Dodaj do ulubionych

Marsz Wolności

08.05.17, 07:55
A o Marszu Wolności nic? Ani słowa?
Najwięcej o tej żałosnej masówce mówi odpowiedź jednego z uczestników, na pytanie dziennikarza, dlaczego pieśń o marszu śpiewali na melodię "Katiuszy":
"Bo ta melodia dla większości starszych ludzi tutaj jest doskonale znana."

I m.in. dzięki temu wiadomo, o jaką "wolność" chodziło - o wolność pałowania, zrywania paznokci i pobierania za to sutego wynagrodzenia.

Obserwuj wątek
    • joa66 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 07:58
      Nie szkoda Ci energii? Może lepiej się przenieś na forum gdzie uwierzą Ci w te bzdury.
      • super_hetero_dyna Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:17
        W jakie bzdury? Odpowiedź jest autentyczna, uwieczniona w materiale filmowym, podobnie, jak liczny udział w tej manifestacji "skrzywdzonych" ubeków. Nie wątpię, że dla emamuś długoletnie popieranie tego szemranego towarzystwa to okoliczność niewygodna i powodująca dysonans poznawczy, ale to jeszcze nie powód, żeby mi zarzucać bzdury i sugerować zamknięcie ust. Co najwyżej powód, żebyście same zamknęły usta, co przecież czujecie nawet bez mojej pomocy, jak na to wskazuje powściągliwość w komentowaniu tego ewentu.
        • szarsz Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:24
          No to teraz się skup i wskaż związek melodii ze zrywaniem paznokcia.
          • super_hetero_dyna Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:27
            Spoidłem między jednym z drugim są ci, którzy śpiewają.
            • jan.kran Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:31
              Dynia , odzew jest mały bo szkoda klawiatury na dyskusję z tobą, odpowiedzi masz przewidywalne z automatu .

• szarsz Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:31
              No i?
              • super_hetero_dyna Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:37
                No i już.
                • szarsz Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:15
                  Czyli nic. Twierdzisz, że wszyscy, którzy znają katiuszę, parają się zrywaniem paznokci? To można leczyć, polecam.
                  • super_hetero_dyna Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:33
                    A kto mówi, że wszyscy? Urojenia można leczyć. Mowa o ubekach idących w tym marszu.
                    • szarsz Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:35
                      Też właśnie to Ci sugeruję, lecz urojenia, im szybciej tym lepiej. " większości starszych ludzi " z marszu wyrywała paznokcie...?
                    • taki-sobie-nick Re: Marsz Wolności 08.05.17, 20:26
                      super_hetero_dyna napisał(a):

> A kto mówi, że wszyscy? Urojenia można leczyć. Mowa o ubekach idących w tym mar
                      > szu.

A jak odróżniasz ubeka od nie-ubeka?
                      • mama303 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 21:49
                        taki-sobie-nick napisała:

> A jak odróżniasz ubeka od nie-ubeka?

nie odróżnia.
                      • dyzurny_troll_forum Re: Marsz Wolności 09.05.17, 12:08

> A jak odróżniasz ubeka od nie-ubeka?

Nie-ubeki to ci co są w PiS, nawet jeżeli wcześniej byli ubekami.
            • edelstein Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:26
              Na marszu byli 29 i 30latkowie nie majacy zielonego pojecia o komunie.
              • super_hetero_dyna Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:35
                Owszem, oprócz ubeków byli jeszcze konfidenci i pożyteczni idioci. Kto mówi, że nie?
                • sumire Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:36
                  Ubecy, mówisz. A co tam słychać u Piotrowicza?
                • edelstein Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:36
                  Tak,tak sobie to tlumacz.
                • 1matka-polka Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:37
                  Zatrzymałeś się w czasach swojej młodości, do końca życia będziesz się zastanawiał, kto był ubekiem a kto nie? Obejrzyj sobie lepiej owce w sztucznej macicy.
                • taki-sobie-nick Re: Marsz Wolności 08.05.17, 20:27

> Owszem, oprócz ubeków byli jeszcze konfidenci i pożyteczni idioci.

O, czyli jednak nie tylko ubecy.

A jak rozpoznajesz, kto należy do której grupy?
                  • dyzurny_troll_forum Re: Marsz Wolności 09.05.17, 12:10

> O, czyli jednak nie tylko ubecy.
                    >
                    > A jak rozpoznajesz, kto należy do której grupy?

Jak to jak?! Naczelnik wskazuje: to gorszy sort, to element animalny, a tamto komuniści i złodzieje. Prosty świat prostych wartości dla prostych ludzi.
      • tiszantul Re: Marsz Wolności 08.05.17, 13:03
        > Nie szkoda Ci energii? Może lepiej się przenieś na forum gdzie uwierzą Ci w te
        > bzdury.

och, piętnowanie internauty i wykluczanie z debaty. Przecież wątek jest o tym, ile osób uwierzyło organizatorom Marszu Wolności smile
    • kfugktru23 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 07:59
      Lepiej ci wychodzą motylki. I tego się trzymaj.
    • kagrami Re: Marsz Wolności 08.05.17, 08:03
      Ja znam Katiuszę, uwielbiam śpiewać po rosyjsku i szkoda, że jest to kolejny klasyk - po Odzie do Radości, który będzie mi się kojarzyć z przepychankami.
      Masz rację, super-hetero, młodzi nie znają "Katiuszy" a starszym kojarzy się jednoznacznie..
      Dziwi mnie że opozycja zarzuca PiS-owi że jest pro-rosyjski a tu coś takiego wink
      • jan.kran Re: Marsz Wolności 08.05.17, 08:13
        Chyba sporo gorszego sortu było wczoraj na marszu skoro jedyny komentarz popierających lepsza zmianę dotyczy śpiewania Katiuszy smile
        • kagrami Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:14
          A co tu komentować, chcą maszerować to maszerują. Wolny kraj!
          • kagrami Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:22
            Tylko dlaczego rosyjska a właściwie radziecka pieśń patriotyczna na polskim marszu wolności?
            Chcecie takiej wolności jak w Rosji? Rosja to piękny kraj, mam słabość do kultury i sztuki.
            Ale.. wiecie jak oni traktują LGBT? Podobno chcecie wolności i tolerancji...
            Nie pomyliło wam się cos, kiedy wybieraliście oprawę muzyczną? (pytanie ewentualnych do uczestników marszu)
            • default Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:33
              Zapewniam Cię, że nie śpiewano żadnej "radzieckiej pieśni patriotycznej" na tym marszu, super dynia uczepił się jednego epizodu, gdzie ktoś śpiewał jakiś swój tekst na tę znaną melodię (ja nie słyszałam tych panów, mimo że byłam na pl. Bankowym od samego początku i szłam całą trasę do pl. Konstytucji, info o tym wyguglałam sobie dopiero teraz). Jak się chce koniecznie do czegoś przyczepić - to OK, niech będzie, wybór melodii może się źle kojarzyć. Ale to była jedna osoba, czy kilka, więc Twoje dramatyczne pytania do wszystkich uczestników marszu, z których pewnie prawie nikt owej pieśni nawet nie usłyszał, są mocno przesadzone.
      • livia.kalina Re: Marsz Wolności 09.05.17, 14:39
        >Dziwi mnie że opozycja zarzuca PiS-owi że jest pro-rosyjski a tu coś takiego

W ten to oto sposób, za pomocą "Katiuszy" niezłomny rząd pis bezsprzecznie zadaje kłam wrednym insynuacjom opozycji.
    • morekac Re: Marsz Wolności 08.05.17, 08:04
      A co, instrukcje wreszcie dotarły?
      • antyideal Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:30
        Najwyraźniej dotarły, bo klepią jak papugi jeden tekst smile
        marsz wolnosci katiusza

• antyideal Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:31
          Oj, coś nie wchodzi link.
      • taki-sobie-nick Re: Marsz Wolności 08.05.17, 20:28
        morekac napisała:

> A co, instrukcje wreszcie dotarły?
        >
        Odnośnie Radzika to chyba do żadnej ze stron, bo mój wątek spadł.
    • baltycki Re: Marsz Wolności 08.05.17, 08:22
      > Najwięcej o tej żałosnej masówce mówi odpowiedź jednego z uczestników,

Udalo Ci sie. big_grin big_grin big_grin
      • super_hetero_dyna Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:24
        Aha, i uważasz, że ta jedna wypowiedź jest odosobniona i niereprezentatywna? A "Katiusza" to taka fajna, wszystkim znana piosenka i aż się prosi o śpiewanie przy okazji marszów wolności? Z pewnością masz rację. Podobnie, jak najwłaściwszą kolędą do śpiewania w Wigilię, są Podmoskownyje wieczera
        • beaucouptrop Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:55
          😀Szkoda Twojego czasu i tak nie zrozumieja. To forum jest przeznaczone do gloszenia jedynej slusznej linii. Mowie to z doswiadczenia. Chyba ze chcesz podraznic troche ich szare komorki wink
          P.S. Teraz z ciekawoscia czekam jakiz to kubel pomyj wyleja na moja glowe.
          • c2h6 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:13
            beaucouptrop napisał(a):

> P.S. Teraz z ciekawoscia czekam jakiz to kubel pomyj wyleja na moja glowe.

Próżnoś repliki się spodziewał, nie dam Ci prztyczka ani klapsa.
            • 1matka-polka Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:04
              Nie powiem nawet pies cię ....., bo to mezalians byłby dla psa.
              Tuwima kasujo, HAŃBA, GDZIE JEST NORMALNY MODERATOR!!!
              • beaucouptrop Re: Marsz Wolności 08.05.17, 14:33
                Zastanawia mnie pewna prawidlowosc na tym forum. Czy ktos moglby mi wytlumaczyc, dlaczego wszystkie nicki ze slowem matka sa tak agresywne i wulgarne?
                • iwles Re: Marsz Wolności 08.05.17, 14:55

wszystkie ze słowem matka? To ile w tym wątku ich naliczyłeś ? big_grin w dodatku agresywnych i wulgarnych ?
                  • livia.kalina Re: Marsz Wolności 08.05.17, 20:33
                    >
                    wszystkie ze słowem matka? To ile w tym wątku ich naliczyłeś ? big_grin w dodatku agresywnych i wulgarnych ?

pewnie tyle, ile dyńka naliczył wypowiedzi uczestników marszu wolności o melodii "Katiuszy"smile
    • iwles Re: Marsz Wolności 08.05.17, 08:22

Nawet nie chcę się domyślać, jakimi drogami chadza twoja logika big_grin
      W szkole mojego syna jako drugi obcy język jest między innymi rosyjski. O zgrozo ! Spora ilość dzieci się go uczy ! (na pewno wg. ciebie, to "resortowe dzieci" big_grin)
      • super_hetero_dyna Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:25
        Patrz wyżej.
      • beataj1 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 15:13
        I wnuki. I wnuki.
        Teraz to i wnuki są na cenzurowanym.
        I powiedział to JK zrobiony w komunizmie.
        • beataj1 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 15:14
          A nie przepraszam nie JK a jego urocza hostessa PAD.
    • c2h6 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:30

> A o Marszu Wolności nic? Ani słowa?
      > Najwięcej o tej żałosnej masówce mówi odpowiedź jednego z uczestników, na pytan
      > ie dziennikarza, dlaczego pieśń o marszu śpiewali na melodię "Katiuszy":
      > [i]"Bo ta melodia dla większości starszych ludzi tutaj jest doskonale znana."[/
      > i]
      >
      > I m.in. dzięki temu wiadomo, o jaką "wolność" chodziło - o wolność pałowania, z
      > rywania paznokci i pobierania za to sutego wynagrodzenia.

Przy melodii "Katiuszy" Polacy w polskiej armii doszli aż do Berlina i wygrali wojnę. Choćbyś się zdefekował ze złości.
      • super_hetero_dyna Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:36
        Od Lenino, zapomniałeś wspomnieć. Od Lenino do Berlina.
        Nasze dieło prawoje, my pobiedili.
        Tak i dalej śpiewajcie sobie "Katiuszę" na manifestacjach i "Podmoskownyje wieczera" we Wigilię. Na sławu, na szczastie. big_grin
        • sumire Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:41
          Słoneczko, toż to twoja ukochana władzunia pcha nas w czułe ramiona Władimira...
        • iwles Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:45

i nie mierzi cię, że oglądasz filmy, wyprodukowane w czasach komunistycznych ? I jeszcze sie na nie powołujesz ? big_grin
        • c2h6 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:11

> Od Lenino, zapomniałeś wspomnieć. Od Lenino do Berlina.

Istotnie, od Lenino. Ważne jednak, że do Berlina. I przez całą Polskę. A nie zaledwie do jakiejś Antwerpii, dokąd łaskawie puścili Polaków Brytyjczycy, bo pewnie myśleli że Holland i Poland to to samo.

> Tak i dalej śpiewajcie sobie "Katiuszę" na manifestacjach i "Podmoskownyje wiec
          > zera" we Wigilię. Na sławu, na szczastie. big_grin

Ja najwyraźniej nie znam aż tak dobrze jak ty rosyjskich piosenek, ale czy "Podmoskowskije wiecziera" mają cokolwiek wspólnego z jakimikolwiek aspektami religijnymi? Czy to po prostu taki przykład z d*py nie na temat?
          • jan.kran Re: Marsz Wolności 08.05.17, 18:16
            c2h6 napisała:

> super_hetero_dyna napisał(a):

> Ja najwyraźniej nie znam aż tak dobrze jak ty rosyjskich piosenek, ale czy "Pod
            > moskowskije wiecziera" mają cokolwiek wspólnego z jakimikolwiek aspektami relig
            > ijnymi? Czy to po prostu taki przykład z d*py nie na temat?

-------------> To nawiązanie do znanej polskiej komedii.Wyjaśnienie około 1:19

m.youtube.com/watch?v=Wg9OXQfPxus
        • natalia.nat Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:25
          Będziemy sobie śpiewać na naszych manifestacjach co nam się podoba. Nie można się przyczepić do frekwencji na marszu to trzeba do piosenki. Dno i Żenada.
          • 1matka-polka Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:27
            Nie sądzisz, że to głupie, śpiewać na publicznych manifestacjach piosenki, które tak jednoznacznie się kojarzą?
            • c2h6 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:33
              1matka-polka napisała:

> Nie sądzisz, że to głupie, śpiewać na publicznych manifestacjach piosenki, któr
              > e tak jednoznacznie się kojarzą?

Kibole czy inni skini śpiewają rutynowo coś na melodię bodajże Village People, więc doprawdy nie ma się co przejmować głupim doborem melodii. Każdemu się zdarza.
              • 1matka-polka Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:38
                Ale to była demonstracja polityczna a w polityce skojarzenia tkwiące w zbiorowej świadomości są bardzo ważne, jak widać zresztą po tym wątku.
            • natalia.nat Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:53
              Dla mnie nie ma to zupełnie żadnego znaczenia. Ważny jest cel tej demonstracji. Przeraża mnie do czego obecna władza jest zdolna. Zawłaszcza sobie WBREW PRAWU I KONSTYTUCJI wszystkie niezależne instytucje, które mógłby jej przeszkodzić w tym, aby mieć pełnię władzy. Nikt jej nie zatrzyma a ona będzie mogła zemścić się na kim tylko chce, a przy okazji wydoić i zniszczyć państwo oraz zdyskredytować na arenie międzynarodowej. Spieranie się o piosenkę w takiej sytuacji jest groteskowe.
              • 1matka-polka Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:05
                A ja myślę, że jak się organizuje takie rzeczy, to się powinno myśleć wcześniej nad doborem repertuaru. Są tysiące rzeczy do ogarnięcia przy takim wydarzeniu ale repertuar, to jednak podstawa...
        • vaikiria Re: Marsz Wolności 08.05.17, 17:24
          Podmoskownyje wieczera podpadły Ci czasem powstania czy czym właściwie? Bojkotujesz wszystko co powstaje na wschodzie?
    • lauren6 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:31
      Watki o marszach z reguły zakłada paszcza. Myślałam o założeniu, bo byłam ciekawa czy ktoś z forum był i może zdać relacje. Ale nie będę wchodzić w cudze kompetencje. Widzę, że również forumowe pisiorki sa głodne wiedzy jak się maszerowało w sobotę big_grin
      • purchawkapuknieta Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:25
        oglądałam relację na TVN24 big_grin dziennikarze mieli naprawdę trudne zadanie. gimnastyka przy frekwencji była zabawna, ale moim faworytem zdecydowanym zostało "morze bialo- czerwonych flag" big_grin
        • sumire Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:27
          Tak, za to TVP jak zwykle zaprezentowało porażającą rzetelność. Jak zwykle.
        • mamma_2012 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:30
          Akurat moja córka wpadła na ten marsz przypadkiem, bo oprowadzała koleżankę po Warszawie i jak usłyszała, że pislicja szacuje, że było 12.000 ludzi to się roześmiała. A akurat ona jest stałą bywalczynią imprez masowych i kilka marszu zaliczyła także nie daj się wprowadzać w błąd propagandowej tv.
          • default Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:36
            Ja byłam, co prawda nie do końca, ale od początku (od 13) i przeszliśmy całą trasę. Na Bankowym był taki ścisk, że nie dało się przejść (w czasie, gdy jeszcze trwały przemówienia, zanim marsz ruszył). Potem tłum się nieco rozciągnął, ale tylko na tyle, że się normalnie szło do przodu, a nie dreptało w ścisku. Na Placu Konstytucji też było tłumnie, calutki był wypełniony ściśle, łącznie z podcieniami, a Marszałkowską ludzie nadal maszerowali. Więc te 12 tysięcy to kompletna bzdura - choć przyznaję, że nie była to najliczniejsza demonstracja z tych, na których byłam. Ale 90 tysięcy było na pewno.
          • leokadia35 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 17:23
            Rozumiem że twoja córka ma jakieś nadprzyrodzone zdolności i zdążyła przeliczyć na oko ilość uczestników 😂
            • natalia.nat Re: Marsz Wolności 08.05.17, 17:45
              E, gdzie tam jej do twoich zdolności! Nie byłaś w ogóle na marszu, a wiesz ilu było uczestników.
    • anika772 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:40
      Współczuję nieudanej soboty, musieliście być nieźle wkurzeni.
      • leokadia35 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 09:54
        Marsz gdzie większość jego uczestników nie wiedziała w imię czego maszeruje ☺️ niby tej wolności nie ma , a chodzić mogli , taka sytuacja haha
        • mamma_2012 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:18
          Brawo! Prawie udało ci się powtórzyć słowa prezesa. Cacy dziewczynka, może partia da medal z ziemniaka.
        • iwles Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:53

Demokracja ma się u nas dobrze, bo nikt nie strzelał ani nie pałował manifestujących ? big_grin

ktoś się zatrzymał mentalnie w czasach stanu wojennego. I tym kimś są obecnie miłościwie nam panujący.
        • natalia.nat Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:36
          Naprawdę myślisz, że uwierzymy w to, że skoro można manifestować to znaczy że jest w Polsce wolność? To ja już bym wolała żeby było odwrotnie. Niech będzie zakaz manifestacji, ale niech będą wolne sądy, media, trybunał, samorządy. Bez manifestacji jakoś sobie poradzimy, ale na podporządkowującą sobie wszystko władzę reżimową jednej partii nie ma zgody.
          • beaucouptrop Re: Marsz Wolności 08.05.17, 17:00
            A Ty naprawde jestes taka naiwna? Wczesniej mielismy wolne sady, obiektywne media i nieskorumpowane samorzady. Tylko ten PiS przyszedl i wszystko popsul smile
            • sumire Re: Marsz Wolności 08.05.17, 17:03
              Akurat jeśli chodzi o media - było lepiej. W publicznych panował jednak większy pluralizm i nie gadano tyle o niemieckości prywatnych.
            • natalia.nat Re: Marsz Wolności 08.05.17, 17:11
              No błagam. Nie stawiaj znaku równości miedzy mżawką i nawałnicą. Nie ma władzy idealnej, ale to co jest teraz nawet nie stwarza pozorów demokracji i jakiejkolwiek przyzwoitości.
    • jesienna.nuta Re: Marsz Wolności 08.05.17, 10:32
      Nawet GW oceniła ich frekwencję na 9 tys. zwiezionych autokarami z CAŁEJ Polski big_grin
      Tez mi siła big_grin
      • anika772 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:08
        Jednakowoż szeregowy poseł Kaczyński poświęcił temu drobiazgowi sporo uwagi i słów, w Szczecinie.
      • morekac Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:13
        Zapewniam cię, że frekwencja była znacznie wyższa niż podała policja.
        Te 9 tys to były zgłoszone wcześniej przyjazdy oficjalnych delegacji. Reszta zwiozła się sama, komunikacją publiczną.
        BTW: z pewnością władze Wwy są w stanie ocenić, ile więcej mieli wejść/wyjść z metra w stosunku do normalnej soboty.
    • natalia.nat Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:19
      Jeżeli nie rozumiesz albo raczej nie chcesz zrozumieć po co jest ten marsz, to nie zabieraj głosu. Na razie jeszcze można legalnie demonstrować i nic ci do tego. Jak ci to nie odpowiada to zorganizuj swoją kontrmanifestację.
      • purchawkapuknieta Re: Marsz Wolności 08.05.17, 11:23
        natalia.nat napisała:

> Jeżeli nie rozumiesz albo raczej nie chcesz zrozumieć po co jest ten marsz, to
        > nie zabieraj głosu. Na razie jeszcze można legalnie demonstrować i nic ci do te
        > go.
        Jak ci to nie odpowiada to zorganizuj swoją kontrmanifestację.

• tiszantul Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:43
          > > Jeżeli nie rozumiesz albo raczej nie chcesz zrozumieć po co jest ten marsz, to nie zabieraj głosu

idź sobie na portal obrońców demokracji "koduj24.pl", gdzie wszelkie głosy krytyczne są kasowane. Na ematce właściciel Agora SA zapewnia każdemu wolność wypowiedzi smile
          • natalia.nat Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:52
            Mogę, więc będę się wypowiadać. Skoro ktoś "nie wie" czegoś to niech nie zabiera głosu na ten temat. I napiszę to milion razy.
            A ty idź sobie na niezależną i inne tego typu podobne śmieci. Tam to dopiero jest wolność wypowiedzi. A do tego wulgaryzmy, oszczerstwa i obrażanie na porządku dziennym. DNO.
      • tiszantul Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:28
        > Jeżeli nie rozumiesz albo raczej nie chcesz zrozumieć po co jest ten marsz, to
        > nie zabieraj głosu

buhahahah, "nie zabieraj głosu". Widzieliście jak aktor Pszoniak proponował w TVN-ie, żeby odebrać prawa wyborcze głupim pijakom głosującym na PiS? Ciekawa inicjatywa, sugeruję projekt ustawy w tym kierunku.
        • natalia.nat Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:35
          Naprawdę powód do dumy! Wygrać wybory dzięki głupim pijakom i łapówce wyborczej. Buhahahah.
          A Pszoniak ma akurat rację.
    • tiszantul Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:20

ech hetero, zepsułeś zabawę. Przecież wszyscy widzieli, że był Wielki Marsz, "Przełomowy Marsz Po Uzyskaniu Prowadzenia w Sondażach", "Polacy mają dość PiS-u", i że nikt nie komentuje. Nikt nie komentował na ematce, forum regularnie zasypywanym spamem o nawet najmniejszych inicjatywach opozycji. Tym razem żaden z tych spamujących trolli się nie odezwał. Dopiero musiałeś ich wywołać - niech piszą, że było sto tysięcy i że był wielki przełom. Chociaż według ratusza w zeszłym roku było ćwierć miliona, to gdzie tu przełom?

Zwieziono aktyw z całego kraju (samorządy są pracodawcą w podległych jednostkach, więc z rodzinami jest kilkaset tysięcy ludzi, którzy żyją z dotychczasowego rozdania i po zmianie układu będą musieli szukać roboty), zapewniono darmowy transport z każdego miejsca w kraju, przyłączyli się mieszkańcy kilkumilionowej metropolii (z satelickimi miejscowościami), i co?

Tu pisze redaktor Szacki na blogu "Polityki" - chyba się zgodzimy, ze Szacki to nie pisowski propagandysta. Przypomina zeszłoroczną kompromitację ratusza ("ćwierć miliona"), którą demaskowała nawet Wyborcza i punktuje tegoroczną kompromitację ratusza ("90 tys.").

Szacki pisze, że teraz było między 13 a 26 tysięcy:

szacki.blog.polityka.pl/2017/05/07/ile-osob-w-marszu-wolnosci/
      No i po "wielkim przełomie", opartym na sondażach, które każdy może kupić w sklepie z sondażami.
      • iwles Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:27

to i tak nic w porównaniu z tym, że Solidarność kilka lat temu, organizując demonstracje przeciwko rządom PO-PSL płaciło swoim uczestnikom po 50 zł big_grin
    • tiszantul Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:36
      fajnym momentem było jak poseł Grabiec z Platformy groził policji rozliczeniami za podanie frekwencji. Kiedyś to było fajnie, w warunkach monopolu medialnego i instytucjonalnego, nie? Tęsknicie, nie? Policja podałaby tyle co ratusz i wszystkie telewizje. Teraz to nawet policja trolluje propisowsko.
      • 1matka-polka Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:43
        A widziałeś owcę w sztucznej macicy?
      • szarsz Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:47
        > policja trolluje propisowsko.

Przez przypadek to nawet prawdę potrafisz powiedzieć. Liczebność marszów spadła wielokrotnie już tego samego dnia, w którym się komendant zmienił. Cóż...
      • 1elka26 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:49
        Tzw. 'marsz wolnosci" był bardzo potrzebny. Teraz nikt nie będzie mógł podważac sensu reformy edukacji. Uwaga maturzyści , zwłaszcza ci, przed którymi egzamin z wiedzy o społeczeństwie. Nie słuchajcie wypowiedzi posłów "totalnej opozycji" to, co wygaduja na temat stanu naszej demokracji a zwłaszcza jak definiują demokrację - spowoduje oblanie egzaminu.

"Oby nie zapoznali się z definicją demokracji, którą zaprezentowała Joanna Mucha, zapytana na Marszu Wolności.

Mucha stanowczo zaprzeczyła, że demokracja to rządy większości. Otóż według posłanki taki sposób sprawowania rządów to… bolszewizm. Maturzystów zapewniamy, taka odpowiedź na pewno nie zostanie uwzględniona w kluczu egzaminacyjnym i mogą podawać standardową odpowiedź, zgodną z wiedzą z podręczników."
        niezlomni.com/mucha-odleciala-wyjasnia-czym-demokracja-nadzieje-ze-maturzysci-tego-slyszeli-wideo/

Jak tacy ludzie dostali się do Sejmu i nawet pełnili funkcje ministerialne pozostanie zapewne tajemnicą.
        • iwles Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:54

nie wiem, jakimi ścieżkami podąża twoj tok rozumowania, ale Joanna Mucha skończyła 8-letnią szk. podst., więc powinnaś raczej popierać gimnazja big_grin
          • 1elka26 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 13:18
            Piszę o potrzebie reformy edukacji, a to nie jest równoznaczne z postulatem likwidacji gimnazjum. Inna sprawa, że w chwili obecnej wszelkie dywagacje dotyczace kwestii gimnazjum są już mocno spóźnione.
            I jeszcze jedno - to, że ktoś skończył wszelkie możliwe uczelnie i posiada wszystkie możliwe tytuły nie oznacza, że jest także osobą inteligentną. Zresztą wystarczy posłuchać nagrań rozmów z uczestnikami tego wiekopomnego marszu. To jest po prostu jeden wielki bełkot.
        • natalia.nat Re: Marsz Wolności 08.05.17, 13:24
          Nie jesteś w stanie pojąć tego, że władza wybrana przez większość ma działać zgodnie z PRAWEM I KONSTYTUCJĄ? Że ma ona podlegać kontroli właśnie dla dobra obywateli? Że to, że władza pisowska podporządkowuje sobie organy, które mają ją zatrzymywać kiedy łapie prawo, jest złe dla nas wszystkich i również dla ciebie? To jest dla mnie niepojęte, jak można być tak otumanionym, żeby nie zdawać sobie sprawy, że takie działania rządzących są dobre tylko dla nich samych a nie dla obywateli. Albo jesteście zwyczajnie głupi albo macie jakieś korzyści z popierania tej patologii.
          • szarsz Re: Marsz Wolności 08.05.17, 13:41
            > macie jakieś korzyści z popierania tej patologii.

Ja stawiam na korzyści + brak refleksji. Każda rewolucja najpierw zjada własne dzieci i więc i ci niestrudzeni piewcy pierwsi dostaną po dudzie. No ale im się wydaje, że z nimi będzie inaczej. Jak tysiącom przed nimi.
          • 1elka26 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 14:03
            Alez całkowicie zgadzam się z tym, że władza wybrana przez większość ma działać zgodnie z prawem i Konstytucją. I dlatego proponuję posłuchac nagrań z przesłuchań świadków przed komisją d/s Amber Gold. Może wtedy zobaczysz jak działały "nie podporządkowane" władzy organy państwa i zapewniam, że słynny przykład sędziego na telefon to pikuś.
            Zastanawiam się własnie, jak bardzo trzeba być otumanionym przez propagandę "totalnej opozycji" żeby nie widzieć, ba - nie chcieć tego zobaczyć.
            • natalia.nat Re: Marsz Wolności 08.05.17, 14:59
              Po pierwsze swoim przyzwoleniem na łamanie prawa i konstytucji dzisiejszej władzy dajesz przyzwolenie na łamanie prawa i konstytucji poprzedniej.
              Po drugie akurat poprzednia władza nie łamała ani prawa ani konstytucji. Nie widzę niczego niezgodnego z prawem i niezgodnego z konstytucja w przesłuchaniu świadków Amber Gold. A w działaniu samego PiSu i jego różnorakich zresztą niezgodnych z prawem komisji nie dostrzegasz nieprawidłowości? A afera ze SKOK-iem kiedy zostanie rozliczona?
    • tiszantul Re: Marsz Wolności 08.05.17, 12:59
      Marsz Wolności organizowała Platforma z PSL, Nowoczesną, ZNP i samorządowcami, partnerem był KOD. To można policzyć, kto ile ściągnął. Ludzie przyjechali z całej Polski. Przyjmijmy bardzo życzliwie i na wyrost frekwencję 20 tys.

11 tys. zmobilizowała Platforma
      2 tys. zmobilizował PSL
      2 tys. zmobilizowała Nowoczesna
      2 tys. zmobilizował ZNP
      2 tys. zmobilizowali samorządowcy
      2 tys. zmobilizował KOD

podobno oburzenie rządami Pis-u sięga zenitu. Tej siły nikt nie powstrzyma. Polacy pragną, żeby Platforma Obywatelska zapewniła im wolność.
      • 1elka26 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 13:22
        Ciekawa wypowiedź gen. Czempinskiego. Jak wszystkim wiadomo, nie jest to zwolennik obecnej władzy:

"Nie było żadnego pomysłu na tę manifestację i jak ona ma wyglądać. Aż przykro było patrzeć, jakie to wszystko było niezdarne i nieskoordynowane. Po jakimś czasie po prostu się rozeszliśmy."
        wpolityce.pl/polityka/338751-nawet-czempinski-narzeka-na-pikiete-opozycji-bylem-na-marszu-wolnosci-ws-odebrania-nam-emerytur-az-przykro-bylo-patrzec

Czyli jaka opozycja, taka i manifestacja. Zero pomysłu, zero programu - a jedyne spoiwo łączące tych ludzi to tęsknota za utraconą władzą.
    • vaikiria Re: Marsz Wolności 08.05.17, 17:17
      A o czym tu pisać? To jest forum "Manifestacje i demonstracje"? No było coś takiego ostatnio w Warszawie, ale nie łażę na każdy marsz w stolicy.
      • tiszantul Re: Marsz Wolności 08.05.17, 18:23
        > A o czym tu pisać? To jest forum "Manifestacje i demonstracje"? No było coś tak
        > iego ostatnio w Warszawie, ale nie łażę na każdy marsz w stolicy.

hehehe, dziesiątki 20 razy mniejszych spędów były tu burzliwie anonsowane i omawiane, ale masz rację, na sobotnią imprezę spuśćmy zasłonę milczenia. Skoro tak słabo wyszło, to możemy się umówić, że tego marszu nie było. Wymyśliły go pistrolle, żeby się ponabijać.
        • vaikiria Re: Marsz Wolności 08.05.17, 18:25
          W sobotę byłam na psim wybiegu, było 11 psów, wiec frekwencja niezła smile
          Z ulicznych imprez to byłam ostatnio 11 listopada, owszem, był tu jakiś wątek na ten temat.
    • joanekjoanek Re: Marsz Wolności 08.05.17, 17:51
      Dynia bredzi oczywiście - ale nie ma innego wątku na temat, więc tu się wpiszę.

Różne rzeczy mi nie przeszkadzają podczas protestów przeciwko pissowi. Nie przeszkadza mi bufon Kijowski i kłócące się towarzystwo wokół niego. Nie przeszkadza mi nadęty Petru, nie przeszkadza mi słabsza intelektualnie pani Scheuring-Wielgus, nie przeszkadza mi kaznodziejski Kosiniak, nie przeszkadza mi Komorowski i jeszcze cała masa indywiduów mi nie przeszkadza - bo sprawa jest ważna, bo piss robi zbyt potworną rozwałkę, żeby się estetyką przejmować.

Ale jak już demonstracja jest formalnie marszem Platformy, to tego nie jestem w stanie strawić. Jako rzekł Biedroń - "mój przyjaciel Jaśkowiak jest w stanie mnie do wielu rzeczy namówić, ale nie na imprezę partyjną Platformy, na boga".
      • tiszantul Re: Marsz Wolności 08.05.17, 18:11
        > Różne rzeczy mi nie przeszkadzają podczas protestów przeciwko pissowi. Nie prze
        > szkadza mi bufon Kijowski i kłócące się towarzystwo wokół niego. Nie przeszkadz
        > a mi nadęty Petru, nie przeszkadza mi słabsza intelektualnie pani Scheuring-Wie
        > lgus, nie przeszkadza mi kaznodziejski Kosiniak, nie przeszkadza mi Komorowski
        > i jeszcze cała masa indywiduów mi nie przeszkadza

przecież wymienieni są liderami opozycji, to najlepsi z najlepszych. Kto was obroni przed pissem jak nie Kosiniak z Kijowskim i Kamysz z panią Scheuring?

Może Petru z Joanną Schmidt, którzy przeszli do Zandberga i oficjalnie są Razem?
        • super_hetero_dyna Re: Marsz Wolności 08.05.17, 18:49
          Jak się pisze neo-komuna? Razem.
          • taki-sobie-nick Re: Marsz Wolności 08.05.17, 21:01

> Jak się pisze neo-komuna? Razem.

Pomijając niebywałe wyrafinowanie tego żartu - to dlaczego napisałeś z kreską ? tongue_out
            • super_hetero_dyna Re: Marsz Wolności 08.05.17, 21:29
              Żeby nie sugerować odpowiedzi.
    • tiszantul Re: Marsz Wolności 08.05.17, 18:18
      > I m.in. dzięki temu wiadomo, o jaką "wolność" chodziło - o wolność pałowania, z
      > rywania paznokci i pobierania za to sutego wynagrodzenia.

wiem hetero, że jesteś pijany ze szczęścia po sobotniej mega porażce opozycji i rozumiem Twoje emocje, ale z tym zrywaniem paznokci to trochę przegiąłeś, nie podając, że chodzi jedynie o tego typu tradycje smile
      • super_hetero_dyna Re: Marsz Wolności 08.05.17, 18:48
        No fakt. Nie chodzi przecież o to, że chcieliby dziś jeszcze zrywać paznokcie. Już nie te siły i nie to zdrowie przecież. Chcieliby tylko spokojnie pobierać wysokie emerytury, przyznane w nagrodę za to, że zrywali wczoraj. smile
        • tiszantul Re: Marsz Wolności 08.05.17, 19:26
          > No fakt. Nie chodzi przecież o to, że chcieliby dziś jeszcze zrywać paznokcie.
          > Już nie te siły i nie to zdrowie przecież. Chcieliby tylko spokojnie pobierać w
          > ysokie emerytury, przyznane w nagrodę za to, że zrywali wczoraj. smile

Na pewno jeszcze paru zostało, np. sędziowie stalinowscy wydający wyroki śmierci na żołnierzy podziemia, a obecnie ukrywający się w Szwecji. Jednak w większym stopniu chodzi już o pozycję społeczną, z jakiej do dziś korzystają ich dzieci.
          • livia.kalina Re: Marsz Wolności 08.05.17, 22:36
            >Na pewno jeszcze paru zostało

Mogę ci nawet podać imię i nazwisko- Kazimierz Bartosik, funkcjonariusz Wojskowej Służby Wewnętrznej, którą ustawa o IPN zalicza do komunistycznej bezpieki. Ubek wożący Macierewicza ("Brawa dla Pana Kazimierza") i szara eminencja w MON, chwaląca się na lewo i prawo, że to on uwalił ustawę desubekizacyjną w części dotyczącej Wojskowej Służby Wewnętrznej, żeby ocalić swoją ubecką wysoką emeryturkę.
            I co z tą wiedza zrobisz?
    • tiszantul Re: Marsz Wolności 08.05.17, 19:19

To proste. Wystarczy sobie wyobrazić, jaka byłaby dynamiczna i pasjonująca debata na ematce, jakby faktycznie przyszło 100 tysięcy, a ratusz podałby frekwencję 400 tys. Tymczasem nie było ani słowa komentarza, dopóki nie wspomniałeś.
      • livia.kalina Zastanawiałam się, kto się na to nabierze 08.05.17, 20:07
        na tę marną propagandę TVPIS. Ale udało się Kurskiemu "Ciemny lud to kupi".
        https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/18359026_1313653942017394_1052834638883788330_o.jpg?oh=36ea4f9b2412f10a75f438da77929571&oe=59B56B62
    • szarsz Re: Marsz Wolności 08.05.17, 19:53
      Niesamowite, swoją drogą, ile się was tu zleciało, żeby przekonać wszystkich, że nic nie było. A im więcej gadają, tym bardziej pokazują, że JEST co przekłamywać. Tak tak smile
    • mama303 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 19:56
      A miało być tak pięknie, Dyna. A tu tylu ludzi wyszło na ulicę żeby pokazać Wam środkowy palec. Starajcie się, może Polacy Was w końcu polubią i docenią.
      • tiszantul Re: Marsz Wolności 08.05.17, 20:12
        > A miało być tak pięknie, Dyna. A tu tylu ludzi wyszło na ulicę żeby pokazać Wam
        > środkowy palec.

"TYLU LUDZI". Intensywnie unikamy podawania liczb. Pamiętacie, jak według "wolnych mediów" Komorowskiego popierało "tylu ludzi"? Znowu macie ogromne poparcie i znowu będzie zdziwko przy urnach.

"tylu ludzi" - z roku na rok drastycznie mniej. W zeszłym roku wg ratusza 250 tysięcy, w tym roku według ratusza 90 tysięcy. Według "mama303" jeśli nawet absurdalnie zawyżone dane organizatorów wykazują ogromny spadek (organizator PO, ratusz PO), wciąż mamy do czynienia z sukcesem.

Dane z Ratusza wyśmiała nawet "Gazeta Wyborcza", chyba się orientujecie, że nie jest to pisowski biuletyn. Według Wyborczej w zeszłym roku było 70 tys., w tym roku wg Szackiego (Wyborcza, Polityka) 13-26 tys.
        • livia.kalina Re: Marsz Wolności 08.05.17, 20:26
          ty sie tak emocjonujesz, że autentycznie się boję, że ci jakaś żyłka strzeli. Może dla twojego zdrowia zgódźmy się, że było 20 osób, ok?wink
          https://scontent-frx5-1.xx.fbcdn.net/v/t31.0-8/18278805_1982428578657827_6284251172457391599_o.jpg?oh=a30140098b24c796c7127f3b594f8ee0&oe=59760F4E
        • mama303 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 20:59
          tiszantul napisała:

> "TYLU LUDZI". Intensywnie unikamy podawania liczb
          a po co mam podawać? teraz taka nowa moda nastała u prawaków, żeby zaniżać jak dużo ludzi demonstruje. Ale wam gula skacze z dynią na te tłumy.
          • taki-sobie-nick Re: Marsz Wolności 08.05.17, 21:33
            mama303 napisała:

> tiszantul napisała:
            >
            > > "TYLU LUDZI". Intensywnie unikamy podawania liczb
            > a po co mam podawać? teraz taka nowa moda nastała u prawaków

Oj tak, Onet na przykład to bardzo prawacki portal, a między 12000 a 90000 jest naprawdę spora różnica. tongue_out
            • mama303 Re: Marsz Wolności 08.05.17, 22:25

> Oj tak, Onet na przykład to bardzo prawacki portal, a między 12000 a 90000 jest
              > naprawdę spora różnica. tongue_out

sama ze soba dyskutujesz? smile
              • taki-sobie-nick Re: Marsz Wolności 08.05.17, 22:31

>
                > sama ze soba dyskutujesz? smile

Nie uprawiajcie towarzyszko cenzury rodem z Mysiej, pierwotnie mój wpis wyglądał tak

forum.gazeta.pl/forum/w,567,163878176,163878176,Marsz_Wolnosci.html?p=163883297
                Zastosowałyście towarzyszko dokładnie taką samą cenzurę jak Centralne Biuro Kontroli Publikacji i Widowisk za PRL-u. tongue_out
                • mama303 Re: Marsz Wolności 09.05.17, 11:56

> Nie uprawiajcie towarzyszko cenzury rodem z Mysiej, pierwotnie mój wpis wygląda
                  > ł tak

i ja nic nie zmieniłam smile
                  • taki-sobie-nick Re: Marsz Wolności 09.05.17, 18:52

> i ja nic nie zmieniłam smile

Wycięliście towarzyszko wpis Tiszantul oraz własną do niej odpowiedź. tongue_out
              • taki-sobie-nick Re: Marsz Wolności 08.05.17, 22:32

>
                > sama ze soba dyskutujesz? smile

forum.gazeta.pl/forum/w,567,163878176,163878176,Marsz_Wolnosci.html?p=163883297
                O "modzie u prawaków" ty pisałaś, nie ja.
                • mama303 Re: Marsz Wolności 09.05.17, 11:58

> O "modzie u prawaków" ty pisałaś, nie ja.

ale ja liczb nie podawałam to Ty sobie ze sama ze sobą przeciwstawiasz liczby.
                  • taki-sobie-nick Re: Marsz Wolności 09.05.17, 18:57

> ale ja liczb nie podawałam to Ty sobie ze sama ze sobą przeciwstawiasz liczby.

Towarzyszko, widzę, że obecnie stosujecie metodę: zajazgotać, a merytorycznie nie dyskutować. Poza tym nie rozumiecie słowa znaczenia wyrazu "przeciwstawiać".

Mowa była (w cytacie z Tiszantul), że nie wiadomo było, ile osób przyszło. Wyście towarzyszko odpowiedziały, że to prawacka moda doliczać się ludzi. Tymczasem doliczyć próbuje się również Onet i Newsweek.

Oczywiście możecie dalej odwracać kota ogonem i cenzurować moje wpisy, jeśli inne metody dyskusji są wam obce. tongue_out
      • taki-sobie-nick Re: Marsz Wolności 08.05.17, 20:25
        mama303 napisała:

> A miało być tak pięknie, Dyna. A tu tylu ludzi wyszło na ulicę żeby pokazać Wam
        > środkowy palec
        .

Nic dziwnego, że nie biorę w tym udziału. Tak, tak, rozumiem, że to metafora była, ale metafory też bywają różne.
    • livia.kalina Dla porządku odnotujmy też 08.05.17, 20:15
      Że była również kontrmanifestacja. Z policzeniem uczestników nie powinno być problemu. Mi wyszło 4.
      https://p2.wawalove.pl/p2.wawalove.pl/391d7227b1df2f52aec494414175a8b1.jpg

Ochraniało ją 13 policjantów.
      • sumire Re: Dla porządku odnotujmy też 08.05.17, 20:21
        Hihi, tak samo było w Krakowie w październiku - tłum na Błoniach, a sto metrów dalej stała grupka bodaj 5 osób otoczonych kordonem policji. Niepotrzebnie, bo nikt się nimi nie interesował.
      • tiszantul Re: Dla porządku odnotujmy też 08.05.17, 20:26
        > Że była również kontrmanifestacja. Z policzeniem uczestników nie powinno być pr
        > oblemu. Mi wyszło 4.

Opozycja ma się coraz lepiej, dwa miesiące temu 27:1, a teraz już 100000:4. W tym tempie w przyszłym miesiącu wasza przewaga sięgnie 10000000000000000:2.

Aż mi się przypomniało: "Komorowski idzie jak buża" - Jakub Rutnicki, Platforma Obywatelska (pisownia oryginalna). Kiedy to Komorowski szedł jak burza? Tydzień po przegranej w pierwszej turze i tydzień przed przegraną w drugiej turze.
        • livia.kalina Re: Dla porządku odnotujmy też 08.05.17, 20:28
          Owszem, opozycja ma się coraz lepiej. Pisanie jakichś idiotyzmów od czapy o Komorowskim raczej tego nie zmienismile
      • mai-ra3 Re: Dla porządku odnotujmy też 08.05.17, 20:39
        Właśnie widziałam filmik z tej kontrmanifestacji. Po prostu komedia - polecam, można się zdrowo pośmiać smile
        • cosmetic.wipes Re: Dla porządku odnotujmy też 08.05.17, 21:41
          O tak, kontrmanifestacja porazała liczbą uczestników i ich entuzjazmem. Aż mi się ich żal zrobiło big_grin
          • livia.kalina Re: Dla porządku odnotujmy też 08.05.17, 22:28
            >O tak, kontrmanifestacja porazała liczbą uczestników i ich entuzjazmem. Aż mi się ich żal zrobiło
            Ale za to był dziarski okrzyk: "Cała Polska z was się śmieje..." A może to samokrytyka?
          • dyzurny_troll_forum Re: Dla porządku odnotujmy też 09.05.17, 15:47
            cosmetic.wipes napisała:

> O tak, kontrmanifestacja porazała liczbą uczestników i ich entuzjazmem. Aż mi s
            > ię ich żal zrobiło big_grin

PiS nie ma teraz środków na "spontaniczne" kontrmanifestacje, muszą sobie limuzyn dokupić....
    • taki-sobie-nick Re: Marsz Wolności 08.05.17, 20:20
      Uwielbiałam śpiewać "Katiuszę". Czy to czyni mnie byłym ubekiem, zwłaszcza że za PRL-u przeżyłam 15 lat?

A w ogóle - melodia znana jest KOMU, CZEMU, a nie "dla kogo". Obie strony zgodnie walą liczne błędy w języku OJCZYSTYM.
    • purchawkapuknieta Marsz Wolności i Radości 09.05.17, 12:02
      ale niektórzy maszerowali wkurzeni!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka