Dodaj do ulubionych

Prezent dla cudzoziemca - help:)

30.05.17, 14:41
sprawa jest taka - muszę kupić prezent dla niemieckiej rodziny - obcej mi.

Najlepiej coś związanego z Polską - podpowiedzcie proszę co się sprawdziło - jeśli chodzi o Niemców ( wszak każda nacja ma pewnie inne preferencje)

Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 14:56
      Śliwki w czekoladzie. Hitowy prezent dla cudzoziemców.
    • kolpik124 Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 14:58
      no nie wiem, czy help jest dobrym prezentem dla codzoziemca
    • ichi51e Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 14:58
      Boleslawiec?
    • edelstein Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 15:00
      Moj jest fanem polskich szynekbig_grin polskich wekow i ogolnie polskiego jedzeniatongue_out piwa teztongue_out dalabym kosz z jakimis smakolykami z Pl o drugiej dacie waznosci
      • kk345 Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 16:39
        >drugiej dacie waznosci
        Coś jak jesiotr drugiej świeżości u Bułhakowa? big_grin
      • whooppsala Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 16:55
        Moi teściowie szaleją szczególnie za polskimi kiełbasami i śledzikami. A i jeszcze bigos, pierogi, barszczyk... długo można by wymieniać tongue_out
    • stara-a-naiwna Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 17:02
      a do jakiej ceny? (albo chociaz jaki zakres cenowy)

bursztyn robi wrażenie

albo (mamy rodzinę we Włoszech) cukierki czekoladowe Wawel (malaga, tiki taki i kasztanki), batoniki typu pawełek z alkoholem
    • hermenegilda_zenia Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 17:11
      Ładnie wydany album tematyczny dotyczący Polski, np. o Puszczy Białowieskiej, bo to ewenement na skale europejska a na dodatek niedługo może go już nie być.
    • fil.lo Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 17:38
      Może jakąś płytę z polską muzyką? Np. jakiś jazz - Włodek Pawlik, Aga Zaryan, Komeda.
    • 71tosia Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 17:45
      krasnala ogrodowego wink Swego czasu były naszym hitem eksportowym.
      Najbezpieczniej cos ze słodyczy (sliwki w czekoladzie prawie każdy lubi) lub jakiś alkohol. Moim znajomym daje zwykle jakos ladnie wydana polska ksiazke kulinarna (zawsze sprawdzam by było dużo o pierogach wink)
    • magia Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 17:52
      Znajomym zawozilam waniliowe Ptasie Mleczko pudełkami.
      • bergamotka77 Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 18:25
        Dobry alkohol w ładnym opakowaniu wink.Znajomi cudzoziemcy uwielbiaja polska żubrówkę i różne ładne wódki smile
        • bergamotka77 Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 18:28
          Np. Wódka Dębowa ma fajne opakowanie.
    • lauren6 Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 19:10
      Przedmówczynie dobrze piszą: kosz prezentowy z polskimi specjałami (słodkimi oraz tymi z procentami).
    • mamusia1999 Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 20:47
      mój mąż zawsze żubrówkę - sączy pomaleńku z sokiem jabłkowym do następnej wizyty. teściowa lubi miód pitny. wrażenie zawsze robiła ta tradycyjna wiśniówka polmosu, bo niemieckie likiery nie mają 40% i są dużo słodsze . krupnik tez smakował.
      i....szachy. takie z sukiennic, cepelii....drewniane. dla siostrzencow przywozilam kiedyś takie modele ze sklejki. osa była hitem, tyle że stopień trudności był zupełnie nieadekwatny do wieku.
      tradycyjne, szczególnie podsuszane wędliny i pasztet wyszły niejako z mody niestety, cała rodzina się zweganiła.
      MIÓD gryczany i cząbrowy.
    • myfaith Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 22:49
      Dziękuję smile
      Jakaś koncepcja mi się zarysowała - kosz z żywnością (bossz.. jak to zabrzmiało) + album/muzyka
      No bursztyn fajny by był ale to tylko dla pani domu a to ma być dla wszystkich (rodzina 2+1)
      • buuenos Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 23:35
        To ma byc upominek a nie dary skladane na oltarze. Jakie bursztyny? przeciez to kosztuje! I nie kosze z zywnoscia tylko tradacajnie, zubrowka i kabanosy,no dla dzieciaka cos slodkiego, ale pewnie i tak nie zje bo boja sie ,,obcych" smakow. Ja kiedys owczesnym tescim podarowalam cos z Wedla i nie zjedli bo nie wiedzieli co to.A to torcik byl_)
        • stara-a-naiwna Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 08:59
          mała zawieszka z bursztynu będzie w cenie tych kabanosów wink

sucha krakowska jeszcze - w ogóle nasze kiełbasy sa "dobre" (opd warunkiem, ze dobre a nie napompowane wodą i cholera wie czym jeszcze)

i żubrówka jest dobra pod warunkiem, ze ktos wie jak ja pić (we francji im sie w głowie nie mieściło, ze to pasuje do soku jabłkowego) . Lepiej gorzką żołądkową (bezpieczniejsza) Może nalewka pigwowa albo pigwówka?

• buuenos Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 23:30
      Zubrowka i kabanosy. Nie wyglupiaj sie z albumami.
    • islena Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 23:32
      Zubrowka ? smile
    • joa66 Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 30.05.17, 23:43
      U mnie z prezentow dla "obcych" sprawdzają się ręcznie robione czekoladki z Wedla.
    • kaz_nodzieja Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 09:01
      Może gaz pieprzowy? Podobno Niemcy wymiatają to hurtem z Polski.
      • snakelilith Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 10:39
        Nie wiem, kto wymiata ten gaz z Polski hurtem, bo u mnie wisi w każdej drogerii DM i nikt się nie na niego nie rzuca.
        www.dm.de/ballistol-tierabwehrspray-p4017777244144.html
        • princesswhitewolf Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 20:49
          on przeciez zartuje... aluzje rzucil zartobliwa
    • tt-tka Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 09:12
      Dwujezyczne wydanie
      - poezji Szymborskiej
      - ksiazki o niemieckich rodzinach w Warszawie w dziejach miasta (tytulu ani autora nie pamietam, ale sama kupilam w muzeum Woli w Warszawie)
      - "Mysli nieuczesane" Leca po niemiecku
      o ile rodzina czytajaca smile

Cudenka, i dosc unikalne, mozna trafic na wszelkich gieldach mineralow - krzemien pasiasty jest zdaje sie tylko u nas, a poza bizuteria (dosc smutna) widzialam ladne sztuki lub zestawy rzeczy ozdobno-uzytkowych; np zegarek stolowy z termometrem pokojowym, wazonik i czarka-miseczka-podstawka na swiece itp

Zestaw wodek ladnie skomponowany (krupnik mozna kupic w Niemczech, ale likier, nie wodke, jarzebiaku nie znaja wcale - w Polsce tez juz dawno nie widzialam - zubrowka zawsze; albo zestaw miodow pitnych, oczywiscie dwojniaki lub poltoraki
      • bi_scotti Off topic, sorry! 31.05.17, 21:38
        tt-tka napisała:

> jarzebiaku nie znaja wcale - w Polsce tez juz dawno nie widzialam

No wlasnie bym bardzo chciala wiedziec co sie stalo z wyrobami z jarzebina/z jarzebiny? Jarzebiaku tez juz dawno nie znajduje, podobnie takich dzemow czy konfitur z jarzebiny, ktore przez dlugie lata kupowalam no problem. Byly tez w zamierzchlych czasach cukierki z jarzebina. Czyzby jakas zaraza powalila drzewka? A moze tylko ja lubilam i business byl kiepski? Ktos cos wie na temat jarzebiny i products robionych z niej/na jej bazie? Cheers.
        https://www.zwidokiemnastol.pl/wordpress/wp-content/uploads/z_widokiem_na_stol_okienko2x2_konfitura_z_jarzebiny-430x430.jpg
        • joa66 Re: Off topic, sorry! 31.05.17, 21:42
          ekolubek.pl/dzemy-przetwory/360-jarzebina-do-mies-dzem-z-jarzebiny-eko-200g-fungopol.html
          ekolubek.pl/dzemy-przetwory/359-jarzebina-do-herbaty-dzem-jarzebinowy-eko-200g-fungopol.html
          • joa66 Re: Off topic, sorry! 31.05.17, 21:43
            p.s. jarzębiaków jest dużo , ale się nie znam i nie wiem który jest najlepszy
            • bi_scotti Re: Off topic, sorry! 31.05.17, 21:48
              Ale w takich "ludzkich" sklepach nie ma sad Albom slepa ... co tez jest calkiem possible big_grin Serwus.
              • joa66 Re: Off topic, sorry! 31.05.17, 21:55
                W ludzkich są, czasami kupuję. Musisz namówić jakiegoś sklepikarza z Toronto, żeby sprowadzał.
    • snakelilith Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 10:25
      No nie wiem. Polskie przysmaki dla obcokrajówców sprawdzają się tylko, gdy masz osobę wprowadzającą, znaczy ktoś im to wszystko objaśni, zapewni, że nie trujące i zachęci do jedzenia. Osobiście nie znam też nikgo, kto spróbowałby kiełbasy nieznanego pochodzenia i nie wiadomo w jaki sposób transportowanej (np. 1000km w upale z Polski). Sama nie jem polskich kabanosów w Niemczech jeżeli nie kupuję ich w regularnym sklepie i gdybym dostała w prezencie taki kosz (typu kabanosy, grzybki, śledzie itp), to wywaliłabym prawdopodobnie do śmieci. Polskie konwencjonalne miody, to też żaden hit, chyba, że coś ekologicznego z etykietą, certyfikatem, chociaż to też nie wiadomo, w Niemczech miodu nie brakuje, regionalnie jest masa różnych i znakomitych, a obcy ludzie będą się w stosunku do żywności od obcych zawsze scepytyczni, a Niemcy są jeszcze bardziej sceptyczni od przeciętnej. A w zależności od tego co to za ludzie, to alkohol jako prezent może im się źle kojarzyć, z żubrówką z 80% prawdopodobieństwem nie trafisz w gusta przeciętnego Niemca, a wódką utrwalasz tylko stereotyp rozpitego narodu. Nie kupuj więc prezentów dla Polaków na emigracji, a tym jest właśnie polska żywność, a coś, co oni by sobie sami kupili na pamiątkę. Jeżeli więc masz dostęp do niemieckiej księgarni online, to kup książkę kucharską po niemiecku o polskiej kuchni, np. www.thalia.de/shop/home/rubrikartikel/ID3909642.html?ProvID=11000522
      Albo jakąś inną książkę o Polsce po niemiecku. Coś historycznego. Może dostaniesz nawet coś w Polsce. To naprawdę wystarczy, chodzi o gest, tego polskiego "czym chata bogata" oni nie zrozumieją, nie docenią i nie oczekują. I pliss, nie bursztyn, raz, że bursztyn ze względu na kolor jest trudny i nie pasuje każdemu, a dwa, Niemcom bursztyn nie kojarzy się z Polską, a ogólnie z Nordsee i Ostsee i tego od cholery można dostać na całym niemieckim wybrzeżu od Wysp Fryzyjskich po Rügen. Jeżeli pochodzisz w Wybrzeża, to się nada, ale jeżeli z południa Polski, to nieporozumienie.
      • snakelilith Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 10:34
        Acha, ta książka jest nowa na rynku (wydana w marcu tego roku) i widziałam nawet jej reklamę w aktualnym wydaniu popularnego niemieckiego czasopisma dla kobiet "Brigitte".

Zuza Zak. "Polska. Die neue polnische Küche."

www.thalia.de/shop/home/empfehlungsartikel/polska/zuza_zak/EAN9783868739589/ID48024341.html?retn=thdedvbu2%3Adevi
        • kaz_nodzieja Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 11:00
          A może książka o miłości potomka strażnika z SS do potomkini Żydówki, która ocalała z Zagłady, a których losy przecięły się na krakowskim Kazimierzu?
          • snakelilith Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 11:14
            A dlaczego nie? Pierwsza połowy XX wieku nie jest w Niemczech żadnym tabu. Dokumentacje na ten temat masz codziennie w niemieckiej telewizji, a taka osobista historia może być dla ludzi urodzonych po wojnie bardzo interesująca.

Interesująca może być też postać Piłsudzkiego i jego powiązania z Niemcami:
            Marschall Józef Pilsudski 1867 bis 1935. Schöpfer des modernen Polens

Albo historia długiego i skomplikowanego sąsiedstwa:
            Die Deutschen und die Polen: Geschichte einer Nachbarschaft
          • snakelilith Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 11:18
            Osobiście polecam jeszcze "111 powodów by kochać Polskę. Wyznanie miłości dla najpiękniejszego kraju na świecie". Autor Matthias Kneip.

111 Gründe, Polen zu lieben: Eine Liebeserklärung an das schönste Land der Welt
      • myfaith Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 12:41
        Ksiązki już zakupiłam (polska kuchnia - przepisy i coś a la przewodnik Pascala po Polsce ze zdjęciami i rysem historycznym) - do tego dodam coś słodkiego (krówki z maufaktury) . Chyba wystarczy - jeszcze pomyślę.
        To nie ma być zobowiązujące ale ma być podziękowaniem za pomoc . Już wiem, że alkoholu żadnego nie powinnam dawać.
        • bergamotka77 Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 18:45
          Dlaczego nie? To glupota nie dawać tego co mamy dobrego. A polska wodka jest dobra. Czasy ze to się złe kojarzyło minęły a cudzoziemcy sami pytają o wódkę w tym słynna zubrowke - znajomi Francuzi ja kochają. Masz jakieś kompleksy snake związane z pochodzeniem.
          • sumire Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 21:38
            Nie wszyscy piją alkohol. I nie wszyscy lubią wódkę. Też bym nie dawała jej cudzoziemcowi, którego gustów nie znam.
            • bi_scotti Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 21:47
              sumire napisała:

> Nie wszyscy piją alkohol. I nie wszyscy lubią wódkę.

Bingo. Ja mam zawsze klopot bursztynem (juz kiedys o tym pisalam) i z polska wodka wlasnie (tez pisalam o nieumiejetnosci zagospodarowywania niechcianych acz danych z dobrego serca alcohols wink). Z tym, ze ja z kolei mysle, ze cokolwiek Myfaith nie da, to normalni (czytaj: grzeczni, well-mannered) ludzie przyjma z usmiechem i wdziecznoscia. A jesli nie utrafi to w ich gusta, to ... znajda odpowiednik forum emama (emutter? tongue_out) i zadadza pytanie "co zrobic z .... otrzymanym(i) o dobrej kobiety z Polen?" wink No i na pewno pomyslow bedzie duzo i bardzo praktyczne. No worries smile Cheers.
            • klamkas Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 21:51
              Nie wszyscy jedzą słodycze (ja np. nie jem), kiełbasy, lubią albumy, nie wszystkich kręci jazz w zupełnie nie znanym języku...

Jeśli nie ma danych o tym, że ktoś programowo nie pije (bo jest np. muzłumaninem), to alkohol jest równie uniwersalnym prezentem co czekolada, kiełbasa, płyta z muzyką, czy album ze zdjęciami. A te spożywcze przynajmniej się jakoś zużyje (wódkę choćby do odkażania wink), w przeciwieństwie do albumów.

Pytanie co byś dała - komuś, kogo gustów nie znasz?
          • snakelilith Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 01.06.17, 12:56
            bergamotka77 napisała:

bergamotka77 napisała:

> Dlaczego nie? To glupota nie dawać tego co mamy dobrego. A polska wodka jest do
            > bra. Czasy ze to się złe kojarzyło minęły a cudzoziemcy sami pytają o wódkę w
            > tym słynna zubrowke - znajomi Francuzi ja kochają. Masz jakieś kompleksy snake
            > związane z pochodzeniem.
            >

Sorry, ale żubrówka jest obrzydliwa. Sama jej nie lubię i nie znam nikogo osobiście, komu to smakuje. Nawet mam w lodówce jeszcze jakąś butelkę zakupioną na lotnisku. I daje głowę, że gdyby nie żubr na etykiecie, jako taki ładny polski symbol, to nikt tego świństwa by nie kupował. To już żołądkowa gorzka jest o niebo lepsza i ta stoi też w odróżnieniu od żubrówki w niemieckich regałach, znaczy, się o wiele lepiej tu sprzedaje. Problem z alkoholem, to także to, że mocne trunki robię się w cywilzowanym świecie obciachowe. Tak jak papierosy. Coraz mniej ludzi to pije i kojarzy się to z zachlaną młodzieżą na weekendach i plebsem w cuchnących knajpach, gdzie można także jeszcze palić. Moi znajomi, więszość ludzi po 35-tym roku życie nie kupuje żadnych wódek. Pije się głównie wino, piwo, przeróżne wina musujące jako prosecco i szampan, i czasem w lokalu zamawia kolorowego drinka, albo jakiś likier. Coś takiego bardzo rzadko pije się bwoiem w domu, Niemcy nie świętują bowiem w prywatnych ścianach, więc nie wiadmo po co to trzymać. A polska wódka i tak nie uchodzi (nie chcę dyskutować czy jest, bo nie jestem specjalistką od wódki) za najlepszą, za taką uważa się wódkę skandynawską i ta jest też tu najdroższa.
    • miramaru Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 11:21
      Na pewno musisz coś kupić, czy uważasz że powinnaś? Jestem świeżo po wizycie rodziny z zagranicy, i ani oni, ani my nie wygłupialiśmy się z prezentami, chociaż podobnie jak ty zastanawiałam się, czy nie kupić np. albumu. Gdybym coś wręczyła, chyba byliby zakłopotani. Nasi goście byli zaskoczeni ciepłym przyjęciem i zaserwowanym jedzeniem. U nich standardy goszczenia są bardziej skromne.
    • terazkasia Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 13:00
      Polski alkohol - sprawdza się zawsze i wszędzie smile właściwie na całym świecie, jak zauważyłam
      • snakelilith Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 01.06.17, 12:42
        terazkasia napisała:

> Polski alkohol - sprawdza się zawsze i wszędzie smile właściwie na całym świecie,
        > jak zauważyłam

Nie wiem jak na świecie, ale wiem jak jest w Niemczech. Alkohol jako prezent, to co najwyżej wysokiej klasy wino, drogi szampan, jakiś wyborowy konjak, czy ekstra stara whisky. Wszystko inne, to obciach, szczególnie, gdy o ludziach, którym się to prezentuje nic, a nic się nie wie. Możliwe bowiem, że jedynym alkoholem, który piją, to piwo z lemoniadą zamawiane w restauracji do steka. A polski alkohol dostępny jest w każdym niemieckim supermarkecie, to żaden rarytas.
        • terazkasia Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 01.06.17, 15:40
          big_grin big_grin big_grin
    • slona78 Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 14:54
      Amerykanom woziłam Belvedere, poza tym zawsze się sprawdza Torcik Wedlowski (nie ma nacji, która by nie lubiła) smile
    • malowanka06 a dla Francuzów? 31.05.17, 18:18
      To ja proszę o pomysł na prezent dla Francuzów- warunki: lecę samolotem, tylko bagaż podręczny- zatem szklane rzeczy typu ceramika z Boleslawca odpada. Alkohol również (nie lubią).
      Do obdarowania: kobieta lat 42, dzieci 14 i 16 (do Polski raczej nie mają sentymentu- zatem, myślę, że albumy odpadają)
      dzięki
      • joa66 Re: a dla Francuzów? 31.05.17, 18:31
        To zależy co Francuzi lubią smile
        • malowanka06 Re: a dla Francuzów? 31.05.17, 18:44
          nie wiem co lubią, nie mam jak zapytać.
          • joa66 Re: a dla Francuzów? 31.05.17, 19:06
            Szczerze? Kiepsko to widzę w bagażu podręcznym (gdzie większośc miejsca zajmą Twoje osobiste rzeczy). To chyba musiałby być wspólny prezent. Najprostszy (jeżeli nie wiesz co lubią) dobrej jakości, "wypasione" czekoladki.
          • kaz_nodzieja Re: a dla Francuzów? 31.05.17, 19:26
            Żaby.
      • tt-tka Re: a dla Francuzów? 31.05.17, 19:15
        malowanka06 napisała:

> To ja proszę o pomysł na prezent dla Francuzów- warunki: lecę samolotem, tylko
        > bagaż podręczny- zatem szklane rzeczy typu ceramika z Boleslawca odpada. Alkoho
        > l również (nie lubią).
        > Do obdarowania: kobieta lat 42, dzieci 14 i 16 (do Polski raczej nie mają senty
        > mentu- zatem, myślę, że albumy odpadają)
        > dzięki

Kilka(nascie) CD z muzyka ? Starocie od Gomolki po Moniuszke, troche folku, troche wspolczesnej ? I ciut slodyczy, oze byc Wawel, Jutrzenka, inne...
    • inguszetia_2006 Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 21:09
      Witam
      Kupuję szkło. Ćmielów, te sprawy. Zawsze jest radocha.
      Pzdr.
      Ing
      • viridiana73 Re: Prezent dla cudzoziemca - help:) 31.05.17, 21:56
        Myślisz, że jej budżet udźwignie Ćmielów?
        Ostatnio wzdychałam nad Leżącym Kotem za 578 zł. Oj, chciałabym taki prezencik dostaćsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka