Dodaj do ulubionych

biedaczek, nieboraczek

08.02.17, 21:32
next.gazeta.pl/next/7,151003,21346747,7-tysiecy-zlotych-miesiecznie-to-za-malo-na-takim-stanowisku.html#BoxBizLinkImgZ27
to pierwszy, który oficjalnie się przyznał, że za marnych 7 tysięcy nie będzie się szmacił ?
Obserwuj wątek
    • asia-loi Re: biedaczek, nieboraczek 08.02.17, 21:42
      aankaa napisała:

> to pierwszy, który oficjalnie się przyznał, że za marnych 7 tysięcy nie będzie się szmacił ?

A ja się nie dziwię. Skoro jako lekarz może zarobić trzy razy więcej, to dlaczego ma pracować za 7 tys., i ciągle być pod obstrzałem.
      Dla kogoś kto zarabia 1500 zł, to 7000 - to dużo pieniędzy, ale dla fachowca przez duże F, dla kogoś, kto ma możliwość zarabiania znaczniej więcej, 7000 zł to nie są duże pieniądze.
      • baltycki Re: biedaczek, nieboraczek 08.02.17, 22:45
        Znaczy, Bienkowska miala racje?

"opisującej nie tyle sytuacje Bieńkowskiej, co konkretnie jakiejś jej znajomej a właściwie wszystkich zatrudnionych na stanowiskach ministerialnych. Chodzi tam o to z grubsza, że
        6 tysięcy dla wiceministra to za mało, i że ta ścieżka kariery kończy się czesto klepaniem biedy, podczas gdy ich koledzy nieministrowie mają tych możliwości zarabiania i kontynuowania karier bardzo dużo."
        • rafalzalu Re: biedaczek, nieboraczek 08.02.17, 23:19
          No miała. 7 tys to może się wydawać dużo dla kasjerki w Suwałkach, ale jak ktoś mieszka w Warszawie, jest specjalistą (wąskim do tego), to jest to śmieszna kwota. To jest tyle ile zarabia kasjerka w Londynie. I ona pracuje 40h tygodniowo i jak wychodzi z roboty to o niej zapomina.
          • kaz_nodzieja Re: biedaczek, nieboraczek 09.02.17, 12:22
            I idzie do swojego pokoju na dalekich przedmieściach Londynu z grzybem i dwiema obcymi współlokatorkami bo nie stać ją na wynajem czegoś porządnego, nie wspomnę o zakupie nieruchomości....
          • rafalzalu Re: biedaczek, nieboraczek 09.02.17, 15:07
            A za 5 tys netto w Warszawie to już kogoś stać żeby kupić mieszkanie?
            • pitahaya1 Re: biedaczek, nieboraczek 09.02.17, 15:19
              Tym bardziej, że państwo uważa go za krezusa, obcina kwotę wolną i lada moment dowali wyższy podatek. Weź człowieku kup mieszkanie na kredyt wink Albo na to mieszkanie gotówkę odłóż. Tak, wiem, nie wszyscy muszą mieć mieszkanie.
              • wuika Re: biedaczek, nieboraczek 09.02.17, 17:18
                A kto ma je mieć, jak nie wysokiej klasy specjaliści? smile
        • antypomidorowa Re: biedaczek, nieboraczek 08.02.17, 23:59
          Wydaje mi się, że Bieńkowska miała dokładnie to na myśli i miała rację. Dla kogoś kto w swoim zawodzie ma możliwości zarabiania przekraczające urzędniczą pensję przejście na stanowisko to albo objaw głupoty, albo plan, żeby coś sobie dzieki temu stanowisku umościć na przyszłość (przepchnąć korzystne rozporządzenie, ustawić przetarg, albo chociaż nawiązać kilka cennych znajomości). Niestety jej wypowiedź wyrwano z kontekstu i rzucono suwerenowi na pożarcie.
        • wuika Re: biedaczek, nieboraczek 09.02.17, 12:45
          Pewnie, że miała. Oburzeni byli ludzie, którzy na raz tyle kasy nie widzieli. To nie są porządne pieniądze dla specjalistów. Koniec kropka.
          • baltycki Re: biedaczek, nieboraczek 09.02.17, 15:19
            Ja wiem, ze miala,
            ale asia chyba nie.
        • asia-loi Re: biedaczek, nieboraczek 09.02.17, 18:23
          baltycki napisał:

> Znaczy, Bienkowska miala racje?

Tak, miała. Jej wypowiedź została wyrwana z kontekstu. Jej wypowiedź nie dotyczyła zarobku 6000 zł dla Jasia Kowalskiego, tylko kogoś na "wysokim stołku". Tak samo ta sytuacja.
          Postawię dolary przeciwko orzechom, że Ty zarabiasz więcej, niż ten wiceminister.
          7000 zł, to ile to jest euro?
          Myślę, że Ty zarabiasz sporo więcej, bo pracujesz w Niemczech, a pracujesz tam od lat. Znasz język, pewnie jesteś fachowcem w swojej branży.
    • aurinko Re: biedaczek, nieboraczek 08.02.17, 21:46
      Ja też bym się nie szmacila w rządzie pisu za marne 7 tys. To za mało, żeby rozpocząć nowe życie (po byciu pisowskim pacholkiem ciężko byloby żyć jak wcześniej) po utracie stołka.
      • aankaa Re: biedaczek, nieboraczek 08.02.17, 22:38
        niektórzy będą mieć problem żeby "rozpocząć nowe życie" za dużo mniejsze pieniądze
    • koronka2012 Re: biedaczek, nieboraczek 08.02.17, 21:50
      Za związki z tym rządem powinni dawać solidny dodatek za pracę w warunkach szczególnie szkodliwych tongue_out
      Ale umówmy się - wysoka pensja to to nie jest. Średniej klasy specjalista w korpo ma więcej.
    • danaide Re: biedaczek, nieboraczek 08.02.17, 22:45
      Była jeszcze taka pani, zdaje się z frakcji ośmiorniczkowej. Wtedy była mowa o 6.000 - wiadomo, inflacja wróciła.
    • rosapulchra-0 Re: biedaczek, nieboraczek 08.02.17, 23:06
      Pięć fakultetów i tylko 7 tys. zł? WOW! To co pani na B. ma powiedzieć po swoich dwóch?
      • aankaa Re: biedaczek, nieboraczek 08.02.17, 23:31
        pięć fakultetów - i to jest podkreślenie wątku
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,163350445,163350445,Koniec_marzen_o_studiach.html

fachowiec jak z koziej ... trąba
        ===
        pracował w ministerstwie od 2000 roku, ale początkowo mógł jednocześnie pracować jako lekarz w szpitalu i prowadzić prywatnie własny gabinet. Kilka lat później wprowadzono dla urzędników ministerstwa zakaz prowadzenia działalności gospodarczej.
        Ciekawe jest też to, że Warczyński w rozmowie z Menedżerem Zdrowia wspomina, że kusi go powrót do zawodu lekarza, bo „gwarantuje to co najmniej trzykrotny wzrost zarobków”.
        ===
        pan "doktor" przez te lata dokształcał się ? śledził nowinki ? był na bieżąco z rozwiązaniami w jego specjalizacji (nie wiadomo jakiej) ? nadążał za farmacją ?
    • owczarkini Re: biedaczek, nieboraczek 09.02.17, 12:26
      No żesz być nie może. To słowa Bieńkowskiej wyrwane z kontekstu nie były przejawem rozpasania ośmiorniczkowej władzy O_O ?
      • iwoniaw Re: biedaczek, nieboraczek 09.02.17, 12:52
        Też nie mogę wyjść z podziwu big_grin Toż na Bieńkowskiej psy wieszali i słowa sobie nie dali powiedzieć, że kobieta nie tak od rzeczy powiedziała, co powiedziała big_grin A teraz jakie zrozumienie big_grin Relatywizm u pisfanek jest zaprawdę powalający big_grin
        • pitahaya1 Re: biedaczek, nieboraczek 09.02.17, 15:23
          Poczekaj. Bieńkowską się posoli, popieprzy i poda polędwicę jako schab z kością. Trzeba tylko umiejętnie podać, żeby konsumujący się nie zorientował, że od tej pory polędwica polędwicą nie jest. Teraz ta obrzydła polędwica jest pospolitym schabem - smacznym i zdrowym.
    • lilly_about Re: biedaczek, nieboraczek 09.02.17, 12:49
      I bardzo dobrze zrobił. Skoro może zarobić w swoim zawodzie dużo więcej, to dlaczego ma z tego rezygnować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka