fomica Re: Logopedyczny impas 12.05.17, 21:15 Tak z ciekawości, jak się trafia do logopedy z tak małym dzieckiem, nawet poniżej 3 lat? Bo mi sie wydawało, że w wieku żłobkowym to dziecko jeszcze ma prawo słabo mówić, niewyraźnie, a gdzieś tak dopiero od przedszkola czas na poważniejszy trening. Skąd ten pomysł żeby ja w w ogóle zabrac do logopedy? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Logopedyczny impas 12.05.17, 21:41 Notmalnie. Idziesz i logopeda pracuje z dzieckiem. Ja pierwszy raz bylam z dwulatkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Logopedyczny impas 12.05.17, 21:27 Zły to ptak...tak, wiem(jestem logopedą), ale ja bym odpuscila. To niepopularne ( koleżanki logopedki najchętniej by ćwiczyły od poczęcia)- ale, jeżeli dziecko samo stwierdza (czyli mówi), że woli nie mówić, niż mówić źle, to mi się" lampka zapala". Co możecie ćwiczyć?- dużą motorykę ( place zabaw!).Mowa to też motoryka ( mała)- ale najpierw jest ta dużą.Jeśli dziecię rozumie polecenia, jeżeli słuch jest ok- to odpuść.Idź na plac zabaw, kup banki mydlane ( ćwiczenie oddechu), lody ( cwiczenie języka tylko lody lizemy, tak aby jezyk" przejechał "po całej powierzchni loda), po lodach- oblizujemy wargi ( cw. języka), nasladujemy konika( kląskamy), sutko( brrr...) i fajnie się bawimy. Odpowiedz Link Zgłoś
agata_abbott Re: Logopedyczny impas 12.05.17, 21:30 >jeżeli dziecko samo stwierdza (czyli mówi), że woli nie mówić, niż mówić źle, to mi się" lampka zapala". A niemówiący autysci? Na tej zasadzie mogą nigdy nie zacząć mowić Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Logopedyczny impas 12.05.17, 21:38 Napisałam o tym konkretnym dziecku - mama nic nie napisała zaburzeniach autystycznych. Skoro zaś mówimy o niemowiacych autystach, to oni tego stwierdzić nie mogą ( bo nie mówią). Odpowiedz Link Zgłoś
agata_abbott Re: Logopedyczny impas 13.05.17, 15:47 A stwierdzenie można tylko werbalnie wyrazić? Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Logopedyczny impas 13.05.17, 20:26 Ok, zlapałaś mnie - można niewerbalnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Logopedyczny impas 12.05.17, 21:35 po żadnym czasie, wizyty nic nie dają, jesli sie nie ćwiczy i nie poprawia dziecka w domu samemu. O to chodiz, że logopeda daje wskazówlki, kontrolueje postepy, podpowiada olejne ćwiczneia acałą robote odwal się samemu w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Logopedyczny impas 12.05.17, 21:36 na oczy logopedy nie widziałam wiec przykro mi ale nic nie poradze ;-(((((((((((((((( dzieci moje mówią od ok 1,5-2 rż chętnie, duzo, płynnie, obrazowo, wymawiają r, l ,s, sz, cz, ż , i wszystko inne łapią wierszyki, reklamy, gry slowne, kurcze moze zmien logopede? Odpowiedz Link Zgłoś
flo-bo Re: Logopedyczny impas 13.05.17, 12:45 Dziecko się zamyka po zajęciach= natychmiast zakończyć uczęszczanie na nie, bo przyniesie to wiecej szkody niz pozytku: dziecko ewidentnie widzi, że nie mówi tak jak się od niego oczekuje co może powodować zahamowanie, uwstecznienie rozwoju mowy i problemy-strach przed komunikacją/ inicjowaniem rozmowy/używaniem nowych czy trudniejszych słów. W tym wieku dziecko ma pełne prawo mówić tak jak mówi, a nawet mówić bardzo niewiele. To wszystko moze się zmienić w ciągu kilku tyg.np. dziecko mówiące kilka słów, zaczyna nagle kazdego dnia dodawać nowe do swojego słownika. Obawy moze budzić brak kontaktu, chęci do komunikacji, reakcji na inicjowaną rozmowę itd. Odpowiedz Link Zgłoś
naturella Re: Logopedyczny impas 13.05.17, 20:38 Tak, jak dziewczyny piszą - odpuścić na jakiś czas i pójść po wakacjach. Moja córka chodziła do logopedy trzy lata, z takim właśnie problemem mówienia jak Twoja - zmiękczanie i dodatkowo mówienie z językiem miedzy zębami. Zaczęlysmy tuż po 3 urodzinach, wizyty raz w tygodniu, prywatnie - w zerówce chodziła już tylko do logopedy szkolnego, którego córka sobie "załatwiła" sama, bo logopeda stwierdził, że już nie ma potrzeby. Teraz mówi pięknie. Ale do brzegu - chodzi mi głównie o to, ze Ola te wizyty lubiła, po nich mówiła jeszcze więcej i w staranny sposób (jakiś czas po wizycie, potem zapominała, ale z czasem było to coraz dłuższe poprawne mówienie), wizyty były głównie fajnymi zabawami. Odpowiedz Link Zgłoś