Dodaj do ulubionych

Dziecko chce lecieć do Londynu

10.02.17, 11:09
Moje dziecko
11 - letni syn

chce leciec do Londynu
chociaż na dwa, trzy dni

tak po prostu ma ochotę, na lot, zwiedzanie itd.
mówi o tym codziennie, od 2-3 miesięcy

gotowy jest nawet dać swoje oszczędności, z kilku lat ok. 1000 zł

co byście zrobiły ?
spełniły jego marzenie ?

dodam, że języka angielskiego słabo, wręcz wcale nie znam
nie byłam w Londynie,

w ciemno lecieć w nieznane miejsce ...?

Obserwuj wątek
    • kokoryczko Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:13
      warto z kimś, kto był i w dodatku ogarnia język.
    • agusiah Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:16
      Jeśli się obawiasz samodzielnej wyprawy, to zafunduj Wam krótką wycieczkę z biura podróży
    • redheadfreaq Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:16
      Co znaczy "w ciemno"?
      Rezerwujesz bilety
      Rezerwujesz hotel
      Kupujesz przewodnik
      Lecisz
      Zwiedzasz
      Wracasz

Fakt, bez angielskiego może być trudniej, ale Londyn to taki tygiel, że w głównych atrakcjach i na migi się porozumiesz.
    • sumire Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:18
      Pewnie, że tak. Potraktuj to jako okazję do liźnięcia języka obcego. A Londyn to fantastyczne miasto i naprawdę jest co zwiedzać. Akurat otwarli swietną wystawę poświęconą robotom...
      • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:26
        dziecko powiedziało, że wystarczy mu przejażdzka piętrowym autobusem, tramwaj wodny
        i wystawa /?/ Harrego Pottera

i ze postawi mi najlepsza kawę w Londynie
        • dzika41 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 12:03
          Studio Warner Bross Harrego Poterra jest pod Londynem.
          Jak chcecie jechać to już teraz rezerwuj bilety (ok 60£ za dwie osoby) bo znikają jak ciepłe bułeczki, no i ogarnij temat jak tam dojechać transportu publicznym.
          Rewelacyjne miejsce!!!
          Poza tym w Londynie jest masa bezpłatnych atrakcji. Wrzuć w Google hasło "bezpłatne muzea w Londynie" i będziecie przebierać niczym w ulęgałkach (gorąco polecam Natural History Museum).
          Pamiętaj o doliczeniu sobie kosztów przejazdu, dojazdów na metro/autobusy.
          • bergamotka77 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 12:11
            Masa bezplatnych a pozostake tak drohie ze dramat po kilkadziesiąt funtów od osoby np. London Eye Oceanarium czy Madame Tussaud...
            • salinas Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 13:11
              bergamotka77 napisała:

> Masa bezplatnych a pozostake tak drohie ze dramat po kilkadziesiąt funtów od os
              > oby np. London Eye Oceanarium czy Madame Tussaud...
              >

Trzeba zapytać o bilet rodzinny. Zawsze jest tańszy. I tak do Obserwatorium w Greenwich bilety indywidualne były po 15 funtów od łebka. Rodzinny, weszłam z dwiema córkami ,kosztował coś ze 25 funtów. Naewt bez zbytniej znajomości jezyka się da to załatwić smile
        • mamma_2012 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 13:31
          Mój młodszy uwielbia jeździć bez celu londyńskim piętrusami. Fajne muzea w Londynie są za darmo, bilety na samolot można kupić po ok. 100zł, transport jest drogi, ale do 15 lat 50% zniżki, a chyba do 5 za darmo. W wersji bardzo ekonomicznej taki wyjazd na dwie, trzy noce zamkniesz w 2000-2500.
        • loola_kr Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 13:37
          Do Studio Harrego Pottera zdecydowanie trzeba wcześniej rezerwować bilety. Ja próbowałam miesiąc przed wyjazdem i już były terminy zajęte.
        • fifiriffi Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 15:21
          moyyra napisała:

> dziecko powiedziało, że wystarczy mu przejażdzka piętrowym autobusem, tramwaj w
          > odny
          > i wystawa /?/ Harrego Pottera
          >
          > i ze postawi mi najlepsza kawę w Londynie

chodź polecimy razem, bo mój syn mówi tak samo do mnie smile
      • konwalka Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 15:19
        Akurat otwarli swietną wystawę poświęconą robotom.

mozesz dwa slowa na ten temat powiedziec? gdzie mozna zwiedzac?
        • sumire Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 15:26
          Science Museum.
          • konwalka Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 15:28
            thxsmile
    • mamma_2012 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:18
      Powiedz synowi, że słabo znasz język i pojedziecie, jeżeli będzie mógł robić za tłumacza, daj kilka miesięcy na nadrobienie braków, a sama wcześniej zarezerwuj tanie bilety. Będzie fajnie, w Londynie wystarczy mówić po polsku, żeby się dogadać (słowa matki mojej, która nie zna angielskiego)
      • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:23
        powiało optymizmem smile

dziękuję za wpis smile
    • kkalipso Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:19
      Pewnie że tak, tyle że wybrałabym zorganizowaną wycieczkę.
      Fajny dzieciak, ciekawy świata.
    • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:21
      dzięki za wpisy

dla innych może wydawać się proste i łatwe

rzeczywiście- można zarezerwowac, kupić przewodnik - pozwiedzać

biura podrozy odpadają - moje finanse nie pozwalają

rozmowa na migi to całkiem prawdopodobna wersja- jestem niesłyszącą osobą smile

• tol8 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:28
        Jesteś pierwszą niesłyszącą osoba, spośród kilkunastu jakie znam, która zna zasady gramatyki. Gratuluję. Nie wiem jak tego dokonałaś, do tej pory wpajano mi że język migowy ma to do siebie, że nie ma w nim odmian, deklinacji itp i normą jest jak współpracownicy piszą: dziś nie być praca, ucho boli, jechać lekarz, będzie jutro praca.
        • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:43

jestem niesłyszącym dzieckiem wychowanym, wyedukowanym w czasach komuny smile
          Dużo zawdzięczam mojej mamie. Przyjaznej szkole, życzliwości nauczycieli, kolezankom

mowę, styl i gramatykę niesłyszących poznałam dużo później, jak miałam ok 20 lat,
          też byłam , podobnie jak Ty tym zaskoczona smile
        • zabka141 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 14:48
          Sluchaj to masz dobre wytlumaczenie dlaczego nie mowisz po angielsku smile

Tutaj zerknij na porownanie cen lotow: www.skyscanner.net. mozna zerkac na caly rok i wybrac najtansze loty. Ale najlatwiej leciec na Heathrow - co jest zwykle drozsze - bo poten stamtad latwiej jest dostac sie do miasta. Luton czy inne lotnisko tez ok - wtedy jeszcze bedziecie musieli zabukowac pociag z lotniska.

Potem szukacie hotelu/ hostelu lub airbnb (polecam YHA ale prywatne pokoje - tzn. Nie dzielone z innymi tez kosztuja).

Kupujecie przewodnik i ustalacie co zwiedzacie.

3-4 dni jak najbardziej ok.
    • inguszetia_2006 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:24
      Witam
      Lećcie, tylko nie na dwa, trzy dni, chociaż na 5. Dwa dni to będzie taki cukierek przez szybkę.
      Co do angielskiego, to syn przecież też już potrafi się porozumieć. W hotelach londyńskich połowa obsługi to Polacy, na pewno wam pomogą.
      Pzdr.
      Ing
      • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:27
        niezbyt w szkole przykłada się do angielskiego,
        mam nadzieję, że zmobilizuje się i będzie intensywnie się uczył
        • sundry Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:30
          W Londynie jest mnóstwo Polaków, nie da rady nawiązać z kimś kontaktu, kto Ci pomoże na miejscu?
          • isa_bella1 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:49
            Wlaśnie. Poszukaj w necie takich przewodników co za kasę pokaża Ci to co chcesz. Na pewno są tansi niz w biurach podróży...
            • fifka02 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:53
              Sądzę, że za niedużą kasę pomogą też w rezerwacji noclegów i transporcie.
              • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:58
                proszę o sprawdzone źródła przewodników na miejscu

czy ktoś orientuje się ile kosztują niedrogie hotele w Londynie ?
                • fifka02 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 12:09
                  Pisałam ci niżej. Najpierw spradź na stronach tanich linii gdzie która lata i gdzie wylądujesz. Londyn ogromny, lotnisk kilka, nie traćcie czasu na bezsensowny transport.
                  • fifka02 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 12:09
                    Ja nie z Londynu, ja nie pomogę konkretnie. Co wiedziałam, to napisałam. smile
    • edelstein Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:42
      Trzeba znac jezyk jak sie chce zwiedzac obcy kraj.Wloskiego nie znam,a bylamtongue_out
    • fifka02 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:44
      Tak. Starałabym się spełnić to marzenie. To znaczy zaproponowałabym reszcie rodziny, że to będzie nasz sposób na wakacje w tym roku, jeśli wszystkim odpowiada, żeby spełnić marzenie jednego z członków rodziny. Gdyby się zgodzili, stanęłabym na głowie, żeby zdobyć środki i wszelkie potrzebne informacje i porządnie zaplanować i spełnić. Dziecko brałoby czynny udział w planowaniu zwiedzania (ja bym dbała o transport i bezpieczeństwo, a dziecko zachęciłabym, żeby było przedownikiem i opowiadało mi o zabytkach, o których by przeczytało wcześniej), i w finansowaniu ze swoich oszczędności.
      Niech dziecko wie, że o marzenia trzeba walczyć i na nie zapracować, i że ma oparcie w rodzicu.
      Mało tego - bardzo bym się cieszyła i była dumna z dzieci, gdyby miały takie sprecyzowane dążenia, i nie byłoby im wszystko jedno, gdzie je zabieram. smile
      • isa_bella1 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:50
        Jak sobie przypomne dzieciństwo i gdyby któras z kolezanek czy ja przyszlybysmy do rodziców z podobną prosbą np.wyjazdu nad morze to by nas wysmiali smile
        • fifka02 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:54
          Też tak sądzę. Ale jesteśmy 30 lat dalej i myślimy inaczej.
      • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:51
        Pięknie to napisałaś, myślę podobnie jak Ty.

I chcę w jakiś sposób dziecku zrealizować marzenia, o którym marzy od jakiegoś czasu

Na rodzinny wypad nie bardzo mam co liczyć
        Myslę, żeby zabrać drugiego synka i we własnym zakresie pozwiedzać Londyn

Pójdziemy dziś do biblioteki i poszukamy książek, przewodników

• bergamotka77 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 11:55
          Postawilabym warunek ze przyklada sie odtad do angielskiego i zabralabym.
        • fifka02 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 12:07
          Jak już bedziesz mieć sprezycowane: termin, lotnisko na którym wylądujecie i co chcecie zwiedzić, to idź na forum "Matki Polki w UK" i poproś o porady na przykład gdzie nocować, gdzie szukać przewodnika. Tam jest dużo dziewczyn z Londynu, sądzę, że poradzą. W Londynie jest kilka firm, które pietrowymi autobusami obwożą turystów po mieście, różnymi trasami. Po wykupieniu biletu na cały dzień można wsiadać i wysiadać na dowolnych przystankach i zwiedzać w swoim tempie. Dają słuchawki do uszu z przewodnikiem z wybranym języku, polskie też są. Ty musisz czytać, ale może synowi by się ta opcja spodobała. Sądzę, że na Matkach Polkach w UK pomogą ci, jeśli tam pójdziesz z konkretnymi pytaniami.
          Powodzenia!
          • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 12:11
            Serdecznie dziękuję za pomoc,
            zaraz zrobię rozeznanie i działam w tym kierunku
            • bergamotka77 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 13:45
              Hotelu moze szukaj na booking.com ja nie znam fajnych miejscowek bo zawsze miałam u kogo się zatrzymać w Londynie i z hotelu nie korzystałam. Londyn wart mszy! Londyn wart wszystkiego, uwielbiam to miasto - jest tak energetyczne i kosmopolityczne, tylko drogie. Ale niemal tam zamieszkałam swego czasu. Gdyby nie Brexit, pewnie byśmy się zdecydowali smile
    • jkl13 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 12:13
      Starałabym się spełnić, na miarę twoich możliwości finansowych. Bo u twojego syna to chyba nie chwilowa fanaberia, a faktyczne marzenie, do spełnienia którego dodatkowo chce się dołożyć finansowo.
      Faktycznie mobilizowałabym go do nauki angielskiego, choćby na takim typowym turystycznym poziomie, coby umiał znaleźć toaletę, zapytać o drogę, poprosić o pomoc, kupić jedzenie w sklepie. Do tego możecie już zacząć planować podróż, czytać o miejscach, które chcecie zwiedzić, dla mnie to najprzyjemniejsza część podróży big_grin W internecie można wyszukać darmowe atrakcje (największe muzea w Londynie są bezpłatne zarówno dla dzieci, jak i dorosłych), można wykupić kartę na przejazdy, wychodzi taniej niż kupowanie pojedynczych biletów. Moim zdaniem najdroższe są noclegi i tutaj warto poświęcić czas, aby znaleźć coś w odpowiadającej wam cenie, nawet ciut dalej od centrum, ale przy stacji metra lub pociągu.
      I od siebie dodam, że polecam lot późną wiosną lub wczesną jesienią, wtedy bilety lotnicze są tańsze niż w wakacje, a pogoda znośna i zaplanowanie pobytu choć na 5 dni (2-3 dni to zdecydowanie za mało na Londyn, nawet na liźnięcie Londynu, choć rozumiem ograniczenia finansowe). Polecam śledzenie promocji lotniczych na stronach internetowych, moi teściowie latają do Londynu do brata męża właśnie na takie promocyjne bilety, często w cenie ok. 60-70 zł w obie strony, rzadko koszt biletu przekracza 200 zł za osobę (chyba tylko raz tak lecieli, na ślub, bo wtedy musieli kupić bilety na konkretny termin, a nie elastycznie dostosować się do promocji linii lotniczych smile.
      Powodzenia
      • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 12:36
        Dziękuję za motywujący wpis. Zaczynam działać.

Dziecko ze szkoły już wysłało sms-a kiedy lecimy do Londynu / i tak prawie codziennie/
        • claudel6 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 15.03.17, 00:09
          to ja dodam od siebie - sprawdź Wizzaira loty na Luton. jest to lotnisko poza Londynem, ale dojazd jest bezproblemowy ponadto Luton jest małym lotniskiem w porównaniu z Heathrow i łatwo sie tam odnaleźć. dojechac do Londynu można autokarem, 10 funtów za osobę, kiedyś to była Green line. można też pociagiem, ale to trochę bardziej skomplikowane logistycznie (trzeba dojechać do pociągu wahadłowym autobusem z lotniska). w obu przypadkach kupuj bilety return, nie single. czyli razem z powrotnym. tak będzie taniej. nie musisz podawac daty powrotu.
          wynajmij pokój przez airbnb. tańsze hotele to może i są, ale jak sprawdzałam na bookingu np. terminy na maj, to wszystko zarezerwowane po kokardkę. na airbnb znajdziesz pokój w czyimś mieszkaniu za 120-150 zł. tanio to nie jest, ale taniej niz najtańszy hotel.
          • claudel6 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 15.03.17, 00:16
            uojezu, wątek z lutego, a ja sie produkuję
            • ewa_mama_jasia Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 15.03.17, 08:22
              Londyn jeszcze jest, więc te informacje przydadzą się komuś innemu smile
      • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 21:00
        Jakim cudem i gdzie twoi teściowie takie tanie bilety znajdują ?
        • bergamotka77 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 23:13
          100 zl to chyba za osobę w jedną stronę. Myślę, że same bilety dla trójki to będzie ok. 400- 450 zł przy dobrych wiatrach. Droga jest komunikacja miejska i pociągi podmiejskie też - jeśli polecisz na Luton a tam lata Wizzair, to sam dojazd do centrum Londynu to z przesiadką bedzie ok. 20 funtów kosztował. 1000 zl to raczej na lot i może jeden nocleg wystarczy.
    • maadzik3 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 12:38
      Spełnić. Albo się przygotować albo lecieć z biurem
    • monikaj21 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 12:44
      Moje dzieci (szczególnie córka) też miały takie marzenie, ale trochę trwało zanim je spełniliśmy, bo dla nas to też było jakieś wyzwanie finansowe (jest nas 5).
      Podoba mi się pomysł, żeby syna zmobilizować do nauki angielskiego, a lot planować na za kilka miesięcy.
      Warto się dobrze przygotować, szczególnie jeśli z językiem będzie słabo - zaplanować sobie trasy, dojazdy, jak najwięcej kupić przez interent (bilety do muzeum Harrego, bilety z lotniska i na lotnisko, etc).
      • rafalzalu Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 23:38
        Na pociąg z/do lotniska obowiązkowo bilety kupione wcześniej przez internet. Wystarczy dzień wcześniej. W dniu przejazdu mogą być nawet 4x droższe. Ja się ostatnio zdziwiłem jak na przejazd 50km pociągiem online pokazało mi 3,2 za bilet, a w kasie w dniu przejazdu coś koło 12 funtów uncertain
    • solejrolia Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 13:18
      Ja jestem zakochana w Londynie,
      jakby córka chciała, to w 2 dni jestem w stanie zorganizowac się i lecieć "Mówisz-masz"
      Jednak 2, nawet 3 dni w Londynie to troszkę bez sensu, i mocno nieekonomiczne (sprawdź sobie ceny biletów) chyba, ze w jakimś konkretnym celu lecieć, zwiedzić cos konkretnego, to owszem, a tak to najkrócej widzę 5-6 dni- dla mnie to minimum.
      (a wiem co piszę bo na wyjeździe 3 dniowym też byłam w Londynie. w dniu przylotu za wiele nie zrobisz, jeden całyyy dzień zwiedzania + impreza na którą polecieliśmy, i w dniu powrotu- niewiele zrobisz. no ale ja zaakceptowałam taki układ podróży wyłącznie ze względu na tą imprezę, bo innym wypadku- uznałabym to za mały bezsens)
      U mnie jest na tyle prościej, ze mamy pod nosem lotnisko, gdybym miała dojechać do innego miasta na lotnisko to chyba by mi się nie chciało.
      A i lotnisko i podróżowanie tam również mamy "obcykane".
      W Londynie mnie zawsze przeraża metro , ale i z tym da się jakoś oswoić.
      Brak jezyka- to trochę komplikuje, ale w Anglii jest tak duzo służb porządkowych pomocnych każdemu, ze można sobie bez kłopotu poradzić. Do tego pełno Polaków. Mozna sobie poradzić i bez języka!
      Do tego 1000zł musiałabyś jednak dołożyć pieniażków.
      Dobrze jest wstrzelić się w taki termin, że ani Polacy, ani w Anglii nie mają żadnych świąt/ferii/wolnego/itd- wtedy bilety i nocleg są ZNACZNIE TAŃSZE ( tylko pilnujac terminu można i ze 2-2,5 tys zaoszczędzić, także warto na to patrzeć).
      Warto też patrzeć na "godziny szczytu"- przykładowo pociągi do Londynu rano a dopołudnia to jest spora różnica na cenie biletu (dla Anglika może nieodczuwalne, ale my przecież nie zarabiamy w funtach, więc warto na to zwrocić uwagę)
      A np. w wieluuu atrakcjach turystycznych wejścia są darmowe (np. muzeum historii naturalnej- nasze ulubione, i takich miejsc jest naprawdę wiele).

A nie masz tam nikogo znajomego, nikogo z rodziny?
      Na pewno masz, trudno byłoby mi uwierzyć gdyby było inaczej... I nie chodzi mi broń boże o to, żeby się do kogoś zwalić z walizkami, tylko po prostu żeby cię delikatnie na miejscu pokierował.
      • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 20:59
        Dziękuję za wpis, daje dużo- dzięki tobie zwróciłam uwagę kiedy są święta, i że te 2-3 dni to zdecydowanie za mało - tyle atrakcji czeka, że mimo wszystko warto polecieć smile

Doczytałam, że dzieci do 12 rż mają bezpłatną komunikację miejską, czy to sprawdzone ?
        Zdaję sobie sprawę, że te 1000 zł to mało, dołożyć trzeba smile

Pierwszy synek baaaaardzo chce polecieć, drugi nie interesuje się, ale w domu nie zostanie, też chce polecieć

Dziękuję i pozdrawiam serdecznie smile
        • solejrolia Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 23:23
          Nie, raczej bezpłatnych biletów dla dzieci nie ma, jak byliśmy pierwszy raz to córka miała ok 10lat, i kartę Oyster na metro kupowałam do nas obu za tyle samo funtów. Chyba że w między czasie coś się zmieniło.
          Ale na pociąg są zniżki! Taniej było dla dzieci np. w Aquarium (a ogólnie muzea, większość, wejścia są darmowe)

Proszę bardzosmile
        • zurekgirl Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 15.02.17, 01:05
          Dzieci do 10 lat jezdza autobusami i mertem za darmo. Do 15 lat za darmo autobusami, metrem za pol ceny. Do chyba 18 lat za pol ceny autobusami i metrem. Jesli kupiwalibyscie bilety na pociag National Rail, to na wielu trasach dzieci jada albo za darmo, albo za £1, jesli towarzyszacy dorosly placi pelna cene.
      • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 21:02
        I jakoś nie mam nikogo z rodziny, gdybym miała, to takich dylematów nie byłoby smile

Mam koleżankę z dawnych lat, z SP....zagadam ją na FB, czy można liczyć na pomoc i może cos doradzi
    • mikams75 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 13:20
      jesli finanse pozwalaja to ja nie widze przeszkod.
      Czemu w ciemno i w nieznane? Nie wyjezdzacie na wakacje nigdy?
      Rezerwujesz co trzeba, czytasz przewodnik, mape, w necie znajdziesz cale mnostwo gotowych tras typu Londyn w 3 dni. Syn ma sie doksztalcic w angielskim, zeby moc kupic bilet na metro czy bilet wstepu i bawcie sie dobrze.

• ania.n-82 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 13:38
      Jeżeli macie możliwość to lecieć, niech dziecko poznaje świat. To też dobra okazja żeby zachęcić do nauki angielskiego. Poza sezonem wakacyjnym będzie dużo taniej, szczególnie ceny biletów lotniczych.
    • miramaru Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 13:56
      Z pomocą google translatora, czy słowniczka, spokojnie dacie radę. Byliśmy w Londynie całą rodziną, z 12latkiem, właśnie po to, by go zmotywować do nauki angielskiego- czytanie mapek, ulotek, napisów, to też świetna nauka, nie wspominając już o takiej oczywistości, jak konwersacje. Rozważ hostele, niektóre są ulokowane w dobrej okolicy do zwiedzania, można nawet darować sobie dość drogi transport miejski (z tego co pamiętam ok. 5 funtów za osobę na dzień). Sprawdź w necie dojazd do atrakcji turystycznych, ja polecam darmowe, świetne Muzeum Historii Naturalnej i Muzeum Techniki (starczą na cały dzień). Ludzie są mili, gdy tylko ktoś zobaczył, że główkujemy nad mapką, zaraz pytał się, czy nam pomóc. Grunt to dobre przygotowanie. W pierwszej kolejności zabukuj bilety lotnicze (już teraz zacznij polować)- lecieliśmy za ok. 100 zł od osoby, można i taniej.

Fajnego masz syna, z inicjatywą. Mój miał wszystko podane na tacy, zachowywał się troszkę tak, jakby było mu obojętne czy poleci, czy nie.
    • joa66 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 14:23
      Powodzenia. I jeżeli możecie sobie na to pozwolić, zostaw mu połowę lub 1/4 oszczędności smile
    • kanga_roo Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 14:41
      ja bym się dała namówić, nawet bym zasponsorowała, pod warunkiem minimum bdb z angielskiego na koniec roku smile
      ale ja jestem zła matka, a moje starsze dziecko oporne, jeśli chodzi o angielski...
      • aqua48 Karta London Pass - polecam 10.02.17, 15:38
        Można wykupić na tyle dni ile się chce i ma się darmowe wejścia do ciekawych muzeów i miejsc. Warto też zastanowić się nad opcją ekonomiczniejszą - jedno płatne miejsce np ja polecam dla chlopca Tower - przy dobrej pogodzie świetna zabawa i zwiedzanie (ach te klejnoty koronne) na kilka godzin. Bezpłatnie też spokojnie zwiedzicie mnóstwo fajnych miejsc. Museum of London jest bardzo dobrze zorganizowane, choć nieco na uboczu. Nie zrażaj się brakiem możliwości porozumienia, ludzie wszędzie są życzliwi i nawet jak napiszesz o co Ci chodzi to wskażą kierunek i pomogą.
    • kanna Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 18:11
      Znajdź kogoś , kto zna smile
      Pojedźcie z wycieczką.

Pytałaś, czemu chce lecieć? Po co? Co konkretnie chce zobaczyć?
      • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 20:52
        Po prostu chce polecieć i już
        Zwiedzić, zobaczyć, pooglądać
        Dziś mówił o zegarze Big- Ben...
        • mikams75 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 21:09
          spytaj kto z kolegow byl w Londynie, prawdopodobnie znajdziesz odpowiedz, dlaczego chce leciec wink
          ale nie ma w tym nic zlego, ze dziecko jest ciekawe i chce cos zobaczyc.
    • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 20:50
      Dziewczyny, nie wiem jak wy szukacie tanich lotów, ja jakoś nie znalazłam z tych polecanych stronek,
      albo szukać nie umiem, albo szukam niewłaściwie...

Mieszkam w Rzeszowie, blisko lotnisko, loty są do Stansted lub Lutonu / Raynar.
      W Londynie są wolne dni od 25 marca do 10 kwietnia. Zgodnie z radą forumek omijam te dni.

Po tym terminie bilety i tak są drogie.
      Gdzie znajdę bilety poniżej 100 zł ?

Jestem coraz bardziej zdecydowana na wyjazd...

• moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 21:09
        Pomyliłam dni

Lato 2017 Dzieci po przerwie świątecznej wracają do szkoły we wtorek 18 kwietnia 2017 roku. Bank Holiday: 1 maja 2017 roku Przerwa: poniedziałek, 29 maja - piątek, 2 czerwca 2017 roku Letnie wakacje rozpoczynają się od piątku, 21 lipca.
        • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 21:10
          Przerwa świąteczna: piątek, 31 marca – poniedziałek, 17 kwietnia 2017 roku
          • wioskowy_glupek Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 23:24
            Powiem tak lećcie i bawcie się dobrze, szczególnie w muzeum Pottera, teraz otwierają tam Zakazany Laswink Polecam. Warto jednak mieć świadomość, że te 1000 zł to nawet na 2 dni może być mało. Ja niewiele mniej wydałam z biletami na samolot i biletami do Pottera właśnie w ciągu 2 dni. A nie płaciłam za nocleg. Tym bardziej, że u was wszystkie wstępy, bilety itd podwójne. A wierz mi, że ja nie byłam rozrzutna, 1 bilet dobowy, jakieś jedzenie, pamiątki. Oczywiście zaraz się dowiesz, że bilet to na pewno trafisz w 2 strony za 100 zł a noclegi to prawie darmo, ale ja jednak wolę realne myślenie wink
            • solejrolia Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 23:45
              E tam, bilety na samolot różnie wypadają.
              i faktycznie zwykle staram się trafić ok. 100zł właśnie, i najczęściej jest tak, ze jak w jedną stronę mam za 89zł, to powrót za 129 (czy nawet 200 albo i 256zł przykładowo).
              Nie udało mi sie nigdy, zeby w obie strony było równie tanio. Dla mnie te ceny ok, i nie oczekują niższych, choć oczywiście płaciłam i taniej, i bardzo drogo (bo trafiłam w datę, ze Polacy jechali na święta, ale jak mus, to mus, jakoś wrócić musiałam)
              Z kolei noclegi. Tu data naprawdę ma znaczenie, nawet większe niż z biletami na samolot.
              I nie szukaj oferty tylko w najtańszych miejscach, bo np możesz tak utrafić, ze w cenie lichego hostelu znajdziesz fajny hotel. Albo akurat ktoś zrezygnował i zwolniło się miejsce w apartamencie. (aparatment wypada zawsze najwygodniej, no ale to raczej oczywiste)

I jeszcze jedno- do Harrego Pottera trzeba kupić bilety online z dużym wyprzedzeniem! jest drogo, ale potwierdzam, warto.
          • solejrolia Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 23:31
            Tanich biletów szukam tak, ze wyznaczałam sobie jakiś okres czasu np. maj, czy październik i w wyszukiwarkę wpisywałam "jakąś" datę wylotu i powrotu i odhaczałam +-3dni. Raz będzie opłacało się kupić bilety na 10 dni pobytu , innym razem na 7, jeszcze innym razem na 5- musisz trochę pokombinować w wyszukiwarce i dostosować co tobie będzie pasować. My tylko raz polecieliśmy z dużym bagażem, a teraz spokojnie pakujemy się w bagaż podręczny- to też zawsze wpływa na cenę. Najlepiej biletów szukać z kilku tygodniowym wyprzedzeniem (tak mi się już kilka razy sprawdziło, że za wcześnie to nie ma co, chyba, ze z ciekawości sprawdzałam i trafiałam przyapdkiem na promocję, to się dalej nie zastanawiałam, tylko bookowałam, i już)
            Zawsze leciałam na Stansted, bo tak nam pasowało z różnych względów. Z tego lotniska jest pociąg, który jeździ do Londynu- 40minut i jesteś na stacji Liverpool, a stamtąd to już w dowolne miejsce metrem. Z Luton nie wiem ile trwa dojazd do miasta,ale to jest do sprawdzenia.
            • wioskowy_glupek Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 23:42
              Z Luton też jeździ autobus do samego centrum i z tego co czytałam można trafić bilet za kilka funtów.
              • solejrolia Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 10.02.17, 23:49
                Domyślam się, że jest jakiś dojazd, jednak zaznaczam nie wiem ile trwa dojazd z Luton do Londynu. I to trzeba by sprawdzić.
                No i ja jednak wybierałam metro/pociągi- bo wiesz można tak utknąć w korku...że lepiej już wysiąść...
                • bergamotka77 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 11.02.17, 09:15
                  Z Luton do centrum to tak niecałą godzinę pewnie bo to kilkadziesiąt km. Dzieci tez płacą za transport i to są spore koszty, bo komunikacja jest droga niestety. No i jedzenie na mieście też.
          • kaka-llina Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 11.02.17, 14:31
            Mi zawsze najtaniej wychodzi lecieć z Warszawy. kilka razy leciałam za 10 funtów w jedna stronę, zawsze tanio było w listopadzie i na początku grudnia, w kwietniu tez jakos kiedys tanio leciałam.... Sprawdzenie ferii jest absolutnie ważne nie tylko z powodu cen biletów ale przede wszystkim z powodu tłumów w muzeach itd.... Science museum i natural history museum koniecznie (po jednym dniu na kazde) W science wejdzcie do laboratorium (płaci się dodatkowo ale na prawde warto)... Dzieci maja darmowe przejazdy do 7 roku zycia na pewno.
      • fifka02 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 11.02.17, 10:11
        moyyra napisała:

> Dziewczyny, nie wiem jak wy szukacie tanich lotów, ja jakoś nie znalazłam z tyc
        > h polecanych stronek,
        > albo szukać nie umiem, albo szukam niewłaściwie...

Dobrze szukasz. Tanie loty poniżej 100 złotych to już niestety przeszłość. Zdarzają się bardzo rzadko, w godzinach nocnych, czego ci na pierwszy raz z dziećmi nie polecam. Obecnie tani lot to minimum 120-150 złotych w jedną stronę.
        Zmień lotnisko. Szukaj z Krakowa, z Katowic. Pamiętaj, że nie musisz kupić obu lotów w jednej linii. Możesz polecieć z Katowic jedną linią, wrócić do Karkowa inną.
        W tej chwili sprawdziłam, że w maju z Katowic (wizzair) do Luton ceny są dobre.
      • miramaru Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 11.02.17, 12:55
        Podobno z mniejszych lotnisk bilety są droższe, ja zawsze wylatywałam z Modlina/Okęcia, tam było najwięcej okazji cenowych. Skalkuluj, czy opłaca się dojechać gdzie indziej. Ze Stansted, Luton można dojechać do Londynu autobusem, który rezerwujesz w Polce, tu drukujesz bilety, pozostaje ci tylko odnaleźć postój po wylądowaniu.

Koło Hyde Parku jest sieciówkowy hostel, pokój można wynająć już za 10 funtów, ale trzeba polować na dobrą cenę.
    • dag_dag Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 11.02.17, 11:52
      Ja to zaczęłabym nie od sprawdzania cen biletów lotniczych i kupowania przewodnika, ale od pytania: czy masz doświadczenie w podróżowaniu z dziećmi do miejsc, w których nie potrafisz się w żaden sposób komunikować?
      Czy poradzisz sobie, jeśli wylądujesz na innym lotnisku w Anglii, niż planowe? Czy poradzisz sobie, jeśli wsiądziesz w zły pociąg i wylądujesz na zadupiu w nieciekawej okolicy? Czy ogarniesz metro (i wieczne remonty, zamknięte stacje i objazdy w weekendy), pociąg, kolejkę miejską i podróż z kilkoma przesiadkami (Harry Potter jest spory kawałek od Londynu). Od tego zacznij.
      • dzidzia_ch Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 11.02.17, 15:07
        Byliśmy w listopadzie z dwójką dzieci.Lądowalismy w Stansed i stamtąd prawie 1,5 godziny do Londynu.
        Wszystko zależy na jak długo pojedziecie - jeśli 3-4 dni to bym odpuściła wszelkie atrakcje typu London Eye,Madame Tussauds itp,zresztą są bardzo drogie i kosmiczne kolejki.
        Co do muzeów.Moje dzieci ( 11 i 8) nie bardzo chciały oglądać wypchane zwierzęta i te ekspozycje przeszlismy szybko.Super za to jest pokazane ciało człowieka.Synek spędził tez troche czasu przy T-Rexie smile.Najwieksze zainteresowanie wzbudziło u ich ostatnio piętro z budową ziemi i symulatorem trzęsienia ziemi.
        Muzeum Techniki bardzo ciekawe ale bez znajomości języka nie wiem czy za dużo z niego skorzystacie.
        Jest tam też symulator myśliwca(dla ludzi bez choroby lokomocyjnej 😀) ale to już dodatkowo płatne.
        Moim dzieciom bardzo podobała się wycieczka statkiem do Greenwich,przejażdżki piętrowym autobusem,nocne spacery po Londynie smile.
        Podobalo się też w oceanarium koło London Eye (mielismy kupiony pakiet na 3 atrakcje Londynu).
        No i najbardziej wspominany hit to musical Król Lew,synek przesiedział jak zaczarowany dwie godziny smile.
        Ja bym tak jak radzą dziewczyny napisała na forum matek w UK,napewno doradzą smile.
        Życzę aby marzenie synka się spełniło smile
        • solejrolia Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 11.02.17, 20:03
          dzidzia_ch napisała:

> Byliśmy w listopadzie z dwójką dzieci.Lądowalismy w Stansed i stamtąd prawie 1,
          > 5 godziny do Londynu.
          o matulu, a czemuż tak długo? Pociąg jedzie ok. 45 minut
          • sumire Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 12.02.17, 10:51
            Pociąg tak - autobusem jedzie się półtorej godziny, a bywa, że i dłużej.
      • peonka Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 11.02.17, 15:12
        Hm. Jakoś wszyscy sobie radzą, i nie słychać o Polakach blakajacych się po Anglii tygodniami z powodu nieznajomości języka. Trzeba wziac telefon z tłumaczem offline, numer do kogoś na miejscu lub chociaż takiego, kto zna angielski, i gotówkę na czarną godzinę. Jeśli samolot przekieruja na inne lotnisko, zorganizuja im transport do miejsca docelowego. Jeśli wsiadzie w zły pociąg, wróci z odwrotnego peronu, poza tym jak daleko może źle zajechać? Przecież wiadomo, że nie będzie jechac godzinami.
        Jasne, niespodziewane sytuację mogą się zdarzyć, ale bez przesady, Londyn to nie koniec świata, pełno turystów i zawsze ktoś pomoże.
        • dag_dag Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 11.02.17, 20:35
          Jacy wszyscy sobie radzą? Mówimy o niesłyszącej mamie z dwójką małych dzieci, która nie zna języka.
          Żeby trafić na zastępczy transport trzeba zrozumieć, gdzie go szukać, możesz mieć fata i przyczepić się do kogoś, ale możesz też i go nie mieć, bo dziecko będzie chciało siku. Z odwrotnego peronu? big_grin Daleko można źle zajechać, na przykład nad morze. Nie, nie zawsze ktoś pomoże, na przykład po wyjściu z parkingu Warner Bros o tej godzinie w okolicy jest pusto. Można mieć farta i liczyć na pomoc obcych, jasne, ale załóżmy, że musi skądś tam do hotelu dojechać trzema liniami metra, z czego środkowa linia jest z objazdem bo w remoncie, a do tego wysiądzie stację za późno, a w powrotną drogę pociągi nie zatrzymują się na stacji, na której powinna była wysiąść - kto ją będzie eskortował? Będzie mogła liczyć tylko na siebie. I od tego powinna zacząć, czy sama uważa, że sobie poradzi?
          • solejrolia Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 11.02.17, 22:08
            Dokładnie tak, wszyscy.
            Wszyscy sobie radzą i ja też jestem takim przykładem. Języka nie znam...no dobra, kilka zwrotów czy słówek.
            A w Londynie byliśmy...yyyyy....kilka razy. Za każdym razem wracam zadowolona
            Wszędzie poza Aquarium i Warner sa wejścia darmowe. Jak zapytasz o toilets to cię wpuszczą do muzeum bez kolejki, wszystko jest czytelne, nawet z szatni korzystać nie musisz,
            Tak, do Warner Bros trzeba było znaleźć odpowiednią linię metra, przesiąść na pociąg, a następnie autobus, byliśmy ostatnia grupą zwiedzającą, byliśmy tam długooo, bo sklepik i kawiarnia, zresztą w środku jeszcze był tłum ludzi a na parkingu stało i czekało kilka autobusów- na pewno nikt w wytwórni nie pozostałby niezauważony.
            (od czego zresztą są rozkłady jazdy, to jest raczej łatwe do sprawdzenia!) I nad morzem nie wylądowałam.
            Z trudnych sytuacji wink mieliśmy na przykład taką, że córka zgubiła karte oyster, my już wyszliśmy za bramki, ona została w metrze i przeszukiwała kieszenie kurtki, od razu znalazł się pracownik metra i po prostu otworzył jej bramkę. KONIEC trudnej wink sytuacji. I raz mieliśmy awarię naszego pociągu, wysiedliśmy jak i inni wysiadali, za chwilkę podjechał na drugi peron Stansted Express i po prostu przesiedliśmy sie i dojechaliśmy do Liverpool Street (dokładnie tak, jakbyśmy jechali z lotniska).
            Trzeba myśleć, i patrzeć co się robi. Nie masz pewności- nie wsiadasz, a kolejny pociąg i tak przyjedzie za kilka minut,
            i wszystko jest czytelnie oznaczone, jest mnóstwo osób z obsługi do pomocy, oni po prostu kierują, ustawiają ludzi w kolejkę bo coś się dzieje, czy jest za duży tłok, czy inne, a i Polaków na kazdym kroku słychać.
            Każdy trochę bardziej ogarnięty, potrafiący czytać, i patrzeć w prawo, w lewo i w prawo zanim wlezie na jezdnię mimo braku perfekt angielskiego poradzi sobie!

• dag_dag Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 11.02.17, 22:40
              Super smile Nadal jednak uważam, że ta mama, planując wyjazd, powinna zacząć od zastanowienia się, czy czy na pewno sobie poradzi w trudnych sytuacjach, bo takie niestety się przytrafiają, a w Londynie to niemal pewne wink
              Przewodnik jest najmniej ważną sprawą.
              • peonka Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 12.02.17, 14:56
                Ale ona sobie radzi tak jak osoba słysząca w Polsce. A w Anglii będzie tak jak każda Polka bez języka.
                Piszesz co chcesz powiedzieć w telefonie, telefon tłumaczy, pokazujesz komuś na ulicy, oni pokazują ci drogę machajac rękami. Tak sobie radzę ja, słysząca i znająca angielski, który jest jednak całkiem nieprzydatny tu gdzie mieszkam teraz.
                Jeżdząc komunikacją miejską po Londynie dość trudno jest nagle i niespodziewanie wylądować gdzieś na zadupiu. A i dzieci nie takie małe, jedno ma 11 lat, drugie zakładam, że też nie niemowlak.
                Jasne, że warto pomyśleć przed podróżą, ale gdyby człowiek zawsze zakładał, że spotka go coś strasznego i nie da sobie rady, trzeba by siedzieć w swojej wiosce. Nikt nie jest przygotowany na wszytko. Taki scenariusz jak opisałaś może się zdarzyć i w Polsce, i też by ją na pewno wilki zjadly, bo ciemno, pusto, nic nie jeździ, a jak już coś przyjedzie, to autorka na złej stacji wysiadzie. No koszmar jakiś opisujesz smile
                Moim zdaniem po Londynie (i innych większych miastach) podróżuje się łatwiej niż po Polsce np PKSem, bo przystanki i trasy jasno opisane. Naprawdę trudno się pomylić.
                • aga_sama Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 12.02.17, 15:16
                  Peonka, Londyn jest bardzo przytłaczający. Ja pomimo dobrego przygotowania, obycia z dużym miastem na codzień i po kilku pobytach w innych metropoliach czułam się kilka razy zagubiona. Wiadomo, że warto wierzyć, że sobie poradzą, ale lepiej być przygotowanym np. Na awarię w metrze w godzinach szczytu.
                  • peonka Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 15.02.17, 00:41
                    Byłam w Londynie nie raz i nie dwa smile
                    Jasne, trzeba być przygotowanym. Ale nie da się przygotować na wszystko. Oczywiście, zawsze można wymyślić scenariusz, w którym wszystko idzie nie tak i człowiek zamarza na ulicy w lipcu, ale po co?
                    Może się zdarzyć awaria w metrze, wtedy trzeba iść za ludźmi, albo spytać, jak dojechać do punktu B. Co w tym takiego strasznego? (to oczywiście pytanie retoryczne i nie do ciebie, a do tych czarnowidzow wink )
      • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 14.02.17, 16:49
        Nie mam pojęcia wink

Byłam w Egipcie z dziećmi prawie miesiąc, mieszkanie było zapewnione, reszta do ogarnięcia.

Do tej pory radziłam sobie w różnych sytuacjach

Gdybym miała być sama w tym wielkim mieście- byłoby łatwiej.
        Z dziećmi to zupełnie inna bajka- mam poczucie odpowiedzialności, zapewnienia im bezpieczeństwa.
    • betty_julcia Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 11.02.17, 19:14
      Hejsmile I bardzo dobrze że chce. Masz okazję spełnić jego marzenie, zobaczyć coś nowego, zmotywować go do nauki angielskiego i przyoszczędzenia pieniędzy.
      Moja córka ma 13 lat i też bardzo chce. Znalazła loty i noclegi w super cenie na ferie zimowe ale ponieważ mimo wsystko to ogromny koszt, ja wolałabym spacerować i zwiedzać w wiosennej aurze. Lecimy więc w długi weekend majowy. Na 6 dni, całą rodziną. Mamy już lot, hotel i obczytujemy się na temat komunikacji,atrakcji. Są wspólne zainteresowania ale też rozbieżne. Na pewno planujemy fantastyczne muzea i galerie, london eye, muzeum harrego pottera i wszystko co z nim związane, m&msy, stadion wembley, parki,targowiska, zmiana warty, Primark, Harrods i włóczenie się po mieście oglądając zabytkismile Generalnie na nasze plany miesiąc to za mało. Najprawdopodobniej kupimy Travel Card bo chyba najbardziej się opłaca.
      Jak tylko możesz to jedź. Pozostaną wspaniałe wspomnienia na całe życiesmile
      • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 14.02.17, 23:25
        Pełna inicjatywy Twoja córeczka. Wszystko sama potrafi znaleźć, poszukać. Sporo atrakcji zaplanowaliście do zwiedzania.

Masz rację - wspomnienia to jest coś bezcennego.
        • bergamotka77 Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 15.02.17, 00:11
          Hm dopiero teraz się zorientowałam ze ty jako osoba nieslyszaca chcesz pojechać tam sama z dziećmi. To zdecydowanie wyzwanie bo rzeczywiście trzeba czasem o coś dopytać, coś ustalić, czegoś się dowiedzieć. No i jak się komunikujesz z synami skoro nie migacie? Bez dziecka mówiącego przynajmniej komunikatywnie po angielsku albo znajomej osoby z językiem chyba bym się odważyła. Jezdzilas z nimi już za granicę?
    • aga_sama Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 12.02.17, 14:00
      Byliśmy 5 dni w lipcu 2016. Z lotami nie pomogę, ale generalnie z pl najtaniej wychodzi z modlina, bardzo ranne wyloty lub te późnym wieczorem. Musisz przekalkulować koszty dotarcia na lotnisko w pl plus ewentualny nocleg. Ważne: lotniska w Uk mają bardzo zaawansowane usługi asystenckie/ udogodnienia dla osób ze specjalnymi potrzebami.
      I tu pierwsza rada: znajdź kogoś jeszcze w pl, kto zna angielski i pomoże Ci wszystko zaplanować. Pokaże na zdjęciach Tobie i synowi jak wyglada informacja wizualna na lotnisku np.
      Transport miejski. Dzieci do lat 11 jeżdżą za free metrem, pociągami i autobusami. Pozostali oyster card. Kupujesz w automacie za 5 funtów, karte możesz oddać i odzyskać kaucje. Karte nabijasz kwotowo też w automacie, automaty mają do wyboru język polski. Tu masz strone ogicjalną po polsku tfl.gov.uk/travel-information/other-languages/polski
      W Londynie płacisz określona sumę za przejazd 75-90 minut, karte odbijasz przy wejściu i wyjściu na stacje, czyli jak sie przesiadasz z jednej linii na inną, to jest to ten sam przejazd, dopóki nie opuszczasz stacji. My na 5 dni na 2 osoby wydaliśmy kilkanaście funtów.
      Noclegi booking.com, najlepiej max w 2 strefie metra i z bezpośrednia linią do największych atrakcji. Przesiadki między liniami bywają męczące, idzie sie czasem kilkanaście minut podziemnymi korytarzami, w tłumie. Polecam pokój z osobna łazienką. Fajnie jakby hostel miał kuchnię. My mieszkaliśmy w stratford, w hoteliku prowadzonym przez muzułmanów i w bardzo arabskiej dzielnicy. Ja nie czułabym się tam bezpiecznie bez męża. Na noclegi musisz liczyć Ok 1000-1200 zł na 4-5 dni.
      Jedzenie: posiłek dla 3 osób minimum 10 funtów bez napojów (mcdonalds) średnio musisz liczyć 20.
      My nie byliśmy w warner Bross studio, bo szkoda nam było czasu i pieniędzy. Następnym razem. Byliśmy w national galery, museum historii naturalnej, muzeum techniki, tate. Nie korzystaliśmy z london eye, syn ma ADHD i odradzono nam tą atrakcje, bo siedzisz 30-40 minut w zamkniętym wagoniku. Zamiast tego wybraliśmy kolejkę linową quatar airways, która łączy wysoko nad wodą 2 brzegi Tamizy. Widoki fantastyczne. Kilkanaście minut, cena chyba jak za przejazd metrem bo to część systemu komunikacji miejskiej, ale chyba za syna płaciliśmy. Do sprawdzenia.
      Nie wiem jak się komunikujesz. koniecznie duży abonament na internet w komórce. My poruszaliśmy sie na Google maps, tam możesz wybrać komunikację miejską. Jeżeli migasz to warto mieć kontakt do innej osoby migającej i znającej angielski. W razie awarii pokazujesz kartkę: jestem głucha, proszę porozmawiać z moja koleżanka, ona mi przetłumaczy. I włączasz face time lub inny komunikator wideo, osoba mówi po angielsku a ktos Ci to przemiguje. Absolutnie nie zawierzylabym komunikacji w sytuacjach awaryjnych jedenastolatkowi, który słabo zna język. Mogą być takie sytuacje na lotnisku lub np w metrze, które jest stare, często się psuje i zamykają linie. W ciągu 5 dni mieliśmy 3 takie akcje.
      Londynbywa przytłaczający,
      • moyyra Re: Dziecko chce lecieć do Londynu 14.02.17, 17:08
        Bezcenne informacje. Dziękuję za nie.
        Nie jestem typem bezradnej osoby. Tak jak dziewczyny piszą - Google maps, translatory, pytać się o pomoc, intuicyjnie zdawać się na dane sytuacje, okoliczności itd.
        Nie migam. Słabo migam. Zdecydowanie werbalna komunikacja. Dzieci słyszące.
        Starszy w miarę ogarnięty, nauczony jak przekazywać mi potrzebne informacje.

Wszystko przed nami. Sama ciekawa jestem jak sobie poradzimy smile

Zdaję sobie sprawę, że wydatki są spore. Nie zależy mi na luksusowych warunkach. Ważne, aby było w miarę czysto, bez robaków, bezpieczne i spokojne miejsce.

Listę atrakcji na pewno ustalimy. Jest ich sporo a doba w takim miejscu jest zdecydowanie za krótka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka