baz12 Re: Kalesony 11.01.17, 15:32 Mój nic nie nosi pod spodem. Chodzi w zwykłych spodniach dresowych lub w dżinsach. Jemu ciągle gorąco a poza tym wg niego to obciach . Odpukać, jak na razie zdrowy. Ma 10 lat. jak był młodszy na dresy/dzinsy zakładał spodnie narciarskie, teraz nie chce. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Kalesony 12.01.17, 06:47 > a poza tym wg niego to obciach No, rzeczywiście, to jest argument Na szczęście wg mojego to część garderoby, chciałby mieć tylko trochę modniejszy fason Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dzięki, dziewczyny! 12.01.17, 06:52 Niestety, większość pomysłów się nie przyda z uwagi na brak szatni w szkole. Ale mam to, co chciałam, czyli nowoczesne określenie kalesonów, już wiem czego mam szukać Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Dzięki, dziewczyny! 12.01.17, 06:55 Brak szatni to nie problem bo toaleta chyba jest ??? Tam może zdejmować bieliznę termoaktywną i po problemie. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Dzięki, dziewczyny! 12.01.17, 07:23 Na taki pomysł to mój syn chyba odmówiłby chodzenia do szkoły. I byłoby to dla mnie w pełni zrozumiałe. Opcja codziennego przebierania się w toalecie to dla mnie jakiś horror, nawet gdyby była śliczniutka i czyściutka, a w szkole syna taka nie jest. Zresztą w toaletach publicznych, zwłaszcza w zimie, raczej rzadko podłogi są suche i czyste. Nawet sobie takiego przebierania nie potrafię wyobrazić. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Dzięki, dziewczyny! 12.01.17, 18:41 Wolę to niż zmarznięte dziecko, ale co kto lubi no chyba, że dwie pary spodni założy Odpowiedz Link Zgłoś
mamma_2012 Re: Kalesony 12.01.17, 07:54 Kup może dziecku "kalesony", ale w sklepie sportowym. Będą ładniejsze, cieplejsze i nie będą się lepić do spodni. Nazywa się to bielizna termiczna. Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Kalesony 12.01.17, 08:06 Dzięki, ale jakoś nie potrafię się przekonać do bielizny w 100% plastikowej. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: Kalesony 12.01.17, 18:45 Ale to nie Ty masz się przekonać, a z Twoim nastawieniem to faktycznie dziecka nie przekonasz, a szkoda, bo często właśnie taką bieliznę dzieci akceptują bo to nie zwykłe bawełniane kalesony. No i muszą być plastikowe bo mają oddychać a nie chłonąc wilgoć i tworzyć mokry kompres. Ale poczytałaś i wiesz jakie są możliwości, masz w czym wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
black.sally Re: Kalesony 12.01.17, 08:14 moje nic nie noszą. No za cholere. Mlodszy to taki chudzieec, że mógłby i spodnie dresowe zalożyć i na to np spodnie narciarskie, ale nie.... Sarszy ma kilka par cieplejszych spodnie dresowych i te zakłada. Młodszy nawet nie ma czapki zimowej, tylko jakąs wiosenną. No nie przegadam mu,Straszy wyjął łaskawie rękawiczki z szafy wreszcie. Jak szlismy na górkę w weekend co ja sie musiałam mlodego naprosić, żeby zalożył pod spód inne spodnie chociaż.Na rajstopy czy kalesony nawet nie zaczynam dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
jaulfa Re: Kalesony 12.01.17, 19:09 Spodnie na podszewce (z Tchibo albo bonprix) albo bieliznę termiczną z decathlonu Odpowiedz Link Zgłoś
figrut Re: Kalesony 12.01.17, 19:11 Moi (12 i 14 lat) chodzą czasami w kalesonach dzianinowych. Czasami, bo do szkoły 2-4 minuty drogi, więc ubierają tylko wtedy, kiedy zimą gdzieś ze szkoły wychodzą w czasie jakiejś lekcji. Nikt się z nich nie śmieje, kiedy akurat przypadnie tego dnia wf. Odpowiedz Link Zgłoś
natalia.nat Re: Kalesony 12.01.17, 19:18 Chodzi w zwykłych dżinsach. Nie ma nic pod spodem. Nawet gdyby przez 40 minut pomarzł (chociaż on z tych, którym zawsze gorąco), to nie musi siedzieć później w szkole 8 godzin w dwóch warstwach, bo to i niezbyt wygodnie i gorąco. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Kalesony 12.01.17, 21:49 Dopóki łapał się na rozmiarówkę, nosił ocieplane polarem lub flanelą jeansy. Niestety na 190 nie znalazłam, więc nic nie nosi. Odpowiedz Link Zgłoś
huexido Re: Kalesony 13.01.17, 07:30 Kalesony kappahl do zwykłych spodni nieocieplanych lub spodnie jeans ocieplane warstwą bawełny z c&a. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_uk Re: Kalesony 13.01.17, 11:37 Mój nosi dokładnie to samo. Wytłumaczyłam mu, że w razie jakichkolwiek głupich docinków ma olać i może powiedzieć, że jego tata i dziadek też noszą jak jest im zimno. Odpowiedz Link Zgłoś
przystanek_tramwajowy Re: Kalesony 13.01.17, 11:41 A ja myślę, ze dla twojego syna bardziej tragiczne skutki będzie miało regularne przegrzewanie jajek niż to, że my te jajka w drodze do szkoły zmarzną. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_uk Re: Kalesony 13.01.17, 22:56 A ja myślę, że lepiej wiem co jest dla mojego syna dobre- tym bardziej, że na dworze piździ niemiłosiernie, a szkolne mundurkowe spodnie są cienkie jak diabli, a wszystkie przerwy spędzają na dworze. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Kalesony 13.01.17, 11:51 ale on w tym idzie do szkoły i zdejmuje po przyjsciu? czy siedzi w tym caly dzień w szkole? moj nic nie nosi. wraca autobusem, zajmuje to mu ok. 20-30 minut, nie marznie. bieliznę termoaktywną zakłada tylko na narty, albo jakies inne dluzsze aktywnosci na świezym powietrzu. ale do szkoły nie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Kalesony 13.01.17, 16:02 moj 10-latek i 7-latek zwykle nosza podnie z podszewka i podkolanowki. na duze mrozy zakladaja pod spodnie kalesony sportowe (jezdza na nartach, wiec maja tego od wyboru do koloru), ktore nie wygladaja jak rajstopy. nie wiem, co nosza ich koledzy, ale nigdy zaden sie nie skarzyl, ze sie z niego smieja ani nie protestowal, gdy proponowalam kalesony. wiekszosc sportwych kaleson mamy z tchibo, ale akurat chyba teraz zadnej bielizny sportowej dla dzieci nie ma. w kazdym razie sportowe kalesony zdecydowanie nie przypominaja rajstop. a jeszcze ciekawostka - ostatnio kupilam moim chlopakom w tchibo wlasnie rajstopy narciarskie i sa cali szczesliwi, ze nie musza zakladac kaleson i skarpet, gdy ida na sanki. podczas ubierania spiewaja sobie piosenke o facetach w rajtuzach www.youtube.com/watch?v=Xwr-7nkTuX4 Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Kalesony 13.01.17, 16:18 Nic. Nawet butów zimowych nie posiada (odmówił, jak naciskałam na kupno). Aż wstyd normalnie, ale że zdrów jak koń oraz uparty jak osioł, to na siłę nie kupowałam, bo i tak by nie nosił. Odpowiedz Link Zgłoś
kannama Re: Kalesony 13.01.17, 17:06 Mój lat 8 chodzi do szkoły normalnie w jeansach, a jeśli gdzieś będzie na dworze to na jeansy zakłada ortalionowe spodnie. Rajstop itp. nie założy, podobnie jak ojciec. Odpowiedz Link Zgłoś
aquella Re: Kalesony 13.01.17, 20:19 ocieplane dżinsy, a jakby było naprawdę zimno i/albo śnieżyca to pójdzie w narciarskich które zmieni w ubikacji na normalne Odpowiedz Link Zgłoś