Dodaj do ulubionych

Wrocławianki

07.05.17, 09:58
Wybieram się z córką do Wrocławia - zarezerwowałam nam nocleg przy ul. Kazimierza Wielkiego. Możecie mi podpowiedzieć, czy ta lokalizacja to dobry wybór?
Obserwuj wątek
    • tol8 Re: Wrocławianki 07.05.17, 10:01
      Bardzo, max 100m do rynku
    • mid.week Re: Wrocławianki 07.05.17, 10:09
      To główna ulica- duży ruch, dużo spalin, tramwaje piszczą. Blisko knajp więc nocni wedrowcy mogą się dawać we znaki. Z drugiej strony ścisłe centrum, wszędzie blisko.
      • tol8 Re: Wrocławianki 07.05.17, 13:39
        W nocy tramwaje nie jeżdżą, a w dzień będzie zwiedzać
        • malowanka06 Re: Wrocławianki 07.05.17, 14:35
          ale samochody i autobusy non stop
      • muchy_w_nosie Re: Wrocławianki 07.05.17, 14:56
        Koleżanka nie kupuła tam mieszkania tylko zarezerwowała nocleg i to nie z kochankiem ale z córką wink
        Bardzo dzo dobra lokalizacja.
        • mid.week Re: Wrocławianki 07.05.17, 18:58
          co kto lubi wink
    • zona_mi Re: Wrocławianki 07.05.17, 12:05
      Dobry - do wielu miejsc blisko, do innych bezpośredni lub prosty dojazd.
    • malowanka06 Re: Wrocławianki 07.05.17, 13:37
      może być głośno nocą- to dość ruchliwa ulica: samochody, tramwaje
      Pod względem dostępności do atrakcji- dobra bo wszędzie blisko, łatwa komunikacja.
    • asmarabis Re: Wrocławianki 07.05.17, 13:47
      Hak mozna zarezerwować nocleg nie wiedząc mniej więcej w której części miasta?????
      Na booking i innych aż wała po oczach lokalizacja jak mozna to przeoczyć
      ?????
      Koniecznie zamelduj sie tu po powrocie z wycieczki bo mam obawy ze sie zgubicie, porwą was handlarze ludźmi albo nie traficie do atrakcji z takim stopniem rozgarniecia
      • annabel_lee Re: Wrocławianki 07.05.17, 14:34
        Ojej, a może ja w ogóle nie we Wrocławiu zarezerwowałam ten nocleg? Czekaj, muszę sprawdzić tongue_out
        A nie przyszło Ci do głowy, że na mapie nie wszystko widać? W moim mieście, w samym centrum są np. ulice, których lepiej unikać po zmroku. Tego mapa Ci nie powie, forum tak.
        • asmarabis Re: Wrocławianki 07.05.17, 14:41
          Tez sobie to pomyslałam ze w innym mieście Hahaha
          Rozumiem ze jedziesz z dzieckiem, dzień teraz długi co będziecie robic na zewnątrz po zmroku?
          Myślałam ze po 22.O00 dzieci juz śpią Hahaha
          Jakie sa atrakcje we Wrocławiu dla małych dzieci o północy ?
          • annabel_lee Re: Wrocławianki 07.05.17, 14:46
            A czy ja napisałam, że z małym dzieckiem jadę? tongue_out
            • asmarabis Re: Wrocławianki 07.05.17, 14:52
              to jakie nocne atrakcje oferuje Wrocław dla dzieci nie małych ze trzeba koniecznie szwendać sie po nocy ?
              • zona_mi Re: Wrocławianki 07.05.17, 14:55
                Na przykład pokaz fontanny przy Hali Stulecia.
                • asia_i_p Re: Wrocławianki 07.05.17, 17:37
                  I zapalanie latarni na Ostrowie Tumskim.
                • c2h6 Re: Wrocławianki 08.05.17, 08:48
                  zona_mi napisała:

> Na przykład pokaz fontanny przy Hali Stulecia.

Nie ma takiego miejsca we Wrocławiu. Jest Hala Ludowa.
                  • zona_mi Re: Wrocławianki 08.05.17, 09:37
                    Mhm.
                  • jan.kran Re: Wrocławianki 08.05.17, 09:46
                    c2h6 napisała:

> zona_mi napisała:
                    >
                    > > Na przykład pokaz fontanny przy Hali Stulecia.
                    >
                    > Nie ma takiego miejsca we Wrocławiu. Jest Hala Ludowa.j

-------------> Nie będę tu przytaczać historii nazwy Hali.Dokształć się, mogę ci podać bibliografię po polsku i niemiecku.
                    Na dzis funkcjonuje nazwa Hala Stulecia.
                    I pzestań sie popisywać niewiedza na tym wątku.

• c2h6 Re: Wrocławianki 08.05.17, 09:54
                      jan.kran napisała:

> -------------> Nie będę tu przytaczać historii nazwy Hali.Dokształć się, mo
                      > gę ci podać bibliografię po polsku i niemiecku.
                      > Na dzis funkcjonuje nazwa Hala Stulecia.

Nie we Wrocławiu. Wrocławianie mają Halę Ludową. Słoiki, owszem, tłumaczą sobie Jahrhundertshalle.
                      • jan.kran Re: Wrocławianki 08.05.17, 10:02
                        c2h6 napisała:

> jan.kran napisała:
                        >
                        > > -------------> Nie będę tu przytaczać historii nazwy Hali.Dokształć s
                        > ię, mo
                        > > gę ci podać bibliografię po polsku i niemiecku.
                        > > Na dzis funkcjonuje nazwa Hala Stulecia.
                        >
                        > Nie we Wrocławiu. Wrocławianie mają Halę Ludową. Słoiki, owszem, tłumaczą sobie
                        > Jahrhundertshalle.

-------------> Jestem słoikiem od 57 latsmile))))
                        A historia Breslau /Wrocławia zajmuję się intensywnie od około 34 lat , niemiecki znam tak jak polski i mam możliwość dotarcia do bardzo różnych źródeł.
                        Popisuj sie dalej , irytacja moja przechodzi powoli w rozbawienie.
                        • c2h6 Re: Wrocławianki 08.05.17, 10:06
                          jan.kran napisała:

> -------------> Jestem słoikiem od 57 latsmile))))
                          > A historia Breslau /Wrocławia zajmuję się intensywnie od około 34 lat , niemie
                          > cki znam tak jak polski i mam możliwość dotarcia do bardzo różnych źródeł.
                          > Popisuj sie dalej , irytacja moja przechodzi powoli w rozbawienie.

Tobie się, przepraszam, wydaje, że ja przedkładam polską od 70 lat nazwę Hali ludowej nad tłumaczenie używanej ledwie 30 lat niemieckiej, bo tej niemieckiej nie znam?
                          • jan.kran Re: Wrocławianki 08.05.17, 10:13
                            Cedwahaszeßć , to nie ja i ty decydujemy o nazwie Hali tylko historycy i językoznawcy.Wiem że obecna nazwa Hali nie jest przez wszystkich dobrze akceptowana ale jest nazwą oficjalną w takiej formie używana wielu językach i wpisana do rejestru UNESCO.
                            Idąc twoim tokiem myślenia to nazwa Wrocław używana od 1945 roku powinna ustąpić nazwom aktualnym przez ponad siedemset lat Breslau , Vratislavia czy Brassel .Trzeba by policzyć kto najdłużej urzędował w moim mieściesmile
                            • jan.kran Re: Wrocławianki 08.05.17, 10:18
                              Ce poruszyłeś lawinę bo ja jestem naprawdę świetną znawczynią historii Wrocławia , stosunków polsko - niemieckich , germanofilką i polską patriotką.
                              Po pierwsze wychodzę bo mam sporawy na mieście a po drugie nie będę już skręcać tego wątku.
                              Widzę zresztą że i tak lepiej wiesz pozostań sobie w tym mniemaniu , miłego dnia.
                            • c2h6 Re: Wrocławianki 08.05.17, 10:27
                              jan.kran napisała:

> Cedwahaszeßć , to nie ja i ty decydujemy o nazwie Hali tylko historycy i języko

Bzdura. Od decydowania o nazwach w mieście są jego mieszkańcy, a nie urzędy. Owszem, można prawem kaduka zarządzić zmianę nazwy ulicy z komunisty Korczaka na prawomyślnego Misiewicza, ale to jest brutalna i nie licząca się z ludźmi ingerencja. Byli już tacy, co nazywali Katowice Stalinogrodem, jakoś się nie przyjęło. Miasto nazywają jego mieszkańcy. Dlatego plac Kromera, dlatego plac Dominikański, dlatego Linowiec, dlatego arkady.

> znawcy.Wiem że obecna nazwa Hali nie jest przez wszystkich dobrze akceptowana
                              > ale jest nazwą oficjalną w takiej formie używana wielu językach i wpisana do re
                              > jestru UNESCO.
                              > Idąc twoim tokiem myślenia to nazwa Wrocław używana od 1945 roku powinna ustąp
                              > ić nazwom aktualnym przez ponad siedemset lat Breslau , Vratislavia czy Brassel
                              > .Trzeba by policzyć kto najdłużej urzędował w moim mieściesmile
                              • zona_mi Re: Wrocławianki 08.05.17, 10:37
                                > Od decydowania o nazwach w mieście są jego mieszkańcy, a nie urzędy.

Jako wrocławianka uważam, że Hala Stulecia.
                      • malowanka06 Re: Wrocławianki 08.05.17, 12:45
                        Wrocławianie mają Halę Stulecia, Ludowa poszła w zapomnienie, chyba, że wśród jakiś pozostałości "postelyt". Tak samo jak nie ma Świerczewskiego, PKWN, itp.
                        Szczerze mówiąc to 90% Wrocławian to słoiki lub ich potomkowie. Niewielu, oj bardzo niewielu jest rdzennych Wrocławian. Wszystko napływowe.
                        • konsta-is-me Re: Wrocławianki 08.05.17, 13:03
                          Rozumiesz pojęcie "słoik" w ogóle??
                          Urodzenie się we Wrocławiu czyni cię rdzennym i rodowitym Wrocławianinem.
                          Tak, tak właśnie to tutaj działa .
                          Inaczej niż w innych miastach.
                          Możesz uznać, że to młode miasto, stosunkowo niedawno powstałe.
                          • malowanka06 Re: Wrocławianki 08.05.17, 13:45
                            Czyli jak ktoś urodził się we Wrocławiu to od razu jest Wrocławianinem?
                            • konsta-is-me Re: Wrocławianki 08.05.17, 13:49
                              A kiedy ma być,skoro dopiero co się urodził wink?
                              • malowanka06 Re: Wrocławianki 08.05.17, 13:55
                                patrząc na ilość urodzeń we Wrocławiu wśród osób zamieszkujących sąsiednie wsie i miasta- zastanawia mnie ta definicja
                              • konsta-is-me Re: Wrocławianki 08.05.17, 13:57
                                Czy może, ja , będąc pierwszym pokoleniem URODZONYM we Wrocławiu,a moi rodzice urodzeni na Kresach (mam starych rodziców, w sensie - późno mnie spłodzili) a wychowani na Dolnym Śląsku są sloikami?
                                A "rodowici" to co których praprzod walczył pod Grunwaldem po niemieckiej stronie itd?
                                Czyli ja jestem "słoikiem "?
                                Mam mniejsze prawa do "rdzennosci", czy jak?
                                Wrocław jest młodym.miastem , czy komuś się to podoba czy nie.
                                To w Krakowie musisz mieć drzewko z 15 pokoleń, we Wrocku to działa inaczej.
                                • zona_mi Re: Wrocławianki 08.05.17, 14:43
                                  Czy słoiki to nie pogardliwe określenie dojeżdżających do danego miasta (z tymi słoikami właśnie), a nie mieszkających w nim na stałe, niezależnie, od którego pokolenia?
                            • c2h6 Re: Wrocławianki 08.05.17, 13:57
                              malowanka06 napisała:

> Czyli jak ktoś urodził się we Wrocławiu to od razu jest Wrocławianinem?

A kim? Kaszubem?
                              • malowanka06 Re: Wrocławianki 08.05.17, 14:03
                                Myślę, że jeśli TYLKO urodził się we Wrocławiu, a całe życie mieszka na Kaszubach, to jednak jest tym Kaszubem.
                                • c2h6 Re: Wrocławianki 08.05.17, 14:08
                                  malowanka06 napisała:

> Myślę, że jeśli TYLKO urodził się we Wrocławiu, a całe życie mieszka na Kaszuba
                                  > ch, to jednak jest tym Kaszubem.

A, to tak.
                        • c2h6 Re: Wrocławianki 08.05.17, 13:06
                          malowanka06 napisała:

> Wrocławianie mają Halę Stulecia, Ludowa poszła w zapomnienie, chyba, że wśród j

Wbrew temu, co głosi "oficjalna narracja" - bynajmniej. Zresztą widać to w komentarzach Wrocławskiej: pod każdym artykułem o Hali Ludowej pojawiają się jakieś młodziaki piszczące o "Hali Stulejcia" i są regularnie rozwalcowywane.

> akiś pozostałości "postelyt". Tak samo jak nie ma Świerczewskiego, PKWN, itp.
                          > Szczerze mówiąc to 90% Wrocławian to słoiki lub ich potomkowie. Niewielu, oj ba
                          > rdzo niewielu jest rdzennych Wrocławian. Wszystko napływowe.

Możliwe, ale ja na przykład jestem Wrocławianinem już w trzecim pokoleniu, więc cóż...
                  • hummorek Re: Wrocławianki 08.05.17, 13:10
                    A to ci dopiero news big_grin
          • malowanka06 Re: Wrocławianki 07.05.17, 15:13
            mam wrażenie, że robisz z d...problem. Zarezerwowała i pyta o rady co i jak. Ty taka upierdliwa dla wszystkich?
            • zona_mi Re: Wrocławianki 07.05.17, 15:34
              > Ty taka upierdliwa dla wszystkich?

Tak.
            • asmarabis Re: Wrocławianki 07.05.17, 19:11
              Ja zastanawiam sie po co zawracac glowe ludziom na forum takim pytaniem w dobie bookingu z opnieami na temat hoteli i google maps
              • jan.kran Re: Wrocławianki 07.05.17, 19:24
                Asma Ty z każdego wątku robisz sieczkę, jasne że warto sie zapytać miejscowych niż gugla i i wiki.
                Bardzo dobrze wybrałaś , to jedno z piękniejszych miejsc we Wrocławiu.I lepsza lokalizacja niż przy samym Rynku bo tam to dopiero hałas 24/7.
                To tzw.Dzielnica Czterech Świątyń , cerkiew ,kościół katolicki, protestancki i Synagoga pod Białym Bocianem.
                Polecam synagogę , latem jest wiele koncertów , na dziedzińcu synagogi są knajpki.
                Warto podejść do Narodewego Forum Muzyki i przejść się Promenadą do Parku Staromiejskiego.Pochodzić po okolicznych uliczkach , każdy zakątek jest piękny.

www.google.no/maps/@51.1082916,17.0264978,16z

• malowanka06 Re: Wrocławianki 07.05.17, 21:32
                  No nie wiadomo, która to część Kazimierza więc niekoniecznie to Dzielnica Czterech Wyznań smile
                  • jan.kran Re: Wrocławianki 07.05.17, 22:44
                    Fakt , Dzielnica idzie na odcinku KW od Ruskiej do Krupniczej ale nawet jak będzie mieszkać bliżej Oławskiej to i tak wszędzie bliskosmile
                    • zona_mi Re: Wrocławianki 07.05.17, 22:47
                      Zależy też, na którym piętrze i jaka szczelność okien.
                      • malowanka06 Re: Wrocławianki 08.05.17, 12:43
                        ja pierdziule, nie musisz okien umyć na przykład? Ty zawsze taka byłaś?
                        • zona_mi Re: Wrocławianki 08.05.17, 13:07
                          Nie zgadzasz się z tym, że jeśli śpi się w pomieszczeniu na wyższym piętrze i ze szczelnymi oknami, jak np. w niektórych hotelach, to mniej słychać hałas z ulicy?

Jaka zawsze byłam?
                          Co konkretnie masz na myśli?
                • c2h6 Re: Wrocławianki 08.05.17, 08:48
                  jan.kran napisała:

> Bardzo dobrze wybrałaś , to jedno z piękniejszych miejsc we Wrocławiu.I lepsza
                  > lokalizacja niż przy samym Rynku bo tam to dopiero hałas 24/7.

Taaa, w pasażu Niehoffa to na pewno będzie cicho i spokojnie.

> To tzw.Dzielnica Czterech Świątyń , cerkiew ,kościół katolicki, protestancki i
                  > Synagoga pod Białym Bocianem.

Bardzo tak zwana, głównie przez czytelników Maciejewskiej z Wybiórczej.

> Polecam synagogę , latem jest wiele koncertów , na dziedzińcu synagogi są knaj
                  > pki.
                  > Warto podejść do Narodewego Forum Muzyki i przejść się Promenadą do Parku Staro
                  > miejskiego.Pochodzić po okolicznych uliczkach , każdy zakątek jest piękny.

Zakątek tak, NFM obrzydliwe. Unikać.
                  • nangaparbat3 Re: Wrocławianki 08.05.17, 10:40
                    >>>w pasażu Niehoffa

Ę? Nie pokręciło Ci się co aby?
                    • c2h6 Re: Wrocławianki 08.05.17, 13:09
                      nangaparbat3 napisała:

> >>>w pasażu Niehoffa
                      >
                      > Ę? Nie pokręciło Ci się co aby?

Nie suspicious Zresztą jak pomyśleć, jaką opinię ma to miejsce, to moja wersja jest bardziej adekwatna.
                      TSD, wytrawna Wrocławianka Jasia Kranówka nawet tego nie zauważyła smile

• konsta-is-me Re: Wrocławianki 07.05.17, 14:51
          We Wrocku jest bezpiecznie nocą, a już szczególnie w centrum.
          Może unikalabym Pasażu Niepolda,ale po pierwsze tam jest brama, po drugie to zagłębie klubów więc można spotkać najwyżej pijana młodzież.
          Lokalizacja super, koło Rynku i wszędzie świetny dojazd.
        • asia_i_p Re: Wrocławianki 07.05.17, 17:35
          Ty się śmiejesz, a ja się kiedyś zapisałam do dentysty do Obornik w Wielkopolsce zamiast tych, co je mam 15 kilometrów od siebie.
      • cosmetic.wipes Re: Wrocławianki 07.05.17, 14:50
        asmarabis napisała:

> Hak mozna

Jak można przez tyle czasu nie nauczyć się odróżniać j od h.
    • mamma_2012 Re: Wrocławianki 07.05.17, 14:55
      Dołączę się do pytania, bo za chwilę będę we Wrocławiu z dzieckiem.
      Fajnie by było gdyby był dobry dojazd z lotniska, dobry dojazd do Zoo i do "starówki".
      Jakieś restauracje godne polecenia?
      • malowanka06 Re: Wrocławianki 07.05.17, 15:11
        we Wrocławiu nie ma starówki....
        lotnisko ma dobrą komunikację z centrum
        ja bym szukała hosteli lub mieszkań przez airbnb w okolicy Rynku, gdzie ruch jest zamknięty lub ograniczony
        jak masz jakieś już wybrane to pokaż i łatwiej będzie doradzić.
        • konsta-is-me Re: Wrocławianki 07.05.17, 15:15
          Jak nie ma Starówki?
          A Rynek i Podwale to co?
          • mamma_2012 Re: Wrocławianki 07.05.17, 15:28
            To chyba kwestia nazewnictwa. W jednych miastach bardziej przyjął się Rynek, w innych Starówka. U nas jest Starówka, więc z przezwyczajenia wszelkie rynki tak nazywam, ale w cudzysłowie, bo wiem, że mieszkańcy używają innej nazwy.
            • zona_mi Re: Wrocławianki 07.05.17, 15:33
              Może się mylę, ale rynek to chyba coś, co można obejść dookoła, z ratuszem w środku. W Gdańsku jest starówka, a trudno o niej powiedzieć, że jest rynkiem.
              • mamma_2012 Re: Wrocławianki 07.05.17, 16:38
                Nie jestem ekspertem, u nas jest "starówka" i jak opowiadam gdzie byłam to często mówię "to taka ichniejsza starówka"
              • zla.m Re: Wrocławianki 07.05.17, 18:45
                W Gdańsku jest Stare Miasto!
                • zona_mi Re: Wrocławianki 07.05.17, 18:51
                  Masz na myśli, że nie starówka, tylko stare miasto? Dla mnie to bez różnicy.
                  Rynek wyodrębniam.
          • c2h6 Re: Wrocławianki 08.05.17, 08:44
            konsta-is-me napisała:

> Jak nie ma Starówki?
            > A Rynek i Podwale to co?

Stare Miasto.
        • mamma_2012 Re: Wrocławianki 07.05.17, 15:24
          Wiem, że nie ma starówki, jest Rynek dlatego był cudzysłówwink
          Hostele nie wchodzą w grę, bo będę z małym dzieckiem i wymagającą babcią. Jakieś dwa, może trzy lata temu pokonywałam trasę z lotniska w okolice dworca kolejowego, ale zupełnie nie potrafię sobie przypomnieć czy to było w miarę blisko, a hotel wybierałam pod kątem bliskości dworca.
          A mogłabyś polecić jakieś hotele w tej okolicy Rynku? Wiem, że mieszkańcy rzadko znają się na hotelach, ale może coś?
          • malowanka06 Re: Wrocławianki 07.05.17, 16:29
            no właśnie nie znam się na hotelach sad musisz na trivago, booking lub airbnb poszukać
            blisko centrum i dworca są piastwroclaw.pl/pl/ i www.ibis.com/pl/hotel-9347-ibis-styles-wroclaw-centrum/index.shtml Nie wiem jaki przedział cenowy zakładasz.
            Możesz popatrzeć na hotel Tumski, Park Plaza, B&B, Puro, Best Western. Te znam bo je widuję- ale cen i jakości nie
            • malowanka06 Re: Wrocławianki 07.05.17, 16:31
              no i nowość
              www.hiltonhotels.com/pl_PL/polska/doubletree-by-hilton-hotel-wroclaw/
              • dzidzia_ch Re: Wrocławianki 07.05.17, 17:06
                My ostatnio mielismy wynajęte mieszkanie na ul.Świdnickiej,przy samym Rynku.
                Z knajp mogę polecić jedynie fajne śniadaniówki.
                No i naleśnikarnię FC naleśniki.
                Jeden obiad jedliśmy koło Hydropolis,"Przystanek Wrocek",całkiem niezłe.
                Jestem zachwycona Wrocławiem,momentami miałam wrażenie ,że siedzę na Rynku w moim rodzinnym Krakowie smile.
            • kitjensen Re: Wrocławianki 10.05.17, 17:27
              polecam hotel wieniawa troche dalej od centrum tzn 10 min tramwajem oraz Polonia w samym centrum kolo arkad wroclawskich
          • konsta-is-me Re: Wrocławianki 07.05.17, 16:54
            Lotnisko jest dosc daleko od dworca.
            • malowanka06 Re: Wrocławianki 07.05.17, 17:14
              zazwyczaj lotniska są daleko od centrum smile
          • asia_i_p Re: Wrocławianki 07.05.17, 17:46
            Nauczyciele z wymiany byli całkiem zadowoleni z hotelu Polonia - bliżej dworca niż Rynku, ale na Rynek też poniżej kilometra - ale tani to on nie jest.
          • beverlyja90210 Re: Wrocławianki 07.05.17, 22:47
            Ja jak zawsze polecam hotel Ibis na przeciwko dworca PKP zrobiony w klimacie Alicji z Krainy czarów,dzieciaki zawsze zachwycone
            • beverlyja90210 Re: Wrocławianki 07.05.17, 22:49
              Z restauracji Bernard i czeska zaraz koło Barbary sama Barbara tez fajne miejsce jedzenie nie wiem właściwie moje dzieciaki tylko tam jadły i chyba im smakowalo
              • beverlyja90210 Re: Wrocławianki 07.05.17, 22:51
                Tutaj na blogu pokazane jaki fajny jest ten hotel vivioli-babiesfashionlife.blogspot.com/2014/12/ibis-styles-wrocaw.html?m=1
      • nangaparbat3 Re: Wrocławianki 08.05.17, 09:01
        Olszewskiego 128 - adres i jednocześnie nazwa restauracji. Za zoo, trzeba podjechać, najlepiej tramwajem. Jedzenie pyszne,chociaż drogie, ale trzydaniowy lunch dnia 35 zł, i warto - trafiłam na najlepszą kaczke, jaką jadłam w calym dlugim zyciu. W poniedzialki nieczynne.
    • iwles Re: Wrocławianki 08.05.17, 08:36

bardzo dobra lokalizacja,
      Będąc we Wrocławiu też nocleg miałam na Kazimierza Wlk. - Stare Miasto w zasięgu chodzenia na piechotę, a i tramwaje pod nosem. I to nieprawda, że hałas, dało radę spać smile a Wrocław nocą jest równie piękny, jak w dzień, więc spania i tak niewiele.
    • c2h6 Re: Wrocławianki 08.05.17, 08:46
      annabel_lee napisała:

> Wybieram się z córką do Wrocławia - zarezerwowałam nam nocleg przy ul. Kazimier
      > za Wielkiego. Możecie mi podpowiedzieć, czy ta lokalizacja to dobry wybór?

Jeżeli to przypadkiem Cinamon, czy jak im tam, to w porządku.
    • jan.kran Re: Wrocławianki 08.05.17, 09:42
      c2h6

Nie wiem czy autorka wątku będzie spała w pasażu Niehoffa.Poza tym wybrała duże miasto a nie wakacje w gospodarstwie ekologicznym więc chyba nie oczekuje ciszy i spokoju na tej wycieczce.

Tu masz informacje skąd pochodzi nazwa Dzielnicy. I skąd wogóle jakiś kretyński wtręt o GW i Maciejewskiej ? Nie otwieraj lodówki bo Michnik ci zniej wyskoczy.

pl.m.wikipedia.org/wiki/Dzielnica_Czterech_Świątyń

Znam wiele osób wtym siebie którym Forum się podoba.De gustibus...

• c2h6 Re: Wrocławianki 08.05.17, 10:04
        jan.kran napisała:

> Tu masz informacje skąd pochodzi nazwa Dzielnicy. I skąd wogóle jakiś kretyński
        > wtręt o GW i Maciejewskiej ? Nie otwieraj lodówki bo Michnik ci zniej wyskoczy

Na razie to Tobie coś wyskoczyło, a dziwienie się, skąd Wybiórcza i Maciejewska świadczy to tym, że życie w Breslau to Ty znasz z podań ludowych. Wyborcza specjalizuje się w sztucznym generowaniu "akcji społecznych" podtrzymujących lokalną redakcję przy życiu. Stąd właśnie "przywróćmy historyczną nazwę Hali Stulejcia" (ciekawe, że Kaiserbruecke jakoś nie chcieli), "zrewitalizujmy Dzielnicę Czterech Świątyń" - kiedy nikt tak na ten kwartał nie mówił, czy wypromowanie "Wielkiej Wyspy" jako nazwy części Wrocławia. To jest najzwyklejsze zawłaszczanie świadomości, podobnie jak zdewastowanie przejścia na Świdnickiej lub okaleczenie sieci ulic przez słoika z Mikstatu. Dla nich to po prostu obcy teren, który muszą obsikać, żeby czuć się w nim swojsko. A jak się Wrocławianom nie podoba, to zawsze się znajdzie jakiś pożyteczny idiota wyskakujący z zarzutami "nie znasz historycznej nazwy", "nie rozumiesz nowoczesnych trendów", "wszędzie widzisz Michnika".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka