Dodaj do ulubionych

Booking leci w kulki

21.12.16, 17:44
Taka sytuacja: rezerwuję za 1430 zł, a z konta zostaje ściągnięte 1600. Booking odpisuje, że ma to w nosie i jak chcesz to se wyjaśniaj z hotelem. A hotel na to, że taki kurs walut.
I co o tym myślicie? Czy któraś z Was miała podobną sytuację?
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 17:47
      Nie, rezerwuję tylko opcje bez karty kredytowej. Nie mam zamiaru użerać się później z takimi kretynami.
      • alina460 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 17:56
        To w jaki sposób płacisz?
        • iziula1 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 17:59
          Ja też rezerwacje robiłam bez przedpłaty. Płaciłam na miejscu wg ceny/kursu z dnia rezerwacji.

Napisz do hotelu, pokaż zamówienie z booking z ceną i poczekaj na odpowiedź.
        • black.sally Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 20:14
          alina460 napisała:

> To w jaki sposób płacisz?

w hotelu?
          w dniu przyjazdu?
          • najstarszy_syn_ksiedza_biskupa Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 01:20
            black.sally napisała:

> alina460 napisała:
            >
            > > To w jaki sposób płacisz?
            >
            > w hotelu?
            > w dniu przyjazdu?

jeżeli w hotelu to w dniu wyjazdu.... sprawdzić czy nie Polska

Xsionnc
            • black.sally Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 09:22
              płaci sie w momencie meldowania.
              • dyzurny_troll_forum Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 09:41
                black.sally napisała:

> płaci sie w momencie meldowania.

Możesz rozszerzyć tę nowatorską myśl? Ja muszę się zgodzić z księdzem, że nigdy i nigdzie ( z wyjątkiem Polski) nie poproszono mnie o zapłacenie z góry za pobyt*.

Byłem ostatnio w Warszawie i raz pani recepcjonistka zapytała czy chcę zapłacić teraz czy przy wymeldowania (Pulawska Residence, pozdrawiam) oraz zarządzała zapłacenia w momencie pobrania klucza (Gromada Centrum dawny Dom Chłopa - nazwa zobowiązuje, nie pozdrawiam).

* za wyjątkiem super duper ofert bezzwrotnych gdzie za 4* płacie się 30euro i ściągają z karty w momencie rezerwacji.
                • thank_you Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 09:50
                  Ha ha, Dom Chłopa i ich genialna winda, przy której akcja "Śmierć w Wenecji" to majstersztyk amerykańskiego kina akcji. big_grin

A co do płacenia - różnie to bywa, czasami w 5* pytają czy odblokować barek i na jaką kwotę zrobić depozyt na ten minibar. big_grin
                  • dyzurny_troll_forum Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 09:59
                    thank_you napisała:

> Ha ha, Dom Chłopa i ich genialna winda, przy której akcja "Śmierć w Wenecji" to
                    > majstersztyk amerykańskiego kina akcji. big_grin

Cały obiekt jest wybitny. Powinni mieć w opisie "Back to the '80s". Ale, ale trzeba przyznać, że śniadanka naprawdę interesujące - zwłaszcza dla kogoś z zagranicy- może to być przygoda. Za śniadania duży +, no i lokalizacja.
                    • sumire Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 10:04
                      Brzmi jak miejsce, które chcę odwiedzić big_grin Spałam raz w życiu w Domu Strażaka, wrażenia niezapomniane, więc...
                      • thank_you Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 10:20
                        Najlepsze jest szkło. ;-D A jeśli lubisz takie przybytki to polecam Ci klubokawiarnię "Europejska" w Zakopanem, to jedno z moich ulubionych miejsc na świecie. big_grin Miejsce, które nie było chyba remontowane od otwarcia w latach 60 czy 70. wink
                • black.sally Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 10:10
                  ok, ok.... moja wina.Zapomniałam ze ematki bywają w hotelach ino 5*

I powiadasz,że tylko w PL? No dobra, w Dubaju nie byłam, ale we wszystkich innych chcieli od razu.
                  • sumire Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 10:15
                    W PL też nie zawsze smile to zależy od hotelu, po prostu.
                • peonka Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 13:44
                  A ja w grudniu płaciłam z góry w hotelu koło Magdeburga. Nie dano mi wyboru.
                  Wiem, ze to NRD, ale jednak nie Polska...
              • thaures Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 10:02
                Bzdura, dwa razy placilam na miejscu w hotelu. Rezerwowany był pół roku wcześniej
                • thank_you Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 10:21
                  No tak, zależy jaką opcje udostępnia hotel, czasami można zarezerwować z opcją - zapłać później w hotelu, a czasami tylko karta kredytowa i blokada, zapewne zależy od obłożenia.
      • kubek0802 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 18:01
        Nie miałam takiej historii, kiedyś tylko nie doczytałam bardzo małej gwiazdki że doliczają za serwis i obciążono nas dodatkową kwotą. To też nie w porządku bo można wystawić cenę 100 a drobnym drukiem dopisać kolejną stówę. Różnica była też w sytuacji gdy płaciłam za pobyt kartą w hotelu to po przewalutowaniu z rachunku zeszła trochę inna kwota niż na rezerwacji. Od kiedy odkryłam, że mój ulubiony hotel w Pradze można zarezerwować o połowę taniej przez stronę na A to bookingowi podziękowałam.
        • iziula1 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 18:05
          Ale kwota przewalutowania to kwestia banku i cennika a nie hotelu czy booking.com.
          Autorka z pewnością może na wyciągu bankowym sprawdzić czy dodatkowa kwota to koszt przewalutowania czy pomyłka hotelu.
        • iziula1 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 18:05
          Ale kwota przewalutowania to kwestia banku i cennika a nie hotelu czy booking.com.
          Autorka z pewnością może na wyciągu bankowym sprawdzić czy dodatkowa kwota to koszt przewalutowania czy pomyłka hotelu.
          • alina460 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 18:08
            Powinno być pobrane w euro, tak twierdzi booking, a jest w miejscowej walucie. Jak tu się połapać? smile
            • iziula1 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 18:13
              Karta była do konta walutowego czy zlotowkowego?
              Jeśli konto w PLN to ściągają ci kwotę w PLN a na konto hotelu wpływa euro ,dodatkowo bank pobiera opłatę za przewalutowanie + zabójczy kurs euro,przeważnie o 0,10-0,20 zł wyższy niż średni kurs dzienny w kantorach.
              • alina460 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 18:14
                150zł różnicy to jednak sporo
            • kubek0802 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 18:14
              Jeżeli masz od razu obciążoną kartę to powinno być obciążone w złotówkach kwotą jak w rezerwacji. Gdybyś płaciła na miejscu kartą to owszem kwota obciążenia w złotówkach mogłaby być inna bo miejscowa waluta najpierw przewalutowała sią na euro potem euro na złotówki więc niejako tracisz dwa razy na kursach.
              • alina460 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 18:17
                Karta została z góry obciążona.
            • berber_rock Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 20:15
              Nie. Powinno byc w miejscowej walucie.
            • berber_rock Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 20:16
              Powinno byc pobrane w miejscowej walucie. Booking to nie instytucja charytatywna, zeby hotelowi pokrywac roznic kursowe zwiazane z dzialaniem wlasnego portalu.
            • black.sally Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 20:16
              alina460 napisała:

> Powinno być pobrane w euro, tak twierdzi booking, a jest w miejscowej walucie.
              > Jak tu się połapać? smile

jak to mają zrobić? tak jak w pl pobierają ci z karty w złotówkach.
    • norra.a Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 18:14
      Miałam dokładnie tak samo. Hotel powoływał się na różnice kursowe, co było bzdurą. Była to tylko jedna noc, więc machnęłam ręką.

Ale żeby nie było, że tylko narzekam, to ostatnio mnie bardzo pozytywnie zaskoczyli, zatrzymałam się w hotelu ze spa, było już po sezonie i działała tylko sauna, mąż korzystał przez pół godziny, ale wyszedł rozczarowany, bo była nagrzana na pół gwizdka. Rano przy wymeldowaniu doliczyli 40 euro, oczywiście wcześniej nie było mowy, że to płatna usługa. Napisałam do booking, chyba po to żeby wylać frustrację na kogoś, a oni o dziwo skontaktowali się z hotelem i zażądali zwrotu tych pieniędzy smile
    • berber_rock Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 20:11
      Generalnie to Twoj opis kejsu jest do doopy, bo nic z niego nie wynika.
      Gdzie sie znajduje hotel (kraj)?
      W jakiej walucie karta?
      W jakiej waluci rezerwacja?

Jesli po drodze przechodzilas przez dwie waluty, to oczywiscie, ze dwie prowizje banku plus dwa spready moga tyle dac.

NIGDY nie placilam wg kursu z dnia rezerwacji.
      ZAWSZE place wg kursu z dnia platnosci. i ZAWSZE w walucie kraju, w ktorym znajduje sie hotel.

Kto w ogole na booking robi wyszukiwanie w PLN???
      • kolpik124 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 21:14
        opis czego?
        • black.sally Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 21:58
          kejsu-światowo tongue_out

kejs-sprawa znaczy sie wink (case)

opis sprawy jest do doopy .
          Tak sobie mysle ja, niewonska specjalistka tongue_out
    • black.sally Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 20:14
      zawsze tak jest
      to nie tak, że oni ci "ot tak sobie pobierają".Im w rezerwacji pokazuje ,że tyle jest do zapłacenia.Hotel nie siedzi z kalkulatorem ii nie oblicza kursu z danego dnia.
      • alina460 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 20:26
        Ustalmy, że jednak na forum posługujemy się językiem polskim tongue_out

Możliwe, że macie rację. Teraz będę już mądrzejsza i doliczę sobie następnym razem te 10 procent więcej do ceny, która mi się wyświetla. Mądry Polak po szkodzie.

Tyle tylko, że jak się ma do tego kwestia następująca: metka w sklepie wg polskiego prawa to kwota, jaką muszę zapłacić za towar i jeśli jest błędna cena to sprzedawca musi mi sprzedać rzecz za cenę, która na niej widnieje. A tu jest sytuacja odwrotna: jeśli booking wystawia ofertę za cenę x, a następnie sprzedaje za cenę y to ciekawe, co na to UOK? Rozumiem, że to kwestia walut itd., ale po co w takim razie nieuczciwie, moim zdaniem, podaje cenę w złotówkach?
        Osobiście czuję się oszukana tongue_out
        • berber_rock Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 20:30
          alina460 napisała:

Rozumiem, że to kwestia walut itd., ale p
          > o co w takim razie nieuczciwie, moim zdaniem, podaje cenę w złotówkach?
          > Osobiście czuję się oszukana tongue_out

Ty piszesz powaznie??? Czy jaja sobie robisz? Przeciez walute w booking ustawiasz sobie sama w ustawieniach. Moge Ci za chwile podac cene tego Twojego hotelu w uzbeckich somach i jak wyjdzie mi inna cena to tez bedziesz sie domagac zwrotu roznicy???

Polska wersja tej strony to jedynie nakladka na globalny serwis.
        • berber_rock Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 20:52
          Booking rezerwuje zawsze po cenie lokalnej kraju, w ktorym znajduje sie hotel. Jest to zreszta podane w kazdej rezerwacji: "ORIENTACYJNA kwota w walucie lokalnej" Znaczy spodziewaj sie zaplacic mniej wiecej tyle.
          Domyslam sie, ze sytuacja byla taka:
          za hotel, ktory wystawil cene w zalozmy THB, zaplacilas karta denominowana w EUR, a potem splacilas zadluzenie karty w PLN.

Nie dosc ze masz na karcie podwojne roznice kursowe, podwojna prowizje, to jeszcze kazda z tych transakcji makompletnie inna date. Ja zatem zamierzasz porownac jablka z gruszkami.

• black.sally Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 21:21
          booking tylko posredniczy .
          sama ustawasz sobie w jakiej walucie szukasz ceny.SZukałas w PLN hotelu zagranica to ci scagneli ci z karty w swojej walucie
      • magkul99 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 20:31
        Jeżeli masz potwierdzenie rezerwacji w konkretnej kwocie, a hotel pobrał więcej, składasz reklamację do banku, że twoja karta kredytowa została obciążona nieprawidłowo. W 90% jest reklamacja uznawana na korzyść klienta.
        Cena która jest podana w rezerwacji jest ceną ostateczną po kursie z dnia i nie wolno pobierać nic więcej.
        Chyba, że tak jak sugerują ci tu inni jest to nieszczęsne przewalutowanie.
        • koronka2012 Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 21:21
          magkul99 napisała:

> Jeżeli masz potwierdzenie rezerwacji w konkretnej kwocie, a hotel pobrał więcej
          > , składasz reklamację do banku, że twoja karta kredytowa została obciążona nie
          > prawidłowo. W 90% jest reklamacja uznawana na korzyść klienta.

Jeśli ktoś nie czyta, to potem ma niespodzianki.
          Na potwierdzeniu rezerwacji hotelu w innym kraju jest taki komunikat:

Całkowita cena:
          około xxx zł Zapłacisz podczas pobytu w obiekcie
          Zapłacisz w walucie lokalnej € xxx
          Pokazana kwota (w PLN) ma charakter orientacyjny i została obliczona na podstawie kursu wymiany walut z dnia, w którym dokonana została rezerwacja.
          • alina460 Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 13:29
            I właśnie to jest nie fair. niech od razu podają ceny w euro czy w danej walucie, a nie wprowadzają w błąd podając zaniżoną kwotę w złotówkach.
            • po-trafie Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 14:00
              Jak mowily osoby poprzednie: to TY decydujesz, w jakiej walucie podaja Ci cene. Masz to na gorze kazdego ekranu wyszukiwania. Zdecydowanie najlepszym wyjsciem jest wybranie na gorze waluty kraju, w ktorym rezerwujesz nocleg.
            • sumire Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 14:29
              Ależ podają!
              Ba, w mailu z potwierdzeniem rezerwacji też masz zawsze podaną walutę lokalną (wiem, bo akurat przed chwilą dostałam jeden).

I niekoniecznie celowo wprowadzają w błąd - nie są w stanie zagwarantować, że kurs euro 1 stycznia, gdy robisz rezerwację, będzie taki sam, jak kurs euro 30 maja, gdy przybywasz do hotelu.
    • araceli Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 20:24
      Hotel obciążył Cię kwotą w walucie swojego kraju, bank przeliczył na złotówki po swoim kursie, który był niekorzystny w stosunku do tego, który podaje booking. Sprawdź, czy obciążenie na karcie w walucie zgadza się z obciążeniem na rezerwacji - jeżeli nie to masz podstawy do reklamacji.
    • b.bujak Re: Booking leci w kulki 21.12.16, 21:24
      a może to tylko blokada środków na koncie...
    • szarsz Re: Booking leci w kulki 22.12.16, 10:09
      > a z konta zostaje ściągnięte 1600.

Ściągnięte, czyli masz już zaksiegowany przelew czy dopiero blokadę? Bo banki często blokują więcej, na wypadek różnicy kursowej, a potem rozliczają mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka