdze ze moze
                                          wigilia polska jest wegetarianska
                                          i dla weganki cos sie znajdzie
                                          btw - do ciasta na pierogi nie dodaje sie jajek, mistrzynie chochli i patelni
                                          • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 19:14
                                            kouda napisała:

> btw - do ciasta na pierogi nie dodaje sie jajek, mistrzynie chochli i patelni

Nie "nie dodaje się" tylko TY nie dodajesz. Są przepisy i z jajkiem i bez jajka. Tak samo jak z masłem, bez masła, z olejem, bez oleju itd.
                                            aaach zapomniałam, przecież ty musisz za wszelką cenę pokazać jaka to niby mundra jesteś wink Przy okazji wyszło kto tym betonem się okazał wink
                                            • gat45 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 19:15
                                              Do Wigilii się pogodzicie ?
                                              Z ciekawości pytam smile
                                              • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 19:39
                                                Żeby się godzić, trzeba się pokłócić. Nie wiem, no może chociaż obrazić się albo coś. Tak emocjonalnie do forum i obcych nicków nie podchodzę wink
                                              • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 19:45
                                                gat45 napisała:

> Do Wigilii się pogodzicie ?

Tak, tak,podzielimy sie miesnym oplatkiem a potem zjemy wegetarianskie danie z ryby 😁
                                          • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 19:41
                                            kouda napisała:

> dla szczegolnie tepych po raz ostatni - wigilia polska jest wegetarianska

😃
                                          • kosheen4 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 19:57
                                            > wigilia polska jest wegetarianska

ty jesteś niezatapialna. głupota ma chyba dużą wyporność.
                                            • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 20:01
                                              a ty bezczelna
                                              i do tego tradycji nie znasz tongue_out
                                              • kosheen4 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 20:10
                                                > a ty bezczelna

lol, możliwe. ale ja zawsze mogę zmienić nastawienie...
                                          • aankaa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 23:23
                                            dla szczególnie tępych po raz ostatni ... wigilia polska jest wegetariańska
                                            ===
                                            nie wegetariańska a postna
                                            • triss_merigold6 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 23:48
                                              A widzisz na tej wigilii mięso? Ryby to nie mięso = jest wegetariańska wedle debilnych trendów. Bo tak w ogóle, tradycyjnie, jest postna.
                                          • olena.s Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 08:54
                                            Wigilia polska nie jest, i nie byla nigdy wegetariańska, bo zawsze były w jadłospisie obecne ryby. Natomiast kiedyś i owszem, poza rybami weganin (nie wegetarianin!) na wigilii mógłby zjeść absolutnie wszystko, ponieważ w ramach postu wyłączony był również wszelki nabiał, a także tłuszcze pochodzenia nieroślinnego. Byłyby więc na przykład placki, kluski czy kasza z olejem, grochz kapustą (i olejem), oczywiście grzyby i mak. Nie byłoby ciast, śmietany, sosów na bazie żołtka itp.
                                            • kaz_nodzieja Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 11:38
                                              Weganin generalnie gdyby tylko chciał to zawsze (nie tylko w wigilię) mógłby zjeść wszystko, co innego alergik czy osoba ciężko chora.
                                              • olena.s Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 20:27
                                                Rozumiem, za bardzo złożona kwestia dla ciebie.
                                                Ułatwię: " Natomiast kiedyś i owszem, poza rybami weganin (nie wegetarianin!) mógłby podczas wigilii zjeść absolutnie wszystko, bez łamania swoich zasad, ponieważ w ramach postu wyłączony był również wszelki nabiał, a także tłuszcze pochodzenia nieroślinnego".
                                                Już rozumiesz?
                                                • kaz_nodzieja Re: Kolacja wigilijna 14.11.16, 08:38
                                                  A jak nie lubię i nie tknę (nie z powodu alergii, ale upodobań smakowych) owoców morza, oliwek, ciemnego pieczywa i kilku innych rzeczy to są to moje zasady czy raczej kaprysy jedzeniowe?
                                                  • olena.s Re: Kolacja wigilijna 14.11.16, 09:43
                                                    Kaprysy. Ponieważ nie stoi za nimi żadna idea, filozofia ani potrzeba wyższego rzędu - w przeciwieństwie do tych, którzy są wege ze względów etycznych lub religijnych.
                                                    Zresztą ewentulane kaprysy żywieniowe są najmniejszą z twoich wad, więc możesz już sobie nie łamać głowy nad tym zagadnieniem.
                                                  • kaz_nodzieja Re: Kolacja wigilijna 14.11.16, 12:36
                                                    Moja filozofia to hedonizm żywieniowy, nie smakuje mi - nie jem. Czy hedonizm nie jest filozofią?
                                                  • zuleyka.z.talgaru Re: Kolacja wigilijna 14.11.16, 12:42
                                                    Uważam, że wegertarianizm i weganizm to także kaprys żywieniowy.

Btw. hedonizm to też filozofia, więc kiepski argument znalazłaś.
                                    • memphis90 Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 08:43
                                      >ojp typowa tradycyjna polska kolacja wigilijna rybami stoi, ale wg ciebie ryba to nie >mieso?
                                      W sumie wg. KK tak właśnie jest... W czasie postu mięsa jeść nie wolno, ale ryby- tak.
                                      • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 09:08
                                        memphis90 napisała:

> >ojp typowa tradycyjna polska kolacja wigilijna rybami stoi, ale wg ciebie
                                        > ryba to nie >mieso?
                                        > W sumie wg. KK tak właśnie jest... W czasie postu mięsa jeść nie wolno, ale ry
                                        > by- tak.
                                        >
                                        A od kiedy to KK okresla jaka dieta jest wegetarianska? Wegetarianie nie jedza miesa a ryby to mieso. Serio, serio - ryby to mieso. Wegetarianie nie jedza ryb.
                                        Postny nie oznacza wegetarianki. Post to powstrzymywanie sie od jedzenia, najczesciej z powodow religijnych,post wyglada roznie,czasem wyklucza sie wszelkie mieso w tym ryby, czasem nie je sie nic od wschodu do zachodu slonca a czasem jak w tej tradycyjnej polskiej kolacji wigilijnej nie jest okreslonego rodzaju miesa np wszystkiego poza rybami, bo ryby jednak zostaly uznane za wystarczajaco postne. Jednak z zalozenia to ta kolacja nie jest wegetarianska. Weganska tym bardziej.
                                      • hallbera.jarlakappi Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 11:35
                                        wg kk to nawet mieso bobra nie jest mięsem suspicious
                                        • maslova Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 11:43
                                          I krokodyla smile
                    • kk345 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:17
                      rosapulchra-0 napisała:

> Zrozumiałaś, że mam wegankę w domu? Czy próbujesz idiotycznie sobie żartować i
                      > wydaje ci się, że jesteś taka fajna i kul?

Zdecyduj się- piszesz:
                      "Bo śledzie czy pierogi z barszczem to zjedzą miesążerni, ale hummus to już nie bardzo.."

więc logiczne jest, ze skoro miesożerni nie chcą jeść humusu a z tajemniczych przyczyn chcesz, zeby go jedli, to trzeba im do tego mieso wrzucić. Co ma do tego weganka?
          • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:50
            będąc dziecięciem z warkoczykami nie jadałam ryb
            ... na stole stawiana była miseczka z twarożkiem
            • cichadziewuszka Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:56
              Rozumiem. Z warkoczykami niewygodnie jeść rybę. Ości się plączą i tak dalej
              • aankaa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:15
                w kokardy się wbijały
    • odnawialna Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:10
      tak mi się skojarzyło... moja córa pójdzie do Komunii Św. w 2018 roku i właśnie na fb trwa dyskusja o już zaklepanych knajpach. Postanowiłam jutro zacząć szyć jej sukienkę wink
      • zuleyka.z.talgaru Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 08:45
        Ooo...a moj syn tez w 2018 a knajpa nie jest jeszcze zamowiona. Bede musiala zrobic impreze w parku ;/
        • kannama Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 18:39
          Matko Święta, mój w 2017...przegapiłam termin....
    • kaz_nodzieja Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:17
      Umów się z Najmą i zjecie jak co roku po toście z serem i naleśnikach smile Kolacja jak kolacja, jak mawia Twoja angielska koleżanka smile
      • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:20
        naleśniki z grzybami, popiją barszczykiem (pewnie znajdą Krakusa w kartonie) i wigilia jak ta lala
        • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:24
          I to jest dobry pomysł.
          • kk345 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:40
            naleśniki nie są wegańskie.
            • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 18:00
              Zamiast mleka i jaj można dodać wodę.
              • kk345 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 20:22
                Mozna, ale mąka z wodą to nie naleśniki.
            • aankaa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 18:36
              rosa miała z najmą do tych naleśników przysiąść a nie z córką weganką
    • mikams75 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:30
      ja tam co roku robie to samo, nic nie kombinuje.
      • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:34
        Tzn co?
        • mikams75 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 21:45
          sledzik, zupa grzybowa, pierogi z kapusta i grzybami, jakas ryba pieczona w folii a na deser kutia. Wystarczy, i tak po tym pekamy, nie wiem dlaczego niektorzy szykuja wiecej.
    • kalina_lin Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:30
      Jest 11 listopada, godz. 23.30.
      • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:36
        Im mniej masz czasu, tym więcej chcesz go zaoszczędzić. Zrozumiałaś?
        • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:38
          rosapulchra-0 napisała:

> Im mniej masz czasu, tym więcej chcesz go zaoszczędzić. Zrozumiałaś?

o matko, znowu wątek-zgadywanka ???

nie dociągniesz (tfu, na psa urok) do wigilii i już teraz chcesz ją zapodać ?
        • karme-lowa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:40
          rosapulchra-0 napisała:

> Im mniej masz czasu, tym więcej chcesz go zaoszczędzić. Zrozumiałaś?
          >
          Dlaczego masz mało czasu?
        • kalina_lin Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:40
          Świetnym rozwiązaniem dla "niemających czasu" jest rezygnacja z wielogodzinnego przesiadywania na forach internetowych.
          • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:54
            rosa leży więc czasu ma nieco wink więcej
        • lilly_about Re: Kolacja wigilijna 14.11.16, 18:11
          A no tak. Uszka mozesz juz kleic i kapuste doprawiac. Boze....
          • olena.s Re: Kolacja wigilijna 14.11.16, 19:18
            Uszka jak njbardziej. Doskonale się mrożą.
            • lilly_about Re: Kolacja wigilijna 14.11.16, 20:45
              W zasadzie zamrozić da się niemal wszystko. Tylko czy o to chodzi?
      • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:36
        od tygodnia w sklepowiskach są już świąteczne stoiska...
        • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:40
          Od września są.
          • thea19 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:41
            akurat!
          • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:51
            może u was
            w katolandzie dopiero po 1 listopada
      • fornitta69 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:38
        Aaaa,przestańcie! big_grin Ale,ale, chyba jestem najlepiej przygotowana bo mam juz śnieg za oknem tongue_out
        • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:39
          u mnie też pada, nie jesteś pierwsza tongue_out
          • fornitta69 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:57
            sad To jak tak to idę malować pisanki, może mi sie uda choc raz wszystkich wyprzedzić...
            • gama2003 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:00
              Jeszcze chyba masz szanse - dziś szybko ubrać choinkę.
              • maslova Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:05
                I w ogóle jej nie chować, w przyszłym roku na 100% będzie pierwsza wink
            • aankaa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:17
              nie znacie się, baby

na choince wiesza się pisanki !!
              • cichadziewuszka Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:23
                Rety, przez tą Dobrą Zmianę nawet na choinkach się PiSanki zalęgły.
                • aankaa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:35
                  co poniektóre choinki mają na zewnątrz - jest szansa, że przyjdzie mróz i dobrą zmianę szlag trafi
    • yenna_m Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:37
      Właśnie zawiesiłam ostatnią bombkę na choince tongue_out
      • hallbera.jarlakappi Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:08
        ja już po wigilii
        teraz się biore za malowanie jajek
        • cichadziewuszka Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:15
          Ja sadzę gałązki brzóz w oczekiwaniu na Boże Ciało
          • aankaa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:19
            a co powiecie na robienie marzanny ? hę ?
            • cichadziewuszka Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:25
              Ale na 2018? Bo na nadchodzącą wiosnę już możesz nie zdążyć.
              • aankaa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:41
                mam 2 dni wolnego więc może się wyrobię...
                na 2018 to w przyszłym tygodniu pomyślę nad wydrążeniem dyni
    • ailia Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:39
      Rosa, nie czujesz się chyba za dobrze, idź się połóż i odpocznij.
      Po co ci to?
      • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:41
        Cały czas leżę.
    • mid.week Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:42
      Ja podam przepis na pierogi i krokiety. Gotowe, mogłabym wprawdzie napisać je sama ale mam już wydrukowane z netu...
      23:42
      • thea19 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:47
        to wersja dietetyczna czy oszczedna?
        • mid.week Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:49
          Oszczędna, wydruk czarno biały.
          • aankaa Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:52
            mid.week napisała:

> Oszczędna, wydruk czarno biały.

+ wersja "robocza"
          • cichadziewuszka Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:53
            Na swięta mogłabyś się jednak bardziej postarać!
          • thea19 Re: Kolacja wigilijna 11.11.16, 23:55
            ale pamietaj, ze celuloza jest niestrawna. kup zawczasu espumisan czy jakies krople.
            • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:14
              espumisan i jakieś krople nie pomagają. Kroplówki robią robotę. Najgorsze sa witaminy i przecirzygowe.
              • gama2003 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:28
                ?
                To mamy pewność, pogorszyło się.
                • kota_marcowa Re: Kolacja wigilijna 14.11.16, 11:55
                  A było już lepiej ? big_grin
            • wilowka Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 01:59
              Na "będąc młodą farmaceutką" widziałam formę EXHUMISAN...
              • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 09:31
                wilowka napisała:

> Na "będąc młodą farmaceutką" widziałam formę EXHUMISAN...
                >
                big_grinbig_grinbig_grin
                to od zapachow moze konotacja?
              • szarsz Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:28
                > widziałam formę EXHUMISAN.

To bardzo na czasie. Tylko nie wiem, czy to dla rodzin, żeby zawału nie dostali, czy dla odkopywaczy?
      • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 00:12
        DAwaj, nwet te z netu.
    • mysiulek08 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 01:27
      Przy 35-26 stp na plusie smile nie bardzo sie ma ochote na stanie przy kuchni, ale barszczyk (bez zakwasu buraczanego), uszka z grzybami i kapusta z grzybami musi byc. Do tego losos z bialym winem plus pieczone ziemniaki i makowiec na cienkim kruchym spodzie musi byc. Sledzie nieosiagalne.

Rosa, a Ty czego szukasz? tzn jakich przepisow, klasyka klasyki, czy cos lzejszego w nucie wigilijnej.

Lososia mozna spokojnie podac z ryzem jasminowym i juz bedzie lzej smile

Swoja droga gotowce tez bym chciala
      • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 03:37
        Z tymi gotowcami to jest tak, że ja po prostu nie postoję za długo w kuchni albo wcale w niej nie będę. Ale gdyby było coś bardzo łatwego, co to wyjmiesz, przprószysz ziołami i postawisz na stół, to dałabym nawet radę.
        • mysiulek08 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 04:52
          Losos taki wlasnie jest. Bierzesz filet, kroisz na porcje, kladziesz do naczynia zaro, solisz, pieprzysz, sok z cytryny, po kawalku masla na filet, pol szklanki bialego wytrwanego wina i do piekarnika, na 20-25 min albo dluzej, bo to zalezy od wielkosci kawalkow. Obok pieka sie ziemniaki, ugotowane w mundurkach, obrane,przekrojone na pol, posmarowane maslem i posolone. Mozna uzyc kminku, ziol prowansalskich, co kto lubi.

W sumie moze byc kazda inna ryba, np pstrag.

Jak chcesz to podrzuce Ci jeszcze barszczyk bez zakwasu burakowego, ktorego nie robie, bo raz, ze nie wychodzi tutaj, a dwa nie przepadamy. Sam sie gotuje i nie musisz uwazac zeby sie nie przgotowal. Kapusta z grzybami tez sama sie robi smile

A do barszczu zamiast pracochlonnych uszek mozesz ugotowac duza fasole jas, albo zrobic paszteciki, bo to na raty mozna.
          • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 07:40
            Ten łosoś mnie zafrapował wink Dziękuję pięknie i poproszę o więcej .
        • maslova Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 09:04
          rosapulchra-0 napisała:

> Z tymi gotowcami to jest tak, że ja po prostu nie postoję za długo w kuchni alb
          > o wcale w niej nie będę. Ale gdyby było coś bardzo łatwego, co to wyjmiesz, prz
          > prószysz ziołami i postawisz na stół, to dałabym nawet radę.
          >
          A to musisisz koniecznie Ty gotować? Mąż i/lub córki nie mogą?
          • cosmetic.wipes Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 09:35
            No musi, musi.
            Bo inaczej nie byłoby teatru i spazmów.
          • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:28
            Oczywiście, że mogą, ale nie zrobią tego tak dobrze jak ja.
            • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:29
              To lepiej robić z siebie męczennicę, niż pozwolić córkom przygotować kilka prostych potraw uncertain
              • maslova Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 20:16
                Gdybym zaproponowała mamie, że w tym roku ja przygotuję Wigilię, a ona dałaby mi do zrozumienia, że na pewno nie zrobię tego tak dobrze, jak ona, zrobiłoby mi się bardzo przykro.
            • ra-sowa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:55
              Nie naleją barszczu z kartonu, czy nie odgrzeją gotowca?
    • fifiriffi Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 03:36
      ja dopiero rozmyślam o kiecce na andrzejki, a Ty już o wigilii?
      • emigrantkaaa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 08:45
        No ja przygotowania do wigilii zaczęłam kilka dni temu właśnie od kupienia sukienki, o:

https://zmniejszacz.pl/zdjecie/519/6619940_sukienka.jpg

Do tego w odpowiednim czasie upiekę sernik angielski z czerwoną porzeczką i to by było na tyle ode mnie w kwestii przygotowań wigilijnych. Kto da mniej? wink
        • milva24 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 10:02
          Ty lepiej powiedz gdzie tę kieckę kupiłaś.
          • thank_you Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 11:38
            Bonprix, jestem już na 10-ej stronie i nie widzę. wink
            • emigrantkaaa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:00
              Zgadza się, Bonprix. Sukienka pojawia się i znika, aktualnie jest niedostępna. Tu link do niej, kto zainteresowany, niech klika, może sukienka jeszcze się pojawi. Przy czym z tym linkiem jest dziwnie - na komputerze niemal zawsze pojawia mi się informacja, że produktu brak, w telefonie zaś sukienka jest czasami dostępna i to w kilku rozmiarach.
              • thank_you Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 10:44
                Emigrantkaaa, jaki to materiał?
                • emigrantkaaa Re: Kolacja wigilijna 13.11.16, 19:35
                  100% bawełny. To sukienka dzianinowa, na zewnątrz w delikatny prążek, wewnątrz cieniutki meszek.
                  • thank_you Re: Kolacja wigilijna 14.11.16, 10:21
                    Cios! smile Będę polować. smile
                    • emigrantkaaa Re: Kolacja wigilijna 14.11.16, 14:56
                      Heh, poluj, poluj smile Powodzenia!
        • thank_you Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 11:07
          Świetna, skąd?!
        • maxivision Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 12:47
          Ja. W ogóle nie obchodzę świąt.
    • vi_san Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 08:39
      U mnie nuda - rokrocznie to samo. big_grin Barszcz. Sałatka jarzynowa, sałatka śledziowa. Śledziki w zalewie słodko - pikantnej, śledziki z jabłkiem i cebulką, śledziki takie, jak robiła moja babcia z jej przepisu - w takim sosie pomidorowo - czosnkowym. Pstrąg smażony sauté, pstrąg smażony w cieście naleśnikowym. Karpia nie ma, bo nikt nie lubi a ja nie mam zamiaru ani siebie ani swojej rodziny umartwiać. Kulebiak. Pierożki z grzybami, pierożki z kapustą. Ponad to do wyboru różne sosy, żurawina, grzybki marynowane, pikle... Już deserowo - pierożki z jabłkami, makowiec, sernik i orzechowiec - też z przepisu babci. Do ciast może być konfitura z wiśni, truskawek albo płatków róży. BEZ ALKOHOLU. Taka tradycja - choć często pijemy wino do obiadu na przykład - na wigilijnym stole nie ma procentów.
      • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 08:53
        I to wszystko sama robisz??
        • vi_san Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 09:33
          Głównie sama. Tyle, że część się da wcześniej... Śledziki w zalewie i niektóre inne. Ale ja lubię pichcić. Wiem , to grzech na ematce, ale co poradzić? A, pominęłam pierniczki i piernik, ale to dlatego, że też robię ze starego, przedwojennego jeszcze przepisu przodkini i ciasto nastawiam na początku listopada - to i nie liczę roboty. Za to mąż perfekcyjnie porządkuje mieszkanie, czego ja osobiście nie znoszę - i robi to znacznie lepiej i porządniej niż mi by się kiedykolwiek chciało. big_grin
        • vi_san Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 09:42
          Że jeszcze dodam - większość dodatków mam w piwnicy, żurawina, grzybki zamarynowane, ogóreczki konserwowe [znaczy zrobione już dawno temu i nie liczę do "robót przedświątecznych"]. Kulebiak i pierogi - ciasto wyrabia mąż [to stary przepis i to ciasto "lubi" czuć rękę, maszyną mieszane nie wychodzi], farsz się robi sam, nastawiam gar i z głowy, mam wolne. No, lepienie pierożków to trochę czasochłonne, ale to z kolei robię przed tv - siadam przy stole i lepię, zasadniczo gapiąc się na CSI Las Vegas, albo innego Castle'a - potem piecze się bez mojego udziału, więc tyle roboty. Ryba smażona - to tuż przed podaniem na stół, nie znoszę odgrzewanej, więc i robotna na chwilę przed wieczerzą a nie wcześniej. Z rana tylko doprawiam, skrapiam cytrynką i co mi tam jeszcze do łba strzeli. Śledziki te mojej babci - można zrobić i tydzień wcześniej, a cała robota to "utarcie" sosu pomidorowo - czosnkowego [wg. przepisu], pokrojenie filetów w "dzwonka" i zapakowanie w słoik: warstwa śledzia, warstwa sosu itd. Tak samo te słodko - pikantne: ugotowanie zalewy, słoik, i mogą tydzień czekać na właściwy dzień. Ba, właściwie powinny czekać, bo wtedy się "przegryzą". Sałatkę kroję w wieczór przed Wigilijny - też przed tv. Więcej roboty z ciastami, ale też nie żeby to jakaś potworna fatyga była...
          • kk345 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:35
            A podziel się przepisem na te śledzie słodko-pikantne, co?
        • vi_san Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 09:44
          A, przepisy jak chcesz mogę podesłać na pocztę gazetową - jeśli masz życzenie - napisz na moją gazetę.
          • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 09:51
            ja tez bym poprosila o te przepisy smile
            • vi_san Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 10:13
              Pisz na gazetowy co chcesz - ja się przepisami chętnie dzielę. smile
              • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 11:41
                napisalam smile

• asmarabis Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 09:54
            Ale brzydko, nie przejrzałam całości ale z tego co widzę skandalicznie nikt nie zapytał dlaczego Rosa nie robi potraw tylko zamawia catering. Czy to tak trudni sie domyślić ze wątek nie jest o świętach tylko żeby zainteresować sie rosa???????

Wiec ja pytam, dlaczego catering co sie dzieje ?
            • kalina_lin Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:32
              Ależ wszyscy się domyślili. Dlatego wątek wygląda, tak jak wygląda.
          • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:31
            Bardzo poproszę: rosapulchra-0@gazeta.pl
    • zuleyka.z.talgaru Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 08:42
      Po co masz kupowac. Idzcie do maka smile
      • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 08:55
        Nie wysilaj się już na dowcip. Słabo i żałośnie ci to wychodzi. Serio, serio.
        • ra-sowa Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 11:33
          A co się dzieje Rosa z trzema cudownymi, empatycznymi córkami, że leżąca chora matka, biorąca kroplówki , licząca swój czas, musi się zastanawiać się nad jedzeniem wigilię? I zbierać przepisy po necie? I planować gotowce.
          Od kilku dni usiłujesz dać wszystkim coś do zrozumienia, ale nie tędy droga. Źle się zabrałaś do tego.
          • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:33
            Uczą się i pracują cały czas. Wychodzą z domu w okolicach 6 rano i wracają w okolicach 18 - 19.
            • triss_merigold6 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:35
              To przygotują pokarm w weekend i zamrożą. Macie chyba zamrażarkę? Nie wydaje mi się też, że będą miały zajęcia w szkole/na uczelni w święta.
              • rosapulchra-0 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:25
                W łykędy i święta pracują po 12 godzin. Raczej trudno po takim ciężkim dniu mieć chęć na stanie w kuchni, nie sądzisz? Zresztą po co ja w ogóle z kimś takim jak ty rozmawiam? Nawet do pięt mi nie sięgasz, ani tym bardziej moim córkom.
                • kosheen4 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 17:56
                  twoja historia jest urzekająca, więc mówisz że od 16 grudnia - początek przerwy semestralnej - twoje córki pracują cięgiem? brawo one! smile
                  • kaz_nodzieja Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 19:11
                    Ktoś musi w tym kraju zarabiać na zasiłki.
    • 18lipcowa3 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 08:50
      U mnie juz dawno po świętach
      • kouda Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 09:29
        18lipcowa3 napisała:

> U mnie juz dawno po świętach
        >
    • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 09:14
      Tak mam plan na 24.12, idziemy do teatru na 13 a potem wracamy na kolacje lub pojdziemy zjesc do restauracji,zobaczymy. Mysle ze do domu a co bedzie w menu, nie wiem jeszcze dokladnie, moze pieczony kurczak albo krolik, warzywa, swieza,ciepla bagietka a na deser sernik. A potem zagramy w planszowke albo obejrzymy Christmas Carol.
      • kaz_nodzieja Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 14:18
        Czyli zwykły obiad.
        • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:06
          Nie,nie obiad a kolacja i nie zwykla,a wigilijna. Liczy sie atmosfera. Barszcz,pierogi i sledzie nie sa dla mnie (nas) swiatecznym jedzeniem, poza tym nie lubimy takich potraw zwbytnio, oprocz pierogow ale to nie jest nic swiatecznego.
          • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:13
            A co świątecznego jest w pieczonym kurczaku, pieczywie i warzywach?
            • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:16
              Atmosfera 😊
              • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:21
                Atmosfera może być i przy pierogach oraz śledziu, wówczas będą tak samo świąteczne jak kurczak i bułka wink
                • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:26
                  A czy ja twierdze ze nie beda? To gazeciarz i ty zadal pytanie co jest swiatecznego w kurczaku czy kroliku, a wiec dla mnie nic tak jak nie ma nic w sledziach,pierogach i barszczu, ale ja nie pisalam o tym ze nie,prawda?
                  Rosa pyta o plany wiec napisalam o naszych 😊
                  Naprawde na wigilijna kolacje nie trzeba jesc sledzi i innych ryb, pierogow i barszczu zeby swietowac.
                  Goscie do nas przyjda 25.12 i bedzie pieczony indyk, udziec barani, pieczone ziemniaki i czerwona kapusta i brukselka czyli typowo swietcznie. Chyba ze cos innego mnie bardziej zainspiruje, to zmienie menu.
                  • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:36
                    yamilca197 napisał(a):

> A czy ja twierdze ze nie beda? To gazeciarz i ty zadal pytanie co jest swiatec
                    > znego w kurczaku czy kroliku, a wiec dla mnie nic tak jak nie ma nic w sledziac
                    > h,pierogach i barszczu, ale ja nie pisalam o tym ze nie,prawda?

yamilca197 napisał(a):

Barszcz,pierogi i sledzie nie sa dla mnie (nas) swiatecznym jedzeniem, poza tym nie lubimy takich potraw zwbytnio, oprocz pierogow ale to nie jest nic swiatecznego.

Rzeczywiście, najma, nie pisałaś big_grinbig_grinbig_grin
                    • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:43
                      aurinko ,oczywiscie ze napisalam ale w odpowiedzi na paytanie-zarzut gazeciaza ze to nie swiateczne, prawda? Nie napisalam nic takiegi w moim pierwszym poscie ktory byl odpowiedzia na pytanie rosy, prawda, czy bedziesz glupio zaprzeczac?
                      • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:54
                        Póki co, to jedyne głupie zaprzeczenie dałaś sama sobie i jeszcze udajesz, że tego nie widzisz smile
                        • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:57
                          No coz, takiej durnej odpowiedzi sie spodziewalam. EOT
                          • aurinko Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 16:12
                            haha cała najma big_grin
            • kaz_nodzieja Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:35
              Może na kurczaka stać ich od święta.
              • yamilca197 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 15:46
                Kurczak nie tanszy niz buraki, kapusta i sledzie.
                Moze niech kazdy je to na co ma ochote, ja co do twojego gara nie zagladam wiec daruj sobie.
    • isa_bella1 Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 10:22
      W sumie mogłabym robić bo mam czysty barszcz w domu tylko uszek brak smile
    • bei Re: Kolacja wigilijna 12.11.16, 13:27
      Kupie projektor by posesja tonela w swietlnych punkcikach.
      Pierwszy raz zamowie pierogi i uszka u zaprzyjaznionej pani pierogowyrabiarkismile
    • triss_merigold6 Nie nauczyłaś córek gotować?! 12.11.16, 16:14
      Nie nauczyłaś swoich dorosłych córek gotować?! Trzy dziewczyny spokojnie mogłyby podzielić się przygotowywaniem wigilii nawet dla 20 osób.
      • kaz_nodzieja Re: Nie nauczyłaś córek gotować?! 12.11.16, 16:23
        Może mają stosunek jak i my tutaj, więc sama wiesz.
        • triss_merigold6 Re: Nie nauczyłaś córek gotować?! 12.11.16, 16:35
          Uodporniły się na stany zdrowotno-emocjonalne mamusi?
      • gama2003 Re: Nie nauczyłaś córek gotować?! 12.11.16, 16:54
        Pracują i się uczą.
        Tylko, z racji młodości, zarwanie dwóch, trzech wieczorów na przygotowania, nie zaszkodzi im przecież. Ja swojej matce palcem bym nie pozwoliła kiwnać, gdyby mi schorowana do wilgilijnych garów się pchała.
        A tu trzy zdrowe, pełnosprawne dziewczyny i mąż, też chyba nie ułomek.
        • aurinko Re: Nie nauczyłaś córek gotować?! 12.11.16, 17:10
          Ale rosa zrobi to lepiej. Lepiej od dorosłych córek i męża. Co z tego, że jest leżąca, na kroplówkach i nie wie, czy zdąży przygotować kolację wigilijną. Ważne, że ONA przygotuje po swojemu. Nieważne, że nie za bardzo wie jak (albo nie potrafi) skoro szuka przepisów u innych albo rozważa gotowce. Ważne, że zrobi to LEPIEJ i potem będzie mogła na każdym kroku dawać do zrozumienia jak się poświęciła dla rodziny.
        • rosapulchra-0 Re: Nie nauczyłaś córek gotować?! 12.11.16, 17:22
          Skąd wiesz, że zdrowe i pełnosprawne? Znasz je osobiście?
          • aurinko Re: Nie nauczyłaś córek gotować?! 12.11.16, 17:26
            rosapulchra-0 napisała:

> Skąd wiesz, że zdrowe i pełnosprawne?

A są chore i niepełnosprawne? To tylko podziwiać, że mogą w takim stanie uczyć się i pracować.
      • rosapulchra-0 Re: Nie nauczyłaś córek gotować?! 12.11.16, 17:21
        A ty nauczyłaś swoje dzieci gotować? No to odwal się od moich. Grzecznie proszę.
        • kalina_lin Re: Nie nauczyłaś córek gotować?! 12.11.16, 18:16
          Bardzo grzecznie.
          • gama2003 Re: Nie nauczyłaś córek gotować?! 12.11.16, 23:17
            Te schorowane dziewczęta muszą pracować po 12 h, a matka powłócząc stojakiem od kroplówki zrobi najlepszą wigilię.
            • triss_merigold6 To przerażające 12.11.16, 23:23
              To przerażające. Sądziłam, że jednak w UK jest ciut wyższy poziom życia i - jeśli nawet 3 na 4 dorosłe osoby w rodzinie pracują - nie muszą zasuwać po 12 godzin świątek piątek. Odliczając schorowaną Rosę pod kroplówkami i najstarszą córkę, które mieszka z chłopakiem, zostają 3 pracujące osoby na 4-os gospodarstwo domowe. Wychodzi na to, że te 3 osoby są tak utyrane do nieprzytomności, że mdlejąca matka i żona musi przygotowywać im posiłki, ponieważ inaczej nie zjedliby nic.

Rosa, zastanów się, może jednak bardziej opłacałoby Ci się wrócić z rodziną do Polski?
              • kaz_nodzieja Re: To przerażające 13.11.16, 11:42
                Nie, tylko nie to. To już wolałabym "uchodźców" chyba...
              • lilly_about Re: To przerażające 14.11.16, 18:14
                I tak dobrze, ze nie napisala, ze pracuja cala dobe. Przeciez heroizm jej corek byl tu czesto podejmowany.
                • triss_merigold6 Re: To przerażające 14.11.16, 19:20
                  Całą dobę?! Pracują dwie doby dziennie.
    • rosapulchra-0 ŻEBY BYłO JASNE 12.11.16, 17:30
      Ja pytam o łatwe i efektowne przepisy świąteczne, a nie jakieś idiotyczne rozkminy na temat mojego zdrowia, męża i córek. Jeśli któraś z was ma coś do powiedzenia na ten konkretny temat, to proszę pisać, chętnie poczytam i może coś wcielę w życie.
      W kwestiach rodzinnych i moich zdrowotnych nie mam zamiaru ani się wypowiadać, ani tym bardziej czytać waszych wrednych i chamskich złośliwości na ten temat.
      • aurinko Re: ŻEBY BYłO JASNE 12.11.16, 17:35
        rosapulchra-0 napisała:

> W kwestiach rodzinnych i moich zdrowotnych nie mam zamiaru ani się wypowiadać,

Obiecujesz?
      • kosheen4 Re: ŻEBY BYłO JASNE 12.11.16, 18:00
        > W kwestiach rodzinnych i moich zdrowotnych nie mam zamiaru ani się wypowiadać

https://4.bp.blogspot.com/-nn9iheSg_HY/VOfoPqYN-bI/AAAAAAAAODA/lZ259SUvwiY/s1600/laughing-smiley-cries-tears-of-joy.png
      • ra-sowa Re: ŻEBY BYłO JASNE 12.11.16, 18:05

Jest sobie matka, chora na wszystko, leżąca, pod kroplówką. I ta matka szuka w necie pomysłu na święta. Córki , trzy młode i zdrowe i równie zdrowy mąż, pracują. Pracują w dzień powszedni, w sobotę i niedzielę, rano od świtu i po południu. Może w tym UK tak źle, że nie można się oderwać od pracy, by zająć się matką?
        Gdzie tu widać chamskie złośliwości? Sama wprowadziłaś wszystkich w swoje życie rodzinne. Niczego się domyślać nie trzeba.
        Prośba o pomysł na święta - dzwonisz do knajpy, zamawiasz, a empatyczne i kochające dziewczęta nakrywają do stołu i odgrzewają co trzeba.
      • asmarabis Re: ŻEBY BYłO JASNE 12.11.16, 18:52
        > ę w życie.
        > W kwestiach rodzinnych i moich zdrowotnych nie mam zamiaru ani się wypowiad

O jej.'c rosa chyba naprawdę dziś złe sie czuje bo majaczy
        • kosheen4 Re: ŻEBY BYłO JASNE 12.11.16, 19:15
          spoko spoko, już jej przeszło, już się poprawia
          forum.gazeta.pl/forum/w,567,162756052,162756052,alez_znieczulica_na_tym_forum_panuje_P.html?p=162759458
          • aurinko Re: ŻEBY BYłO JASNE 12.11.16, 19:41
            O masz, nawet dwóch godzin nie wytrzymała.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka