09.12.16, 18:58
Dostałam wezwanie na przyszły tydzień do sądu - jako strona, w sprawie cywilnej. Wiem jednak, że w tym terminie nie będę mogła pójść do sądu, bo mam w planie niewielki zabieg, po którym czeka mnie zwolnienie lekarskie na jakiś czas. Koleżanka powiedziała mi, że takie zwolnienie musi poświadczyć lekarz sądowy, ale po tym zabiegu ostatnia rzecz, o jakiej będę marzyć, to chodzenie i załatwianie formalności. Co najlepiej zrobić w tej sytuacji?
I jeszcze jedno pytanie, może głupie - jeśli oryginał zwolnienia oddaję pracodawcy, to czy do sądu wystarczy dostarczyć kopię, np. skan?
Obserwuj wątek
    • vaikiria Re: Sąd a L4 09.12.16, 19:03
      Ostatnio w sądzie prawnik przedstawił normalne moje zwolnienie, wystawione dla pracodawcy, kopie poszła do akt, potem oryginal przekazałam pracodawcy. Miałam zeznawać jako świadem, może jak jesteś stroną to są inne formalności.
      • monette Re: Sąd a L4 09.12.16, 19:09
        Kurczę nie mam prawnika, występuję przed sądem sama.
    • thea19 Re: Sąd a L4 09.12.16, 19:06
      rob kopie i popros lekarza o podpis i pieczatke zgodnosc z oryginalem.
    • koronka2012 Re: Sąd a L4 09.12.16, 19:47
      Formalnie podstawą usprawiedliwienia jest faktycznie poświadczenie od lekarza sądowego, jednak sądy na szczęście są wyrozumiałe i normalne L4 też uwzględniają (no, chyba że się trafi na wrednego sędziego). W Warszawie lekarzy jest raptem... uwaga: kilkunastu, z czego większość dostępna np. tylko w środy w godzinach od 11 do 14.

Ja dawałam zwykłe ksero, jak ci w pracy przybiją - to tym lepiej.

Ale na twoim miejscu załatwiłabym sprawę inaczej - wysłała/dostarczyła pismo do sądu z prośbą o przełożenie terminu rozprawy ze względu na zaplanowany zabieg i przewidywane np. 2 tygodniowe zwolnienie. Znając obłożenie sądów kolejny termin wyznaczą ci za parę miesięcy, ale przynajmniej sąd powinien być lepiej nastawiony, że uprzedziłaś, nie lekceważysz itd.
    • tereska.z.bombaju Re: Sąd a L4 09.12.16, 21:30
      Wszystkie takie zwolnienia, z jakimi mam do czynienia w pracy są od zwykłego lekarza.
      • annakate Re: Sąd a L4 09.12.16, 22:10
        Uprzedź sąd o planowanej niedyspozycji, usprawiedliwiając tym samym swoją nieobecność, Potem możesz w uzupełnieniu przesłąć zaświadczenie lekarskie, kopiękarty szpitalnej lub zwolnienia.
        Trzeba pamiętać, ze niezdolność do pracy to nie zawsze to samo co niezdolność do brania udziału w postępowaniu - szwaczka albo mechanik ze złamanym palcem do pracy się nie nadaje, ale w sądzie zeznawać może; dlatego lekarz sądowy stwierdza niezdolność do brania udziału w postępowaniu.
        • koronka2012 Re: Sąd a L4 09.12.16, 22:37
          Lepiej zgłosić prośbę o odroczenie rozprawy, bo jest ryzyko że się odbędzie pod jej nieobecność (nie wiem o co się procesuje) a nieobecni racji nie mają...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka