edelstein 03.12.16, 19:13 Jesli nie,to po czym rozpoznajecie czy futro jest sztuczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lauren6 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 19:20 Nie, nie kupuję. Pytam w sklepie. Nie kupuję na bazarze, żebym musiała sama sprawdzać takie rzeczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 19:21 Nie ale z prawdziwym puchem: kronikamontrealska.com/2013/12/07/milczenie-gesi/ www.kimono.pl/1-puchowa-kurtka-4-cierpiace-ptaki-czyli-KRWAWY-SEKRET-hitu-sezonu-a4923 Podejrzewam że w uni, ten puch to zanim kaczki/gąski pod nóż pójdą. Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 20:49 Już nie kupuję, ale umiem się rozpoznać po masie. Futra naturalne są cięższe, sztuczne - leciutkie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 20:58 Przy kapturze? Odpowiedz Link Zgłoś
alanta1 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:04 edelstein napisała: > Przy kapturze? A nie Zrozumiałam, że chodzi ci o całą kurtkę Ale chyba po dotyku też bym rozpoznała, choć nie jestem pewna... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:09 Kurtki z futrem a futro to roznica Odpowiedz Link Zgłoś
alchemy_alice Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:02 Nie kupuję. Zwykle pytam sprzedawcę, bądź ogarniam skład na metce. Futro mi niepotrzebne, w Polsce nie zdarzają się takie zimy żeby mi moja ocieplana kurtka nie dała rady. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:05 Zupełnie nieświadomie ( nie zwróciłam na to uwagi) kupiłam kilka lat temu, jest przy kapturze. Kurtka musi być czyszczona w pralni chemicznej, więc z powodu tej upierdliwości staram się unikać naturalnego futerka. Ale jest milsze w dotyku niż sztuczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ofelia1982 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:19 Nigdy nie wiesz, czym zaskoczy Cię kolejna ferma. Możesz zobaczyć sterty oskórowanych zwłok norek wyrzucone za płot albo lisy zjadające się nawzajem w klatce. Nic z tego jednak nie jest porównywalne z tym, co czujesz, kiedy wchodzisz na fermę futrzarską późną wiosną. Gdy podniesiesz jedną z drewnianych budek przy klatce, Twój wzrok spotka się z kilkoma parami małych lisich oczu. Kilkutygodniowe szczeniaki patrzą na Ciebie zdziwione, a w Tobie budzi się zaskoczenie, że to się dzieje naprawdę. Na fermach futrzarskich lisy i jenoty rodzą się i całe życie spędzają w klatce. Nie mogą swobodnie pobiegać, bawić się, trudno im nawet nauczyć się chodzić, bo ich łapki wpadają w oczka w podłodze. Zdecydowanie przeciwstawiamy się istnieniu i rozwojowi przemysłu futrzarskiego, ponieważ jest on zaprzeczeniem szacunku wobec zwierząt i ich praw. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 22:03 Jednak skóry i futra w Europie i US najczęściej pochodzą z psów torturowanych i mordowanych w Chinach, dlatego że to są najtańsze dostępne futra/skóry. Nigdy nie dam za to złamanego grosza. Dodatkowo przy obrabianiu chemicznym tych skór często w skandalicznych warunkach pracują dzieci. No i poza tym futra nie można prać a jest tyle nowych super materiałów. Więc po co płacić za tortury???? Odpowiedz Link Zgłoś
alchemy_alice Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 15:23 Ofelia, te fermy to absolutna potworność. Hoduje się zwierzęta tylko po to aby cierpiały i zaspokajały wydumane potrzeby. "Właściciela" jednego z drugim bym chętnie potraktowała jak te biedactwa. Dziwi mnie jedynie, że ludzie wiedząc o tak ogromnym cierpieniu, wciąż uważają futra za luksus. Jest tyle świetnych materiałów, tak jak mówi Kagrami poniżej. Wygodnych, ciepłych, ładnych, a ich produkcja nie przyczynia się do cierpienia. Dlaczego wciąż te futra i futra, jakby to było jakieś nie wiadomo co luksusowe. W futrze dobrze wygląda tylko zwierzak, który się z tym futrem urodził. Odpowiedz Link Zgłoś
misoune Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 05.12.16, 16:34 Powiedz to żonom oligarchów ruskich .... Odpowiedz Link Zgłoś
yaguarete Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:21 Nie kupuje kurtek z prawdziwym/zwierzecym futrem. Tutaj masz sposoby, jak odroznic: www.otwarteklatki.pl/prawdziwe-vs-sztuczne-jak-sprawdzic-czy-mamy-do-czynienia-z-futrem-zwierzecym/ Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:25 Ja kupuje te z prawdziwym,pytam te ktore takiego nie kupuja,jak rozpoznaja. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:34 Ale to jakiś problem rozpoznać? Mi wystarczy jak pomacam. Nie kupuję niczego z prawdziwym futrem (nie idzie za tym żadna ideologia tylko wygoda - prawdziwego nie wrzucę do pralki). Odpowiedz Link Zgłoś
yaguarete Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:45 edelstein napisała: > Ja kupuje te z prawdziwym,pytam te ktore takiego nie kupuja,jak rozpoznaja. No tak jak w zalaczonym linku, chociaz nie podpalam Najczesciej wystarczy dotyk, rozdzielenie tych wlosow i juz wiadomo. Jakbym miala jakies watpliwosci, to zapytalabym obslugi, ale jeszcze sie nie zdarzylo. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:25 Sztuczne łatwo jest rozpoznać, ale w razie wątpliwości wystarczy przeczytać etykietę. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:33 Nie kupuję. Pytam obsługi. Odpowiedz Link Zgłoś
aniela_petronela Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:48 Nie zwracam uwagi, ale aż wstałam i sprawdziłam swoją :] Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 23:31 Ja też sprawdziłam, co prawda na kurtce mam napis 100% poliester ale futro widać, że cięte było. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:55 Nie kupuję sztucznego też bo najprawdopodobniej to też jest chińskie futro z psów - tańsze niż sztuczne, powszechnie stosowane, nawet do produkcji zabawek.. Prawdziwych futer oraz skór nie kupuję, oczywiście. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 23:16 kagrami napisała: > Nie kupuję sztucznego też bo najprawdopodobniej to też jest chińskie futro z ps > ów - tańsze niż sztuczne, Otoz to niestety Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 05.12.16, 08:04 jesli jest z psow to nie jest sztuczne. pies nie jest sztuczny, pies jest zywy zanim zrobia z niego kolnierz. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 22.05.19, 10:28 Ale sprzedawane jest jako rzekomo sztuczne. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 21:56 Ja nie mam kurtki z prawdziwym futrem, ale mam za to futro i kamizelkę z prawdziwego futra. Nie mam żadnych obiekcji nosząc wyżej wymienione. A te egzaltowane wpisy o liskach powyżej w ogóle mnie nie ruszają. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 22:04 To nie są egzaltowane wpisy, nie obrażaj ludzi. To ukazanie prawdy. Płacisz za cierpienie. Nie ma tu egzaltacji. Odpowiedz Link Zgłoś
alchemy_alice Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 22:32 Kagrami, jeżeli ktoś uważa to za egzaltację to jego problem, myślę że nie powinnaś się tym stresować. Ja nie założę na siebie niczego ze zwierząt i mnóstwo osób też nie. Warto edukować o tym jak wyglądają fermy i z jak ogromnym cierpieniem to się wiąże, ale nie można przy tym przesadzić bo przypną znowu łatkę oszołomów. Więc moja droga, serce masz w dobrym miejscu, edukuj i się nie denerwuj. Ja Cię popieram. Odpowiedz Link Zgłoś
kagrami Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 11:45 Dzięki, Alchemy, nastawiłam się na atak a tu tak miły wpis Odpowiedz Link Zgłoś
alchemy_alice Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 13:19 Nie ma za co. Jestem wege od lat, wiem jak to jest jak się obrywa po głowie za poglądy, ale nauczyłam super też, że przekonywać trzeba spokojnie i bez nerwów - skuteczność jest większa. Walczyć o dobro na świecie trzeba, bo jak nie my, to kto to zrobi? Mam sporo znajomych, którzy przestali nosić futra, skórę czy jeść mięso codziennie. Małe kroki to był klucz do sukcesu. Czasami w rozmowie coś wspomniałam, życzliwie i z uśmiechem. Wiele osób sami o potem dopytywało co może zrobić, aby choć trochę to jak ograniczyć i każde futro, każda kanapka z szynką mniej to sukces Nie wygłaszajmy nigdy sądów ostatecznych, to pomaga. Trzymaj się ciepło! Odpowiedz Link Zgłoś
tak_to_nowy_nick Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 14:20 alchemy_alice napisał(a): > wiem jak to jest jak się obrywa po głowie za poglądy Raczej za nachalne wygłaszanie ich przy każdej okazji, a najczęściej i bez okazji. > przekonywać trzeba spokojnie i bez nerwów Można też nie przekonywać, jeśli ktoś nie jest zainteresowany rozmową na ten temat. Wpychanie się wszędzie ze swoją Misją na siłę (np. do wątku na forum na inny temat) tchnie oszołomstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
alchemy_alice Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 15:10 Najczęściej to wygłaszam swoje poglądy zgodnie z okazją. Na przykład jest temat futer, to wygłaszam swój pogląd na temat futer. Jak jestem w restauracji i zamawiam coś wege, to ludzie czasami mnie pytają a czemu akurat wege i też wtedy się wypowiadam na ten temat. I na tym właśnie polega to moje przekonywanie. Nie wiem gdzie tutaj widzisz nieadekwatność. Druga sprawa, nigdy nie wtrącam się w tematy dotyczące potraw mięsnych na forach kulinarnych, bo po prostu to nie moja bajka, ale jak już ktoś pyta co zrobić na obiad, to podaję bezmięsne propozycje. Mniej złości i czepiania się, a więcej zrozumienia dla innych. Każdy ma prawo powiedzieć co myśli, w sposób grzeczny i kulturalny i zgodny z tematem i nikt nie ma prawa się go za to czepiać. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 15:14 Zjedz mięso bo kozaczysz. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 17:08 a najlepiej wychodzi jak się w ogóle nie "przekonuje". w towarzystwie przeważnie nadaża się okazja, że znajomi pytają, dlaczego się nie je mięsa albo jajek etc. przedstawione w takiej sytuacji argumenty trafiają na lepszy grunt. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 06:36 Jak jesz mięso też płacisz za cierpienie. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 22.05.19, 10:29 Niekoniecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
bachir Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 12:27 Ilez agresji w twoim wpisie nutella, to ze ty nosisz prawdziwe futra nie upowaznia cie do obrazania obroncow zwierzat Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 19:38 Futra pogrubiaja nie tylko fanow nutelli. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 19:47 Przy kapturze czy czapce? Odpowiedz Link Zgłoś
angeika89 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 22:47 Nie lubię kurtek z futrami, tym bardziej prawdziwymi. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 23:00 sztuczne 'skrzeczy' w ręku ale wyglądem może mylić i takie mam sztuczne bardzo drogie futrzysko przy kapturze Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 23:04 Niedobrze ze mną (albo za dużo wątków okołoświątecznych już się pojawiło), bo przeczytałam "kartki z prawdziwym futrem" i zaczęłam się zastanawiać, kto wpadł na pomysł robienia kartek bożonarodzeniowych z futrem i w zasadzie po co taki ozdoba... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 03.12.16, 23:32 Zadalam pytanie,bo ogladalam dzis program w tv i wg.niego i PETA 80% Futer sztucznych nie sa wcale sztuczne. Metka 100%polyester klamie,a i panie w sklepach zatajaja ten fakt.Te futra opisane jako sztuczne pochodza od psow i kotow. Odpowiedz Link Zgłoś
azja-o-d-kuchni Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 04:32 Kupuję sportowe kurtki, a one futra nie mają na szczęście. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 13:11 kot to jeszcze ale jaka rasa psa może mieć włos długi jak u lisiego ogona Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 14:27 Aż podpaliłam jednego kłaka i śmierdzi topioną świeczką 😀 Widocznie polskiemu producentowi nie opłaca się podstawić chińskiego futra za sztuczne. Odpowiedz Link Zgłoś
yaguarete Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 14:44 premeda napisała: > Aż podpaliłam jednego kłaka i śmierdzi topioną świeczką 😀 Widocznie polskiemu > producentowi nie opłaca się podstawić chińskiego futra za sztuczne. Tez przypalilam pare klakow z ciekawosci Smierdzi chemia az milo. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 05.12.16, 13:45 Dobrze wiedzieć. Ja w ogóle nie lubię futer, również jako dodatek więc problemu w unikaniu wszelakich futer problemu nie będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
czar_bajry Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 11:13 Tylko z prawdziwym i nie ma takiego futra sztucznego które będzie w dotyku jak prawdziwe. A ja w necie to zwyczajnie się pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 11:50 Nie, nie kupuję. Poznaję po cenie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 12:30 Dziennikarze zrobili Probe.Kurtka za 25euro miala prawdziwe futro. Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 12:40 Nie. Rozpoznaję po tym, że nie ma futra. Żadnego. Odpowiedz Link Zgłoś
ina_nova Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 14:42 >>Jesli nie,to po czym rozpoznajecie czy futro jest sztuczne? Po przeczytaniu składu na metce, dżizasss..... Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 18:18 Napisalam juz,ze sprawdzili,pisze poliester a jest prawdziwe futro. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 15:12 Nie. Jem tylko mięso i kupuję buty ze skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
mamusia1999 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 17:12 upewniałam się u sprzedawcy i ostrzegłam, że poddam próbie ognia i będzie afera. udało się, kurtka Starszej jest obszyta sztucznym. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 19:15 Którego produkcja zatruła wszystkie miasteczka i wsie w okolicy i doprowadziła do nowotwór wśród dzieci na tamtejszych terenach. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 19:45 Po prosty to widać lub czuć. U innych poznaje po wygladzie - zazwyczaj futrem otula sie dama o z urokliwym plastikowym wygladem, sztucznym pazurem i wulgarnej reszcie oraz niskim ilorazem inteligencji na licu. Bazarowe kurtki made in China zazwyczaj mają tez prawdziwe futro dla uzupełnienie wygladu noszącej. Dla osob o ograniczonej empatii i świadomości (oraz braku gustu)noszenia futra faktycznie może być normalne dla innych juz nie. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 19:49 Z pewnoscia zazwyczaj futrem otulaja sie te,ktore stac,a reszta kozaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 19:58 Pieknym, atrakcyjnym kobietom nie potrzeba futer bo we wszystkim wygladają dobrze. A te z komplwksami lubią sobie poepatowac jakąs tandentną ozdobą typu oczojebna torebka z logo czy futro. Futra są na bazarach, przy tanich kurtkach i plaszczach zimowych. Idealnie pasują do dlugich zelowych paznokci i brwi od wzornika. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 20:09 A brzydkie? Odpowiedz Link Zgłoś
yaguarete Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 20:30 Idealnie pasują do dlugich zelowych paznokci i brwi od wzornika. > ... i do ust glonojada Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 04.12.16, 20:49 Mowa nienawiści. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 05.12.16, 00:19 Czyli prawie wszystkie milionerki maja kompleksy ladne futra to sa przy drogich,a nie takich kartkach,znow pudlo. Odpowiedz Link Zgłoś
fornitta69 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 05.12.16, 02:26 Chyba ruskie milionerki,które się dorobily fortuny na starych sponsorach Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 05.12.16, 09:24 Taa z pewnoscia.Co jeszcze wymyslicie.Ludzie kupuja futra,roznica jest tylko w zwierzaku. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorita_24 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 05.12.16, 09:34 Futro jest idealne dla eleganckiej milionerki w stylu Kim K Odpowiedz Link Zgłoś
aniani7 Re: Kupujecie kurtki z prawdziwym futrem? 05.12.16, 07:41 Już nie kupuję, kiedyś tak, mam dwa futra (i nie piszę tu o moich kotach), są klasyczne, dlatego pasowałyby i dziś, ale kiedy zaczęłam przyjaźnić się z młodymi ludźmi, poczułam, ze chodzenie w prawdziwych futrach jest obciachem. Mogłabym założyć, nikt nie zwróciłby mi uwagi, ale już mam wewnętrzny opór, ostatnio nawet przymierzałam, ale jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś