Dodaj do ulubionych

poproszę paragon

28.02.17, 13:05
Znalazłam w sieci. Wygląda to koszmarnie ale wygląda to prawdziwie...

Nie mam takich doświadczeń. Rozumiem, że to nie norma ale zdarza się częściej?

www.facebook.com/mariusz.metyk?hc_ref=NEWSFEED
Obserwuj wątek
    • spanish_fly Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:07
      Ale co?
    • livia.kalina link 28.02.17, 13:07
      bo z tamtym widze jest kłopot:
      www.facebook.com/mariusz.metyk/videos/10155238561337867/
    • tt-tka Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:26
      Przypuszczam, ze wcale czesto. I naprawde nie rozumiem, czemu tak potraktowana mloda para (a tez rodzina nieboszczyka, rodzice dziecka przystepujacego do komunii itp) nie powie "dziekuje, to my poprzestaniemy na swieckim obrzadku/zglosimy sie do konkurencji".
      • konsta-is-me Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:35
        Parę minut przed ślubem??

Ja miałam identyczną sytuację w kościele, chwilę przed mszą, przed pogrzebem.
        A ile masz świeckich cmentarzy i ile kosztuje wtedy opłata?

• tt-tka Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:44
          konsta-is-me napisała:

> Parę minut przed ślubem??

A chocby ! Wesele zrobui sie planowo, a slub uzupelni pozniej - rodzice, swiadkowie i wystarczy smile

> Ja miałam identyczną sytuację w kościele, chwilę przed mszą, przed pogrzebem.
          > A ile masz świeckich cmentarzy i ile kosztuje wtedy opłata?

jezeli w danej miejscowosci nie ma cmentarza komunalnego i koscielny jest jedynym, chowa sie tam wszystkich, lacznie z tymi bez katolickiego pokropku. Z urzedowa (sic!) oplata za miejsce. Nie wg widzimisie administratora. Ksiadz jest administratorem, nie wlascicielem cmentarza.
        • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:59
          przed ślubem jeszcze ale przed pogrzebem to nie bardzo jakoś to sobie wyobrażam jak by to miało wyglądać.....jeźddzic z trumną po mieście i pytać kto zrobi pogrzeb??
          • tt-tka Re: poproszę paragon 28.02.17, 14:32
            beata985 napisała:

> przed ślubem jeszcze ale przed pogrzebem to nie bardzo jakoś to sobie wyobrażam
            > jak by to miało wyglądać.....jeźddzic z trumną po mieście i pytać kto zrobi po
            > grzeb??

Nie jezdzic z trumna, tylko zlecic to zakladowi pogrzebowemu. Ich rzecza w tej sytuacji bedzie spacyfikowac ksiedza administratora.
            • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 15:26
              I myślisz że zakład pogrzebowy na zawołanie przyleci....żeby innych zleceń nie mają.
              Mówię tu o sytuacji kiedy trumna z zalobnikami jest już pod kościołem.
              • cosmetic.wipes Re: poproszę paragon 28.02.17, 15:46
                To niech zalobnicy nie stawiają trumny pod kościołem, skoro nie wiadomo jaka jest cena.

To zupełnie tak jakbyś pojechała do mechanika wymienić olej, a on ci wyskakuje z ceną trzy tysie poproszę i to PRZED wykonaniem usługi.
                • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 16:04
                  no ja zawsze myślałam, że takie ceny to ustala się jednak ciut wcześniej niż przed samym ślubem, pogrzebem....
                  dziwne trochę, że ludzie idą w ciemno.
                  • cosmetic.wipes Re: poproszę paragon 28.02.17, 16:09
                    Tia, ustala się cołaska, a potem się rodzą problemy z interpretacją tej cołaski big_grin
                    • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 16:17
                      a w tym filmiku było co łaska czy padła konkretna kwota jednak.?
                      • cosmetic.wipes Re: poproszę paragon 28.02.17, 18:30
                        Padło hasło "ofiara". Równie konkretnie jak cołaska.
                        • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 18:45
                          w jednych kościołach jest przyjęte co łaska-możesz dać 50 a możesz i 1000 i reklamacji nikt nie składa.
                          w innych-co łaska ale nie mniej niż...i też wszystko jasne....
                          a w jeszcze innych ksiądz oficjalnie podaje cenę-ta może być negocjowana w zależności czy dobrodziej ma serce czy też nie...
                          można też na hasło co łaska, dopytac się innych parafian ile jest przyjęte dać księdzu za pogrzeb/ /ślub.
                          co parafia to inne obyczaje.
                          a tu podał cenę oficjalnie. ofiarą było 700,-
                          • nathasha Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:10
                            to jest naprawde chore. dobrze ze Jezus nie pobral od uczniow za ostatnia wieczerze, mogloby chlopakow oprocz Judasza nie stac.
                • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 16:34
                  cosmetic.wipes napisała:

>
                  > To zupełnie tak jakbyś pojechała do mechanika wymienić olej, a on ci wyskakuje
                  > z ceną trzy tysie poproszę i to PRZED wykonaniem usługi.

w tej opisywanej sytuacji to wygląda tak,
                  jadę do mechanika, umawiam się na naprawę, ustalamy cenę po czym przyjeżdżąm odebrać auto mechanik mówi 1000,- a ja soryy mam tylko 700, i nie zapłacę wiecej bo nie mam, nie pracuję.
                  >
                  • cosmetic.wipes Re: poproszę paragon 28.02.17, 18:29
                    Nie, nie. W tym konkretnym przypadku ksiezulo chciał kasę przed wykonaniem usługi.
                    • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 18:41
                      ale w kościele zawsze tak chcą, nie wiem skąd to zdziwienie, zazwyczaj przed mszą, idzie przeważnie świadek.
                      • cosmetic.wipes Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:15
                        Nie nawyklam do tych idiotycznych kosciolkowych zwyczajów, gdyż nie mam żadnych punktów stycznych z tą złodziejska instytucją.
                    • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 18:47
                      no i dobrze smile
                      ciekawe jestem miny mechanika jak by po usłudze usłyszał taką wieść-nie dam, bo nie mam big_grin
                      • mamma_2012 Re: poproszę paragon 28.02.17, 22:22
                        Nie rozumiem analogii do mechanika. Ksiądz to nie rzemieślnik, a tylko pośrednik, który w dodatku wierzy, że zapłatę za usługi dostanie w zaświatach, a przynajmniej taką bajkę wciska "klientom"
                        Mechanik nie usłyszał głosu powołania, nie zachwala życia w ubóstwie jako cnoty.
                      • noemi29 Re: poproszę paragon 28.02.17, 22:37
                        Darmo otrzymaliście, darmo dawajcie - to było do mechaników?????

Ematko! Nie przestajesz mnie zadziwiać.
              • tt-tka Re: poproszę paragon 28.02.17, 16:25
                beata985 napisała:

> I myślisz że zakład pogrzebowy na zawołanie przyleci....żeby innych zleceń nie
                > mają.
                > Mówię tu o sytuacji kiedy trumna z zalobnikami jest już pod kościołem.

No sorry, trumne to chyba niosa/wioza i beda zakopywac pracownicy pod nadzorem zakladu pogrzebowego ? U nas asysta z zakladu byla do konca, do zasuniecia plyty...
                I w tej sytuacji omija sie kosciol i idzie prosto na cmentarz. Na litosc, przeciez takie rzeczy jak miejsce pochowku ustala sie zawczasu, chodzi tylko o ten pokropek, za ktory ksiadz chce za duzo i z ktorego mozna zrezygnowac, niech sie goni. Chyba ze czegos nie zrozumialam ?
                >
                • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 16:33
                  tak ale jakby, miejsce w kaplicy powinno byc dostępne a z tym różnie może być.
                  mozna w kaplicy przycmentarnej zobić pogrzeb świecki, przecież nie wszyscy są katolikami.
                  "niewierni" też mają pogrzeby.
                  • cosmetic.wipes Re: poproszę paragon 28.02.17, 18:31
                    Po wuj niewiernemu kaplica?
                    • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 18:39
                      w takiej kaplicy odbywają się też pogrzeby "niewiernych" świeckie, bez mszy, uroczystość pogrzebowa.
                      • cosmetic.wipes Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:19
                        Na cmentarzu, na którym są pochowani moi bliscy jest Dom Pozegnan i kaplica. Niewierzący nie mają obowiązku korzystać z kaplicy oraz usług sukienkowych.
                        • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:24
                          jak zwał tak zwał, o budynek w każdym bądz razie mi chodzi.
        • regina-phalange Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:09
          Wiesz, nawiązując do "parę minut przed ślubem" - koleżanka niedawno była chrzestną i tez słyszałam opowieści o pazerności księdza, niefajnym zachowaniu, itp. I aż jej zapytałam, czy pierwszy raz miała styczność z KK, że jest taka zdziwiona. w sumie nie umiała tego wytłumaczyć. Nie ma obowiązku brania ślubu kościelnego, chrzczenia czy posyłania do komunii dziecka, z pogrzebem trochę trudniej, ale też się da. A jeśli ktoś chce mieć ten ślub kościelny, bo co powie babcia lub kościół lepiej niż USC komponuje się z białą suknią, to niech bierze imprezę z całym dobrodziejstwem inwentarza. Chyba, że przybył z innej planety, jest słabo czytaty i pisaty lub wyjątkowo naiwny i rzeczywiście poczuł się zaskoczony.
          • nathasha Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:13
            pamietam ze kiedys byla taka sytuacja -to chyba byl pogrzeb, rodziny nie bylo stac zeby zaplacic ksiedzu tyle ile chcial - pogrzeb odprawil ale za to powiedzial w kazaniu co o tym mysli (btw, ludzie to zwykle na kazaniu siedza jak trusie, zamiast sie odezwac i zaprotestowac to nie wiem czego sie boja, ze piorun w nich walnie, KK do prokuratury doniesie..?) - napisali skarge do biskupa i byly przeprosiny. jesli ktos jest mocno zwiazany powinien reagowac, w innym wypadku mozna zawsze przejsc na protestantyzm, wbrew stanowisku polskiego KK to tez sa chrzescijanie
            • konsta-is-me Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:19
              A dlaczego ktoś ma akceptować bez szemrania, WSZYSTKO , co wymyśla księża?
              A jak nie, to wynocha ?
              Z jakiej racji?
              Kościół to też ludzie, nie głównie kler !
              • nathasha Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:22
                to do mnie?
                w Polsce kosciol to kler, trzeba sie z tym pogodzic, na zachodzie juz mniej ale dostali po nosie to juz tak nie fikaja.
                • konsta-is-me Re: poproszę paragon 28.02.17, 21:19
                  Dlaczego trzeba się godzić?
                  Masz to na co godzisz się...
          • mamma_2012 Re: poproszę paragon 28.02.17, 21:53
            Może zdziwieni są z tej samej planety co papież, który przynajmniej oficjalnie, potępia praktyki uzależniające sakramenty od opłat.
    • issa-a Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:35
      no i dlatego te sprawy powinny być zorganizowane całkowicie w inny sposób. Np. tak, jak na zachod od nas - podatek na kosciół przez wszystkich chętnych (wiernych). Żeby nie dochodziło do takich żenujących sytuacji.
      Ja nawet rozumiem, że parafie mają swoje finansowe potrzeby a ksiądz jeść też musi przecież.
      jesli taki proboszcz wiedziałby, ze co miesiąc dostaje określoną kwotę to też łatwiej byłoby mu sie rządzić tymi pieniędzmi a nie na zasadzie, że "co wpadnie na tace".
      • fifiriffi Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:52
        a ja bym czekała na paragon i wuj!
    • 1matka-polka Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:36
      Hehehe, wygląda jak fejk.
      • mamma_2012 Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:43
        To nie jest fejk, ksiądz chyba w końcu oddał pieniądze.
      • morgen_stern Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:44
        Nie, to nie fejk, czytałam już o tym i były wypowiedzi księdza.
        • livia.kalina Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:46
          >Nie, to nie fejk, czytałam już o tym i były wypowiedzi księdza.
          Możesz podać jakiegoś linka? Bardzo ciekawa jestem jego tłumaczeń.
          • morgen_stern Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:51
            Oj, nie chce mi się szukać, ale to chyba nawet tu, na gazecie było.
          • mamma_2012 Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:53
            Proszęwink
            www.wprost.pl/kraj/10025644/Zgrzyt-przed-slubem-Ksiadz-chcial-oplaty-pan-mlody-poprosil-o-cennik.html
            • livia.kalina Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:56
              dzięki!
        • memphis90 Re: poproszę paragon 28.02.17, 15:48
          Ale ja się jednak zastanawiam, czy to nie ustawka.... Pan młody "przypadkiem" wyposażony w kamerę i mikrofon...? Zakładając nawet, że ta kamera miała sfilmować pannę młodą podczas składania przysięgi- to czy pan młody rozmawiał z księdzem stojąc do niego plecami czy może ksiądz schował się za ławką- bo księdza ani razu na nagraniu nie widać... Para, która zgadza się na ofiarę, a ostatecznie stwierdza "ale my w sumie nie mamy żadnych pieniędzy, ja nie pracuję i co mi ksiądz zrobi?".
          • memphis90 Re: poproszę paragon 28.02.17, 15:51
            A, sorry, źle zrozumiałam - myślałam, że kamerę też miał pan młody na sobie.
    • mamma_2012 Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:42
      Myślę, że to jest raczej normalna praktyka. Ciągle się słyszy o księżach odmawiających sakramentów bez stosownej opłaty, nawet papież próbował interweniować.
      Już dziś pisałam, że załatwiałam niedawno pogrzeb i ksiądz nawet nie wysilał się na co łaska, tylko podał cenę.
      • issa-a Re: poproszę paragon 28.02.17, 14:21
        >Już dziś pisałam, że załatwiałam niedawno pogrzeb i ksiądz nawet nie wysilał się na co łaska, tylko podał cenę.

a ja mam rodzinny grób na cmentarzu, gdzie jest kancelaria i tam załatwia się sprawy pochówku i wszystkie cmentarne.
        Normalnie, są 2 okiena, siedzą (cywilne) pracownice i są normalne stałe oplaty, za rozne posługi i inne oplaty cmentarne.
        Oplacałam pochówki, oplacam groby, panie proponują msze przy okazji pochówków, wszystko ze stałymi cenami.
        Powiem szczerze, że wole taki sposób niż "co łaska" bo ja nigdy nie wiem, ile to jest "co łaska". U mnie "co łaska" to jest 100 zl za mszę "jakąs-tam", po pogrzebie.
        • mamma_2012 Re: poproszę paragon 28.02.17, 14:29
          Na cmentarzu były normalne opłaty i dostałam się rachunek, nie wiem jak z rachunkami za mszę, bo nie brałam tego pod uwagę, bo na tym cmentarzu msze są co jakieś 30 minut chyba od 8 rano, jedną trumnę wynoszą drugą wnoszą.
          • issa-a Re: poproszę paragon 28.02.17, 18:29
            a, przepraszam, jaka jest różnica między "oplatą" za pochówek a oplatą za ślub?
            Teoretycznie wszystko powinno być za "co łaska".
            ...że trumny wnoszą co pół godziny? no, u mnie chyba nie ma aż takiego 'przerobu".
            Na warszawskiej Woli grób mam. Widac smog nie zbiera żniwa.
            • mamma_2012 Re: poproszę paragon 28.02.17, 22:11
              Bródnowski to był. Ten przerób mnie jakoś zszokował, dla mnie to był wyjątkowo smutny, poruszający widok (kolejka karawanów, jedni żałobnicy mijają się w drzwiach z innymi, nie wiedziałam, że może to aż tak wyglądać, takie "przedmiotowe" (to nawet nieodpowiednie słowo, ale nie przychodzi mi nic lepszego do głowy) potraktowanie na ostatnim etapie i przy tym korek do wyjazdu z cmentarza, dzięki któremu mogłam to wszystko obserwować.
    • cosmetic.wipes Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:53
      Nie ma ofiar, są ochotnicy tongue_out
    • edelstein Re: poproszę paragon 28.02.17, 13:57
      Jakby nie dalej tych pieniedzy to ksiadz by mszy nie odprawil?
      • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 14:01
        pewnie nie...ten na pewno nie, przecież nic do stracenia nie ma....za to młodzi dużo....
      • mamma_2012 Re: poproszę paragon 28.02.17, 14:01
        Masz wątpliwości?
        natemat.pl/64117,proboszcz-nie-dopuscil-dziewczynki-do-komunii-bo-nie-dostal-50-zlotych-wyrzucil-ja-z-kosciola-podczas-proby
        • edelstein Re: poproszę paragon 28.02.17, 14:14
          Jak mozna kogos wyrzucic z kosciola?Nie dalabym sie wyrzucic,ksiezulo musialby pod 112 dzwonic i wymyslic powod wywalenia z kosciola.
          • nathasha Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:07
            kosciol jako budynek jest wlasnoscia KK - organizacji/instytucji, zwal jak zwal. Ksiadz jest jego zarzadca, to jest wlasnosc - a tego nie wiem, wydaje mi sie ze to jednak jest wlasnosc prywatna, i jesli zarzadca Cie nie chce moze poprosic o usuniecie Cie z tej przestrzeni. Nie mowiac o wscieklosci jaka wzbudzilabys w wiernych - mialam kiedys do czynienia z takim nabuzowanym "katolickim" tlumem, wierz mi ze potrafia zrobic calkiem serio krzywde.
            • edelstein Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:11
              Ale to wlasnosc KK a nie ksiezula,ksiezulo ma przelozonych. Nie Boje sie tlumu wiernych,ale ja malo strachliwa jestemtongue_out
              • nathasha Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:20
                no ja wyobrazam sobie ze jestes malo strachliwa, tylko czasem jak sie nie mialo z czyms do czynienia to Cie to moze calkiem serio zaskoczyc. co do przelozonych, owszem, skoro jednak bronili za wszelka cene pedofilow ksiezy myslisz ze i w takiej sytuacji nie stana po stronie ksiedza?
                • edelstein Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:26
                  Sobie moga stawac,prawda jest taka,ze za brak daniny nikogo z kosciola wypedzic nie mozna.Za to proba uzycia sily jest naruszeniem nietykalnosci. Wiec towarzycho mialoby na pienku z prawem
                  • nathasha Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:31
                    Edel, to jest Polska, zaden ksiadz nie mialby na pienku z policja, zwlaszcza teraz. po prostu by powiedzieli ze jestes niezrownowazona/pijana/awanturowalas sie i by Cie policja wyprowadzila a potem moglabys sobie zrobic dowolny proces. proba uzycia sily jest mozliwa do uzycia w uzasadnionych przypadkach, zwlaszcza jak zaklocasz porzadek w miejscu prywatnym (no nie wiem czy ten kosciol jest prywatny, ale to na pewno nie jest przestrzen publiczna, jest przeciez zamykany). To nie jest za brak daniny, to jest za Twoj protest = zaklocanie porzadku.
                    • edelstein Re: poproszę paragon 28.02.17, 21:55
                      Trzeba udowodnic,ze jestem niezrownowazona/pijana/awanturowalam sie.Sily mozna uzyc tylko w przypadku napasci.Nie jestem glupia zanim cokolwiek by nastapilo zaczelabym nagrywactongue_out
    • memphis90 Re: poproszę paragon 28.02.17, 15:40
      Oglądam i nie do końca rozumiem, co oglądam... U mnie nie było cennika, daliśmy ofiarę w kopercie wg. uznania i to chyba jeszcze przed ślubem (kto by podczas ślubu myślał o bieganiu z kopertą za księdzem...?), nikt pana młodego tuż przed mszą o kasę nie szarpał. A nie było to też tak, że ci młodzi w ogóle nie zapłacili, skoro ksiądz mówi, że panna młoda miała być w czwartek, a nie dotarła...? Młody był na jakimś spotkaniu z księdzem i też nie wpłacił? Ta reakcja księdza wydaje mi się być niewspółmierna do sytuacji - dlaczego to właśnie on mówi, że czuje się, jakby w pysk dostał...? Albo jest tak zadufany, że to wymyka się mojej wyobraźni...
      • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 16:16
        memphis90 napisała:

> Oglądam i nie do końca rozumiem, co oglądam... U mnie nie było cennika, daliśmy
        > ofiarę w kopercie wg. uznania i to chyba jeszcze przed ślubem (kto by podczas
        > ślubu myślał o bieganiu z kopertą za księdzem...?),

różnie to jest przyjęte w różnych parafiach.
      • edelstein Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:15
        Jesli jest co laska to mozna dac przed slubem,po slubie i dowolna sume. 700zeta bym nie dala.Powiedzialabym:ksiadz wyjdzie do wiernych i im wytlumaczy,ze slubu nam nie datongue_out i czekala na reakcje
        • nathasha Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:20
          on by nie wyszedl tylko powiedzial Ci co o tym mysli, odwrocil sie na piecie i sobie poszedl
          • edelstein Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:29
            Trudno,przekazalabym zgromadzonym co ksiadz powiedzial. Slowa ksiedza sa b.waznetongue_out
        • lellapolella Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:26
          Pomysł przedni, ale ten ksiądz by nie wyszedł wink
          • edelstein Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:31
            Kiedys musialby wyjsctongue_out
            • lellapolella Re: poproszę paragon 28.02.17, 22:38
              Pewnie ma wyjście ewakuacyjnewink
    • szarsz Re: poproszę paragon 28.02.17, 16:04
      A ja wam powiem, jakem antykatolik, że na moje oko, to młodzi chcieli postawić księdza przed faktem, że daje ślub za darmo wbrew umowie. Młoda miała przyjść, zapłacić, nie przyszła, młody z kamerą wykloca się, że nie ma, a na końcu ma w kieszeni. Serio kazdy młody nosi setki po kieszeniach? I kamerę?
      • edelstein Re: poproszę paragon 28.02.17, 16:11
        Z Kamera bylo wyjasnione.Mlodzi nosza setki na wykupiny i tak dalej
      • konsta-is-me Re: poproszę paragon 28.02.17, 16:21
        Ale ksiądz nie prosil "co łaska", tylko zażądał sumy, nawet bez negocjacji.
        • szarsz Re: poproszę paragon 28.02.17, 16:28
          Tak, z tym że słyszę, że młoda miała przyjść w czwartek. Nie przyszła, za to młodzi zjawili się na ślubie jak gdyby nigdy nic. Ja bym się wściekła na miejscu tego księdza.
          • memphis90 Re: poproszę paragon 28.02.17, 18:25
            Ja też mam wrażenie, że to ze strony pary młodej ustawka była. Może i ksiądz wcześniej walnął im jakieś "co łaska 700zł", ale też odniosłam wrażenie, że ogólnie młodzi nie zapłacili i płacić nie planowali, pojawili się na ślubie jakby nigdy nic z pozycji "nie mamy pańskiego płaszcza i co nam pan zrobi". Już sam fakt, że ksiądz przed mszą odwołuje młodego na stronę świadczy o tym, że coś tam nie grało... Konsta - jeśli wcześniej jakieś ustalenia były, a młodzi pokazali księdzu, że mają go literalnie w d..pie, to by wyjaśniało, czemu na pytanie "ile" odpowiedział "jak wszyscy - 700zł".
            • konsta-is-me Re: poproszę paragon 28.02.17, 18:50
              Przypominam, że ksiądz nie ma prawa żądać jakiekolwiek opłaty za sakrament.
              Choćby 10 zł jest wyłącznie dobrowolne.
              Może żądać za wystrój kościoła, organistów itp.
              Za sam sakrament nie.
              • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 18:57
                żadać nie może a jak jest to każdy wie i decyzja należy do zaineresowanych.....a takie coś jak młodzi odwalili to trochę nie tego....
                księdza też oczywiście nie bronie, bo na jego podejście też się zagotowałam.
                • edelstein Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:19
                  Mlodzi chcieli to co im sie nalezy,Sakrament.
                  • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 21:45
                    Od początku wiedzieli że w tym kościele ten sakrament kosztuje 700
                    • edelstein Re: poproszę paragon 28.02.17, 21:56
                      Sakramenty sa za darmo,czarny nie posiada kasy fiskalnej
                      • beata985 Re: poproszę paragon 28.02.17, 22:23
                        no ale z tym to raczej do księdza chyba a nie do mnie ...
                        mnie nie musisz przekonywać jak powinno być, natomiast ja widzę jak jest i nie mam złudzeń..big_grin
                      • jakiloginwziac Re: poproszę paragon 28.02.17, 22:55
                        Sakrament? Nie bądźmy śmieszni. Najważniejsze, że na ubrania, kwiaty, dekorację kościoła (czy to może miał ksądz fundować?), wynajem niby zabawnego i oryginalnego samochodu starczyło, a na czymś, od czego powinni zacząć, postanowili przyoszczędzić. Po co śluby kościelne biorą ludzie, którzy do zakrystii idą z dyktafonem, żeby nagrać księdza i potem ponarzekać? Żal mi tego księdza, bo trudno z takim burakiem dyskutować. Ja brałam ślub w urzędzie i nie uchylałam się od opłat tongue_out
                    • konsta-is-me Re: poproszę paragon 28.02.17, 21:57
                      Gdzie jest cennik ?big_grin
            • edelstein Re: poproszę paragon 28.02.17, 19:18
              I slusznie,ze nie planowali. Sakramenty w KK sa za free.700zeta za h pracy?poyebalo kogos
      • livia.kalina Re: poproszę paragon 28.02.17, 21:56
        Za darmo nie- wyraźnie mówił, że chce dać 500 zł. Że tyle może.
        • szarsz Re: poproszę paragon 28.02.17, 22:46
          Dla mnie i tak ten młody (albo i młodzi, tego nie wiem) gorszy od księdza. Jak chcieli zapłacić 500 a nie 700 to powinni iść negocjować wcześniej albo szukać innego kościoła. Moim zdaniem to totalna chamówa - na wymuszenie, pod presją że goście i młoda czekają pod kościołem.
          • mamma_2012 Re: poproszę paragon 28.02.17, 22:55
            Gdyby ksiądz stawiał sakrament ponad pieniądze rozmowa wyglądałaby inaczej.
            "Moi Drodzy, inaczej się umawialiśmy. Macie problemy? Dlaczego ukrywaliście? Słuchajcie, odprawię tą Mszę, ale może potem uda Wam się coś dorzucić. Utrzymanie budynku to jednak są poważne koszta. Możemy się tak umówić?
            • jakiloginwziac Re: poproszę paragon 28.02.17, 22:58
              Wtedy by tych pieniędzy nigdy nie zobaczył. Podobnie jak tych młodych, którzy następnym razem pojawią się w kościele przy okazji kolejnego "sakramentu".
              • szarsz Re: poproszę paragon 28.02.17, 23:05
                oczywiście że tak.
              • mamma_2012 Re: poproszę paragon 28.02.17, 23:11
                Stałoby się coś gdyby udzielił sakramentu za 200 złotych, nawet gdyby potem został oszukany? Co jest ważniejsze, pobłogosławiv młodym ludziom, zapobiec życiu w grzechu czy zainkasować sporą sumkę? Myślisz, że papież też ma cennik? Chrystus też miał?
                • szarsz Re: poproszę paragon 28.02.17, 23:17
                  To jest osobny temat. Cennik kościelny jest kuriozalny dla mnie, ale jeśli ktoś przynależy i chce brać ślub w kościele, znaczy że się zgadza, tak? Ksiądz nie ukrywał i nie wyskoczył z ceną pięć minut przed, dlatego go bronię - jasno powiedział, że od wszystkich bierze 700. Pasuje? Płacisz. Nie pasuje? Protestujesz albo idziesz gdzie indziej. A tu mały cwaniaczek chciał pokazać co to nie on. Nie lubię takich ludzi, takich drobnych krętaczy.
                • jakiloginwziac Re: poproszę paragon 28.02.17, 23:21
                  Rozumiem, dlaczego się tak zachowuje. Nie chce się sfrajerzyć i dać wykorzystać. Myślę, że już dawno nie żyje naiwnymi ideałami, tylko próbuje ogrzać kościół. I wie, że Ci ludzie wydali kilkadziesiąt tysięcy na stoisko z wiejskim jadłem i połykaczy ognia, a z nim się będą targować i jeszcze nagrają. Swoją drogą, myślę, że Chrystus też miał cennik, bo z czegoś musiał żyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka