Dodaj do ulubionych

szlag mnie trafi... MS Word

26.03.17, 18:52
Pomóżcie, bo oszaleję.

Mam wielgachny dokument pełen obrazków, które zaczęły żyć własnym życiem. Tzn. Wstawiam obrazek, i nagle tekst ucieka (powstaje luka, czasami na całą stronę, w ekstremalnym momencie jest tak, że trzy kolejne strony dokumentu zawierają tylko jedną, górną linijkę i nic więcej). Nie mam tam żadnych podziałów, o co chodzi? Zawijanie tekstu mam ustawione na góra-dół, odstęp po rysunku 10 pkt.
Obserwuj wątek
    • edycja_kopiuj_wklej Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 19:02
      wyglada na domyslna wlasciwosc grafiki w lini tekstu. moze przydałby im się wła ściwosci ramki i zawijania tekstu wokół rysunku
    • annpierle Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 19:04
      nie masz przypadkiem przeskoku na inna strone zahaczonego?
      • klamkas Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 19:06
        Nie. Problem nie polega na tym, że obrazki przeskakują z tekstem, tylko że w tekście tworzą się dziury.
        • klamkas Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 19:10
          Dobra, jeszcze raz - wstawiam do tekstu obrazek i on znajduje się tam gdzie powinien, ale tekst przeskakuje na kolejną stronę i pod obrazkiem jest np. pół pustej strony. Tak jakby się automatycznie wstawiał jakiś podział strony czy coś, ale nic tam nie ma (sprawdzałam symbole formatowania).
          • muchy_w_nosie Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 19:16
            Może obrazek jest większy bo spora jego część jest biała? Widać to jak klikniesz na obrazek żeby go edytować. Tak wiem, że to głupie i banalne ale czasami sie zdarza ;P
            • klamkas Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 20:27
              Hehe, nie, mają normalne rozmiary, wszystkie są poprzycinane tak, żeby "biała" ramka wokół nich była jak najmniejsza.
          • asia-loi Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 19:17
            klamkas napisała:

> Dobra, jeszcze raz - wstawiam do tekstu obrazek i on znajduje się tam gdzie powinien, ale tekst przeskakuje na kolejną stronę i pod obrazkiem jest np. pół pustej strony...

Akurat Worda nie znam, ale znam inny program edytorsko-graficzny i może jest tak, że ramka w której jest obrazek, ma ustawione/zadane odpychanie/obłamanie tekstu i może to obłamanie jest za duże, np. ma ustawione za dużo punktów, np. zamiast 4 jest 12 lub więcej?
            • klamkas Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 19:54
              ma 10 pkt, co w przypadku obrazków, które wyglądają dobrze (bo część wygląda normalnie ;p), jest akurat.
              • asia-loi Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 19:58
                klamkas napisała:

> ma 10 pkt, co w przypadku obrazków, które wyglądają dobrze (bo część wygląda no
                > rmalnie ;p), jest akurat.

A jak dasz mniej punktów, to co się dzieje?
                • klamkas Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 20:07
                  kompletnie nic wink
                  • asia-loi Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 20:11
                    klamkas napisała:

> kompletnie nic wink

To wygląda tak, jakby gdzieś było zadane, za duże odpychanie, otaczanie, odstęp rysunku względem tekstu. Może rysunek musi być na wierzchu?
                    Niestety nie znam Worda, więc nie pomogę.
    • rulsanka Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 20:34
      Czy dokument był tworzony na 2 różnych wersjach programu? Czasem tak jest, gdy używasz starszej lub nowszej wersji.
      Zasadniczo proponowałabym przekopiować tekst do nowego dokumentu, ujednolicić formatowanie i wtedy wstawić obrazki na nowo. Upierdliwe, ale przynajmniej efekt masz pewny.
      • rulsanka Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 20:35
        Jeszcze możesz w miejscach, gdzie chcesz mieć obrazek, wstawiać tabelę, z 1 kolumną i wierszem. Wstawiasz obrazek, ustawiasz krawędzie jako niewidoczne i włala.
    • mika_p Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 20:38
      Sprawdź akapity za obrazkami, bezpośredni i kolejny, czy nie mają zaznaczonego, że muszą być razem. Niestety, nie pamietam gdzie to sie sprawdza.
    • asia-loi Re: może zapytaj tu 26.03.17, 21:23
      forum.gazeta.pl/forum/f,31236,Grafika_komputerowa.html
      Jak już dojdziesz do tego, to podziel się z nami wiedzą. Jaka była przyczyna kłopotów.
    • mikams75 Re: szlag mnie trafi... MS Word 26.03.17, 21:25
      a po rysunku nie miga ci wielgachny kursow? Ew. tego kursora nie widac ale jest ustawiony na wielgachna czczionke. Sprobuj bedac na stronie z rysunkiem zmienic wielkosc czcionki nawez jesli tekstu tam nie ma.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka