Dodaj do ulubionych

L4 a dodatkowa praca

14.12.16, 10:38
Może ktoś tutaj udzieli mi porady. Zwichnęłam nogę i od wczoraj jestem w domu na L4. Tydzień temu dostałam zlecenie na wykonanie pewnej pracy, nie od mojego własnego pracodawcy, tylko z innego źródła. Pracę tę mogę wykonać w domu siedząc przy komputerze, i mam już zrobione jakieś 30%. Kłopot w tym, że dziś dowiedziałam się, że na tę pracę otrzymam umowę zlecenie, ale z datą zahaczającą już o moje L4, umowy nie można antydatować. Czy w tym przypadku mogę w ogóle podjąć się tego zlecenia?
Obserwuj wątek
    • zmartwionanati Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 12:23
      Co prawda nie znam sie na przepisach ale tak na chłopski rozum to masz wykonać określoną pracę do określonego czasu, tak? Nawet jeśli w tym czasie przypadnie ci L4 na poczatek umowy, to przecież po skończeniu l4 możesz pracę wykonać. A czy wykonasz rzeczywiście po L4 czy w trakcie to ci raczej nie mają możliwości sprawdzić? Oddaj pracę już po zwolnieniu i powinno byc ok. Chyba ze l$ obejmuje cały okres umowy, wtedy gorzej.
    • dziennik-niecodziennik Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 12:29
      ale cala umowa przypada na czas Twojego zlecenia? czy masz tam zadeklarowany chociaz jakis czas przed i po terminie zwolnienia?
      jesli tak to mi sie wydaje ze nie powinno byc problemu. mogłaś byc chora w terminie zwolnienia i nadrabiac prace w pozostałe dni.
    • sfornarina Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 12:32
      Nie znam się na przepisach, ale tak na chłopski rozum powinnaś być w stanie normalnie to zlecenie wykonać.
      Skoro masz zwolnienie na skręconą nogę, to pewnie dlatego, że Twoja stała praca wymaga chodzenia/ stania/ używania chorej nogi, tak?
      Zwolnienie na uraz nogi nie zabrania Ci chyba siedzenia i pracy przy biurku?
      • ola_dom Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 12:38
        sfornarina napisał(a):

> Skoro masz zwolnienie na skręconą nogę, to pewnie dlatego, że Twoja stała praca
        > wymaga chodzenia/ stania/ używania chorej nogi, tak?
        > Zwolnienie na uraz nogi nie zabrania Ci chyba siedzenia i pracy przy biurku?

No niezupełnie.
        Mam pracę biurową, a na złamaną nogę dostałam 2 miesiące zwolnienia, bo nie wolno było mi chodzić w ogóle. A żeby dostać się do pracy - trzeba iść, choć trochę. Dla mojej nogi to trochę (akurat więcej niż trochę, 2-3 przesiadki, choć niezbyt daleko) to wielokrotnie więcej niż mogłabym dać radę.
        • sfornarina Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 12:43
          Ale nadal nie rozumiem, dlaczego nie wolno Ci wykonać drugiej pracy z domu? L4 na pierwszą pracę dostałabyś nie ze względu na niemożność świadczenia pracy, tylko dlatego, że nie masz jak się do tej pracy dotransportować.
          Drugą pracę mogłabyś spokojnie wykonać z domu przy biurku, więc dlaczego nie?
          • ola_dom Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 12:45
            sfornarina napisał(a):

> Ale nadal nie rozumiem, dlaczego nie wolno Ci wykonać drugiej pracy z domu?

Nic nie piszę o drugiej pracy, odnosiłam się tylko do tego, że można mieć pracę siedząco-biurkową, a jednocześnie mieć zwolnienie na uszkodzoną nogę.

Na mój rozum takie dodatkowe zlecenie przy komputerze nie powinno być niezgodne z prawem - ale faktycznie lepiej, żeby wypowiedział się specjalista od prawa pracy.
            • sfornarina Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 12:53
              > Nic nie piszę o drugiej pracy,

Dlatego napisałam "dostałaBYŚ, miałaBYŚ" - hipotetycznie wink

> odnosiłam się tylko do tego, że można mieć pracę siedząco-biurkową, a jednocześnie mieć zwolnienie na uszkodzoną nogę.

Prawda. Jeśli nie masz jak się dostać do pracy, to tego nie przeskoczysz - chyba że firma dałaby Ci możliwość pracy z domu.

> Na mój rozum takie dodatkowe zlecenie przy komputerze nie powinno być niezgodne z prawem - ale faktycznie lepiej, żeby wypowiedział się specjalista od prawa pracy.

Byłoby głupie, jeśli byłoby niezgodne z prawem. Zamiast pozwolić pracownikowi wykonać pracę i zapłacić od niej podatek - czyli wzbogaca się i państwo, i społeczeństwo - kazać mu siedzieć na zwolnieniu i pie.r.d.zieć w stołek wink
              No, ale też specjalistką nie jestem, więc na prawie się nie znam.
              • nenia1 Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 17:00
                sfornarina napisał(a):

> Byłoby głupie, jeśli byłoby niezgodne z prawem. Zamiast pozwolić pracownikowi w
                > ykonać pracę i zapłacić od niej podatek - czyli wzbogaca się i państwo, i społe
                > czeństwo - kazać mu siedzieć na zwolnieniu i pie.r.d.zieć w stołek wink
                > No, ale też specjalistką nie jestem, więc na prawie się nie znam.

Akurat znając polską, nazwijmy to eufemistycznie "zaradność" pozwolenie pracy na L-4 skończyłoby się tym, że 80 do 90% pracowników siedziałoby na L-4 i dodatkowo dorabiało. Problem w tym, że ktoś to L-4 musi wypłacić.
    • baltycki Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 13:20
      Ustawa z dnia 25.06.1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa

Art. 17. 1. Ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia.
      • ola_dom Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 13:22
        baltycki napisał:

> Art. 17. 1. Ubezpieczony wykonujący w okresie orzeczonej niezdolności do pracy
        > pracę zarobkową lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem
        > tego zwolnienia
        traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia.

To jest akurat dość jasne, kwestią pozostaje owa niezgodność.
        • sfornarina Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 13:25
          Ja się obawiam, że kluczem jest tutaj słowo "lub" - jeśli którakolwiek z czynności po stronie "lub" jest wykonywana, ubezpieczony traci prawo do zasiłku.
        • baltycki Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 13:49
          Kwestia jest rozumienie znaczenia "lub".
      • sfornarina Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 13:24
        Głupie prawo.

> lub wykorzystujący zwolnienie od pracy w sposób niezgodny z celem tego zwolnienia traci prawo do zasiłku chorobowego za cały okres tego zwolnienia.

Chyba, że można to inaczej zinterpretować - celem zwolnienia jest uniknięcie chodzenia/ stania w pracy, a praca przy biurku owego chodzenia nie wymaga, więc TĘ konkretną pracę można wykonać.
        Ale coś mi się widzi, że prawo jest durnowate...
    • slonko1335 Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 13:31
      Kiedyś pytałam o to samo, mąż na zwolnieniu na nogę zerwane coś tam, dorabiał na zlecenie tworzeniem gry komputerowej-nie mógł tego zrobić legalnie na zwolnieniu ale szczegółów już nie pamiętam.
      • skarolina Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 14:02
        Też nie znam szczegółów, ale u mnie w pracy sporo osób zatrudnionych jest w dwóch miejscach pracy - w każdym wykonują pracę innego rodzaju. Jedna wymaga pełnej sprawności fizycznej, nawet zwichnięty mały palec u ręki wyklucza normalną pracę, jednocześnie w tej drugiej nie ma w zasadzie żadnych przeszkód, żeby pracował. I niestety, jest z tym problem duży i legalnie się nie da.
    • minor.revisions Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 13:54
      Znam osobę której cofnięto wypłatę z ubezpieczenia czy chorobowego w niemal identycznej sytuacji. Albo jesteś zdolna do pracy albo nie. Przesiadki to żaden argument (nie dla mnie, dla ubezpieczenia), bo są jeszcze taksówki, Uber, jacyś znajomi z samochodami. Natomiast jeśli możesz wykazać że zmieściłaś się z robotą w czasie poza zwolnieniem to niech się pałują.
      • ola_dom Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 13:58
        minor.revisions napisała:

> Przesiadki to żaden argument (nie dla mnie, dla ubezpieczenia), bo są jeszcze taksówki,
        > Uber, jacyś znajomi z samochodami.

I pracodawca ma prawo wymagać ode mnie, żebym przez dwa miesiące płaciła za taksówki, żeby dostać się do pracy?
        To po co zwolnienie, w takim razie?
        • minor.revisions Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 14:28
          Czy ja coś mówiłam o pracodawcy?
          • ola_dom Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 14:46

> Czy ja coś mówiłam o pracodawcy?

Tak mi się zdało, ale faktycznie - nie. I ubezpieczyciel tak ma prawo żądać, żeby taksówkami do roboty jeździć?
            Ja oczywiście wierzę, że zażądał, czy też zakwestionował - ale czy to na pewno zgodne z prawem?
            Chyba jednak chodzi o to, że prawo jest nieszczelne i niejednoznaczne w tej kwestii.
            • minor.revisions Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 16:30
              Pytaj ubezpieczyciela nie mnie.
            • minor.revisions Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 18:00
              Czy gdybyś nie mogła dojechać do pracy zbiorkomem z powodu awarii zbiorkomem to ubezpieczyciel by ci zapłacił za nieobecność w pracy?
              • ola_dom Re: L4 a dodatkowa praca 15.12.16, 11:26

> Czy gdybyś nie mogła dojechać do pracy zbiorkomem z powodu awarii zbiorkomem to
                > ubezpieczyciel by ci zapłacił za nieobecność w pracy?

Jednorazowo a dwa miesiące to chyba różnica jest jakaś?
                No i znowu pytam - po co w takim razie zwolnienie lekarskie?
            • ewa_mama_jasia Re: L4 a dodatkowa praca 15.12.16, 11:41
              Nie ma prawa żądać. I nie żąda. Dlatego masz możliwość wzięcia zwolnienia lekarskiego na cały okres niezdolności do pracy. Wiąże się to z całkowitym zakazem pracy w tym okresie, bez wyszczególniania, ze zwolnienie lekarskie masz na nogę a pracujesz głową.
              • ola_dom Re: L4 a dodatkowa praca 15.12.16, 11:43
                ewa_mama_jasia napisała:

> Wiąże się to z całkowitym zakazem pracy w tym okresie, bez wyszczególniania,
                > ze zwolnienie lekarskie masz na nogę a pracujesz głową.

O tę jasność mi chodziło, dziękuję.
        • aankaa Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 14:28
          przecież dostałaś zwolnienie w głównej pracy
          • ola_dom Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 14:44
            aankaa napisała:

> przecież dostałaś zwolnienie w głównej pracy

Bo nie mogę do niej CHODZIĆ.
            A co z pracą, którą dostaję przez internet, bez wychodzenia z domu?

Przypuszczam, że prawo pracy nie nadążyło za zmianami w życiu. I że cały czas odnosi się do dodatkowej pracy, do której - czy po którą - tak czy owak trzeba "iść".
        • d.o.s.i.a Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 18:07
          >>> I pracodawca ma prawo wymagać ode mnie, żebym przez dwa miesiące płaciła za taksówki, żeby dostać się do pracy?
          To po co zwolnienie, w takim razie?

Nikt od Ciebie nic nie wymaga. Przeciez Ci daja zwolnienie, zebys nie jezdzila do pracy. Ale logiczne, ze innej pracy tez nie mozesz wykonywac w tym czasie. Przeciez jestes na zwolnieniu.
          W tym przepisie nie chodzi o to, czy jestes fizycznie w stanie pracowac gdzie indziej tylko o to, zebys nie pobieral wynagrodzenia z dwoch zrodel: ze zwolnienia + dodatkowej pracy. Tj. zebys nie wykorzystywal zwolnienia jako dodatkowego zrodla dochodu.
    • chocolate_cake Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 14:01
      Od lat mam umowę o pracę w szkole i zdarza mi się być dwa dni na zwolnieniu. Jednocześnie mam umowę zlecenie na uczelni i oczywiście normalnie dostaję wtedy wynagrodzenie.
      • baltycki Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 14:06
        A ja 4 x przeszedlem na czerwonym i nie dostalem mandatu.
        • asia-loi Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 19:23
          baltycki napisał:

> A ja 4 x przeszedlem na czerwonym i nie dostalem mandatu.

To masz farta, bo mnie 2 razy policja złapała, ale mandatu też nie dostałam. smile
          Została pouczona, że tak nie wolno chodzić.
        • chocolate_cake Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 20:38
          baltycki napisał:

> A ja 4 x przeszedlem na czerwonym i nie dostalem mandatu.

No i...?
    • odnawialna Re: L4 a dodatkowa praca 14.12.16, 16:45