Dodaj do ulubionych

Transfuzja krwi

26.05.17, 13:26
Witajcie Czy ktoras z was miala transfuzje krwii? Boje sie ewentualnych powiklan nie wiem czy sie zgodzic Chodzi o b niska hemoglobine Jestem w szpitalu. Jakie macie doswiadczenia lub przypadki w rodzinie itd
Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 13:33
      Moja matka i siostra miały ponad 30 lat temu, siostra jako noworodek. Powikłań żadnych nie było, siostra cieszy się dobrym zdrowiem, matka z racji wieku gorszym.
    • joanna_poz Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 13:35
      ja miałam przetaczaną krew zaraz po porodzie syna (straciłam sporo w czasie usuwania łożyska).
      powikłać żadnych.
      • corka.bossa Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 14:01
        Miałam przetaczaną krew trzy tygodnie temu.Zadnych skutków ubocznych nie było.Za to poczułam sie duzo lepiej-oczywiście nie od razu🙂. Czeka mnie jeszcze kilka,jednego jestem pewna,nie ma sie czego bać !
    • rosapulchra-0 Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 14:07
      Ja miałam kilkadziesiąt. Raz jeden miałam szok potransfuzyjny. Skończyło się dobrze. Moja teściowa miała kilkaset transfuzji. Też miała bardzo niską hemoglobinę (konsekwencje po operacji usunięcia trzustki, śledziony, żołądka, oczywiście cukrzyca) i średnio co dwa tygodnie jeździła do szpitala na przetoczenia. Nie miała żadnych skutków ubocznych.
      • kagrami Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 14:11
        Dzieku wam bardzo Ja mam hemoglobine 7.5 (norma 12-16. Zelaza mam 12 (norma 37-145). Dodatkowo dzis stracilam sporo krwi - tak mowil lekarz - podczas zabiegu. Moja mama czula sie zle miala goraczke itd dlatego sie troche boje.
    • sfornarina Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 14:14
      Transfuzje raczej ratują życie niż mu szkodzą wink

Ci, co się na transfuzje nie godzą, niestety niekiedy umierają. Nie masz się nad czym zastanawiać.
      • snakelilith Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 14:58
        Ratują życie, jeżeli w celu ratowania życia się je wykonuje. W niemieckich klinikach jednak decyzję o transfuzji podejmuje się dziś po dokładnym rozważeniu wszelkich za i przeciw, bo istnieją kliniczne wskazówki (na pewno można znaleźć literaturę na ten temat), że transfuzja (obca krew) jest zabiegiem obciążającym organizm, coś w rodzaju minitransplantacji, szoku dla systemu immunologicznego połącznego czasem z alergicznymi reakcjami, co zwłaszcza u pacjentów osłabionych operacją znacznie przedłuża czas rekonwalescencji. Pytanie więc, czy w przypadku niskiej hemoglobiny konieczna jest od razu transfuzja jest według mnie pytaniem słusznym. Ja osobiście poradziłabym się jeszcze jednego specjalisty. Nie wszystko bowiem, co do tej pory stosowano, bo stosowano, musi być optymalną terapią z punktu widzenia nowych odkryć w medycynie.
        • sfornarina Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 15:01
          Jeśli lekarze w szpitalu sugerują transfuzję - a rozumiem, że taka sytuacja ma miejsce - to jednak słuchałabym lekarzy, a nie forum wink Przypuszczam, że w polskich placówkach decyzję o transfuzji podejmuje się również po rozważeniu za i przeciw.
          • kagrami Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 15:51
            Ja bardziej ufam forum. Tak mam i na razie dobrze na tym wychodze. Forum i wewnetrzne przeczucie.
        • rosapulchra-0 Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 15:12
          Jako osoba po szoku potransfuzyjnym zgadzam się w 100%.
    • gryzelda71 Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 14:27
      Miałam po operacji. 0 skutków ubocznych.
    • kaz_nodzieja Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 15:15
      W mojej rodzinie kilkukrotnie miała osoba w wieku 80 plus. Powikłań nie było. Niekiedy w ten sam dzień była już w domu.
    • stephanie.plum Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 15:17
      mój synek miał, z dokładnie tych samych powodów, w wieku ośmiu tygodni.
      podano koncentrat czerwonych krwinek.

jedyne "powikłanie", to że zasnął podczas zabiegu, który trwał kilka godzin...

nie bój się!
      • kagrami Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 15:52
        Ok Dzieki ☺
    • beverly1985 Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 15:24
      Mialam i nie przyszlo mi nawet do glowy, ze moga byc jakies powiklania. To tylko transfuzja.
    • lilia-anna Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 15:56
      Miałam jako dziecko. Moja mama miała co najmniej dwukrotnie, o ile pamiętam. Moj tata mial. Babcia męża miała. To tak na szybko. Powikłań żadnych u nikogo nie było. Zdrowia! smile
    • mamalgosia Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 15:59
      Miałam - z powodu utraty krwi po porodzie. Hemoglobinę miałam poniżej 7.

Bałam się tej transfuzji, ale po niej dosłownie odżyłam.
    • kagrami Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 15:59
      Dziekuje Wam wszystkim za pomoc Jednak zaryzykuje chociaz gdybym zdala sobie sprawe z mojej sytuacji wczesniej.... Dbajcie o zdrowie!!! Kontrolujcie krew!!!! Moja znajoma powiedziala Jak ktos wie ale nic nie robi to g**** wie. I to jest prawda najprawdziwsza. Ja wiem jak sie powinnam byla odzywiac i badac itd ale.. nie mialam czasu itd.
      Apeluje ZADBAJCIE O SIEBIE juz dzis!
      • kagrami Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 16:00
        I moja madra sygnaturka jeszcze sie w poprzednim poscie wylosowala O ironio.
        • kagrami Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 16:08
          No i plynie...........
    • nastjaa Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 18:14
      Moja córka miała 8 razy transuzję (kiedy miała kilka tygodni). Zawsze bardzo dobrze reagowała, szybko odzyskiwała siły. Na tym oddziale kazde z dzieci miało chociaż 1 transfuzję. Była jedna dziewczynka, która reagowała bardzo źle - trzeba było ją reanimować.
    • kawka74 Re: Transfuzja krwi 26.05.17, 18:22
      Moje dziecko miało (była noworodkiem, miała niską hemoglobinę), zero powikłań.
      Będzie OK.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka