zawsze-w-drodze Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:00 Podobno die welt podaje,ze kierowca był Pakistańczykiem, a Polak zginął od ran postrzałowych. www.welt.de/politik/deutschland/live160453735/Spediteur-geht-von-Entfuehrung-aus-Verdaechtiger-Gegenstand-entdeckt.html#live-ticker-entry-7673 www.tvp.info/28282346/ciezarowka-wjechala-w-tlum-w-berlinie-w-kabinie-znaleziono-cialo-polaka Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:02 Polizei: Beifahrer war Pole Laut einem Polizeisprecher ist der tote Beifahrer polnischer Nationalität. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:04 no ale na zywo tej wypowiedzi nie widzialam - moze komus nieoficjalnie powiedzial jednak? a teraz francuska tv sie powoluje na polskie media niezle kongo Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:04 To za "die Welt" wiadomość z 23:36 www.welt.de/politik/deutschland/live160453735/Spediteur-geht-von-Entfuehrung-aus-Verdaechtiger-Gegenstand-entdeckt.html#live-ticker-entry-7673 Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:07 To samo podaje tvn24 www.tvn24.pl/berlin-ciezarowka-wjechala-w-jarmark-swiateczny,701073,s.html Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:12 Welt - "Według niepotwierdzonych informacji", "nie jest jeszcze pewne". tvn24 - MSZ Polski nie potwierdza tych informacji. Czyli tak naprawdę wiadomo tyle samo co 30-40 minut temu. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:16 z kolei we francuskiej telewizji tez cos tam mowia ze to moze byc polski kierowca ta ofiara - oczywiscie nieoficjalnie. Jeszcze o ile ich moge zrozumiec, bo chyba nie licza ze zona tego kierowcy oglada francuska telewizje o tyle polska naprawde powinna, sorry za okreslenie, ale sie zamknac, zanim nie bedzie oficjalnego potwierdzenia msz - u czy niemieckiej policji. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:17 myślę, że żona może już wiedzieć. MSZ raczej najpierw zawiadamiana rodzinę, a potem wydaje komunikat Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:26 tylko ja sie wlasnie obawiam ze MSZ samo moze jeszcze nie wiedziec. wiesz patrzac na relacje polsko-niemieckie to watpie zeby ministerstwo mialo jakies specjalne dojscia zeby taka informacje dostac. a media to sie juz w ogole nie licza z tym czy ministerstwo wie czy nie, pogon za sensacja bywa straszna Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:30 mam nadzieję, że na stanowiskach merytorycznych , zwłaszcza tych niezbyt wysokich, cały czas siedzi doświadczona kadra, przecież wszystkich by nie wymienili na swoich. I myślę, że jeżeli policja wie coś na 100% to polski MSZ też wie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:32 Chociaż z drugiej strony, nawet jeżeli wie, bo otrzymało takie informacje, to jakiś polityczny urzędas mógł nie przekazać informacji rodzinie "bo nie" , bo musi się zapytać JK czy można a JK akurat śpi. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:43 Ale weź już nie przesadzaj Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:33 ale nie wiem czy w takich wypadkach niezbyt wysokie stanowisko moze dzialas - tu pewnie ambasador najszybciej czegos sie dowie, nie wiem czy juz go wymienili czy nie Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:41 to są chyba standardowe procedury międzynarodowe, raczej nikt nikogo o łaskę nie prosi - nie sadzę, żeby niemiecki urząd bawił się w sympatie i antypatie (nawet gdyby takie istniały) Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:43 pewnie nie - ja juz do wszystkich oficjalnych spraw podchodze z nieufnoscia jak wiem ze pis ma to ogarniac. no na pewno jesli to jest obywatel Polski to zawiadomienie bedzie szybko, w koncu rodzina ma prawo do informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:47 PiS jest słabym punktem , ale ona zarządza "tylko" tym co zrobi z uzyskaną informacją. Byliby świniami totalnymi gdyby wiedzieli i nie przekazali rodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:49 Zastępca ambasadora RP w Berlinie dementuje informacje, że w ciężarowce znaleziono ciało Polaka. - Jesteśmy w kontakcie z berlińską policją. Ta nie potwierdza, że ciało, które znaleziono w aucie, należy do Polaka - mówi przedstawiciel ambasady Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:53 Reuters tez sie z informacji wycofal. Choc dementi to nie to samo co niepotwierdzenie Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:20 w tvn24 powiedzieli najpierw że to potwierdzona informacja. Tak, też uważam, że nie powinny być podawane "nieoficjalne źródła", "niepotwierdzone", "przypuszczenia", "prawdopodobnie", "może" itd. Ale to dotyczy wszystkich dziennikarzy, nie tylko polskich. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:23 Jak by mieli podawać tylko oficjalne to by musieli czekać do rana, bo w tedy dopiero będzie konferencja. Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:26 Przecież i tak trzeba czekać do rana, do konferencji, żeby były sprawdzone informacje podane. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:33 aurinko napisała: > w tvn24 powiedzieli najpierw że to potwierdzona informacja. Tak, też uważam, że > nie powinny być podawane "nieoficjalne źródła", "niepotwierdzone", "przypuszcz > enia", "prawdopodobnie", "może" itd. Ale to dotyczy wszystkich dziennikarzy, ni > e tylko polskich. Gdyby nie spekulowali i czekali na zakończoną pracę policji, to krzyczano by o kagańcu, cenzurze i politycznej poprawności. Są ludzie, którym nigdy nie dogodzisz, wszystko sobie odpowiednio wytłumaczą. Mnie dziwi tylko, że tyle osób nie odróżnia trybu przypuszczającego od potwierdzonych faktów. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:22 Nie ma i nie bedzie az do konferencji.Domyslami dzeinnikarzy mozna sie tu przerzucac do rana. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:23 Ludzie, opanujcie się, o co wy sie kłócicie...Boże, współczuje tej rodzinie...najgorsze przypuszczenia się potwierdziły... Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:27 znowu.to.samo napisała: > n > ajgorsze przypuszczenia się potwierdziły... Co się potwierdziło??? Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:27 no jeszcze oficjalnie nie. i to jest chyba najgorsze Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: aurinko albo edel 20.12.16, 00:17 Ja skończylam, edel jak widać nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Znowu Allahu Akbar? 20.12.16, 00:20 edel, please, juz zostaw aurinko. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:21 q_fla, powiedz, jaki to ma sens w watku badz co badz dosc tragicznym. naprawde musimy sie tak beznadziejnie wszyscy wyzywac? Odpowiedz Link Zgłoś
milka_milka Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:26 Zgłaszam wątek do usunięcia. Obrzydliwe kłótnie w takiej sytuacji są kompromitujące dla kłócących się i poniżej godności. Wstyd, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:28 nie mozna sie nie zgodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:32 I tak powinien poleciec za tekst w poscie startowym. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:38 edel ale wiesz czy Ty musisz odpowiadac na kazda zaczepke? po prostu nie reaguj. bo naprawde czasem nie przebierasz w slowach i ranisz ludzi. i rozumiem ze sama czujesz sie zraniona ale czasem lepiej odpuscic Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:39 jagienka ale jak sama uzywasz takiego jezyka to sadzisz ze jak ktos bedzie reagowal? no nie bedzie mily. i czemu to sluzy? Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:54 nie broń ich. one gardza Polakami, co niejednokrotnie dały tutaj do zrozumienia. im nie trzeba adwokata, naprawdę. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 01:01 Uwazam ze to nie miejsce na takie dyskusje. To nie jest watek o gardzeniu czy nie Polakami. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 08:54 To jest przede wszystkim wątek o gardzeniu narodem polskim i polskim wartościom. Gdyby nie te wartości takie ciężarówki rozjeżdżałyby ludzi na jarmarkach w Polsce. Jak można być aż tak zaślepionym, żeby na pierwszym miejscu stawiać dobro tego, który zabija ponad dobro ofiar. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 08:58 Kto stawia dobro tego,ktory zabija?cytaty Kto dokladnie napisal o biednym sprawcy?kto sie nad nim pochyla? Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla [...] 20.12.16, 09:04 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:08 q_fla skoro sama atakujesz i to naprawde w niewybredny sposob - bo tu nikt sie nie pochyla nad sprawca i nikt nie gardzi Polakami - to nie skarz sie ze inni cie tez atakuje i w ogole ze watek jest obrzydliwy, sama sie do tego przyczyniasz Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:15 Nic nie poradzę na to droga nathasho, że nie dostrzegasz tego, co dostrzegać powinnaś. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:16 natasha, pisanie "po raz pierwszy ukradziono coś Polakowi, a nie na odwrót " to wg Ciebie nie jest gardzeniem Polakami i nabijaniem się z tragicznej śmierci kierowcy tira? Takie słowa z uśmieszkiem na końcu padły w tym wątku. Nie baw się w adwokata diabła. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:19 Jakos pominelas na jaki post to byla odpowiedz jak wiadomo pluc mozna tylko w jednym kierunku Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:41 obie strony maja za uszami. to naprawde przykre w takim watku. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:56 Owszem, mają. Ale jak jesteś taka poprawna i grzeczna, to odpowiedz proszę na pytanie Lauren. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 10:15 > obie strony maja za uszami. to naprawde przykre w takim watku. no ja nie mam raczej nic za uszami ani tym bardziej nic sobie do zarzucenia. stawiam wyżej mieszkańców Europy od wyznawców Allaha, którzy zabijają niewinnych ludzi. poczytaj sobie wpisy edel oraz snake, to sama się przekonasz, co to są za indywidua. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 10:24 gratuluje czarno-bialej wizji swiata Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 10:41 mnie moja wizja odpowiada. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:16 Na "czarnym protescie"bylas? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:15 q_fla napisała: > To jest przede wszystkim wątek o gardzeniu narodem polskim i polskim wartościom. > Gdyby nie te wartości takie ciężarówki rozjeżdżałyby ludzi na jarmarkach > w Polsce. Możesz wymienić te wartości? Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:23 Po co? I tak masz je głęboko w odwłoku. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:30 q_fla napisała: > Po co? I tak masz je głęboko w odwłoku. Jak wymienisz to będzie można ocenić gdzie się je ma. Wymienisz? Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:36 Nie jestem masochistką araceli. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:41 q_fla napisała: > Nie jestem masochistką araceli. Pisanie o wartościach to masochizm? IMO nic takiego nie ma. Po prostu palnęłaś totalną bzdurę i teraz nie potrafisz jej obronić. 'Weim ale nie powiem' czyli urwałaś się z przedszkola. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:44 Nie. Pisanie o wartościach i czekanie na opluwanie ich jest masochizmem. Oczywiście nie zechciałaś zrozumieć ironii. Nie szkodzi, już się przyzwyczaiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:46 q_fla napisała: > Nie. Pisanie o wartościach i czekanie na opluwanie ich jest masochizmem. A jak wartości nie było tak nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:51 I nie będzie. Nie rzuca się pereł przed wieprze. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:54 q_fla napisała: > I nie będzie. Nie rzuca się pereł przed wieprze. Rozumiem, że pierwsza 'wartość' to pogarda. Niechaj i tak będzie. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:57 Na zasadzie "lecz sie tym, czym sam sie strułeś" Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:44 agienka75 napisała: > a zauważyłaś, kto tutaj zrobil syf? > szanowna edelsztein i snakelilith, obywatelki Niemiec, które sa trzymane krótko > za pysk przez frai Angele Merkel. Już ci napisałam, że mnie z kimś pomyliłaś. Ja nie kłóciłam się tu z nikim. Nikogo nie obraziłam, a zanim do mnie nie napisałaś, mnie też nikt nie obraził. Raz jedyny ciut dopiekłam joa, więc ja cię proszę nie ośmieszaj się dziewczyno, bo poproszę cię o dowody na te bzdury, który sobie na mój temat wymyślasz. Odpowiedz Link Zgłoś
jagienka75 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:52 ja się "ośmieszam? ty lepiej sobie wszystkie swoje wpisy przestudiuj, gdzie jest mowa o "uchodźcach", imigrantach albo o przeprowadzonych przez nich zamachach a bedzie jasne, po której jestes stronie. widać, że jestes za muzułmanami, nawet jeśli zabijają. nie za Niemcami, czy Polakami, których to krew w tych 50 procentach w tobie płynie. gdybys była młodą smarkulą, to bym to jeszcze rozumiała, ale masz ponad 50 lat. niczym od edelsztein się nie różnisz. obie jesteście takie same. fakt, że ona jest bardziej prostacka i wulgarna, ale obie mogłybyście podać sobie ręce. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:59 Jagienka, moze sie opanujmy. Zginelo 9 osob w tym moze i Polak naprawde trzeba zaczynac o uchodzcach i imigrantach jak nikt nic nie wie? Zejdz z Snake. Ja tez jestem za uchodzcami, wiec pouzywaj sobie na mnie Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 01:01 jagienka75 napisała: > ja się "ośmieszam? > ty lepiej sobie wszystkie swoje wpisy przestudiuj, gdzie jest mowa o "uchodźcac > h", imigrantach albo o przeprowadzonych przez nich zamachach a bedzie jasne, po > której jestes stronie. > widać, że jestes za muzułmanami, nawet jeśli zabijają. Nigdy nie jestem po stronie morderców, niezależnie od tego, jakiej są narodowości, jaką religię wyznają i jakiego koloru jest ich skóra. Wszystko inne to wredne kłamstwa i nigdzie nie znajdziesz potwierdzenia, że twierdziłam kiedykolwiek coś innego. Ale próbuj dalej. Tylko uważaj, byś się nie zapluła. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 08:55 Dokładnie Jagienka. Szacun. Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:55 N24 już pisze, że uchodźca... Odpowiedz Link Zgłoś
joanekjoanek Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:56 Nach Informationen der „Welt“ soll der mutmaßliche Lkw-Fahrer aus Pakistan kommen und als Flüchtling am 16. Februar 2016 nach Deutschland gekommen sein. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 00:59 A welt sie na czym opiera? Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 01:01 przypuszczam, że na przeciekach, jak zwykle w takiej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 01:04 Reuters sie z tej info o Polaku wycofal dlatego sadzilam ze moze to sie takie bledno kolo cytowania zrobilo Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 01:09 W tej chwili wiadomo na pewno tylko 2 rzeczy - trasa była obsługiwana przez jednego kierowcę , a w szoferce na jarmarku było dwóch. Wersję, że polski kierowca miał wspólnika odrzucam. Pytanie czy był w tej szoferce w czasie ataku czy jest gdzie indziej (i w związku z tym czy żyje). Coraz mniej we mnie optymizmu. Dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 01:10 Dowiemy sie mam nadzieje rano. A ja sobie chyba forum odpuszcze na jakis czas. Dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 07:00 Serce boli. Biedni ludzie. Niedawno jakaś forumka pytała o ten jarmark, ja jej odradzałam. Forumowe niemieckie emigrantki z tego co pamiętam "wiedziały lepiej". Mam nadzieję, że choć duchowo poniosą odpowiedzialność za wmawianie innym bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 07:36 Ohhh taaak tragiczny wateczek,widac jaki on tragiczny juz w pierwszym poscie.musi byc wam trudno spogladac w lustro u widzec te zaklamane twarze.Nie zamierzam wam dac nawet sekundy wytchnienia.Cos jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś
albertynaa Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 07:48 "Tragiczny wąteczek" edel??? Zginęli niewinni ludzie, wielu jest rannych, a Ty o "tragicznym wąteczku"? Serio na tyle Cię stać? Zamilcz proszę i nie ośmieszaj się bardziej. Słyszałaś kiedyś o empatii albo szacunku? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 08:23 Buhaha ten watek nigdy nie mial na celu pochylenia sie nad ofiarami.Nie osmieszaj sie Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 08:30 "ten watek nigdy nie mial na celu pochylenia sie nad ofiarami." nawet jeśli nie taka była intencja osoby zakładającej wątek, to później jak najbardziej stał się taki. Weź Edel, trochę na wstrzymanie, zginęli twoi rodacy, a ty jakieś "buahahaha" uprawiasz. Trochę pokory. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 08:46 Doskonale wiesz jaka byla intencja osoby zakladajacej,tak samo jak wiesz,ze ze forumki robia nagonke,a nie pochylaja sie nad tragedia.Czemu ma sluzyc to samooszukiwanie?Poki co nie ma zadnej informacji od policji,natomiast wchodzac co chwile widze teksty "pasazer byl zaginionym kierowca","morderca to pakistanczyk" pomijam juz teksty o pikajacych serduszkach i tym podobnych bzdetach.Pismaki dostaja kociokwiku w przesciganiu sie w teoriach,a tu te teorie sa prawda objawiona.Zgineli ludzie,moze 9,a moze 10 (kierowca z Polski),a moze bedzie jeszcze wiecej ofiar,bo niektorzy sa ciezko ranni,proba napisania,ze w niemieckiej tv podali to i to,tak wypowiadal sie polizeisprecher jest od razu komentowana jako :nie podaja prawdy,zaklamani,my wiemy lepiej,bo the sun,reuters itd. Teorie,domysly i teorie okraszone dzika satysfakcja co niektorych bytow. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 08:52 Zginelo 12 osob,48 jest rannych. Morderca jest refugee z Afganistanu lub Pakistanu,ktory przyjechal do Niemiec w lutym i jest znany policji za drobne przestepstw,nie byl podejrzany o radykalizacje. Osoba w kabinie okreslona jako 'pasazer' byla niezywa, ale trwa ustalanie szczegolow. Tyle wiadomo. W tym incydencie zostali zamordowani ludzie i nie byl to wypadek a atak terrorystyczny. Przy okazji okazuje sie ze nie pierwszy,bo kilka zostalo udaremnionych np w ub tygodniu 12-latek, syn Irakijczykow chcial uruchomic bombe na markecie swiatecznym w jednym z niemieckich miast. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:11 > Przy okazji okazuje sie ze nie pierwszy,bo kilka zostalo udaremnionych np w ub tygodniu 12-latek, syn Irakijczykow chcial uruchomic bombe na markecie swiatecznym w jednym z niemieckich miast. Przy okazji okazuje się? Prasa regularnie pisała o aresztowaniach, udaremnionych próbach zamachów terrorystycznych na zachodzie. Biorąc pod uwagę, że z wiadomych względów tylko część takich spraw dostaje się do prasy możemy się domyślać jaka jest skala tego typu prób. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 10:08 Nastolatkowie już planują jak otruć niemieckie przedszkolaki, też udaremniono. Jeden z nich miał dostęp do lodów, które były dostarczane do przedszkola. Ciekawe jaki dostał wyrok. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 08:52 Ten szum medialny jest spowodowany wlasnie brakiem wiarygodnych inf od niemieckiej policji. Co jest zastanawiajace same w sobie. Dlaczego jest wstrzymywana inf Kim byl zamachowca I pasazer. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 08:59 Policja podala ze byl Afganiskim lub Pakistanskim asylum seeker. Pewnie sami do konca nie wiedza co wpuscili do kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:04 Nie,policja jeszcze nic nie podala,media podaja,ze maja takie info z swoich zrodel. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:03 Jak zyje w Niemczech zawsze sie najpierw bada sprawe a potem zwoluje konferencje i podaje sprawdzone informacje,a nie info z the sun.Konferencja jest zwolana na dzis. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 10:12 Akurat możesz jej w tym stosownie pomóc. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 08:30 edelstein napisała: > Ohhh taaak tragiczny wateczek,widac jaki on tragiczny juz w pierwszym poscie.mu > si byc wam trudno spogladac w lustro u widzec te zaklamane twarze.Nie zamierzam > wam dac nawet sekundy wytchnienia.Cos jeszcze? Co ty bredzisz??? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 07:46 Absolutnie nie chcę zwalać winy na ofiary, bo wiadomo, że moralną odpowiedzialność za tą zbrodnie ponoszą ci, którzy wpuścili tego konia trojańskiego do Europy i jeszcze śmią ich nazywać uchodzcami wojennymi. tvn24 podaje, że ostani kontakt z polskim kierowcą był o 12. Miał iść coś zjeść, bo musiał do jutra czekać na rozładunek towaru. O16 żona nie mogła się już do niego dodzwonić. Ciężarówka była podłączona do systemu gps. Pracownicy firmy transportowej mówią, że pomiędzy 16 a 20 kilkakrotnie włączono silnik, ale tir nigdzie nie jechał i wyglądało to tak jakby ktoś uczył się nim kierować. Zastanawia mnie: a) kiedy pracownicy firmy transportowej zauważyli tę anomalię (przed czy po tragedii) b) jeśli przed to dlaczego natychmiast nie zadzwonili na policję c) czy w przypadku firm transportowych są przewidziane procedury antyterrorystyczne? (w stylu: brak kontaktu z kierowcą w mieście, wykryte anomalie na gps ciężarówki: natychmiast zawiadamiam służby). W końcu to nie pierwszy zamach terrorystyczny przy użyciu tira, więc na logikę jakieś procedury powinny były zostać wprowadzone. Co więc w tym systemie mogło zawinić? Jednak brak procedur, brak wdrożenia ich przez polskie firmy, brak reakcji firmy transportowej? Mam nadzieję, że wkrótce się dowiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 07:55 A czy inne (nie polskie) firmy transportowe mają takie procedury? Niestety prawo bywa dziurawe i niesprawiedliwe dla kierowców i firm transportowych. We Francji jeżeli jakiś tzw. uchodźca za plecami kierowcy włamał się do ciężarówki i ukrył karany był kierowca jeżeli to wyszło. Na życzenie kierowca mógł podjechać do specjalnych punktów gdzie policja dokładnie sprawdzała ciężarówkę, ale generowało to wielogodzinne opóźnienia, a nie każdy towar może poczekać. Cała Europa (łącznie z rządem niemieckim) nie radzi sobie z niektórymi imigrantami konfliktowego pochodzenia, a polska firma transportowa miałaby? Wiesz, że DHL (firma kurierska) nie wjeżdża na niektóre niemieckie ulice? Grożą im nożem, wyrywają paczki. Skoro firma nie ma ochrony swojego państwa to co ma zrobić jej właściciel? Postępować równie nieprawnie (bo jednak nie dostarczenie przesyłki pod niektóre adresy jest jednak niezgodne z regulaminem)? Ale masz rację, że powinny być procedury. Tyle, że dodatkowe procedury, dodatkowy czas, dodatkowe koszty. W imię tego, że pewne państwo nie radzi sobie z tym co samo nawywijało. Niech Niemcy dadzą pieniądze na szkolenia kierowców, na dodatkowe procedury dla wszystkich firm transportowych (nie tylko polskich), skoro dają na szkolenia pod tytułem: "Kobiet nie gwałcimy" niech dadzą i tutaj, bardziej się przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 08:19 W przypadku samolotów istnieją procedury przeciwdziałające przejęciom maszyny przez osoby trzecie. Podobne procedury powinny powstać w stosunku do tirów (wszystkich jeżdżących po UE, nie tylko należących do Polaków). Jak napisałam wyżej tiry i tak są objęte systemem gps (nie mówimy więc o kosztach), więc w tym wypadku wystarczył po prostu lepszy monitoring ciężarówki w mieście i telefon do odpowiednich służb. Jak widać zamachowiec potrzebował kilku h na naukę jazdy tirem, więc był czas by go zatrzymać. Niestety, mleko się rozlało. ISIS zostało wpuszczone do Europy, więc musimy myśleć jak zapobiegać kolejnym takim tragediom. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 19:54 Policja go nie zatrzymała widząc, że prowadzi ciężarówkę tak jakby się dopiero uczył? Inni praworządni niemieccy obywatele, którzy wzywają policję do prawidłowo zaparkowanego polskiego samochodu, a ta ochoczo przyjeżdża po 10 minutach tym razem byli ślepi i głusi? GPS sprawdza się w sytuacjach gdy coś jest nie tak, występuje jakiś problem, opóźnienie, ewentualnie wyrywkowo. Nikt nie jest w stanie ślęczeć i pilnować całymi godzinami GPS-u kierowcy ciężarówki który nie zgłasza żadnych problemów i wszystko idzie planowo. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:10 Lauren, daję sobie ręke uciąć, że za miesiąc się dowiemy, że sprawca wziął zasiłek, się zdenerwował, chciał sie przejechać i tak jakoś wyszło. W ogóle to polscy przewoźnicy zalewają Niemcy i gdyby Polaka tam nie było, to by nic się nie stało. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:46 q_fla, q..wa, w zadnym mediu ktore ogladalam (po angielsku i francusku) NIKT tak nie mowil!!! Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:52 Napisałam, że za miesiąc będą mówić. Czytaj uważnie. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 07:48 Po pierwsze to bardzo sie ciesze ( po raz kolejny juz) ze mam wygaszona edel. A i tak cytowane fragmenty podniosly mi cisnienie. Znalam kierowce ktory zginal. Tak jak jego kuzyn jestem pewna ze nie mial nic z tym wspolnego, a padl ofiara tych %$@#&£. Ciezko mi na duszy bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles przyklejone. Autor: Kota_marcowa 20.12.16, 08:09 Znowu zamach. kota_marcowa 20.12.16, 05:35 Siadłam przed kompem wypić kawę przed pracą i mnie zmroziło. I znowu prawdopodobnie uchodźca, tfu, "uchodźca". Niemiecka policja: w kabinie ciężarówki ciało Polaka Niemiecka policja potwierdziła, że w kabinie ciężarówka znajdował się ciało Polaka. Został zastrzelony. Wstępnie ustalono też tożsamość sprawcy - to prawdopodobnie uchodźca. ------------- szarsz 20.12.16, 05:52 O matko 😐 To sobie znaleźli metodę na zastraszanie... ------------ szpil1 20.12.16, 06:18 Straszne. I dziwić się, że nastroje przeciw uchodźcom i Merkel sie pogarszają. Współczuje rodzinom ofiar i kierowcy Odpowiedz Link Zgłoś
iwles przyklejone. Autor: Kolpik124 20.12.16, 08:58 Berlin, to było do przewidzenia kolpik124 20.12.16, 08:54 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,21146486,media-sprawca-zamachu-w-berlinie-to-pakistanczyk-byl-notowany.html#Czolka3Img wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,21146150,kim-byl-zamachowiec-ktory-wjechal-w-kiermasz-w-berlinie.html#MT Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:05 Artykuł gazety na ten temat obrzydliwy. "Polska ciezarówka wjechała w tłum ludzi". Dlaczego na wstępie nie pisza, że ukradzona, tylko podkreslaja fakt, że cieżarówka była polska? Retoryka podobna do "polskie obozy śmierci". Jakie znaczenie ma że ciezarówka była polska, na polskich blachach? Skoro ukradziona i kierowana była przez Pakistańczyka i to on wjechał w tłum, nie POLSKA ciężarówka. Co za szmatławiec. Wolne media taaaa. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:06 Zgadzam się z Tobą. Też mnie ten tytuł zbulwersował. Skojarzenie z polskimi obozami śmierci jest oczywiste. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 To proste 20.12.16, 09:12 To proste. Przymiotnik "polska" ciężarówka ma odwracać uwagę od drobnego faktu, że została ona skradziona w dzikiej dzielnicy Berlina, kierowca Polak został zamordowany przez hm... zapewne kolegów uchodźcy, a uchodźca z PAKISTANU (czyli typowo) dokonał zamachu. CBDU. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: To proste 20.12.16, 09:19 No i wychodzi na to, że polskie ciężarówki maja terrorystyczne zapędy. Polskie, polskie, polskie Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:18 lauren6 napisała: > Zgadzam się z Tobą. Też mnie ten tytuł zbulwersował. Skojarzenie z polskimi obo > zami śmierci jest oczywiste. Takie tytuły były praktycznie na wszystkich portalach - prawicowych również. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:21 Przykład proszę. Sprawdzałam prasówkę i na innych portalach jest mowa o ciezarowce. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:31 lauren6 napisała: > Sprawdzałam prasówkę i na innych portalach jest mowa o ciezaro Naprawdę? I wywiadów z polskim właścicielem firmy transportowej z TVP Info sama tu nie przytaczałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:32 info czy tvn24? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:33 nathasha napisała: > info czy tvn24? Info. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:07 Jeszcze nie ma oficjalnych informacji,ani o pochodzeniu sprawcy ani pasazera. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Nie? Naprawdę? 20.12.16, 09:10 "Bild" podaje, że to Paki, uchodźca oczywiście, karany wcześniej i wielokrotnie notowany. Czyli typowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Nie? Naprawdę? 20.12.16, 09:59 Podobno wcześniej też kilka razy zmieniał tożsamość (może to jeden z tych 70000 zaginionych?). I nie był pod żadną kontrolą tamtejszych władz? To nie była osoba niekarana. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:15 A w swiat juz poszło, że to była polska ciezarówka. I z naciskiem na polska. Nie konkretny zamachowiec o określonym światopoglądzie, rasie i pochodzeniu, kierujący tymże pojazdem, tylko POLSKA CIĘŻARÓWKA. Rozumiesz...? Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:19 w tych mediach ktore ja ogladalam - to nikt tego nie mowi w zadnym zlym kontekscie - tzn raczej podkreslajac ze to nie ma znaczenia Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:21 W niemieckich mediach tez nie,no ale niektore sa juz urazone,ze polska gazeta nadala taki tytul,to polacy napisali,nie niemcy,anglicy czy amerykanie.Pretensje do swoich. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:19 Dokładnie. Dopiero następnego dnia podali, że sprawca to Pakistańczyk. Po tym jak w świat poszło info, że POLSKA ciężarówka zabijała ludzi na ulicach Berlina. PS. ktoś wie na jakich blachach była ciezarówka, która rozjeżdżała ludzi w Nicei? Ano właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:23 lauren6 napisała: > PS. ktoś wie na jakich blachach była ciezarówka, która rozjeżdżała ludzi w Nice > i? Ano właśnie. Francuskich. Ciężarówka na francuskich numerach nie wzbudza zainteresowania we Francji. Gdyby ta była na niemieckich - też by nie podali. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 10:41 Mania. Oczywiście, że taką informację (użyto zagranicznego pojazdu z sąsiedniego kraju) puszczą media - niby dlaczego nie? Z ofiarą/sprawcą muszą czekać na potwierdzenia z policji i/lub spełnić wymogi prawa, a tu sprawa jest jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:18 Edel sa, policja berlinska potwierdzila na twitterze #Ermittlungsstand: Bei dem im LKW am #Breitscheidplatz tot aufgefundenen Mann handelt es sich um einen polnischen Staatsbürger. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:28 Weszlam na twittera,nir ma takiej info,podaj link do strony twittera Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:30 twitter.com/PolizeiBerlin_E?ref_src=twsrc%5Etfw Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:28 Taaak, taaak, znowu Polskę szkalują. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:27 A winni jasno i konkretnie wskazani. Podobnie jak ich motywy wynikajace z miejsca pochodznia i nabytego tam światopoglądu. Odpowiedz Link Zgłoś
wimperga Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:32 Mnie zastanowiły komentarze moich niemieckich znajomych na fb. Wszyscy od samego początku "dziękowali" Merkel za przyjęcie uchodźców i konsekwencje tego kroku. Nie wierzą ani jednemu słowu niemieckich gazet. Żaden z nich nie wierzył, że to Polak był sprawcą. Swoją drogą kilka dni temu jednen z nich rozśmieszył mnie pisząc do mnie, że nasz rząd taki jest super bo dba o prawdziwe chrześcijaństwo (znajomi są w większości protestantami). Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:52 A bo patrząc na dzisiejsze nastawienie rządów zachodnich (Niemcy, Skandynawia), to wybór między proislamskim a pissowskim oszołomstwem, to wciąż jednak wybór między dżumą a sraczką. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:37 Ten watek mial podobno sluzyc pochyleniu sie nad tragedia.Jakos umknelo,ze aktualnie jest juz 12ofiar najwazniejsze,ze polskie media napisaly o polskiej ciezarowce. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:56 Niemieckie media nie informują skąd była ciężarówka? Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 09:59 Ty edel masz całkiem przeprany mózg, widac jaka tam jest skuteczna propaganda w reżimowych mediach niemieckich. Nie mówmy nic o sprawcach tylko opłakujmy ofiary. Kto nie płacze ten swinia. Normalnie wchłonełas jak gąbka i jeszcze innych probujesz zawstydzić, że nie zbyt wyraziście i ostentacyjnie szlochają, tylko próbują dociec kto i dlaczego. Fakt, Wam juz pozostaje tylko płacz. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 10:10 Poki co podajecie informacje mimo,ze konferencja jeszcze sie nie odbyla.Dyskutowac mozna po oficjalnym wystapieniu policji.Nie bede dyskutiwac o sprawcy poki nie bedzie konferencji. Odpowiedz Link Zgłoś
fadilla Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 10:12 No właśnie o tym mówię, pełne zaufanie i wiara w to co mówi wasza telewizja. Co jak co, ale wolnych mediów to tam nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:00 Wczorajszej tragdii mozna bylo uniknac mama.nygusa 20.12.16, 09:58 Wystarczyloby zeby pracodawca-kuzyn ofiary zadzwonil na policje i powiedzial, ze z jego kierowca nie ma kontaktu od kilku godzin. Zona i on od godz.16 nie mogli sie z nim skontaktowac i madry pracodawca nie pomyslal, ze moze cos sie stalo kiierowcy, chocby zaslabniecie. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:12 przeczytałam ten wątek i sie zastanawiam... i w sumie nie wiem co napisać, ale szkoda nawet słów.Przepychanki słowne nawet w takiej sytuacji. żal mi was. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:19 Tak zawsze wyglądają wątki o podobnych wydarzeniach. W rynsztoku byłoby przyjemniej. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:16 Mój ex mąż miał kiedys firmę transportową więc trochę wiem jak to wygląda. Jeżeli kierowca miał umówiony na rano rozładunek to brak kontaktu z nim w dzień poprzedzający od godziny 16 do ok. 20 kiedy miał miejsce zamach, czyli przez 4 h nie wydawałby się czymś nadzwyczajnym. Pewnie pomyślelibyśmy że zwyczajnie śpi. Kierowcy, wbrew temu co powszechnie się sądzi, mnóstwo czasu spędzają czekając na to i tamto i większość tego czasu przesypiają. Mnie szokuje co innego. Jaki k...de uchodźca z Pakistanu ? Tam jest jakaś wojna ? Pierwsze słyszę. Co ten koleś przez około rok robił w DE ? Lotów do Pakistanu jest pewnie z kilka w tygodniu, już miesiące temu powinien być odtransportowany do siebie. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:25 Z mojej bliskij rodziny tez ktos ma taka firme i tam to dzialo troche inaczej. W tym roku np/na parkingu przy stacji paliw stal kierowca, nie bylo z nim kontaktu, okazalo sie ze mial zapasc cukrzycowa.Szef zadzwonil na policje, ta go odnalazala i dostal pomoc.. ja rozumie ze mozna spac, ale jesli nie odbiera tel.przez 2 godz. to cos nie gra.Kierowca nie wycisza tel.nigdy Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:42 No widzisz, a moi znajomi przewoźnicy robią inaczej. Kierowca potrafi wyłączyć komórkę i iść spać. Albo nie odbiera, bo prowadzi, i robi to dopiero na najbliższym postoju, czyli np. za jakieś 3 godziny. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:49 naprawde nie maja zestawow sluchawkowych? Nie wierze, ze kierowca przez 3 godz.nie dobiera tel.. od spedytora, nie ma takiej mozliwosci! Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:54 Pracodawca wiedział, że jego kierowca dotarł do planowanego punktu A, a z punktu A ma wyjechać dopiero nazajutrz. Jeżeli nie było żadnej, nagłej zmiany planów po co miałby wcześniej dzwonić do pracownika? Nie wiem jakiej wielkości jest jego firma, jeżeli ma pod sobą z 70 kierowców trudno żeby obdzwaniał ich bez wyraźnego powodu typu zmiana trasy czy adresu dostawy. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:56 Dodzwonic sie nie mogla jego zona, tak zazwyczaj jest, ze to zony alarmuja pracodawcow meza, ze z kierowca nie ma kontaktu, i to pracodawca dziala dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:14 Pańskie oko konia tuczy. Sam wiesz jak niebezpiecznym miastem jest Berlin, szczególnie w muslimskich dzielnicach. Jeśli się dba o swoich kierowców i towar to ciężarówki znajdujące się w tak niebezpiecznych miejscówkach powinny być objęte specjalnym nadzorem. Przecież to nie musiał być zamach terrorystyczny: wystarczyło, że daliby kierowcy w głowę, zabrali kluczyki i w tym czasie radośnie rozkradli towar. Telefon na policję wydaje się w takiej sytuacji oczywistością. Chyba, że właściciel firmy padł ofiarą propagandy, że jego pracownikowi w muslimskiej dzielnicy Berlina nic nie grozi. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:28 lauren6 napisała: > muslimskiej dzielnicy Powtarzasz jak mantrę tę 'muslimską dzielnicę' - skąd ta informacja? Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:54 Od właściciela firmy spedycyjnej - pasuje ? Odpowiedz Link Zgłoś
marra8 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:54 Już wczoraj właściciel firmy mówił, że w ostatniej rozmowie kierowca tak właśnie opisał okolicę w której czekał na rozładunek. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:59 Tak jasne i na pewno policja wszczęła by poszukiwania bo od 2 godzin nie ma kontaktu z dorosłym człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 12:09 Tak i polska i niemiecka policja pojechalabym na miejsce, nie szukac kierowcy, oni nie musieli go szukac po niemieckich ulicach, oni przyjechaliby sprawdzic do ciezarowki co sie dzieje w srodku, tak dzialaja. Jestem blisko zwiazana z firma transportowa i wiem jak to dziala.. nie raz i nie dwa proszono niemiecka policje o pomoc i nigdy nie odmowiono. A kiedys byl przypadek, ze to niemiecka policja dzwonila, ze kierowca lezy pijany na trawniku, a oni zabiezpieczja auto. W tym roku czytalam na polskich portalach jak to nasza p[olicja szukala kierowcy zza wschodu, bo zle sie czul, nie mial gps wiec nie znali dokladnego polozenia auta, ale znali trase po ktorej sie porusza i odznalezli go, pomoc przyszla na czas. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 12:10 Helloł, mówimy o okresie podwyższonego alertu o ataku terrorystycznym, trwającym jarmarku w Berlinie i zaginionym kierowcy tira. Inteligentniejsi ludzie potrafią złożyć te 3 informacje w jedną całość. Odpowiedz Link Zgłoś
marra8 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 12:17 Zwłaszcza po fakcie.. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 12:23 lauren6 napisała: > Helloł, mówimy o okresie podwyższonego alertu o ataku terrorystycznym, trwający > m jarmarku w Berlinie i zaginionym kierowcy tira. Inteligentniejsi ludzie potra > fią złożyć te 3 informacje w jedną całość. Ty masz pojęcie o tym, ile samochodów i Tirów codziennie gdzieś ginie w Niemczech, albo jest zgłaszanych jako skradzionych? Wiesz ile kierowców tranzytowych przejeżda codziennie przez Niemcy? Przecież nie bedę ogłaszać stanu wyjątkowego, bo jakiś kierowca przez kilka godzin nie odpowiada na telefon. A co do dzielnicy, to ten Gewerbegebiet (teren handlowo-przemysłowy), gdzie zapewne kierowca ciężarówki czekał na rozładowanie, to nie muzułmańska dzielnica, ale tam jest zapewne mnóstwo firm prowadzonych przez obcokrajowców, albo takich, gdzie obcokrajowcy pracują. Z takimi Polacy też robią interesy. I to też jeszcze nie jest powód by zawiadamiać policję. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 12:40 > Ty masz pojęcie o tym, ile samochodów i Tirów codziennie gdzieś ginie w Niemczech Nie mam pojęcia. Pokaż mi statystyki ile tirów codziennie jest zgłaszanych jako zaginione. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:19 Nieodbieranie przez kierowcę telefonu przez 4h owszem bylby powodem do alarmu gdyby bylo wiadomo, że wyjechal z pkt a do pkt b, albo gdyby mial czekac na info, o której godzinie ma ząładunek czy rozładunek itp. Ale jeżeli wiadomo, że szczęśliwie dojechał na miejsce, że ma rozładunek dopiero następnego dnia więc nigdzie już danego dnia nie wyjeżdża to brak kontaktu przez 4h może i móglby być powodem to pewnego niepokoju ale na pewno nie do tego żeby alarmować policję. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:25 jest powodem, chocby z przyczyn zdrowotnych. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:28 >>>. Co ten koleś przez około rok robił w DE ? Może to jeden z tych, ktorzy czekaja na ten specjalny program ZACHET do opuszczenia kraju. Może mu jeszcze nie zapłacili, wiec sie wku...l i wyraził co myśli na ten temat. Niedawno mi pikajace serduszko udowadnialo ze takie podejscie sie bardziej opłaca bo oni wtedy nas az tak nie nienawidzą... Wyszlo jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:31 julita165 napisała: > Mnie szokuje co innego. Jaki k...de uchodźca z Pakistanu ? Tam jest jakaś wojna > ? Wojny nie ma ale niektorzy uciekaja przed talibami,ktorzy maja wplywy na terenach pakistanu. . Co ten koleś przez około rok robił w DE ? Lotów do Pakistan u jest pewnie z kilka w tygodniu, już miesiące temu powinien być odtransportowa ny do siebie. Co robil?oczekiwal na azyl, w asylum centre, a w miedzyczasie popelnial drobne przestepstwa,to jednak nie wystarczylo zeby go wsadzic do samolotu i odeslac do pakistanu. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:34 >>>. ale niektorzy uciekaja przed talibami,ktorzy maja wplywy na terenach pakistanu. Ryli? Talibowie przejęli caly Pakistan? >>>. oczekiwal na azyl, w asylum centre, a w miedzyczasie popelnial drobne przestepstwa,to jednak nie wystarczylo zeby go wsadzic do samolotu i odeslac do pakistanu. Paradne. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:40 "Ryli? Talibowie przejęli caly Pakistan?" "refugee" to apply to any person who (in Article 1.A.2):[2] owing to well-founded fear of being persecuted for reasons of race, religion, nationality, membership of a particular social group or political opinion, is outside the country of his nationality and is unable or, owing to such fear, is unwilling to avail himself of the protection of that country; or who, not having a nationality and being outside the country of his former habitual residence as a result of such events, is unable or, owing to such fear, is unwilling to return to i Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:43 Oł rili? W Polsce też mamy taliban w sejmie, a osoby głosujące na opozycję nazywane są gorszym sortem Polaków. Mogę się zgłosić do Niemiec jako uchodźca? Dostanę socjal? Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:53 jestes chroniona mechanizmami europejskimi. Kanada ma np liste panstw ktorej obywatele generalnie nie beda traktowani jak uchodzcy ze wzgledu na sytuacje w tych krajach www.cic.gc.ca/english/refugees/reform-safe.asp Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:54 lauren6 napisała: > Oł rili? W Polsce też mamy taliban w sejmie, a osoby głosujące na opozycję nazy > wane są gorszym sortem Polaków. Mogę się zgłosić do Niemiec jako uchodźca? Dost > anę socjal? Mozesz sprobowac. Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:23 Wladze Pakistanu talibów zwalczają, to jest ogromny kraj i nie wszędzie są talibowie, jeżeli już delikwent tak się talibów obawiał to mial mnostwo miejsc na terenie własnego kraju gdzie mógł przed nimi uciec zamiast pokonywać pół świata. No ale jeżeli niemieckim służbom rok to mało żeby takie oczywistości ustalić i "uchodźcę" odesłać skąd przyszedł to ja sukcesów w walce z terroryzmem nie wróżę. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:25 Szczególnie, że była to osoba policji znana, w trakcie pobytu w Niemczech wchodząca w konflikt z prawem. Nie odesłanie takiego człowieka do Pakistanu to jakiś absurd. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:30 petty crimes nie kwalifikuje sie do tego zeby kogos natychmiast odeslac. a procedury rozpatrywania wniosku azylowego sa bardzo dlugie - to moze trwac latami. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:36 nathasha napisała: > petty crimes nie kwalifikuje sie do tego zeby kogos natychmiast odeslac. a proc > edury rozpatrywania wniosku azylowego sa bardzo dlugie - to moze trwac latami. Nie kwalifikuje a powinno. To tak jakby ktos poprosil cie o schronienie sie w twoim domu i zostanie na dluzej a ty mowisz ok,musze miec czas na podjecie decyzji ale mozesz zostac a ta osoba kradnie twoje rzeczy, niszczy, uzywa bez pozwolenia twoje osobiste przedmioty, krzywdzi inne osoby mieszkajace w tym domu a ty ignorujesz to,w koncu ta osoba zaczyna zabijac. Nikt normalny nie powieniem tego tolerowac,bo albo chcesz schronienia albo jestes kryminalista i zlym czlowiekiem i czynisz zlo. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:52 Wlasnie podano nathasho ze ten podejrzany mial status tymczasowego rezydenta od czerwca 😐 Odpowiedz Link Zgłoś
julita165 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 12:06 Masz rację. Jest tak jak napisałaś. I w tym właśnie tkwi problem. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:30 julita165 napisała: > Wladze Pakistanu talibów zwalczają, to jest ogromny kraj i nie wszędzie są tali > bowie, jeżeli już delikwent tak się talibów obawiał to mial mnostwo miejsc na t > erenie własnego kraju gdzie mógł przed nimi uciec zamiast pokonywać pół świata. Wiesz jak to zwalczanie wyglada? Wiesz jak latwo mozna sie schronic w innym rejonie? To z naszego punktu widzenia wydaje sie proste. Poza tym ucieczka przez Talibami dla wielu tych 'refugees ' jest tylko przykrywka. Moze byl jednym z nich gdy przyjechal,moze nie, ale zostal zradykalizowany juz na terenie Niemiec? Tego na razie nie wiadmo. > No ale jeżeli niemieckim służbom rok to mało żeby takie oczywistości ustalić i > "uchodźcę" odesłać skąd przyszedł to ja sukcesów w walce z terroryzmem nie wró > żę. No coz nawet jesli ubiegal sie o azyl to popelnianie roznych minor crimes w czasie oczekiwania powinno od razu dyskwalifikowac i powinien byc odeslany w trybie natychmiastowym do kraju z ktorego przybyl. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:23 No, ja bym pomyślała, że poszedł sobie pozwiedzać Berlin, coś zjeść może itp., a komórkę zostawił w aucie. Zdarza się, zapomnienie komórki to rzecz ludzka. Przed atakami na WTC można było wsiąść do samolotu w niemal pełnym rynsztunku bojowym. Nie da się na zapas przewidzieć WSZYSTKICH potencjalnych zagrożeń. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:28 Kierowca zazwyczaj nie ma tylko jednego telefonu.Sorry, ale jesli nie ma kontaktu przez 2 godz. to nie zostawilabym tego, naprawde telefon na policje wiele nie kosztuje. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:31 >>>. to nie zostawilabym tego, naprawde telefon na policje wiele nie kosztuje. No i co takiego ta policja zrobilaby? Nawet w przypadku konkretnego podejrzenia zaginięcia policja nie robi nic przez 24h. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:55 Robi, robi. Juz na[pisalam, kierowca zaslabl, wystarczyl jeden tel.byla policja, pozniej karetka, ta zabrala kierowce doszpitala, a policje pieknie zabezpieczyla ciezarowke. Dzialaja w takich przypadkach.. A ty nie mowimy o zadnych zaginieciu, ciezarowka przez kilka godz. stala w tym samym miejscu, kierowca nie zyl od godz.14-15, gdyby policja przyjechala na miejsce o godz 18-19 to zastalaby ciezarowke na miejscu, sprawdziliby co sie dzieje w srodku Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:58 gdzie pisza ze kierowca nie zyl od 14? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:00 Okolo godz. 15 probowano uruchomic pojazd, slowo istotne probowano, wiec tego kierowca nie robil; tylko juz napastnik. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:01 nie chce tu spekulowac. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:03 Ale to wlasciciel dzis podal, z danych gps co dzialo sie z autem. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:05 tak, ale co sie konkretnie stalo, w ktorym momencie kierowca zginal i jak to bedzie wiedziala tylko policja Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:14 nathasha napisała: > tak, ale co sie konkretnie stalo, w ktorym momencie kierowca zginal i jak to be > dzie wiedziala tylko policja Pod warunkiem ze wyciagna te informcje od mordercy. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:28 co by nie mowic o niemieckiej policji - czy daje szybko informacje czy nie to jakos sie nie martwie ze te informacje wyciagna. i tez dobrze ze go zlapali zywego. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:06 Widzę, że już przeprowadziłaś drobiazgowe śledztwo i wszystko wiesz na temat tego tragicznego zdarzenia, włącznie z rozmiarówką ofiar i sprawcy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:07 Właściciel też mówił, że próbowali z żoną zabitego się do niego dodzwonić po 16. Odpowiedz Link Zgłoś
mama.nygusa Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:11 Dokladnie, wiec ciagle mnie dziwi, dlaczego wlasciciel nie podniosl alarmu.' O tym, ze kierowcy wylaczaja tel., ze w czasie jazdy nie odbieraja tel, mozna miedzy bajki wlozyc. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:34 Tu dochodzą okoliczności: kierowca jest w Berlinie w dzielnicy muslimów, w momencie podwyższonego zagrożenia atakami terrorystycznymi. Imo po pierwszym sygnale od żony, że nie ma z nim kontaktu powinien być telefon na policję. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:37 no ale oni raczej nie atakuja w swoich dzielnicach. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:40 Ciężarówka została ukradziona przecież gdzie indziej, w muslimskiej dzielnicy. W ostatniej rozmowie polski kierowca mówił, że kręcą się wokół niego ludzie, którzy nie są rodowitymi Niemcami. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:44 lauren, nie wiadomo jak to bylo powiedziane, gdyby kierowca bardzo by sie bal albo w ogole bal to pewnie by to zasygnalizowal. to moglo byc powiedziane w stylu - stary ale tu k...wa duzo sniadych czy cos w tym stylu, niekoniecznie wynika z tego ze moze sie cos stac Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:40 Okoliczności jasne dla Polaków, ale nie dla niemieckiej policji. Popatrz, jak nawet łgali i zaciemniali od wczorajszego wieczora, jeśli chodzi o tożsamość zabitego w ciężarówce. Oni tam podskakują na sznureczku politycznej poprawności. Olaliby to zgłoszenie, jeżeli kierowca nie odbierał komórki raptem przez 2 godziny i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:35 teraz jak wiemy co sie mniej wiecej albo pradopodobnie stalo to jasne ze mozna sie zastanawiac co powinno sie bylo zrobic. ale julita z wlasnego doswiadczenia pisze ze to sa sytuacje ktore normalnie nie wzbudzaja niepokoju. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:38 Po Nicei takie sytuacje powinny wzbudzać niepokój. Dlatego wyżej piszę o procedurach antyterrorystycznych dla przewoźników. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:41 ale w nicei byla inna sytuacja przeciez, ciezarowka nie byla ukradziona. oni w tej firmie mieli system gps i nie wzbudzilo to jakiegos niepokoju Odpowiedz Link Zgłoś
ewag12 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:29 ufff nareszcie jest winny. Właściciel firmy i żona. Sprawa rozwiązana. Pewnie kierowca i tak dostałby kulkę w łeb, mówi się trudno, no ale ile ofiar można by uniknąć... No niech mój stary nie odbiera teraz telefonu to też mu zrobię dżihad. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:36 Ojp przeczytaj sobie mojego posta powyżej na ten temat. Nie zrzucam winy na ofiary, bo wina Merkel & Co jest oczywista. W takich sytuacjach należy się zastanawiać co można było zrobić lepiej by zapobiec tej tragedii. Tak robią inteligentni ludzie. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:41 Ale w sumie taka wersja to miód dla pikajacych serduszek... Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:47 ja mam pikajace serduszko, ale nie przypominam sobie zebym pisala o uczuciu ulgi ze Polak zginal albo ze Polak bedzie za to odpowiedzialny. nie ciesze sie z tej tragedii bo potwierdza czy nie jakas tam moja opinie, nie mowie - dobrze tej Merkel bo uwazam ja za prawdziwego nomen omen meza stanu. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:54 Prawdziwy i dobry mąż stanu nie kala własnego gniazda. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:58 mamy inne definicje najwidoczniej Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:39 Owszem, mamy. Nie wpuszczam do własnego domu nikogo, kto nawet w minimalnym stopniu moze zagrażać bezpieczeństwu mojej rodziny. Ale jak już pisałam niżej: co kto woli... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:02 Powiedz to naszemu prezydentowi... Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:25 A ty powiedz to rodzinom zamordowanych w zamachach. Co jeszcze sie musi stać, żeby w końcu ludzie przejrzeli na oczy? Ilu musi zginąć? Tysiąc, pięć tysięcy osób? W imię czego? Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:31 Skoro nie podoba ci się nasz prezydent a zarazem to, że można bez obaw wyjść z dzieckiem na każdą zmasowaną imprezę - droga wolna. Francja, Niemcy czekają. Ich prezydenci mają w odwłoku bezpieczeństwo własnych obywateli. Ale co kto woli... Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:48 Q_flo droga, napiszę to, co napisałam w sąsiednim wątku. Mamy otwarte granice. Nasza rzekomo stanowcza polityka imigracyjna jest w istocie o kant tyłka rozbić, bo jeśli ktoś wjechał do Niemiec, to wjedzie i do nas, nie musząc ani razu machać dokumentem, jeśli porusza się drogą lądową. Twój brak obaw jest naiwny, zwłaszcza że władze mają chwilowo w nosie bezpieczeństwo obywateli, rzuciwszy wszystkie siły do histerycznej walki ze złą opozycją. Polska jest w obecnej chaotycznej sytuacji znakomitym celem. I moim zdaniem to kwestia czasu, aż i u nas ktoś wjedzie w tłum, otworzy ogień, podłoży bombę. Chciałabym mieć złudzenia, ale nie mam. Nawiasem mówiąc, parę tygodni temu byłam na dwóch jarmarkach świątecznych we Francji. Tylu ludzi z karabinami nie widziałam nawet w Izraelu. To tak a propos tego odwłoku. Natomiast faktem jest, że niestety nie ma opcji, by się w 100% uchronić przed terroryzmem, bo źli ludzie zawsze byli, są i będą o krok do przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
q_fla Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:59 Owszem, patent na 100% bezpieczeńswo zawsze i wszędzie nie istnieje. Ale istnieje założenie potencjalnego zagrożenia. Mieszkam w Polsce i nigdzie nie widzę uzbrojonych po zęby żołnierzy. Dlaczego? Bo nie ma takiej potrzeby. Bo nie wpuszczono hordy potencjalnych sprawców zamachów. Nie zamachu, ale zamachów. Taka jest różnica, i to znaczna. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 12:22 Spoko, MSWiA domaga się, by żandarmeria wojskowa patrolowała ulice, więc lada moment zobaczysz. To, że nie wpuszczono hordy, niestety nie jest gwarancją niczego i choćby nie wiadomo ile razy władze to powtarzały z lubością (jak dziś poseł Jaki), faktem jest, że niczego konkretnego nie robią, by zapewnić bezpieczeństwo obywatelom. To zwykłe zaklinanie rzeczywistości - "nie wpuściliśmy islamistów, więc jesteśmy bezpiecznym krajem". Taa, jasne. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 12:31 sumire napisała: > To, że nie wpuszczono hordy, niestety nie jest gwarancją niczego i choćby nie w > iadomo ile razy władze to powtarzały z lubością (jak dziś poseł Jaki), faktem j > est, że niczego konkretnego nie robią, by zapewnić bezpieczeństwo obywatelom. T > o zwykłe zaklinanie rzeczywistości - "nie wpuściliśmy islamistów, więc jesteśmy > bezpiecznym krajem". Taa, jasne. Ty w to wierzysz? Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 12:40 W to, że formalne niewpuszczenie uchodźców gwarantuje nam bezpieczeństwo? No właśnie ani trochę nie. A zwłaszcza nie w obecnej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 12:53 sumire napisała: > W to, że formalne niewpuszczenie uchodźców gwarantuje nam bezpieczeństwo? No wł > aśnie ani trochę nie. A zwłaszcza nie w obecnej sytuacji. Czyli w jakiej sytuacji? Im wiecej uchodzcow o konkretnym swiatopogladzie, ktory jakby nie zaklinac nie jest pozywtynie nastawiony do tzw kultury zachodniej tym wieksze ryzyko problemow. Czesc tych ludzi potrzebuje pomocy i ja nie zaprzeczam ale uwazam ze powinni jej udzielac bracia i siostry tworzacy ummah na swoich terenacj nie objetych wojna takze jesli potrzeba z pomoca finasowa Zachodu. Nie jest madrze sprowadzac tych ludzi tutaj bo oprocz natychmiastwoych skutkow beda tez dlugofalowe i beda one bardzo nieciekaae. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 13:07 Tylko że oni sami siebie mogą sprowadzić do nas, trafiwszy już w UE. Żaden problem się przemieścić, doprawdy. A że władze akurat skupione na wojence polsko-polskiej... Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 13:12 Oczywiście, że istnieje takie ryzyko, dlatego głośno krytykuję Merkel. Ona sprowadziła niebezpieczeństwo na całą Europę, a nie jedynie na Niemcy. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 13:13 sumire napisała: > Tylko że oni sami siebie mogą sprowadzić do nas, trafiwszy już w UE. Żaden prob > lem się przemieścić, doprawdy. A że władze akurat skupione na wojence polsko-po > lskiej... Teoretycznie moga w praktyce ryzyko nie jest wysokie. Odpowiedz Link Zgłoś
echtom Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 13:30 > Tylko że oni sami siebie mogą sprowadzić do nas, trafiwszy już w UE. Dotychczasowe doświadczenia wskazują, że jesteśmy dla nich mało atrakcyjnym krajem. Do nas przyjeżdżają głównie Ukraińcy i Białorusini, z muzułmanów tylko Czeczeni, którzy chyba nic do nas nie mają. Tak więc, choć niczego nie można wykluczyć, ryzyko jest niewielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 13:27 Ja byłam na jarmarku krakowskim w ten weekend. Nie tylko żadnych żołnierzy, ale i żadnej policji (oprócz jednego radiowozu "ochraniającego" wystawkę antyaborcyjnych oszołomów w okolicy bo niestety do takiej mają prawo). Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 12:00 Masz racje sumire ale jarmarki swiateczne i inne events w krajach nazwijmy to o kulturze chrzescijanskiej (nawet jesli zlaicyzowane to nadal swietujace m.in swieta zwiazane z chrzescijanstwem) ochraniane przez duze ilosci uzbrojonej policji to sytuacja bardzo ale to bardzo niepokojaca, dobrze to na przyszlosc nie wrozy. Ja nie jestem fanka Donalda Trumpa ale jego reakcja na ostatnie i wczensiejsze wydarzenia jest jedyna rozsadna - jesli swiat zachodni nie zmieni myslenia to bedzie naprawde zle. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 12:14 Ostatnią rzeczą, na której mi zależy, jest dojście do władzy nacjonalistów w Niemczech. Im dłużej Merkel będzie się wstrzymywać z radykalnymi krokami wobec pseudo uchodźców tym większa szansa na radykalizację tamtejszego społeczeństwa. Żarty się skończyły, robi się nieciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:37 To do mnie? Chyba nie? Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 10:47 iwles napisała: > Wczorajszej tragdii mozna bylo uniknac > > mama.nygusa 20.12.16, 09:58 > > Wystarczyloby zeby pracodawca-kuzyn ofiary zadzwonil na policje i powiedzia > l, ze z jego kierowca nie ma kontaktu od kilku godzin. > > Zona i on od godz.16 nie mogli sie z nim skontaktowac i madry pracodawca ni > e pomyslal, ze moze cos sie stalo kiierowcy, chocby zaslabniecie. > OJP. Teraz okaże się winnym całej sytuacji pracodawca Polaka.. Odpowiedz Link Zgłoś
ewag12 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:04 Toż mówię przecież... Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Przyklejone. Autor: mama.nygusa 20.12.16, 11:07 Tylko odpowiedziały ci te, które tego nie napisały Odpowiedz Link Zgłoś
zlababa35 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 10:03 Dziecko, Twoje wypowiedzi w tym wątku to albo czyste zaklinanie rzeczywistości, wynikające z mizernych horyzontów politycznych (i nie tylko), albo jakieś inne, ukryte motywacje. To już Merkelowa z Niemiec wywala emigrantów za wolność słowa? Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 10:12 Jakie zaklinanie rzeczywistosci?czekam na oficjalne info policji.Czego dziecko nie zrozumialas? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 10:45 wyjątkowo obrzydliwy tytuł watku, zwązywszy na smierc i tragedię tylu ludzi.. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 11:11 Jest oficjalna informacja ze osoba na miejscu pasazera byla narodowsoci polskiej i zostala zastrzelona, ale nadal nie potwierdzono ze byl to oryginalny kierowca, jednak sugeruje sie ze tak. Straszne, nie potrafie sobie nawet wyobrazic co przezywa rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 11:59 Pikające serduszka od wczoraj próbują zaklinać rzeczywistość, niestety zdarzyło się to co było do przewidzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 12:46 pikające serduszka miały nadzieję że to wreszcie biały chrześcijanin, zapewne pijany, dodatko kibol, bo jakże to? chyba nikt kierowcy tira nie zakwalifikowałby do zwolenników obrońców demokracji.? dobrze, że chociaż te polskie blachy biły po oczach w wyborczej, to na pewno pozwoliło chociaż przez dłuższą chwilę mieć nadzieję, że sprawca jest pszennym burakiem z wąsami, dopóki ten nieszczęsny tvn nie dodzwonił się do właściciela firmy. co trzeba mieć zamiast mózgu, by w ogóle dopuścić choć przez chwilę myślenie, że to rzeczywiście polacco rozjeżdza jarmark bożonarodzeniowy? Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 12:57 volta2 napisała: > co trzeba mieć zamiast mózgu, by w ogóle dopuścić choć przez chwilę myślenie, ż > e to rzeczywiście polacco rozjeżdza jarmark bożonarodzeniowy? Pijani Polacy jezdzili po sopockim deptaku miedzy stolikami w kawiarniach takze tego... Poza tym wypadki tez sie zdarzaja, nie trzeba byc pijanym. Sa tez ludzie chorzy psychicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
szalona-matematyczka Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 13:02 Yamilca, przestan juz tak pisac. Rodzinie i znajomym zabitego Polaka moze byc naprawde przykro. Prawda jest taka, ze on byl porzadnym czlowiekiem, ciezko pracujacym na dziecko; jego pracodawca reczyl za niego, jego pracodawca od poczatku mowil, ze polski kierowca nie mogl tego zrobic, bo go osobiscie zna i wie co to za czlowiek. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 13:05 szalona-matematyczka napisała: > Yamilca, przestan juz tak pisac. ????? A co ja o nim napisalam oprocz tego co podaly media? Umiesz czytac czy czytasz posty kogos inneg Prawda jest taka, Guzik wiesz jaka jest prawda o tym wydarzeniu. Kolejna idi...a Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 17:14 Jak mógłby pracodawca nie znać osobiście pracownika ? Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 13:03 a czyli jednak sie przyznajesz, że choć przez chwilę pomyślałaś, ze tym razem to na pewno nie uchodźca? Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 13:11 volta2 napisała: > a czyli jednak sie przyznajesz, że choć przez chwilę pomyślałaś, ze tym razem t > o na pewno nie uchodźca? Do czego chcialabys zebym sie przyznala? Fakty sa takie ze na poczatku nikt nie wiedzial czy byl to wypadek czy atak terrorystyczny ale dosc wczesnie byly sugestie ze jednak terror. Dosc szybko media ustalily ze aresztowano osobe podejrzana o prowadzenie auta i ze nie byl to Polak itd. Nie wiem na co kto czekal, ale rozne scenariusze sa mozliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 13:25 volta2 napisała: > a czyli jednak sie przyznajesz, że choć przez chwilę pomyślałaś, ze tym razem t > o na pewno nie uchodźca? Mnie się to w pierwszym momencie skojarzyło z tym: www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/polski-kierowca-zabil-cztery-osoby-zmienial-muzyke-w-telefonie,688235.html W drugim, że ciężarówka została porwana. W żadnym momencie nie myślałam, że Polak dokonał zamachu. Scenariuszy mogło być wiele dlatego czasem warto jednak wstrzymać się ze spekulacjami. Odpowiedz Link Zgłoś
marra8 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 13:26 Po co takie rzeczy pisać jak już wiadomo co się stało i jak cierpi ta rodzina? Szanse na to były od początku minimalne. Ciężarówka rozjeżdża jarmark bożonarodzeniowy w zachodniej stolicy. Z Polski wyjechał nią jeden człowiek, z którym nie było kontaktu. Po ataku kierowca uciekł, a w szoferce zostało ciało. To wszystko było wiadomo wczoraj przed 22. Trzeba mieć w sobie wiele złej woli, żeby nie przyznać że od początku to wyglądało na atak terrorystyczny. Bez względu na oficjalne komunikaty policji, które zresztą też nie zawsze były prawdziwe (np to że edel zapierała się że policja donosi że pasażer zginął w wyniku wypadku). Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 13:32 Trzeba byc ignorantem zeby od razu tak twierdzic. Od razu nic nie bylo wiadomo, atak terrorystyczny byl bardzo prawdopodbny. Jak widzisz nadal nie wiadomo kto to zrobil bo ten ktorego aresztowano chyba jednak nie. Odpowiedz Link Zgłoś
marra8 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 13:41 Ale to, że pijany lub chory psychicznie Polak nie wjechał w tłum jest akurat pewne, więc naprawdę z szacunku do człowieka można sobie darować porownanie do Sopotu. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 13:52 marra8 napisała: > Ale to, że pijany lub chory psychicznie Polak nie wjechał w tłum jest akurat pe > wne, więc naprawdę z szacunku do człowieka można sobie darować porownanie do So > potu. Porownanie do Sopotu bylo odpowiedzia na sarkastyczny komntarz volty ale widac nie rozumiesz. Nawet kilknascie munut temu burmistrz Berlina stwierdzil ze na poczatku tez uwazano ze moze to wypadek i pijany kierowca wjechal w tlum. Dosc szybko ustalono ze tak nie bylo. Jednak to volta mogla sobie darowc idiotyczny komentarz, skoro wiadomo od kilkunastu godzin ze to nie byl pojany polski kierowca. Tobie tez radze sobie podadowax komentarze skoro nawet nie rozumiesz co komentujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
marra8 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 13:54 No cóż, jak odpowiadasz na idiotyczny komentarz idiotycznym komentarzem to musisz chyba brać pod uwagę, że dla osób postronnych nie ma znaczenia kto zaczął. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 13:59 marra8 napisała: > No cóż, jak odpowiadasz na idiotyczny komentarz idiotycznym komentarzem to musi > sz chyba brać pod uwagę, że dla osób postronnych nie ma znaczenia kto zaczął. Nadal nie rozumiesz wiec luzuj sobie. Odpowiedz Link Zgłoś
marra8 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 14:05 Jak cię prawda uwiera to sobie mnie wygaś po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 14:08 marra8 napisała: > Jak cię prawda uwiera to sobie mnie wygaś po prostu. Prawda nie uwiera,ignorancja owszem, ty na razie prezentujesz to drugie. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 14:16 A czemuż to Niemcy początkowo UWAŻALI , że pewnie to wypadek spowodowany przez PIJANEGO kierowcę, a nie awaria auta, zawał, pęknięta opona czy szaleniec? Na podstawie POLSKICH blach? Nie żebym sugerowała najlepszej, bezstronnej i uczciwej niemieckiej policji uprzedzenia jakieś podle. Broń boze... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 14:24 zawsze-w-drodze napisała: > A czemuż to Niemcy początkowo UWAŻALI , że pewnie to wypadek spowodowany przez > PIJANEGO kierowcę, a nie awaria auta, zawał, pęknięta opona czy szaleniec? Na > podstawie POLSKICH blach? Nie żebym sugerowała najlepszej, bezstronnej i uczciw > ej niemieckiej policji uprzedzenia jakieś podle. Broń boze... A uważali? Masz gdzieś taki komunikat niemieckiej policji? Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 14:35 "Nawet kilknascie munut temu burmistrz Berlina stwierdzil ze na poczatku tez uwazano ze moze to wypadek i pijany kierowca wjechal w tlum. Dosc szybko ustalono ze tak nie było." By yamilca197 Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 14:31 zawsze-w-drodze napisała: > A czemuż to Niemcy początkowo UWAŻALI , że pewnie to wypadek spowodowany przez > PIJANEGO kierowcę, a nie awaria auta, zawał, pęknięta opona czy szaleniec? Na > podstawie POLSKICH blach? Nie żebym sugerowała najlepszej, bezstronnej i uczciw > ej niemieckiej policji uprzedzenia jakieś podle. Broń boze... Bo wypadki spowodowane przez pijanych kierowcow sa najwieksza czescia statystyk wypadkow wogole. A Niemcy maja do czynienia z polskimi kierowcami i wiedza ze jazda pod wplywem nie jest rzadkoscia. Podobnie zreszta w Polsce, gdzie (nie wiem jak obecnie) rutynowe kontrole sprawdzanie trzezwosci nie sa rzadkoscia. Uwazasz ze polska policja tez jest uprzedzona do polskich kierowcow. W tym przypadku szybko ustalono ze nie byl to wypadek ani nie prowadzil polski kierowca i media nie pisza o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 14:38 Czyli doświadczenie "polscy kierowcy jeżdżą często pod wpływem" uprawnia do hipotezy i nie jest uprzedzeniem, natomiast doświadczenie "przytłaczająca większość zamachów i aktów terrorystycznych w Europie jest wynikiem działań uchodźców" do niczego nie uprawnia i jest obrzydliwym rasizmem, ksenofobią i generalizowaniem. Hm... Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 14:39 zawsze-w-drodze napisała: > "przytłaczająca większość zamachów > i aktów terrorystycznych w Europie jest wynikiem działań uchodźców" > do niczego nie uprawnia i jest obrzydliwym rasizmem, ksenofobią i generalizowan > iem. Hm... Może dlatego, że to akurat nie jest prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 14:47 Oczywoscie, że nie. Ależ skąd. No coś ty. Biali katolicy ich dokonują. No przeciez, że nie uchodźcy ani ich potomkowie. A na pytanie moze odpowiesz? Założenie, że jak polskie blachy to pijak to obrzydliwe uprzedzenie czy uprawnione doświadczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 14:50 zawsze-w-drodze napisała: > Oczywoscie, że nie. Ależ skąd. No coś ty. Biali katolicy ich dokonują. Statystyki są znane więc nie musisz gdybać. > Założenie, że jak polskie blachy to pijak to obrzy > dliwe uprzedzenie czy uprawnione doświadczenie? Założenie, że jak polskie blachy to nie zamachowiec to jakie jest? Odpowiedz Link Zgłoś
yamilca197 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 15:06 zawsze-w-drodze napisała: natomiast doświadczenie "przytłaczająca większość zamachów i aktów terrorystycznych w Europie jest wynikiem działań uchodźców" do niczego nie uprawnia i jest obrzydliwym rasizmem, ksenofobią i generalizowaniem. Hm... A ktos napisal ze wlasnie tak nie postrzega sie tzw uchodzcow czy raczej muzulmanow albo nawet wygladajacych na takich czyli jak to sie okresla na forum sniadych? Przeciez wiadomo ze kazdy z tej grupy czy nawet wygladajacy podobnie jest podejrzany i przyglada mu sie blizej, ze skoro terroryzm to wiadomo kto. Jak myslisz wsord kogo policja szuka terrorystow w Niemczech? Wsrod bialych Amrykanow, Framzuzow czy Polakow? A moze wsrod emigrantow Ameryki Poludniowej? Oswiece cie,szukaja wsrod spolecznosci muzulmanskiej, bo to wlasnie oni sa najczesciej sprawcami takich atakow. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 19:29 zawsze-w-drodze napisała: > A czemuż to Niemcy początkowo UWAŻALI , że pewnie to wypadek spowodowany przez > PIJANEGO kierowcę, a nie awaria auta, zawał, pęknięta opona czy szaleniec? Na > podstawie POLSKICH blach? Nie żebym sugerowała najlepszej, bezstronnej i uczciw > ej niemieckiej policji uprzedzenia jakieś podle. Broń boze... Kłamiesz jak nakręcony i dobrze wiesz, że coś takiego nie miało miejsca. Niemcy od początku nie wykluczali niczego, więc ani wypadku, ani ataku terrorystyczngo, ani innej ewentualności. Ale w żadnym wypadku nie mówili, czy pisali o pijanym Polaku i w ogóle polskiego kierowcy o nic nie oskarżali. Wręcz przeciwnie, Bild bardzo wcześnie podał wypowiedź polskiego właściciela firmy transportowej, który w gorących słowach ręczył za swego kierowcę, a Welt sugerował, że polska ciężarówka został prawdopodobnie skradziona, więc winy Polaka nikt nie brał nawet poważnie pod uwagę. Niemiecka policja skupiła się też na innym tropie i Polaka o nic nie oskarżała. Więc hamuj się proszę, 12 osób nie żyje, a klikanaście jest ciężko rannych, nie wiadomo też jakiej narodowości są ci ludzie, a ty szczujesz i rozkręcasz w podły sposób wojnę polsko-niemiecką. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 19:33 Ale dlaczego Merkel w swoim przemówieniu ani słowem nie pisnela o poszkodowanym zamordowanym Polaku ? To chamstwo stulecia , rząd powinien ostro zareagować !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 19:34 Mam nadzieję, że chociaż rodzina zamordowanego dostanie solidne odszkodowania od państwa niemieckiego. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 19:55 kaz_nodzieja napisał(a): > Mam nadzieję, że chociaż rodzina zamordowanego dostanie solidne odszkodowania o > d państwa niemieckiego. Od razu widać, że tylko dolary z oczu ci wychodzą. Odszkodowanie, to rodzina może dostać, co najwyżej od pracodawcy kierowcy. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 20:04 Przecież to państwo niemieckie odpowiada za przyjmowanie tzw. uchodźców. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 20:59 triss_merigold6 napisała: > Przecież to państwo niemieckie odpowiada za przyjmowanie tzw. uchodźców. Zamachu nie dokonali wszyscy "uchodźcy", a jakiś zbrodniarz. Ponadto obcokrajowcy, także muzułmanie, są w kraju od wielu lat, niektórzy mają nawet niemieckie obwatelstwo, niektórzy spełniają warunki do azylu zagwarantowane w niemieckim prawie. Nie bardzo wiem, na jakiej podstawie chcesz dopatrywać się winy niemieckiego państwa? Dam wszystkim tym, którym polityka niemiecka nie odpowiada, dobrą radę, nie przyjeżdzajcie do tego kraju. Ja przekraczając granicę polską, też muszę liczyć się z tym, że zostanę przejechana na przejściu do pieszych i moja rodzina nie dostanie odszkodowania od państwa polskiego, za to, że Polacy nie potrafią wyekzekwować od polskich kierowców przestrzegania prawa drogowego. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 21:08 Jeszcze ze dwa zamachy u was i przyjeżdzać do polski będziesz z myślą " ale luz, smierć grozi mi tylko ewentualnie na przejściu dla pieszych a nie na przejściu plus didatkowo z rak islamskiego bojownika w kościele, centrum gAndlowym, metrze , na lotnisku ..... I tu długa lista wszystkich możliwych miejsc " Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 21:17 asmarabis napisała: > Jeszcze ze dwa zamachy u was i przyjeżdzać do polski będziesz z myślą " ale luz > , smierć grozi mi tylko ewentualnie na przejściu dla pieszych a nie na przejści No ładnie innym życzysz. Ale nawet po tych dwóch kolejnych dwóch zamachach, których nie możesz się już w swojej chorej głowie doczekać, z porównywalną ilością ofiar, to ciągle Polska będzie w smutnej czołówce ludzie, którzy w gwałtowny sposób zeszli z tego świata. W sąsiednim wątku ktoś policzył, na taką ilość ofiar jak w berlińskim zamachu, polscy kierowcy pracują tylko trzy dni i to jest bardzo smutne, że te osoby nie miały twojego gorącego zaangażowania, bo każda nagła śmierć jest równie tragiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 22:07 Ty lepiej uciekaj jak najszybciej z tego zgniłego Zachodu, bo zaraz będziesz w opisanej przez siebie powyżej sytuacji Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 21:12 Coś się tych zbrodniarzy namnożyło ostatnio. Paryż, Nicea, Berlin. Pojedyncze zabójstwa studentek. Sylwester w Kolonii. "Tylko" zamieszki w ośrodkach dla imigrantów. Podpalenia tamże. Plany otrucia niemieckich przedszkolaków lodami (udaremnione na szczęście). A w Polsce ludziska się podniecają jak jakiś pijak zwyzywał cudzoziemnca w tramwaju, ach my Polacy i nasze problemy monokulturowego państwa, gdzie o obitym nosie śniadego mieszkańca gazety piały przez miesiąc...A gdy zabrakło i tak wydarzeń wymyślano fejkowego wydarzenia, jak fałszywe pobicie czy eksperymenty społeczne w parku. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 21:15 Jezeli państwo niemieckie bez przestrzegania prawa azylowego wpuściło na swoje terytorium 2 mln nieznanych ludzi z nieznana przeszłością kryminalna to jezeli PO RAZ KOLEJNY okaże sie ze sprawca byl "uchodzca" to tak, jak najbardziej państwo niemieckie powinno odpowiadać moralnie i finansowo za śmierć tych ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 21:35 A Grecji czy Wloch nie pociagniesz do odpowiedzialnosci?uchodzcy byli tam duzo wczesniej i przybyli na pontonach Odpowiedz Link Zgłoś
albertynaa Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 21:23 "Zamachu nie dokonali wszyscy uchodźcy" Exactly Wszystkie zamachy ostatnio w UE natomiast były dokonane przez "uchodźców". Noworoczne hurtowe macanie kobiet przypadkowo też. Dziwy pani, nad dziwami... A i nie przywołuj wypadkowości na drogach/ przejściach dla pieszych bo to statystyka- i tak się wydarzą. Zamachy występują DODATKOWO. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 21:38 albertynaa napisała: > A i nie przywołuj wypadkowości na drogach/ przejściach dla pieszych bo to staty > styka- i tak się wydarzą. Zamachy występują DODATKOWO. W Polsce jednak sporo częściej niż w Niemczech. Więc proponuję najpierw pozamiatć na własnym podwórku, a potem użalać się na złymi Niemcami wpuszczającymi do siebie uchodźców, w końcu nie ma żadnego obowiązku odwiedzania Niemiec. I co jest najbardziej w tym wszystkim absurdalne, nie ma na razie dowodów na to, że zamachowcem jest uchodźca przybyły do kraju w ostatnich dwóch latach. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 21.12.16, 08:18 A jeżeli ten dowód się znajdzie? W przypadku mordercy studentki niemieckiej to była osoba nazywana przez media "uchodźcą". Tak samo jedna z zamachowców we Francji. Odpowiedz Link Zgłoś
albertynaa Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 21.12.16, 08:18 Masz rację snake- w DE statystyki zdarzeń drogowych są może niższe niż w PL, natomiast macanki kobiet i zamachy w dalszym ciągu występują DODATKOWO. Czyli wcale mogłoby ich nie być, gdyby nie specyficzna grupa osób która PRZYPADKIEM za tym stoi. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 21.12.16, 08:59 A niezależnie od tego na już dużo większą skalę powoduje problemy może nie tak drastyczne jak gwałty czy morderstwa, ale uciążliwe dla zwykłych mieszkańców. Zaczepki, kradzieże sklepowe, brudzenie przymierzalni, niewłaściwe zachowanie na publicznych basenach. Są miejsca gdzie kurierzy boją się dostarczać przesyłek, a pracodawca na to przymyka oko i pozwala im tam nie jeździć z towarem. Ludzie wyrywają im paczki, biją, kurierzy niemieccy są okradani, bici. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 20:41 A co zawalił pracodawca? Ciężarówka była niesprawna? Kazał oszukiwać na tachografie? Miał dać pracownikowi na wyprawę do Niemiec broń palną z pozwoleniem? Przypominam jak skończyła się sprawa innego właściciela tego rodzaju firmy, który tylko i wyłącznie pokazał na profilu obrazek z kijem bejsbolowym aby uzmysłowić co może czekać tzw. uchodźców rabujących jego ciężarówkę. Sprawę skończyła się przed sądem (umorzona co prawda) - dla właściciela, a nie atakujących i kradnących imigrantów konfliktowego pochodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 19:34 A niecały miesiąc temu pisałaś o tym samym jarmarku, że należy się bać co najwyżej kieszonkowców ze wschodniej Europy, namawiając forumowiczkę by posłała tam swoje dziecko z wycieczką szkolną. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 19:43 No właśnie przecież I S poinformowało że będzie napadać na jarmarki ale zawsze to coś zapowiedzą potem się sprawdza więc ja w ogóle nie rozumiem tego zdziwienia i oburzenia że Jarmark został zaatakowany Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 19:52 kaz_nodzieja napisał(a): > A niecały miesiąc temu pisałaś o tym samym jarmarku, że należy się bać co najwy > żej kieszonkowców ze wschodniej Europy, namawiając forumowiczkę by posłała tam > swoje dziecko z wycieczką szkolną. Gdybym miała na imię Jesus, to bym cię za tą pomyłkę przeprosiła. Ale ponieważ nie umiem przewidywać przyszłości i opieram się na statystykach, to ciągle uważam, że prawdopodobieństwo śmierci na polskich drogach jest wyższe, niż to stania się ofiarą zamachu w Niemczech i niestety, nawet jak każda śmierć jest zawsze tragiczna, liczby są po mojej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 20:00 Co innego zginać w sekundę w nagłym wypadku a co innego konać na kolanach terrorysty który morduje cie po kawałku Czy dla ciebie nie na żadnej różnicy ? Odpowiedz Link Zgłoś
kaz_nodzieja Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 20:37 Do pracy najczęściej musisz jechać. Na jarmark nie musisz się wybierać, nic nie tracisz. Odpowiedz Link Zgłoś
pitahaya1 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 20:41 A to zależy, jak się sytuacja rozwinie za jakiś czas. Może być i tak, że prędzej zginie człowiek w zamachu niż na drodze Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 13:38 marra8 napisała: Bez względu na oficjalne komunikaty policji, które > zresztą też nie zawsze były prawdziwe (np to że edel zapierała się że policja d > onosi że pasażer zginął w wyniku wypadku). Dane policji był prawdziwe. Tylko trzeba umieć rozróżniać tryb przypuszczający i tymczasowe wnioski oparte na pierwszych informacjach, od potwierdzonych faktów, z którymi policja niemiecka się nie śpieszyła i ciągle nie śpieszy, bo śledztwo trwa. Co ma jak widać sens, bo do tej pory nie jest w ogóle pewne, że zatrzymana osoba kierowała tym Tirem. Ciągle poszukuje się broni, z której strzelano do ofiary w Tirze, a podejrzany nie przyznaje się do ataku. Więc można go torturować, aż się przyzna i wszyscy będą zadowoleni, że złapano sprawcę, albo trzeba najpierw zebrać wystarczające dowody i przypuszczam, że policja robi właśnie to drugie. Ocenę pracy policji na podstawie informacji podawanej w tym wątku przez edel uważam też za śmieszne. Odpowiedz Link Zgłoś
marra8 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 13:44 Ja nie oceniam policji, ja oceniam edel. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 14:48 i prosze 200 postow o tym jak to nie powinnismy wpuszczac pakistanczykow bo przeciez u nich sie nic nie dzieje, roztrzasanie od kiedy ten czlowiek mial pozwolenie na pobyt etc mozna wyrzucic do kosza bo nawet nie wiadomo czy to on. Odpowiedz Link Zgłoś
d.o.s.i.a Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 15:26 >>>. roztrzasanie od kiedy ten czlowiek mial pozwolenie na pobyt etc mozna wyrzucic do kosza bo nawet nie wiadomo czy to on. Ale ustalono, ze jest tzw. uchodzca, notowanym za przestępstwa. I oczywiście wypuszczono... Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 16:15 a na jakiej podstawie mozna go zatrzymac? ze facet byl w okolicy? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 16:17 Na podstawie face control, do wyjaśnienia. Odpowiedz Link Zgłoś
nathasha Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 21:10 No to go zatrzymali, wyjasnili, przebadali pewnie tak zeby na 100 proc wykluczyc sprawstwo i wypuscili. Odpowiedz Link Zgłoś
zawsze-w-drodze Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 12:23 www.rmf24.pl/fakty/swiat/news-atak-w-berlinie-polski-kierowca-zginal-przed-zamachem-widac-,nId,2324733 Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 12:37 Witam Straszne. Biedak się bronił Mam nadzieję, że media nie będą bronić tego islamskiego bandyty tłumacząc, że ma traumę wojenną, bo mnie szlag trafi. Pzdr. Ing Odpowiedz Link Zgłoś
wioskowy_glupek Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 12:42 O jakim islamskim bandycie mówisz ? To na pewno było dziecko, wyglądające tylko na dorosłego, w dodatku Niemiec z dziada pradziada o imieniu Ahmed. Pewnie biedaczka jedna z 10 żon rzuciła i się zdenerwował. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: sezon świąteczny w Niemczech rozpoczęty 20.12.16, 12:43 Biedak był w tirze, który rozjeżdżał ludzi. Z tego względu ciało moze byc poobijane. Sekcja może wykazać czy obrażenia głowy powstały przed śmiercią w wyniku pobicia, czy po śmierci. Odpowiedz Link Zgłoś